Dodaj do ulubionych

Ortografia na forum

IP: 10.9.33.* 10.07.01, 13:29
Czy nieuwżasz że najważniejsze na forum jest to co chcesz przekazać innym, a
nie to jak pod względem ortograficznym jest to napisane? Wiele czepia się ortów
a nie mają nic do powiedzenia na dany temat, czy to w porządku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: Ortografia na forum IP: *.retsat1.com.pl 10.07.01, 14:17
      Ja się sam przyczepię, kiedy zakłuje mnie w oko jakiś naprawdę ładny "kfiatek".
      I uważam, ze tak samo ważne jest to, co przekazuję, jak również w jakiej
      formie. I nie ważne, czy piszę podanie do jakiegoś urzędu, czy list na forum.
      Ważne jest dla mnie to, czy ktoś, kto pisze do mnie szanuje mnie jako swojego
      odbiorcę, czy tylko zależy mu na tym, żeby wybełkotać to, co ma do powiedzenia
      i tyle. I na odwrót rzecz jasna też.
      Sam również niejednokrotnie popełnię jakiś błąd, literówki itp. ale nie oburzam
      się, jeżeli ktoś mi zwróci na to uwagę.
      Tylko proszę nie podnosić krzyku na temat dysortografów itp., bo od jakiegoś
      czasu zauważam, że dziwnym trafem coraz więcej jest takich przypadków. A może
      po prostu komuś się nauczyć nie chciało, albo zajrzeć do słownika?
      Denerwują mnie także, a może przede wszystkim takie zjawiska, gdyż jak
      zauważyłem sam i moi znajomi także, prowadzi to do tego, że po prostu się
      uwsteczniam. Sam zaczynam robić błędy, nie potrafię składnie wyrazić tego co
      myślę i w sposób zgodny z zasadami mojego ojczystego języka.
      Na koniec przytoczę fragment wypowiedzi prof. Bralczyka na pytanie "dlaczego
      jest tak ważne, aby bardzo poprawnie mówić po polsku?". Myślę, że można to też
      odnieść do pisania:
      "Niepoprawność językowa przeważnie nie udaremnia od razu porozumienia, ale
      prowadzi do rozchwiania norm. Rozchwianie norm z kolei powoduje, że po jakimś
      czasie przestajemy wierzyć w jeden wzorzec poprawności - każdy zaczyna mówić po
      swojemu - i wzajemne zrozumienie staje się coraz trudniejsze. Użytkownicy
      języka, o którego normy się nie dba, muszą liczyć się z tym
      niebezpieczeństwem. "
      • Gość: Max Re: Ortografia na forum IP: *.toya.net.pl 10.07.01, 17:10
        Niestety 90% osob odwiedzajacych to szacowne forum,swoim zachowaniem i
        wyglaszaniem swoich "chorych" wypocin,czesto,gesto,ozdobionych bledami
        ortograficznymi i stylistycznymi,powoduje ze szkoda klawiatury na to Forum.
        Odnosze wrecz wrazenie przygladajac sie niektorym tematom,ze pisze je ta sama
        osoba,tylko pod innymi nickami - bardzo czesto sama sobie odpowiadajac na
        wlasne posty.Nastepna bardzo przykra sprawa to kompletny brak znajomosci
        tematow,prawa,ferowanie wyrokow na kazdy temat,oraz niespotykana wrecz ohydna
        agresja u forumowiczow.Z tych wlasnie powodow jestem tutaj ostatni
        raz,pozdrawiam szacowna "GL",oraz nielicznych normalnych forumowiczow.:-}}}

• Gość: HuBar Re: Ortografia na forum IP: 192.168.1.* / 217.97.190.* 12.07.01, 17:15
          Oj a szkoda, mam nadzieję że jeszcze się "zobaczymy" . Ja mam problemy z ort
          ale staram się pisać sensownie(mam nadzieję)
        • gray Re: Ortografia na forum 10.08.01, 17:08
          te, stylista - po przecinku i kropce stawia się spację.

AFAIR - który raz jesteś tu poraz ostatni ?
      • Gość: Gray Re: Ortografia na forum IP: *.toya.net.pl 12.07.01, 19:34
        masz rację
        przyczepić się mogę jedynie do poglądu na dysleksję itp.
        ludzi z tymi przypadłościami jest coraz więcej nie z powodu wygodniactwa (nie
        mówię, że takich nie ma), ale ze względu na bardziej "ludzkie" podejście do
        tematu dysleksji i dysgrafii przez (przede wszystkim) nauczycieli.

nie liczę sobie zbyt wielu lat i prawie cała moja młodość upłynęła mi w
        atmosferze rodzącej się demokracji i kapitalizmu, a jednak, jak to się stało,
        że zaświadczenia o dys'ach pojawiły się dopiero gdy byłem w szkole średniej ?

po prostu jeszcze kilka(naście) lat temu dziecko, które robiło nagminnie błędy
        dostawało dwóje, stało w kącie, rodzice biegali do szkoły i biedny dzieciak
        musiał siedzieć godzinami nad zeszycikiem i pisać "kożuch" i "huta" (dobrze
        napisałem ?). co było 50 lat temu ? - aż strach pomyśleć...
        poszukaj sobie statystyk a zobaczysz, że dys'y to na prawdę poważny problem
        tylko do niedawna w polsce nie zauważany.

druga kwestia:
        internet to środowisko wirtualne więc ciężko jest tu wprowadzić realne zasady.
        w większości to świat, w którym "każdy robi to co lubi" zatem nie można się
        dziwić, że różnie ludzie piszą.
        Z resztą moja IRCowa wypowiedź wygląda mniej więcej tak:
        "dzie byues o 14? dzwoniuem na komure i nikt nie odebrau" - a to wszystko z
        prostego powodu nie mam czasu pisać dokładnie, z ogonkami i gramatycznie.

trzecia kwestia:
        niektórym nic nie pomoże (i nie chodzi tu o taki bzdet jak ortografia :))

pozdr.
        ps.: ciekawe ile byków zrobiłem :)
        ps.: tak, nie używam shifta - mały palec mnie już boli... ;)
        • Gość: shookee Re: Ortografia na forum IP: *.pg.com 10.08.01, 11:18
          > po prostu jeszcze kilka(naście) lat temu dziecko, które robiło nagminnie błędy
          > dostawało dwóje, stało w kącie, rodzice biegali do szkoły i biedny dzieciak
          > musiał siedzieć godzinami nad zeszycikiem i pisać "kożuch" i "huta" (dobrze
          > napisałem ?). co było 50 lat temu ? - aż strach pomyśleć...

ale jak widac to pomagalo... teraz zauwazasz ze sprawia ci trudnosc pisanie
          poprawnie, idziesz po papierek i juz nigdy nie nauczysz sie pisac... mnie to
          przeszkadza, zwlaszcze ze ostatnio zauwazylem ze sam coraz wiecej bykow wale...
          • gray Re: Ortografia na forum 10.08.01, 14:49
            Gość portalu: shookee napisał(a):

> ale jak widac to pomagalo... teraz zauwazasz ze sprawia ci trudnosc pisanie
            > poprawnie, idziesz po papierek i juz nigdy nie nauczysz sie pisac... mnie to
            > przeszkadza, zwlaszcze ze ostatnio zauwazylem ze sam coraz wiecej bykow wale...

1. skoro uważasz, że przymuszanie ludzi do czynności, które przychodzą im z
            wielkim trudem, a w niektórych przypadkach są wręcz niemożliwe, jest skuteczną
            metodą wychowawczą to gratuluję. przez terror można uzyskać wiele rzeczy ale w
            tym przypadku cel nie uświęca środków.

2. jeżeli myślisz, że po ten papierek wystarczy pójść to jesteś w ogromnym
            blędzie. nie jestem dyslektykiem ale mam paru znajomych. zazwyczaj jest to
            kwestia zasuwania do poradni przez około 2 lata. na końcu jest egzamin, na który
            musisz mieć wyryte wszystkie reguły ortografii itd. żeby było wiadomo, że je
            znasz i nie potrafisz ich zastosować. nie sądzę że mógłbyś mi je teraz
            wyrecytować, a na pewno nie chciałoby ci się uczyć się ich wszystkich na raz żeby
            później je olewać. oczywiście są przypadki, że komuś uda się dostać
            zaświadczenie "na lewo" ale są to przypadki marginalne więc do tematu nie należą.

postrafiam
            • Gość: shookee Re: Ortografia na forum IP: *.pg.com 10.08.01, 16:48
              1. mozna wnioskowac, ze skuteczna metoda wg. ciebie jest bezstresowe wychowanie
              dzieci. Nie wychodzi mu ortografia, wiec niech sie tym nie przejmuje i nie
              meczy? Sorry, wg. mnie do wszystkiego mozna dojsc pracujac nad soba.

2.
              a) jak juz tam chodzisz to nie po to zeby ci udowodnili ze nie jestes
              dyslektykiem
              b) nie sadze zeby to byly marginalne przypadki

3. Zgadzam sie, ze sa dyslektycy, ale uwazam iz 70% to lenie!

4. Kompy zabijaja ortografie. Coraz rzadziej pisze recznie, coraz brzydziej, i
              robie coraz wiecej bledow. Ale bledy wynikaja z tego ze
              a) mam Worda ktory sam sprawdza za mnie, wiec zwisa mi co napisalem
              b) nie pisze bezwzrokowo, tylko patrze na klawiature nie czytajac tego co
              napisalem.
              Jak pisze recznie zawsze widze co pisze i mam szanse sie nad tym zastanowic i
              skreslic, na forum to strata czasu (?, a moze niechlujstwo?) A tu niestety nie
              ma slownika, dlatego jest tyle bykow.
              • gray Re: Ortografia na forum 10.08.01, 17:06
                Gość portalu: shookee napisał(a):

> 1. mozna wnioskowac, ze skuteczna metoda wg. ciebie jest bezstresowe wychowanie
                > dzieci. Nie wychodzi mu ortografia, wiec niech sie tym nie przejmuje i nie
                > meczy? Sorry, wg. mnie do wszystkiego mozna dojsc pracujac nad soba.

znowu źle to interpretujesz: po to są długotrwałe testy w poradniach żeby ustalić
                czy dziecko na prawdę jest dyslektykiem czy ma tylko problemy z nauką ortografii
                - a to jest różnica.

> 2.
                > a) jak juz tam chodzisz to nie po to zeby ci udowodnili ze nie jestes
                > dyslektykiem

nie po to aby udowodnili tylko - powtarzam - po to żeby sprawdzili.
                wiadomo, że niektórzy lepiej sobie radzą z matmą a gorzej z polskim. w takim
                wypadku badane jest to czy dziecko rzeczywiście posiada dysleksję.

> b) nie sadze zeby to byly marginalne przypadki

pzrypadki pomyłek są marginalne. a to, że ktoś sobie załatwi papier po znajomości
                nie należy już do tematu.

> 3. Zgadzam sie, ze sa dyslektycy, ale uwazam iz 70% to lenie!

skąd te dane ?

> 4. Kompy zabijaja ortografie. Coraz rzadziej pisze recznie, coraz brzydziej, i
                > robie coraz wiecej bledow. Ale bledy wynikaja z tego ze
                > a) mam Worda ktory sam sprawdza za mnie, wiec zwisa mi co napisalem

przecież możesz wyłączyć autokorektę. mogę ci nawet powiedzieć jak to zrobić :)

> b) nie pisze bezwzrokowo, tylko patrze na klawiature nie czytajac tego co
                > napisalem.

"wg. mnie do wszystkiego mozna dojsc pracujac nad soba." - a więc do dzieła -
                rączki na klawiaturę na to gazeta i się uczymy. przecież to tylko trochę parcy
                nad sobą.

> Jak pisze recznie zawsze widze co pisze i mam szanse sie nad tym zastanowic i
                > skreslic, na forum to strata czasu (?, a moze niechlujstwo?) A tu niestety nie
                > ma slownika, dlatego jest tyle bykow.

myśl co chcesz. uważam, że robię mało błędów ortograficznych, co innego z
                interpunkcją ale pod tym względem byłem leniem i się nie nauczyłem.
    • hubar Re: Ortografia na forum 09.08.01, 22:34
      Przypominam ciekawy myślę wątek
      • .weronika. Re: Ortografia na forum 09.08.01, 23:43
        Ja robie pelno ortow...
    • vishna Re: Ortografia na forum 10.08.01, 13:17
      HuBar calkowicie sie z toba zgadzam, przez bledy czesto moje prace sa zanizane,
      nie wspominajac o charakterze pisma. Ciekawe czy jakbym napisal swoja prace w
      Wordzie to czy polonista przyjalby taka prace. Glupia polska ortografia to
      biala bron w rekach dyktatorow i tyranow w walce z b. intelygentnymi uczniami,
      ktorz nie maja czasu na wszelakie wyjatki i dziwne reguly; wierze w to ze
      postep wygra z glupota polskiej komisji do spraw ortografii(czy jakos tak?) i
      bez zadnych obaw bedziemy mogli umieszczac w naszych tekstach skroty, potoczne
      wyrazy, zapozyczenia;

PRZEKAZ RULES

Calom Uć pozdravia vishna!!!
      • Gość: Michał Re: Ortografia na forum IP: *.retsat1.com.pl 11.08.01, 08:49
        vishna napisał(a):

> [...]
        > Glupia polska ortografia to
        > biala bron w rekach dyktatorow i tyranow w walce z b. intelygentnymi uczniami,
        > ktorz nie maja czasu na wszelakie wyjatki i dziwne reguly;

A dlaczego uważasz, że głupia? Masz z nią problemy, nie rozumiesz, nie potrafisz -
        więc głupia, bo tak najłatwiej, czy masz jakieś mocniejsze umocowanie swojego
        poglądu?

> wierze w to ze
        > postep wygra z glupota polskiej komisji do spraw ortografii(czy jakos tak?) i
        > bez zadnych obaw bedziemy mogli umieszczac w naszych tekstach skroty, potoczne
        > wyrazy, zapozyczenia;

I każdy będzie umieszczał swoje skróty itp. i w końcu jeden drugiego nie będzie
        rozumiał.

> [...]
      • hubar Re: Ortografia na forum 18.08.01, 15:42
        vishna napisał(a):

> HuBar calkowicie sie z toba zgadzam,

to fajnie że Ty się zgadzasz bo inni mają trochę inny punkt widzenia!

pozdrowy

• jasam Re: Ortografia na forum 10.08.01, 18:05
      Przytoczę tu dwa cytaty:
      1. Ojciec A.Wajdy powiedzieł "Synu znasz już 6 języków możesz więc pracować w
      hotelu. Najwyższa pora abyś umiał mówić tak, aby ludzie Cię słuchali"

2. Z forum Gazety (o J.Skrzydlewskiej):
      Adam napisał(a):
      aby porównywać riksze do jerzdzącej trumny.
      P.S. Jestem dziennikarzem w jednej z ogólnopolskich gazet i niejedno już
      widziałem,
      -------------------
      • hubar Re: Ortografia na forum 10.08.01, 22:53
        A róh hożuf ? Jak Ci się to podoba?
        • Gość: jasam Re: Ortografia na forum IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 11.08.01, 00:53
          ciekawe - ale "r" napisane ortograficznie :-))
          • hubar Re: Ortografia na forum 11.08.01, 18:36
            Nie! Bo to nazwa własna klubu.

pozdrowy
      • Gość: Michał Re: Ortografia na forum IP: *.retsat1.com.pl 11.08.01, 09:03
        jasam napisał(a):

> [...]

> Jak z tego widać potrzebna jest dobra wymowa i pisownia, ale bez treści będzie
        > niczym.

Ależ oczywiście! Ja temu nie zaprzeczam.

> Jednocześnie DZIENNIKARZ (???) sam kładzie się do "trumny" robiąc błąd
        > w prostym słowie.

Czy słowo proste, czy nie, to chyba zależy dla kogo. Dla DZIENNIKARZA widać nie
        było proste. No ale jak w końcu jest - źle, że zrobił błąd?

> PS
        > A najwięcej błędów można zrobić w słowie "fzhut". Nie ma żadnej prawidłowej
        > litery a po przeczytaniu słychać prawidłowo.

Tak, ale ja na przykład musiałem przeliterować żeby zrozumieć jaką treść ten
        wyraz niesie. Nie wystarczyło mi "rzucić okiem". Zajęło to trochę więcej czasu,
        wysiłku itp. Z jednym słowem to jeszcze jakoś mi poszło, ale kiedy mam to
        przeczytania jakiś dłuższy tekst napisany w ten sposób, to głowa mi puchnie :-).
        No, ale ja mam pewnie brzydkie nawyki wynikające z czytania książek, gdzie nie
        muszę czytać literka po literce.
    • hubar Re: Ortografia na forum 11.08.01, 18:42
      Jeszcze jedno: może to trochę dziwnie zabrzmi kiedy ja- "mistrz" ortografi
      zwraca uwagę dziennikarzom, ale wybaczcie nie można tak- kiedy człowiek zginie
      w wodzie to mówi się (i pisze) że on utonął a nie utopił się!!! To drygie można
      powiedzieć (napisać) kiedy ten człowiek zrobi to celowo- samobójstwo!
      PS Piszę to pod wpływem przeczytanego ostatnio tekstu w GW o ś.p. pośle
      Urbańczyku- sekcja zwłok wykazała śmierć przez utonięcie , a jakiś dziennikarz
      napisał, że poseł utopił się. !!!
    • hubar Re: Ortografia na forum 23.08.01, 20:51
      Przypominam ten wątek ! Special for kropka!
      • Gość: kropka Re: Ortografia na forum IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 22:47
        hubar napisał(a):

> Przypominam ten wątek ! Special for kropka!

Dzięki, nie wiedziałam. Więcej nie będę.

• zonk19 Re: Ortografia na forum 23.08.01, 23:13
      To ktos to na to swraca owagen? postrof.!
    • hubar Re: Ortografia na forum 02.05.02, 21:52
      Ale staroć znalazłem. To przy okazji pierwszej kłutni z Kropka odświeżyłem ten
      wątek. Zwracam uwagę na to jak często odnawiałem! Wtedy na prawdę tak mało się
      działo... echh to były spokojne czasy...
      Zapraszam do dyskusji.

pozdrowy
      • bruno11 Re: Ortografia na forum 02.05.02, 21:55
        hubar napisał(a):

> Ale staroć znalazłem. To przy okazji pierwszej kłutni z Kropka odświeżyłem ten
        > wątek. Zwracam uwagę na to jak często odnawiałem! Wtedy na prawdę tak mało się
        > działo... echh to były spokojne czasy...
        > Zapraszam do dyskusji.
        >
        > pozdrowy

Rozczulaj się chłopie, rozczulaj. Bo Twoja ortogtafia nie zmieniła się od tamtej
        pory wcale...
        • Gość: geograf Re: Ortografia na forum IP: *.toya.net.pl 02.05.02, 22:36
          bruno11 napisał(a):

> Rozczulaj się chłopie, rozczulaj. Bo Twoja ortogtafia nie zmieniła się od tamte
          > j
          > pory wcale...

Wiesz co!
          nie wiem czemu ale coraz bardziej mnie wkurzasz.......
          Owszem,..robi błędy bo kłÓtnia piszę się tak......
          ale czemu taki agresywny jesteś?

• bruno11 Re: Ortografia na forum 02.05.02, 22:42
            Gość portalu: geograf napisał(a):

> bruno11 napisał(a):
            >
            >
            > > Rozczulaj się chłopie, rozczulaj. Bo Twoja ortogtafia nie zmieniła się od
            > tamte
            > > j
            > > pory wcale...
            >
            > Wiesz co!
            > nie wiem czemu ale coraz bardziej mnie wkurzasz.......
            > Owszem,..robi błędy bo kłÓtnia piszę się tak......
            > ale czemu taki agresywny jesteś?
            >

Ja jestem agresywny? Żartujesz chyba...
          • hubar Re: Ortografia na forum 02.05.02, 22:44
            Jak widzę to temat wątku jest nadal aktualny! Dużo osób zwraca uwag tylko na
            ortografię, no bo jak wytłumaczyć bruna? bo to chyba nie możliwe aby nie miał
            nic do powiedzenia?

pozdrowy
            • bruno11 Re: Ortografia na forum 02.05.02, 23:00
              hubar napisał(a):

> Jak widzę to temat wątku jest nadal aktualny!
              Dla Ciebie na pewno.

Dużo osób zwraca uwag tylko na ortografię, no bo jak wytłumaczyć bruna?
              A masz jeszcze coś, na co warto byłoby zwrócić uwagę? Naprawdę? Czyżby ładne
              pośladki?

bo to chyba nie możliwe aby nie miał nic do powiedzenia?
              Wyobraź sobie, że mam coś do powiedzenia: niemożliwe piszemy razem.

P.S. Chłopie, kompromitujesz się. Jak to możliwe, że zdałeś maturę...
              • Gość: geograf Re: Ortografia na forum IP: *.toya.net.pl 02.05.02, 23:17
                a kazdy mnie rpzekonuje że ludziska z wawszawy sa inni....:((
      • Gość: blenda Re: Ortografia na forum IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 02.05.02, 23:11
        hubar napisał(a):

> Ale staroć znalazłem. To przy okazji pierwszej kłutni z Kropka odświeżyłem ten
        > wątek. Zwracam uwagę na to jak często odnawiałem! Wtedy na prawdę tak mało się
        > działo... echh to były spokojne czasy...
        > Zapraszam do dyskusji.
        >
        Hubarku rozumiem że chcesz przyciagnąć Kropeczke, na ten wątek żebybście sie
        mogli troszke pokłÓcić ;))))

> pozdrowy

pozdrówki
        • kropka. Re: Ortografia na forum 03.05.02, 23:46
          Ja już się z HuBarem o błędy kłócić nie będę, ale jak palnę przy najbliższej
          okazji!!!...
          Po za tym, o ile pamiętam, to nie była kłótnia, tylko ciężka obraza. Do końca
          życia i dwa dni dłużej. I to nie ja się obraziłam :)))
          A potem był mój wątek o dysgrafii i dysleksji (z błędem oczywiście) i jakoś
          tak... zdecydowanie poprawiło się na forum. Yezu! Jak przypominam sobie tamte
          posty, jeszcze mi skóra cierpnie! Nigdy więcej, proszę :)
          pozdrawiam
    • ixtlilto Re: Ortografia na forum 05.05.02, 21:16
      (jejq, tyle razy odświeżany wątek, a mnie tu jeszcze nie było)
      Otóż uważam, że ortografia jest mimo wszystko ważna- i należy zwracać uwagę na
      błędy ortograficzne. Chociaż samo odpisywanie na posty w celu poprawiania tylko
      błędów- może być denerwujące- zwłaszcza, że nic nie wnosi do dyskusji.
      Dzięki gnębieniu mnie przez Kropkę- jest kilka wyrazów, które piszę teraz bez
      błędnie.
      A wiecie co ostatnio odkryłam?! (a raczej czego sie dowiedziałam?), że RZadko
      pisze się przez "rz"... nie wiem dlaczego, ale do tej pory myślałam, że
      przez "ż" :)P Ale teraz już wiem jak to napisać poprawnie.

pozdroofka, Ixtlilto
    • ninna Re: Ortografia na forum 06.05.02, 10:53
      Ja wiem, ze moja ortografia nie jest najlepsza na swiecie.. Ale sie staram. I
      przeciez nie ma mnie kto poprawiac, oprocz was. Wiem, ze pisze lepiej, gdy
      pisze powoli i mysle uwazniej nad tym co pisze. Ale czesto tak nie robie gdy
      wypisuje posty bedad pod wrazeniem.

Ciesze sie, za kazda poprawke ktora mi dajecie. Zreszta sami mi mowicie, ze sie
      poprawiam. Mimo to, dziwi mnie, ze czesto niektorzy ludzie uzywaja argument o
      zlej ortografii, jako argument przeciwko inteligencji osoby ktora robi bledy.

Jesli robie bledy, to znaczy, ze nie mam nic do powiedzenia? Albo, ze nie mam
      prawa nic powiedziec, bo moje bledy raza jasnie panow "dobrzepiszacych"? Czy to
      po prostu znaczy, ze jestem glupia?? A jesli to jest prawda, ze moja ortografia
      jest wprost proporcjonalna do mojej inteligencji, to powiedzcie mi. Czy jestem
      najbardziej inteligentna po szwedzku (robie mniej bledow niz Szwedzi), mniej po
      polsku i najmniej po angielsku? Czy to w ogole jest mozliwe, zeby moja
      inteligencja tak fluktuowala w zaleznosci od jezyka ktory uzywam? Jesli tak, to
      oznacza, ze od czasu gdy zaczelam tutaj pisac, moja polska inteligencja
      naprawde wzrosla, gdyz moja ortografia bardzo sie polepszyla.

NINNA

ps. Czy tylko ja widze nielogicznosc mojego wywodu??
      • kirka1 Re: Ortografia na forum 06.05.02, 12:03
        Czy uważacie, że ortografia, a raczej błędy ortograficzne, moga być
        wyznacznikiem inteligencji-BZDURA.
        Przekonałam się o tym i nadal się przekonuję. U niektórych to kwestia
        częstotliwości używania jakiegoś wyrazu, jego skojażeń, a także często waruków
        w jakich tworzy swoją wypowiedź.
        Poza tym różni ludzie mają różne predyspozycje. ( Wielu wybitnych ludzi miało
        problemy z ortografią, za to tworzyli wiele wspaniałych rzeczy, z których
        korzystamy do dziś).
        Można zapominać, lub być na tyle roztargnionym, że pisze się z błędami(zdażają
        mi się podobne sytuacje, szczególnie wieczorem),ale nie można powiedzieć, że
        taka osoba jest gorsza od tych, które poprawnie posługują się pisownią
        wyrazów.!!!!!!!!
        • .pepe. Re: Ortografia na forum 06.05.02, 12:12
          Nie lubię czytać tekstów z błędami tak, jak nie lubię dostawać prezentów w
          reklamówce, tylko ładnie zapakowane i z podkręconą wstążeczką :) Kiedyś
          zerwałem z dziewczyną, bo pisała do mnie listy z błędami :P
          • kirka1 Re: Ortografia na forum 06.05.02, 12:23
            .pepe. napisał(a):

> Nie lubię czytać tekstów z błędami tak, jak nie lubię dostawać prezentów w
            > reklamówce, tylko ładnie zapakowane i z podkręconą wstążeczką :) Kiedyś
            > zerwałem z dziewczyną, bo pisała do mnie listy z błędami :P

Masz PePe rację, tylko osobiste listy, to chyba trochę poważniejsza sprawa niż,
            pisane "na gorąco" posty, czy odowiedzi na czacie.
            Ortografia jest ważna, ale nie powinna stać się najważniejsza.Bo tu przecież nie
            chodzi o konkurs polonistyczny, czyż nie?

pozdrawiam
            • .pepe. Re: Ortografia na forum 06.05.02, 12:33
              kirka1 napisał(a):

> Masz PePe rację,

pepe, po prostu pepe :))

> pisane "na gorąco" posty, czy odowiedzi na czacie.
              > Ortografia jest ważna, ale nie powinna stać się najważniejsza.Bo tu przecież ni
              > e
              > chodzi o konkurs polonistyczny, czyż nie?

czat to zupełnie inna bajka - tam przekazuje się informacje "ręcami i nogami",
              wszystko jest dozwolone, i mało ma to wspólnego z językiem (kiedyś w ogóle nie
              rozumiałem co się do mnie mówi, dopóki nie opanowałem tego slangu. Do tego
              dochodzi cały emotikon i jeszcze mniej lub bardziej specyficzne znaczki). Na
              forum z kolei można przelecieć przed kliknięciem cały tekst, chociaż ja się
              generalnie nikogo nie czepiam za błędy.

> pozdrawiam
              ja również :)
              • kirka1 Re: Ortografia na forum 06.05.02, 12:57
                .pepe. napisał(a):

> kirka1 napisał(a):
                >
                > > Masz PePe rację,
                >
                > pepe, po prostu pepe :))
                >
                W takim razie, miło mi pepe.Zapamiętam jeśli chcesz.Mam nadzieję, że nie
                potraktowałeś tego jako błąd, gdyż;-) było to zrobione z premedytacją.

:-))))))))))))
                • .pepe. Re: Ortografia na forum 06.05.02, 13:10
                  Ależ skąd. Tak czy owak - nie bój się, od walenia po głowie za robienie błędów
                  jest już kropka. Ja tylko apeluję i nawołuję :)
                  • kirka1 Re: Ortografia na forum 06.05.02, 13:14
                    Zauważyłam, raz misię dostało ( przepraszam Cię Kropeczko).;-))
                    Ale nikt nie może powiedzieć, że się nie staram. Dzięki forum, częściej używam
                    polskich znaków, chociaż na początku nie było to łatwe (mało wygodne, ale już
                    się przyzwyczjam).
                  • hubar Re: Ortografia na forum 06.05.02, 13:31
                    Proszę Cie pepe już nie przypominaj!!! Ja już mam tyle sińców za te moje błędy,
                    niedługo nie starczy miejsca do walenia i Kropka zacznie mnie po łapach bić, no
                    i jak ja będę pisał?? :-(

pozdrowy
                    • kirka1 Re: Ortografia na forum 06.05.02, 13:37
                      Ojej nie wiedziałam, że kafelki potrafią być tak brutalne;-0)
                      Może będzie trzeba założyć jakiś punkt opatrunkowy dla zranionych (nie tylko
                      fizycznie) kafelków?

trzymajcie się i nie dajcie się:-)))))))))))
    • Gość: mial Re: Ortografia na forum IP: *.cordef.net.pl 06.05.02, 12:39
      nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka