Dodaj do ulubionych

Wloski Rock

IP: 158.75.1.* 09.04.03, 12:30
Ostatnio widzialem watek o rocku rosyjskim. Pomyslalem sobie o wloskim - bo naprawde jest o czynm pisac(szczegolnie o tym co mnie interesuje- czyli o rocku lat 70-tych).
Powstal tam jeden z albumom wszechczasow - genialny "Zarathustra" zespolu MUSEO ROSENBACH (1973) . Jest to prawdziwa perla - jezeli chodzi o tamte lata. Sami Wlosi uznaja,ze to najwybitniejszy album rockowy jaki powstal w ich kraju i nie ma sie czemu dziwic.Kazdy fan art-rocka powinien znac ta plyte.
Inna solidna firma jest Premiata Forniera Marconi- ktora nagrala multum albumow, nie wszystkie dobre- ale na pewno wyroznia sie wspanialy "L'isola di Niente" (1974). Trwa tylko pol godziny-ale pomyslami mozna obdzielic kilka albumow.
Duzo albumow wydal zespol New Trolls - z ktorych najwybitniejszy wydaje mi sie "Concerto Grosso N1" (1971)- jest to concept-album z jednym urzekajacym watkiem muzycznym przewijajacym sie przez cala plyte.Album nagrany z orkiestra symfoniczna - szczegolnie przepiekne partie skrzypiec robia kolosalne wrazenie.
Swietny i tylko jeden album wydal zespol Murple (1973). Zawiera on dwie suity zagrane wedlug najlepszych standartow tamtych lat.
Do arcydziel zaliczam tez album grupy The Trip -"Coronte"(1971). Zawiera przecudna ode - zagrana ku pamieci Jimiego Hendrixa,rozpacz ujeta w dzwieki muzyczne polaczona z liryzmem wloskim.Robi niesamowite wrazenie!
Wybralem te grupy i albumy ktore uwazam za najlepsze. Bylo tego o wiele wiecej.Bedzie milo,jezeli ktos ma inne propozycje i to nie tylko z tamtych lat...
p.s.Jak widac nie tylko Italiano-disco powstalo w tym kraju!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jack Re: Wloski Rock IP: *.stansat.pl / *.gazeta.pl 09.04.03, 13:19
      Włoski prog-rock jest dość znany ...natomiast mało znany jest włoski gotyk -
      mam płyty zespołow Limbo i Il Giardino Violetto
      ostatnio słuchałem ciekawego Giardini Di Miro...
      • cze67 Re: Wloski Rock 09.04.03, 13:47
        Z wloskiego prog-rocka mam znakomita plyte (na kasecie) zespolu Eris Pluvia
        (tytul cos tam z Ring w tytule). Klimaty generalnie camelowo-marillionowe.
        Plyta przemyslana, z przepieknymi kompozycjami, uczta muzyczna. Polecam.
        Rock-Serwis moze jeszcze ma.
    • Gość: Lesiek Re: Wloski Rock IP: 195.205.139.* 09.04.03, 14:49
      Jeśli idzie o starszy włoski prog-rock, to było tego pełno, ale ja tam obok
      Museo Rosenbach polecę przede wszystkim zespół Banco. Ostatnio wpadła mi w ręce
      płyta zespołu Area - też godna polecenia w najwyższym stopniu.
      Z nowszych zespołów - przede wszystkim Asgard. Jeden z najmocniejszych,
      najbardziej skomplikowanych rzeczy w nowym rocku progresywnym. Polecam przede
      wszystkim płytkę "Arkana".
      Goci i metale z Włoch też są znani, ale to może opisze ktoś bardziej siedzący w
      tej działce.
      • Gość: Argus Re: Wloski Rock IP: 158.75.1.* 10.04.03, 13:06
        Do Banco - choc slyszalem wiele o tym zespole nie udalo mi sie dotrzec. Rzeczywiscie warto???
    • syntax_error Re: Wloski Rock 10.04.03, 13:36
      rany julek wlasnie zdalem sobie sprawe ze ja w ogole nie znam kapel ze
      slonecznej sycylii , chociaz nie , jest jedna ale ni jak progresywna po prostu
      kapela Oi!-owa zreszta bardzo fajna KLASSE KRIMINALE
    • dreaded88 Men of Lake, Bulldozer 10.04.03, 17:27
      Pierwszy to orkiestra neoprogresywna, na początku lat 90. słyszałem jakąś
      płytę, całkiem przyjemną (lepszą dużo niż różne Galahady).
      O thrashowym Bulldozerze wiem tylko tyle, że istniał. Na pewno mają też multum
      podziemnych grup deathowych i blackowych, ale specjalnej pozycji zdaje się one
      nie zdobyły; klimat skandynawski a nawet polski bardziej służy takiej
      twórczości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka