Dodaj do ulubionych

Podejscie typu BACK COURSE ?

IP: *.lodz.mm.pl 01.11.05, 16:48
Może ktoś wie, czy na naszym lotnisku możliwe jest podejście do lądowania
typu BACK COURSE?

Pozdr,

elpasso
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Re: Podejscie typu BACK COURSE ? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.05, 23:49
      Ja cie pieprze, a co to znaczy?
    • Gość: Spad Re: Podejscie typu BACK COURSE ? IP: *.zdnet.com.pl 02.11.05, 07:34
      Możwie jest (jak na każdym lotnisku wyposażonym w ILS) ale nie jest autoryzowane, więc nie powinno się z niego korzystać gdy mam możliwość wylądować normalnie.

Back Course - jest to takie podejście do lądowania gdzie kożysta się tylko z jednej składowej ILS - wiązki poziomej (pokazującej kierunek pasa LOC), wiązki pionowej nie da się wykorzystać do obniżania lotu bo podchodzisz z nie tej strony pasa stąd Back Course. Opis może uproszczony, ale mam nadzieje że zrozumiały.
      pozdrawiam
      Spad
      • Gość: gość Re: Podejscie typu BACK COURSE ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 23:17
        Ja bym jednak polemizował. System ILS nie jest wyposażony w anteny back course,
        więc za antenami localizera mamy tylko "śmieci" radiowe.
        • kriku Re: Podejscie typu BACK COURSE ? 09.11.05, 00:19
          pewnie elpasso doszukuje sie mozliwosci polaczenia prowadzenie ilsa po zwrotnym
          ze swiatlami papi, ale po co?
          • Gość: MAX Re: Podejscie typu BACK COURSE ? IP: 212.51.203.* 09.11.05, 07:36
            > po co?
            pewnie po to by lądować na 07 i by piloci mieli jak największą pomoc ze strony
            elektroniki,
            przy okazji tego wątku można by również poddać pod dyskusję TEMAT rozbudowania
            ILS'a do wyższej kategorii, by nie było problemów w przyszłości podczas MGŁY i
            innych anomali pogodowych ... bo przecież zamierzamy mieć coraz większą siatkę
            połączeń docelowych, a nie z między-lądowaniem w POZNANIU ;-)

... pozdrowienia.
            • protz Re: Podejscie typu BACK COURSE ? 09.11.05, 08:48

Nasz ILS nie ma anten typu pierscieniowego wiec nie wysyła wiazki 'back course'

EOT.
            • Gość: gość Re: Podejscie typu BACK COURSE ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 17:59
              ILS'a się nie rozbudowuje do wyższych kategorii. Urządzenie podlega tylko
              ostrzejszym wymogom odnośnie odchyłek parametrów od norm zawartych w przepisach
              ICAO.
              • Gość: spottt Re: Podejscie typu BACK COURSE ? IP: 195.69.83.* 14.11.05, 21:49
                I chyba swiatla trzeba rozbudowac podejscia no i na pasie linia centralna i
                strefa przyziemienia.
        • spadpl Re: Podejscie typu BACK COURSE ? 09.11.05, 07:29
          Fala el-mag rozchodzi się w każdym kierunku, więc sygnał ILS z "tyłu" też powinien być odbierany. Jak jest w przypadku Lublinka, tego nie wiem. Ale temat przy okazji wizyty na lotnisku można drążyć :)

Pozdr
          Spad
          • Gość: gość Re: Podejscie typu BACK COURSE ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 17:54
            ale to są akurat anteny kierunkowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka