Gość: kp IP: *.4web.pl / *.4web.pl 19.10.05, 21:20 miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,2975944.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.hsd1.ca.comcast.net 19.10.05, 21:36 brzmi interesujaco.... paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:47 jak znam zycie to nie wina przewoznika. reszty domyslmy sie sami. wstyd i hanba. ile trwa oblot i dopuszczenie szerszego pasa, ktos wie? jesli nie zdążą to bedzie kompromitacja na skale swiatową!!! gość portalu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Pismo Stowarzyszenia z dnia 29 kwietnia 2005 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:53 www.lotniskodlalodzi.org/stanowisko.php?id=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: Pismo Stowarzyszenia z dnia 29 kwietnia 2005 IP: *.4web.pl / *.4web.pl 19.10.05, 22:02 niestetety to pismo jak widac niczego nie zmienilo a przeciez zostalo ok 10 dni do pierwszych lotow odwolanie ich przy takim oblozeniu moze juz zupelnie pogrzebac nadzieje na rozwoj Lublinka jako nie wartego zaufania licze na to, ze Ryan nie pozwoli sobie na kompromitacje i jednak pierwsze loty dojda do skutku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.4web.pl / *.4web.pl 19.10.05, 22:07 z drugiej strony jednak ciesze sie, ze tak sie stalo w tym momencie zapewne lotnisko nie pozwoli sobie na to, zeby nie dopuscic do pierwszych lotow i poszerzy pas. wg tekstu juz zaczeli. gdyby nie to to zapewne zostal by nam ten 30m przez wiele lat bo musimy sie liczyc z tym ze moze nie byc szybko pieniedzy na kolejne rozbudowy. dziwi mnie tylko koszt. 100tys to nie az tak duzo przy 17mln wydanych na przedluzenie pasa. a czytalem ze to mialo byc takie kosztowne ale w koncu ja sie nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:25 A może 100 tys. to tylko za to prowizoryczne poszerzenie pasa poprzez wyrwanie i wstawienie w innym miejscu świateł i przemalowanie pasów :) Mam jednak nadzieję że to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elpasso Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:01 A ja myślę że to RYAN nawala. Do tej pory podobno nie zgłaszali zastrzeżeń. Nagle komuś się przypomniało o szerokości. Takie sprawy omawia się na początku negocjacji. Myślę że R ma kłopoty z flotą, z powodu strajku u Benka. Sprawa wyszła teraz, bo R wie że nie ma tylu maszyn, ile mieć powinien. Jest to próba zwalenia winy na nasze lotnisko, tymczasem to RYANAIR jest nieprzygotowany do lotów na Lublinek. Ściema będzie jak odwołają loty. Stracą rynek i reputację i ciężko będzie to odbudować. Z 2 strony zawsze mogą powiedzieć, że to Łódź nie dostosowała lotniska i to port ponosi winę. Ktoś jednak podpisał dokumenty i gdzieś jest akceptacja takiego stanu rzeczy. Kolejna kwestia to umowa na połączenia. UWAGA! Jest możliwe że miasto, w przypadku lotów nie mogących dojść do skutku z winy portu, poniesie surowe kary. Jeśli R przedstawi to w takiej formie, do Łodzi bardzo długo nie zawita inny przewoźnik, a WarszaFka będzie się cieszyć. Tak czy inaczej (nieważne po czyjej stronie leży niedopatrzenie) to w gestii portu leży termin i sprawa „poszerzenia” pasa. Inaczej wszyscy na tym stracą. Pozostaje jeszcze jedno. Czy „pobocza” można nazywać pasem startowym ??? Chyba jest dokument definiujący pojęcie „pas startowy”, jego kategorię w rozumieniu czysto budowlanym (podbudowa, materiały, dopuszczalny i maksymalny nacisk). Mam nadzieję że to co panowie robią na lotnisku, nie jest syzyfową pracą. Pozdr, elpasso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bms Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:19 Też sądzę, że to Ryan gra na zwłokę...do tej pory wszystko było ok i nagle im się przypomniało...taa, jasne... a tak BTW to należy rozróżnić pojęcia "pasa startowego" i "drogi startowej". To o co sprawa się rozbija to droga startowa. To tylko tak gwoli ścisłości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jaasioo Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec 19.10.05, 23:24 A ja sobie myślę, że Ryan nie zauważył, że pas ma być nadzwyczaj wąski. Szczególnie, że pierwotnie zarząd lotniska twierdził, że ma mieć 45m. W Europie nie spotyka się pasa o długości ponad 2km i szerokości 30m. Jeśli robi się cos tak niezwykłego to należy przewoźnika na początku na to uczulić (a nie liczyć, że nie zauważy) i dać do podpisu kwit, ze to akceptuje. Oczekuję okazania przez lotnisko dokumentów technicznych podpisanych przez Ryana, bo "na gębę" się takich spraw nie załatwia. A odnośnie chęci wyjścia Ryana z Łodzi to jest po prostu śmieszne. Dlaczego racjonalnie miałby wychodzić z miasta gdzie sprzedaje się powyżej sredniej w Polsce? Jaś Odpowiedz Link Zgłoś
elpassopl Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec 19.10.05, 23:31 Gość portalu: bms napisał(a): > a tak BTW to należy rozróżnić pojęcia "pasa startowego" i "drogi startowej". To > > o co sprawa się rozbija to droga startowa. To tylko tak gwoli ścisłości ;) Nie ważne o co się sprawa teraz rozbija. Czy droga czy pas. Fakt jest faktem. Przywalą nam karę, nie będą latać, a kasa na promocję już poszła. Mam wrażenie że ktoś chce nas oszukać i każe nam myśleć, że robimy ZAJ..... interes. Zaczyna mi to śmierdzieć. Jeśli parametry lotniska nie odpowiadają, to dlaczego w grafiku są już 2 połączenia przewoźnika na R. Może na karach za niedostosowanie lotniska da się lepiej zarobić niż na lataniu. (pomijam kasę na promocję na stronach R. -> to ich nic nie kosztuje) Pozdr, elpasso Odpowiedz Link Zgłoś
anpio Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec 19.10.05, 23:39 Tak, ale jeśli lotnisko będzie gotowe, a Ryanair nie podstawi samolotów to jest prawdopodobne, że pasażerowie poproszą o określone prawnie odszkodowanie czyli nawet 400 euro, a to czyniłoby z zakupu biletów lotniczych Ryanair jedną z najwyżej opocentowanych lokat krótkoterminowych ;-) ww20.mediarun.pl/story.php?story=404 Odpowiedz Link Zgłoś
elpassopl Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec 19.10.05, 23:40 Drogi : jaasioo Na gębę nikt nic nie załatwiał. Na gębę to można kupić sobie spodnie... R wiedział co mamy i cio będziemy mieć po modernizacji. W telewizyjnej debacie zarząd portu użył zdania „... jesteśmy w ciągłym kontakcie z RA...” (w domyśle omawiamy problemy techniczne). Moim zdaniem RA wiedział co jest, co będzie zmienione i co ma być docelowo. Jestem pewien, że są na to dokumenty. Parametry lotniska nie są podane na gębę przez zarząd portu, tylko przez odpowiedni urząd, bo to on dysponuje OFICJALNYMI INFORMACJAMI. Moim skromnym zdaniem my jako miasto i port nie zawiniliśmy. Jest to wybieg R, by odwołując loty zwalić winę na nas. Samemy wyjść z tego z twarzą i jeszcze mieć z tego korzyść To tyle pozdr, elpasso Odpowiedz Link Zgłoś
jaasioo Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec 20.10.05, 21:58 Raz piszesz, że jesteś pewny, raz że "na pewno". Zyptam krótko - widziałes dokument, który podpisał Ryanair z zaznaczoną szerokością pasa? Bo ja nie widziałem, a z racji wykonywanej pracy powinienem. Nieststy ale wiele rzeczy nie zawsze jest załątwianych tak jak powinno... Pozdrawiam gratulujac dobrego samopoczucia - Jaś A tak BTW to najtrudniej przynać jak samemu coś się schrzani... Odpowiedz Link Zgłoś
jaasioo Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec 20.10.05, 21:59 I uzupełnienie. Publikacji pasa po wydłużeniu w AIP Polska jeszcze nie ma więc trudno było sobie gdzieś sprawdzić... Jaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:40 Skoro to Ryanair według Ciebie szuka w Łodzi dziury w całym, to dlaczego wymaga od wszystkich innych portów, z których operuje tych 45 m, tylko od nas miałby nie wymagać? Najlepiej będzie jak władze lotniska udostępnią protokoły uzgodnień z Ryanairem. Ja przypuszczam, że nikt w Ryanairze nawet na to nie wpadł, że wybudowano pas startowy o długości 2100 m, który nie ma szerokości 45 m. To curiosum na skalę światową! Odpowiedz Link Zgłoś
elpassopl Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec 19.10.05, 23:43 Gość portalu: Albert napisał(a): > Skoro to Ryanair według Ciebie szuka w Łodzi dziury w całym, to dlaczego wymaga > > od wszystkich innych portów, z których operuje tych 45 m, tylko od nas miałby > nie wymagać? Najlepiej będzie jak władze lotniska udostępnią protokoły > uzgodnień z Ryanairem. Ja przypuszczam, że nikt w Ryanairze nawet na to nie > wpadł, że wybudowano pas startowy o długości 2100 m, który nie ma szerokości 45 > > m. To curiosum na skalę światową! Odsyłam do poprzedniego wątku. Nie ma pojęcia "nie wpadł". Żeby latać z danego lotniska, trzeba zaakceptować warunki. A te nie są omawiane... "na gębę..." Jest od tego urząd. pozdr, elpasso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ai-nori Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.10.05, 00:11 A co do tych bzdur ze to ryan kreci to jakby na to papier byl ze sie zgadzaja na 30m to by sie tak do rooty nie zucili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkoin Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: 217.153.8.* 20.10.05, 07:24 Warto pamietać ,że pas na lublinku ma być pasem lotniska "miedzynarodowego" a nie pasem na okręcie lotniskowym ... P.S. 1.czy ktoś z panów ladował 737-800 NG na pasie (asfalt - 2100 x 30) ??? przy niezbyt ciekawych warunkach pogodowych :-) 2.Zwłaszcza ,ze na pokładzie prawdopodobnie nie bedzie 189 worków z ziemniakami pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
luiza_o "Lotniskowiec" to Lodz z lotniskiem ;)))) 20.10.05, 14:06 Gość portalu: malkoin napisał(a): > Warto pamietać ,że pas na lublinku ma być pasem lotniska "miedzynarodowego" a > nie pasem na okręcie lotniskowym ... nie na "Okręcie" tylko na "Lodzi" ;))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.range81-155.btcentralplus.com 20.10.05, 16:34 Kolego Albercie - z calym szacunkiem - ale kilka tygodni temu klociles sie ze mna, ze dla dlugosci 2100 to 30m jest wystarczajace. Teraz piszesz, ze to kuriozum na skale swiatowa. Co sie w ciagu tych kilku tygodni stalo ze zmienils zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.05, 00:54 No to wspaniale, ale Ryan nie był izolowany od tej wiadomości: www.airport.lodz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=85&lang=iso-8859-2 Niech nikt z nas nie robi idiotów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.05, 00:57 "...... Jesteśmy bardzo zadowoleni z Łodzi......." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc przyleci czy nie? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 20.10.05, 05:34 www.lodz.naszemiasto.pl Ryanairowi nie podoba się oświetlenie na Lublinku Czwartek, 20 października 2005r. Technicy irlandzkiego przewoźnika Ryanair uznali, że lampy na pasie startowym łódzkiego lotniska Lublinek stoją za blisko. Port ma siedem dni na przestawienie lamp, pomalowanie znaków na pasie i próbne loty. – Technicy Ryanaira byli u nas już dwukrotnie i wcześniej nie mieli żadnych zastrzeżeń. Nie wiem, dlaczego dopiero teraz dopatrzyli się uchybień – mówi Leszek Krawczyk, prezes Portu lotniczego Lublinek. Fachowcy z Ryanaira chcą, by lampy oświetlające pas startowy, przestawić poza jego krawędzie. Ich zdaniem wymaga tego wielkość samolotu Boeing 737, którym będą latać pasażerowie na trasie Łódź – Londyn. Zdaniem prezesa Krawczyka, nie jest to skomplikowana praca, ale trzeba będzie jeszcze raz pomalować znaki na pasie i najważniejsze: zamówić próbne loty. To konieczne, by sprawdzić czy wszystko funkcjonuje bez zastrzeżeń, a samolot może lądować bezpiecznie. Dodatkowe prace pochłoną około 20 tys. zł. Pierwszy samolot z Londynu wyląduje na Lublinku 30 października. Po 25- minutowym postoju boeing odleci do stolicy Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc napewno przyleci? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 20.10.05, 06:12 www.pasazer.com/gazeta wyborcza Aby za dziesięć dni z łódzkiego Lublinka wystartował Ryanair, lotnisko musi szybko poszerzyć pas - informuje Gazeta Wyborcza. Już 12 tys. pasażerów kupiło bilety na lot Ryanaira z Łodzi do Londynu. Tymczasem tani przewoźnik uznał, że pas na Lublinku jest za wąski i jego samoloty nie będą mogły tutaj lądować. Ryanair dał władzom lotniska dwa dni na zdecydowanie, czy poszerzą pas startowy. Czasu jest bardzo mało, bo pierwszy samolot Ryanaira ma startować już 30 października. - Zdążymy - mówi Leszek Krawczyk, prezes Lublinka. Nie trzeba wylewać nowego asfaltu, należy jednak szerzej rozstawić światła wzdłuż ponad 2-kilometrowej drogi startowej. Od dziś pracownicy wyrywają wtopione w asfalt lampy i montują je na samej krawędzi pasa. Dzięki temu droga będzie miała nie 30 m szerokości, tylko 45 m. Potem trzeba będzie przemalować linie. Po tych zmianach na lotnisko jeszcze raz musi przylecieć tzw. papuga - samolot sprawdzający parametry techniczne. Dopiero wtedy lotnisko będzie mogło przyjąć samoloty Ryanaira. Poszerzanie pasa kosztować będzie 100 tys. zł. 30-metrowa droga była zgodna z rozporządzeniem ministra. Tzw. instrukcja operacyjna dla Boeinga 737 (takiego, jaki ma latać z Łodzi) też dopuszcza pas o szerokości 30 m. Ale już zalecenia organizacji lotniczych na świecie rekomendują dla takich maszyn szerokość 45 m. Związane jest to z bezpieczeństwem lądowania przy bocznym wietrze. Już w kwietniu informowało o tym Stowarzyszenie Lotnisko dla Łodzi, które wysłało pismo do szefów Lublinka. Uspokajali oni wtedy, że Ryanair zaakceptował parametry pasa. Prezes Krawczyk mówi: - Ekipy techniczne Ryanaira dwa razy odwiedzały Łódź. Nigdy nie miały zastrzeżeń. - To najwęższy pas tej długości w Europie - mówi Marcin Kaniewski, wiceprezes Stowarzyszenia Lotnisko dla Łodzi. - Można było przewidzieć, że jeśli nie ten, to inny przewoźnik oceni szerokość jako niewystarczającą. Nieoficjalnie mówi się o kłopotach Ryanaira związanych z brakiem samolotów. Ze względu na strajk pracowników w amerykańskich zakładach Boeinga, zamówione przez Ryanaira nowe maszyny dotrą z opóźnieniem. Przewoźnik nie ukrywa więc, że z niektórych połączeń będzie musiał zrezygnować. - Ale ta sprawa nie ma wpływu na Łódź - powiedział nam wczoraj przedstawiciel Ryanaira. Ale na pytanie, dlaczego przewoźnik obudził się w ostatniej chwili i na dwa tygodnie przed pierwszym startem samolotu skrytykował pas, nie dostaliśmy odpowiedzi. Bilety Ryanaira z Łodzi sprzedają się bardzo dobrze. Na pierwsze loty w 189- osobowych samolotach nie ma już miejsc. źródło: Gazeta Wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 10:30 No dobra, skoro to kosztuje tylko 100.000 to dlaczego nie zostało to zrobione podczas całej rozbudowy? Kto tam siedzi w tym porcie? Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na pewno przyleci Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 10:33 Nie róbmy niepotrzebnego zamieszania. Ptaszek na pewno przyleci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Lyso wam? IP: *.ppp.onetel.net.uk 20.10.05, 13:47 I co koledzy madrale lotnicy? Jak kilka tygodni temu zalozylem watek o zbyt malych wymiarach pasa startowego to prawie zmieszaliscie mnie z blotem, bo oczywiscie wiedzieliscie lepiej, ze wszystko jest w porzadku. Podalem nawet link do rozporzadzenia mowiacego o tym, ze minimalna szerokosc pasa to 45m. Wtedy ktos zarzucil mi, ze nie wiem, czy sie rozni pas startowy od drogi startowej. Teraz kiedy do rozpoczecia lotow zostalo 10 dni nagle okazuje sie, ze pas jest zbyt waski a wszyscy panowie eksperci sa nagle zdziwieni. Nie daj Boze 29 pazdziernika ULC stwierdzi, ze cofa zgode na uzytkowanie lotniska ze wzgledu na sasiadujace skladowisko odpadow. Oczywiscie nie ciesze sie z sytuacji jaka zaistniala, bo zalezy mi na tym, zeby Lodz sie rozwijala ale gdyby ktos wczesniej uzywal glowy zamiast glowki to teraz nie byloby problemow i nerwowki, czy zdaza czy nie. A chyba nie trzeba mowic, czym grozi zrazenie do siebie klientow, ktorzy zamiast w Lodzi beda musieli wyladowac np. w Poznaniu albo w ogole nie beda mogli p rzyleciec. To bylaby dla tego lotniska katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleczko Re: Lyso wam? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:23 No niestety ale nikomu nie jest łyso kolego mądralo. Cieszę się, że masz satysfakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: Lyso wam? IP: *.ppp.onetel.net.uk 20.10.05, 14:31 Nie mam satysfakcji, bo sam znalazlem sie w sytuacji, kiedy nie wiem, czy w koncu 1 listopada przylece do Lodzi czy nie. I krotki urlop, na ktory czekalem od dawna moze okazac sie jedna wielka porazka. Nie mam z czego miec satysfakcji. Zalecam tylko troche poszanowania dla zdania innych osob i mniejsza wiare w swoja ekspercka wiedze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleczko Re: Lyso wam? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 15:25 Nie martw się na zapas. Przylecisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: Lyso wam? IP: *.range81-155.btcentralplus.com 20.10.05, 16:11 Ok, nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem. Trzeba zrobic wszystko, zeby sie udalo. Jednak zarzad lotniska powinien odpowiedziec za to niedopatrzenie (zeby nie nazwac tego ostrzej). Przeciez te lampy od poczatku mozna bylo postawic na krawedzi pasa. Z jakiego wiec powodu ktos podjal decyzje, ze maja one stac tak, zeby zwezaly pas do 30 m? CHyba nie trzeba byc pilotem ani specem od lotnictwa zeby wiedziec, ze 45 metrow jest lepsze od 30 i jesli da sie bez wiekszych problemow i specjalnych nakladow zrobic 45 to nalezalo to zrobic na poczatku. Tym bardziej, ze Stowarzyszenie wyslalo pismo w tej sprawie. A teraz naraza sie zaufanie pasazerow i stawia pod znakiem zapytania dotrzymanie terminu przez Ryanaira. Zdaje sie, ze znow dalo znac o sobie polskie "jakos to bedzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Lyso wam? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 20.10.05, 18:57 Na samym początku była mowa o przedłużaniu pasa i zawiesić tymczasowo loty do KPH,- co wiadomo może oznaczać zakończenie rejsów na tej trasie. Gdy już zawieszono loty lotnisko spieszyło sie z oddaniem pasa jak najszybciej mimo opuznienia nikt niepomyslał ze ma być 45 chodziło o jak najszybsze oddanie pasa i wznowienie lotów niestety nici z tego KPH niema i 45m szerokości pasa niema.Dobrze ze teraz robią to poszerzanie w miare dobrej pogody jak dojdzie przedłużanie pasa do 2500m lotnisko bez większych problemów upora się z ruchem na lotnisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: Lyso wam? IP: *.range81-153.btcentralplus.com 21.10.05, 14:09 "Nikt nie pomyslal, ze ma byc 45" - sorry, ale takie usprawiedliwienie byloby wiarygodne, gdyby lotniskiem kierowalo stowarzyszenie emerytow a nie profesjonalny zarzad miedzynarodowego portu lotniczego, jakim chce byc Lublinek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Lyso wam? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 21.10.05, 23:09 człowieku zyjemy w kraju gdzie kazdy grosz sie liczy nasze miasto niema giga milnionów gdyby były by pieniadze było by prawdziwe lotnisko to ze Warszawa blokowała przez lata rozwuj lublinka i łodzi miasto nienadrabiało same rozwojowi w stosunku do innych min port lotniczy hotele itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: Lyso wam? IP: *.range81-153.btcentralplus.com 24.10.05, 13:58 Przepraszam, ale czy do tego, zeby zamontowac te swiatla w odpowiednich miejscach byly potrzebne giga-miliony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Lyso wam? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 24.10.05, 15:16 w tej hwili niebyły potrzebne miliony ale za 100 tyś zł mozna troszke sprzetu kupić dla lublinka .. nie jestem tu materialista poprostu to była ewentualnosc Lotnisko w tak krutkim czasie i mase problemów i spraw uruchomione jest dla mnie zaskoczeniem i zarazen miło Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: Lyso wam? 25.10.05, 15:15 Za jakie 100 tys? Przeciez cena zamontowania swiatel od razu tam gdzie trzeba nie bylaby wyzsza niz cena zamontowania ich tam, gdzie je zamontowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Lyso wam? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 26.10.05, 17:44 W aktach była mowa o 30 m szerokości pasa tak zatwierdzili i tak budowano zdecydowano sie na obsługę mniejszych samolotów niż B737 800 a do nich potrzeba pasa 30m jak Ryan sie zgłosił...To już wiadomo, co było Rozumiem władze Portu jak już było ustawione na starym pasie 30 m to dalej niech ciągną 30 m mniejsze koszty możliwość operowania jetów w czasie budowy Odpowiedz Link Zgłoś
jaasioo Re: Lyso wam? 20.10.05, 22:03 Chory jesteś? Zajrzyj na stronę stowarzyszenia i zobacz, że w kwietniu pisali o szerokości pasa. B737 może siadać na pasie szerokości 30m ale zalecane jest 45m. Podczas startu i lądowania jednak znacznie bardziej krytyczna jest długość. A tak swoją drogą to jaka odpowiedź z ULC odnosnie pisemka? Jaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: Lyso wam? IP: *.range81-153.btcentralplus.com 24.10.05, 13:59 Odpowiedz przyszla na papierze. Niestety przyszla do Polski a ja jestem w Londynie i nie wiem co napisali. Jak bede w Polsce to dam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Lyso wam? 22.10.05, 12:51 > I co koledzy madrale lotnicy? Jak kilka tygodni temu zalozylem watek o zbyt > malych wymiarach pasa startowego to prawie zmieszaliscie mnie z blotem, bo > oczywiscie wiedzieliscie lepiej, ze wszystko jest w porzadku. Przypominasz mi Kaczyńskiego. W każdej dyskusji najbardziej interesuje Cię mącenie i udawadnianie, że masz rację. Tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: Lyso wam? IP: *.range81-153.btcentralplus.com 24.10.05, 14:01 Teraz to bedziesz sie musial do Kczynskiego przyzwyczaic. Niestety... A ja nie musze juz udowadniac, kto ma racje. Wszyscy wiedza, na czym stanelo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WENWOJ Poszerzają pas - czy bedzie papuga?? IP: *.pai.net.pl 20.10.05, 14:25 Witam Byłem widziałem - POSZERZAJĄ PAS - a raczej przekładają lampy, troche sztuka dla sztuki, ale niech tak bedzie. Rodzi się pytanie, czy dostaniemy PAPUGĘ - samolot do oblotu pasa?? A może warszawka zablokuje rozwój ŁODZI?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S&F Re: Poszerzają pas - czy bedzie papuga?? IP: *.toya.net.pl 20.10.05, 15:40 Ostatnio po wydłużeniu pasa papuga przyleciała, to czemu miała by teraz nie przylecieć.Przecież za darmo tego nie robi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: Poszerzają pas - czy bedzie papuga?? IP: *.range81-155.btcentralplus.com 20.10.05, 15:43 Chyba ze zlapie ptasia grype... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rad Re: Poszerzają pas - czy bedzie papuga?? IP: *.pai.net.pl 20.10.05, 16:43 a papugi nie odaltuja na zime do cieplych krajow? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ander_epll Re: Poszerzają pas - FOTO 20.10.05, 16:56 img454.imageshack.us/my.php?image=znaki8pl.jpg Ekipa na pasie startowym. Foto - okruch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FL Re: Poszerzają pas - FOTO IP: 193.109.123.* 20.10.05, 17:07 ten pył co widać to cięcie asfaltu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Poszerzają pas - FOTO IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 20.10.05, 18:17 zamalowywanie pasów pewnie ścieranie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenwoj PAPUGA - niech przyleci IP: *.pai.net.pl 20.10.05, 15:52 Ostatnio przyleciała - ale było wiadomo że musi przylecieć przynajmniej 2 miesiące wcześniej. Teraz na 29 pas musi być oblatany. Obawiam sie o 'przyjaciół' z WW czy oby jej nie zablokują. Hope not. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S&F Re: PAPUGA - niech przyleci IP: *.toya.net.pl 20.10.05, 15:58 No chyba wiedzą, że muszą ją zamówić i pewnie jest zamówiona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: PAPUGA - niech przyleci IP: *.range81-155.btcentralplus.com 20.10.05, 16:00 Mam nadzieje, ze wiedza... Odpowiedz Link Zgłoś
ander_epll Re: PAPUGA - niech przyleci 20.10.05, 16:11 Zdaje się, że natychmiast ją zamówili na 29go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: PAPUGA - niech przyleci IP: *.range81-155.btcentralplus.com 20.10.05, 16:30 Czy ona moze wykonywac swoja prace bez wzgledu na pogode? Czy ma jakies wymagania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacho Re: PAPUGA - niech przyleci IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.10.05, 19:51 W świetle pisma Stowarzyszenia - przypominającego o przepisach dotyczących drogi startowej tj jej szerokości, a problem był poruszony w kwietniu tego roku czyli 6 miesięcy temu, otworzyłem słownik j. polskiego i znalazłem odpowiednie słowo opisujące ten stan SABOTAŻ. Ciekaw jestem czy władze miasta będą umiały wyciągnąć wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: PAPUGA - niech przyleci IP: *.range81-153.btcentralplus.com 21.10.05, 14:06 Sadzac po tym co sie dzieje w innej miejskiej spolce MPK to raczej bym nie liczyl na zadne wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodzian Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 23:57 Kochani Forumowicze, Proszę o pomoc.... Mam zarezerwowany odlot z do Lądka 10 listopada powrót 14 listopada. Czy polecę???? Chciałbym i mam taką nadzieję. Zarezerwołem odlot z Łodzi i przylot do Łodzi. Co się stanie jeżeli i nie odlecę albo nie przylecę z winy przewoźnika z powodu odwołania lotu??? Odszkodowanie - napewno tak - czy to będzie pobyt w Londynie w hotelu + kieszonkowe, czy darmowy bilet, czy odszkodowanie w euro i powrót na włsny koszt autokarem. Proszę o odpowiedź, forumowiczów którzy coś wiedząna ten temat. Chcę polecieć a jak się nie uda z nie mojej winy to co dalej...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrzysFF Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.10.05, 07:40 Zgodnie z tym co zaakceptowałaś kupując bilet na Ryanair. Zgadzasz się z tym, że w przypadku odwołania lotu tą linią otrzymujesz tylko i wyłącznie: 1. Możliwość przebukowania na lot w innym dniu ale po tej samej trasie, lub 2. Pełny zwrot kosztów w postaci kredytu podróżnego (na nastepny lot Ryanair), lub 3. Pełny zwrot kosztów na Twoją kartę Linia nie zapewnia (czytaj nie robi): 1. Przebukowania na lot innego przewoźnika, 2. Nie wypłaca żadnych innych odszkodowań, 3. Nie zapewnia meal i hotel voucher, A to ze strony Ryaniair: Odwoływanie lotów i zmiany w rozkładzie Je?li lot zostanie anulowany lub przed datš odlotu zostanie przesunięty o więcej niż trzy godziny w stosunku do pierwotnej godziny odlotu, a zaoferowany pasażerowi lot alternatywny mu nie odpowiada, przysługuje mu kredyt podróżny lub pełny zwrot pieniędzy i rezygnacja z lotu. Firma Ryanair nie zapewnia pasażerom talonów na posiłki ani zakwaterowania w hotelu w przypadku opó?nienia lub odwołania lotu z przyczyn, na które firma Ryanair nie miała wpływu. Dlatego pasażer powinien się upewnić, że ma aktualne ubezpieczenie prywatne o odpowiednim zakresie, które obejmuje takie przypadki. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat30 Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.range81-155.btcentralplus.com 26.10.05, 15:15 To, ze Ryan tak sobie napisal to o niczym nie swiadczy. To tak samo, jak ktos w sklepie pisze, ze reklamacji nie uwzglednia sie :) Ryana obowiazuja odgorne, ogolnoeuropejskie przepisy dotyczace odszkodowan za odwolany lot a to, co przewoznik wypisuje na swoich biletach nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłoba Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.toya.net.pl 25.10.05, 08:42 Cholera, ludzie, nie przesadzajcie! W końcu Ryan otwierając nową destynację chyba nie dąży teraz świadomie do tego, by ją na dzień dobry zamknąć! Zwłaszcza, że sprzedaż biletów ma się całkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ullgive Re: Za wąski pas na Lublinku. Ryanair nie przylec IP: *.upc-f.chello.nl 25.10.05, 00:22 Chyba jednak przyleci, co? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś