Dodaj do ulubionych

drugi nocny dla widzewa - przecie to takie proste

26.11.02, 11:24
Dziwnym trafem widzew (+ olechow) jako jedyne duze osiedle ma tylko jedna
linie nocna i jakiekolwiek alternatywne polaczenie badzo by sie przydalo.
Rozwiazanie jest dosyc proste: przedluzyc jedna z linii z dabrowy (proponuje
152) ulicami: tatrzanka, przybyszewskiego, puszkina do krancowki rokicinska
(lub nawet dalej rokicinska na janow).
Na dodatek bylby to przyklad dwuch (o ile nie wiecej) pieczeni na jednym
ogniu, bo w koncu byloby jakiekolwiek nocne polaczenie widzewa z dabrowa.
Przypuszczam ze koszt takiego rozwiazania tez bylby dosyc zachecajacy.
Ciekaw jestem opini na ten temat.
Obserwuj wątek
    • geograf Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr 26.11.02, 20:45
      generalnie uwazam, ze nie potrzeba nam pollsrodkow. Potrzebna nam jest gruntowna reforma polaczen autobusowych nocnych, a nie jedynie korekta tras.
      Jak juz napisalem na tym Forum- to jest idiotyczne by na 8 linii 4 przejezdzalo, badz jechalo przez Dabrowe...
      z reszta ta reforma byla juz obiecana przy okazji tramwajowej, no ale coz...:/
      • Gość: flip Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr IP: *.p.lodz.pl 26.11.02, 20:48
        O!
        • Gość: marst Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 27.11.02, 04:53
          A ja nie zaluje bo mieszkam na Dabrowie. Ale tak na serio to macie racje i
          konieczne jest polaczenie w nocy widzewa z Dabrowa.
        • Gość: marst Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 27.11.02, 04:54
        • Gość: marst Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 27.11.02, 04:55
        • Gość: marst Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 27.11.02, 04:56
          • geograf Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr 28.11.02, 15:06
            nie dziwię się, że nie żałujesz;-)
            Tyle tylko, że to nie jest fair postępowanie.
            Wg najnowszych badań (zrobionych dla opracowania Atlasu Łodzi) na 100 mieszkających osób na Dąbrowie, Widzewie Zachodnie i Dołach 80 to sa emeryci- więc po co im 4 linie nocne??

Natomiast na Chojny, czy Widzew i Olechów jeździ tylko po JEDNYM nocnym autobusie. Dodatkowo te autobusy późno zaczynają kursowanie:/ (w stronę Chojen pierwszy nocny z centrum odjeżdża ok. 23.45....)

Za reforme połączeń nocnych trzeba się wziąć i to jak najszybciej. Może Kropa się za to weźme??

myślmy pozytywnie (co do czasu wykonania)
            • ventlan drugi nocny dla widzewa - lub totalna reforma 29.11.02, 13:33
              Ciekawy jestem tylko kiedy mozna sie spodziewac jakiejkolwiek reformy w
              rozkladzie nocnych i czy ja tego w ogole dozyje. Moze ktos cos slyszal???
            • Gość: MarcinK Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr IP: *.wshe.lodz.pl 30.11.02, 10:34
              geograf napisał:

> Za reforme połączeń nocnych trzeba się wziąć i to jak najszybciej. Może Kropa
              s
              > ię za to weźme??

Tak, weźmie. I zlikwiduje MPK w imię obrony interesów drobnych przedsiębiorców,
              czyli taksówkarzy. Wiesz ile może powstać miejsc pracy jeśli zamiast
              wielkopojemnymi autobusami i tramwajami zaczniemy jeździć taksówkami?

Pozdrawiam, MarcinK
              • Gość: geograf Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr IP: *.toya.net.pl 30.11.02, 18:15
                generalnie rzecz biorąc to będąc na miejscu Kropy nigdy nie zgodziłbym się na takie rozwiązanie!!
                Przecież takie taksówki, mogące przewieźć nawet 5 osób za jednym razem (średnio;-), stwarzają jeszcze większą konkurencja dla riksz, które przecież mogą przewieźć do 3 szczupłych osób, a dodatkowo nie dają pożywki dla zachodnich koncernów paliwowych, które mogłyby zarobić na takich przewozach...
                a skoro byłoby mnóóóóóóóstwo riksz- byłoby mnóóóstwo pracy (mielibyśmy największy wskaźnik ludzi zatrudnionych w usługach transportowych).

;-)
                pozdrawiam
                • Gość: Ja A może lektyki? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 12:45
                  Czterech pracowników - jeden pasażer.
                  • geograf Re: A może lektyki? 01.12.02, 14:10
                    a jakby tacy lektykarze utworzyli związek zawodowy i żądali wcześniejszego przejścia na emeryturę z powodu pracy w ciężkich warunkach??

co to to nie!!
                    :-)
                    • Gość: Ja Re: A może lektyki? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 16:08
                      geograf napisał:

> a jakby tacy lektykarze utworzyli związek zawodowy i żądali wcześniejszego
                      prze
                      > jścia na emeryturę z powodu pracy w ciężkich warunkach??

To by się ich na taczkach wywiozło:-)
      • ventlan Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr 27.11.02, 12:26
        Oczywiscie jest to tylko polsrodek i calkowita reorganizacja nocnych by sie
        przydala, tylko ciekawe kiedy sie jej doczekamy...
    • Gość: arkus Re: drugi nocny dla widzewa - przecie to takie pr IP: *.tvsat364.lodz.pl 27.11.02, 18:46
      Mnie bardzo podoba się pomysł skopiowania niektórych linii dziennych. Mogłoby
      np jeździć 98N lub żeby trzymać się oznaczeń jakie teraz obowiązują - 198.
      Jedna linia na Widzew i to w dodatku obsługiwana przez najgorszy tabor i z
      minimalną częstotliwością jest wg mnie zupełnym nieporozumieniem i wyrazem
      ignorancji MPK.
      Pozdrawiam
      arkus
      • Gość: marst Geograf IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 29.11.02, 22:45
        Nie przeczytales dokladnie co napisalem "zgadzam sie z koniecznoscia reformy
        nocnych linii" przecyztaj dokaldnie prosze
        • geograf Re: Geograf 29.11.02, 23:02
          W żadnym z czterech omyłkowo wysłanych przez Ciebie postów (Forum od czasu do czasu ma czkawkę) nie było tego zdanie, które przed chwila zaprezentowałeś;-)
          było jedynie:
          "A ja nie zaluje bo mieszkam na Dabrowie. Ale tak na serio to macie racje i
          konieczne jest polaczenie w nocy widzewa z Dabrowa."

ale rozumiem, że o to Ci chodziło...nie bierz całkiem na serio co ja pisze...przecież nie o to chodzi aby pisać wszystko śmiertelnie powaznie...;-)

pozdrawiam.
          • Gość: Ja Nocne i dzienne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 11:09
            Osobiście w pełni zgadzam się, iż potrzebna jest gruntowna zmiana układu lini
            nocnych. Należałoby też wspomnieć o przedstawianym już przez kogoś pomyśle, aby
            wszystkie te linie spotykały się w jedym miejscu o tym samym czasie, by można
            się przesiąść (teraz co prawda też jest kilka takich punktów, tyle, że co z
            tego, skoro przy odrobinie szczęścia można najwyżej zobaczyć tył autobusu w
            który by się chciało wsiąść). A tak swoją drogą to przydałaby się też reforma
            dziennych lini autobusowych, również dawno temu obiecana.
            • ventlan Re: Nocne i dzienne 01.12.02, 13:45
              Moze miejsce gdzie by sie spotykaly WSZYSTKIE nocne nie jest za bardzo realne,
              ale przynajmniej czesc to juz bylo by cos!
              Jak na razie ja znam jedno takie miejsce i chwala mpk za to. Jest to dworzec
              kaliski, gdzie czesto spotykaja sie 152 i 153 i to jadace w obydwu kierunkach,
              a do tego przewaznie czekaja az wszystkie 4 autobusy sie pojawia. Rzeczywiscie
              jest to dobre miejsce na przesiadke i dobry pomysl ze strony mpk.
              • geograf Re: Nocne i dzienne 01.12.02, 14:12
                kolejnym takim miejscem mógłby być Plac Dąbrowskiego, bądź przystanek pod ZUS-em...
                w nocy jest tam mały ruch smaochodowy...
                • ventlan Re: Nocne i dzienne 02.12.02, 13:02
                  Plac Wolnosci bylby b dobrym miejscem na takie przesiadki.
                  Ostatnio dwa razy probowalem sie tam przesiasc z 156 na 154 i dwa razy
                  zobaczylem tylko tylni zderzak 154... A gdyby tak mogli poczekac chociaz
                  minutke to mialbym cale pol godziny do przodu... Chyba nie byloby tez zbyt
                  wielkim problemem zeby nocne zamiast gnac po narutowicza zajezdzaly na plac...
                  przecie na krancowke przy kaliskim tez nie jest im az tak bardzo po drodze...
              • Gość: Ja Re: Nocne i dzienne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 17:18
                ventlan napisał:

