Dodaj do ulubionych

Niech mi ktoś powie czemu media milczą ...

IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.02.06, 09:28
No wlaśnie, wracam do katowic. Jestem wsytrząśnięty tym zdarzeniem ale
chciałbym zwrócić uwagę na jeden fakt.

Kiedy nasze media odwołują się do przypadku zawalenia niemieckiego lodowiska
niespełna 4 tygodnie wcześniej, pokazują dokładnie tę część puszczanego
ówcześnie materiału który kończy się przed wzmianką że niemieccy ratownicy
wykorzystali dmuchawy z ciepłym powietrzem by ofiary wypadku nie zamarzły i
przez to czas akcji ratunkowej wydłużył się.

U nas nic. W dzień tej tragedii niektorzy dziennikarze jeszcze o to nieśmiało
podpytywali, na co usłyszeli że takich dmuchaw po prostu nie ma, a teraz nic.
Wszyscy nabrali wody w usta.
Myślę, że to dla mediów gorący temat by był, gdyby się okazało że nie było
sprzętu który mógl dać choć cień szansy, a tu nikt o tym nie wspomni - dziwne.
Już jako techniczną ciekawostkę można by to podać, ale nie.
Może być przecież sporo powodów czemu takich dmuchaw nie użyto, ale nasze
media po prostu nabrały w tej sprawie wody w usta.
Ogólnie to nie lubie przeświadczenia że ten oligopol telewizyjny manipuluje
informacjami a tym samym nami.
Oczywiście media teraz mają niezłą jazdę na właścicelach budynku, robią
bohatera z tego siwego generała, może i słusznie ale troche to na siłe jest i
jakoś nie mogę się oprzeć takiemu wrażeniu, a jednocześnie nic o dmuchawach.
Czyli psy wieszają na przyczynach tego, i wychwalają akcję ratowniczą. Jak
rosyjskie media po biesłanie.
A teraz wy powieszajcie psy na mnie ...
Obserwuj wątek
    • uerbe Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 01.02.06, 09:38
      Gość portalu: cedryczek napisał(a):

> Oczywiście media teraz mają niezłą jazdę na właścicelach budynku, robią
      > bohatera z tego siwego generała, może i słusznie ale troche to na siłe jest i
      > jakoś nie mogę się oprzeć takiemu wrażeniu, a jednocześnie nic o dmuchawach.
      > Czyli psy wieszają na przyczynach tego, i wychwalają akcję ratowniczą. Jak
      > rosyjskie media po biesłanie.

Chyba Cię media trochę za nos wodzą, bo mnie ostatnio udało się zobaczyć jak panowie Sekielski i Morozowski jadą sobie aż miło po ministrze Dornie, zarzucając mu (IMHO całkiem słusznie) granie pod publikę. Nawet im się udało Dorna z równowagi wyprowadzić.
      • Gość: cedryczek ;-P Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.02.06, 09:43
        fakt, słusznie. Teraz jest wszystko pod publike, do bólu.
      • big_news Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 01.02.06, 10:03
        Nieźle, nieźle, bardzo dobrze. Mówię o tandemie S-M. Pojechali sobie po Dornie
        tak doskonale, że aż im poszło w pięty. Rozdziawili gęby jak baranki, kiedy
        dowiedzieli się prawdy o niemieckich "ratownikach". Przyczepili się
        beznadziejnie głupio do rozporządzenia ministra, bo odśnieżanie dachów umieścił
        w nim na 8 pozycji. Kiedy Dorn trafnie ripostował, że przecież conajmniej
        równoznaczne, o ile nie istotniejsze są takie sprawy jak zamarzający ludzie czy
        bezpieczeństwo na drogach, usłyszał od Sekielskiego, że przecież mógł wystosować
        w sprawie odśnieżania dachów osobne pismo. To fakt, że głupota nie boli.
        Zwłaszcza tego, który nawet nie ma świadomości, iż jest jej widomym obrazem. Za
        to właśnie ją widać i wczoraj (zresztę nie tylko wczoraj) obaj "dziennikarze"
        zrobili wszystko, żeby utwierdzić widzów w przekonaniu o ich niepełnosprawności.
        Żeby pochwalać panów z TVN za program z ostatniego dnia stycznia, trzeba mieć
        szczególny dar oglądu tv. Albo darzyć jakże wysublimowanym "uczuciem" Dorna.
        Podejrzewam, że jednak w tej sytuacji chodzi o to drugie.
        • uerbe Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 01.02.06, 10:06
          big_news napisał:

> Żeby pochwalać panów z TVN za program z ostatniego dnia stycznia, trzeba mieć
          > szczególny dar oglądu tv. Albo darzyć jakże wysublimowanym "uczuciem" Dorna.
          > Podejrzewam, że jednak w tej sytuacji chodzi o to drugie.

To samo można mówić o tych, co by Dorna na piedestał wypchnąć chcieli.
          • big_news Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 01.02.06, 10:08
            Na pewno nie postawiłbym Dorna na cokole. Z różnych przyczyn zresztą. Ale akurat
            wczoraj, po prostu rozniósł w pył kiepskawy tandemik. Takie są fakty.
            • heh-ble Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 01.02.06, 10:23
              Brak nam profesjonalistów, kazdy chce coś pokazać i coś udowodnić. W ogole to
              mi się marzy : jeden dziennikarz, i kilka osob z różnych partii + rząd. Pytanie
              i każdy ma odpowiedzieć tak/nie. ;-P Wiem że życie jest strasznie
              skomplikowane, ale może trzeba wrocic do prostoty ? Nie chce mi sie wiecej
              słuchać w odpowiuedzi na pytanie jakie publikacje napisał rzecznik praw
              obywatelskich, że zadający je przespał aplikacje adwokacką skoro nie wie i inne
              takie kwiatki. Męczące jest tez gdy rząd rezygnuje z używania kilku telefonow
              komorkowych i to jest głowny argument na wdrazanie programu'tanie państwo' po
              prostu meczy mnie i wku..a już ta cala wata informacyjna. 0 konkretów. Ci
              ludzie nie mają nic do zaoferowania chyba. Chyba na pewno.
    • Gość: piotrd Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 09:41
      Uparłeś się na te dmuchawy jak głupi na śliwki. Skąd wiesz że dałoby się je
      wtedy użyć, czy nie przyniosłyby więcej szkody niż pożytku i czy straż dysponuje
      takim sprzętem? Jesteś strażakiem, ratownikiem górniczym że tak dobrze się na
      tym znasz?

Restauracje w łódzkim
      • Gość: cedryczek Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.02.06, 09:46
        Ty chyba nie rozumiesz wydzwięku moich postów. Uparłem się bo były zastosowane
        miesiąc temu a teraz nie. W niemczech zadziałały a u nas nikt o tym nie
        wspomina mimo ze za wzór podają tamtą akcję, gdzie zginęło 15 osób.
        Nie mam pewności że by zadziałały, ale ty też nie masz zadnej wiedzy by
        powiedzieć że by nie zadziałały, więc dopoki tak jest, aktualne jest pytanie
        czemu media o to nie pytają i w ogóle nie wałkują tematu, bo jest to
        niewygodne ?
        • Gość: piotrd Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 09:54
          Media są ostatnim miejscem w którym szukałbym wyjaśnienia tej sprawy,
          dziennikarze gó.. się znają a udają ekspertów od wszystkiego, zresztą piszą
          tylko to co da im sensacyjnego newsa.

--
          Restauracje w łódzkim
          • heh-ble Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 01.02.06, 10:11
            poł biedy jakby tak było. Pół biedy jakby pisali co im da newsa, nawet to
            byłoby dobre, ale jezeli manipulują nami, bo kogoś chcą wybielić a kogos innego
            oczernić to już jest złe, bo mają jednak straszny wpływ na ludzi, wiec takie
            bezkarne manipulowanie ludzmi powinno być ograniczone, ale nie jakimiś aktami
            administracyjnymi bo to bylaby cenzura w rękach polityków oczywiscie. Moim
            zdaniem powinno być jeszcze ze 2 dużych graczy na scenie TV. Jakby było 5
            sporych stacji, no to wtedy byłaby mniejsza szansa że coś wspólnie knują. a jak
            ich jest 3, tvp tvn i polsat ...
    • artnow Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 01.02.06, 10:00
      A ja wierzę w to, że skoro nie były użyte, to był jakiś powód.
      Może to, że roztapiając cały ten śnieg mogłyby osłabić konstrukcję, amoże to, że wtłoczyłyby spaliny w gruzowisko ???
      A może nie było możliwości bezpiecznego i skutecznego ich zainstalowania ???
      A może wszystko na raz.
      Powiedz mi tylko po co we wszystkim doszukiwac się teorii spisku ???

Niepoprawny Politycznie
      Poczytaj mnie
      • Gość: beholder Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 10:05
        Gdzies podawali, ze wlasnie spaliny byly jednym z powodow niezastosowania
        dmuchaw, i mowiono o tym juz w sobote, a wiec kiedy jeszce trwala akcja.
      • heh-ble Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 01.02.06, 10:17
        Nie no jasne, tylko ze widzisz, w niemczech tez byl dach, tez byl snieg, tez
        był mróz wiec mnie po prostu ciekawi co u nas było inne ze tu tego nie
        zastosowano. Mowili ze osłabiliby konstrukcję, okej, ale przecież w niemczech
        tez pewnie się tego bano. Mowili, ze pozatruwaliby spalinami z tych dmuchaw,
        okej, nie było innych dmuchaw ? W niemczech sie nie pozatruwali ...
        Mnie sie wydaje ze po prostu u nas sprzętu nie było... tzn były spalinowe i
        faktycznym powodem dla ktorego ich nie użyli było to że spaliny ktore są
        cieższe od powietrza moglby zatruć ludzi uwięzionych przy podłodze, ale to
        otwiera nowe pytanie, czy nie możnaby sciągnąć skądś innych dmuchaw,
        elektrycznych czy jakiś ... no bo jezeli byla taka szansa a nie zrobiono tego ?
        To byłaby burza straszna i TV nie moglaby tworzyć bohaterow ... a przynajmniej
        nie wsrod wszystkich koordynujących oficjeli.
        • Gość: beholder Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 10:28
          Milcz. Ratownicy pracowali z poswieceniem, sluzby koordynujace takze. I nie
          zanizaj wysilku i poswiecenia jaki wlozyli w prace. Inna sprawa to politycy
          ktorzy probuja zbic kapital na katastrofie - tu nalezy tepic i reagowac.
          • heh-ble Tak to ty sobie możesz mówić do swoich koleżków. 01.02.06, 10:29
            Milcz ? Tak to ty sobie możesz mówić do swoich koleżków.
    • superkulfon Bo PiSuary zlapaly media za gardlo 01.02.06, 10:19
      maja nowa rade i przepis o etyce, gdyby taki dziennikarz odwazyl sie na
      cokolwiek moglby nie pracowac i tyle
    • sealek Na temat dmuchaw 01.02.06, 10:37
      Czesc
      Nie jestem ratownikiem, ale tez sie zastanawialem nad brakiem tych dmuchaw. W
      ktoryms z wywiadow z ratownikami (niestety nie pamietam w ktorym) padlo pytanie
      o dmuchawy i odpowiedz byla taka, ze ze wzgledu na duze zwaly sniegu ratownicy
      bali sie, ze cieple powietrze moze roztopic zwaly sniegu doprowadzajac do
      dalszych obsuniec konstrukcji, co by zagrazalo i ratownikom i ratowanym. Nie
      wiem jak to bylo w Niemczech, bo tam o tych dmuchawach bylo glosno, ale wydaje
      mi sie ze tam wykorzystano je w sytuacji gdy wiedziano gdzie sa ofiary i
      kierowane strumienie powietrza tak by nie sprowadzily one dodatkowego
      niebezpieczenstwa.
      Z drugiej strony nasi ratownicy, z tego co relacjonowala telewizja dali z siebie
      naprawde wszystko co mogli. Moze takimi dmuchawami nie dysopnujemy, ale wydaje
      mi sie ze sa to zwykle wiatraki, ktorych uzywa sie do przedmuchiwania
      zadymionych pomieszczen, tyle ze w tym przypadku wydmuchiwane powietrze byloby
      jakos ogrzewane. Jezeli ktos wie jak takie urzadzenie dziala i wyglada bylbym
      wdzieczny za komentarz, bo moze sie myle w tej kwestii.
      Pozdrawiam i do uslyszenia
      • Gość: gosc Re: Na temat dmuchaw IP: *.astral.lodz.pl 01.02.06, 11:04
        Na pewno ratownicy uzyli wszystkich metod jakie w tej konkretnej sytuacji mogly
        byc zastosowane. Z uwagi na duza ilosc wypadkow i katastrof gorniczych w tym
        regionie kraju w ich sprawnosc nie mozna watpic.
        Natomiast jestem zniesmaczony politykami, ktorzy za wszelka cene usiluja zbic
        swoj mały, podły interesik pokazujac sie w towarzystwie sluzb ratowniczych,
        chwalac ich, grozac niemal rozstrzelaniem winnych.
        Prawda jest taka, ze to z winy politykow nie ma ustaw, ktore umozliwilyby
        wspolne dzialania strazy, policji, pogotowia i innych sluzb i jeden sztab
        dowodzenia. Jako ostatni wejscie tej ustawy zablokowal minister Religa.
        Gdyby cos takiego zadrzylo sie w innym regionie kraju rozmiary tragedii bylyby
        duzo wieksze i to z powodu chaotycznej, lub po prostu braku akcji ratowniczej.
        Wowczas politycy PiS rzuciliby sie do rozszarpywania sluzb ratowniczych, a
        posluszne media bylyby tymi obślinionymi psami na krotkich łańcuchach.
      • Gość: telewizornia Re: Na temat dmuchaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 11:41
        a ja w ktorejs relacji widzialem jak strazacy taszczyli wlasnie taki wiatrak -
        nie wiem czy byla to dmuchawa tloczaca gorace powietrze, czy zwykly wentylator
        do rozgonienia pylu, ale widac ze musieli rozwazac wprowadzenie takiego sprzetu.
    • Gość: Ludwik Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:57
      Odpowiednie dmuchawy sa w uzyciu od 20lat w USA i Kanadzie.
      Uzywane sa one w ratownictwie ,przy pracach budowlanych w okresie zimowym etc.
      Nikt sie nie zatruwa.Powietrze, z uwagi na jego male cieplo wlasciwe, w
      minimalnym stopniu powodowaloby zagrozenie topnienia sciegu."Eksperci"
      zapominaja tez,ze wiekszosc ciepla uciekloby przez dziury.Bezposredni strumien
      powietrza w miejsca gdzie byli ranni z cala pewnoscia zmiejszylby liczbe ofiar
      smiertelnych.
      Niemcy nie sa tutaj ekspertami w tym temacie.
      Tak wychwalana akcja ratownicza pokazala chaos i niedbalstwo.
      Nikt nie zauwazyl,ze w takich akcjach ratowniczych psy powinny miec buty.
      Po ataku na WTC 9/11 podczas poszukiwan psy ratownicze
      mialy buty Made in Canada- 7$/sztuka.
      Czy Polskiego ratownictwa nie stac na taki wydatek?
      Sadze,ze wzielo gore polskie niedbalstwo.

• marekwojciechowski Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 02.02.06, 03:36
        Czy aby dobrze sądzisz?
        Psy wprowadzone na gruzowisko po WTC dlatego miały "obuwie", aby nie poranić
        sobie łap milionami odłamków szkła, okien, itp. W obu wieżach było łącznie ok.
        20 000 okien zewnętrznych, nie licząc szkła stosowanego w środku obu budynków.
        W publikacjach, reportażach na ten temat było wiele informacji.
        Ochronne "obowie" dla np. owczarka niemieckiego kosztuje w Niemczech ok. 5/6
        euro. / plus minus /. W Polsce ok. 20 zł. Więc nie jest znów takie drogie.
        Polskie grupy poszukiwawcze mają dla swoich psów takie profesjonalne "obuwie"
        Poniżej link z "butami" ochronnymi dla psa.
        zakupy.ibex.pl/zwierzaki/trixie-walker-buty-dla-psa/2005/12/23/Pozdrawiam
        • cedryk2006 eh szkoda gadać 03.02.06, 11:39
          Teraz media po prostu już będą milczały. Nie bedzie krytyki bedzie obraz
          wiecznej sielanki. Wyobrazam sobie fakty na tvn, beda zaczynały sie 8 minutowym
          sprawozdaniem z odwiedzin premiera marcinkiewicza w szkole podstawowej w
          Bździochach gdzie nasz przywódca wypił przysłowiową szklankę mleka z dziećmi i
          jak dobry nauczyciel przeprowadził zajęcia z fizyki dla 2 klasy. Dzieci w
          spontanicznym odruchu wręczyły panu premierowi własnoręcznie zrobiony gobelin
          przedstawiający podobizne premiera ze stylizowanym orłem w tle. Po tych
          szalenie interesujących informacjach, wolne i niezależne media prywatne uraczą
          nas w faktach jeszcze o tym ze wicepremier podpisał umowę na dostawy sznurka do
          snopowiązałek w zamian za samochody DORN ASTRAp. Po nacjonalizacji tak włąsnie
          będą się nazywały samochody wyjezdzajace z fabryki w gliwicach.
          Ten kontrakt zabezpieczy nasza umęczoną ojczyznę na odcinku sznurka do
          snopowiązałek na kolejne 25 lat.
          Pozniej to juz bedzie rutyna, prezes pis odwiedza robotnikow na budowie,
          materiał ze spontanicznego kamienowania członkow PO, kilka słow o tym ze
          ludnosc je jednoczy idziemy w dobrym kierunku bo plan 5 letni wykonany jest w
          850 procentach, ale musimy jeszcze walczyc z liberalno-komunistyczna reakcją.
    • gray Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 02.02.06, 03:20

ponieważ, generalnie, to ma być udana akcja więc nie ma mowy o wszelkich
      niepowodzeniach. poczekaj na taką, która z jakichśtam powodów (nieznanych
      maluczkim) okaże się fiaskiem i wtedy media rozszarpią wszystkich naokoło i
      jeszcze dalej.
    • evonka Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 02.02.06, 09:33
      Jeśli mnie pamieć niemyli to chodziło o to, że ciepłe powietrze mogłoby
      roztopić śnieg, co powodowałoby ruchy konstrukcji i groziłoby dalszym
      zawaleniom i uniemożliwiało akcję. Pomysł z dmuchawą był, ale od niego z tych
      względów właśnie, odstapiono. Nie szukałabym tu jakiegoś ukrywania faktów czy
      niedopełnienia obowiązków.
      • Gość: leslaw_m Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... IP: *.lodz.msk.pl 02.02.06, 13:35
        łykasz wiadomosci jak ciepłe kluski:)

-dmuchaw nie było
        -nie zwrócono się nigdzie o nie
        -ludzie pozamarzali
        jakbys czytała dokładnie wiadomosci z portalu GW chocby,to dało się
        wyczytać,oczywiscie nie jako news(doprawdy nie rozumiem tej zmowy milczenia?),
        ze ludzie po prostu zamarzali,ze zuzyto tyle srodków na odmrożenia,ze trzeba
        było sprowadzać z za granicy,bo w polsce brakło!

rozpuszczanie lodu to kolejna bajka.pamiętasz na wiosnę jak jest +10 ile
        jeszcze czasu zalega on wszędzie.
        ponadto zagrozenie zawalenia wtórnego neutralizuje się wmieszczając w
        newralgicznych miejscach tzw podudszki,czy inne tego typu specjalistyczne
        sprzęty,których po prostu u nas nie ma!

czy nie dziwi cię fakt,ze w przypadku katastrof podobnych w niemczech ,czy
        rosji,takich dmuchaw uzyto?
        wystarczy ci ten hienowaty PR siwego sld-owskiego komendanta PSP,który chce się
        podlizać nowej władzy?
        czy słyszałaś,zeby gdzies skonczono akcję ratunkową tak szybko?

to wszystko jest chore,po prostu chore!
        a ludzie patrzący na tą tragedię mogą swieczkę jedynie zapalić.

ps.
        nie bierz tego do siebie,ten post to wyraz mojej bezsilnosci wobec tragedii i
        propagandy sukcesu którą rozpętano

odpowiem jeszcze załozycielowi wątku na pytanie zawarte w temacie:
        nie mam zielonego pojęcia dlaczego media milczą,nie rozumiem i nie akceptuję
        tego:/
        • evonka Re: Niech mi ktoś powie czemu media milczą ... 02.02.06, 14:09
          ... o popagandzie sukcesu Polski solidarnej wiem doskonale... wszak nawet
          którys z ministrów dzięując ratownikom dodal, że "tak wygląda Polska
          solidarna". wiem, bo oglądalam relacje na żywo, potem tego nie powtarzano, bo
          trochę pan palnął bez sensu....
          a swoje wiadomosci opieram na tym co czytam, wszak ratownikiem nie jestem i
          mnie tam nie było, wiec nie mam 100% pewnosci... trzeba pytać ratowników.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka