ebusia_fam_fatal kamieniczka 10.11.05, 22:59 byc moze kiedys byla o tym mowa.... dlaczego kamienica znajdujaca sie przy ulicy kolegiackiej (od rynku "za" farą) stoi nierownolegle do ulicy, tylko skosnie? Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Grupa Sieradzka 10.11.05, 23:09 Przepraszam, ale nie padła odpowiedź na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: Grupa Sieradzka 11.11.05, 21:49 No to już was nie męczę:) W skład Grupy Sieradzkiej wchodzili malarze i graficy z dyplomami wyższych uczelni plastycznych (zamieszkali w naszym województwie). Byli to: Janina Sakowicz, Alicja Szkudlarek, Maksym Dzierzgowski, Kasjan Fabisz Franciszek Kubiak, Bolesław Stępień. Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Grupa Sieradzka 12.11.05, 11:00 Na pewno nie męczyłaś, tylko nie mogłem znaleźć nic w dostępnych mi materiałach :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Grupa Sieradzka 14.11.05, 09:44 Czy szacowna Grupa Sieradzka miała coś wspólnego z powołaniem BWA (1975r.)? Napisz coś więcej, chętnie się dowiem :) Z tego grona najbardziej kojarzę prace Kasjana Fabisza. Jestem w posiadaniu reprintu jego pracy - widok klasztoru od strony Wrackiej. Był na okładce bajki, z którą rozprawiła się moja pociecha - wisi oprawiony w antyramę i cieszy oko :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: kamieniczka 14.11.05, 09:47 kamieniczka była kiedyś domem lekarza Zalewskiego, z tego co mówiła moja Babcia. Wydaje mi się, że na jej ścianie wisi jakaś tablica pamiątkowa - coś chyba o OSP. Ale nie znam historii powstania budynku ani układu ulicy - może był przewidziany tam jakiś podjazd? Dla wozów strażaków? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: kamieniczka 16.11.05, 15:23 Ale nie znam historii powstania budynku ani układu ulicy - może > był przewidziany tam jakiś podjazd? Dla wozów strażaków? nie Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: kamieniczka 16.11.05, 15:35 Bo tam mieszkał obecnie słynny seksuolog Prof. Lew Starowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: kamieniczka 16.11.05, 17:49 nie wiem ;) czytalam inna interpretacje :D Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: kamieniczka 16.11.05, 21:57 To był żart, aczkolwiek pan Lew tam mieszkał. Może chodzi o to, że jakiś inny przebieg ulicy był, np. daltego, że płynęła tam kiedyś rzeka, ktorej zmieniono bieg lub zasypano;) Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: kamieniczka 16.11.05, 22:33 skośne ustawienie budynku dostosowane było do linii murów miejskich i wybiegającej stąd ul. Farnej (obecnie nie istniejąca) Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: kamieniczka 16.11.05, 22:57 ul. Farna zaczynała się właśnie przy tej kaminicy - to było przedłużenie dzisiejszej ul. Sukienniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: kamieniczka 17.11.05, 17:02 Ciekawa jestem jak to wyglądało, bo Sukiennicza, to bardziej na tyłach Rynku, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: kamieniczka 17.11.05, 17:18 Mam plan Sieradza z XVIIIw., ulica ta co prawda nosi już nazwę Sukiennicza, ale dochodzi do tego ukośnego domu - ten nieistniejący dziś odcinek biegł z tyłu za Farą. Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: kamieniczka 17.11.05, 18:11 Pisałaś, że pracujesz niedaleko rynku - przejdź się do muzeum, może jest jeszcze wystawa, którą otwarto na początku września - tam były pokazane plany z przebiegiem tych ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: kamieniczka 17.11.05, 20:33 Krotko czynne muzeum:((( Ale moze w wolny dzień:) Ciekawe, czy tam ktoś chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Muzeum 17.11.05, 20:58 > Krotko czynne muzeum:((( > Ale moze w wolny dzień:) > Ciekawe, czy tam ktoś chodzi? Ja czasami zaglądam, ale tłumów raczej nie ma :) W weekendy jest czynne 10-15, w tygodniu najlepiej we wtorki czynne jest do 18 i we wtorki kiedyś było bezpłatne, teraz nie wiem bo najczęściej jestem tam w sobotę. www.muzeum-sieradz.com.pl/mos%5Cmos.html Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: Muzeum 17.11.05, 23:08 Znam tam każdy kąt. Jako dziecko potrafiłam spędzać wiele czasu przy szkielecie i żadna siła nie mogła mnie stamtąd oderwać. Niestety bywam teraz rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: Muzeum 18.11.05, 14:52 mój ci on, mój - powiedziała Jagienak chustą go nakrywszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
zgierzak Re: 7 część konkursu wiedzy o Sieradzu 13.11.05, 02:50 I na ochłodę: I część konkursu o Zgierzu (a co tam, łatwa zagadka). Miasto Sieradz leży nad Żegliną i - w zasadzie - rzeką Wartą. Miasto Zgierz leży nad rzeką Bzurą, ale również nad M.ą i L.ą. Czyli jesteśmy miastem nie dwóch a trójcy rzek. Może ktoś zgadnie co to za rzeki? Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Kościół przy ul. Kościuszki. 17.11.05, 23:09 Dzieje tego kościoła, znaczy, kiedy powstał i jakie wyznania się tam modliły. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Kościół przy ul. Kościuszki. 18.11.05, 08:29 Czyli ten kościół garnizonowy? Pewnie był prawosławny...? Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Kościół przy ul. Kościuszki. 18.11.05, 09:10 > Pewnie był prawosławny...? Nie, prawosławna cerkiew była po drugiej stronie ulicy, tam gdzie jest teraz pomnik Piłsudskiego. Rozebrano ją po I wojnie światowej i z cegieł wybudowano szkołę żydowską - dzisiejszy ekonomik forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=23369564&a=23421513 A tutaj masz jej zdjęcie www.szukamypolski.com/gap/details.php?image_id=5026&sessionid=0be02896ea8453b0d21acd77b5282768 Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Kościół przy ul. Kościuszki. 18.11.05, 10:41 Chyba ktoś na głowę upadł, żeby rozbierać taki budynek!! Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Kościół przy ul. Kościuszki. 18.11.05, 11:52 też dobre :))) mimo krzyżowego ognia pytań wtrącę tutaj informację, która na pewno wielu ;) zainteresuje, otóż szykuje się nam nowa publikacja - bardzo ambitna - Leksykon Miasta Sieradza, ponad 500 haseł, kilkaset fotografii, wszystko dla upamiętnienia 870-lecie S. O pracy i kłopotach z nią związanych więcej tutaj: www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=blogcategory&id=104&Itemid=216 Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Burzenie pomników 18.11.05, 17:12 > Chyba ktoś na głowę upadł, żeby rozbierać taki budynek!! Czytając tą historię doszedłem do wniosku, że burzenie pomników to nie jest wymysł ostatnich lat. Pewnie po wojnie zostało już niewielu prawosławnych w Sieradzu, stąd chyba nietraktowano jej jako świątynię ale jako swoisty pomnik pozostały po zaborach. Ale to tylko moje domysły :) Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: Burzenie pomników 18.11.05, 19:35 To była fala nienawiści do Rosji, a najłatwiej było uzewnętrznić ją niszczeniem materialnego dorobku zaborcy a za taki uważano także cerkwie. Sieradz nie był odosobniony, w Kaliszu, mimo iż tam pozostało sporo prawosławnych i zasiedzieli od pokoleń grecy macedońscy, także rozebrano cerkiew i to o wiele okazalszą. Dodam jeszcze, ze pieniadze za sprzedaż cegły z sieradzkiej cerkwi dostali prawosławni w Kalsizu - czyli nie było to zupełne bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Burzenie pomników 18.11.05, 22:52 Napewno macie rację, ale wtedy (i jeszcze wcześniej XIX w.) często rozbierano stare budowle. Myślę, że przykladow pewnie jest wiele w Polsce. Np. ratusz w Krakowie, z którego zsotała do dziś tylko wieża. Cegły z niego teżna coś poszły, Cudem uratowano Sukiennice (bo nikt nie chciał dać kasy na remont, jakiś gościu z własnej kieszeni zapłacił). A cerkwie swoją drogą, choć uważam, że byłoby super miec w Sieradzu taką cerkiew i taki zabytek:) Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Burzenie pomników 18.11.05, 23:02 W Sieradzu rozebrano wtedy (początek XIXw) cały zamek :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Burzenie pomników 19.11.05, 11:54 i mury obronne miasta chyba też rozebrano. Fajnie by było z okazji 870-lecia uświadomić sieradzanom (i mnie też przy okazji ;)) namacalnie jak przebiegały, gdzie były bramy. Może jakiś happening, banery z nazwą bramy rozwieszone nad ulicą, taśma z drogówki biegnąca śladem muru, coś co nakreśli granice :) Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: Burzenie pomników 19.11.05, 12:25 W Łodzi w ten sposób pokazano granice getta - szablon z odpowiednim napisem, farba, pędzel i chętni ludzie. Taśma też jest dobra, ale mało trwała. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Burzenie pomników 19.11.05, 20:31 Z Łodzi właśnie pomysł pochodzi. Tam wtedy poszli dużo dalej, były reprodukcje zdjęć w skali 1:1 ustawione w autentycznych miejscach. Prawdziwie porażająca inscenizacja. Ale właśnie malowane na chodniku granice to byłoby to :) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: Burzenie pomników 19.11.05, 12:32 Ja miałem kiedyś pomysł aby ze starych planów Sieradza przenieść na aktualny plan przebieg murów obronnych myślę, że ciekawe byłoby takie spojrzenie. Można by taki plan wydać z okazji 870-lecia, albo zrobić go przynajmniej wirtualnie na stronie miasta poświęconej histori. Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: Burzenie pomników 19.11.05, 12:46 Doskonały pomysł. Tylko jak znam Sieradz z wykonaniem a raczej funduszem marnie. Pisałam do pani prezydent oferując pomoc w sprawach żydowskich (to był wrzesień), ale do tej pory nie mam odpowiedzi- bo to Sieradz właśnie:( Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: Burzenie pomników 19.11.05, 20:36 ogólnie - tematyka sieradzkich Żydów, mam sporo materiałów, które z racji języka w którym zostały wydane (jidysz i hebrajski) nie są dostępne dla przecietnego historyka. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Burzenie pomników 19.11.05, 21:03 wiesz co, pewnie zostało przekazane do wiadomości bliżej nieznanej struktury od edukacji lub kultury i leży w teczce z innymi, z którymi nie wiadomo co zrobić. Gdyby to była jakaś zgłoszona sprawa do interwencji, to muszą odpowiedzieć, a jak tylko oferta - to po co ;) Ale, ale chyba wiem kto powinien się tym poważnie zainteresować - prof.Tadeusz Olejnik, redaktor naukowy Leksykonu Miasta Sieradza - jest o tym pod linkiem, który podałam w poście wyżej. Tam też jest telefon kontaktowy do TPS. Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: Burzenie pomników 19.11.05, 22:15 Zastanawiałam się czy dzwonić. Jak dojrzeję, to zadzwonię:) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Burzenie pomników 19.11.05, 20:26 świetny pomysł a wirtualny chyba nie może być drogi :) Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Kościół przy ul. Kościuszki. 18.11.05, 09:37 Kościół powstał w latach 1889-1897 Początkowo był to tylko dom modlitwy Uroczyste poświęcenie jako kościoła filialnego gminy ewangelicko - augsburskiej w Zduńskiej Woli miało miejsce w 1925 r Po wojnie kościół ten był użytkowany przez parafię kościoła polsko katolickiego. www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=blogcategory&id=14&Itemid=87 Odpowiedz Link Zgłoś
esie Jeszcze zapomniałem :) 18.11.05, 09:49 Zapomniałem o ostatnich latach, obecnie jest to kościół garnizonu Sieradz, czyli rzymsko katolicki :) Odpowiedz Link Zgłoś
esie Eurazja jak tam z oceną :) 19.11.05, 09:57 Dobrze czy coś zostało pominięte ? Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: Eurazja jak tam z oceną :) 19.11.05, 10:24 W 1889. przystąpiono do budowy kaplicy (w tym samym miejscu co obecny kościół). Władze przerwały budowę i dopiero w 1897r. poświecono kaplicę. W 1917r. przebudowano kaplicę na kościół (uroczyste poświecenie dopiero 8.11.1925r.) Kosciół był własnością parafii ewangelicko-augsburskiej w Zd-Woli, jednak od 1968r. obiekt dzierżawili wierni kościoła polskokatolickiego. Obecnie jest to kościół garnizonowy. Odpowiedz Link Zgłoś
esie Kino 22.11.05, 23:45 Tym razem historia niezbyt odległa :) O jakim kinie była mowa w jednym z pierwszych wątków na forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=8 Odpowiedz Link Zgłoś
esie Dobrze 24.11.05, 16:45 Obie powyższe odpowiedzi są prawidłowe :) Dodam jeszcze tylko, że kino Piast (to na Kościuszki) przestało działać w 1999r Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Dom Mosza 14.02.06, 10:38 tytułem wstępu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=28184161&a=28392905 i pytanie: gdzie stal ten dom Mosza. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Dom Mosza 14.02.06, 20:10 czy to był drewniany, duży dom blisko szpitala i gorzelni? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Dom Mosza 15.02.06, 08:44 hmmmmmmm.... nie wiem jak zinterpretowac i umiejscowic Twoja odpowiedx ;) pan Ruszkowski pisze: "Dom ten stał w miejscu dzisiejszego parkinkgu naprzeciwko portierni miejskiego szpitala." no ale za dobre checi i szybka reakcje masz "prawo" zadania kolejnego pytania :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Dom Mosza 15.02.06, 09:01 :) mój Tata próbował mi przez telefon umiejscowić ten budynek, jak przynajmniej go zapamiętał. Jakoś nie przemówiła do mnie lokalizacja "na podjeździe do szpitala", myślałam o tym placu między szpitalem a torami do gorzelni - takie chaszcze tam rosły za niby ogrodzeniem (teren teraz uporządkowany). Tak więc Tato miał na myśli dokładnie ten budynek, o którym napisałaś, a ja go przesunęłam z lekka. I właśnie dowiedziałam się, że na tym placu też był budynek użyteczności społecznej, a jaki? To pytanko zostawiam, póki nie znajdę czegoś ciekawszego, zawsze też można swoje zadać poza konkursem Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Dom Mosza 17.02.06, 09:59 ale w ktorym to miejscu?? blizej ulicy czy cmentarza? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Dom Mosza 19.02.06, 09:44 bliżej ulicy, tam gdzie budki z kwiatami :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Dom Mosza 19.02.06, 11:13 no to jak blizej ulicy, to teraz jest tam zaklad pogrzebowy. a kiedys co bylo to nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Agnieszka Godzińska-Boch 20.02.06, 12:34 Kto to? Przykro mi, ale ja nic nie wiem, a znalazłam w Dzienniku Łódzkim takie zaproszenie: Wystawa przyciąga kwiatami Poniedziałek, 20 lutego 2006r. Kilkadziesiąt obrazów, rysunków i pamiątek po Agnieszce Godzińskiej-Boch można obejrzeć na wystawie w Spółdzielczym Domu Kultury. Oprócz prac przedstawiających stary Sieradz znalazły się także malowidła kwiatów. Te bardzo spodobały się młodzieży. (...) Szerzej o wystawie w "Nad Wartą". Odpowiedz Link Zgłoś