Dodaj do ulubionych

TRAMWAJE PO NOWEMU

IP: *.lib.uni.lodz.pl 10.10.01, 19:44
Od !5 października tramwaje maja kursować po 17 z mniejszą częstotliwością!
Dotyczy to większości linii. Na przystankach maja się pojawiać nie jak do tej
pory co 7-8 minut, tylko co 15 min.
SKANDAL!!
W dodatku zmiana dotyczy także linii nr 12, ktora obsługuje osiedle Lumumbowo.
A studenci maja zajecia takze po 17! Najpierw zabrano Lumumbowiczom 27, a teraz
ogranicza sie takze czestoliwosc kursowania 12, ktora po 17 kursujac co 7-8
minut zawsze byla pelna. Co bedzie teraz, gdy bedzie kursowac co kwadrans?
I GAZETA o tym nic nie pisze!!!
Obserwuj wątek
    • mac. Re: TRAMWAJE PO NOWEMU 10.10.01, 19:56
      Całkowicie bezsensowny pomysł. To po co było robić tą całą reformę
      komunikacji?!? W końcu jednym z jej założeń było zwiększenie częstotliwości
      tramwajów. Powinno zostać tak jak teraz!!
    • Gość: flip Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.p.lodz.pl 10.10.01, 19:58
      ZGROZA! Za chwile rozsylam wszystkim znajomym informacje o tym, ze nastapil
      koniec nowoczesnego systemu tramwajowego w miescie Lodzi. Sa wsrod nich rozmaici
      mniej i calkiem bardzo wazni osobnicy.
      • cumella do Flipa 10.10.01, 22:09
        No widzisz. Ostatnio grzecznie pytałam o dojazd z ulicy Kossaka na Strykowską
        za Wycieczkową. Jakoś próbowałeś bronić "nowego systemu". Mówiąc krótko: nie da
        się dojechać bez conajmniej dwóch przesiadek, a dojazd zajmuje ponad godzinę!!!
        Zgoda, że niewiele osób korzysta z takiej akurat trasy (pewno poza moją Mamą i
        Siostrą - nikt). Ale nie w tym rzecz. Kiedyś z Dąbrowy można było dojechać do
        centrum "9" - taki pożyteczny tramwaj - nawet jechał dalej po zdrowie na
        Zdrowie! Ale co najważniejsze dojeżdżał do Placu Dąbrowskiego, gdzie dalej
        można było się przesiąść. A teraz proszę powiedz mi jak z Dąbrowy dojechać do
        centrum? Jak ci biedni studenci (w tym moja Siostra) z Dąbrowy mają dojeżdżać
        na zajęcia... dalaczego muszą mieć do szkoły "pod górkę"?
        • Gość: flip Re: do Flipa IP: *.p.lodz.pl 11.10.01, 15:42
          Witaj.
          Nie wycofuje sie z tego, co napisalem poprzednio. Wyrzucam sobie jedynie, ze
          roztrabilem tu i owdzie pol roku temu jaki to interesujacy system tramwajowy
          zostal w Lodzi skonstruowany. Bo mnie sie znacznie latwiej podrozowalo po
          miescie. A trzeba bylo poczekac tak ze dwa lata. Teraz roztrabie odwrot, jak
          planowana destrukcja sie potwierdzi.
          PS: ISO i mpk - niezly pomysl sprzed miesiaca...
          • Gość: mch Re: do Flipa IP: *.pai.net.pl 11.10.01, 16:01
            Cześć Flip :)
            To znowu ja. ISO sprzed miesiąca pamiętam dobrze.

A teraz do tematu:
            CO TO ZA IDIOTYCZNY POMYSŁ?! URZĘDASY Z WYDZIAŁU KOMUNALNEGO U.M.Ł. TO JAKIEŚ
            FAJFUSY. JAK MOŻNA ZROBIĆ COŚ TAKIEGO?! ZGROZA!
    • kropka. Re: TRAMWAJE PO NOWEMU 10.10.01, 20:05
      I słusznie! Na diabła wam studia?! Żeby potem marudzić, ze pracy nie możecie
      znaleźć? I jeszcze będziecie pewnie chcieli zarabiać wiecej niz najniższa
      krajowa! I wymądrzać się! A co to! Żeby zwykli obywatele byli mądrzejsi od
      miłościwie panujących urzędników?!!! Niedoczekanie wasze!!!
      Na piechotę!!! Jak po 8 godzinach zajęć przelecisz 4-5 kilometrów, to kondycji
      nabierzesz i ci się nauki odechce!!!
      Naród głupi - to naród posłuszny. I o to chodzi.
    • Gość: zamek Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.mnc.pl 10.10.01, 23:03
      Skąd ta wiadomość? Na stronie MPK na razie ani słowa - czyżby się bali?
      Jeżeli to prawda, to niestety realizuje się czarny, przewidziany onegdaj przeze
      mnie scenariusz. MPK i Wydział Komunikacji UMŁ, rozzuchwalone przez placet w
      postaci zaakceptowanej skandalicznej reformy sieci linii tramwajowych, będą
      sobie teraz pozwalać na wszystko. Jeżeli ktokolwiek w Łodzi miał jeszcze
      przekonanie, że reforma z 1.01. służy pasażerom, to już chyba stracił złudzenia.
      Panie Lucjanie Strawa i Panowie Dyrektorzy MPK, oczekuję Waszych dymisji!
      • Gość: MarcinK Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 23:08
        Witam

I jak tu teraz zachecac lodzian do pozostawienia samochodow w garazach i podrozowania
        srodkami transportu publicznego? Nie dosc, ze tlok, ze przesiadki, ze wolno sie te
        tramwaje tocza to jeszcze zmniejszyc czestotliwosc. To ja jednak nadal i zdecydowanie
        pozostaje przy samochodzie. Jak mam stac to wole w korku we wlasnym autku przy muzyce
        niz na przystanku w zimnie.

Pozdrawiam, MarcinK
        • cumella Re: TRAMWAJE PO NOWEMU 11.10.01, 00:27
          Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> Witam
          >
          > I jak tu teraz zachecac lodzian do pozostawienia samochodow w garazach i podroz
          > owania
          > srodkami transportu publicznego? Nie dosc, ze tlok, ze przesiadki, ze wolno sie
          > te
          > tramwaje tocza to jeszcze zmniejszyc czestotliwosc. To ja jednak nadal i zdecyd
          > owanie
          > pozostaje przy samochodzie. Jak mam stac to wole w korku we wlasnym autku przy
          > muzyce
          > niz na przystanku w zimnie.
          >
          > Pozdrawiam, MarcinK

Marcinie, każdy by tak chciał, ale nie każdy może.... więc co z tą resztą?

• Gość: MarcinK Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 11.10.01, 11:10
            Witam

Widzisz, ja naprawde chetnie bym jezdzil komunikacja miejska. Mniejszy tlok na ulicach w centrum,
            mniejsze zanieczyszczenie itp. Ale ta komunikacja musi byc na dobrym poziomie. Nie moge
            trasy, ktora samochodem w szczycie pokonuje w 20min pokonywac MPK 1h.

Pozdrawiam, MarcinK
            • cumella Re: TRAMWAJE PO NOWEMU 11.10.01, 12:42
              Ależ zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości! Dlatego też jeżdże samochodem.
              Pytam raczej co z tymi, którzy muszą marnować życie na przystankach i nerwy z
              zatłoczonych tramwajach.

Pozdrawniam
            • Gość: mch Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.pai.net.pl 11.10.01, 16:08
              Twierdzę tak samo.
      • Gość: mch Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.pai.net.pl 11.10.01, 16:06
        To nie wina MPK, tylko U.M.Ł.! I nie czepiaj się niewinnych ludzi! MPK jest
        tylko wykonawcą usług transportowych, natomiast cały układ linii i rozkłady
        jazdy dyktują urzędasy z Wydziału Komunalnego. Po nich, niestety, można
        spodziewać się wszystkiego... Czy w tym mieście jest jeszcze ktoś, kto
        interesuje się w tym urzędzie sprawami mieszkańców? Odnoszę wrażenie, że urząd
        istnieje tylko dla samego siebie i do ściągania podatków, tudzież innych opłat,
        które wędrują do kieszeni naszych "ukochanych" włodarzy.

Pozdrowienia dla wszystkich :)
        • Gość: flip Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.p.lodz.pl 11.10.01, 18:56
          Zawsze podejrzewalem, ze reforma oznaczala wieksze wydatki, a nie tylko ich
          racjonalizacje. Prawdopodobnie kasa jest dziurawa i miasto tnie "boki".
          Prawdopodobnie tez dokonuje kolejnego wyboru: drogi przed tramwajami. A przed
          tym wszystkim koszty wlasne Urzedu i Rady.
          Badania: widzial je ktos? One nie sa publikowane po to, by mozna bylo
          powiedziec zawsze wszystko, co bedzie potrzebne. Poza tym: liczba pasazerow nie
          moze obnizac jakosci komunikacji. Cynicy z Urzedu doskonale o tym wiedza - bo o
          tym wie kazdy, kto sie zajmuje komunikacja.
          A propos: destrukcja zaczela sie od wrzesnia: 15 (jedyna linia na Al.
          Politechniki) jezdzi co 15 minut w poludnie. Wiosna jezdzila co 6 minut caly
          dzien.
          Trzy kola (czyli MPK) dobre, tylko czwarte (czyli Urzad) pekniete? To ISO -
          mimo wszystko mocno niesmaczne.
          Urzednicy przezyja jednak te ataki w dobrym zdrowiu.
          • Gość: Ja Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 19:22
            Gość portalu: flip napisał(a):

> Zawsze podejrzewalem, ze reforma oznaczala wieksze wydatki, a nie tylko ich
            > racjonalizacje. Prawdopodobnie kasa jest dziurawa i miasto tnie "boki".
            > Prawdopodobnie tez dokonuje kolejnego wyboru: drogi przed tramwajami. A przed
            > tym wszystkim koszty wlasne Urzedu i Rady.

Rzecz jasna: pieniędzy nie ma, w ŁÓdzi jest bieda i UMŁ oszczędza na czym się da.
            Obawiam się, że nic się nikomu nie uda zdziałać. Chociaż też jestem zdania, że to
            kretynizm.

> A propos: destrukcja zaczela sie od wrzesnia: 15 (jedyna linia na Al.
            > Politechniki) jezdzi co 15 minut w poludnie. Wiosna jezdzila co 6 minut caly
            > dzien.

Pobódka! Od 1 października wrócił stary rozkład (ten sprzed wakacji)
            • Gość: flip Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.p.lodz.pl 12.10.01, 20:48
              Ups, prawda - wrocil. Odszczekuje pietnastke.
        • Gość: zamek Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.mnc.pl 11.10.01, 22:53
          Masz rację - co do MPK to odszczekuję. Ale Strawa - OUT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: HUBI Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: 157.25.164.* 11.10.01, 16:46
      Prezydencie PANAS zrób porządek u siebie urzędzie i pozbądź się tych idiotów,
      którzy ustalili zmniejszenie częstotliwości kursowania tranwajów! Tramwajw w
      okresie zimowym także po 17 muszą kurować co 7-8 minut. Nie po to była cała ta
      reforma, by ją tak teraz zepsuć. Poza tym urzędnicy tłumaczą sie, że
      przeprowadzili badania i obserwacji i wyszło im, że mniej ludzi korzysta z MPK
      po 17 w okresie jesienno-zimowym. Tylko kiedy to badali, skoro rewolucja
      obowiazuje od 1 stycznia 2001? Kiedy więc urzędnicy przeprowadzili te swoje
      badania? Badać mogą dopiero teraz, a oni antycypowali!!!!
    • Gość: Paweł Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.p.lodz.pl 11.10.01, 19:23
      Podobno obecny rozkład jazdy tramwajów został opracowany przy współudziale
      specjalistów od komunikacji z Warszawy i ze Szczecina. Jeżeli nasi mądrzejsi
      urzędnicy jeździli tramwajami (!), patrzyli i wyciągnęli wnioski, to może na
      stałe przenieśliby się ze swych służbowych lancii do tramwajów i autobusów.
      Przecież dwukrotne zmniejszenie częstotliwości całkowicie grzebie główne
      założenie nowego systemu – mniej tramwajów, ale dzięki dużej częstości
      kursowania nie traci się czasu na przesiadki. Nie wiadomo, czy jest to głupota,
      nieuczciwość, brak kompetencji, czy wszystko na raz. Jak np. należy rozumieć
      lansowane przez UM Łodzi przed rokiem hasło, że podstawowym środkiem transportu
      w Łodzi jest tramwaj, dlatego likwiduje się połowę linii tramwajowych.
      Zapowiadana zmiana jest równoważna kolejnemu zmniejszeniu o połowę liczby
      tramwajów. Małą dla mnie pociechą jest to, że przewidziałem te zmiany już na
      początku roku – jak hołota nacieszy się reformą, to się do sprawy podejdzie
      elastycznie i stopniowo i tak zrobi swoje, tyle że już bez wrzasku. Przecież
      nowy rozkład nie był testowany nawet przez pół roku – pierwsze korekty
      wprowadzono już w połowie stycznia, później lutego, a letni rozkład został
      wprowadzony 25 czerwca, kiedy z Łodzi mało kto wyjechał na urlop czy wakacje.
      Jest dość prawdopodobne, że już niedługo czeka nas kolejna reforma, po której
      ocaleje już tylko 7 tramwajów. No ale wiadomo – urząd się sam wyżywi.
      • Gość: flip Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.p.lodz.pl 11.10.01, 19:36
        Wszystko fajnie - tylko jakosc systemu tramwajowego naprawde nie zalezy wprost
        i wylacznie od liczby linii.
    • vladip Re: TRAMWAJE PO NOWEMU 11.10.01, 20:17
      powtorze to co padlo juz w innych listach
      ale mnie ten problem tez dotknie...
      najpierw zrobili reforme i ograniczyli liczbe linii tramwajowych zwiekszajac
      czestotliwosc i to byl nawet dobry pomysl (chociaz moze powinno sie jednak
      zwiekszac ilosc tramwajow wzgledem autobusow
      • Gość: szwed Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 22:32
        Czy zmianach w kursowaniu tramwajów zmienią się skorelowane rozkkłady autobusów
        i linii tramwajowych. G..... prawda. I wychodzi to o co od dawna chodziło.
        Będziemy płacić MPK za stanie i czekanie na tramwaje nie za jazde nimi. Kasa
        rośnie przecież korzystanie z przystanków i wysypek tez można opodatkować.
        Niech płacą pasażerowie.
    • camelot Re: TRAMWAJE PO NOWEMU 11.10.01, 22:29
      PRZYPOMINAM, ŻE ZARZĄD MIASTA I MPK WPROWADZAJĄC ROK TEMU REWOLUCJĘ
      KOMUNIKACYJNĄ OBIECYWAŁO I UZASADNIAŁO TO ŻE TRAMWAJE BĘDĄ KURSOWAĆ CO 7 - 8
      MINUT. PO ROKU OKAZAŁO SIĘ, ŻE MAJĄ SKLEROZĘ LUB SĄ OSZUSTAMI.
      • Gość: mch Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.pai.net.pl 12.10.01, 08:53
        Kłamcy! No ale czego się spodziewałeś? Przecież to Łódź - miasto, które wszyscy
        olewają ciepłym moczem.

Ponawiam pytanie: Czy w naszym urzędzie jest ktoś inteligentny i uczciwy, kto
        interesuje się wogóle miastem i jego mieszkańcami?!
    • Gość: hubi Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: 212.191.66.* 12.10.01, 13:04
      STWIERDZAM, ŻE NAWET gazeta SIĘ NIE ZAINTERESOWAŁA TYM PROBLEMEM. o WSZYSTKIM
      POINFORMOWAŁY MEDIA NIEMIECKIE W POLSKIM MIEŚCIE!
      A wrzawę trzeba zrobić, tak , aby idioci z Urzędu mIejskiego to wszystko
      odwołali i to jak najszybciej! A może tak tysiąc miali na adres urzędu( czy zan
      ktoś ten adres?)
      Sami musimy zadbać o siebie, bo urzędnicy dbają tylko o swoje ciepłe posadki.
      Trzeba wreszcie pokazać , że trzeba się liczyć z mieszkańcami Łodzi, a nie ich
      olewać!
      WZYWAM DO MASÓWKI. Urzędnicy na taczki!!!
      No niech GAZETA się w koncu zainteresuje tym problemem!!!
    • Gość: zja Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: 157.25.164.* 12.10.01, 14:13
      Ja się bardzo cieszę! szczerze! I gratuluję serdecznie debilnych pomyslów. Będę
      wracac z pracy do domu ponad godzinę. Z jedna przesiadką teraz zajmuje mi to
      "przy dobrych wiatrach" 45 min. Zadziwaiajace ze do pracy dojeżdżam przez 35,
      ale to jest rozklad ranny, a poza tym biegam po widukcie przy Szpitalu WAM. Dla
      zdrowia. Bardzo się cieszę, ze będe mogła obcować z Mieszkańcami Łodzi w sposób
      ciągły, w bliskich kontaktach. Rano tłok - przy Politechnice, wieczorem - czemu
      miałoby byc innaczej. A z pewnością tramwaje będą przeładowane. Chyba że
      większość z nas zacznie chodzić pieszo. Coraz bardziej nie lubię tego miasta,
      za utrudnianie ludziom życia. W zeszłym roku wściekałam się na sklepy otwarte
      do 18.00. Aby kupić prezenty gwiazdkowe wziełam dzień urlopu. Nie byłam w
      stanie zdążyc do sklepu w centrum przed zamknięciem! Paranoja, prawda? Nie
      rozumiem dlaczego ludzie coraz wiecej i dłużej pracują a MPK i sklepy nie
      zwracaja na to uwagi?
      • Gość: mch Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.pai.net.pl 18.10.01, 17:00
        Hehe, debilnych decyzji władz u nas nie brakuje. Odnoszę wrażenie, że Urząd
        robi wszystko, żeby być nielubianym... :)
    • Gość: hubi Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: 212.191.66.* 16.10.01, 12:43
      Dlaczego nikt sie zainteresował tymi tramwajami? Takie władze, jakie są w Łodzi
      na pewno nie nadają się do rządzenia takim miastem , które powoli umiera!!!
      • Gość: mch Re: TRAMWAJE PO NOWEMU IP: *.pai.net.pl 18.10.01, 17:01
        Jak miasto ma nie umierać, kiedy urzędasy dobijają jeszcze gwoździe do trumny...
    • zamek Re: TRAMWAJE PO STAREMU!!!!!!!! (od czwartku) 23.10.01, 21:58
      Słuchajcie, słuchajcie!
      W wieczornym ŁWD Panas odszczekał skrócenie szczytu komunikacyjnego o 2 godziny
      i powiedział, że ze względu na interwencje pasażerów od najbliższego czwartku
      PRZYWRACA SIĘ UPRZEDNI ROZKŁAD JAZDY MPK!!!!!!!!
      Trochę naszego forumowego potu też w tym było - WYGRALIŚMY!!!!!
      Pozdrowienia :))
      • Gość: zja Re: TRAMWAJE PO STAREMU!!!!!!!! (od czwartku) IP: 157.25.164.* 24.10.01, 10:12
        nie jestem pewna ile w tym naszej zaslugi, ale i tak cieszę sie jak dziecko!
        • Gość: szwed Re: TRAMWAJE PO STAREMU!!!!!!!! (od czwartku) IP: *.kappa.com.pl 24.10.01, 13:01
          znowu zarzad miasta się skompromitował wprowadzają zmiany a teraz je odwołując,
          kto zapłaci za zmiany setek rozkładów, napewno my pasażerowie przy najbliższej
          podwyżce cen biletów.
      • Gość: HUBI Re: TRAMWAJE PO STAREMU!!!!!!!! (od czwartku) IP: 212.191.66.* 24.10.01, 14:10
        Nareszcie wygraliśmy naszą batalię o tramwaje!!! Dzięki TYm wszystkim, którzy
        bronili naszego wspólnego interesu!!!POZDROWIONKA;-)))))
      • Gość: mch Re: TRAMWAJE PO STAREMU!!!!!!!! (od czwartku) IP: *.pai.net.pl 24.10.01, 14:13
        Sprawiedliwość zwyciężyła! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka