zodiak72 31.03.06, 11:40 Z mostu drogowego rozpościera się piękny widok na naszą Wartę, która wylała od wału do wału, na całą szerokość. Jak w 1997, tylko że teraz jest plytko, wtedy było głęboko. Widzial ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paenka Re: Warta wylewa - i to porządnie 31.03.06, 11:44 Ja widziałam. A widziałeś okolice łasku? Ja to tym ludziom współczuje, jeden z domków to stoi w wodzie "po same kostki" Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Warta wylewa - i to porządnie 31.03.06, 15:44 Nie widzialem okoli Lasku, ale bedę tam jechał w przyszlym tygodniu - to się przyjrzę. A dokladniej - ktore 'okolice' Lasku masz na mysli: teren w pobliżu mostu drogowego na Grabii między Orchowem a Laskiem? A w Sieradzu podtopione sa też ląki za rzeką jadąc w kierunku Sieradza po prawej stronie. Dla kogoś, kto nie byl ubezpieczony, takie podtopienie dobytku, nawet niewielkie - to duże nieszczęscie. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Warta wylewa - i to porządnie 31.03.06, 15:49 Ojej nei wiem dokładnie jak sie ta miejscowośc nazywa to jest tuż za zakrętem ze stacją chyba BP. Odpowiedz Link Zgłoś
mexica Re: Warta wylewa - i to porządnie 31.03.06, 17:07 a telewizja uparcie twierdzi, że powódź nam nie grozi - nie byłabym taka pewna... Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak i co z tym zrobiono ? przez 10 lat ? 31.03.06, 18:56 zodiak72 napisał: > Z mostu drogowego rozpościera się piękny widok na naszą Wartę, która wylała od > wału do wału, na całą szerokość. Jak w 1997, tylko że teraz jest plytko, wtedy > było głęboko. Widzial ktoś? Podtopienia łęgów i okolic osiedla Chabie, Olendry ... to w zasadzie norma i ludzie są do tego "przyzwyczajeni" Mnie nurtuje inna sprawa. Poprzednie zagrożenia powodziowe, gdy tonął Wrocław, chyba 1997 było w Sieradzu bardzo niebezpieczne. I w zasadzie większe od strony Żegliny, niż samej Warty. O ile mnie pamięc nie myli - to na wałach koło żegliny, byli gotowi ... saperzy. I tu pytanie, czy przez prawie 10 lat coś zrobiono w Sieradzu, aby poprawic stan wałów, lub je podwyższyc ? Poprzednio było o włos, a jak będzi w tym roku, czy za kilka lat ? Są poważne przesłanki, że sytuacje takie będą coraz częstsze i coraz poważniejsza w związku z anomaliami pogodowymi. Chyba musi dojśc do ... tragedii, aby lokalne władze zdały sobie sprawę z zagrożenia ?! Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: i co z tym zrobiono ? przez 10 lat ? 31.03.06, 19:03 chyba troche przesadzacie, w tym roku juz ta najwieksza pokrywa sniezna stopniala, nie wiem jak jest w gorach. Mysle ze w przyszlym tygodniu juz bedzie mniej tej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: i co z tym zrobiono ? przez 10 lat ? 01.04.06, 12:38 paenka napisała: > chyba troche przesadzacie, w tym roku juz ta najwieksza pokrywa sniezna > stopniala, nie wiem jak jest w gorach. Mysle ze w przyszlym tygodniu juz bedzie > > mniej tej wody. Poprzednia powódź, nie była od śniegu, ale od deszczy. Element topnienia śniagu ma też wpływ na poziom wód, ale nie jest gółwnym i jednynm czynnikiem. Powodzie w Niemczech, też nie były i nie są od śniegu ;) Dlatego problem jest i podejrzewam, że będzie ;( Do tego ewidentne jest, że globalnie podnosi się poziom wód. Sam osobiście widziałem plaże Łeby jakieś 15 lat temu i dziś - to jest skrawek dawnej plaży. jakieś 15 km od Łeby, Bałtyk pochłania wydmy. Zapora na Tamizie według ekspertów straci swoje znaczenie za kilkanaście lat i tam już teraz myślą co zrobić i jak. Tak więc temat wody i rzek jest przyszłościowy ;( Tylko, że u nas jak zwukle nikt o tym nie myśli ;( To tak jak z tą szczepionką na ptasią grypę, większość państw UE ma mniejwięcej zapas dla 10% populacji, a unas jest ... kilkaset opakowań ;( Mała Słowacja ma DUŻO więcej od Polski. Ot takie powiedzenie jest "Polak mądry po szkodzie" i chyba jest w nim dużo prawdy ;( Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: i co z tym zrobiono ? przez 10 lat ? 01.04.06, 13:21 ojej sieradzak my tu gadamy o naszej Warciej i Żeglinie a ty od razu poruszasz problem globalny i nasze opinie na temat regionu przypisujesz globalnym. Tak nie ładnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: i co z tym zrobiono ? przez 10 lat ? 01.04.06, 14:24 paenka napisała: > ojej sieradzak my tu gadamy o naszej Warciej i Żeglinie a ty od razu poruszasz > problem globalny i nasze opinie na temat regionu przypisujesz globalnym. Tak > nie ładnie ;) ;) Ot po prostu ... nie żyejmy w próżni i nicości ;) A to oczym pisze nas dotyczy, szczególnie władz, które już teraz powinny zacząć o takich sprawach myśleć, aby uniknąć najgorszego. Lokalnie tego nie widzimy, jednak lokalnie Dolny Śląsk to widzi, dlaczgo ich dotknęła tragedia, my byliśmy od niej o krok i o sprawie ... zapomniano. To wskazuje na brak pragmatyzmu i perspektywicznego myślenia co zawsze kiedyś się zemści - szkoda tylko, że wtedy w d... dostają "zwykli" ludzie, a nie władze. Fala powodziowa nie zmyje władz, tylko domostwa ludzi ;( Dlaczego tak piszę "globalnie", bo myślę, że tak trzeba. Trzeba ludzią uzmysławiać pewne realia, potencjalne problemy czy zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: i co z tym zrobiono ? przez 10 lat ? 31.03.06, 19:06 ja zauważyłam nowy zbiornik przy Wierzbowej i bardzo umocniony wał od strony przepięknej posiadłości ze stajnią, ale korzyści ma chyba całe osiedle, tak myślę sobie... reszta była doprowadzona do porządku tzn. wyrównano brzegi i pogłębiono Żeglinę, ale już po tym śladu nie widać :( Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: i co z tym zrobiono ? przez 10 lat ? 31.03.06, 21:37 ta posiadlosc to posiadlosc pana od Tubadzina wiec moze se sam zasponsorowal Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: i co z tym zrobiono ? przez 10 lat ? 01.04.06, 12:47 hajdana napisała: > ja zauważyłam nowy zbiornik przy Wierzbowej To raczej przeciw drobnym corocznym podtopieniom. Tam zawsze stała woda, więc wykopano zbiornik, który ma trochę odwodnić okoliczny teren. Zapewniam, że na wylanie Żegliny lub zerwanie wałów, ten "wynalzek" nie pomoże ;( > i bardzo umocniony wał od strony > przepięknej posiadłości ze stajnią, Jak ta posiadłość powstawała, to ... troszkę wały ucierpiały i w 1997 były w tym miejscu ... przesiąki - więc naprawa tego fragmentu była koniecznością > ale korzyści ma chyba całe osiedle, Zbiornik zapewne pomaga w "normalnych" realiach tego osiedla (wyjaśnienie wyżej) Naprawa fragmentu wału - to kosmetyka i konieczność - była > tak > myślę sobie... reszta była doprowadzona do porządku tzn. wyrównano brzegi i > pogłębiono Żeglinę, ale już po tym śladu nie widać :( To też kosmetyka - generalnie problem jest z tym, że w czasie dużej wody, Żeglina płynie w drugą stronę - tzn. wody Warty wchodzą w Żeglinę i ją blokują. Przynajmniej jakiś fachowiec tak mi tłumaczył na mostku Żegliny w 1997 roku. Tak więc zabawa w pogłębianie Żegliny itp. choć ma jakiś senes (ale nie wiem jaki) to nie zmienia nic w sytuacji faktycznego zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: i co z tym zrobiono ? przez 10 lat ? 01.04.06, 16:25 sieradzak napsał: To też kosmetyka - generalnie problem jest z tym, że w czasie dużej wody, Żeglina płynie w drugą stronę - tzn. wody Warty wchodzą w Żeglinę i ją blokują. Przynajmniej jakiś fachowiec tak mi tłumaczył na mostku Żegliny w 1997 roku. Tak więc zabawa w pogłębianie Żegliny itp. choć ma jakiś senes (ale nie wiem jaki) to nie zmienia nic w sytuacji faktycznego zagrożenia. a pamietam tamtą powódż jak wały sie rwały na Dzigorzewie i Pradze i te same zarośnięte wały i przedwala pełne krzaków i chwastów są do dziś! No właśnie Warta to nie Odra ,chyba żeby opady były w środku Polski nie? podobno niemożliwe bo "stepiejemy" Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal wylewa - jak co roku 01.04.06, 15:36 co roku warta wylewa od walu do walu, czemu w tym roku to jakas anomalia? Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Warta wylewa - i to porządnie 01.04.06, 16:09 I tak wszyscy uwazaja ze Sieradzowi nic sie nie stanie bo jest na gorce... Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Warta wylewa - i to porządnie 01.04.06, 16:55 farbenheit napisał: > I tak wszyscy uwazaja ze Sieradzowi nic sie nie stanie bo jest na gorce... Na górce jest i owszem ale ... tylko część Sieradza ;) Praga, Olendry, Monice, Męka to raczej dołek ;) A z tą górką to bym nie przesadzał, bo aż tak różowo nie jest. Jakoś dziwnie ludzie mają przeświadczenie, że mają wszystko pod kontrolą, szczególnie przyrodę. Tylko jak przyjdzie gradobicie, mrozy -30, upały +35, oberwanie chmur, o tsunami i innych nie wspomnę - to wtedy są zdziwieni. Podobnie jest z wiarą w uregulowanie rzek, wały, zbiorniki retencyjne, tamy itd. A to tylko są dość skuteczne prowizorki na drobne fanaberie przyrody ;) Scenariusz katastroficzny dla Sieradza ? No cóż, Wara w wyniku długiej zimy, szybkich roztopów, długo trwałych opadów wiosennych - ZMIENIA SWOJE KORYTO I WRACA DO PRADOLINY WARTY . Niemożliwe, a czemu ? Bo są wały ? ;) Nie chce mi się sprawdzać kiedy XVII czy XVIII wiek, właśnie Warta taki numer zrobiła, dlaczego ma nie zrobić go jeszcze raz ? Może to będzie za rok, albo za 100 lat, ale jest to całkiem możliwe ;) Fosa wzgórza zamkowego, nie była zasilana z żegliny, tylko z Warty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pyszard z dnia na dzien coraz wiecej 02.04.06, 01:40 W czwartek jechalam do Męki na rowerze i dalo sie przejechac przez most i dalej w kierunku wału, dzisiaj musialam juz jechac przez kolejowy, zeby dostac sie na wal.. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: Warta wylewa - i to porządnie 02.04.06, 02:32 Tak właśnie kochani czasami bywa! Siły przyrody hehe Wyobraźmy sobie ,że po bardzo bardzo śnieżnej zimie przychodzą nagłe roztopy i równocześnie intensyne opady deszczu i burze w centralnej Polsce przez 2-3 tygodnie. Niemożliwe? patrz powódź stulecia.............. Kozanów też zbudowano na łęgach a ta przeklęta cofka!(Sieradz-patrz Żeglina i gdzie kończą się przyzwoite wały) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 żeglina 03.04.06, 12:36 Rozlała się też Żeglina. Dość ciekawie się to wszystko prezentuje zwłaszcza w okolicach wzgórza zamkowego. Tylko te śmieci.......ech(chyba ich więcej niż ryb) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 już po powodzi 24.04.06, 17:23 narazie chyba spokój z wylewami aż do lipca? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: już po powodzi - ale jest mokro 25.04.06, 08:39 Woda stoi jeszcze w rowach, jest bardzo nasiąknieta ziemia. Rolnicy narzekają, że jest opoźnione sadzenie np. ziemniakow i że będą w tym roku mniejsze plony. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: już po powodzi - ale jest mokro 25.04.06, 08:42 rolnicy to akurat co roku narzekaja. na pogode, na niepogode....... ale jakos jak trzeba sie ubezpieczyc przed np kleskami to ich nie widac, a potem przychodzi powodx i "ludzie pomozcie" trzeba bylo sie ubezpieczyc :] taki troche to byl moj tok myslowy odnosnie klesk :) dziekuje za uwage Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: już po powodzi - ale jest mokro 25.04.06, 08:57 W tym przypadku nie chodziło mi o tych, ktorych zalało czy podmyło, ale ogolnie: Ziemia jest tak nasiąknięta wodą, że to co się zasadzi teraz - zaraz gnije. A od mokrej ziemi, błota na polu - nie ma ubezpieczenia, choćby się nawet chcialo ubezpieczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: już po powodzi - ale jest mokro 25.04.06, 09:05 ja wiem, dlatego mowie ze to taki moj "dodatek" :) tak mi sie nasunela taka mysl odnosnie rolnikow :) a ze narzekaja caly czas i na wszystko, to inna kwestia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Warta wylewa - i to porządnie 25.04.06, 09:25 mowisz o II moscie?. zawsze twierdzilem ze moznaby bylo w tych okolicach zrobic zalew i sciagac ludzi z lodzi na wypoczynek weekendowy Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Warta wylewa - i to porządnie 25.04.06, 09:34 Jesli to do mnie bylo to pytanie, to tak: pisalem o drugim moście (tym większym), na Warcie. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana jestem za :D 25.04.06, 10:07 anilek_swiety napisał: > mowisz o II moscie?. zawsze twierdzilem ze moznaby bylo w tych okolicach zrobic > > zalew i sciagac ludzi z lodzi na wypoczynek weekendowy Odpowiedz Link Zgłoś