Gość: Yarro z nielogu IP: *.toya.net.pl 01.03.06, 19:34 Obie kompetentne panie jak zwykle wyraziły zachwyt, a nie zapytały o konkrety... Chodzi oczywiście o Księży Młyn. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jan Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 19:43 widze że temat powraca jak bumerang... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 01.03.06, 19:54 Niestety, z tą samą ignorancją opisywany... Będzie druga manufaktura... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Tani glanc dla pretensjonalnych ludzi...bez obycia IP: *.cybernet.ch 01.03.06, 20:24 Tani glanc dla pretensjonalnych ludzi...bez obycia. Pseudo-lofty w pseudo-fabryce. Totalna deformacja. Zero klasy ! Zero szacunku dla dziedzictwa kulturowego ! A potem sa pretensje, ze Lodz to III Swiat ?! ??? P. S. Zblizaja sie wybory samorzadowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joolka Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.toya.net.pl 01.03.06, 20:42 yarro jak zwykle zna się na wszystkim. Od komunikacji przez inwestycje po nieruchomości. Mogłeś zjawić się dziś na spotkaniu w przędzalni i podzielić się swoimi uwagami. fachowiec nie odżałowany. lepiej niech fabryki niszczeją, rozpadają się i w końcu trzeba będzie je zburzyć. poczekaj do maja ze swoimi gorączkowymi ekspertyzami, przyleź na otwarcie wystawy mieszkań, przedstaw się i podyskutuj. albo lepiej przyjdź do Wyborczej zaproponuj sibie jako dziennikarza i napisz co o tym wszystkim myślisz. No chyba że nie zgadasz się z linią GW - możesz polemizować na łamach EI albo DŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka ...przynajmniej ma dobry gust, jak przystalo na... IP: *.cybernet.ch 01.03.06, 21:21 ...przynajmniej ma dobry gust, jak przystalo na Europe. To wystarczy. Moim skromnym zdaniem. P. S. Tani pretensjonalny glanc za Ural ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.retsat1.com.pl 01.03.06, 21:23 Ciesze się ze POlonia będzie znów lśnić na tle innych budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.uni.lodz.pl 01.03.06, 22:19 Tutaj www.monter.pl/modernizacja/wiz_abp.php przeczytałem że ta pracownia robiła projekt remizy. Nie wygląda źle więc dlaczego lofty miałyby wyglądać źle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baasia Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.03.06, 22:30 No w przypadku Remizy to nie było wiele do roboty przynajmniej na zewnątrz. i coraz więcej wątpliwości forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=37489608&a=37731747 Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 01.03.06, 22:31 Widziałes projekt całości, lub może czytałeś o nim? Ja o nim czytałem i rozmawiałem. Jest niestety sknocony. Sam się dziwie, że ta pracownia tak się spdzedała, ale cóż... Pecunia non olet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcguirre Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.03.06, 12:35 To może daj własny projekt. Jak masz tyle do powiedzenia to z pewnością jesteś specjalistą. Jak sie spodoba to jeszcze zarobisz i będziesz sławny. A jak nie to chociaż daj jakąś alternatywę dla niszczejących zabudowań fabrycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 02.03.06, 12:40 Gość portalu: mcguirre napisał(a): > To może daj własny projekt. Jak masz tyle do powiedzenia to z pewnością jesteś > specjalistą. == Na takie uwagi nie odpowiadam, bo z gory zakładasz, że jestem ignorantem i mam się odpitolić od wspaniałych znawców i cudotwórców. > Jak sie spodoba to jeszcze zarobisz i będziesz sławny. A jak nie > to chociaż daj jakąś alternatywę dla niszczejących zabudowań fabrycznych. == Nie jestem przeciwny loftom generalnie. Jestem przeciwny stylowi, w jakim mają być zrobione przez tego inwestora. Poczytaj dywkusję całą na obu wątkach, może do Ciebie dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alcest Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 22:19 Drogi Szkocie,pozdrawiam i gratuluję stanowczości. Koniecznie trzeba od tego paskudy wydusić projekt! Uwazasz, ze wszyscy moga projektowac. Nawet ten typ - chyba nie inzynier? No i ten wymog dania alternatywy dla losu zabudowań fabrycznych. Nie przesadzaj! Zapominasz, albo nie chcesz wiedziec, albo nie o to ci chodzi, że ow gwaltownik i grafoman (ale jednak pasjonat Łodzi) pisal o czyms innym - o metodzie i sposobie podejscia do zespolu Ksiezego Mlyna. Nie chodzi o ocene projektu jako takiego, ale daleko bardziej o reperkusje jakie przyniesie dla otoczenia i dla zabytkowego obiektu, jakim jest ta fabryka. I tylko tyle (az tyle) postaraj sie przyjac do wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 01.03.06, 22:29 Gość portalu: joolka napisał(a): > yarro jak zwykle zna się na wszystkim. Od komunikacji przez inwestycje po > nieruchomości. == Nie chwaląc się, trochę się znam. Przede wszystkim nie zadawalam się lukrowanym byle czym. Liczy się dla mnie klimat, autentyczność, poszanowanie. Jestem przeciwnikiem myślenia "byleby było cokolwiek". > Mogłeś zjawić się dziś na spotkaniu w przędzalni i podzielić > się swoimi uwagami. fachowiec nie odżałowany. == Zauważ, że ja nikogo ad personam nie atakuję. Ty tak. Niestety, choć wiedziałem o dzisiejszym spotkaniu to nie mogłem na nim być z przyczyn niezaleznych ode mnie. Nie jestem w stanie latać w południe po mieście na każde spotkanie. Natomiast potrafię konstruktywnie skrytykować tenże projekt zarówno na forum jak i osobiście. > lepiej niech fabryki niszczeją, rozpadają się i w końcu trzeba będzie je > zburzyć. == Gdzie to powiedziałem? Bardzo dobrze, że coś się z nimi dzieje, ale niech to się dzieje z głową, poszanowaniem i wyczuciem miejsca, a nie barbarzyńsko "bo inwestor chce". Księży Młyn dla Łodzi jest tym, czym Stare Miasto i Trakt Królewski dla Warszawy, Stare Miasto i Wawel dla Krakowa, Stare Miasto dla Gdańska etc. Należy maksymalnie zachować charakter i wygląd budynków, a nie robić co się żywnie podoba. Przypominam, że jest to kompleks wpisany do rejestru zabytków, oraz że jeszcze niedawno mówiło się o wpisaniu go na liste UNESCO. Teraz zaprzepaszczamy tę szansę... > poczekaj do maja ze swoimi gorączkowymi ekspertyzami, przyleź na otwarcie > wystawy mieszkań, przedstaw się i podyskutuj. == Nie będę czekał do maja, bo będzie za późno. Zrobię to wcześniej, niż ci się wydaje. Zresztą już podjąłem kroki. > albo lepiej przyjdź do Wyborczej zaproponuj sibie jako dziennikarza i napisz > co o tym wszystkim myślisz. == Zebyś wiedziała że byłem. Dowiedziałem się, że mimo dużek wiedzy, zainteresowań i kompetencji "nie jestem łowcą niusów". Skoro Gazeta Łódzka szuka "łowców niusów", to zbliża się do poziomu EI, FAKTU, czy zamkniętego ostatnio - nota bene przez wydawcę Gazety - NOWEGO DNIA. Dla GW Łódzkiej najważniejsze są wyczyny Bartka Gryndzi (co tydzień jest na łamach), studniówki, obniżki w sklepach... Kompetencje i styl dziennikarstwa w Łódzkiej GW pikuje w dół. Szczegonie jeżeli chodzi o rzetelność i obiektywizm. Szkoda. > No chyba że nie zgadasz się z linią GW - możesz polemizować na łamach EI albo > DŁ. == Dziennik przynajmniej zajmuje się problemami regionu i udostępnia swoje łamy na cierkawe dyskusje i eseje. Gazeta Wyborcza zarabia na ogłoszeniach, nekrologach etc. Przykro mi, że lecisz na tandetę którą prezentuje inwestor na Księżym Młynie, ale może po prostu takie jest społeczeństwo Łodzi. Leci na kicz, błyskotki i daje dupy inwestorom... Ja nie dam swojej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baasia Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.03.06, 22:40 Yarro 100% racja gorące info Krakowa miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3188889.html Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 01.03.06, 22:43 Dzięki za wsparcie moralne. Co do Krakowa. Tam przynajmniej ma kto walczyć, prasa jest krytyczna, ludzie są świadomi... Łódź to pustynia merytoryczna... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 23:43 Co do Krakowa. Tam przynajmniej ma kto walczyć, prasa jest krytyczna, ludzie są świadomi... tam wiecej ludzi "w temacie" jest zainteresowana swoim otoczeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joolka Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.toya.net.pl 02.03.06, 09:07 atakujesz bardzo personalnie autorki tekstu. one wiedzą g*wno, a Ty jesteś na ich tle chodzącą wyrocznią, prorokiem. Co do niusowości GW. Gazety codzienne tak już mają - znajdziesz w nich niusy. Masz ochotę na publicystykę - wal śmaiało do tygodników opinii. OCZYWIŚCIE, że nie wiemy na dobrą sprawę kim jest inwestor, jak inwestycja będzie wyglądać w rzeczywistości, jak wyjdzie na tym przędzalnia. Ale ta niewiedza objmuje także to że nie wiemy czy będzie to chłam czy dobry kompleks mieszkaniowy. Jeśli masz zarzuty do MNE Investment, architektów Marciniaka i Witasiaka i całej reszty bandy australijczyka, to miej chociaż na tyle PRZYZWOITOŚCI żeby przedstawić konkretne zarzuty: spieprzyli to i to, do bani zrobili tamto i tamto, nie wywiązali się z tego i tego. RZECZOWO. Proszę. p.s. ciekawe co inne media o inwestycji powiedziały/napisały:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek M. Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:56 Szanowna Pani Joolko, ja nie wiem, czy yarro ma racje, ale wypowiadam się w innej kwesti. Pozostaje mianowicie faktem, ze dziennikarki wyborczej dały tylko relacje oparte na reklamie inwestora, nie zdobyly sie na bardziej kompetentna ocene. I to juz problem gazety, co zeszla tylko do roli informacyjnej. Pozostaje faktem, ze nie ma tam, oprocz Podolskiej osoby potrafiacej pisac o architekturze. Jednoczesnie ilosc krytycznych wypowiedzi na tym forum (chwala gazecie!) swiadczy, ze problem jest - sa inne zdania i punkty widzenia niz hurraoptimistyczne opisy o rozpoczeciu inwestycji. Nawet jesli gazeta ma pewna linie nie powinna bagatelizowac i przemilczac odmiennych opinii. Czyz nie? Zas rzeczowe zarzuty odnosnie dzialan na terenie fabryki znajdziesz w watku Alert dla ksiezego mlyna. Tam to bardzo lapidarnie wyluszczono. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.03.06, 23:43 Przyznam, że z zażenowianiem czytam co kilka dni o tej "nowej wspaniałej inwestycji" opiwanej przez GW. Rozumiem, że inwestorzy mają świetny PR i speców od mediów, ale bez przesady. Nie można tak nachalnie pisać o tym prywatnym przedsięwzięciu przy byle okazji..no, chyba że byłoby to płatne ogłoszenie reklamowe ... a przecież nie jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 23:44 ...a przecież nie jest ! a jestes pewien? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc fatalny projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 00:32 alez paskudna ta wizualizacja. Jesli tak bedzie w rzeczywistosci - zdziwie sie jesli ktos sie skusi na to. Projekt FATALNY!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absynt Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.toya.net.pl 02.03.06, 01:41 a pamietam z poprzedniego artykulu jak autor/ka napisal/a ze beda tam przestronne 50m2 mieszkania....hahahah! chyba sama mieszka na 30m2. Stylistyka wnetrz fatalna...tani minimalizm...jak w tych trendy cafejkach gdzie brazowy fornir kroluje na tle bialych gipsokartonow. dla tych ktorzy uwazaja ze to ostatni krzyk mody polecam program tv z M.Janiakiem jako recenzentem takowych pomyslow. Dla autorow i autorek takowych wypocin wychwalajacych architekture czy pomysly takich realizacji jak nowy budynek szkoly filmowej czy tez pozal sie boze lofty na tymienieckiego zeby byly bardziej krytyczni i wrazliwe...i na Boga nie ogladajcie programu PODAJ CEGLE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: full Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: 212.160.172.* 02.03.06, 08:50 Mieszkam w Łodzi od ponad 3 lat i nie mogę wyjść z podziwu w który wprawia mnie malkontecntwo łodzian. Na wszystko narzekacie, zawsze wszystko jestr nie tak, zawsze jest zle. Nie dziwie sie ze to miasto tak wyglada. Sami nic nie robicie ale jak pojawi sie ktos z zewnatrz to zaraz wielka krytyka. Moze troche optymizmu i próby spojrzenia na jasniejsza strone zycia. Najlepiej zawsze tam patrzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 02.03.06, 10:41 Nie chcę być chamski, ale jeżeli mieszkasz w Łodzio od 3 lat to zwyczajnie się... zamknij! jeżeli nie umiesz odróżnić malkontencwa od obaw i krytyki to juz twój problem. Dla nas, Łodzian conajmniej od urodzenia, jeżeli nie od pokoleń, Księży Młyn to nie jest kolejna niszczejąca fabryczka, ktorej trzeba znaleźć inwestora by zrobił byle co - to jest nasz łódzki Wawel. Dlatego wymagamy i żądamy przy jakichkolwiek inwestycjach w to miejsce wyczucia, szacunku, klasy i dobrego smaku, a nie lukrowanego gówna. Najłatwiej jest krytyków wyzwać od malkontentów. Jesteś żałosny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 03.03.06, 09:09 Komentarz bez sensu, moja rodzina mieszka w łodzi od pokoleń i co tylko ja mam prawo do oceny tego co sie dzieje w miescie. odpowiedz naprawdę głupawa i wstawka o wawelu strasznie patetyczna.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 03.03.06, 10:47 Gość portalu: mk napisał(a): > Komentarz bez sensu, moja rodzina mieszka w łodzi od pokoleń i co tylko ja mam > prawo do oceny tego co sie dzieje w miescie. == Hm. Moim zdaniem większe prawo do oceny ma ktoś, kto mieszka w mieście długo i zna je, jego charakter, klimat, potrzeby. > odpowiedz naprawdę głupawa i wstawka o wawelu strasznie patetyczna.pozdrawiam == Hm. Nie zgodzę się, że wstawka jest patetyczna. A nawet jeżeli jest, to czy to źle? Ksieży Młyn jako unikatowy tego typu kompleks jest dla Łodzi ogromną wartością historyczną, architektoniczną i tożsamościową. Nie zgadzasz się z tym? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dave55 Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:08 czy jest jakas strona internetowa na której mozna dowiedzieć się coś więcej na temat mieszkań w tym kompleksie? może jakies wirtualne wizualizacje? bardzo proszę o podanie takiego adresu, bo zamieszkanie tam jest moim marzeniem!!! dave55 Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 02.03.06, 10:52 Gość portalu: dave55 napisał(a): > czy jest jakas strona internetowa na której mozna dowiedzieć > się coś więcej na temat mieszkań w tym kompleksie? > może jakies wirtualne wizualizacje? == Oczywiście, że nie ma. Strony nie posiadaja nie tylko architekci, którzy tam "projektują", ale nawet nie posiada jej ten wspaniały i "wiarygodny" australijski inwestor... Znamienne, prawda? > bardzo proszę o podanie takiego adresu, bo zamieszkanie tam jest moim > marzeniem!!! == Jak wielu tutaj na forum. Niestety, marzenie stanie się koszmarem, jeżeli nie zaczniemy działać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:57 Ty yarro nic potrafisz poza krytykowaniem innych. Wszystko jest źle, wszystko be.... Co ty mozesz wiedzieć o architektach Marcinak&Witasiak? Znasz ich? Ba ja akurat znam, robili mi projekt domu. W Łodzi jeśli jesteś ciekawy, ale tobie z pewnością nie podobałby sie bo jesteś lepszym architektem, no nie? Skończ z tym swoim malkontenctwem i krytykowaniem. To jest nudne i żałosne. Na każdym wątku na forum 50% wypowiedzi pochodzi od ciebie - chyba nie masz co robić weź się za jakieś konstruktywne zajęcie. Dlaczego ukrywasz adres IP serwera z któego piszesz te swoje żałosne wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 02.03.06, 22:19 Znam projekty Marciniaka i Witasiaka. Co więcej, podobają mi się. Zdziwko, nie? Nie będziesz mi mówił ile mogę pisać i kogo krytykować, bo to wolne forum - na szczęście. Zauważ poza tym, że nie krytykuję tutaj tej pracowni jako takiej, tylko to, że prawdopodobnie poddali się w tym konkretnym przypadku naciskowi inwestora. Bawi mnie bardzo, że jeżeli ktoś się chce wypowiedzieć na tym wątku w obronie tego projektu, architektów lub inwestora, to zaraz wylewa na mnie kubeł pomyj. Dyskusja i konstruktywna krytyka polega na merytorycznych argumentach,a nie atakach ad personam. A szczegolnie idiotyczne jest zarzucanie mi, że za dużo piszę na forum. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.toya.net.pl 03.03.06, 13:18 dobrze powiedziane... to dziwne, że yarro nie ma czasu isc na spotkanie informacyjne a odpisywac non stop na posty - tak.. trzeba bylo isc, przedstawic konstruktywną krytykę i zaprezentować swój pomysł na zagospodarowanie tych terenów. uważam, że pomysł z loftami jest dobry. takie mieszkania stają się coraz modniejsze i cieszą się powodzeniem wśród ludzi z fantazją i stylem. lepiej, żeby były tam piękne mieszkania i żeby ta okolica znowu zaczęła żyć niż żeby powoli wszystko się zawalało. chętnie pójdę obejrzeć przykładowe mieszkanka. może na jakieś się skuszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 03.03.06, 15:04 Kobieto. Uczyli cię czytać? Ja tez jestem zwolennikiem powstania loftów. Może to cię dziwi, ale tak. Wszystko powinno się jednak obdyć zgodnie z zasadami konserwacji zabytku, poszanowaniem dla historii, koncepcji architektoniczno-urbanistycznej i klimatu miejsca. Lofty, to nie wypięknione mieszkanka a'la IKEA, ARTDOM czy program Podaj Cegłę. Przędzalnia i reszta kompleksu Scheiblera, to nie pierwsze lepsze mury, z ktorymi mozna zrobić co się chce. Tak. Niech powstaną tam lofty, ale niech nie będą one pretekstem do całkowitej przebudowy miejsca. Na wycieczki personalne nie odpowiadam - nie zniżam się do tego poziomu. Najłatwiej jest powiedzieć, że jak się nie podoba, to wynocha albo zaproponuj swoje. Tylko, żę to jest argument najniższych lotów. Inwestor, ktory narusza "święte miejsce" na mapie Łodzi, powinien być gotowy na przyjęcie konstruktywnej krytyki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka To jest jak rozmowa z sekta ?! IP: *.cybernet.ch 03.03.06, 16:16 Z sektami sie podobnie rozmawia: "Ty chcesz doporowadzic do ruiny !..." "Ty nie chcesz loftow !..." Odwracanie kota ogonem. Ty swoje - a oni swoje. Domaganie sie klasy i poziomu wykonania projektu - to jest zbrodnia ?! Brak obycia i niezdolnosc do krytycznej refleksji - to jest cnota ?! P. S. A potem sa pretensje, ze ludzie z obyciem omijaja Lodz ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yarro z nielogu Re: To jest jak rozmowa z sekta ?! IP: *.toya.net.pl 03.03.06, 17:28 Niestety masz rację. Pojawia się pytanie: czy dla TAKIEGO społeczeństwa warto o cokolwiek walczyć? :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Wejscie do Unii Europejskiej zobowiazuje. IP: *.cybernet.ch 03.03.06, 19:32 Wejscie do Unii Europejskiej zobowiazuje. Albo pokazemy innym klase i format - albo pojdziemy na tanioche, komerche i chalture. Jezeli Lodz nie szanuje siebie - Lodzi nikt nie bedzie szanowal. Wejscie do Unii Europejskiej to szok kulturowy ! Wyjscie z bycia sekta jest bolesne, ale niestety jedyne... Od zrozumialych konfliktow i nieporozumien nie ma ucieczki. Lodz jest w specyficznej sytuacji. Wielu mieszkancow przejelo anty-lodzkie uprzedzenia i stereotypy panujace w Polsce ?! Lodz is bad ?! P. S. Nie zapominaj, ze Ty jestes rowniez "spoleczenstwo" ! Lodz to jest Twoja ojczyzna ! Ty walczysz o Twoja ojczyzne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Lodzianie powinni Tobie dziekowac za twoj wklad do IP: *.cybernet.ch 03.03.06, 19:41 Lodzianie powinni Tobie dziekowac za twoj ogromny wklad do Europeizacji miasta ! Moim zdaniem. Masz Europejkiego "czuja". Ty wiesz, co ludziom w Londynie, Berlinie, Barcelonie sie podoba. Posiadasz po prostu kompetencje kulturowa. Ja bym Cie od razu wybrala na Ambasadora Lodzi za granica ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: To jest jak rozmowa z sekta ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:26 Gość portalu: Yarro z nielogu napisał(a): Niestety masz rację. Pojawia się pytanie: czy dla TAKIEGO społeczeństwa warto o cokolwiek walczyć? :( walczyć dla społeczńestwa zawsze warto, bo gdy walczysz dla społeczństwa walczysz także dla siebie samego... chociaż czasami z tym społeczeństwem nie warto jest dyskutowąć i im czegokolwiek tłumaczyć... im bardziej się nakręcasz tym mniesze skupienie otoczenia na problemie sprawy lecz na... własciwie nie wiem na czym... mi początkowo też nie spodobała się twoja ostra krytyka ale w efekcie zaczełem rozumieć o co ci w niej chodziło... wiec chociaż jeden nawrócony :) Odpowiedz Link Zgłoś
histeryx Doskwiera brak obcej domieszki - kult prola rulez! 03.03.06, 21:13 On nie rozumi co to forma, a jakość to dla niego po prostu jakoś...prol nie był nigdy kochankiem venus, a skoro ta odrzuciła jego miernych lotów godowe intro już zawsze będzie wyzywał ją od venery lub prościej wszelkiego syfa, w którym paradoksalnie tak bałdzo się lubuje. Pola prola prolem zwycieżaj. Odpowiedz Link Zgłoś
adwach Re: Zamiast narzekać.... 02.03.06, 09:11 napiszcie co Wy byście tam zrobili i za co? Krytykować jest łatwo (jest to zresztą nasz sport narodowy, zaraz obok narzekania). Prawda jest taka, że gdyby nie tego typu inwestycje (np. Manufaktura, fabryka Scheiblera)to nasze łódzkie zabytki zawaliłyby się za kilka lat zostawiając po sobie kupe gruzu, kurzu i wspomnień.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: primulka Re: Zamiast narzekać.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:39 Trzeba Cie doksztalcic najwyrazniej. To nie narzekanie, ale wyrazanie obaw, ze znow w lodzi ktos chce zmarnowac swietny fragment miasta, Nikt tu nie mowi, ze fabryk nie nalezy ruszac. Nie wolno tego jednak robic na lapu-capu. Tylko trzeba to robic w sposob cywilizowany, w oparciu o bardzo precyzyjne zasady i nie pod presja inwestora, ktory nie mysli o zachowaniu zabytkowych walorow etc. tylko o forsie. Po pierwsze trzeba miec plan - dokument prawny okreslajacy co mozna a czego nie powinno sie na danym terenie robic. A w nim uwzglednione wszystkie uwarunkowania dla tego terenu. Po drugie powinno sie dysponowac bardzo dokladnym rozpoznaniem konserwatorskim - bo to sa zabytki dla lodzi bardzo istotne. A wiec miec wiedze na temat walorow obiektow ktore beda przebudowywane ale ustalic, ktorych dowolnie przeksztalcac nie wolno ze wzgledu na wysoka wartosc. Po trzecie - najlepiej w przypadku tak cennych zespolow jak ksiezy mlyn robic konkurs dla architektow i wybrac koncepcje najlepsza a nie stawiac na jednego wykonawce. Po czwarte wreszcie powinno sie oddzielac polityke od interesow. Ale z tym najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Zamiast narzekać.... 02.03.06, 10:50 Widać tu różnicę w podejściu polskich inwestorów do zagramanicznych... SGI KOMFORT zanim zacął cokolwiek robić w fabryce przy Tylnej zorganizował otwarty konkurs na koncepcję architektoniczną, a dopiero potem zaczął kolejne kroki. "Mesjasz z antypodów" zaczął na Księżym Młynie od wymyślania nazwy, robienia sobie PRu w mediach, które to media już mają kisiel w majtach, oraz pokazywania miernych projekcików wnętrz. A przecież jeszcze nawet nie kupił tej przędzalni... Przykre. Ale łodzianie są głupi i bezmyslni, lecą na błyskotki, zamiast mysleć świadomością mieszkańca cywilizowanego miasta Europejskiego... Żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Zamiast narzekać.... 02.03.06, 10:46 Nie krytykujemy samogo pomysłu generalnie, tylko styl i formę w jakim się to realizuje... Manufaktura mogła byc lepsza, ale nie jest, bo francuski inwestor nie wyczuł klimatu miasta i fabryki... Będzie lunapark z wymalowanymi na pomarańczowo ścianami... Nie chcemy stracić kolejnego elementu tożsamości jakim jest Księży Młyn. A z wszystkich informacji oficjalnych oraz przecieków wynika, że właśnie kolejne lukrowane gó.. dla igmoranckich nowobogackich mas szykuje nam tam "mesjasz z antypodów"... Na to nie ma zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
snakemaycry Re: Zamiast narzekać.... 02.03.06, 18:10 Widzisz yarro, a teraz w fabrykach beda pomieszczenia tymczasowe dla eksmitowanych. Info @ LWD. Odpowiedz Link Zgłoś
snakemaycry Re: Zamiast narzekać.... 02.03.06, 20:12 Hmm...nie powiem ci dokladnie, bo bardziej sluchalem niz ogladalem ze wzgledu na jutrzejszy egzamin, ale chyba katem oka widzialem fabryke przy Radwanskiej/Politechniki. Ogolne zalozenie takie ze beda scianki dzialowe odgradzac takie prowizoryczne mieszkania, w ktorych ekzsmitowani prze pierwsze 3 miesiace nie placa czynszu tylko oplaty za media, natomiast jak nie znajda mieszkania w tym czasie to zaczynaja placic czynsz 50gr/m^2. Mieszkania maja byc prowizoryczne co ma zmusic do szukania sobie nowego lokum. Ja jestem raczej sceptyczny. Wyglada mi to na getta w fabrykach. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Zamiast narzekać.... 02.03.06, 20:35 Mnie podobnie... Ciekawe kto wpadł na ten genialny pomysł :( Odpowiedz Link Zgłoś
snakemaycry Re: Zamiast narzekać.... 02.03.06, 21:25 Na Toyi jest reportaz o tym: www.toya.net.pl Tymczasówki dla eksmitowanych Odpowiedz Link Zgłoś
xk A moim zdaniem problem tkwi w koncepcji 04.03.06, 13:33 stworzenia tam - jak to się bardzo zpolska mówi - loftów, czyli mieszkań. A mieszkania nigdy nie będą dobrze korespondować z przemysłowym charakterem tego miejsca. Z tej przyczyny, że będą w nich mieszkać ludzie. A gdzie żyją ludzie, tam jest "lukrowo" pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trinity Re: Zamiast narzekać.... IP: *.toya.net.pl 03.03.06, 12:47 Zgadzam się. Te tereny nie wyglądają obecnie za ciekawie, są bardzo zaniedbane. Uważam, że nie można tego tak zostawić i dobrze, że ktoś się zajmie ich rewitalizacją. Łódź i tak nigdy nie będzie ponownie miastem z fabrykami w roli głównej. Dobrze, że można zmienić ich przeznaczenie, jednocześnie zachowując zabytkowy charakter. A co do stylizacji wnętrz to przecież można urządzić sobie mieszkanie "po swojemu" albo wykorzystać tylko niektóre rozwiązania czy pomysły... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Zamiast narzekać.... 03.03.06, 15:08 Wnętrza to wnętrza. Sprzeciw jest skierowany w plany przebudowy okolicy i budynków, zmieniające ich bryłę, kubatury i otoczenie. Jestem za wszystkimi kończynami, żeby coś zaczęło się dziać na Księżym Młynie, ale niech się dzieje Z GŁOWĄ. Niech się dzieje poważnie, odpowiedzialnie, z szacunkiem. Wystzarczy nam jeden lukier w manufakturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.sttb.pl 02.03.06, 11:00 Prosze Państwa, tak czy inaczej coś trzeba ze starymi budynkami robić, bo same nie przetrwają w łódzkich warunkach. Dokumentacja pozostanie, więc jeśli ten inwestor popsuje, to może następny naprawi. Tymczasem zastanawia mnie ta wizualicacja wnętrza - ten styl jest dla mnie potworny, ikeowsko - minimalistyczny, modny ponad 10 lat temu, i szybko zapomniany. Koszmar. Ale najbardziej zastanawia mnie co na tym rysunku dzieje sie z sufitem? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 02.03.06, 11:02 Z tego co wiadomo o planach obecnego inwestora, to juz nie będzie co naprawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: 217.153.8.* 02.03.06, 11:26 to jest tzw. strop Klajna (pisownia fonetyczna)nie wiem czy występuje na terenie przedzalni. Znajomy ma taki w wiejskim domu z 1947 r. - fajnie wygląda OLO Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 02.03.06, 11:59 Tak. Występuje w przędzalni. Zresztą wystepuje w wielu większych starych fabrykach w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 02.03.06, 12:24 Widać to tu na fotce: lodz.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/ef/40_574959_1_d_7119.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawka Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:35 Dwa piętra na pięćdziesięciu metrach.....to interesujące Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 02.03.06, 13:41 Raczej żenujące. Pani Aleksandra Hac przepisała sobie po prostu informacje od PR inwestora. A że nie ma wyobraźni ani wyczucia... cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samuraj Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.toya.net.pl 03.03.06, 15:34 Yarro, tak sie sklada, ze ty akurat jestes bezrobotnym architektem i oczywiscie wszystko wiesz najlepiej. Ale glownie z tego jednego powodu, ze masz to nieszczescie chlopie, ze ciebie nigdzie nie chca. Zolc sie przelewa wiec trzeba dokopac. Zamiast sie cieszyc, ze ktos sie w ogole znalazl kto chce zainwestowac w sypiaca sie rudere to ty dowalasz bo po raz kolejny nie dostales gdzies roboty. Manufakturze tez dowalales. Wiesz co? polecam ci artykul w jednym z ostatnich numerow Press "www.frustraci.pl" To o takich jak ty stary, ktorzy nie potrafia powiedziec otwarcie tylko wyzywaja sie na forach. Jestes frustratem i czas najwyzszy zebys sobie to uswiadomil. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 03.03.06, 15:45 Gość portalu: samuraj napisał(a): > Yarro, tak sie sklada, ze ty akurat jestes bezrobotnym architektem i > oczywiscie wszystko wiesz najlepiej. == Mrau? Z tego co wiem, to jestem studentem socjologii na UŁ. Ale może ty wiesz lapiej, o czym świadczy dalsza część twojej kwiecistejj wypowiedzi. > Ale glownie z tego jednego powodu, ze masz to nieszczescie chlopie, ze ciebie > nigdzie nie chca. == Żebyś się nie zdziwił, chłopie. > Zolc sie przelewa wiec trzeba dokopac. Zamiast sie cieszyc, ze ktos sie w > ogole znalazl kto chce zainwestowac w sypiaca sie rudere == Hm. Ambitny argument. Po pierwsze nie przelewa mi się żadna żółć, za to tobie, koteczku, sierść się jeży przezabawnie ;) Po drugie. Księży Młyn to nie sypiąca się rudera. Skoro tak uważasz, to nie zrozumiesz żadnego argumentu piszących tutaj osób. I nie warto nawet z tobą polemizować. > to ty dowalasz bo po raz kolejny nie dostales gdzies roboty. == Jak ty kurcze wszystko wiesz :) No popatrz, popatrz :) > Manufakturze tez dowalales. == Nie tylko ja i nie dowalałem, tylko krytykowałem konkretne błędy jakie popełniono przy tej inwstycji. Naucz się czytać. > Wiesz co? polecam ci artykul w jednym z ostatnich numerow Press > "www.frustraci.pl" To o takich jak ty stary, ktorzy nie potrafia powiedziec > otwarcie tylko wyzywaja sie na forach. Jestes frustratem i czas najwyzszy > zebys sobie to uswiadomil. == Domorosły psycholog :)? Mój boże. Jeżeli ktoś z nas dwóch jest frustratem, to na pewno nie ja. To ty akatujesz mnie personalnie, nie umiejąc w żaden konkretny sposób obronić swojej racji. Twoje argumenty ograniczają się do tego, że "Yarro coś tam", tworzysz sobie jakieś teorie, które realnie nie przystają do mojej asoby, zarówno zawodowo jak i prywatnie. Ale cóż, to na szczęście nie mój problem :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halo Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.03.06, 11:55 sluchajcie - wiele z osob, ktore wypowiadaja sie na forum ma w pewnym sensie racje - Ci co maja obawy i Ci, co widza w tej inwestycji szanse dla Lodzi. Nie czuje, zebym miala prawo oceniac tych, dla ktorych teren Ksiezego Mlyna ma wartosc szczegolna i ktorzy maja mnostwo obaw zwiazanych z ta inwestycja, ale prawda jest taka, ze miasto nie ma pieniedzy, zeby w ten teren zainwestowac, wiec wszystkie budynki niszczeja i popadaja w ruine, co jest na maksa przykre. Oczywiscie mozna sie zastanaiwac nad tym, w jaki sposob mozna zaadoptowac budynek fabryki Scheiblera, ale problem jest taki, ze przeciez potrzeba ogromnych srodkow finansowych, zeby ta fabryke zrewitalizowac, a takie srodki posiadaja tylko prywatni inwestorzy...Ja uwazam, ze Lodz moze maksymalnie duzo zyskac na tej inwestycji, bo w innych duzych miastach wiele osob zazdrosci Lodzi projektu loftow. Pamietajcie, ze to pierwszy taki projekt w Polsce, wiec fakt, ze jest on wlasniew Lodzi moze stac sie rewelacyjna promocja dla miasta....Ogolnie wiadomo, ze taki projekt budzi kontrowersje i bedzie mial swoich przeciwnikow i zwolennikow, tym bardziej, ze czesc mieszkancow Lodzi jest bardzo mocno emocjonalnie zwiazana z Ksiezym Mlynem. Mysle, ze warto jednak pamietac o tym, ze mimo wszystko moze to byc szansa dla Lodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 14:46 Wciąż trzeba wyjaśniać. Nikt (lub prawie nikt), nie napisał, że Księżego Mlyna nie należy ruszać. Spór idzie o metodę. I to wyraźnie wynika z dyskusji Alert dla K.M. Po prostu jest to na tyle wartościowy i co istotne - jednolity kompleks, że przy adaptacji wszelkie nowe rzeczy powinno się na maksa chować za starymi murami, a stare elementy chronić. Bo nowa architektura będzie tam zawsze obca i później nikt nad tym procesem nie zapanuje. Bo jak będzie zgoda na nadbudowe głownego bardzo zabytkowego obiektu fabryki, to dlaczego nie nadbudowywać, przemalowywać, uzupełniać pozostałych? I będzie po "klimatach industrialnych"... Na tym polega cala sztuka, aby z wielką ostrożnością i kulturą projektową wpisać nowe funkcje w istniejący zespół. Do tego trzeba bardzo precyzyjnych analiz konserwatorskich, a te wymagają czasu. I każdy inwestor musi czekać, bo tak się prowadzi tego typu inwestycje w cywilizowanym świecie - a w każdym razie w lepszej części Starego Kontynentu. Po prostu takie powinny być reguły gry - wrogiem są naciski i bezsensowny pośpiech. Pomyłką - straszenie, że inwestor się wycofa. Bo to oznacza, że nie akceptuje obowiązujących zasad. I o to idzie w tej całej sprawie. Łodź rzeczywiście wygra jak będzie się mogła pochwalić zrewitalizowanym, ale nie przekształconym (przynajmniej zewnętrznie) zespołem. Bo wtedy i fabryka ożyje a Księzy Młyn będzie można zwiedzać jako wciąż atrakcyjny kompleks zabytkowy. Ale jeśli się idzie na łatwiznę i poddaje bezkrytycznie wciąż tajemniczemu inwestorowi (a na to wygląda), efekty będą dla Łodzi fatalne. A skoro ma to być pierwsza tego typu realizacja w Polsce (znajdźcie mi podobny zespół fabryczny!), to szczególnie trzeba uważać, by nie popełnić błędów i dmuchać na zimne. Żeby nie było potem anty-reklamy. Czy taką argumentację akceptujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halo Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.03.06, 16:23 Z tego co wiem, to w zwiazku z zabytkowym charakterem budynku w calym procesie uczestniczy konserwator zabytkow, ktory sprawuje piecze nad rewitalizacja tego obiektu, wiec ze wzgledu na bardzo duze zainteresowanie tematem milosnikow Ksiezego Mlyna, nie moze pozwolic inwestorowi robic co mu sie podoba, bo mogloby to wywolac fale sprzeciwow i zapewne sie z tym liczy. Z wypowiedzi przedstawicieli inwestora wynika, ze inwestor zamierza rewitlaizowac budynek, a dokladniej jego zewnetrzna czesc, a srodek adoptowac na cele mieszkaniowe. Nie wydaje mi sie, zeby inwestor mogl tu uprawiac samowolke, bo nie pozwoli na to konserwator, ktory jest pod duza presja opini publicznej. Jesli zatem budynek zostanie zrewitalizowany i jego zabytkowy charakter nie bedzie zmieniony, to jest to super korzystne dla Lodzi. Lofty same w sobie sa poniekad artystyczne, w zwiazku z tym tego typu mieszkania przyciagna wlasnie takich ludzi - m.in. srodowisko artystyczne, dlatego jest szansa, ze Ksiezy Mlyn odzyje i byc moze stanie sie centrum kulturalno-artystycznym, bo klimat tego miejsca idealnie sie do tego nadaje, a przeciez fakt, ze powstana tam lofty nie blokuje rozwoju Ksiezego Mlyna, a wrecz przeciwnie - moze stac sie jego poczatkiem...Ja z niecierpliwoscia czekam na dalsze informacje dotyczace loftow, bo chetnie tam kupie mieszkanie...wiem, ze w Warszawie sa lofty, lecz zaadoptowane przez prywatne osoby i jest ich nie wiele. Mysle tez, ze niechec Lodzian do Manufaktury przeklada sie na ten projekt, mimo, ze sa to zupelnie rozne projekty, choc maja wspolna ceche dotyczaca rewitalizacji starych obiektow. Ja rozumiem Twoje argumenty i obawy zwiazane z calym przedsiewzieciem, aczkolwiek osobiscie probuje dopatrzyc sie pozytywow, ktore moga wyniknac z tego dla Lodzi i jej mieszkancow. A boje sie, ze gdybysmy tak wszyscy staneli przed inwestroem i konserwatorem zabytkow i kazdy dalby im swoje pomysly i rady, to fabryka Scheiblera wciaz stalaby pusta i by niszczala, bo kazdy mialby na to swoj wlasny pomysl, jego zdaniem najlepszy i nic by z tego nie wyszlo....pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:57 Z tego co się dowiedziałam wynika, że na razie projekt nie respektuje zabytkowych walorow fabryki tylko je poważnie narusza. Co będzie dalej - zobaczymy. Symptomatyczne, że władze konserwatorskie nie zabrały dotąd głosu. Czy będą różnice w stosunku do manufaktury? Też sprawa otwarta. Mimo odmiennej funkcji mogą być zastosowane te same techniki - bezpardonowe patroszenie wnętrz, wyrzucanie wszelkich autentycznych detali i czyszczenie i malowanie elewacji. Obym się myliła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.06, 19:37 Ja tylko dyskretnie przypomnę, iż budynek starej filharmonii również był pod nadzorem konserwatorskim, podobnie jak i teren Księżego Młyna - kolej Scheiblerowska wraz urządzeniami sterowania ruchem, tkalnia na Kilińskiego, teren posiadła "Lamus", na którym znajduje się ŁSSE, fabryka Grohmana ze słynnymi beczkami. Zabytkowy był także budynek dworca Łódź Kaliska, pod nadzorem konserwatorskim znajdowały się także tereny obecnej Manufaktury, choć tam, jak na razie część obiektów została zniszczono tylko kompletnie charakter i układ przestrzenny kompleksu. Ochroną konserwatorską objęty był także domek tkaczy - obecna księgarnia archidiecezjalna oraz sąsiednia kuria, która dorobiła się dodatkowych otworów okiennych, a także secesyjna elektrownia z której wywieziono zabytkowe kotły. Zabytkiem jest również budynek na rogu ul. Kilińskiego i Przybyszewskiego. Do tego dochodzą liczne fabryki, które miały zabytkowy charakter, przy czym w rejestrze się nie znajdowały - na czele z fabryką przy ul. Dąbrowskiego. To jest pierwsza sprawa. Druga jest taka, że już tu na forum pojawiły się informacje dot. projektu, które wiele mówią o jego "rewitalizacji". Wśród nich mamy m.in.: -pozostawienie baraków, bud i nadbudówek powojennych -dorobienie dodatkowych - własnych -zagospodarowanie całej przestrzeni wokół na parkingi - wyrąbanie całego środka budynku i zrobienie wewnętrznego patio. Z konserwatorskiego punktu widzenia, a także zwyczajnie z punktu widzenia mieszkańca miasta każda z tych zmian jest nie do przyjęcia, a wszystkie razem świadczą tylko i wyłącznie o miernocie "inwestora". Do tego dochodzi jeszcze jedna rzecz - parcelacja wewnętrznej przestrzeni na fragmenty. Rzecz od biedy do zaakceptowania, ale i tak wątpliwa biorąc pod uwagę rangę zabytku. Zaś jeśli chodzi o budowę loftów, to inwestorowi z antypodów proponuję idealnie się do takich celów nadającą halę położoną nieopodal skrz. Przybyszewskiego i Kilińskiego. Piękny, czteropiętrowy budynek, doskonale dominujący nad okolicą, z wysoką narożną wieżą. Charakter budynku i okolicy pozwalałyby na spore przekształcenia wewnątrz i w bezpośrednim sąsiedztwie przy jednoczesnym zachowaniu architektonicznej urody elewacji i bryły. Zaś już zupełnie na marginesie, to oceniam, że ta inwestycja skończy się tak jak Las Vegas niejakiego Turka pod Białą Podlaską. Jakoś nie chce mi sie wierzyć w złote góry obiecywane przez firmę - krzak z drugiej strony świata. No ale Kropa jest naiwniutki i uwierzył, albo też ocenił, że szumu wystarczy mu do wyborów, a potem może sobie Australijczyk znikać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halo Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.03.06, 20:56 Ok, a ja mam wobec tego pytanie - skad wiecie, ze informacje, ktore podajecie sa prawdziwie, chodzi mi o: - pozostawienie baraków, bud i nadbudówek powojennych -dorobienie dodatkowych - własnych -zagospodarowanie całej przestrzeni wokół na parkingi - wyrąbanie całego środka budynku i zrobienie wewnętrznego patio. bo ja nigdzie tego nie przeczytalam, a z tego co wiem, to ma byc dokladnie na odwrot...wiec chetnie poczytam o tym wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 04.03.06, 21:34 Gość: Halo 04.03.06, 20:56 + odpowiedz Ok, a ja mam wobec tego pytanie - skad wiecie, ze informacje, ktore podajecie sa prawdziwie, chodzi mi o: - pozostawienie baraków, bud i nadbudówek powojennych „mówi Magdalena Trojanowska z firmy Valor obsługującej inwestycję. - Jeszcze nie wiemy, czy elementy budynków dobudowane w drugiej połowie XX wieku zostaną zburzone, czy zachowane.” -dorobienie dodatkowych – własnych -zagospodarowanie całej przestrzeni wokół na parkingi - wyrąbanie całego środka budynku i zrobienie wewnętrznego patio. Łosoś pisze - a facet zna się na łódzkiej architekturze: "Widziałem wstępny projekt na przędzalnię na Księżym Młynie i jej otoczenie. To jest ZAMACH NA KSIĘŻY MŁYN! Projekt nie przywraca stanu pierwotnego! Odwrotnie ! Ptzędzalnia ma dostać aluminiową (?) błyszcącą nadbudowę o łukowatych ścianach. Wszystkie historyczne wieże i nadbudowy będą w niej utopione. Koniec ze wspaniałym widokiem od alei osiedlowej. Koniec z widokiem od Jasienia. Ta blyszcząca nadbudowa jest jeszcze wyższa niż istniejaca pokraka z czasow PRL-u. W pozostałych budynkach także dołożone stalowe dobudówki etc. Kuriozum, to zupełnie nowy budynek (wysoki!!!) w poprzek koryta Jasieni i w poprzek historycznego, równoległego układu budynkow fabrycznych. Kostropate dobudówki od willi i silikatowy kloc od zachodu mają być utrzymane!!!! Wnętrza poprzekształcane - wewnętrzne patia etc. To chyba oznacza wyrzucenie historycznej konstrukcji." "W drugim etapie inwestycji poza mieszkaniami w budynku przędzalni Grohmana - Scheiblera zbudowany zostanie także teren rekreacyjny i wewnętrzne patio," miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,3184359.html >> bo ja nigdzie tego nie przeczytalam, a z tego co wiem, to ma byc dokladnie >> na odwrot...wiec chetnie poczytam o tym wiecej... Jak sobie wyobrażasz mieszkania o podanych powierzchniach bez wewnętrznego prześwietlenia przy tej szerokości budynku ? Patio jest oczywiste jako głowny element podziału powierzchni wzdłuz elewacji z oknami. O ile się orientuje tylko w niewielkiej części ma być obecne zachowane wnętrze. W pozostałej - zostaną tylko elewacje. Dlatego widzisz jak potrzebna jest jakaś publiczna prezentacja projektu a nie tylko ogólnych koncepcji. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.06, 21:35 > skad wiecie, ze informacje, ktore podajecie > sa prawdziwie, chodzi mi o:... Kwestia pozostawienia nadbudówki i przybudówek oraz zrobienia wewnętrznego patio wymknęła się nawet specom od PRu w artykułach. Resztę przedstawiły osoby, które miały okazję widzieć projekt. To, że nie został on upubliczniony, a także wielki pośpiech inwestora tylko podkręcają obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halo Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.03.06, 22:16 Jesli chodzi o patio no to macie racje, bo zgodnie z prawem musi powstac cos takiego, zeby mieszkania byly doswietlane...ale z drugieh strony - to patio bedzie wewnatrz budynku, a nie na zewnatrz, wiec nie wplynie to na zewnetrzny wyglad budynku.....Rozumiem poniekad Wasze obawy, bo oczywiscie sa tu dwie strony medalu, ale ja niestety uwazam, ze kazdy, kto tu wystepuje na forum ma swoj wlasny pomysl na rewitalizacje Ksiezego Mlyna i na adaptacje budynku fabryki Scheiblera...i co jest naturlane - kazdy uwaza swoj pomysl za najlepszy...wiec tak jak juz wczesniej wspominalam - publiczna debata z inwestorem lub konserwatorem zabytkow nie przyniesie zadnych efektow...wiem ,ze pewnie zaraz zostane publicznie zlinczowana...ale ja sie ciesze, ze cos sie dzieje w Lodzi i uwazam, ze to moze naprawde przyniesc fajne efekty - na pewno nie kazdemu sie to spodoba, bo kazdy ma inny gust i dodatkowo jest opcja emocjonalnego przywiazania Lodzian do tego miejsca...ale ja uwazam, ze jesli nie bedzie tam prywatnego inwestora, to ten budynek, jak wiele mu podobnych popadnie w ruine....i wtedy dopiero bedzie zal....bo zakup tego budynku to jedno, a utrzymanie go ( a sa to ogromne pieniadze) to drugie...wiec ogolnie - wymaga to bardzo duzych nakladow finansowych..a takie maja wlasnie prywani inwestorzy. Ok - moze nie bedzie to wygladalo tak jak kazdy z nas by chcial, ale wazne jest, ze ten budynek ma szanse przetrwac...choc wiele mu podobnych uleglo kompletnemu zniszczeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nereczka (lewa) Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 22:58 Leciuteńko podejrzewam Cię o nieobiektywność i poddaństwo (czemu zaprzeczysz niewątpliwie). Wybacz, ale tak wynika z twich wypowiedzi. Nie bredź, ze każdy ma prawo.. (etc). Po prostu czytaj wcześniejsze wypowiedzi i nie broń ewidentnie komercyjnych pomysłów. Powtarzasz już wcześniej stosowane slogany bez ustosunkowania się do konstruktywnych uwag oponentów. Bębnisz bełkotem. I to mnie cieszy! A tak na marginesie. Nie bój się. Linczowanie odpada. Nie ten krąg kulturowy. Bardziej w Azji lub Australii..., Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 04.03.06, 23:05 Gość portalu: Halo napisał(a): > ale ja sie ciesze, ze cos sie dzieje w Lodzi i uwazam, ze to moze naprawde > przyniesc fajne efekty - na pewno nie kazdemu sie to spodoba, bo kazdy ma > inny gust i dodatkowo jest opcja emocjonalnego przywiazania Lodzian do tego > miejsca...ale Masz rację - ale ważne aby to co powstanie nie stonowiło takiego efektu ratowania zabytków jak w ŁSSE. Ona też powstała "aby ratowac zabytki". Tak to wtedy tłumaczono. I gdyby nie powstała na tym terenie pewnie dziś byłyby tam same ruiny jak wzdłuz Magazynowej - ale czy dzisiejszy efekt zadawala. Pojawili sie wspaniali inwestorzy i mamy wspaniałe efekty - ale w sferze miejsc pracy, a nie zachowania dziedzictwa pofabrycznego. Więc jesli tak będzie z całym Księżym Młynem - to mozemy powiesić kłodkę na bramach miasta. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.06, 23:36 Leciutko się nie rozumiemy. Po pierwsze nie mam własnego pomysłu na Ksieży Młyn (a przynajmniej niezbyt konkretny), a po drugie nie mam nic przeciwko prywatnym inwestorom. Mam natomiast bardzo dużo przeciwko niszczeniu historycznego dziedzictwa materialnego mojego miasta, przeciwko niszczeniu obiektów, których unikatowość mierzy się w skali świata, a Europy to już na pewno. I mam prawo uważać, że unikatowy kompleks fabryczny jest więcej wart niż byle fabryka pokiereszowana setkami przebudów, po których zatraciła już swój charakter. Mylisz w swoim rozumowaniu socjalizm z kapitalizmem europejskim wielbiąc amerykański. Tak się jednak składa, że to właśnie poszanowanie dla własnego dziedzictwa kształtuje odrębność kulturową Europy. I pewien uniwersalizm, wspólny mianownik systemu wartości ludzi na tym kontynencie pozwala mi twierdzić, że znalezienie inwestora, który wykaże zainteresowanie poważnym działaniem konserwatorskim w fabryce Scheiblera jest możliwe. Trzeba tylko pokazać, że nam samym na tym dziedzictwie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Rady Miasta nie interesuje Księży Młyn ? 04.03.06, 19:59 Gość portalu: Halo napisał(a): > Z tego co wiem, to w zwiazku z zabytkowym charakterem budynku w calym > procesie uczestniczy konserwator zabytkow, ktory sprawuje piecze nad > rewitalizacja tego obiektu, Do tej pory całkowita prawda > wiec ze wzgledu na bardzo duze zainteresowanie > tematem milosnikow Ksiezego Mlyna, nie moze pozwolic inwestorowi robic co mu > sie podoba, bo mogloby to wywolac fale sprzeciwow i zapewne sie z tym liczy. Nawet jeżeli się liczy to najbardziej liczy się z Wojewodą, który jest dla niego pracodawcą. I względy efektu inwestycyjneggo moga przeważyć. Fala sprzeciwu miłośników nie wysadzi go z fotela, a niezadowolenie władz - może. Co prawda jest to temat urzędasów z Magistratu - ale nigdy nie wiadomo czy "inwestycja" nie skusi wojewodziny. Magistraccy dość lekko przekreslili udawane starania o listę UNESCO - i nikt tak naprawdę nie będzie ich z tego rozliczał. Co najwyżej jakis artykulik w którejs gazecie. Ale to burza w szklance wody. > Z wypowiedzi przedstawicieli inwestora wynika, ze inwestor zamierza > rewitlaizowac budynek, a dokladniej jego zewnetrzna czesc, a srodek adoptowac > na cele mieszkaniowe. W poznańskim też adaptują, zostawiając niektóre zewnętrzne mury. Więc dopóki nie zostanie uzgodniony dokładny projekt architektoniczny - pod tym szyldem mozna wszystko pomieścić. A decyzję wydają chyba na podstawie opowieści inwestora i szkiców architektonicznych. Będzie decyzja o zgodzie - po ptakach. > Nie wydaje mi sie, zeby inwestor mogl tu uprawiac samowolke, bo nie pozwoli > na to konserwator, ktory jest pod duza presja opini publicznej. To nie jest stanowisko rzecznika społecznego. Prawo polskie nie przewiduje tak naprawdę reprezentanta lokalnej społeczności, której barbarzyńcy dewastuja zabytki. Mieszkańcy mogą liczyć na Architekta Miasta, Konserwatorów Wojewódzkiego i Miejskiego - ale jak widać już 2 z tych 3 osób nie pisną słowem przeciw inwestorowi. Wybrali całkowitą służalczość wobec pracodawcy z narażeniem własnego imienia fachowca. Niestety, został nam tylko WKZ - do którego możemy apelować - ale i on moze w pewnym momencie stanąc przed wyborem dalszej pracy. Polityczne koneksje są nieprzewidywalne. Nadchodzące wybory i koniecznośc dobrej prasy przez nasze władze miasta, które przekują rozwalenie Księżego Młyna w swój sukces, pierwszych w Polsce loftów na taka skalę - przy jakims wotum separatum Wojewódzkiego Konserwatora - czy to zadowala kogokolwiek z myślących łodzian ? Przeciez jak wydadzą zgodę nawet bez opinii Konserwatora - to kto zaskarży tę decyzję ? Zanim cokolwiek się zadziała, to inwestor może szybko zaawansować roboty i co - każą mu odbudowywać fabrykę ???? Więc tak naprawdę całe oddziaływanie należy kierować na "grupe trzymającą władzę" w UMŁ. Apelować do Radnych niech zadają pytania o szczegóły inwestycji. Dlaczego nie ma żadnych konsultacji społecznych przy tak zdecydowanym przeobrażeniu najbardziej znaczącego dla miasta obszaru ? Czy Tomaszewski i Michalik moga tak samemu o tym zdecydować ? Wydano setki tysięcy na opracowania przeobrażeń mało znaczących kwartałów - a tu tak 2-3 osoby o wszystkim decydują, co może prowadzić do zniszczenia jedynej wartości historycznej tego miasta. Jeżeli inwestor proponuje jakies wysokościowce w poprzek Jasienia i problemem jest rozwalenie tej przybudówki na dachu - co było w notce prasowej - to chyba udowadnia, że daleki on jest od tego co my mamy na mysli mówiąc o rewitalizacji tych fabryk. Już sam nie wiem jak można zmusić władze aby chciały działac wraz z mieszkańcami a nie tylko dla własnego interesu. Radni, podobno działający w imieniu i na rzecz łodzian jakoś nie mają świadomości jak ważne porzeobrażenia się decydują. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Rady Miasta nie interesuje Księży Młyn ? IP: *.cybernet.ch 08.03.06, 14:48 Mieszkancy oceniaja i wybieraja radnych. Spotkania przedwyborcze to bedzie super okazja do konfrontacji radnych z ich nieudolnoscia i niechlujstwem !!! Jezeli kogos klasa i format Lodzi przerasta - niech sie trzyma jak najdalej od "miasta" ! Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 04.03.06, 18:35 Gość portalu: barbarella napisał(a): > (znajdźcie mi podobny > zespół fabryczny!), Żyrardów, żeby daleko nie szukać - całe miasto wyrosło wokół tamtej fabryki. Z resztą zgadzam się i podpisuję obiema rękami! Pozdrawiam GothMucha Odpowiedz Link Zgłoś
xk o UNESCO możemy już zapomnieć..... 04.03.06, 13:40 i to jest dla mnie najbardziej przykre w tej koncepcji inwestora, którego równie dobrze możnaby określić jako firmę "Krzak" Może chociaż elektrownię i familoki uda się nam uratować przed "modernizacją"... Odpowiedz Link Zgłoś
avatary Pora zewrzeć szyki w słusznej sprawie 04.03.06, 23:11 i skutecznie działać. To jest nasze tutaj dziedzictwo, a dbanie o nie, to wspólny obowiązek. To nie tak, że są inne priorytety ! Przede wszystkim Łódź i jej unikalność !! Niech "ostańce" nie ostaną się tylko na papierze fotograficznym, czy cyfrowym nośniku. Jesli władze nie umieją zabezpieczyć tego co określa niepowtarzalność Łodzi, to pora je zdymisjonować. Patrzcie i bądźcie dumni, póki jeszcze jest z czego. A jesli ma nastąpić koniec, to niech to będzie prawdziwy koniec niszczenia łódzkiej tożsamosci i koniec rządów ignorantów. republika.pl/daniel_zagorski/digital/ostance/ostance.htm#2006 republika.pl/daniel_zagorski/digital/lodz/lodz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
et_pl Re: Pora zewrzeć szyki w słusznej sprawie 07.03.06, 08:37 Od słów do czynów! Proponuje spotkać się w czwartek i ustalić w jaki sposób wspólnie możemy wpłynąć na rozwój wydarzeń. Zażądajmy planów, wizualizacji i referencji od wykonawców. Zażądajmy strategii rozwoju Księżego Młyna od władz miasta. Może wspólna manifestacja? Mamy ogromny potencjał (organizacje pozarządowe oraz zwykli obywatele) - zróbmy razem COKOLWIEK, żeby przynajmniej później mieć satysfakcję, że próbowaliśmy. Pojedyńcze apele nic nie dadzą - musi nas być więcej! To jak? czwartek o 19? Zaproponujcie miejsce?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nati.S. dzień dobry everybody :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 11:32 Właśnie ruszyła budowa apartamentowca. Proszę fotografować. Są możliwości, bo na prezentacji jest dwóch robotników i mały fragment rusztowania - w sam raz do złapania w ciasnym kadrze (można będzie zobaczyć w Dzienniku Łódzkim).Jeszcze nie wiemy jak będzie wyglądał budynek i jego otoczenie . Mamy tylko wstępne plany ale zapewniam Państwa, że to będzie bardzo ładne. Już dzisiaj mam obrazek z przykładowym mieszkaniem (patrz wyborcza).Jeszcze nie wiemy jaka będzie cena.Parkingi będziemy dobudowywać póżniej w zależności od potrzeb mieszkańców .Umieścimy ja w podziemiach. Już w maju przedstawimy inscenizację kilku mieszkań w tych historycznych murach. Już dziś zapraszam na prezentację.Pokaz będzie miał tytuł "Polski Sen". Odpowiedz Link Zgłoś
yarro a propos dobudówki na przędzalni... 13.03.06, 02:21 Otóż, oglądająć dziś Ziemię Obiecaną zwróciłem szczegolną uwagę na budynek przędzalni na Księżym Młynie i zauważyłem, iż w czasie zdjęć do filmu nie było na nim jeszcze (jeżeli mnie wzrok nie zmylił o tak późnej porze) nadbudówki. Co oznacza, że nie było jej conajmniej do połowy lat 70 tych XX wieku. To chyba kolejny ważny argument, że nie należy jej zupełnie zachowywać... Czy ktoś to może potwierdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
miiszczu Re: a propos dobudówki na przędzalni... 13.03.06, 07:46 15-17 minuty filmu i widać górę fabryki. Nie widać na niej dobudówki. Wieże wyraźnie wyeksponowane, nic nie psuje bryły fabryki. Odpowiedz Link Zgłoś
miiszczu Re: a propos dobudówki na przędzalni... 13.03.06, 11:38 Chyba przez pośpiech walnąłem straszną gafę... Tam widać Poznańskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: a propos dobudówki na przędzalni... 13.03.06, 12:41 :) Nie pamiętam w ktorej minucie co widac, ale wiem, że widziałem w filmie Księży Młyn bez nadbudówki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w zachwycie Zachwycające sią ceny... IP: *.toya.net.pl 15.12.07, 18:46 2 pokoje, 54,84 m2. Cena: 519 648 zł z miejscem parkingowym. Płatność ceny należnej developerowi w systemie 20/75/5 (20% z 481 648 zł , 75 % wpłata przy wybudowaniu lokalu przed odbiorem technicznym, 5% zapłata po odbiorze technicznym, ale przed zawarciem umowy przenoszącej prawo własności. Kameralne budynki o podwyższonym standardzie, wyposażone w windy. Osiedle będzie strzeżone. W pobliżu nowoczesne zaplecze handlowo-usługowe, szkoły, przedszkola, najważniejsze urzędy oraz rozbudowany system komunikacyjny ze wszystkimi rejonami miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
balance21 Zachwycające są ceny... 01.03.08, 17:14 czyli po zapłacie 96 329 Zł wkrótce przyjdzie zapłata kolejnych 361 236 zł. Cudowna perspektywa! Jeszcze tylko 24 082 zł i już mieszkamy w gotowym schludnym lofcie. A to, że za taką sumę moglibyśmy kupić domek 180 m2 to po prostu detal. Siła perswazji działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Zachwycające są ceny... IP: *.lodz.msk.pl 02.03.08, 13:34 > czyli po zapłacie 96 329 Zł wkrótce przyjdzie zapłata kolejnych 361 > 236 zł. > Cudowna perspektywa! > Jeszcze tylko 24 082 zł i już mieszkamy w gotowym schludnym lofcie. > A to, że za taką sumę moglibyśmy kupić domek 180 m2 to po prostu > detal. > Siła perswazji działa. Widziały gały co brały. Odpowiedz Link Zgłoś
rybak76 Re: Zachwycające wizje 01.03.08, 18:23 > W pobliżu nowoczesne zaplecze handlowo-usługowe, szkoły, przedszkola, > najważniejsze urzędy >oraz rozbudowany system komunikacyjny ze wszystkimi rejonami miasta. :-O Odpowiedz Link Zgłoś
balance21 Zachwycające czasy 01.03.08, 19:39 Arkadia, Eden i raj na ziemi. Wszystko za sprawą różdżki czarnoksięskiej bogatego inwestora. Tylko, czemu to tak do diabła dużo kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zachwycające czasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 14:47 Dlaczego tak drogo kosztuje ? Bo zachodni inwestorzy w koszty wliczaja sobie ewentualne ,, datki ,, dla urzędników . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dajcie_mi Re: Zachwycające czasy IP: *.gprs.plus.pl 02.03.08, 15:59 tyle tylko , że te ,,datki,, od inwestorów nie są ujawniane w oświadczeniach majątkowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lot Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckiego IP: *.toya.net.pl 02.03.08, 21:27 Aleksandra Hac pisła: "Po rewitalizacji kompleksu fabrycznego Izraela Poznańskiego, wielka budowa trwa w imperium drugiego z największych łódzkich fabrykantów - Karola Scheiblera. Jej pierwsze efekty zobaczymy właśnie w 2008 roku. Jesienią mają być wreszcie gotowe lofty, z których w ubiegłym roku Łódź zasłynęła nie tylko w Polsce. Na Księżym Młynie powstają też biura, sklepy czy centrum rekreacji. Famuły, ze skromnych domów robotniczych mają się zamienić w apartamenty, galerie, a może nawet ekskluzywne butiki. Charakter zmieniają dziesiątki hektarów terenu, a wszystko to bez planu czy też strategii napisanej przez fachowców - urbanistów, architektów i ekonomistów, ale za to głównie pod dyktando inwestorów, dla których priorytetem jest przecież zysk. W najgorszym wypadku nie poznamy za kilka lat, że budynki - fabryki, wille, szkoła, szpital, konsumy i domy robotnicze - to przemyślany i spójny układ urbanistyczno-architektoniczny z drugiej połowy XIX wieku. W najlepszym, po dłuższej obserwacji, dostrzeżemy wspólne cechy ogromnego przedsięwzięcia Scheiblera - unikatowego w skali światowej kompleksu fabryczno-rezydencjalnego, "miasta w mieście". Wzruszające i idylliczne obrazki. Odpowiedz Link Zgłoś
balance21 Re: Mieszkania w fabrykach przy ul. Tymienieckieg 03.03.08, 19:43 No i co, malkontenci? Łyso wam? Usiądźcie teraz i zapłaczcie, a potem przyjrzyjcie się jak się w Łodzi buduje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szemrany marketig szemrany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 21:46 www.rp.pl/artykul/94161.html Jak zapewnia Dorota Urawska z Opal Property Developments, przy sprzedaży łódzkich loftów u Scheiblera świetnie się sprawdził „marketing szeptany”, czyli po prostu poczta pantoflowa. – Obszar Księżego Młyna jest unikatowym na skalę światową kompleksem budynków, więc informacje o uruchomieniu inwestycji przez Opal Property Developments rozchodziły się niezwykle szybko. Rewitalizacji XIX-wiecznych zabudowań pofabrycznych w Łodzi towarzyszyło ogromne zainteresowanie mediów, zarówno lokalnych, jak i ogólnopolskich. Nasz projekt ciekawił nie tylko mieszkańców Łodzi czy innych polskich miast, ale także klientów z całego świata i zagranicznych inwestorów – opowiada Urawska. Drugim elementem kampanii reklamowej było wykorzystanie znanej osoby. – Kiedy się okazało, że zakupem apartamentu jest zainteresowany lubiany aktor – z pochodzenia łodzianin – Borys Szyc, zaprosiliśmy go do współpracy i firmowania swoim nazwiskiem naszej inwestycji – mówi Dorota Urawska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lot Re: marketig szemrany IP: *.toya.net.pl 03.03.08, 22:07 Klienci będą dochodzić roszczeń także od Szyca? Odpowiedz Link Zgłoś
desidero1 Re: marketig szemrany 06.03.08, 09:11 MARKETING SZEMRANY -----------doooobre !!!!!!!! trafne określenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lot Borys Szyc IP: *.toya.net.pl 07.03.08, 22:30 Jest kumplem szkolnym Marcina Masłowskiego. To ten redaktor od opluwania ludzi i udawania, że sprawy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Plajta łódzkich loftów IP: *.toya.net.pl 10.03.08, 07:23 plajta.banki-adresy.pl-ww.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aston Re: Plajta łódzkich loftów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 15:06 O plajcie łódzkich loftów pisał także w swoim blogu Marek Wojciechowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lot Nabrani na lofty IP: *.toya.net.pl 12.03.08, 21:35 Nabrani na lofty Obawy, że handel nieruchomościami przestaje być opłacalny są jednak niezupełnie uzasadnione, to nadal przedsięwzięcie dochodowe, pod warunkiem, że inwestycje prowadzone są mądrze i poprzedzą je dokładne analizy rynku, w przeciwnym razie bowiem łatwo utopić sporo pieniędzy w niedochodowych przedsięwzięciach. Modne ostatnimi czasy lofty-mieszkania w odremontowanych budynkach pofabrycznych, których najwięcej posiada Łódź, mogą okazać się niewypałem. Ich podaż jest zbyt duża w stosunku do rzeczywistego popytu, a do tego jest to jeszcze rodzaj lokum niezbyt zakotwiczony w naszej tradycji. Inwestorzy, którzy włożyli swoje pieniądze w lofty licząc na znaczące zyski, dali się po prostu nabrać deweloperom i wspierającym ich zręcznym „pi-arowcom”, trzeba przyznać, że po mistrzowsku przeprowadzili kampanię mającą na celu wciśnięcie im loftów. W ogóle podaż wielkich projektów mieszkaniowych jest na rynku dość duża i jeśli tylko jakiś inwestor wpadnie w panikę i obniży cenę zakupu apartamentów czy loftów, to jest więcej, niż pewne, że wywoła to lawinowy spadek cen tego samego typu nieruchomości w danym mieście. 209.85.129.104/search?q=cache:iY7E6I1q1UkJ:www.polishexpress.co.uk/artykul.aspx%3Fid%3D698+lofty+w+Polsce&hl=pl&ct=clnk&cd=96&gl=pl Odpowiedz Link Zgłoś
wstronejasna Re: Nabrani na lofty 13.03.08, 19:42 Z Wysp Brytyjskich widać lepiej? Firmę Eagle International Trading Ltd. także dostrzegli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blackpool Re: Nabrani na lofty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 13:22 Ale zagadki. Szalenie jednak to wciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TVPotocka Potocka naciąga na lofty IP: *.toya.net.pl 15.03.08, 09:12 Łódź jest miejscem nabudowanie loftów, bowiem fabryk jest tu bez liku. Według Małgorzaty Potockiej, dyrektorki oddziału TVP, w Łodzi jest jak na East Village w Nowym Jorku. -Jest miastem przestrzeni industrialnej - mówi Potocka. - Fabryki powinny być, jak w Ameryce przejmowane za symboliczną złotówkę i przerabiane przez artystów na apartamenty. Będą wtedy dostępne. W Łodzi artyści są już bez szans, uprzedzili ich deweloperzy. Australijski inwestor Opal Property Developments posiada XIX-wieczną przędzalnię Karola Scheiblera, która jest symbolem miasta. Jej skrzydła powstały w latach 1870 - 1873. Budynki mają cztery kondygnacje i aż 207 metrów długości. Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 Re: Potocka naciąga na lofty 15.03.08, 09:33 kiepski autorytet , nawet artystyczny Odpowiedz Link Zgłoś