Dodaj do ulubionych

Do Hacka Finna i latających forumowiczów

IP: 157.25.164.* 09.11.02, 02:50
Informacyjnie!!! Gdybym nie wiedział że niebieski kombiak jest któregoś z
pasażerów to zostałby wywieziny na parking policyjny. Hack jeśli to Twój to
stawiasz browar w Verte.Goraca prośba do wszystkich. Jeśli stawiacie samochód
na pracowniczym parkingu na lotnisku to poinformujcie łaskawie ochronę albo
któregoś z kierowników zmiany o tym na ile zostawiacie .Parking teoretycznie
jest bezpłatny lecz jeśli ktoś chciałby od Was pieniądze to proszę się
powołać na mnie. W posiadaniu policji portowej jest katalog samochodów które
odwiedzają port, jeśli zdarzy się że auta nie ma w tym katalogu znazcy to że
nie może stawać na miejscu dla pracowników i klientów , taxi etc, tylko na
zewnętrznym parkingu. Jeśli taka maszyna sobie stoi przez dzień lub dwa
budzi takie same podejrzenia jak bagaż zostawiony bez opieki. Ja tego nie
wymyśliłem więc ew. pytania kierować proszę do dyrekcji portu
lub "policyjnego zespołu ochrony lotniska".

Jutro z samego rana rusza komputerowy system odpraw pasażerskich. Inwestycja
bardzo kosztowna wbrew pozorom.Od jutra będziecie (mam nadzieję że nie tylko
Wy)odprawiani do finalnej destynacji swej podróży. W portach przesiadkowych
będzie dokonywana tylko odprawa paszportowa.Pozwoli to zaoszczędzić czas
podróżnych i usprawnić odprawę pasażerów. We wszytskich portach regionalnych
ten sytem już działa od dawna, u nas był sytem "kartkowy" odpraw tylko do
WAW. Miejmy nadzieje że wszytsko zadziała poprawnie i przybędzie zadowlonych
pasżerów.Na rano 8 szt w rez.Odnoszę wrażenie że coś drgnęło :-)))

Pozdrawiam

ADAM (po raz kolejny z rzędu nocujący na lotnisku)

Obserwuj wątek
    • m..m Re: Do Hacka Finna i latających forumowiczów 09.11.02, 04:57
      Gość portalu: FROST napisał(a):

>
      > ADAM (po raz kolejny z rzędu nocujący na lotnisku)

Tam dom Twój, gdzie Serce Twoje

Nic nie rozumiecie? Nie szkodzi, ja też nie. O tej porze to nic dziwnego!
      Witam w "słoneczny" poranek ;-)
      A dla Adama specjalne życzenia wesołej jazdy na niebieskim słoniu.
      M..M
      >
      • Gość: FROST Re: Do Hacka Finna i latających forumowiczów IP: 157.25.164.* 09.11.02, 16:29
        m..m napisał:

> Gość portalu: FROST napisał(a):
        >
        > >
        > > ADAM (po raz kolejny z rzędu nocujący na lotnisku)
        >
        > Tam dom Twój, gdzie Serce Twoje
        >
        >
        > Nic nie rozumiecie? Nie szkodzi, ja też nie. O tej porze to nic dziwnego!
        > Witam w "słoneczny" poranek ;-)
        > A dla Adama specjalne życzenia wesołej jazdy na niebieskim słoniu.

Po kilku uwagach i pouczeniach tudzież opier....Idzie im tak dobrze że nie ma
        nawet potrzeby na to patrzeć. Mozna poiwedzieć że jest prawie doskonale. Na
        słoniu chętnie bym się przejechał lecz płyn działa żrąco na materiał. Więc moje
        gacie w kant mogłbym wyrzucić po takej przejażdżce. Ale kiedyś z pewnością się
        przejadę i Cię zabiorę po uprzednim załadowaniu odpwiedniego catreingu na
        pokład Numelli ;-)))

ADAM
      • Gość: FROST Re: Do Hacka Finna i latających forumowiczów IP: 157.25.164.* 09.11.02, 16:29
        m..m napisał:

> Gość portalu: FROST napisał(a):
        >
        > >
        > > ADAM (po raz kolejny z rzędu nocujący na lotnisku)
        >
        > Tam dom Twój, gdzie Serce Twoje
        >
        >
        > Nic nie rozumiecie? Nie szkodzi, ja też nie. O tej porze to nic dziwnego!
        > Witam w "słoneczny" poranek ;-)
        > A dla Adama specjalne życzenia wesołej jazdy na niebieskim słoniu.

Po kilku uwagach i pouczeniach tudzież opier....Idzie im tak dobrze że nie ma
        nawet potrzeby na to patrzeć. Mozna poiwedzieć że jest prawie doskonale. Na
        słoniu chętnie bym się przejechał lecz płyn działa żrąco na materiał. Więc moje
        gacie w kant mogłbym wyrzucić po takej przejażdżce. Ale kiedyś z pewnością się
        przejadę i Cię zabiorę po uprzednim załadowaniu odpwiedniego catreingu na
        pokład Numelli ;-)))

ADAM
    • m..m Re: Do Hacka Finna i latających forumowiczów 09.11.02, 04:58
      Gość portalu: FROST napisał(a):

>
      > ADAM (po raz kolejny z rzędu nocujący na lotnisku)

Tam dom Twój, gdzie Serce Twoje

Nic nie rozumiecie? Nie szkodzi, ja też nie. O tej porze to nic dziwnego!
      Witam w "słoneczny" poranek ;-)
      A dla Adama specjalne życzenia wesołej jazdy na niebieskim słoniu.
      M..M
      >
    • Gość: Albert Re: Do Hacka Finna i latających forumowiczów IP: *.toya.net.pl 09.11.02, 09:36
      Bardzo sie cieszę, że już w środę skorzystam z nowego systemu i otrzymam
      boardingi na wszystkie odcinki mojej podróży. Natomiast jest pytanie, czy
      spowoduje to skrócenie minimalnego czasu przesiadki na Okęciu? Z 40 min do ...
      • Gość: Albert Czas przesiadki na Okęciu IP: *.toya.net.pl 09.11.02, 14:52
        Bo jeżeli się skróci ten czas to może zdążę na wcześniejszy samolot.
        • Gość: FROST Re: Czas przesiadki na Okęciu IP: 157.25.164.* 09.11.02, 16:33
          Gość portalu: Albert napisał(a):

> Bo jeżeli się skróci ten czas to może zdążę na wcześniejszy samolot.

Czas przesiadki ustalony jest niestety dla oprawy systemowej także się nie
          skróci, dziś ATR leciał 18 min do WAW. Skróci się czas odprawy w Łodzi -
          dokładność odprawy.Będziesz miał więcej czasu na duty free na Okęciu bo nie
          będziesz musiał się odprawiać w WAW.NAwet może zdążysz na wcześniejszy.O ile
          nic się niespodziewanego z odprawą się nie wydarzy będziesz na Okęciu o 520

BRGDSadam
    • Gość: marcin CHECK-IN IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 09:40
      O której najpóźniej muszę być na lotnisku?
      • Gość: Albert Re: CHECK-IN IP: *.toya.net.pl 09.11.02, 10:07
        Jeżeli odlatujesz o 5.50, to teoretycznie o 5.20 (30 min. przed), ale jak
        będziesz o 5.30 to też bez problemu zdążysz.
        • Gość: HackFinn Parking. IP: *.ipartners.pl / *.skydive.pl 09.11.02, 14:36
          • Gość: HackFinn Re: Parking. IP: *.ipartners.pl / *.skydive.pl 09.11.02, 14:39
            Samochod byl moj. Sorka za zamieszanie, ale na wjezdzie jest napisane "parkin
            tylko dla pracownikow i KLIENTOW portu" A ja bylem wlasnie klientem. Napiszcie
            proszwe jasna informacje o zasadach parkowania!
            HackFinn;)
            A co do browara w Verte to oczywiscie postawie!;)
            • Gość: FROST Re: Parking. IP: 157.25.164.* 09.11.02, 16:24
              Gość portalu: HackFinn napisał(a):

> Samochod byl moj. Sorka za zamieszanie, ale na wjezdzie jest napisane "parkin
              > tylko dla pracownikow i KLIENTOW portu" A ja bylem wlasnie klientem.
              Napiszcie
              > proszwe jasna informacje o zasadach parkowania!
              > HackFinn;)
              > A co do browara w Verte to oczywiscie postawie!;)

Klientem w tym ujęciu nie jest pasażer (klient lini) wyobraźmy sobie że leci
              pełen ATR - 46 paxów (marzenie ściętej głowy)z czego połowa zostawi samochód.
              Przed portem nie będzie miejsca żeby się ruszyć.Jęsli chodzi o znajomych to nie
              ma problemu!
        • Gość: FROST Re: CHECK-IN IP: 157.25.164.* 09.11.02, 17:06

> Jeżeli odlatujesz o 5.50, to teoretycznie o 5.20 (30 min. przed), ale jak
          > będziesz o 5.30 to też bez problemu zdążysz.

Należy sie Wam kilka słów wyjaśnienia. Sytem DCS jest barzdo skrupulatny jeśli
          chodzi o czas. tzn jest kilka segmentów odprawy np 450 otwarcie rejsu do
          odprawy do 534 odprawa i 535 zamknięcie odprawy (teoretycznie nie akceptujemy
          paxów którzy zgłosili się do check inu póżniej)o tej gdozinie rejs jest
          przekazywany do wywazenia ten proces trwa jakieś 10 min a wtym czasie trwa
          kontrola bezpieczeństwa tak by 10 minprzed EOBT (ruszenie samolotu z miejsca
          jest to rozkałdowy czas startu)wszyscy pasażerowie byli w poczekalni. Potem
          następuje boarding i 5 min pzrd czasem jest zamknięcie drzwi, i uruchomienie
          procedury startu (w dcs oczywiście i wkokpicie też) do tego czasu wszytkie
          dokumenty muszą być na pokładzie. JAK widzicie terminy mamy dośc napięte.Jeśli
          w jakiś sposób opóźnimy czas oddania samolotu do wyważnia zaraz system
          zaczyna "pruć morde" i wypisuje chamskie depesze pt "cancel or finish flight"
          jeśli się tego nie zrobi system może po jakimś casie anulować odprawę i uznać
          że rejs się nie odbył ponieważ DCS nie zsotał nakramiony danymi o paxach i
          wyważeniu. Supervisor (szef odprawy z odpwiednimi uprawnieniami)może po
          zamnkięciu rejsu przyjąć paxów lecz jest to dość kłopotliwe i powoduje
          opóźnienia a tego przeciez nie chcemy (woda na warszawski młyn o łódzkim
          lataniu).Sytuacj z "przed" była całkime inna , nie było syetmyu wszytsko było
          pisane na kartkach i nawet jeśli przyszedł pax 5 min przed staretm to leciał ,
          więcej - ładowaliśmy paxów nawet na włączony 3 silniku - słowem "wolna
          amerykanka". Teraz niestety na wiele rzeczy nie mam wpływu bo ma go tylko
          system który jest głupią elektryczną maszyna.
          W LOcie odprawa zaczyna się na 1h przed startem (rejsy krajowe)a kończy się na
          15 min przed strtem. Przy jednym stanowisku checkin niemożliwe jest wyrobić się
          na czas jeśli nagle cały "wkład" samolotu przyjdzie o 5 15.Tak więc prosimy o
          jak najwcześniejsze zgłąszanie się do odprawy.Są plany na uruchomienie
          kolejnego stanowiska check in ale nie ma na to kasy sprzęt jest potwornie drogi
          a abonament za jedno stanowisko to po prostu fortuna (więc za dwa stanowiksa
          fortuna x2 ;-)))Przy 2 stanowiskach sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej.
          Proszę o zrozumienie dla tej naszej małej niedoskonałości mam nadzieje że jeśli
          samoloty będą latać potęznie wypełnine ludźmi a nie powietrzem będziemy mogli
          pomyśleć o doposażeniu portu pod tym kierunkiem.Także Albert z tym "bez
          problemu" o 530 róznie może być, ale z drugiej strony (tylko dla Waszych oczu)
          czego się nie robi dla znajomych.

ADAM

PS Pamiętajcie o dodladzaniu które trwa 10 min a musi być wykonane przed
          ruszeniem latadła z miejsca i nie ma prawa trwać w tym czasie boarding czy
          jakakolwiek inna obsługa s-tu.
          • Gość: HackFinn Re: CHECK-IN IP: *.ipartners.pl / *.skydive.pl 09.11.02, 18:34
            Oki nie ma problemu, ale napiszcie cos o zasaedach parkowania gdyz wg mnie
            wykladnia jezykowa terminu "klient portu" wskazywalaby na to , ze klient lini
            jest tez klientem portu (korzysta przeciez z jego uslug).
            HackFinn;)
            ps. a zostawilibyscie na noc fure na parkingu poza portem? Bo ja za nic.
            ps2 zostawialem juz wczesniej samochod (nie zawsze ten co ostatnio) na terenie
            portu i dotad nei bylo problemu.
            ps3. W sobote moja matka wylatuje z Lublinka (wraca w niedziele) z kim ma gadac
            o parkowaniu? Dzieki za info!;)
            ps4 NO MORE ps!!!
          • Gość: Albert Re: CHECK-IN IP: *.toya.net.pl 09.11.02, 18:48
            Rozumiem zawiłości systemu czyli ten kartkowy był w sumie korzystniejszy. Można
            było przybyć na ostatnią minutę, a w ciągu tych 40 min na Okęciu i tak się te
            boardingi jakoś wzięło.
            Mam tylko nadzieję, że nie zaczną w LOcie informować, ze należy się zgłaszać do
            odprawy na 1 godz. przed odlotem, bo to by był gwóźdź do trumny tego
            połączenia !
          • Gość: Albert Re: CHECK-IN IP: *.toya.net.pl 09.11.02, 18:58
            Poza tym już rozumiem, dlaczego dyr. Marzec nie jest zainteresowany wzrostem
            podróżujących pasażerów, bo grozi to korkiem na check-inie. Tylko ludzie błagam
            Was nie opowiadajcie ludziom, że mają być wcześniej niż na 5.20, do
            odstraszycie i tak małą garstkę paxów.
            • Gość: HackFinn Re: CHECK-IN IP: *.ipartners.pl / *.skydive.pl 09.11.02, 19:20
              Frost napisal ze odprawe zamyka sie 15 min przed odlotem, w Locie podaja
              minimalny czas zgloszenia do odprawy w rejsach krajowych to 30 min. Mysle wiec
              ze przy obecnej frekwencji jesli nawet 10 osob przyjdzie o 5:20 to powinni w 15
              minut sie odprawic.
              HackFinn;)
              • Gość: Albert Re: CHECK-IN IP: *.toya.net.pl 09.11.02, 20:29
                A jak będzie 20 np. podczas Camerimage ?
                Pewnie wiadomo, jaka jest przepustowość tego systemu?
                Ile minut na paxa?
                Wtedy będzie wszystko jasne.
                • Gość: HackFinn Re: CHECK-IN IP: *.ipartners.pl / *.skydive.pl 09.11.02, 20:33
                  Z mojego doswiadczenia odprawa przez sprawnego pracownika nawet z bagazami nie
                  trwa dluzej niz minute na glowe. Jesli ludzie leca w kilkuosbowych grupkach
                  podchodza, najczescsiej, razem i wychodzi jeszcze szybciej. Tyle ze... na
                  Lublinku czasem trwala to i 5 minut z bagazem podrecznym. Ale z ta nowa
                  maszyneria powinno pojsc sporo szybciej, a i personel bedzie mial coraz wieksza
                  wprawe.
                  HackFinn;)
                  • Gość: HackFinn Re: CHECK-IN IP: *.ipartners.pl / *.skydive.pl 09.11.02, 20:35
                    Na razie martwmy sie by bylo kogo odprawiac, a potem bedziemy sie martwic ile
                    osob da sie odprawic w 15 min. 10 osob na bank.
                    HackFinn;)
                  • Gość: Albert Re: CHECK-IN IP: *.toya.net.pl 09.11.02, 20:36
                    Blondyna da sobie radę. Ale z góry mówię nie dokuczajcie kobicie, bo w sumie
                    jest miła.
                    Ciekawe, czy będzie w środę?
                    • Gość: FROST Re: CHECK-IN IP: 157.25.164.* 11.11.02, 08:43

> Blondyna da sobie radę. Ale z góry mówię nie dokuczajcie kobicie, bo w sumie
                      > jest miła.
                      > Ciekawe, czy będzie w środę?

Blondyna jest do zwolnienia (nie powinienem tak pisać o swoich podopiecznych),
                      blondynie zajmuje odprawa paxa siekieś 5 min. Nie nadaje się niestety do tej
                      pracy, ale nie mam wpływu na to kogo zatrudniają. Możecie jej dokuczać. Mój
                      pies też jest miły ale piwa nie chce się ze mną napić.
                      Na środę zaplanowany jest chłopak o ksywce Bebiko, bystrzacha i niezły
                      fachowiec w branży także daję 99% że samolot odleci o czasie i problemów nie
                      będzie. Zreszta nawet jeśli coś się zaczyna dziać z odprawą to wtedy jeden z
                      kierowników siada do odprawy i sprawy zaczynają nabierać tępa.
                      Dobra skoro nie chcecie przychodzić wcześniej to sami będziecie sobie winni
                      jak nie polecicie ;-))). Teraz dam Wam tipsa ale jak zwykle For Your eyes only.
                      Procedura Tele Check in nie działa oficjalnie w Łodzi ale dla znajomych -
                      możecie zadzwonić powiedzmy o gozdzinie 500 i się odprawić jakby był inny
                      kierol to powołajcie się na mnie jak przyjedziecie na lotnicho to boardingi
                      będą na Was czekać i możecie być o 540 nawet na lotnisku. Warunkiem jest to że
                      nie będziecie mieli bagażu rejestrowanego tylko podreczny. Pozdrawiam

ADAM
                      • Gość: FROST Re: CHECK-IN IP: 157.25.164.* 11.11.02, 08:53
                        Po telefon pod który będziecie dzwonić na priv.

A
            • Gość: FROST Re: CHECK-IN IP: 157.25.164.* 11.11.02, 08:50

> Poza tym już rozumiem, dlaczego dyr. Marzec nie jest zainteresowany wzrostem
              > podróżujących pasażerów, bo grozi to korkiem na check-inie. Tylko ludzie
              błagam
              >
              > Was nie opowiadajcie ludziom, że mają być wcześniej niż na 5.20, do
              > odstraszycie i tak małą garstkę paxów.

Kartkowy system miał wiele wad, mało paxów odprawiał się szybko a dużo wolno.
              Nowy system ma za zadanie usprawnić odprawę dużej ilości paxów. Wprowadzenie
              systemu było jednym z warunków latania LOTowskiego. Komputer w Łodzi jest
              połączony z serwerem w WAWIe na sztywno a ten w WAWie z Zurichem również na
              sztywno do tego prosty protokól, ale strasznie drogie programy, sprzęt (routery
              huby i inne duperele wszystkie zgodne z jakimiś tam normami - po to że by było
              drożej) Tak naprwdę to system czyni odprawę prostszą przy wielu pasażerach i
              standbajach.

ADAM
          • Gość: marcin Wielkie dzięki! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.02, 11:25
            Informacja bardzo bardzo wyczerpująca. Jeszcze raz dziękuję. Będę chyba o tej
            5.20. :-)
            • Gość: HackFinn Do Frosta IP: *.skydive.pl 11.11.02, 10:24
              To ja poprosze o ten numer. Tak na wszelki wypadek.
              snow_surfer2000@hotmail.com
              A i moze jeszcze napisz mi swoje nazwisko.
              HackFinn;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka