Dodaj do ulubionych

Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280"

IP: *.toya.net.pl 02.12.05, 18:14
W imieniu Stowarzyszenia Klub Miłośników Starych Tramwajów pragnę zaprosić na
przejazd okolicznościowy z okazji 25. rocznicy wprowadzenia do eksploatacji w
Łodzi autobusów marki Ikarus 280, który organizujemy wspólnie z MPK-Łódź Sp.
z o.o. W imprezie udział wezmą 3 autobusy:
-Ikarus 280.26 - specjalnie na tę okazję przemalowany w barwy historyczne,
-Ikarus 280.70E - w obecnych barwach zakładowych,
oraz Jelcz 043 "ogórek".
Przejazd odbędzie się w sobotę, 17 grudnia. Początek o godz. 9.00 na pl.
Dąbrowskiego. Udział, tak jak zawsze w przypadku imprez przez nas
organizowanych, jest absolutnie bezpłatny. Dodatkową atrakcją będzie przejazd
przez wszystkie zajezdnie MPK.
Szczegółowa trasa znajduje się pod adresem:

www.kmst.mpk.lodz.pl/25latikarusow.htm
Jeszcze raz serdecznie zapraszam!
Obserwuj wątek
    • Gość: ikarus Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.palacmlodziezy.lodz.pl 05.12.05, 15:18
      jakie będą potrzebne tablice?
    • rczubinski Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" 11.12.05, 22:39
      Mam 2 pytania, jeśli można:
      - czy mógłbyś podać orientacyjne godziny odjazdu z poszczególnych krańcówek/
      zajezdni? Będę mógł dołączyć do Was dopiero ok. 14 i chciałbym wiedzieć, gdzie
      Was wtedy szukać;)
      - czy ktoś uchyli rąbka tajemnicy i powie, który Ikar zostanie przemalowany w
      barwy historyczne?;]
      • Gość: SJ Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 12.12.05, 08:48
        To nie jest żadna tajemnica. 2992.
        • Gość: fan ikarusow :) Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 12.12.05, 09:02
          Gość portalu: SJ napisał(a):

> To nie jest żadna tajemnica. 2992.

Lepszy bylby 2698, bo starszy - albo 2896 bo ma stara bude...
          • Gość: SJ Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 12.12.05, 09:23
            No cóż koła w 2992 też nie pasują.Ale dobrze,że MPK chociaż zgodziło się
            pomalować jakiegokolwiek ikara w barwy historyczne.
            • michal.ch Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" 12.12.05, 09:51
              Koła to by mogli podmienić od technicznych ikarów. Teoretycznie to żaden
              problem, tylko pewnie nikomu nie będzie się chciało robić takich roszad
              specjalnie na imprezę, no ale trudno.

Przegub na razie dobrze się zapowiada. Czekamy na efekt końcowy. :)
              • Gość: J.S. Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: 195.69.82.* 12.12.05, 13:32
                > Koła to by mogli podmienić od technicznych ikarów

Niekoniecznie jest to wykonalne.
                • michal.ch Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" 12.12.05, 16:17
                  Nie rozumiem. W nowszych Ikarusach jest kompletnie inne mocowanie felgi czy
                  może chodzi o coś innego?
                  • Gość: luki Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 12.12.05, 17:00
                    michal.ch napisał:

> Nie rozumiem. W nowszych Ikarusach jest kompletnie inne mocowanie felgi czy
                    > może chodzi o coś innego?

ZTCW "nowe" fegi są mocowane na 10 śrub, a stare na 6 lub 12 - jest więc
                    problem kompatybilności i wymienić należałoby znacznie więcej, niż same felgi.
                    Tak mi się przynajmniej wydaje. Jeśli jestem w błędzie - proszę o poprawienie.
                    • embriao Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" 19.12.05, 00:12
                      Dokładnie tam trzeba całe mocowanie kół wymieniać.

PS. Czy na tej imprezie alkohol był zabroniony? :P
                      • michal.ch Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" 19.12.05, 09:59
                        > PS. Czy na tej imprezie alkohol był zabroniony? :P

No przecież widziałeś, co było napisane z tyłu autobusu. ;)
            • Gość: luki Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 12.12.05, 14:05

> No cóż koła w 2992 też nie pasują.

Otóż to.

> Ale dobrze,że MPK chociaż zgodziło się
              > pomalować jakiegokolwiek ikara w barwy historyczne.

No właśnie. Autobus jest już prawie pomalowany. Nawet stopnie są już na
              biało. :) Nie ma jeszcze napisów, no i może zabraknąć czasu na wnętrze. :(
              • michal.ch Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" 12.12.05, 17:07
                Osobiście uważam, że wnętrze to nie taki znowu problem. Najważniejsze, żeby na
                zewnątrz się wyrobili.

Jeszcze jedno pytanie mam. Mianowicie jak będzie z oznaczeniami? Będzie łódka i
                napis "MPK" (bez spółki) od szablonu? No i kultowe (ttt) na "tyłku" ikara? :)
                • Gość: luki Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 12.12.05, 19:33
                  > Jeszcze jedno pytanie mam. Mianowicie jak będzie z oznaczeniami? Będzie łódka
                  i
                  >
                  > napis "MPK" (bez spółki) od szablonu? No i kultowe (ttt) na "tyłku" ikara? :)

Tak, wszystko po staremu od szablonów.
                  • teufel Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" 13.12.05, 16:36
                    Co oznacza(ło) to : "ttt" ???
                    • Gość: luki Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 13.12.05, 17:40
                      Towarzystwo trzeźwości transportowców. :)
                      • teufel Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" 15.12.05, 16:35
                        Dzięki:)
        • Gość: Mols Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 13.12.05, 11:44
          Odpowiadasz na :

> To nie jest żadna tajemnica. 2992.

Słuchajcie, a jak z wnętrzem? Będzie wstawiona kabina starszego typu? Będą białe
          poręcze? ATW będzie jeździć potem ten Ikar jako liniowy? I jeszcze pytanko który
          z liniowych 280.70E będzie podstawiony?
          • Gość: luki Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 13.12.05, 13:36
            Gość portalu: Mols napisał(a):

> Słuchajcie, a jak z wnętrzem? Będzie wstawiona kabina starszego typu? Będą
            biał
            > e
            > poręcze?

Nie, to tylko przemalowanie na zewnątrz. Co prawda były sugestie co do wnętrza,
            ale już wiadomo, że zabraknie na to czasu. Poza tym jest to wóz, który
            fabrycznie nie miał tych wszystkich "bajerów", o które pytasz, więc nie jest
            takie oczywiste, czy w środku go przemalowywać. Co do malowania na zewnątrz -
            też fabrycznie miał późniejsze, no ale tu chodzi o to, żeby coś pokazać, aby
            się wyróżniał na mieście.

> ATW będzie jeździć potem ten Ikar jako liniowy?

Oczywiście i na tym polega cała zabawa. Przemalowanie 26XX poskutkowałoby jego
            wyjazdem na imprezę, a potem rychłym skreśleniem. 2992 przynajmniej kilka
            miesięcy jeszcze pojeździ.

> I jeszcze pytanko któr
            > y
            > z liniowych 280.70E będzie podstawiony?

A który chcesz? :)
            • Gość: Mols Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 13.12.05, 13:45
              > > I jeszcze pytanko któr
              > > y
              > > z liniowych 280.70E będzie podstawiony?
              >
              > A który chcesz? :)

Wygłupiłem się, tak? Pewnie to jest 2899...
              • Gość: luki Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 13.12.05, 14:50
                Nie, nie wygupiłeś się, będzie 280.70E, najprawdopodobniej 2554.
    • Gość: Michał M. Linia świata w przestrzeni Minkowskiego IP: *.lodz.msk.pl 13.12.05, 14:09
      Chciałbym ponowić pytanie, które zadał rczubinski:

Czy ktoś może naszkicować linię świata dla autobusów w czasie sobotniego
      przejazdu? Krótko mówiąc, podać jakiś orientacyjny rozkład jazdy. Gdzie
      będziecie na przykład około 12:00.

O 9:00 mam dentystę, a chcę wziąć udział przynajmniej w części imprezy. Ale
      muszę wiedzieć gdzie i kiedy Was szukać.

pozdrawiam, życzę ładnej pogody (także sobie)
      • Gość: Bart Re: Linia świata w przestrzeni Minkowskiego IP: *.mnc.pl 13.12.05, 14:22
        Za pomocą fusów i czarnego kota możesz określić czas przejzdu na podstawie tej
        mapy:
        www.kmst.mpk.lodz.pl/i/mapka_przejazdu_1500.jpg
      • Gość: luki Re: Linia świata w przestrzeni Minkowskiego IP: *.toya.net.pl 13.12.05, 14:48
        Gość portalu: Michał M. napisał(a):

> Chciałbym ponowić pytanie, które zadał rczubinski:
        >
        > Czy ktoś może naszkicować linię świata dla autobusów w czasie sobotniego
        > przejazdu? Krótko mówiąc, podać jakiś orientacyjny rozkład jazdy. Gdzie
        > będziecie na przykład około 12:00.

Ja się nawet nie podejmuję robienia takiego rozkładu, bo po co w tę czy inną
        stronę się ograniczać. Oczywiście jeśli ktoś już się podejmie - proszę bardzo,
        spróbujemy wg niego jechać. Proponuję jednak "kontakt komórkowy" z jakimś
        uczestnikiem.

>
        > O 9:00 mam dentystę, a chcę wziąć udział przynajmniej w części imprezy. Ale
        > muszę wiedzieć gdzie i kiedy Was szukać.

j.w.

> pozdrawiam, życzę ładnej pogody (także sobie)

Byle grzało w autobusach. :)
        • michal.ch Re: Linia świata w przestrzeni Minkowskiego 13.12.05, 22:25
          Życie już nie raz pokazało, że rozkład na imprezach można sobie wsadzić w...
          buty. Nie ma sensu liczyć tego, bo i tak w praniu wyjdzie inaczej.
        • Gość: Michał M. up wątek w górę IP: *.lodz.msk.pl 15.12.05, 13:33
          Gość portalu: luki napisał(a):

> Proponuję jednak "kontakt komórkowy" z jakimś uczestnikiem.

Tak uczynię... o ile teufel nie zaśpi:)

> > pozdrawiam, życzę ładnej pogody (także sobie)
          > Byle grzało w autobusach. :)

Można się dogrzać spirytusem.
          • michal.ch Re: up wątek w górę 15.12.05, 16:18
            > > Byle grzało w autobusach. :)
            >
            > Można się dogrzać spirytusem.

Biedny kierowca. Sam jeden... ;)
    • Gość: df Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.wroclaw.mm.pl 13.12.05, 16:36
      O ktorej planujecie zakonczenie?
    • Gość: luki Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.toya.net.pl 16.12.05, 14:21
      No to już jutro. Uprasza się do stosowania do poniższych zasad. :)

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/temp/2992_03.jpg
      • Gość: Michał M. Jako lekarz, zrozumiesz IP: *.lodz.msk.pl 16.12.05, 20:22
        Ja jutro rano idę do dentysty. Chyba rozumiesz, że po takim przeżyciu trzeba
        się napić:) Obiecuję nie namawiać kierowcy do oddania mi kierownicy:)
    • Gość: Ja Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: 81.168.185.* 16.12.05, 21:11
      Czy ktoś ma łańcuchy na koła dla Ikara i ogórka? :-)
    • teufel FOTKI 17.12.05, 19:26
      Wrzuciłem kilka fotek:)
      www.komunikacja.home.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=32&catid=13
      • michal.ch Re: FOTKI 17.12.05, 19:42
        Na stronie KMST jest także już wersja oficjalna fotorelacji. :)
        • teufel Re: FOTKI 17.12.05, 20:06
          ams1.lo3.wroc.pl/tomek/autobusy.php?s=14&nr=76615
          • krzyskup Re: FOTKI 17.12.05, 22:26
            www.tramwajowe.fotki.prv.pl
            lub, gdyby nie działało:
            members.lycos.co.uk/krzyskup
            pzdr,
            krzyskup
            • camelot Pytanie! 17.12.05, 23:17
              A tak przy okazji czy ktos wie kiedy w Łodzi pojawiły się pierwsze Ikarusy,
              takie krótkie, z przesuwaną szybą oddzielającą kierowcę od reszty i dużą kanapą
              pod tą szybą na całą szerokość Ikara (typu nie pamiętam).
              • Gość: mamadoo a Jelcze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 12:09
                To chyba dobre miejsce na moje pytanie. Co się obecnie dzieje z najstarszymi
                Jelczemi, które na liniach nocnych się jeszce niedawno pojawiały? Chyba mi
                chodzi o typ M11... Będą jakieś historyczne autobusy w Łodzi?
                • michal.ch Re: a Jelcze? 19.12.05, 11:24
                  W ubiegłym tygodniu jedna sztuka kursowała przez cały dzień na 98 (to był
                  piątek jak mnie pamięc nie myli). Tak więc chyba jeszcze ich MPK nie skreśla,
                  do czasu, kiedy są na chodzie. Może będą chcieli je wyeksploatować np. na
                  rezerwach?
          • Gość: Krzychu Re: FOTKI IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 19.12.05, 14:48
            Tu jest więcej, w tym kilka moich: ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/autobusy.php?
            s=17&nr=263 .
            Pozdrawiam. :)
        • Gość: Krzychu Re: FOTKI IP: *.piotrkow.pilickanet.pl / *.piotrkow.pilickanet.pl 20.12.05, 09:44
          A może ktoś ma nagraną relację z ŁWD albo wie skąd można ją ściągnąć?
          Z góry dzięi i pozdrawiam.
          • Gość: luki Re: FOTKI IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 12:06
            Wiem tylko jak ściągnąć relację TV Toya:

moya.toya.net.pl/site_aktualnosci.phps=64ff7e098b783ea438d63e33f384d683&a
            id=5681 (adres może złamać)

Materiał w TVP3 był jednak o niebo ciekawszy, dłuższy i ze wstawką archiwalną z
            1985 roku z zajezdni Helenówek, ech, łezka się w oku zakręciła. :)
    • Gość: wojskowy Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.pogoda.lodz.pl 19.12.05, 08:58
      fajniej by bylo gdyby przerobiono ktorys z Ikarow ktore kiedys jezdzily z
      Kraszewskiego (np 2945), przerobiono mu numer taborowy na historyczny (chyba
      1989, ale nie jestem pewny) i oddano z powrotem do micierzystej zajezdni...

Ale i tak wielkie brawa. Super inicjatywa.
    • Gość: dankwiat Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" IP: *.astral.lodz.pl 19.12.05, 18:48
      Dzisiaj 2992 widziany jako 69A.
      Ciekawe jak reakcje ludzi na barwy historyczne ;)
      • michal.ch Re: Impreza komunikacyjna "25 lat Ikarusów 280" 19.12.05, 18:58
        Z wagonem 28 ponoć były hasła w stylu "o, socjalistyczny tramwaj!". Sądzę, że z
        ikarem będzie podobnie. Żeby tylko Express się teraz nie rozpisał, że MPK
        zabrakło autobusów i wyciągnęło ze szrotu jakiegoś ikara, który tyle lat nie
        jeździł, że zachował jeszcze stare barwy. Skandal! Chociaż tfu tfu, z Expressem
        wszystko jest możliwe... ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka