Dodaj do ulubionych

Zadałem sobie trud....

IP: *.mov.pl 12.11.02, 19:08
...i prześledziłem wszystkie Fora GW z ostatnich kilku dni. Łódzkie, moim
zdaniem, nie grzeszy najwyższym poziomem. Samozadowolenie Prezesa i brak
innwencji pozostałych [jeszcze] na tych stronach dyskutantów, potwierdza
moim , i nie tylko, zdaniem, że wąskie grono tu obecne, nie podnosi poziomu
kulturalnego społeczeństwa. Monotemaczyćność, nuda, koterie i brak
tolerancji, czynią z tych stron kalkę jednostronnej i wszechobecnej w tych
czasach poprawności. Więcej luzu, mniej prywaty! Tego Wam życzę!
Obserwuj wątek
    • homo.sapiens Re: Zadałem sobie trud.... 12.11.02, 19:16
      Myślę, że trochę racji masz, ale z drugiej strony - jeżeli chcesz Łodzi
      przeciwstawić totalną i skandaliczną anarchię choćby z forum aktualności, to ja
      dziękuję. To już wolę Łódź.
    • med_max Re: Zadałem sobie trud.... 12.11.02, 19:16
      Nick wiele mówiący:) Nie dajcie się sprowokować:)) Odpowiedzmy z finezją:)
      Że forum monotematyczne? Że koteria? Tym którzy tak sądzą odpowiedzmy pokrótce,
      że koteria też jest życiem. Prośba do prowokatora. Daj przykład:) Jeden wątek.
      Jedna lotna myśl.Pliiiizzzzzzzzzzz. Pozdrawiam niesprowokowany z uśmiechem:))))
    • geograf Re: Zadałem sobie trud.... 12.11.02, 20:01
      o dzięki za radę...
      poczekaj, tutaj podstempluję, tutaj podpisze, to skseruję, tą kopię włoże do tej przegródki, ten kawałek wyślę tam...to oddam Tobie, a raszta poleci łączami do Prezesa i Rady w celu omówienia na Najwyższym Szczeblu Aktualności (NSA), gdzie po kilkunastogodzinnych obradach spiszemy wnioski i wyślemy Tobie odpowiedź.
      Oczywiście zakłądamy poprawę.
      Teraz czekamy na dokładkę w postaci konkretnego przykładu, częstszego udzielania się, podnoszenia poziomu no i podania skąd piszesz:-)

pozdrawiam:-)
    • hubar Re: Zadałem sobie trud.... 12.11.02, 20:47
      Gość portalu: prowokator napisał(a):

> Prezesa i brak innwencji pozostałych [jeszcze] na tych stronach dyskutantów,
      --Hmmm to chyba do mnie :-( Nie wiem czemu sądzisz że moja osoba tu coś ma
      zmienić, czemu ja jestem niby czemuś winien. Oczywiście najłatwiej coś
      krytykować. Tak masz rację, jeszcze są tu ludzie którym się chce... aha
      • kropka. Re: Zadałem sobie trud.... 12.11.02, 22:57
        a gdzie jest napisane, że musimy podnosić poziom kulturalny społeczeństwa?
        Ja nie mam takich ambicji, ani nie czuję do tego powołania. Ale lubię sobie
        popaplać na forum. I tyle.
        • Gość: Paul Wiec paplaj i daj "paplac" innym, kropeczko....... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 14:16
          kropka. napisała:

> a gdzie jest napisane, że musimy podnosić poziom kulturalny społeczeństwa?
          > Ja nie mam takich ambicji, ani nie czuję do tego powołania. Ale lubię sobie
          > popaplać na forum. I tyle.
          Niestety wiele "epitetow" z topic'u tyczacych sie forum Lodz pasuje wlasnie do
          ciebie, "prezesa" i wam podobnym. Jest to stwierdzenie faktu, nic wiecej, tak
          samo jak to ze od 3 miesiecy juz mieszkam w Lodzi (jako nielegalny, hehehe) i
          ze probujesz "zasiac ziarno poprawnosci i beznadzieji" rowniez na
          innych "forach", np. "moim" rodzinnym - Lublin. Robisz to zreszta nieudolnie -
          ot taka niezwykle inteligentna i poprawna miernota. Zawsze wasz, ten sam,
          uszanowanie,
          Paul
          PS Czesc "mlody", jak widzisz wreszcie sie pojawilem/"ujawnilem";-).
          Pozdrowienia dla Ciebie i wszystkich politycznie nie poprawnych, samodzielnie
          sobie cos kombinujacych forumowiczow. Na marginesie - temat lotniska w Lodzi
          to delikatnie w obecnych czasach glupota. Dlaczego? Mieszkam tu juz jakis
          czas, jak wszyscy znam lodzka biede, biede ogulnopolska. Tak, czytalem
          artykuly i "reklamy", ale kogo stac na wydanie 50 zł na lot do Warszawy? Chyba
          panow sponsurujacych reklame i im podobnym (mnie rowniez he, he, he). Nie
          lepiej zainwestowac w autostrade do Warszawy? Skad ten "strach" przed staniem
          sie "sypialnia Warszawy"? Wazne sa pieniadze ktorych nie ma. Jesli
          bedzie "sypialnia", to bedzie i lepsze zaplecze, jesli zaplecze to firmy
          zoriatuja sie ze moze robic biznes w "sypialni". Czy to nie proste? Wiecie ile
          wynosi dlug Lodzi? sklada sie z 12 cyfrowej liczby, a pierwsze 3 to 408. I co
          wy na to? Skad mam tak dokladne informacje? Mam, mozecie mi wierzyc. Ale
          trzeba od czegos zaczac. Zapomnijmy o regionalnych animozjach, ja tez prawde
          mowiac juz zdazylem Warszawiakow znielubic, co nie znaczy ze nie mozna ich w
          jakis sposob "wykozystac". Raz jeszcze pozdrawiam i uszanowanie.
          • hm` Pawełku Diabełku, wrociles. 13.11.02, 14:29
            hm, no to w koncu i na Łodzi bede mial przyjemnosc z Toba pogadac...
            P.S.1.
            Kiedy parapetowa poremontowa? ;]]]
            P.S.2.
            hm`=Mlody
            • Gość: Paul ...do kraju tego gdzie kruszyne chleba.....;-) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 14:55
              hm` napisał:

> hm, no to w koncu i na Łodzi bede mial przyjemnosc z Toba pogadac...
              > P.S.1.
              > Kiedy parapetowa poremontowa? ;]]]
              > P.S.2.
              > hm`=Mlody
              ...podnosza z ziemi przez uszanowanie. Taaak.....no ale jesli przed wejsciem
              do tramwaju przyjdzie mi sie zegnac, albo zacznie sie "lepperiada", to biore
              paszport, narzeczona w walizke i wracam do siebie;-). Na "parapetowke" czuj
              sie zaproszony, ale to nie predko.....nie predko;-))).
              Natlok zajec, wyjazdow, etc. Pozdrawiam, uszanowanie,
              Paul
              PS Czesto moge "opuszczac" na jakis czas progi zacnego forum z powodow jak
              wyzej, ale pewnie "so called" wiekszosci to nie zmartwi;->.
              • hm` .....gdzie spory o parkiet sa wszechobecne... ;] 13.11.02, 15:00
                Oczywiscie pozdrow tez kobiete, z ktora konstruktywnie sie spierasz o nowy
                wyglad swego mieszkania.
                A Lepperiada.... Jest taka piosenka Kultu, tytul: "Pierdol Leppera".
                pozdr. hm`
                • Gość: Paul gdzie sciany nosne z betonu koscia niezgody stoja. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 15:16
                  hm` napisał:

> Oczywiscie pozdrow tez kobiete, z ktora konstruktywnie sie spierasz o nowy
                  > wyglad swego mieszkania.
                  > A Lepperiada.... Jest taka piosenka Kultu, tytul: "Pierdol Leppera".
                  > pozdr. hm`
                  Biegne kupic ta plyte, tak "ku pokrzepieniu serc" - mojego i mej ukochanej,
                  AMEN.......o kur.... chyba walnalem gafe po naszych ostatnich wyborach;-}.
                  Uszanowanie,
                  Paul
                  • Gość: Mlody Nie Kultu, ale formacji Kazik na zywo.(nt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.02, 15:28
          • yaa Re: Wiec paplaj Paul, byle do rzeczy 13.11.02, 14:35
            Przepraszam. Jestem średnio inteligentny i nie bardzo wiem: o co chodzi ? Bo
            Twój ten post wygląda jak awantura robiona przez Moją Żonę - zaczyna się od
            jednej sprawy przetacza się przez kolejne i kończy jakąś zupełnie
            niespodziewaną.
            Czyli tak, wg Ciebie: forum jest złe-paplamy-loty są za drogie-lepsze są
            autostrady-boimy się zostać sypialnią Warszawy-mamy długi-animozje są złe-nie
            lubimy Warszawiaków-ale możemy się z nimi dogadać.
            Trochę za dużo wątków jak na jeden post.
            Pozdrawiam
            Yaa
            • Gość: Paul Wiec do rzeczy......;-) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 15:04
              yaa napisał:

> Przepraszam. Jestem średnio inteligentny i nie bardzo wiem: o co chodzi ? Bo
              > Twój ten post wygląda jak awantura robiona przez Moją Żonę - zaczyna się od
              > jednej sprawy przetacza się przez kolejne i kończy jakąś zupełnie
              > niespodziewaną.
              > Czyli tak, wg Ciebie: forum jest złe-paplamy-loty są za drogie-lepsze są
              > autostrady-boimy się zostać sypialnią Warszawy-mamy długi-animozje są złe-nie
              > lubimy Warszawiaków-ale możemy się z nimi dogadać.
              > Trochę za dużo wątków jak na jeden post.
              > Pozdrawiam
              > Yaa
              Wiec Cie "oswiece";}}. To taki "stumien swiadomosci", spowodowany mym
              dlugim "niebytem". Przejebane miec taka zone jak Ty;-). Wiecej, przejebane
              miec takie "wolne" podejscie do "postow" (zwracam Twa zacna uwage na
              cudzyslowy, moj wolno myslacy przyjacielu);-). Uszanowanie,
              Paul
              • yaa Re: Wiec do rzeczy......;-) 13.11.02, 15:09
                A yaa zwracam Twoją uwagę na słownictwo, mój "przyjacielu".
                Pozdrawiam
                Yaa
                • Gość: Paul Re: Wiec do rzeczy......;-) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 19:49
                  yaa napisał:

> A yaa zwracam Twoją uwagę na słownictwo, mój "przyjacielu".
                  > Pozdrawiam
                  > Yaa
                  A "yaa" czuje sie skarcony, tak "po przyjacielsku";-}. Dobrze, ze tylko o
                  slownictwo poszlo, moj drogi. Choc jak niektorzy mowia, "rzniecie glupa", to
                  jeden ze sposobow na zycie. Nauczysz mnie zyc? Uszanowanie,
                  Paul
          • Gość: Paul Przepraszam, anex do postu, pomylka... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 14:45
            ......dlug Lodzi to na szczescie liczba 9-cio cyfrowa, raszta bez zmian,
            niestety, bowiem suma to nie bagatelna i brac oczywiscie nie ma z czego. Tak
            to jest jak robisz kilka rzeczy na raz i myslisz w 2 jezykach;-}. Uszanowanie,
            Paul
          • geograf Paul resurectis!!:-) 13.11.02, 16:25
            Witaj:-)
            miło, że wróciłeś:-)

pozdrawiam

P.S. lot z Łodzi docelowo do wawy rzeczywiście jest bezsensu, ale pamiętasz o tym, że lecąc dalej w świat ten odcinek pokonujesz ZA DARMO??

• Gość: Paul Alas!;-) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 20:02
              geograf napisał:

> Witaj:-)
              > miło, że wróciłeś:-)
              >
              > pozdrawiam
              >
              > P.S. lot z Łodzi docelowo do wawy rzeczywiście jest bezsensu, ale pamiętasz o
              t
              > ym, że lecąc dalej w świat ten odcinek pokonujesz ZA DARMO??
              >
              Domyslam sie. Wiesz ze proces schodzenia do londowania w w-wie przy dlugich
              lotach zaczyna sie jeszcze "przed" Lodzia (patrzac z zachodu oczywiscie)?
              Polska jest mala, zeby nie wiem jak kochac 2 co do wielkosci Lodz i chciec jej
              rozwoju. Wiec co - AR42 i aviometki? Pozwolisz ze sie powtorze - kogo na to
              bedzie stac? Szefow od "marketingow" (w US zwyczajnie mowi sie na to "sales",
              ale "marketing" to nie jakies "sales" i brzmi dumnie;-}}}), bogatych
              zagranicznych specjalistow/przedsiebiorcow i prezesow spolek ze zlotymi
              zegarkami na rekach? Tak teraz patrze sie przez okno na "piekne pejzaze
              Limanki" i zastanawiam sie ilu wyzej wymienionych amatorow latania sie
              znajdzie. Pytanie retoryczne oczywiscie. Natomiast droga do w-awy, czy
              Poznania az strach jechac. Uszanowanie,
              Paul
              • geograf Re: Alas!;-) 13.11.02, 20:14
                własnie z powodu strachu przed jazdą drogą do Poznania, czy wawy uważam, że np. tacy goście targów (bądź konferencji) medycznych mogliby bezpośrednioz okęcia dolecieć do Łodzi, skąd podjadą bezpośrednio pod swój hotel.
                Kogo na to stać??
                przy "darmowości" tej tracy w przypadku połączenia zagranicznego- jeżeli kogoś stać na lot zza granicy do wa-wy to i stac go na lot do Łodzi (wiem, powtarzam się)

pozdrawiam.

P.S. a może jest tak jak Ty napisałeś:
                "to nie jakies "sales" i brzmi dumnie;-}}})"
                posiadanie może i małego ale swojego lotniska, które nie jest jakimś tam odległym Okęciem, BRZMI DUMNIE:-)
                • Gość: Paul Dobrej nocy...... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 20:22
                  geograf napisał:

> własnie z powodu strachu przed jazdą drogą do Poznania, czy wawy uważam, że
                  np.
                  > tacy goście targów (bądź konferencji) medycznych mogliby bezpośrednioz
                  okęcia
                  > dolecieć do Łodzi, skąd podjadą bezpośrednio pod swój hotel.
                  > Kogo na to stać??
                  > przy "darmowości" tej tracy w przypadku połączenia zagranicznego- jeżeli
                  kogoś
                  > stać na lot zza granicy do wa-wy to i stac go na lot do Łodzi (wiem,
                  powtarzam
                  > się)
                  >
                  > pozdrawiam.
                  >
                  > P.S. a może jest tak jak Ty napisałeś:
                  > "to nie jakies "sales" i brzmi dumnie;-}}})"
                  > posiadanie może i małego ale swojego lotniska, które nie jest jakimś tam
                  odleg
                  > łym Okęciem, BRZMI DUMNIE:-)
                  Tak, ozcywiscie, to brzmi dumnie!;-} Tylko nas na takie rzeczy nie stac, nas
                  Polakow, nas Lodzian.....nas Lubliniakow, etc. Mam nadzieje ze przekupne
                  ciolki z w-wy wybiora f16c block 52 i nie jest to "polityczna poprawnosc" z
                  mojej strony;-}. Ale to temat na inna dyskusje. Pozdrawiam, uszanowanie,
                  Paul
          • jasam Re: Wiec paplaj i daj 'paplac' innym, kropeczko.. 13.11.02, 21:58
            Podaj datę i miejsce gdzie zbierasz swoją sektę, bo chciałbym nauczyć się tego
            luzackiego podejścia do życia jaki nam tu przedstawiasz na forum.
            Skoro jesteś taki mądry i świadomy właściwej drogi życiowej nie wyjeżdżaj z
            Łodzi i pisz codziennie conajmniej kilkanaście postów. Bedziemy ci niezmiernie
            wdzięczni za przelanie choć trochę Twojej światłości na pojawiających sie tu
            łódzkich matołów. Ale do tej pory nie mieliśmy tu takiego geniusza - więc
            wybacz.
            Wszystko przed Tobą o nasz Guru.
            pozdr.
            • zamek Re: Wiec paplaj i daj 'paplac' innym, kropeczko.. 13.11.02, 22:43
              Jasam, ostrożnie. Istnieje uzasadniona obawa, że ten
              koleś weźmie to na poważnie.
              Pozdrawiam
              PS. Paul, za rękę podniesioną na moją nie tylko forumową
              przyjaciółkę Kropkę. będzie kęsim. W razie czego uprzedzałem.
              • Gość: Paul Re: Wiec paplaj i daj 'paplac' innym, kropeczko.. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 09:47
                zamek napisał:

> Jasam, ostrożnie. Istnieje uzasadniona obawa, że ten
                > koleś weźmie to na poważnie.
                > Pozdrawiam
                > PS. Paul, za rękę podniesioną na moją nie tylko forumową
                > przyjaciółkę Kropkę. będzie kęsim. W razie czego uprzedzałem.
                Zamek spokojnie, "jasam" nie jest taki glupi na jakiego wyglada, moze
                glupszy;-}. To co, "dobede palasza wiwat Polska nasza"? Daruj sobie, nie
                osmieszaj sie, pozwol ze ktos inny cie osmieszy, zrobi to lepiej. W razie
                czego uprzedzalem;-))))))). Uszanowanie,
                Paul
            • Gość: Paul Re: Wiec paplaj i daj 'paplac' innym, kropeczko.. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 09:40
              jasam napisał:

> Podaj datę i miejsce gdzie zbierasz swoją sektę, bo chciałbym nauczyć się
              tego
              > luzackiego podejścia do życia jaki nam tu przedstawiasz na forum.
              > Skoro jesteś taki mądry i świadomy właściwej drogi życiowej nie wyjeżdżaj z
              > Łodzi i pisz codziennie conajmniej kilkanaście postów. Bedziemy ci
              niezmiernie
              > wdzięczni za przelanie choć trochę Twojej światłości na pojawiających sie tu
              > łódzkich matołów. Ale do tej pory nie mieliśmy tu takiego geniusza - więc
              > wybacz.
              > Wszystko przed Tobą o nasz Guru.
              > pozdr.
              Tak trzymac, doskonala riposta, dzieki za nalezne mi uznanie. Uszanowanie,
              Paul
    • geograf jeszcze jedno 13.11.02, 19:54
      przez ile czasu śledziłeś wszystkie fora każde pokolei??

???
    • Gość: prowokator Re: Zadałem sobie trud.... IP: *.mov.pl 13.11.02, 21:34
      Cześć, to znowu ja. Dziękuję za zainteresowanie tematem, ale to przecież o Was.
      Tak jak się spodziewałem, koniec własnego nosa jest dla niektórych
      najważniejszy. Gdy przejżeć wszystkie posty, łatwo zgadnąć o kogo chodzi. Nie
      omieszkano też skorzystać z okazji do wymiany poglądów, na inne, niż
      zaproponowany przeze mnie temat. O ile kogoś nie przeoczyłem, to raptem jedna
      osoba wyróżniła się poczuciem humoru. To med max. Chyba jako jedyny[a] bez
      wielkiego zadęcia podjął[ęła] dyskusję. Dzięki. Co do tworzenia nowych wątków.
      Wiem, że te ciekawe nie rodzą się na kamieniu. Najczęściej przynosi je życie.
      Ale to nie one decydują o poziomie dyskusji. Warto jednak nad nim [poziomem]
      pracować. Jeśli kogoś uraziłem-przepraszam. Życząc fajnych pomysłów i
      niezbędnego luzu, ciepło wszystkich pozdrawiam.
      • do~ Re: Zadałem sobie trud.... 13.11.02, 22:56
        Czesc prowokator.
        Ja tez przegladalam rozne fora i wlasnie mialam zapytac: gdzie jest ten wyzszy
        poziom? Bo ja nie chce mieszac sie z motlochem tylko chce poziom, byle wysoki.
        Z uszanowaniem.
        Do.
      • jasam Re: Zadałem sobie trud zacytować 14.11.02, 00:59
        Bez serc, bez ducha, to szkieletów ludy;
        Młodości! dodaj mi skrzydła! (zamiast Młodości - czytaj Prowokatorze)
        Niech nad martwym wzlecę światem
        W rajską dziedzinę ułudy;
        Kędy zapał tworzy cudy,
        Nowości potrząsa kwiatem,
        I obleka w nadziei złote malowidła.

Niechaj, kogo wiek zamroczy, ( Forum zamroczy )
        Chyląc ku ziemi poradlone czoło,
        Takie widzi świata koło,
        Jakie tępymi zakreśla oczy.

Młodości! ty nad poziomy
        Wylatuj, a okiem słońca,
        Ludzkości całe ogromy (zamiast Ludzkości - czytaj Forumości)
        Przeniknij z końca do końca.

Patrz na dół - kędy wieczna mgła zaciemia
        Obszar: gnuśności zalany odmętem:
        To ziemia! ("Ziemia Obiecana")
        Patrz, jak nad jej wody trupie
        Wzbił się jakiś płaz w skorupie, (to chyba Paul)
        Sam sobie sterem, żeglarzem okrętem;
        Goniąc za żywiołkami drobniejszego płazu,
        To się wzbija, to w głąb wali:
        Nie lgnie do niego fala ani on do fali,
        A wtem ják bańka prysnął o szmat głazu:
        Nikt nie znał jego życia, nie zna jego zguby:
        To samoluby!

Młodości! tobie nektar żywota
        Natenczas słodki, gdy z innymi dzielę:
        Serca niebieskie poi wesele,
        Kiedy je razem nić powiąże złota.

...........
        cd :
        www.literatura.zapis.net.pl/okresy/romantyzm/Mickiewicz/oda.htm
        pozdr.
        A tak w ogóle - skąd Mickiewicz znał łódzkie forum ?
        • panna_marple Re: Zadałem sobie trud zacytować 14.11.02, 01:32
          Skądinąd? Skontowni? Cytat genialny, przypomniałam sobie z łezkąb w oku... kto
          się tego teraz uczy?
          IPS: Ja się uczyłam, bo kochałam...
          • jasam Re: Zadałem sobie trud zacytować 14.11.02, 18:21
            panna_marple napisała:

> przypomniałam sobie z łezkąb w oku... kto się tego teraz uczy?

Niestety teraz Batman, Bewery ..... co jasam będę tu pisał.
            pozdr dla pomiętliwych szkolnych nauk.
    • Gość: prowokator Re: Zadałem sobie trud.... IP: *.mov.pl 14.11.02, 09:31
      jasam! Gratuluję! Riposta palce lizać!
      Z mojej strony taki cytat:

"Kiedy kto w przyjaźń nierozważną wchodzi,
      Nudy i biedę pewno sobie kupi.
      Mądry przeciwnik często mniej zaszkodzi
      Niźli przyjaciel serdeczny, a głupi." F. Morawski

do~! Dziękuję za zaproszenie.Odpowiem, jeśli uda mi się wygospodarować więcej
      czasu.Pozdrawiam.
      • geograf Re: Zadałem sobie trud.... 14.11.02, 16:02
        a mi na pytanie nie odpowiesz??
    • Gość: prowokator Re: Zadałem sobie trud.... IP: *.mov.pl 14.11.02, 20:18
      Geograf! Ponieważ cenię swój wolny czas, a mam go nie wiele, staram się nie
      tracić daremnie wolnych chwil. Przejżenie Forów zajęło mi łącznie kilka godzin.
      Co do ŁF, to jak sądzę mój podpis co nieco wyjaśnia. Rzecz jasna nie wszędzie
      jest lepiej. Mnóstwo wątków dublowanych, jałowe dyskusje, a króluje to co nas,
      Polaków charakteryzuje: uszczypliwość. Drażliwe tematy prowokują inwektywy, ale
      i zmuszają do myślenia. Ja napewno nie roszczę sobie pretensji do pouczania
      kogokolwiek. Jednak jak sądzę, wsadzony czasem kij w mrowisko powoduje
      pozytywne ożywienie nieco zgniuśniałego towarzystwa. A skąd piszę? Z
      przytulnego pokoiku, do którego z powodu innych zajęć zaglądam niestety rzadko.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka