vladip 19.10.02, 21:56 ktoś może wie czy w Łodzi można gdzieś dostać? ewentualnie jakieś przepisy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maruda Re: kwas chlebowy IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.10.02, 22:03 vladipchyba w kazdej piekarni... ale nie wiem... przepis ze stornki: Kwas chlebowy. 1 kg suchego razowego chleba, 50 dag suchego żytniego chleba, 1,5 kg cukru,12-13 l wody, 4-5 dag drożdży, 10 dag rodzynek. Wodę zagotować, chleb połamać na mniejsze kawałki i zalać go wrzącą wodą. Zostawić w ciepłym miejscu na 12 godz, przykrywając czystą ściereczką. Po tym czasie odcedzić płyn przez gęstą gazę, dodać cukier i ogrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przelać do kamiennego garnka, dodając do płynu roztarte z cukrem drożdże (płyn powinien być wtedy letni). Garnek przykryć czystą ściereczką i zostawić na kilka dni do fermentacji, wtedy też dodać do płynu lekko namoczone rodzynki. Po kilku dniach delikatnie przelać do czystych butelek lub zakręcanych słoików, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce. Zakręcić lub zakorkować i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda A najprostsza droga to: IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.10.02, 22:03 szukaj.wp.pl/szukaj.html?szukaj=kwas+chlebowy&z=T&r=T&Szukaj.x=0&Szukaj.y=0 ale nie marudze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: A najprostsza droga to: 19.10.02, 22:08 bardziej mi chodziło o miejsce w łodzi gdzie można kupić i wiadomo że jest dobry, ale dzięki za przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: A najprostsza droga to: 21.10.02, 08:39 Popytaj na bazarze w budce z napojami. Ostatnio kupiłem butelkowany kwas chlebowy i był całkiem, całkiem. Fakt, że domowemu do pięt nie dorasta, ale wypiłem niemal duszkiem całą litrową butelkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mateo31 Re: kwas chlebowy 21.10.02, 09:11 Pojawią się coraz częściej w różnych sklepach. Ja ostatnio kupowałem w dwóch tz. w spożywczo-warzywniczym na Legionów przy Cmentarnej oraz w warzywniaku na Struga między Gdańską a Żereomskiego. I ten drugi był lepszy. Oczywiście kwas był w butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: kwas chlebowy 27.10.02, 18:41 Vladipie, chocby w Karolince, ale sam nie probowalem i nie wiem czy jest dobry. pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: kwas chlebowy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.02, 19:57 na kwas chlebowy należy się wybrać do Królewca /Kaliningradu/, Odpowiedz Link Zgłoś