Dodaj do ulubionych

Back In Lodz

IP: *.mnc.pl 29.12.05, 20:44
Taki link mi wpadł w ręce:
www.lodzbiennale.pl/html/konstrukcja/html/backinlodz_1.htm
Obserwuj wątek
    • brite Re: Back In Lodz 30.12.05, 23:42
      Dzięki za link!
      Gene Flores - "Bells for Lodz" sculpture on the site of Pilsudskiego Street -
      nie wiedziałem wcześniej, że tak nazywa się ten koszmarek.
      • Gość: Bart Re: Back In Lodz IP: *.mnc.pl 31.12.05, 00:04
        www.lodzbiennale.pl/html/kwp8102p.htm
        • Gość: mamadoo Re: Back In Lodz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 00:19
          Dzięki za przypomnienie. Tak lubię te instalacje na rogu Piłsudskiego i
          Kościuszki. Szczególnie kojarzą mi się z drzewami iglastymi, które są tuż obok
          (jodły?). Szkoda, że sztuka niefiguratywna cieszy się w naszym ciemnogródku
          takim słabym zainteresowaniem. Jak rzeźba to musi coś przedstawiać i najlepiej
          papieża...
          • brite Re: Back In Lodz 31.12.05, 01:43
            Jakoś ciężko mi wykrzesać najmniejszą nawet iskierkę ciepłego uczucia wobec
            pionowych rur ozdobionych na szczycie kątownikami.
            • mamadoo Re: Back In Lodz 31.12.05, 14:54
              ...no właśnie!
            • damndogu Re: Back In Lodz 01.01.06, 20:31
              mgr artysta spawacz :=]
            • Gość: s Re: Back In Lodz IP: 217.60.98.* 04.01.06, 18:17
              bo to byl minimal art.

ale szczerze mowiac to najbardziej podoba mi sie rzezba na wschodniej , ktora
              przez wiele lat bralem za kolejna zalatana dziure...

( a tak wogle to dlaczego nikt nie porozmawia o takich rzeczach na
              podforze "kultura" ? )
    • Gość: red45 Re: Back In Lodz IP: *.toya.net.pl 03.01.06, 09:09
      Gene Flores - "Bells for Lodz" sculpture on the site of Pilsudskiego Street - o
      ile sie nie myle jacys cwaniacy zamienili teraz te rzezbe w billboard.
      • yarro Re: Back In Lodz 03.01.06, 20:37
        Odpowiadałem już na to w innym wątku, ale powtórzę:

[...]

Pozwól, że wyjaśnię.

Otóż. Cała sytuacja związana jest z tym, że Muzeum Artystów (jak kto woli
        Stowarzyszenie "Muzeum Artystów") jak każda inna instytucja potrzebuje
        pieniędzy, bo musi zapłacić za lokal (choć tego pewny nie jestem, bo miasto
        chyba na razie nie bierze od nich kasy za dzierżawę Tymienieckiego 3), prąd,
        wodę, telefony etc. oraz miec kasę na działalność. Podpisało zatem, jako
        oficjalny właściciel rzeźby-instalacji, umowę z DomBankiem na umieszczenie tam
        reklamy, w zamian za określoną kwotę oraz konserwację w/w dzieła.

Czy to naganne? Nie mnie oceniać. Lepiej jednak, by mieli pieniądze, a rzeźba
        została odnowiona troszkę, niż gdyby nie było nic.

Ekonomia - proste jak świńska kita

[...]
        • Gość: TaliB Re: Back In Lodz IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.06, 17:27
          Czy pamięta ktoś rzeźbę stojącą niegdyś przy ul. Aleksandrowskiej, o ile dobrze
          pamiętam - przy zbiegu z Kaczeńcową, schowana nieco w drzewach - metalowy walec
          z ozdobnikami i wyciągnietym pod kątem 45* w stronę nieba wysiegnikiem z
          fantazyjnym "bębnem" na końcu ?
          Może ktos posiada zdjęcia tego zapomnianego obiektu ?
          Podobnie - przy Aleksandrowskiej, pod szeregiem topól w okolicach Elty stały
          metalowe konstrukcje przyspawane do siebie romby.
          • Gość: mamadoo Re: Back In Lodz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 18:35
            Przy dawnym budynku, w którym miesciła się Elta, obecnie zaadaptowanym na
            siedzibę Redan S.A wciąż są owe romby. Firma się chyba nimi zainteresowała,
            zdobią one teren przed wejściem, jednak moim zdaniem nieco giną w gąszczu drzew
            iglastych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka