Dodaj do ulubionych

Piotrkowska 87 dla turystów

IP: *.uni.lodz.pl 26.01.06, 22:07
Wreszcie !!!
Mam nadzieję że urzędnicy dopilnują aby nie brakowało materiałów o Łodzi i
żeby nie trzeba było o nie prosić. Tylko wchodzę i biorę.
Obserwuj wątek
    • fleurette Re: Piotrkowska 87 dla turystów 26.01.06, 23:51
      raczej jestem przekonana o tym, że będzie trzeba za te materiały płacić (jak
      ostatnio za materiały POTowskie w informacji turystycznej...)
      niemniej ciesze sie ze wreszcie urzad miasta poszedł po rozum do głowy i
      zorganizował takie biuro. moze wreszcie bedzie mozna kupić jakieś ciekawe
      pamiątki...
      • Gość: Przewodnik Łodzi Re: Piotrkowska 87 dla turystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 17:35
        Też uważam, że WRESZCIE !!!!!

A z tą wieścią o konieczności płacenia w łódzkim Centrum Informacji
        Turystycznej za materiały Polskiej Organizacji Turystycznej to bardzo ciekawa
        sprawa !!! Chętnie poznam szczegóły, bo nie są mi znane żadne materiały
        promocyjne POT, za które miałby ktokolwiek płacić !!!
        To w prosty sposób nadaje się do przekazania Zarządowi POT w Warszawie
        przy Chałubińskiego 4/6 !!!

Mam nadzieję, że redaktorzy GW wyjaśnią tę bardzo nietypową sprawę.
        To jest przecież niedopuszczalne, aby za materiały POT żądać pieniędzy !!!

• fleurette Re: Piotrkowska 87 dla turystów 27.01.06, 19:51
          owszem, materiały POT nie powinny być płatne, ale moja nieświadoma niczego
          koleżanka kupiła książeczkę o bodaj województwie łódzkim dla kolegi anglika (w
          tymże jezyku). blizszych szcegółów nie znam, ale mogę się podpytać.
          • Gość: Przewodnik Łodzi Re: Piotrkowska 87 dla turystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 20:40
            Każda dodatkowa informnacja jeszcze bardziej wzbogaci moją dotychczasową wiedzę
            albo raczej zmniejszym mój ewidentny brak wiedzy w tym wzgledzie!
      • Gość: B2 Re: Piotrkowska 87 dla turystów IP: *.toya.net.pl 25.04.06, 22:08
        Materialy POTowskie to bardzo szerokie okreslenie. Wydawnictwo, ktore ma szate
        graficzna potu, nie koniecznie musi byc przeznaczone tylko i wylacznie do
        rozdawnictwa. Taka mam widze przynajmniej na ten temat:)Chodzi prawdopodobnie o
        ten przewodnik po łodzi, mam rozumieć?
    • bq2 monitoring 27.01.06, 08:42
      Tylko zainstalujcie monitoring w bramie, albo przynajmniej atrapę kamary
      przemysłowej. Może to odstraszy SZCZYLI, BANDZIORÓW i DEWASTATORÓW.

Nie ma nic gorszego niż zdewastowana brama w pięknej kamienicy, od której na 10
      metrów wali uryną a wewnątrz czai się grupa podpitych żuli.

Czy żuli nie można by wyeksportować na Syberię, albo na tamten świat?
    • lodzermen.2000 Re: Piotrkowska 87 dla turystów 27.01.06, 18:27

Mam nadzieję, że teraz, bo od frontu, a nie od kuchni Centrum Informacji
      Turystycznej zajmie się rzeczywiście tym do czego zostało powołane uchwałą
      Zarzadu Miasta Łodzi nr 2969/334/2001. Uchwałą, w której nie ma żadnych zapisów
      dotyczących możliwości, czy też obowiązku prowadzenia przez CIT szkoleń kadry
      turystycznej lub organizowania kursów dla pilotów wycieczek i przewodników
      turystycznych, jakie dotychczas były realizowane na terenie obecnej siedziby
      przy al. Kościuszki 88/Piotrkowska 153.

Myślę, że nadal mogę mieć podobną nadzieję, że w nowych wnętrzach Centrum
      Informacji Turystycznej będzie udzielało informacji o WSZYSTKICH biurach
      turystycznych oraz przewodnikach i pilotach wycieczek działających na terenie
      chociażby miasta Łodzi i całego regionu łódzkiego, a nie tylko WYBRANYCH według
      nieznanego dotąd nikomu klucza (?).

Mam wreszcie nadzieję, że CIT w nowym układzie zadba w wystarczający sposób o
      aktualność wszelkich informacji, szczególnie tych dotyczących samego Centrum,
      jak i instytucji działajacych na terenie Łodzi i województwa łódzkiego.

Mam przy tym szczególną nadzieję, że nowy adres kolejnej siedziby CIT zostanie
      natychmiast podany do wiadomości pozostałych ośrodków Informacji Turystycznej w
      kraju i na świecie. W tym miejscu należy przypomnieć, że adres siedziby z ulicy
      Traugutta na ulicę Piotrkowska 153 został zmieniony dopiero po roku (!) czasu i
      to za przyczyną bardzo "zniecierpliwionego" internauty, a nie pracowników CITu.
      Pracownikom CIT nowy adres, ani nowe numery telefonów nie robiły żadnej różnicy
      w kontaktach z poszukującymi informacji turystami.

Może tym razem nastąpi wreszcie diametralna zmiana i to nie tylko samej
      siedziby łódzkiej informacji turystycznej.
      • jasam Re: Piotrkowska 87 dla turystów 27.01.06, 23:12
        lodzermen.2000 napisał:

> Mam nadzieję, że teraz....

Daremne żale, próżny tród, bezsilene ... oczekiwania.
        Mentaloności ludzi nie zmienia sie zmianą siedziby.

pozdr.
        • lodzermen.2000 Re: Piotrkowska 87 dla turystów 28.01.06, 11:16

Zaskakujesz mnie Jasam'ie !
          Mam Ciebie - mimo wszystko - za nieustępliwego wolontariusza TEGO miasta
          i byłem przekonany, że tak łatwo nie rezygnujesz. Podobnie jak ja, tak i Ty
          starasz się wybronić naszą postindustrialną Łódź.

Ja - choć może naiwnie - nadal konsekwentnie dążę do normalności.
          Efektem tego może już będzie owe przeniesienie Informacji Turystycznej
          od frontu, co do tej pory w Łodzi wydawało się raczej niemożliwe.
          Mam przekonanie, że podobnie wreszcie Centrum Informacji Turystycznej
          zajmie się tym do czego została powołana i TYLKO tym !
          Zaczynam ufać obecnej ekipie zarządzającej Miastem, że turystyka będzie
          tu traktowana na równym poziomie z innymi dziedzinami życia GOSPODARCZEGO,
          a nie tylko społeczno-kulturalnego.
          Budzi to we mnie wiarę, że nowe usytuowanie siedziby CIT pozwoli na częstsze
          kontrole i bardziej skuteczną eliminację przejawów sobiepaństwa obecnego
          dyrektora tej specyficznej agendy Urzędu Miasta Łodzi.
          Budzi to wreszcie we mnie optymizm, że każdy bez względu na przekonania
          i "kolor" skóry będzie w łódzkim ośrodku Informacji Turystycznej traktowany
          na równym poziomie, a nie tylko "po uważaniu" dyrektora dwóch pracowników
          samorządowej agendy UMŁ.

Twoja opinia - Jasam'ie - utwierdza mnie w przekonaniu, że jednak mimo tej
          szerokiej świadomości wadliwego funkcjonowania obecnego CENTRUM Informacji
          Turystycznej to i tak się nic nie zmienia, a decydenci i przełożeni dyrektora
          wydają się być bezwładni albo głusi i ślepi.
          Innej możliwości - w tym przypadku - już nie ma.

Pozdrawiam serdecznie, wierząc, że nadal - mimo poniesionych porażek - będziesz
          walczył o naszą wspólną postindustrialną Łódź, ...
          • jasam Re: Piotrkowska 87 dla turystów 28.01.06, 20:28
            lodzermen.2000 napisał:

> Zaskakujesz mnie Jasam'ie !

Nie rozumiem.
            Co mają wspólnego moje działania z działalnościa CIT ?

Ja robię swoje oni robią swoje. Tak jak to czują i jak mogą.
            Przewodnicy kształceni przez PTTK przy współudziale również R. Bonisławskiego
            chyba "nie sprawdzali się" skoro rozpoczęto nowy styl edukacji w CIT. Byc może
            lepszy. Dlaczego negować - to równiez niektórzy zapiszą na poczet zasług
            Dyrektora CIT, bo przecież pojawiły się kolejne roczniki dobrych łodzkich
            przewodników. Z pewnością swoim zaangażowaniem i popularnością zachęcił jakies
            grono, które nie podjęłoby się kończenia takiego kursu w PTTK-u. Więc dalczego
            nie.

Natomiast nie żadaj abym oceniał wywiazywanie się z obowiazków Dyrektora CIT.
            Ani nie znam zakresu jego obowiązków, ani zadań stawianych przed tą placówką, a
            jestem baaaardzo daleki od oceniania wywiazywania się z tych obowiązków, skoro
            ich nie znam. Jest do tego Magistrat i służby kontrolujące czas i efektywność
            pracy urzędników.

Przeniesienie placówki na zadupie na Kościuszki wielokrotnie krytykowałem, więc
            dobrze że będzie CIT na Piotrkowskiej. Natomiast ludzie - są tylko ludźmi.
            Więc pozostaje przy swoim haśle i robie swoje.
            A cieszę się z grona zakochanych w Łodzi.

pozdr.

• lodzermen.2000 Re: Piotrkowska 87 dla turystów 28.01.06, 21:48
              > Natomiast nie żadaj abym oceniał wywiazywanie się z obowiazków Dyrektora CIT.
              > Ani nie znam zakresu jego obowiązków, ani zadań stawianych przed tą placówką

Polecam Ci - jeśli chcesz znać ramy pracy CIT - uchwałę Zarzadu Miasta Łodzi nr
              2969/334/2001, którą de facto powołano Centrum Informacji Turystycznej w Łodzi.
              Zapewniam, że nie ma w niej nic o szkoleniach, jak również nie ma w niej nic o
              pozyskiwaniu środków finansowych na ich prowadzenie w ramach CIT.
              Chyba nie będziemy obaj tak bardzo naiwni, aby sądzić, że te cykliczne kursy
              były prowadzone przy współudziale dyrektora Centrum zupełnie darmo i bez
              uszczerbku dla STATUTOWEJ działalności CIT. Ja temu nie jestem w stanie dać
              wiary.
              A co Ty na to ?
              • jasam Re: Piotrkowska 87 dla turystów 28.01.06, 22:52
                > A co Ty na to ?

JAk pisałem powyżej.
                Jest do tego Magistrat i służby kontrolujące czas i efektywność pracy swoich
                urzędników.

Natomiast na Kosciuszki mało mogło trafić turystów, więc nie bardzo było kogo
                informować - więc może z nudów uczyli ;-)
                Poza tym jeśli tam byłem to często były telefony o informacje np. noclegów w
                okolicach Łodzi czy w innych miastach. Działali nie tylko jako informacja
                Turystyczna o Łodzi ale zdecydowanie szerzej.

Poczekajmy na nową odsłonę.
                pozdr.
                • lodzermen.2000 Re: Piotrkowska 87 dla turystów 28.01.06, 23:05

> Jest do tego Magistrat i służby kontrolujące czas i efektywność pracy swoich
                  > urzędników.

Miejmy (jednak) nadzieję, że ów Magistrat wie do czego ma te swoje służby ...

Dziękuję Ci za ogólny optymizm i za współudział w działaniu,
                  bo przecież nasza Łódź jest też NASZA !

Pozdrawiam
                  LODZERmen.
              • michal.ch Re: Piotrkowska 87 dla turystów 11.02.06, 18:02
                > Polecam Ci - jeśli chcesz znać ramy pracy CIT - uchwałę Zarzadu Miasta Łodzi nr
                >
                > 2969/334/2001, którą de facto powołano Centrum Informacji Turystycznej w Łodzi.
                > Zapewniam, że nie ma w niej nic o szkoleniach, jak również nie ma w niej nic o
                > pozyskiwaniu środków finansowych na ich prowadzenie w ramach CIT.

A przepraszam bardzo, przeszkadzają Ci w czymś te kursy? Jakoś nie zauważyłem
                uszczerbku "na zdrowiu" CIT-u z powodu szkolenia kadry przewodnickiej. Co to za
                podkopywanie innych? Chcesz organizowac konkurencyjne szkolenia i eliminujesz w
                ten sposób niewygodną konkurencję, czy co?

• lodzermen.2000 Re: Piotrkowska 87 dla turystów 12.02.06, 10:24
                  michal.ch napisał:

> > Polecam Ci - jeśli chcesz znać ramy pracy CIT - uchwałę Zarzadu Miasta Ło
                  > dzi nr 2969/334/2001, którą de facto powołano Centrum Informacji Turystycznej
                  w Łodzi.
                  > > Zapewniam, że nie ma w niej nic o szkoleniach, jak również nie ma w niej
                  > nic o pozyskiwaniu środków finansowych na ich prowadzenie w ramach CIT.
                  >
                  >
                  > A przepraszam bardzo, przeszkadzają Ci w czymś te kursy? Jakoś nie zauważyłem
                  > uszczerbku "na zdrowiu" CIT-u z powodu szkolenia kadry przewodnickiej.

Pewnie nie czytałeś wstępu Karola do tego wątku ?...
                  Zacznij od tego.
                  Może wtedy zrozumiesz konflikt interesów owego
                  dyrektora zmonopolizowanego CIT.
                  Pewnie oprowadzanie wycieczek przez DYREKTORA w godzinach urzędowania CIT
                  Twoim zdaniem też nie czyni "uszczerbku" na zdrowiu owego URZĘDU ?

>Co to za podkopywanie innych?

Chyba nie odróżniasz agendy samorządowego Urzędu Miasta od podmiotu
                  gospodarczego, jakim się stał bezprawnie łódzki CIT, podejmując nieuczciwą,
                  bo wykorzystującą pozycję zmonopolizowanego URZĘDNIKA działalność gospodarczą !

To przecież w prosty sposób nadaje się do Urzędu Ochrony Konkurencji i
                  Konsumentów, a pewnie NIK też tym się wkrótce zajmie.

>Chcesz organizowac konkurencyjne szkolenia i eliminujesz w
                  > ten sposób niewygodną konkurencję, czy co?
                  >

Wypada mi Ciebie zrozumieć, bo pewnie nie masz żadnej orientacji w manewrach
                  obecnego szefa CIT.

Kłaniam się nisko.
                  • Gość: Ja Re: Piotrkowska 87 dla turystów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.06, 13:16
                    No to poinformuj wszystkich świętych, którzy Twoim zdaniem powinni się tym
                    zająć, a nie publicznie obrzucasz kogoś błotem nie dając mu możliwości obrony.
                    Ja jakoś problemu nie widzę. Kursy odbywają się po godzinach pracy CITu, więc
                    nie wiem o co ten raban.
                    Do reszty trudno sie odnosić, bo rzucasz jedynie oskarżenia, nie opisując
                    sytuacji, pragnę jednakże nadmienić, że godziny funkcjonowania podmiotu nie są
                    jednoznaczne z godzinami pracy zatrudnionych w niej. A wynika to choćby stąd,
                    że niektóre jednostki (nie mówię, że CIT) działają 24h/7dni/tydzień W takowej
                    dyrektor nie siedzi przez cały czas funkcjonowania.
          • jasam Re: Piotrkowska 87 dla turystów 28.01.06, 20:37
            lodzermen.2000 napisał:

> Zaskakujesz mnie Jasam'ie !
            > Mam Ciebie - mimo wszystko - ...

jakie mimo wszystko ?????

> wierząc, że nadal - mimo poniesionych porażek - będziesz walczył ...

Jakich porażek ???
            Chwilowe niepowodzenia kształtuja ducha walki, uczą metod, i pokazują jak druga
            strona jest bezmyślna. Te pozorne ich zwycięstwa kiedyś okażą się ich porażkami
            i trzeba prowadzić to uswiadamianie, pokazywać, że mozna o cos powalczyć bez
            oczekiwania przebudowy całego świata. Róbmy to dla siebie, dla własnego
            czystego sumienia że nie byliśmy bierni.

Co nam zostaje wobec wyszości politycznych racji na rozumem.
            Ta walka to tez jakas polityka - na razie władze mają więcej do powiedzenia,
            ale może kiedyś mieszkańcy też się odezwą ?

Kropelka kap,
            kap
            kap
            ....
    • lodzermen.2000 Re: Piotrkowska 87 dla turystów 11.02.06, 14:26
      Gość portalu: Karol napisał(a):

> Wreszcie !!!
      > Mam nadzieję że urzędnicy dopilnują aby nie brakowało materiałów o Łodzi i
      > żeby nie trzeba było o nie prosić. Tylko wchodzę i biorę.

Owo łódzkie cudo CIT już się przeniosło
      i CO teraz TYLKO wchodzisz i bierzesz
      promocyjne materiały o Łodzi ?
      • Gość: Karol Re: Piotrkowska 87 dla turystów IP: 82.160.245.* 12.02.06, 14:11
        Nie wiem jeszcze nie byłem ;)

A na powaznie chciałem przez to wyrazić że takie Centrum Informacji powinno byc
        zapełnione różnymi folderami, które bedę uzywał w trakcie pieszych wycieczek po
        Łodzi.Tak jak to miejsce w wielu miastach w Europie ( swoją drogą trochę ich
        zwiedziłem i zawsze chciałem skorzystac z informacji turystycznej.I zawsze były
        dostępne bez pytania/proszenia dostępne foldery-jedne ładne,drugie mniej ale
        były).
        Dlatego chciałbym aby w takim punkcie chciałbym aby było to tak zorganizowane
        trochę tak jak w sklepie.Wchodzę, spaceruje , przeglądam i wybieram to mi
        potrzebne. Jak chce skorzystac z obsługi to proszę o pomoc a jak nie chce to
        nie zawracam jej głowy.
        W czasach kiedy hotel, przewodnika coraz częściej można zarezerwować poprzez
        internet to CIT powinien postawić nacisk na informacje o zabytkach, wycieczkach
        i imprezach kulturalnych i rozrywkowych.Na bieząco powinny być aktualizowane
        strony city of lodz i tablice informacyjne/banery w CIT. Centrum powinno
        zabiegac aby wszystkie placówki i organizatorzy imprez dostarczali na bieżąco
        absolutnie wszystkie informacje o imprezach.

P.S. Materiały POT sa wyjatkowo ładne więc powinno ich być dla każdego w bród
        ponieważ mogą być magnesem dla osób, które w drugim obiegu otrzymaja folder i
        na podstawie analizy jego treści postanowia przyjechać bądź przylecieć do
        naszego miasta. Pierwszy krok został juz zrobiony wraz z wejściem na rynek
        kolejowy koszulek do biletów, na których sa jakieś tam informacje o mieście ale
        co najważniejsze kilka kluczowych adresów internetowych. A to jest teraz
        niezbędne!

Trzymam kciuki za CIT że obudzi się z tego letargu, w którym było na Kosciuszki
        i na Piotrkowskiej odżyją kiedy będą na nich nacierać tłumy turystów, którzy
        tez zapewne będa mieli uwagi co do funkcjonowania CIT. Ważne aby brać je pod
        uwagę w procesie doskonalenia CIT.
        • lodzermen.2000 Re: Piotrkowska 87 dla turystów 13.02.06, 12:40

Wielkie dzięki Karolu.
          Czujesz blusa
          i to jest TO !

Pozdraw.
          • Gość: Karol Re: Piotrkowska 87 dla turystów IP: 82.160.245.* 13.02.06, 16:01
            Mam tylko nadzieję, że ten nasze dywagacje trafiają też do decydentów ( może
            czytaja Forum???).
            • lodzermen.2000 Re: Piotrkowska 87 dla turystów 14.02.06, 10:51
              Gość portalu: Karol napisał(a):

> Mam tylko nadzieję, że ten nasze dywagacje trafiają też do decydentów ( może
              > czytaja Forum???).

To jest bardzo DOBRE PYTANIE !

Pewnie mamy tę samą nadzieję,
              że nie tylko czytają,
              ale że również myślą i DZIAŁAJĄ ...

Pozdraw.
    • lodzermen.2000 Czy ktoś TO niewydarzone CIT jeszcze zmieni ?! 22.02.06, 11:08

Przecież to tylko szyld dla pana dyrektora i przykrywka dla jego rozlicznych
      działań pobocznych, które są dla niego bardziej intratne, a przez to i bardziej
      ważne niż ta cała - psu na budę - informacja turystyczna !

• Gość: trzepniety Re: Czy ktoś TO niewydarzone CIT jeszcze zmieni ? IP: *.lodz.mm.pl 02.03.06, 23:35
        Jak czytam o Bonislawskim, to mi sie od razu narzuca porownanie do
        Czajkowskiego, dyrektora magistrackiego wydzialu informatyki. Normalnie
        identyko.
        • Gość: SWÓJ Re: Czy ktoś TO niewydarzone CIT jeszcze zmieni ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 16:53
          > Jak czytam o Bonislawskim, to mi sie od razu narzuca porownanie do
          > Czajkowskiego, dyrektora magistrackiego wydzialu informatyki. Normalnie
          > identyko

Temu Czajkowskiemu też podlegało aż dwóch pracowników,
          jak "naszemu" dyrektorowi Bonisławskiemu ?
    • ixtlilto Re: Piotrkowska 87 dla turystów 25.04.06, 22:24
      Przechodziłam tam wczoraj... :/
      Ogromne szyby, w jednej godło Łodzi, a na pozostałych dwóch krzywo
      poprzylepiane taśmą klejącą plakaty :-0
      Jak profesjonalizm to do końca... antyramy w hipermarkecie nie są aż tak
      strasznie drogie!
      • Gość: SWÓJ Re: Piotrkowska 87 dla turystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 22:40
        > Ogromne szyby, w jednej godło Łodzi, a na pozostałych dwóch krzywo
        > poprzylepiane taśmą klejącą plakaty :-0

Ale to jest właśnie TO !
        Tak działa całe to cudo.

Ważne, że na tych plakatach UMŁ wyraźnie widać,
        że DYREKRTORA CIT można zarezerwować i wynająć ?!

To się liczy, a nie to jak i w czym są umieszczone !
        Przecież reklama ma być dźwignią handlu, ale (widać)
        nie koniecznie ... łódzkich usług turystycznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka