redakcja 10.11.02, 21:37 Z nieoficjalnych informacji, które udało nam się zdobyć, wynika, że II turę wyborów prezydenckich w Łodzi wygrał Jerzy Kropiwnicki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuubaa Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki 10.11.02, 21:42 Bardzo, bardzo źle! Tragicznie!!! Ale mogło być jeszcze gorzej :-) Huraaaaaa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lennon Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 11.11.02, 00:18 Ale sie rozgadales Odpowiedz Link Zgłoś
adamco Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki 10.11.02, 21:43 Wynikow nie komentuje :/ Ale interesuje mnie: czy sa jakies dane na temat frekwencji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.4.* 10.11.02, 21:47 Czy to są nieoficjalne wyniki z wszystkich komisji wyborczych. I czy szanowna redakcja mogłaby napisać, jaką przewagę osiągnął Jerzy Kropiwnicki?? A jeśli jednak to prawda... No cóż... Mam nadzieję, że Jerzy Kropiwnicki wywiąże się ze swoich przedwyborczych obietnic. Gratuluję zwycięstwa Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki 10.11.02, 21:55 Nie możemy na razie napisać więcej, bo sami niewiele wiemy. Zanosi się ponoć na zdecydowane zwycięstwo Kropiwnickiego. Wygrał w większości komisji. Na temat frekwencji nic nie wiemy. Wkrótce wstępne wyniki w naszym portalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.02, 21:54 Tyle lat rzadow SLD w Łodzi..i co procz marketow przybylo?? Bezrobotnych.. Kropiwnicki to na pewno nie jest moj wymarzony prezydent, ale lepszy niz Jagiello. Teraz czas na wspolprace rady i nowego prezydenta. Bedzie to trudne, ale w koncu SLD nie moze przeprowadzic tego co tylko sobie wymysli chocby to bylo najbardziej absurdalne. W sumie sie ciesze, a najbardziej chcialbym zobaczyc mine Leszka gdy w "jego ukochanym miescie" jego czlowiek przegral. pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki 10.11.02, 21:58 Gość portalu: Mlody napisał(a): > W sumie sie ciesze, a najbardziej chcialbym zobaczyc mine Leszka gdy >w "jego > ukochanym miescie" jego czlowiek przegral. No ale czy nie będzie odwetu, kary dla nieprawo... ops nielewomyślnych łodzian?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.02, 21:59 Kubutku nie podpowiadaj, wladza patrzy.... pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 00:00 > No ale czy nie będzie odwetu, kary dla nieprawo... ops nielewomyślnych łodzian? > ! Bez przesady, w większości dużych miast rządziła i/lub będzie rządzić prawica (no, nie-lewica w każdym razie..) i jakoś się te miasta rozwijają, więc chyba nie w tym rzecz, kto rządzi, ale jak....Sorry, ale banał ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.02, 21:59 Witam Przed chwilą ŁWD podało, że w 30 komisjach 500 głosów zebrał Jagiełło, a 480 Kropa. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.02, 22:01 ŁWD dotychczas dosc dobrze prowadzilo kampanie Jagielly. Moze to kontynuacja?? Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki 10.11.02, 22:04 Zaklinanie rzeczywistości. Wierzący się zrobili :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki 10.11.02, 22:01 A więc jest jakaś nadzieja dla pewnego znanego forumowicza - widzę że stoi na parapecie XIp. i nie może się zdecydować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.100.* 10.11.02, 22:07 Radio Łódź podało, że po przeliczeniu głosów w 1/4 komisji wyborczych: Kropiwnicki - 12 000, Jagiełło - 9000 głosów. Chyba rzeczywiście Kropa naszym wodzem został. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lennon Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 10.11.02, 22:22 Ciesze sie i nie ciesze. Mam jednak nadzieje, ze sie troche przewietrzy w UML. Poleca stolki przydupasow. Nie ukrywam, ze szczegolnie licze na koniec jednego pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lennon Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 11.11.02, 00:19 Gadatliwy jestes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 10.11.02, 22:56 redakcja napisała: > Z nieoficjalnych informacji, które udało nam się zdobyć, wynika, że II turę > wyborów prezydenckich w Łodzi wygrał Jerzy Kropiwnicki. No to z nowymi tramwajami i techno-paradą możemy się pożegnać... Ciekawe, co powstanie na miejsce tej imprezy- zjazd Rodziny Radia Maryja czy festiwal piosenki katolickiej ;). Osobiście sądzę jednak, że NIC. Czekam niecierpliwie na zmianę nazwy ul. Czerwonej. Znając poglądy polityczne nowego wodza nastąpi to niedługo. Ciekawe, czy nowym patronem będzie G. Palka? ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasoa Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.astermedia.pl 10.11.02, 22:57 Ja jestem ze szczecina. U was przynajmniej niomalnie, a u nas JURCZYK PÓLGŁUÓP !!!!!!! i nic więcej. Edek Runowicz z lewicy przegrał z kretesem !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkus Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.11.02, 23:25 Jakim prezydentem bedzie nie wiem. Czy lepszym od SLDowca nie wiem. Wiem jedno ciężko będzie mu się dogadać z wujkiem Leszkiem. A częste wizyty wuja Leszka w Łodzi na pewno temu mistu nie szkodziły... Głosowałem na Jagiełłę... Zobaczymy czy wietrzenie UMŁ wyjdzie na zdrowie. Wiadomo, że od przeciągów łatwo się zaziębić. Oby nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.p.lodz.pl 10.11.02, 23:36 Beda yaya... Odpowiedz Link Zgłoś
szprota1 Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki 10.11.02, 23:43 Powiem krótko: staram się być apolityczna, ale jak zobaczyłam wyniki pierwszej tury, to poszłam do wyborów... no i mam, że nie poszłam do pierwszej tury. oj będą jaja.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.toya.net.pl 10.11.02, 23:48 Mi jako zapalonemu lotniskowcu najbardziej nie podoba się pomysł pana Jureczka co do utworzenia w Skierniewicach lotniska...(!) BEZNADZIEJA!! DLACZEGO!?? Pozdrawiam robbie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.15.* 10.11.02, 23:53 Gość portalu: MarcinK napisał(a): > PS Będą niezłe jaja w kontaktach przeydent-rada, ciekawe jak to > się skończy? Jak dla mnie to się skończy przedterminowymi wyborami. Przedterminowe wybory odbędą się w pierwszym możliwym terminie po nieudanej próbie uchwalenia budżetu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat27 Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.interserwer.pl 12.11.02, 10:05 Niestety w takim przypadku wprowadzany jest zarząd komisaryczny, czyli jedna osoba powołana przez premiera zastępuje radę miasta. A prezydenta miasta nie da się odwołać ani wybrać na nowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin :-)))) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.02, 23:56 No i co, jednak nie taka czerwona ta Łódź... Na szczęście większość nie dała się nabrać na frazesy i szantaże Leszka M., który Łódź ma po prostu w d.pie i Łodzian uważa za wyborcze "mięso armatnie". Z prawicowym pozdrowieniem Dużo uśmiechów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: :-)))) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.02, 23:58 Jak czerwona? O czy Ty mówisz? A ja się tylko obawiam, że niestety żaden z tych panów nie nadaje się na prezydenta. Ale przynajmniej będzie śmieszniej. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: :-)))) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 00:13 Gość portalu: MarcinK napisał(a): > Jak czerwona? O czy Ty mówisz? Mówię o obiegowej opinii. Jak każdy stereotyp - oczywiście nie oddaja prawdy, od dziś tym bardziej. > A ja się tylko obawiam, że niestety żaden z tych panów nie nadaje się > na prezydenta. Ale przynajmniej będzie śmieszniej. A ja wiem tylko, że nie nadaje się na to stanowisko Pan Jagiełło. Może rzeczywiście będzie śmieszniej, ale nie będzie to śmiech przez łzy... > > Pozdrawiam, MarcinK Również pozdrawiam, i wszystkiego najlepszego z okazji imienin, jeśli dziś obchodzisz. marcin PS: A co do tych awionetek na Lublinku, to nie bądźmy pesymistami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: :-)))) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 00:21 Witam Za życzenia dziękuję i wzajemnie :-))) Nie zauważyłem, że to już dziś ;-) A co do awionetek - no cóż, tyle szarpałem się z czerwonymi o lotnisko, że w końcu chwycili temat i szkoda mi teraz zmarnowanej pracy. Ale jak trzeba będzie to mogę się szarpać i z fioletowymi, czy w kropki. Dla mnie liczy się moje miasto, a nie formacje polityczne - ideał współczesnego prezydenta miasta to ktoś bliski tzw typowi lodzermescha - a takich kandydatów nie było. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: :-)))) IP: *.toya.net.pl 11.11.02, 00:29 My się będziemy musieli zwinąć, bo ja nie widzę w tej chwili sensu i możliwości działania na rzecz lotniska i w ogóle Łodzi. Szlifuj języki. Dobrze, że łażę na ten hiszpański. Nie lubię SLD: Sitków, Pęczaków, Panasów, ale teraz poziomem sięgnęliśmy dna. I czuję się na tyle silny, aby się i Łódź podnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: :-)))) IP: *.toya.net.pl 11.11.02, 00:30 Oczywiście nie czuję sie na tyle silny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: :-)))) IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 00:38 Albercie - jakas nadzieja w tym, ze przy ogolnym spadku popularnosci Czerwonych, beda oni nadal traktowac Lodz jak swoja twierdze. Miller w koncu mial najwysze notowania w wyborach m.in. dzieki Lodzi. Nalezy spowodowac, zeby uwierzyl w to, co zreszta jest prawda: wystawil po prostu aparatczyka-przecietniaka. Trzeba bylo poszukac kogos "z yayem". Za chwile wybory centralne - wtedy tez trzeba bedzie sie usmiechac. Jesli Kropa okaze sie tradycjonalista-ciemniakiem, to pozostaje tylko rzad i SLD tutejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: :-)))) IP: *.toya.net.pl 11.11.02, 00:42 Nadzieja w tym, że Kropa, jak wszystko na to wskazuje, nie jest w stanie nic zrobić dobrego, ani też nic spieprzyć. Tylko ta biedna Łódź będzie nadal w zawieszeniu, kiedy inni będą biegli do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: :-)))) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 00:52 Ale jak > trzeba będzie to mogę się szarpać i z fioletowymi, czy w kropki. I chwała wieczna Ci za to! > - ideał współczesnego prezydenta miasta to ktoś bliski > tzw typowi lodzermescha - a takich kandydatów nie było. Czyli naszym kandydatem Karol Borowiecki ;-) Pozdrawiam, marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.toya.net.pl 10.11.02, 23:59 Kropiwnicki raczej cierpi na zaburzenie zwane fachowo: mild cognitive impairment Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 00:39 Gość portalu: Albert napisał(a): > Kropiwnicki raczej cierpi na zaburzenie zwane fachowo: mild cognitive impairment A na co według Szanownego Kolegi cierpi Jagiełło? Bo moim zdaniem jego impairment jest moderate-to severe ;-) pozdr. marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 00:41 Jagiello mial za soba rzad. Kropa ma tylko to impairment. Chyba, ze jakies cuda sie zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.toya.net.pl 11.11.02, 00:44 Bardzo możliwe, że ma głębsze zaburzenia, ale to akurat było dobre, bo przecież i tak nie on rządził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 00:49 > Bardzo możliwe, że ma głębsze zaburzenia, ale to akurat było dobre, bo przecież > > i tak nie on rządził. I całe szczęście, że nie będzie, bo jeszcze by się jakieś głębsze psychozy ujawniły z fatalnym skutkiem zresztą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 00:57 Czy marcin wie, co do niego mowia? Mowia mianowicie, ze: - rada bedzie sparalizowana; - wladza bedzie w konflikcie z rzadem (a przynajmniej bez poparcia); - Kropiwnicki nie ma wyobrazni; - Kropiwnicki okazal sie nieskuteczny albo wrecz szkodliwy jak byl w rzadzie (co na jedno wychodzi). To mowia mniej wiecej. Moze marcin sie do tego odniesie? Czy impairment, czy nie to naprawde kwestia uznania. Dobry psychiatra zawsze znajdzie jednostke chorobowa. Na flipy i na marciny zarowno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 01:18 > Czy marcin wie, co do niego mowia? Mów raczej do mnie w drugiej osobie. Tak jak byłeś uprzejmy się zwrócić, mówiono przed wojną do służby we dworze. > - rada bedzie sparalizowana; Nie będzie, bo jest ,teoretyczna przynajmniej, możliwość koalicji bez SLD. Poza tym prezydent miasta ma silniejsze niż w poprzedniej kadencji uprawnienia, chociaż nie tak silne jak by się chciało. > - wladza bedzie w konflikcie z rzadem (a przynajmniej bez poparcia); SLD nie będzie w Polsce rządzić wiecznie. Poza tym, jak już pisałem, w większości dużych (i bogatszych od Łodzi) miast lewica u władzy nie jest i jakoś im się tam interes kręci. > - Kropiwnicki nie ma wyobrazni; Rzeczywiście twardo stąpa po ziemi. Ale wolę to niż pseudowizjonerstwo lewicowe. Zresztą nawet nie wizjonerstwo, ale niebezpieczne wizje ;-) > - Kropiwnicki okazal sie nieskuteczny albo wrecz szkodliwy jak byl w rzadzie > (co na jedno wychodzi). Nie podobało mi się to co mówił jako szef RCSS, ale okazało się, że miał rację. Proszę o przykład szkodliwości, inny niż kontrakt wojewódzki :-) > Moze marcin sie do tego odniesie? Właśnie się odniósł. Co do formy, patrz początek... Dobry psychiatra zawsze znajdzie jednostke > chorobowa. Na flipy i na marciny zarowno. Racja. Jak najdalej od doktorów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 01:37 Gość portalu: marcin napisał(a): > > - rada bedzie sparalizowana; > Nie będzie, bo jest ,teoretyczna przynajmniej, możliwość koalicji bez SLD. Poza tym prezydent miasta ma silniejsze niż w poprzedniej kadencji uprawnienia, > chociaż nie tak silne jak by się chciało. Czy moze rzadzic bez rady? > > - wladza bedzie w konflikcie z rzadem (a przynajmniej bez poparcia); > SLD nie będzie w Polsce rządzić wiecznie. Poza tym, jak już pisałem, w > większości dużych (i bogatszych od Łodzi) miast lewica u władzy nie jest i > jakoś im się tam interes kręci. Zadne duze miasto w PL nie ma takich problemow jak Lodz i takiego cywilizacyjnego zapoznienia. Dlatego Lodz sie zmniejsza. Teraz podstawowy warunek dla jego wyrownania to wiecej panstwowych inwestycji. Bez nich bedzie sie zmniejszac nadal, az moze i wybuchnie? > > - Kropiwnicki nie ma wyobrazni; > Rzeczywiście twardo stąpa po ziemi. Ale wolę to niż pseudowizjonerstwo > lewicowe. Zresztą nawet nie wizjonerstwo, ale niebezpieczne wizje ;-) Az niebezpieczne? A ktore to? > > - Kropiwnicki okazal sie nieskuteczny albo wrecz szkodliwy jak byl w rzadz > ie > > (co na jedno wychodzi). > Nie podobało mi się to co mówił jako szef RCSS, ale okazało się, że miał rację. W czym mial racje? W pesymizmie? W tych skandalicznych dotacjach wojewodzkich z 1999 r., na ktore mial wplyw? W tej zenujacej strategii wojewodzkiej bez polotu i pomyslu? > Proszę o przykład szkodliwości, inny niż kontrakt wojewódzki :-) Nie wiem z czego sie usmiechac, jesli w strategii wojewodzkiej nie mozna przeczytac wlasciwie o niczym wiecej z dziedziny transportu oprocz tych mitycznych autostrad. Tam nawet nie ma glupiej korekty planow budowy sieci kolejowej, ktora ma isc z pominieciem Lodzi. Tam nie ma nic sensownego o Lublinku. Poniewaz to jest dokument panstwowy ustawiajacy polityke inwestycyjna na dlugie lata, to jest to szkodliwosc wysokiej proby. I to jest tylko jedna dziedzina, jak jest w innych - mozemy sie tylko domyslac. PS: Co do formy w 3-ciej osobie - nie lubimy, jak sie mowi cos, a to jak grochem o sciane. Nie wypada czepiac sie szczegolow, jesli calosc skrzeczy jak przyslowiowa pospolitosc. Ale teraz juz jest na szczescie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 00:42 Gość portalu: Albert napisał(a): > Kropiwnicki raczej cierpi na zaburzenie zwane fachowo: mild cognitive impairment A na co według Szanownego Kolegi cierpi Jagiełło? Bo moim zdaniem jego impairment jest moderate-to-severe ;-) pozdr. marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip a swoja droga... IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 00:01 to jest dowod wyjatkowej wprost ignorancji politycznej SLD. Majac za soba wiele atutow pozwolic sie wysadzic z siodla w miescie Lodzi! Kretynska kampania wyborcza, w sumie niezly wynik w Radzie - i takie cos. Nic dobrego z tego nie bedzie, bo ci ludzie po prostu nie znaja sie na swoim fachu. --- Nawiasem mowiac - to chyba poczatek konca SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: a swoja droga... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.02, 00:04 SLD przegralo fotel prezydenta w wiekszosci duzych miastach, jednym slowem: Kleska pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: a swoja droga... IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.9.* 11.11.02, 00:09 Gość portalu: Mlody napisał(a): > SLD przegralo fotel prezydenta w wiekszosci duzych miastach, jednym slowem: > Kleska Jaka klęska??? W większości dużych miast SLD przegrało faktycznie walkę o prezydencki fotel, ale wprowadziło bardzo silne reprezentacje do rad miejskich, powiatowych i wojewódzkich. Gdyby wybory były jednoturowe, SLD miałoby prezydentów w miastach. Druga tura przyniosła zjednoczenie elektoratu prawicowego dla kontrkandydatów SLD. Pytanie jest więc czy prawica jest w stanie zjednoczyć się z własnej woli?? Odpowiedz sobie na nie sam. AWS się nie powtórzy (i dzięki Bogu) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: a swoja droga... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.02, 00:24 Gość portalu: łażej napisał(a): > Gość portalu: Mlody napisał(a): > > > SLD przegralo fotel prezydenta w wiekszosci duzych miastach, jednym slowe > m: > > Kleska > > > Jaka klęska??? W większości dużych miast SLD przegrało faktycznie walkę o > prezydencki fotel, ale wprowadziło bardzo silne reprezentacje do rad miejskich, > > powiatowych i wojewódzkich. Czyli kleska wyborcza, bo nie mogli zwyciezyc w wyborze o najwazniejsze urzedy w najwiekszych miastach. Silne reprezentacje. To prawda, ale w porownaniu do ostatnich wyborow parlamentarnych, poparcie dla SLD spadlo. Gdyby wybory były jednoturowe, SLD miałoby > prezydentów w miastach. No i teraz widzisz czemu SLD tak walczylo o jedna ture, ale nie wyszlo. A czy gdybanie jest teraz na miejscu?? Byly dwie tury i z tym nalezy sie pogodzic. Druga tura przyniosła zjednoczenie elektoratu > prawicowego dla kontrkandydatów SLD. I bardzo dobrze. Pytanie jest więc czy prawica jest w > stanie zjednoczyć się z własnej woli?? Odpowiedz sobie na nie sam. AWS się nie > powtórzy (i dzięki Bogu) Hm, po pierwsze AWS to nie byla prawica tylko lewica zwiazkowa, program bardzo podobny do SLD. Czy prawica zdola sie zjednoczyc? Mysle, ze tak, ale co to za prawica w POlsce, ktora jest niemalze tak samo socjalistyczna jak lewica?? Zdola sie zjednoczyc, bo takie sa realia i bedzie miala szanse po rzadach lewicy w parlamencie wygrac nastepne wybory. > > pozdrawiam rowniez pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: a swoja droga... 11.11.02, 13:30 ? W większości dużych miast SLD przegrało faktycznie walkę o > prezydencki fotel, ale wprowadziło bardzo silne reprezentacje do rad miejskich, powiatowych i wojewódzkich. Gdyby wybory były jednoturowe, SLD miałoby prezydentów w miastach. Wnioski mozna wyciągac w dwie strony. Gdyby ordynacja wyborcza nie była ustawiona na duże partie, ale wybór konkretnych osób, to i wyniki w Radach mogłybyc inne. Więcej komitetów obywatelskich startowałoby do Rady. A tak przegrywali z partiami na starcie - więc rezygnowali oddając pole. Trzeba przereformować całą ordynacje wyborczą do samorządów, a nie tylko wybór prezydentów. Chyba ta druga tura tego dowodzi. pozdr. Jestem bezpartyjny i staram się taką opcję zachować w swoich działaniach. Interesują mnie fachowcy na urzędach - bo wtedy mozna rozmawiać i przekonywać. A politykierzy zawsze maja inne cele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: a swoja droga... IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 15:43 Czy mamy sie wiec cieszyc, ze wygral fachowiec? --- Zreszta cos nam sie wydaje, ze bedzie, jak bylo. Bo w glowach nic nie ma takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: a swoja droga... 11.11.02, 19:34 Wybór fachowca to punkt docelowy. Niestety musimy na to poczekać jeszcze conajmniej kilka kampani samorządowych. Może partie dojrzeją do tego ? a może nie. A obecnie przecież nie głosowaliśmy na fachowy program, tylko na Idola. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: a swoja droga... IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 00:14 Ani mi sie sni czuc cokolwiek cieplego w stosunku do Czerwonych, ale raczej bym sie nie cieszyl. Ci Wszyscy Ludzie sie nie znaja na swoim fachu. O Kropiwnickim mozna prawdopodobnie powiedziec takie rzeczy: in minus 1 - zupelnie nijaka strategia rozwoju wojewodztwa z 1999 r. robiona przez agende, ktorej zdaje sie byl capo di tutti capi; 2 - eliminacja jedynego powaznego banku z siedziba w Lodzi (PBG) - zdaje sie w czasach rzadu Buzka, ktorego ten pan byl bardzo blisko; 3 - wrogosc albo przynajmniej obojetnosc w stosunku do lodzkiego lotniska, kolei itp.; 4 - rzadowe dotacje dla wojewodztwa lodzkiego w 1999 r. skandalicznie niskie (bez porownania z innymi wojewodztwami; to zmienili dopiero Czerwoni); in plus 1 - niechec w stosunku do supermarketow (ale to przeciez jego formacja zaczela ich robic w Lodzi mnostwo) 2 - pomieszkanie w srodmiesciu i podroze tramwajem - czyli tradycjonalista (ale czy z tego wyciaga jakies wnioski - nie wiadomo). Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: a swoja droga... 11.11.02, 10:37 heh:-) i tak najlepsza sytuacja jest w Krakowie- w ynteligenckim mieście prezydentem został SLD-owiec;-) pozdrawiam:-) (trochę bardziej optymistycznie nastawiony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: a swoja droga... IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 15:44 A co to ma do rzeczy? Jego program jest, zdaje sie, calkiem interesujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: a swoja droga... 11.11.02, 15:47 a tak tylko napomknąłem... nie mogłem??;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aLBERT Re: a swoja droga... IP: *.toya.net.pl 11.11.02, 00:06 Będzie zarząd komisaryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: a swoja droga... IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 00:16 Czy ustawa to przewiduje? W jakich warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: a swoja droga... IP: *.toya.net.pl 11.11.02, 00:24 Tego nie wiem. Ale przecież współdziałanie z Radą będzie bardzo trudne. A straci na tym miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: a swoja droga... IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 00:27 Oczywiscie, ze tak. Czerwoni mogli sobie kupic kogos z Samoobrony - Czarni i Slomiani beda klocic sie miedzy soba, a zeby juz kupic kogos z Czerwonych, to chyba niemozliwe. Tylko, ze juz teraz Czerwoni mieli wiekszosc w radzie - i co? Wykorzystali to dla miasta? Jednym slowem - biada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lennon Re: a swoja droga... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 11.11.02, 00:32 Bogactwa to mozemy sie nie spodziewac. Jedyny pozytek to powstrzymanie panow z SLD, ktorzy orlami nigdy nie byli. Cala ich sila tkwila jedynie w zwartosci szeregow. Strategia pana P zawiodla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: a swoja droga... IP: *.toya.net.pl 11.11.02, 00:33 W ogóle to nasze dzisiejsze spotkanie w kontekście tego zaskoczenia wyborczego nie ma sensu. Do tych na górze już żadne argumenty nie trafią, po prostu nie są w stanie intelektualnie ich objąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: a swoja droga... IP: *.p.lodz.pl 11.11.02, 00:39 Wszak to ludzie "uniwersyteccy" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: a swoja droga... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 00:42 Albert. Nie dramatyzuj!!! Umówmy się, że tego o spotkaniu nie powiedziałeś. Róbmy swoje i choć miejmy czyste sumienie, że próbowaliśmy. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: a swoja droga... IP: *.toya.net.pl 11.11.02, 00:48 Poczekam do pierwszej jego wypowiedzi na temat Lublinka. Dajcie to na naszym podforum to jak będę w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: a swoja droga... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 00:59 Witam Obawiam się, że Lublinek dla Kropy jest zbyt mało ważny. Poza tym jeśli będziemy szumieć, jeśli będziemy informować, że likwidacja Lublinka to likwidacja iluś miejsc pracy w Łodzi to trudno mu będzie coś zrobić. Ja tam uważam, że trzeba robic co postanowiliśmy. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: a swoja droga... 11.11.02, 10:40 Gość portalu: flip napisał(a): > Czy ustawa to przewiduje? W jakich warunkach? bodajże w wypadku nie uchwalenia budżetu na rok następny. Odpowiedz Link Zgłoś
adamco Re: a swoja droga... 11.11.02, 10:43 Wlasnie w tym problem ze nie jest to juz tak pewne - otoz prezydent moze sprawowac wladze w oparciu o projekt budzetu - ma wtedy jedynie pewne ograniczenia - np. nie moze przesowac srodkow miedzy jednostkami. Odpowiedz Link Zgłoś
adamco Re: a swoja droga... 11.11.02, 10:55 Znalazlem ten tekst, z ostatniej Polityki ramka na str.22 "Prezydent może wprawdzie wprawdzie rządzić bez uchwalonego budżetu, w oparciu o prowizorium[tiaa prowizorka u nas zawsze była, jest i będzie górą - adamco], ale nie może wówczas przesuwać pieniędzy między poszczególnymi pozycjami...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobza Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.11.02, 18:04 No coz, juz sa oficjalne wiadomosci. Istotnie wygral Kropa. I wcale sie nie ciesze. Ja przez niego nie poszlam na wybory. Nie jestem za SLD, ale Kropa to okropny kandydat. Co to bedzie, co to bedzie? Ciemno wszedzie, ciemno wszedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
mateo31 Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki 12.11.02, 09:16 Za czerwonym nie przepadałem a teraz czarno, czarno widzę...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adfa Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.toya.net.pl 12.11.02, 10:30 W tej czerwonej Łodzi to cud!!!! Ja się bardzo cieszę, w końcu Millerowi zrzednie ten fatalny wyraz twarzy, który serwuje nam codziennie tv publiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Prezydent Jerzy Kropiwnicki IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 13:15 Widziałaem Kropiwnickiego na Pitrkowskiej, jak pozował do zdjęć na tle kamienic na Piotrkowskiej. W jednej ręce trzymał komórę, drugą wymachiwał kapeluszem kapeluszem. Wyglądał na zadowolonego. No i słusznie, bo to niezły fart dla wiesniaka ze wsi z kieleckiego. Odpowiedz Link Zgłoś