Dodaj do ulubionych

ogłaszam konkurs!

30.11.05, 21:20
hello Żychlinianki i Żychliniacy, to ja Aaarbuz i znów agituję... ogłaszam
konkurs!
Ogłaszam konkurs na "postać". Niech każdy napisze jaka jest jego zdaniem
najważniejsza cecha, zaleta jaką powinien posiadać kandydat na Burmistrza
Żychlina. Czym powinien się charakteryzować. Niech każdy pisze co mu
przyjdzie na myśl. Czy ważna jest płeć? Czy ważny jest jakiś limit wieku?
Maksymalny czy minimalny? Czy ważne jest określone doświadczenie zawodowe,
wykształcenie? No dalej wykażcie się! Jak według młodych powinien taki
kandydat/kandydatka sie prezentować? Wpiszcie też jakie zadania waszym
zdaniem powinien realizować jako priorytety polityki społeczno-gospodarczej!
Bądźcie współtwórcami "Strategii młodych dla miasta". Każdego, kto dopisze
się do tego dzieła wpiszemy jako współautora.
Ważne info: nie jesteśmy z lewicy, jesteśmy tu urodzeni i wychowani, tu są
nasze domy i rodziny, tu toczą się ważne dla nas sprawy i tu decydują o nas
bez nas! to trzeba zmieniać!
Obserwuj wątek
    • edmurphy Re: ogłaszam konkurs! 30.11.05, 23:01
      Cześć Żychlin2006, witaj na forum.
      Strasznie się tu dziś rozpisałeś, przeczytałem wszystkie Twoje dzisiejsze
      wpisy. No, no brawo. My tu stawiamy na młodych i zachęcamy ich do działania od
      dłuższego czasu, świetnie, że się zaczynacie organizować.Młodzi, gniewni,
      dwudziestoparoletni - tyle wywnioskowałem z Twoich wypowiedzi na forum. Od razu
      poprawił mi się nastrój. Cieszę się, że są w naszym mieście młodzi ludzie,
      którzy nie chcą z niego uciekać, a chcą aby zaczęło znów żyć i mają na to swoje
      pomysły. Bo nasze miasto umiera. Nie widzą tego chyba tylko ci, którzy
      poprzyklejani do swoich stołków wykonują ruchy pozorne, żeby przetrwać jeszcze
      roczek lub dwa. Dyskutowaliśmy tu już trochę na ten temat.
      Włączam się do konkursu, ale najpierw mam pytanie: jak znalazłeś nasze forum?

A więc "postać", osoba burmistrza, jaki powinien być.
      Dla mnie wiek nie jest istotny, a pierwsza cecha jaka przychodzi mi na myśl, a
      jaką powinien posiadać burmistrz to doświadczenie. Ale nie doświadczenie
      zapisane stażem pracy, rozumiem to nieco inaczej. Doświadczenie to powinno sie
      przejawiać konkretną dobrze wykonana pracą, zawodowym osiągnięciem. Czyli
      powinien to być człowiek, który ma wiedzę i potrafi ją zastosować. Zrobiłem to
      i to, i jest to sprawdzalne - to według mnie wizytówka kandydata. I sami
      widzicie, że wiek tu nie ma znaczenia. Wielu bardzo młodych ludzi ma na swoim
      koncie poważne osiągnięcia, wykonuje odpowiedzialną pracę. Myślę, że można być
      dobrym burmistrzem w wieku 30-tu lat.
      Druga istotna według mnie cecha to umiejętność pracy w zespole.
      Trzecia to umiejętność kierowania tym zespołem.
      To na razie na tyle, bo wyczerpię całą listę:-)), teraz kolej na innych.
      • zychlin2006 Re: ogłaszam konkurs! 01.12.05, 07:17
        Cześć Ed. W ramach odpowiedzi - forum było "reklamowane" na słupach.
        Dzięki za pierwsze wejście w konkurs. wszystko pilnie odnotowuję.
        Czekam dalej....
        • ibir1 Re: ogłaszam konkurs! 01.12.05, 08:36
          Ja natomiast uważam, iż powinien to być jednak człowiek młody, w wieku około 35
          lat, w założeniu, że będzie urzędował minimum dwie kadencje.
          Nie powinien to być polityk !
          Wykształcony, posługujący się biegle w języku angielskim.
          Potrafiący pracować z ludźmi w zespole, którzy mu zaufali.
          Obowiązkowe referencje.

• solomniaregit Re: ogłaszam konkurs! 01.12.05, 10:28
            Kandydat na stanowsko Burmistrza to osoba silnie emocjonalnie związana z
            miejscem zamieszkania. Ktoś kto mieszka tu od niedawna i traktuje to miejsce
            jako stację przesiadkową nigdy nie zrozumie ludzi i środowiska.
            • ibir1 Re: ogłaszam konkurs! 01.12.05, 16:42
              Jestem innego zdania. Nie musi to być osoba z Żychlina i nie musi to być facet.
              Czy to jest to tak ważne ? Myślę, że wystarczy jak będzie miał wokół siebie
              dobrany zespół o odpowiednich kwalifikacjach. Oby nie wyuczone nieuki,
              wieczorkiem lub w sobotnio-niedzielny czas z papierowym dyplomem mgr. A tak to
              dziś jest. Na papierze uczony a we łbie pusto.
    • ukash1983 Re: ogłaszam konkurs! 01.12.05, 11:24
      Mój burmistrz? hmm... Do cech przedstawionych wyżej dodam kilka, jeszcze przez Was nie wymienionych: osoba mobilna, nie bojąca się wyzwań, dobry ekonom - choć nie musi nim być z wykształcenia, osoba której starczy sił na uporządkowanie naszego miasta, ktora bedzie potrafila wyjsc porozmawiać z mieszkańcami na ulicy a nie tylko zza biurka, ktora swoimi poczynaniami zacheci do glosowania na siebie w nastepnych wyborach samorzadowych.

Narodziło się w mojej głowie następujące pytanie. Czy już nie mieliśmy takiego burmistrza z którego mogliśmy byc dumni?

P.S. w gwoli sprostowania. "reklamy" na słupach dotyczyły e-zychlina, stamtąd pewnie Aarbuz trafił tutaj :)
      • zychlin2006 Re: ogłaszam konkurs! 01.12.05, 19:20
        cZE uKASH. Forum gazety wisiało na słupie. Do ciebie trafiłe kilka miesięcy
        wczesniej. Najbardziej podobał mi sie tekst z bananowcem na kwadratowym
        rondzie. Pozdro wielkie a za wysiłek brawa. Stronka jest fajna, profesjonalna i
        powoli uderza w czułe nuty. Gdybym miał więcej zdolności w tym zakresie pewnie
        bym popisał jako redaktor, ale szkoda ludziskom nudzić.

co do kandydata na burmistrza, to coraz częściej wydaje mi się, że powinna to
        być młoda kobieta.
      • zychlin2006 Re: ogłaszam konkurs! 01.12.05, 19:50
        1 kadencja - Rudnicki i Wierzbicki/ 2 kadencja - Wołoszyn i Maciak/
        3 kadencja - Machtałowicz i Maciak; a potem Machtałowicz i Ostasz/ 4 kadencja -
        Wencel solo
        i z kogo możemy być dumni, Ukash?
        Wołoszyn poszedł do powiatu i jaki ślad po tych 3 latach? Może byłoby dobrze
        żeby tu wrócił? byłby u siebie i na pewno nie byłby blokowany przez układy? ale
        czy na pewno? Czy przypadkiem nie gwarantuje scementowania starego układu? na
        pewno facet ma referencje tylko kim się otacza? i jakie mógłby mieć przełożenie
        na zewnątrz? to w końcu bardzo ważne.
        kiedy rządził PSL to załatwili wiele rzeczy, w ogóle w tym czasie, jeśli ktoś
        pamięta wiele można było w tym układzie pociągnąć (chociaż Płock nie doczekał
        się 2 mostu przy PSL-owskim wojewodzie). teraz do kogo uderzą? kto pomoże jeśli
        PiS obsadza województwo? ? ? ?
        • edmurphy Re: ogłaszam konkurs! 01.12.05, 23:19
          Zgadzam się z tym krótkim podsumowaniem, ale na Wołoszyna nie postawię, moim
          zdaniem przez te kilka lat w radzie powiatu dla miasta nie zrobił nic.
          Przynajmniej nic o tym nie wiem. Tak samo zresztą jak pozostali nasi radni
          powiatowi.
          A z Twojego podsumowania wynika jeszcze jedna cecha burmistrza: powiązania na
          zewnątrz albo umiejętność ich tworzenia i to szybkiego, bo Żychlin już jest
          na "ż". Pisałeś zresztą w którymś ze swoich postów (i słusznie) o izolacji
          wewnętrznej i zewnętrznej aktualnego układziku władzy w Żychlinie. To dobry
          sposób na przetrwanie dla tych iluś tam osób przy korytku i wokół niego, ale
          stracone już kolejne lata dla gminy.
          A ogłoszenia na słupach to "nie chwaląc się" :-), moje dzieło, pomysł prosty,
          ale jak się okazuje skuteczny, akcję muszę więc powtórzyć.
          • ibir1 Przestrzegam 02.12.05, 09:10
            Przestrzegam przed tymi, którzy już swoje zrobili. A co zrobili widać. Kto tego
            nie widzi to jest ŚLEPIEC. Teraz czas na młodych. Tylko z daleka od polityki. Bo
            znów ktoś z zewnątrz, z góry, zacznie mącić, uzależniać, wytyczać. A po co ?
            Przecież my miusimy mieć swoją małą ojczyznę, jaką jest Gmina Żychlin. Jeżeli
            już, to należy tworzyć niezależne ugrupowanie na szczeblu lokalnym, gminnym.
            Śmiało młodzi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • ukash1983 Re: ogłaszam konkurs! 02.12.05, 21:34
            tylko kto wyskoczyl z reklamą na slupach jako pierwszy co? :>
            plagiat! plagiat! :P
            • zychlin2006 Re: ogłaszam konkurs! 02.12.05, 23:56
              ukash nie denerwuj się, żaden plagiat tylko powielanie dobrych wzorców. a to
              jest godne pochwały. dzięki temu wymieniamy tu swoje myśli.

co do poza politycznego układu. chciałbym się z wami zgodzić, ale nie do końca
              mogę. wyobraźcie sobie, że w ten sposób rozumując przedłużacie izolację naszego
              miasta. niestety, tak są skonstruowane te schematy. jeśli masz przełożenie
              wyżej to jesteś w stanie coś dla miasta załatwić. wierzcie mi. widać to po
              każdej kolejnej kadencji i nie tylko. Wencel nas zupełnie odizolował. prowadzi
              własną despotyczną władzę nad wszytskim i wszystkimi , nie kłaniał się układom
              i co z tego wyszło???

puenta: POTRZEBA NAM ROZSĄDNEGO GRACZA
              • ibir1 ŻADEN UKŁAD 04.12.05, 13:08
                Słuchaj Zychlin2006. Żaden układ polityczny ! Na gruncie Gminy nie potrzebny
                jest układ polityczny typu lewica, prawica, ludowcy lub inny. Takie układy
                wymuszają czapę, której musisz się podporządkować. Będzie powiat, województwo,
                centrala, itp. Czy nas nie stać aby Gmina była nasza ? Według mnie potrzebna
                jest skonsolidowana duża grupa młodych ludzi, która przekona wyborców do swojej
                racji jaką jest zmiana rządów w gminie. Rządów ludzi młodych, odważnych,
                wykształconych, nieskorumpowanych. Na mnie młodzi mogą liczyć ! Ja jestem tym,
                który od dawna, na tym forum, cały czas młodych mobilizuję do działania. Życzę
                im z całego serca aby się udało. Śmiało i odważnie !!!!!!!
                • zychlin2006 Re: ŻADEN UKŁAD 04.12.05, 23:14
                  ibir przeczytaj wątek Nasza gmina

Zychlin w 2006 będzie nasz!
            • edmurphy Re: ogłaszam konkurs! 03.12.05, 00:21
              Kto wyskoczył pierwszy z reklamą na słupach? No chyba Gutenberg, nie?
              Ukash, wyluzuj, jaki plagiat? :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))
              • ukash1983 Re: ogłaszam konkurs! 04.12.05, 16:24
                hehe, stary dobry Gutenberg ;)
                niech bedzie powielanie... ;P dobrze, że znacie się na żartach!
    • dinozaur.57 ŻADEN UKŁAD 04.12.05, 23:43
      Zgadzam się Ibirem. Jeżeli powstanie układ polityczny wówczas trzeba realizować
      jego założenia. Podam przykład. Gdy powstanie układ polityczny lewicy,
      składającej się z poprzednio rządzących i obecnych to czym to pachnie ? Znów te
      same osoby będą kontynuować błędną politykę gospodarczą gminy. Czy młodzi będą
      mogli cokolwiek w tym układzie zmienić ? Wątpię.
      • zychlin2006 Re: ŻADEN UKŁAD 05.12.05, 16:36
        nie jestem w żaden sposób powiązany z lewicą, niektórzy twardogłowi na lewicy
        (niestety mam z nimi wymuszony kontakt) już uważają mnie za wroga i
        potencjalnego kontrkandydata (zaznaczam stanowczo, że ich ocena jest bardzo na
        wyrost). zgadzam się, że nie może być żadnej czapy bo to wymusza określone
        rozwiązania gospodardcze, czy personalne. jednak nie do końca możemy się
        odizolować. nie jesteśmy samowystarczalni. dobry burmistrz musi budować relacje
        nie tylko wewnątrz swojej organizacji społecznej ale również ma obowiązek
        łączyć dobrze zrozumiany interes gminy z interesami ponadlokalnymi (np. budowa
        dróg o znaczeniu ponad lokalnym). takich przykładów może być wiele. zresztą
        obecny burmistrz układom się nie kłąniał. miał zaplecze polityczne na froncie
        powiatowym i wojewódzkim ale nie podporządkowywał się układom i nie nawiązywał
        żadnych kontaktów. i co z tego mamy - PEŁNĄ IZOLACJĘ! Czy to naprawdę jest
        takie dobre rozwiązanie. niestety. ktoś taki jak burmistrz musi wychodzić na
        zewnątrz i załatwiac pewne sprawy dla dobra gminy. Już raz wspomniałem, że
        potrzeba nam rozsądnego gracza, teraz dodam:
        POTRZEBNY JEST NAM ROZSĄDNY GRACZ, ŻEBY TYLKO GRAŁ PO WŁAŚCIWEJ STRONIE....;)
        generalnie jestem przeciwnikiem dalszej izolacji gminy i braku budowania
        dobrych stosunków z otoczeniem zewnętrznym. wszystko w ramach rozsądnych
        rozwiązań, bez chaosu i poddaństwa.
        !!!jedną z pierwszych spraw, które uznałbym za pilen to załatwienie Żychlinowi
        gminy partnerskiej. dla dzieciaków, niech jadą i oglądają wielki świat, niech
        wiedzą, że za dobre wyniki, naukę są doceniani.

• edmurphy Re: ŻADEN UKŁAD 05.12.05, 23:09
          W kwestii izolacji: Myślę, że trochę się nie rozumiemy. Należy oddzielić od
          siebie dwie sprawy: polityczną czapę czyli burmistrza z jakiegoś politycznego
          rozdania (takich mieliśmy do tej pory) od burmistrza, który ma "układy" albo
          potrafi je tworzyć; układy wszelkiego rodzaju, które pomogą zdziałać jedno:
          ściągnąc kasę tu, do Żychlina. Zobaczcie co robi w Kutnie Burzyński: mają
          postrefę ekonomiczną? mają. powstaje zakładzik za zakładzikiem? powstaje. A u
          nas co? Straciliśmy nawet politechnikę.
          Masz rację Żychlin2006: gminy partnerskie to jedno z rozwiązań, kierunków
          działania. Każdy kontakt się liczy, bo z każdego spotkania, z każdej rozmowy
          coś ciekawego może wyniknąć. I to nie jedna gmina partnerska. A nasze dzieciaki
          całkiem nieźle już sobie radzą. A to Holandia, a to Białoruś.

I na koniec: gracz grający po właściwej stronie... ta właściwa strona to
          rozumiem nasza gmina i jej rozwój?
          • zychlin2006 Re: ŻADEN UKŁAD 06.12.05, 07:24
            tak, dokładnie, nie żadna czapa jak to określasz, tylko gmina i jej rozwój.
            myślę, że rozumiemy się całkiem dobrze
            ps. podstrefa łódzka zwróciła się kiedyś do gminy Żychlin, mogło być tak, że to
            w Żychlinie powstawałyby zakładziki, tylko że ówczesna władza była zbyt
            krótkowzroczna. może dlatego że ciągle pijana....
            • edmurphy Re: ŻADEN UKŁAD 06.12.05, 20:17
              Szlag mnie trafił po raz kolejny! O tym, że podstrefa mogłaby byc u nas nie
              słyszałem. Dalej mogę już tylko nie cenzuralnie: ..... ..., ..... ....... itd.
              więc się wyłaczam. !!! :((((((
        • ibir1 Re: ŻADEN UKŁAD 06.12.05, 10:29
          Częściowo się z tobą zgadzam. Ja nie myślę o całkowitej izolacji. To jest
          absurdalne. Jeżeli ktoś jest inteligentny to zrozumie każdego kto czyni dobro.
          Czy on jest z lewicy, prawicy, czerwony, biały itp. Natomiast ten kto widzi
          tylko to co chce widzieć, w nosie ma wszystko wokół, co jest dobre - kto jest dobry.
    • jolka905 Re: ogłaszam konkurs! 08.05.06, 20:07
      Może czas wrócić do dyskusji kto ma nas reprezentować przez następnych kilka
      lat?Tyle się tu mówi o stawianiu na młodych,ale brak
      konkretów.Nazwiska,potrzebne są nazwiska!Już wiemy,że ma to być jednostka
      nieskorumpowana,apolityczna,energiczna,o czystych rękach,patriota lokalny,ma
      znać dobrze angielski,mieć charyzmę i te pe.Ale kto mógłby to być???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka