Dodaj do ulubionych

Trochę głupawych pytań...

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 19:22
1. Czy autobus obsługujący linię 93 będzie musiał mieć nalepioną na szybie
winietkę?
2. Czy możliwa jest jazda ukrotniona Cityrunnerów (pytanie czysto
hipotetyczne)?
3. Czy zdarzało się, aby motorniczy dostał mandat za przekroczenie prędkości?
4. Dlaczego w każdym Cityrunnerze magiczne skrzyneczki na dachu na czwartym i
piątym członie są brudne, a na pierwszym i drugim błyszczą się jak nowe?
5. Od kiedy Jelcze o numerach 2251-55 (120MM) mają miejsce na tabliczkę z
numerem lini na zewnątrz pojazdu?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi, zwłaszcza te prawdziwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 20:57
      Czy moje pytania wypłoszyły wszystkich z tego forum-a? Nie chciałem... :)
      • michal.ch Re: Trochę głupawych pytań... 12.10.02, 12:35
        Wszyscy po prostu poszli na spokojnie przemyśleć problem. :)
    • michal.ch Re: Trochę głupawych pytań... 12.10.02, 12:45
      Gość portalu: Ja napisał(a):

> 1. Czy autobus obsługujący linię 93 będzie musiał mieć nalepioną na szybie
      > winietkę?

Jak każdy samochód.

> 2. Czy możliwa jest jazda ukrotniona Cityrunnerów (pytanie czysto
      > hipotetyczne)?

Sprzęgi mają z tyłu i z przodu. Ale gniazd chyba nie posiadają (z tymi
      gniazdami prośba o potwierdzenie lub zaprzeczenie przez citkoznawców). A więc
      na upartego można je połączyć, ale bez możliwości centralnego sterowania z
      pierwszego wagonu.

> 3. Czy zdarzało się, aby motorniczy dostał mandat za przekroczenie prędkości?

No co Ty, przecież motormani są nietykalni. ;)))

> 4. Dlaczego w każdym Cityrunnerze magiczne skrzyneczki na dachu na czwartym i
      > piątym członie są brudne, a na pierwszym i drugim błyszczą się jak nowe?

Bo grafit i brud z pantografu się ściera i cały ten syf podczas jazdy leci do
      tyłu. Najlepiej pooglądaj sobie stare przegubowce 803N, a konkretnie okna i
      fragment burty przed drugimi drzwiami (czyli tuż za pantografem).

> Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi, zwłaszcza te prawdziwe.

Trzy odpowiedzi prawdziwe (punkty 1, 2 i 4), jedna "z jajem", jednej odpowiedzi
      brak w ogóle. Chyba dobry wynik testu. :)
      • Gość: Ja Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 14:38
        No, rzeczywiście, nieźle. Największe dzięki za odpowiedź na pytanie 4. Nie
        wpadłbym na to.
      • geograf Re: Trochę głupawych pytań... 12.10.02, 15:33
        michal.ch napisał:

> Gość portalu: Ja napisał(a):
        >
        > > 1. Czy autobus obsługujący linię 93 będzie musiał mieć nalepioną na szybie
        >
        > > winietkę?
        >
        > Jak każdy samochód.

i 54, i 60, i 91 (na małym odcinku wyjeżdżą poza Łódź- też musi mieć winietę??), i 92, i 97....

Aż mi się wierzyć nie chcę...
        ale z drugiej strony- Łódź nie ma tak rozbudowanej sieci autobusów pomiejskich jak niektóre miasta....;-)
        • Gość: Ja Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 17:05
          geograf napisał:

> i 54, i 60, i 91 (na małym odcinku wyjeżdżą poza Łódź- też musi mieć
          winietę??)
          > , i 92, i 97....
          >
          > Aż mi się wierzyć nie chcę...
          > ale z drugiej strony- Łódź nie ma tak rozbudowanej sieci autobusów
          pomiejskich
          > jak niektóre miasta....;-)
          No, niezupełnie. Winietki miały, zdaje się obowiązywać tylko na:
          -autostradach
          -drogach ekspresowych
          -drogach dwujezdniowych
          poza gminą w której zarejestrowany jest pojazd i chyba poza terenami miejskimi.
          Co prawda słyszałem też gdzieś, że na wszystkich drogach krajowych (wtedy
          doszłoby nam 60 i 54), ale to chyba wymysł dziennikarza.
          • geograf Re: Trochę głupawych pytań... 12.10.02, 19:20
            fakt, zapomniałem, że to jedynie na drogach krajowych i "autostradach" ma obowiązywać...sorry...

;-)
            • Gość: łażej Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.retsat1.com.pl 12.10.02, 19:49
              A drogi krajowe przebiegające przez teren miasta?? Taka Włókniarzy czy
              Paderewskiego. Jak tam by się sprawa przedstawiała. Zdrowy rozsądek mówi, że
              tam winiety nie powinny obowiązywać, ale kierowanie się w tym kraju wyłącznie
              zdrowym rozsądkiem jest dosyć ryzykowne.
              • geograf Re: Trochę głupawych pytań... 12.10.02, 19:54
                nie będzie winiet dla kierowców poruszających się po własnej gminie;-)
                w przypadku miast tranzytowych wyniknęła byz tego wyjątkowo śmieszna sytuacja;-)

pozdr.
      • Gość: Ł.S. Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.toya.net.pl 12.10.02, 15:51
        michal.ch napisał:

> Gość portalu: Ja napisał(a):
        >
        > > 1. Czy autobus obsługujący linię 93 będzie musiał mieć nalepioną na szybie
        >
        > > winietkę?
        >
        > Jak każdy samochód.

Z tą pewną odpowiedzią chyba jednak warto zaczekać, chociażby ze względu na
        fakt, że ustawa nie jest jeszcze uchwalona.
        Firanki i inne bzdety też miały być i MPK (słusznie) to olało.

>
        > > 2. Czy możliwa jest jazda ukrotniona Cityrunnerów (pytanie czysto
        > > hipotetyczne)?
        >
        > Sprzęgi mają z tyłu i z przodu. Ale gniazd chyba nie posiadają (z tymi
        > gniazdami prośba o potwierdzenie lub zaprzeczenie przez citkoznawców).

Nie mają.

A więc
        > na upartego można je połączyć, ale bez możliwości centralnego sterowania z
        > pierwszego wagonu.

To już będzie holowanie, a nie jazda ukrotniona.
        >
        > > 3. Czy zdarzało się, aby motorniczy dostał mandat za przekroczenie prędkoś
        > ci?
        >
        W takim sensie jak to sobie wyobrażasz (policja + radar + przekroczenie
        prędkości = mandat) nigdy o czymś takim nie słyszałem i wątpię, że usłyszę. Ale
        w przypadkach gdy dojdzie do wypadku i zostanie stwierdzone przekroczenie przez
        motorowego prędkości (nie wiem jak teraz, ale kiedyś ekspertyzy robił ZTiS),
        wtedy ponosi on konsekwencje służbowe i prawne.

> No co Ty, przecież motormani są nietykalni. ;)))

Nic bardziej mylnego. Oczywiście niektórym motorowym się tak wydaje (do czasu).

>
        > > 4. Dlaczego w każdym Cityrunnerze magiczne skrzyneczki na dachu na czwarty
        > m i
        > > piątym członie są brudne, a na pierwszym i drugim błyszczą się jak nowe?
        >
        > Bo grafit i brud z pantografu się ściera i cały ten syf podczas jazdy leci do
        > tyłu.

Właśnie! Podobna sytuacja z oporami na Elinach.

Najlepiej pooglądaj sobie stare przegubowce 803N, a konkretnie okna i
        > fragment burty przed drugimi drzwiami (czyli tuż za pantografem).

Nawet wspawywali na Helenówku na wagonach specjalne rynienki w celu lepszego
        odprowadzania wody z dachu, ale (prawie) na nic to się zdało.

Pozdrawiam,
        Ł.S.
    • Gość: flip Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.p.lodz.pl 12.10.02, 15:36
      Bym sie zdziwil, gdyby byla mozliwa. Cala idea nowych wieloczlonowych pojazdow
      polega na tym, ze to ma byc jedno wnetrze. Tak jest lepiej ze wzgledu na
      bezpieczenstwo pasazerow. Mozna zwiekszyc pojemnosc pociagu CR tylko przez
      zamontowanie dodatkowych czlonow - tzn czlonu z wozkiem plus czlonu wiszacego.
      • multumesc Re: Trochę głupawych pytań... 12.10.02, 20:54
        autobusy wyjezdzajace poza misto powinny miec wedlug polskiego prawa firnki w
        oknach
        • Gość: geograf Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.toya.net.pl 12.10.02, 21:23
          autobusy wyjeżdżające ileś tam kilometrów pooza miasto powinny, a w Łodzi chyba nawet kilometr za miasto nie wyjeżdżają (oprócz 97)....
          chyba tak...

z tego co pamiętam co swego czasu piaano na forum i w gazetach...
          • Gość: Maruda Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.tvsat364.lodz.pl 12.10.02, 21:46
            Czy ktos zna dokladne dane co do ilosci tych kilometrow? I jak liczy sie "granice Łodzi" ?
            • Gość: barnaba Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 12.10.02, 22:36
              Gość portalu: Maruda napisał(a):

> Czy ktos zna dokladne dane co do ilosci tych kilometrow?

Jeśli dobrze pamiętam, to powyżej czterech.

> I jak liczy sie "granice Łodzi" ?

Granice administracyjne. Swoją drogą ciekawe, bo na 60 i 51A jadących
              przez "pola i lasy" firanki nie obowiązują. :)

Ciekawe czy powinny obowiązywać na wydłużonej do Zgierza trasie 51 i na
              zgierskiej "szóstce". Wyjeżdżają z miasta macierzystego na sporą odległość.

pozdrawiam
            • Gość: Ja Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 22:37
              Granice Łodzi = granice Łodzi. Administracyjne.
              Co do firanek, to chyba mało które miasto tym się przejmuje. Przykład: Ikarusy
              MPK w Częstochowie dojeżdżające do Olsztyna (nie, nie tego na Mazurach), busy z
              Bełchatowa na ósemce w kierunku Szczercowa itp, itd.
              • multumesc Re: Trochę głupawych pytań... 13.10.02, 12:19
                Niktore przedsiebiorsttwa sie przejmuja: linia pospieszna Z z Gdyni do Zukowa.
                Ale to moze dlatego, ze czestochowskie, lodzkie i belchatowskie autobusy naleza
                do spolek komunalnych, autobusy do Zukowa do spolki prywatnej, ktora wygrala
                przetarg na obsluge linii. Sa w Polsce przeciez rowni i rowniejsi.
                #
                Ciekawe czy tramwaje 46 beda musialy miec winietki.
                • zamek Re: Trochę głupawych pytań... 13.10.02, 12:24
                  Winietki jak winietki, ale firanki w oknach - koniecznie.
                  Myślę, że MKT zadba o to, by kolejne modernizowane wagony
                  były przystosowane do, hmmm, wymogów prawnych ;)
                  • geograf Re: Trochę głupawych pytań... 13.10.02, 12:30
                    przecież te wymogi prawne tyczą jedynie samochodów!!:-)
                    czy ktoś słyszał o winietach dla pojazdów szynowych??
                    :-)
                    • zamek Re: Trochę głupawych pytań... 13.10.02, 12:34
                      Geo, Ordnung muss sein. Keine Winiete - Keine Tramwaj!
                      Myślę, że w następnej kolejności będą montować w 803-kach
                      klozety i popielniczki :)
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Maruda Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.10.02, 13:54
                        Nie zapominajmy o spluwaczkach... ;) :|
                        • michal.ch Re: Trochę głupawych pytań... 13.10.02, 14:24
                          Brakuje jeszcze rozkładanych stoliczków, jak w wagonach na "dużej kolei". W
                          końcu niektóre z przegubowców MKT mają fotele na przeciwko siebie - jak w
                          pociągu. Proponuję też wprowadzić podział na przedziały i klasy. :)
                    • michal.ch Re: Trochę głupawych pytań... 13.10.02, 14:22
                      geograf napisał:

> przecież te wymogi prawne tyczą jedynie samochodów!!:-)
                      > czy ktoś słyszał o winietach dla pojazdów szynowych??
                      > :-)

Właśnie ! :)
                      • zamek Re: Trochę głupawych pytań... 13.10.02, 18:25
                        michal.ch napisał:
                        > geograf napisał:
                        > > czy ktoś słyszał o winietach dla pojazdów szynowych??
                        > Właśnie ! :)
                        Qrczę, jeszcze trochę pogadamy o tych winietach, a Pol
                        się dopatrzy i 46 będzie musiał pomykać z nalepką :)
                        Ciii, nas tu nie było i o niczym nie mówiliśmy. Pst!
                        Admin! Nożyce!
                • michal.ch Re: Trochę głupawych pytań... 13.10.02, 14:19
                  multumesc napisał:

> Ciekawe czy tramwaje 46 beda musialy miec winietki.

Przecież to nie samochody! Czy 46 jedzie po drodze krajowej? Gdzie? W którym
                  miejscu (za wyjątkiem miast - Zgierza i Łodzi - w których jak wiadomo winietki
                  nie obowiązują dla pojazdów zarejestrowanych w danych miastach).

Te tramwaje podmiejskie, jak już niegdyś próbowaliśmy udowodnić to na forum, są
                  właściwie kolejami. Dlaczego więc miałyby potrzebować jakichś nalepek. Po
                  asfalcie nie jeżdżą. :)
                  • multumesc Re: Trochę głupawych pytań... 13.10.02, 17:10
                    To jest mysl! Wystarczy poruszac sie poboczem drogi krajowej by nie placic za
                    winietke!

Nie doceniacie ustawodawcow i ministra Pola!
                    • michal.ch Re: Trochę głupawych pytań... 14.10.02, 14:53
                      hehe, dobra myśl.

A ciekawi mnie ile będzie kosztowała winietka dla rowerzystów? :)
                      • zamek Re: Trochę głupawych pytań... 14.10.02, 15:03
                        michal.ch napisał:

> A ciekawi mnie ile będzie kosztowała winietka dla
                        rowerzystów? :)
                        Poza tym - gdzie trzeba będzie ją sobie przykleić - na
                        czole czy na d..ie? :)
                        • geograf Re: Trochę głupawych pytań... 14.10.02, 17:32
                          a PIESI???
                          co z pieszymi??
                          ile oni zapłacą??
                          • zamek Re: Trochę głupawych pytań... 14.10.02, 17:46
                            Piesi? Nic.
                            Przecież pieszy nie jedzie, tylko idzie. To za co ma płacić?
                            • geograf Re: Trochę głupawych pytań... 14.10.02, 18:17
                              za korzystanie z pobocza....

a czy rolkarze tez musze mieć nalepkę??
                              • Gość: Maruda Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.10.02, 14:57
                                jesli tak, to z winietek powinny zostać zwolnione pewne panie- mimo, ze piesze i wręcz z "zakazem postoju" więc "obowiązkiem ruchu"- utwardzają pobocze jak nikt inny ;))) Pzdr.
                              • Gość: barnaba Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 15.10.02, 19:01
                                A jak chłop jedzie wiezchem na koniu i pędzi krowę? :)
                  • Gość: arkus Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.10.02, 22:32
                    46 jedzie po drodze krajowej większość swej trasy !!! Fakt, nie jedzie po
                    jezdni, ale przypominam, że w definicji z kodeksu drogowego (a więc definicji
                    prawnej) do DROGI poza jezdnią zaliczamy również pobocza, chodniki, drogi dla
                    rowerów i WYDZIELONE Z JEZDNI TOROWISKA TRAMWAJOWE. :-) To tylko kwestia czasu
                    jak minister Pol pozalepia podłódzkie tramy. A ostatnio rozpętała się dyskusja
                    na temat vlepek. Czy winietki można zaliczyć do vlepek??? Pozdrawiam kogo
                    trzeba i kogo nie trzeba
                    arkus
                    • Gość: mch Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.wshe.lodz.pl 16.10.02, 09:19
                      To torowisko nie jest ani w boboczu drogi, ani w pasie pomiędzy jezdniami. To
                      zupełnie odzielna trasa szynowa.
                      • Gość: arkus Re: Trochę głupawych pytań... IP: *.tvsat364.lodz.pl 17.10.02, 00:11
                        Wiem jak położone jest to torowisko. Ale dla tego rządu nagięcie kilku metrów w
                        prawo czy w lewo nie stanowi problemu :-)
                        • michal.ch Re: Trochę głupawych pytań... 17.10.02, 10:59
                          To już inna para kaloszy. :)
                          • multumesc Re: Trochę głupawych pytań... 17.10.02, 16:11
                            Dla tych, ktorzy nie wierza, ze tramwaje 46 powinny miec winiety - cytat z
                            ustawie o ruchu drogowym:
                            'droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika,
                            drogi (ścieżki) dla pieszych lub drogi (ścieżki) dla rowerów, łącznie z
                            torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa,
                            przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub
                            pędzenia zwierząt'
                            Torowisko do Ozorkowa jest wiec czescia drogi krajowej nr 1
                            • geograf Re: Trochę głupawych pytań... 17.10.02, 16:38
                              a teraz przytocz mi, z licznie opisywanych w gazetach, projekt winiet??
                              konkretnie- jakich pojazdów mają one dotycyć:-)

pozdr....
                              • michal.ch Re: Trochę głupawych pytań... 17.10.02, 17:15
                                Ponadto udowodnij nam, jak wg Ciebie to torowisko biegnie w pasie drogi. To
                                może być ciekawe.
                                • geograf Re: Trochę głupawych pytań... 17.10.02, 21:18
                                  a ja odnosze wrażenie, że on się z nami tylko drażni:-)
                                  • michal.ch Re: Trochę głupawych pytań... 18.10.02, 10:06
                                    No to niech uważa, bo jak już zostanę tym premierem, to wprowadze winietki od
                                    propozycji winietek dla tramwajów. :)))

Zakładam "Polską Partię Pomysłów Różnych i Podłużnych" (PPPRiP :) .
                                    • multumesc Re: Trochę głupawych pytań... 18.10.02, 10:23
                                      Ok. Przychodze do Canossy.
                                      1. Torowisko jest czescia drogi krajowej nr 1 - to fakt.
                                      2. Sprawdzilem projekt ustawy o budowie i eksploatacji autostrad na stronie
                                      Min. Infrastruktury: wymienia sie tam samochody osobowe, ciezarowe i autobusy z
                                      wyjatkiem autobusow komunikacji publicznej.
                                      Wszystko jasne -
                                      prawie - co to jest komunikacja niepubliczna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka