Gość: Bart IP: *.mnc.pl 29.12.05, 20:44 Taki link mi wpadł w ręce: www.lodzbiennale.pl/html/konstrukcja/html/backinlodz_1.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brite Re: Back In Lodz 30.12.05, 23:42 Dzięki za link! Gene Flores - "Bells for Lodz" sculpture on the site of Pilsudskiego Street - nie wiedziałem wcześniej, że tak nazywa się ten koszmarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Back In Lodz IP: *.mnc.pl 31.12.05, 00:04 www.lodzbiennale.pl/html/kwp8102p.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: Back In Lodz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 00:19 Dzięki za przypomnienie. Tak lubię te instalacje na rogu Piłsudskiego i Kościuszki. Szczególnie kojarzą mi się z drzewami iglastymi, które są tuż obok (jodły?). Szkoda, że sztuka niefiguratywna cieszy się w naszym ciemnogródku takim słabym zainteresowaniem. Jak rzeźba to musi coś przedstawiać i najlepiej papieża... Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Back In Lodz 31.12.05, 01:43 Jakoś ciężko mi wykrzesać najmniejszą nawet iskierkę ciepłego uczucia wobec pionowych rur ozdobionych na szczycie kątownikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Back In Lodz IP: 217.60.98.* 04.01.06, 18:17 bo to byl minimal art. ale szczerze mowiac to najbardziej podoba mi sie rzezba na wschodniej , ktora przez wiele lat bralem za kolejna zalatana dziure... ( a tak wogle to dlaczego nikt nie porozmawia o takich rzeczach na podforze "kultura" ? ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red45 Re: Back In Lodz IP: *.toya.net.pl 03.01.06, 09:09 Gene Flores - "Bells for Lodz" sculpture on the site of Pilsudskiego Street - o ile sie nie myle jacys cwaniacy zamienili teraz te rzezbe w billboard. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Back In Lodz 03.01.06, 20:37 Odpowiadałem już na to w innym wątku, ale powtórzę: [...] Pozwól, że wyjaśnię. Otóż. Cała sytuacja związana jest z tym, że Muzeum Artystów (jak kto woli Stowarzyszenie "Muzeum Artystów") jak każda inna instytucja potrzebuje pieniędzy, bo musi zapłacić za lokal (choć tego pewny nie jestem, bo miasto chyba na razie nie bierze od nich kasy za dzierżawę Tymienieckiego 3), prąd, wodę, telefony etc. oraz miec kasę na działalność. Podpisało zatem, jako oficjalny właściciel rzeźby-instalacji, umowę z DomBankiem na umieszczenie tam reklamy, w zamian za określoną kwotę oraz konserwację w/w dzieła. Czy to naganne? Nie mnie oceniać. Lepiej jednak, by mieli pieniądze, a rzeźba została odnowiona troszkę, niż gdyby nie było nic. Ekonomia - proste jak świńska kita [...] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TaliB Re: Back In Lodz IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.06, 17:27 Czy pamięta ktoś rzeźbę stojącą niegdyś przy ul. Aleksandrowskiej, o ile dobrze pamiętam - przy zbiegu z Kaczeńcową, schowana nieco w drzewach - metalowy walec z ozdobnikami i wyciągnietym pod kątem 45* w stronę nieba wysiegnikiem z fantazyjnym "bębnem" na końcu ? Może ktos posiada zdjęcia tego zapomnianego obiektu ? Podobnie - przy Aleksandrowskiej, pod szeregiem topól w okolicach Elty stały metalowe konstrukcje przyspawane do siebie romby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadoo Re: Back In Lodz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 18:35 Przy dawnym budynku, w którym miesciła się Elta, obecnie zaadaptowanym na siedzibę Redan S.A wciąż są owe romby. Firma się chyba nimi zainteresowała, zdobią one teren przed wejściem, jednak moim zdaniem nieco giną w gąszczu drzew iglastych. Odpowiedz Link Zgłoś