> Moze miejsce gdzie by sie spotykaly WSZYSTKIE nocne nie jest za bardzo
                realne,
                > ale przynajmniej czesc to juz bylo by cos!
                No fakt. Miałem na myśli kilka.
                > Jak na razie ja znam jedno takie miejsce i chwala mpk za to. Jest to dworzec
                > kaliski, gdzie czesto spotykaja sie 152 i 153 i to jadace w obydwu
                > kierunkach, a do tego przewaznie
                No właśnie. Przeważnie. Zdarza się jednak, że tego nie robią. Kierowcy powinni
                mieć nakaz czekania z którego zwolnić mógłby ich tylko dyspozytor w wyjątkowych
                przypadkach.
                > czekaja az wszystkie 4 autobusy sie pojawia. Rzeczywiscie
                > jest to dobre miejsce na przesiadke i dobry pomysl ze strony mpk.
              • Gość: szczupy Re: Nocne i dzienne IP: *.acn.waw.pl 24.12.02, 02:19
                A Warszawa z ponad 20 autobusami, wyjezdzajacymi co pol godziny z Dworca
                Centralnego to nie dowod, ze da sie zorganizowac taki punkt? To jest chyba
                najlepszy system dla nocych autobusow.
                Pozdrawiam!
                • zamek Re: Nocne i dzienne 24.12.02, 14:34
                  Hejże, Szczupy, rozpędziłeś się troszkę :) Tych linii
                  jest 12.
                  Pozdrawiam
    • zamek Nocki - obserwacja 01.12.02, 14:26
      Zdarzyło mi się dziś wracać 156 o trzeciej z osiedla
      Konstytucyjna. Z niejakim zaskoczeniem zauważyłem zmianę
      trasy i przejazd przez Lumumbowo, ale jak zobaczyłem
      dziki tlum na przystanku "akademikowym", zrozumiałem, że
      to właściwie konieczność.
      Na 156 jeżdżą sobie krótkie Volvice B10. Tłumek, który
      wsiadł przy Lumumby, wypełnił ją do granic możliwości. I
      w takim ścisku jechaliśmy aż do Kościuszki. Ja tam
      wysiadałem, ale do busa władował się tam nowy tłumek,
      niewiele mniejszy.
      Wnioski:
      1. Kiedy taborowcy z MPK pójdą po rozum do głowy i
      wypuszczą na tę linię wielkopojemnościowca przynajmniej
      zawsze w weekend, a nie tylko na Juwenalia?
      2. Kiedy Strawa powróci z lat 60-tych i doda jeszcze
      jedną linię na Lumumbowo?
      2a. Co do jasnej cholery robi 156 na Telefonicznej między
      zajezdnią a Dołami?!
      O 153 już nie wspominam, bo to zgroza. Egzekucje taboru z
      ZKA-2 odbywają się w trybie: 153 - bicyklbus - ognia!
      Reforma całego układu nocek jest nieodzowna.
      Pozdrawiam
      • Gość: Ja Re: Nocki - obserwacja IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 17:14
        Podobnie ciasno bywa w 158
      • zamek Re: Nocki - obserwacja 01.12.02, 17:43
        Autokorekta - na Telefonicznej między zajezdnią a Dołami
        bez większej potrzeby kursuje 158, a nie 156.
        • Gość: flip Re: Nocki - obserwacja IP: *.p.lodz.pl 01.12.02, 18:13
          Zamku drogi - nocne autobusy sa zrobione przede wszystkim "pod zajezdnie".
          Ludnosc zas obsluguje sie przy okazji :-)
          • zamek Re: Nocki - obserwacja 01.12.02, 18:33
            Flipy lube - toż ja o tym wiem. Całe szczęście, że
            chociaż skończyły się sławetne kółka linii 151, 152, 154
            i 155 wokół Kraszewskiego...
            • Gość: flip Re: Nocki - obserwacja IP: *.p.lodz.pl 01.12.02, 18:36
              Wlasnie - chyba tylko dlatego, ze ryj zajezdni odwrocil sie do Kilinskiego. :-)
            • Gość: Ja Re: Nocki - obserwacja IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.02, 21:04
              Ale z tego co widziałem na mapce istnieje śliczne kółeczko (a w zasadzie esik)
              152 w kier. Dąbrowy tzn: od Waltera Janke: Nowe Sady, tak jak 65 i potem
              Elektronową i Obywatelską. Fakt, faktem, że sporo kierowców MPK
              podróżuje "nocnikami", a inaczej się nie bardzo da (nakaz skrętu w
              Elektronową), ale takie to bez sensu puszczać nocny w Elektronową (podobnie,
              jak bez sensu jest puszczanie tam takiej ilości dziennych)
          • Gość: geograf Re: Nocki - obserwacja IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.12.02, 22:49
            święta racja!!
            i niestety nikt nie widzi w tym nic złego...:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka