Dodaj do ulubionych

Temat dla redakcji

25.10.02, 11:52
Może Szanowna Redakcja pomoże mi zgłębić temat, jakim prawem tuż koło mojego
domu, na przeciw Szkoły Podstwowej nr 111, otwarty został sklep spożywczy z
koncesją na alkohol?
Wejście do szkoły jest dosłownie 10metrów od ów sklepu, a w tym momencie
przez okno widzę góra 12leniego chłopca z piwem w ręku. Może jest ono
bezalkoholowe, może nie pochodzi z tego sklepu, ale fakt jest faktem.
Czy w okolicach szkół, w dodatku podstawowych, nie ma zakazu sprzedaży
alkoholu???

pozdrrr
Obserwuj wątek
    • zamek Re: Temat dla redakcji 25.10.02, 11:58
      Ticuś: oczywiście, że jest, ale ten przepis egzekwuje się
      tylko w odniesieniu do dystansu od kościołów.
      :[
      Pozdrawiam
      • tica Re: Temat dla redakcji 25.10.02, 12:00
        Tymbardziej mnie to dziwi bo kościół jest jakieś 100metrów stąd :)
        a może to już za dużo... ;)

pozdrrr
    • hubar Re: Temat dla redakcji 25.10.02, 11:58
      Jest, ale to durny przepis. Tu powinno się dzieci i młodziez uświadamiać jakie
      zagrozenia wynikają z picia alko, a nie ganić i zakazywać. Zakazany owoc lepiej
      smakuje.
      • tica Re: Temat dla redakcji 25.10.02, 12:02
        Ale jeżeli ma się ten owoc tuż pod ręką trudno się nie skusić.
        Poza tym akurat okolice 111 znane są z dużej ilości dzieci spędzających czas
        samopas na boisku, na którym jest też sporo starszych kolegów, którzy chętnie
        pomogą w zakupie alkoholu, więc nawet zakaz sprzedazy przed 18tym rokiem zycia
        tu chyba nie pomoże!
    • do~ Re: Temat dla redakcji 25.10.02, 12:01
      Ja tak sobie mysle, ze nie ma co sie denerwowac. Wlasnie bylam w Amsterdamie i
      na terenie tzw. dzielnicy czerwonych swiatel sa dwa koscioly. Pierwsze witryny
      z "paniami" sa w budynku obok kosciola. Wyobrazmy sobie teraz taka probe w
      Polsce...
      Zakazami nic sie nie zalatwi. Trzeba uczyc ludzi myslec. A sprzedawczynie
      powinny szczegolnie byc przewrazliwione i sprawdzac dokumenty. I tyle.
      Pozdr.
      • tica Re: Temat dla redakcji 25.10.02, 12:05
        Ale to fakt, że zakaz istnieje i czy jest słuszny czy też nie to mało istotnie,
        ciekawi mnie kto wydał koncesję w tym przypadku i ile kogo to kosztowało...
        klasyczny przykład tego co w Polsce znaczą przepisy!
        • do~ Re: Temat dla redakcji 25.10.02, 12:25
          Nie slyszalam o zakazie obok szkoly, ale jesli taki jest, to tylko dowodzi, ze
          lubujemy sie w ustanawiania prawa, ktorego nikt nie chce przestrzegac i
          ktorego nie egzekwuje sie.
          No i podtrzymuje moje zdanie, ze nie ma sensu zakazywac, lepiej wychowywac.
          Pozdr.
          • geograf Re: Temat dla redakcji 25.10.02, 16:57
            POPIERAM!!
            przecież wystarczyłoby karać takie sprzedawczynie, albo do cholery uświadomić je, że taki 12-latek z piwem to nic dobrego...ech.....
            a później DOROŚLI narzekają, że młodzież jest dzisiaj taka a nie inna...
            • Gość: Maruda Re: Temat dla redakcji IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.10.02, 18:09
              Poza wszystkim, jak ktos CHCE/* napic sie piwa lub jakiegos innego alkoholu, to niezaleznie od odleglosci od szkoly mozliwosc napicia sie znajdzie :(

*/ Chce lub tylko tak mu sie wydaje.

ps. Czy ktos z Was pamieta, kiedy wypil pierwsze w zyciu CALE piwo? Ja mialem 13 lat i bardzo mi nie smakowalo. Ale wypilem :(
    • ixtlilto Re: Temat dla redakcji 25.10.02, 19:00
      Ticuś, sprzedawczynie sprzedają "na oko", mimo że w każdym sklepie wisi
      kartka: "poniżej 18 lat, akloholu nie sprzedajemy" (oraz "spożywanie alkoholu w
      sklepie i jego obrębie zabronione", ale to już inna historia). Poprostu panie
      wiedzą, że ktoś jest niepełnoletni, ale wolą mieć większy utarg niż odmówić
      sprzedania puszki piwa.
      Jakiś czas temu sama byłam świadkiem jak pani sprzedała dwóm 14-latkom butelkę
      wina, tłumacząc się przy tym: "jak im nie przedam to poproszą kogoś przed
      sklepem..." :(
      A z drugiej strony mój kolega (lat 19) ostatnio został w pubie poproszony o
      dowód.

Ixtlilto
      • Gość: tica Re: Temat dla redakcji IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 25.10.02, 20:26
        Zresztą zawsze można znaleźć jakieś dobre strony! Dzieci nawet nie mają ochoty
        pomyśleć o alkoholu jak widzą przed sklepem tuż koło szkoły takich "złomiarzy"
        robiących sobie przystanek na winko po drodze do pobliskiego skupu ze swoim
        łupem ;)
        Jednocześnie jednak często takie dziecko rezygnuje z zakupy batonika w ów
        sklepie i utarg się wyrównuje ;)

pozdrrr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka