Dodaj do ulubionych

11 listopada

08.11.05, 23:51
11 listopada Święto Niepodległości. Jak ważny jest dla was ten dzień ?
Obserwuj wątek
    • edmurphy Re: 11 listopada 09.11.05, 00:22
      Dla mnie to ważne święto, tak jak ważna jest dla mnie wolność i niepodległość.
      Wolność każdego człowieka i swoboda decydowania o sobie każdego kraju.
      Ale przyznam się Wam szczerze, że przez ostatnie lata zawirowań politycznych w
      naszym kraju, upadku różnych autorytetów, a właściwie prawie że ich braku,
      bagienka cuchnącego, w jakim utaplali się politycy różnej maści i w którym nas
      nurzają, afer, panoszącej się korupcji, nepotyzmu, łapówkarstwa... itd. ...
      itd. ... trochę mi wszystkie, kiedyś ważne dla mnie, rocznice, obchody się
      zdewaluowały, zobojętniały. Już nie ten klimat, nie to przeżycie. Tylko nie
      powtarzajcie tych moich wynurzeń dzieciom i młodzieży, bo to okropnie
      niewychowawcze.:-)
      A propos Święta Niepodległości: 10-tego, chyba o 11-tej w MGOK tzw. "kuczcia",
      podobno występ prawdziwych artystów; 11-tego o 12-tej Msza św., a 12-tego
      młodzież harcerska przygotowała kominek tematyczny, w sali kaplicy, chyba o 16-
      tej.
      Gdzieś się wybierzecie?
      • ibir1 Re: 11 listopada 09.11.05, 10:48
        Dla mnie natomiast ten szczególny dzień skłania do refleksji na temat
        patriotyzmu. W tym dniu oglądamy i słuchamy przy pomocy radia i telewizji
        organizowane defilady wojskowe, słuchamy przemówień ważnych osobistości i
        widzimy, jak oficjalne delegacje składają kwiaty na Grobie Nieznanego Żołnierza.
        Organizowane są uroczyste apele żołnierskie i harcerskie, bohaterom narodowym
        składane są pod pomnikami kwiaty i palone są znicze na grobach żołnierzy. Gmachy
        państwowe, domy oraz ulice dekorowane są polskimi flagami. Dzień ten staje się
        dla wielu osób lekcją patriotyzmu. Patriotyzm jest obowiązkiem obywatelskim. To
        indywidualna i społeczna postawa, oznaczająca przywiązanie i miłość do własnej
        ojczyzny. Obejmuje on przeszłość, teraźniejszość i przyszłość kraju. A więc
        świętujmy ten dzień szczególnie poprzez pamięć o tak ważnym wydażeniu jakim stał
        się przełom w dziejach Polski i całej Europy.
        • mordor81 Re: 11 listopada 09.11.05, 13:53
          ważne czy nieważne ale musze w ten dzień pracować:( tak to jest w prywatnych
          firmach...
          • acid33 Re: 11 listopada 09.11.05, 20:42
            no właśnie!
            I nawet złotówki więcej z tego tytułu. Kasa to nie wszystko, ale dlaczego
            też "nic"?
            Dla mnie to żadne święto. Nie wczuwam się w jego obchody i czczenie w
            jakikolwiek sposób. wogóle mnie nie wzrusza. Nic a nic. Może zacznę czcić
            urodziny klonów "K...ch". Może będzie ciekawiej.
            a pamiętacie przemarsz 1 - majowe na stadion?
            To był Power. Te tłumy, kwiaty, flagi, przemówienia, oklaski... Piękne czasy. i
            niemniej sztucznie czczone święto niż te o których mowa wczesniej.
            NIECH SIĘ ŚWIĘCI 1 MAJA!!!
            • edmurphy Re: 11 listopada 09.11.05, 23:40
              No właśnie. Co to za święto, którego nie przestrzegają pracodawcy? Otwarte
              hipermarkety, ale nie tylko, bo drobni sklepikarze też. Bo trzeba zarobić parę
              groszy, bo naród nauczył się świętować z wózkiem między stoiskami. To jest
              trendy. Zdewaluowało się nam nie tylko to święto.
              Ibir "walnął" nam przemówienie o patriotyżmie. Tak w ogóle to masz rację. Tylko
              tego patriotyzmu trzeba UCZYĆ. I dzieci, i młodzież, i nas dorosłych. A kto ma
              tego uczyć, jak pracodawca goni do roboty i nie daje nawet premii za pracę w
              dzień świąteczny. A te wszystkie "kuczcie", defilady, delegacje, kwiaty itd.,
              przestały być autentyczne, bo udział w nich biorą "ubłoceni" politycy. Może
              pooglądamy w telewizji? A nie pójdziemy na mszę za Ojczyznę? A nie weźmiemy
              udziału w koncercie w GOK-u? A dlaczego?
              Acid napisał, że to święto nie robi na nim wrażenia. Nie oceniam tego, nie mam
              mu za złe. Rozumiem. Ale jest mi jakoś tak... smutno?
              • art724 Re: 11 listopada 10.11.05, 09:32
                A mnie jest wesoło. Bo 11-tego mam urodzinki i imprezka będzie.
                • mordor81 Re: 11 listopada 10.11.05, 11:15
                  to Ty powinieneś stawiać wódke a nie Acid:)
                  • acid33 Re: 11 listopada 11.11.05, 15:48
                    no właśnie, no właśnie!!!
                    Do edmurphy:
                    miałas rację z tym smutno. mnie tez jest smutno, więc chyba jednak robi jakieś
                    wrażenie.
                    • edmurphy Re: 11 listopada 11.11.05, 20:55
                      Miasto dziś było senne i wymarłe. Ruch tradycyjnie przed polo. Dobrze, że to
                      dzień wolny od pracy jest okazja do rodzinnych i towarzyskich spotkań, a to
                      zawsze wzmacnia wzajemne więzi. Ale źle, że nie potrafimy świętować tego
                      najważniejszego dla Polski święta. Jak chielibyśmy je obchodzić? Macie na ten
                      temat jakieś przemyślenia? Bo tak: kuczcia - owszem, mogłaby być, ale nie
                      wszystkim taka forma odpowiada. Odbyła się jakaś w domu kultury, wczoraj o 11-
                      tej. Uczestnicy to młodzież szkolna, która doprowadzona została w godzinach
                      zajęć. Program może był dobry, może nawet wspaniały, ale ile osób przyszło tam
                      bo chciało? Kwiaty i znicze pod pomnikami, defilady i przemówienia - owszem
                      też, powinniśmy pamiętać o grobach poległych za wolność naszą i waszą. Ale
                      wiecie ile zniczy zapłonęło dziś na kwaterach żołnierzy września na naszym
                      cmentarzu? Stoi na nich cała sterta tych z zaduszek i z wszystkich świętych. To
                      może wcale nam nie potrzebne to święto?
                      • edmurphy Re: 11 listopada 11.11.05, 20:58
                        Art, tradycyjne sto lat!!!!! Wszystkiego najlepszego, radości szczęścia moc,
                        słoneczka wesołego snów pięknych co noc, z uśmiechem idź przez życie, rozkwitaj
                        jak ten kwiat, przy dobrym apetycie i zdrówku w sam raz :-)))))))
                        To kiedy stawiasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka