Dodaj do ulubionych

Co (jeśli w ogóle) o tym sądzicie?

14.12.02, 16:31
Dwa demonstracyjne zdarzenia, jedno po drugim:
W przeddzień rocznicy stanu wojennego w GW znalazł się wyjątkowo obszerny,
ilustrowany licznymi portretami, wywiad z Jerzym Urbanem, rzecznikiem rządu z
okresu stanu wojennego.
Dzisiaj, na posiedzeniu rządu dot. przyjęcia Polski do UE, Adam Michnik
wylewnie wyściskał i wycałował Leszka Millera.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maruda Re: Co (jeśli w ogóle) o tym sądzicie? IP: *.widzew.net / *.tvsat364.lodz.pl 14.12.02, 16:39
      Tak jak powiedziała Torańska na czacie. To był najlepszy czas na publikację takiego wywiadu. Czy to coś złego? Wywiad był utrzymany w takim tonie, że uważam, że był lepszym wspomnieniem, niż kolejne opowiadanie w stylu 'co się działo'. Trochę przekorne, fakt, ale uosobienie metod stosowanych przez tamtą władzę i totalne zakłamanie też może dać dobrą leckję. A że Michnik wycałował Millera? Jego sprawa. Chciał, to zrobił.
      • Gość: de Kotlet mielony Ludzie dlaczego Wy nie śpicie ? IP: *.fenix.osiedle.pl 14.12.02, 16:46
        Kolejna spiskowa teoria dziejów...," wyjątkowo obszerny"...jak by był
        krótszy, napisałbyś "wyjątkowo krótki", a jakby Michnik...

Sam se dokończ...mi się nie chce.

• geograf Re: Ludzie dlaczego Wy nie śpicie ? 14.12.02, 17:00
          nie rozumiem o co Ci chodzi Markizo...
          • Gość: de Kotlet mielony Re: Ludzie dlaczego Wy nie śpicie ? IP: *.fenix.osiedle.pl 14.12.02, 18:51
            Chodzi Ci o mój temat?

Chodzi o to,że zamiast takie pierdoły wypisywać , lepiej iść spać...
            Chodziło o autora wątku:)
    • geograf Re: Co (jeśli w ogóle) o tym sądzicie? 14.12.02, 16:45
      1)nie czytałem, więc nie wypowiadam sie co do samego artykułu.
      po prostu artykuł miał wzbudzić kontreowersje- i to się udało. Przypominam, że to w sumie jakies tam odejście od tradycji drukowania wspomnień, faktów, czy domysłów dotyczących tego wydarzenia...
      w przecież to kraj demokratyczny i z wolnością słowa...każdy ma prawo wypowiadac się...
      2)Ja tam nie widze ządnego spisku (tak jak np. Nasz Dziennik) w dacie negocjacji, jak i tym bardziej w tym co opisujesz.
      Niby dlaczego Michnik miałby zionąć w tej chwili niechęcią do Millera??
      przecież świętują udane negocjacje...
      to wszystko
      • geograf jeszcze jedno 14.12.02, 16:51
        aha, jeszcze jedno:
        3)spróbuję uprzedzić Twoje kolejne wątpliwości. Użycie przez GW do napisu: "Nasza Unia" sumbolu "Solidarności" jest moim zdaniem jak najbardziej trafne.
        Raz, że oddziaływuje na psychikę poprzez kontrowersję, dwa, że jakby nie było- w Unii pokładamy podobnego rodzaju nadzieje, jak kiedyś w Solidarności...
      • Gość: de Kotlet Re: Co (jeśli w ogóle) o tym sądzicie? IP: *.fenix.osiedle.pl 14.12.02, 16:52
        geograf napisał:

> 1)nie czytałem, więc nie wypowiadam sie co do samego artykułu.

jest w śieci...przeczytaj

> po prostu artykuł miał wzbudzić kontreowersje- i to się udało.

Jeśli się udało, to dlatego,że Urban generalnie wzbudza kontrowersje...

Przypominam, że
        > to w sumie jakies tam odejście od tradycji drukowania wspomnień, faktów, czy
        do
        > mysłów dotyczących tego wydarzenia...
        > w przecież to kraj demokratyczny i z wolnością słowa...każdy ma prawo
        wypowiada
        > c się...

Że niby odejście od tradycji? Gdzie?

W/g mnie zgodnie z tradycją...

• vladip Re: Co (jeśli w ogóle) o tym sądzicie? 14.12.02, 17:20
      dlaczego demonstracyjne?
      wywiad nawet ciekawy a co do 2 sprawy to moim zdaniem jest się z czego cieszyć..
      i tyle
      nie widzę tu jakiejś sensacji
    • med_max Cogito ergo sum 14.12.02, 17:40
      Ja myślę,że na szczęście jest w Polsce wielu bardziej spolegliwych ludzi niż
      kuubaa, skłonnych do ugody, do powściągliwości i do tego aby wznieść się ponad
      przeciętność, co nie pozwoli na kontynuację niechlubnej tradycji unurzania się
      narodu w bagienku wzajemnych oskarżeń oraz szukania dziury w całym.
      "Polska duma narodowa i kompleksy od stuleci, smutni goście z wąsikami, ci
      agresywni frustraci..." by Kazik...

• kuubaa Re: Co (jeśli w ogóle) o tym sądzicie? 14.12.02, 19:26
      1. Wywiad rzeczywiście bardzo ciekawy, bardzo dobrze że GW go zrobiła, a ja z
      wieloma ocenami sformułowanymi przez Urbana się zgadzam. Ale po co wybrali
      właśnie taki termin publikacji i wyeksponowali tekst na „kredowych” stronach w
      Magazynie? Odpowiedź na to pytanie może być jeszcze ciekawsza.
      2. Michnik wycałował Millera wylewnie, ostentacyjnie, przed kamerami telewizji.
      Bez wątpienia było to dobitną, wyreżyserowaną demonstracją. Ludzkie odruchy
      chwili inaczej się wyraża.
      3. Użycie „solidarycy” i sama treść nagłówka w dzisiejszej GW to moim zdaniem
      bufonada.
      (I poza tematem – nie chce mi się cytować słownika, ale słowo „spolegliwy” ma
      zupełnie inne znaczenie.)
      • markiza_de_kotlet_mielony Nie chce mi sie z Tobą dyskutować... 14.12.02, 19:37
        Kuuuba napisał:
        >Odpowiedź na to pytanie może być jeszcze ciekawsza.

Zazdroszczę Ci wyobraźni...
    • aard Signum temporis 16.12.02, 08:52
      Jestem raczej zwolennikiem przychylnej akceptacji takiego stanu rzeczy niż
      rozdzierania szat w stylu: O tempora! O mores!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka