Gość: studentka UŁ IP: *.dolsat.pl 22.11.05, 23:50 powiedzcie mi prosze jak to jest ze stypendium naukowym ? jakie są progi i kwoty ? jestem studentką 1 roku uzupelniajacych na ekonomi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anies75 Re: stypendium ?? 22.11.05, 23:53 Stypendia za wyniki w nauce - przy średniej ocen od 4,00 - 4,35 - stypendium w wysokości - 250 zł - przy średniej ocen od 4,36 - 4,70 - stypendium w wysokości - 300 zł - przy średniej ocen od 4,71 - 5,00 - stypendium w wysokości - 400 zł strona: www.uni.lodz.pl/bip/uchwaly/zalaczniki/stypendia.doc www.uni.lodz.pl/portal/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka UŁ Re: stypendium ?? IP: *.dolsat.pl 22.11.05, 23:57 dzieki wielkie !! i jeszcze pytanko dodatkowe... tylko nie wiem czy gafy nie strzele ... słyszłam że jakiś system % panuje... jakiś okresnony % osób dostaje stypendia.... a na stronie nic o tym nie pisze... te procenty to prawda czy tylko jakies ploty słyszłam??? możliwe jest zebym ze srednia 4,7 nie dostala stypendium ?? Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: stypendium ?? 23.11.05, 00:00 2.Stypendium za wyniki w nauce przyznawane jest studentom na następujących zasadach: 1)O przyznaniu tego stypendium decyduje miejsce zajmowane na liście sporządzonej według średniej ocen z egzaminów i określonych przez Rady Wydziałów przedmiotów kończących się zaliczeniem. Uzyskana średnia ocen nie może być niższa niż 4,0. 2)Stypendium za wyniki w nauce może być przyznane najlepszym studentom danego kierunku i roku studiów dla 25% liczby studentów danego roku i kierunku studiów, którzy w poprzednim roku akademickim uzyskali zaliczenie semestru zimowego. 3)W przypadku, gdy jednakowa średnia ocen nie pozwala na dokonanie podziału, stosuje się kryteria dodatkowe, takie zwłaszcza jak średnia z pozostałych zaliczeń, albo średnia ocen w roku wcześniejszym. 4)Stypendium za wyniki w nauce przyznawane jest studentom nie wcześniej niż po ukończeniu pierwszego roku studiów. W przypadku studentów studiujących na kilku kierunkach studiów stypendium za wyniki w nauce mogą otrzymać na każdym z kierunków. 5)Stypendium za wyniki w nauce przyznaje Rektor UŁ na podstawie propozycji przedstawionych przez Rady Wydziałów. 6)Stypendia za wyniki w nauce przyznawane są studentom, którzy do 30 września uzyskali wszystkie zaliczenia i zdali wszystkie egzaminy wymagane do zaliczenia roku oraz złożyli w terminie indeksy w dziekanatach chyba, że zwłoka nastąpiła z winy Uczelni. 7)Stypendium za wyniki w nauce lub sporcie przyznawane jest na okres 10 miesięcy, tzn. od 1 października do 31 lipca, z tym jednak, że w przypadku nie zaliczenia do dnia 28 lutego semestru zimowego zostaje ono wstrzymane. 8)W przypadku studiów 9-semestralnych stypendium za wyniki w nauce lub sporcie przyznawane jest na okres 5 miesięcy. 9)W przypadku ukończenia studiów przed terminem przewidzianym w regulaminie studiów, stypendium wypłacane jest przez faktyczny czas legitymowania się statusem studenta, nie dłużej jednak niż przez 10 miesięcy. 10)Stypendia za wyniki w nauce lub sporcie przyznawane są w kwotach określonych w załączniku nr 2 do zarządzenia Rektora UŁ wprowadzającego regulamin pomocy materialnej. 11)Student, który otrzymuje stypendium ministra nie otrzymuje w tym czasie stypendium za wyniki w nauce lub sporcie. 12)Student, który otrzymuje specjalne stypendium Rektora UŁ nie otrzymuje w tym czasie stypendium za wyniki w nauce lub sporcie. 13)Student ukarany dyscyplinarnie traci prawo do stypendium za wyniki w nauce lub sporcie do czasu zatarcia kary. Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: stypendium ?? 23.11.05, 00:01 sa procenty moze dostac 25% osob z roku musza miec srednia najmnaiej 4,0 4,7 nie jest mozliwe nie dostac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka UŁ Re: stypendium ?? IP: *.dolsat.pl 23.11.05, 00:04 dzieki bardzo bardzo bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: stypendium ?? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 23.11.05, 12:10 > sa procenty > moze dostac 25% osob z roku > musza miec srednia najmnaiej 4,0 > 4,7 nie jest mozliwe nie dostac :))) Nie jest to prawda, sa kierunki, na ktorych nawet 4.75 to za malo, bo ponad 25% roku ma srednia wyzsza od 4.75 (co nb. swiadczy na niekorzysc poziomu nauczania na takich kierunkach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: stypendium ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 08:15 leeeee! na ASP dają więcej.. 410 zł (ale tylko przy sredniej powyzej 4,5. ponizej tej sredniej - zostaje tylko satysfakcja z wynikow:P) Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: stypendium ?? 23.11.05, 11:48 tu tez srednia sie liczy przy 4,0 trzeba mieć "szczęscie" mieć na roku osooby z niską średnią by dostać bo dostaje 25% z roku więc średnia idzie w górę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: stypendium ?? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 23.11.05, 12:12 Na UŁ na Informatyce i Ekonometrii srednia 4.0 wystarcza na II i III roku, potem jest juz trudniej (przykladowo na V roku trzeba miec juz kolo 4.5) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: stypendium ?? IP: *.astral.lodz.pl 24.11.05, 20:23 nawet po I roku ze srednia 4.0 mozna dostac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: stypendium ?? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 24.11.05, 21:11 > nawet po I roku ze srednia 4.0 mozna dostac.... II rok o ktorym pisze to jest wlasnie ten "po I roku" Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: stypendium ?? 22.11.05, 23:55 jesli 1 roku musisz bodajze do 2 grudnia dostarczyc policzona przez dziekanat srednią z licencjatu i indeks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka UŁ Re: stypendium ?? IP: *.dolsat.pl 22.11.05, 23:59 wiem wiem :) chciałam sie zorientować czy wogole warto sie łudzić :D i jechac na uczelnie po to zaswiadczenie o sredniej Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: stypendium ?? 23.11.05, 00:03 oczywiscie licencjat tez musiałaś miec zrobiony na UŁ bo z innej uczelni jak masz to na stypendium musisz pracowac rok ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka UŁ Re: stypendium ?? IP: *.dolsat.pl 23.11.05, 00:07 a tu sie myslisz na 100% bo w tym roku jest inaczej :) mówił nam wykładowca i na tablicy ogloszeń wisiało... że jakies rozporzadzenie ministra weszlo i że sie wszystkim stypendium należy... nawet jak studia I stopnia w innej uczelni były... dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: stypendium ?? 23.11.05, 00:08 no to fajnie bo w zeszłym było inaczej:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka UŁ Re: stypendium ?? IP: *.dolsat.pl 23.11.05, 00:10 no wiem jak sie w pazdzierniku pytałam to powiedzieli mi w dziekanacie że nie... a tu nagle taka miła niespodzianka :) Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: stypendium ?? 23.11.05, 00:05 a jakie to studia? USM Ekonomia? 2 letnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka UŁ Re: stypendium ?? IP: *.dolsat.pl 23.11.05, 00:11 tylko ja w osrodku zamiejscowym... zajecia w Piotrkowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: stypendium ?? 23.11.05, 00:12 a to nie, ja nie tam za 300 zł mcznie chyba jednak warto jechac po zaswiadczenie powodzenia, papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka UŁ Re: stypendium ?? IP: *.dolsat.pl 23.11.05, 00:14 no warto warto :) teraz mnie doksztalcilas w zakresie wiedzy stypendialnej hehe dziekuje pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geografka Stypendium z kłopotami IP: *.pai.net.pl 24.11.05, 23:14 Ja zaniosłam za późno numer konta do działu spraw bytowych (15.11)i stypendium dostane dopiero w grudniu a nie 25.11. Szkoda, że nie było żadnej informacji na wydziale NG ani w internecie.Stypendia naliczono nam na początku listopada!!! Ja studiuję zaocznie i śmieszą mnie godziny otwarcia dziekanatu. Od poniedziałku do czwartku od godz 9 do godz 12(było do 13 ale chyba nikt nie przychodził i się nie dziwię). W piątek do 15.A może powinien być otwarty chociaż raz w tygodniu do 18? Jestem pewna że drzwi by się nie zamykały. A jak jest u was na wydziałach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka UŁ Re: stypendium ?? IP: *.dolsat.pl 10.12.05, 00:29 no własnie... złożyłam papiery o stypendium... a wiecie może czy juz coś wiadomo kto dostał? są już listy? Odpowiedz Link Zgłoś