Dodaj do ulubionych

Cityrunner znów się wykoleił

15.12.02, 20:03
To na pewno robota ZChN.
Obserwuj wątek
    • Gość: MarcinK Re: Cityrunner znów się wykoleił IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 21:12
      Jak to dobrze, że inne tramwaje się nie wykolejają.

M.
      • Gość: łodzianka Re: Cityrunner znów się wykoleił IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.12.02, 22:01
        Coś mi się zdaje, że Gazeta nie lubi Citka, za to kocha nowego
        pana prezydenta. Kropiwnicki mówi, że Cityrunner jest be, gazeta
        go w tym utwierdza. Wkurza mnie to, bo w końcu nam zabiorą taki
        fajny tramwaj. Wydaje mi się, że co jakiś czas jakiś tramwaj
        wypada z szyn (nie "wykoleja się"), tylko że potem nie informuje
        się dokładnie dlaczego. Chciałabym, żeby jg za kilka dni napisał
        uczciwie, co się stało, a nie zostawiał niedomówienie
        sugerujące, że to Citki się wykolejają, bo taka ich uroda.
        Przecież to nieprawda.
        • Gość: MarcinK Re: Cityrunner znów się wykoleił IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 22:04
          Jak jest napisane w innym wątku:

Gdy przejechał jeden wózek Citka, zwrotnica przestawiła się i drugi pojechał w
          innym kierunku. Ciekawe, czy GW o tym uczciwie (czy autor notki o Citku wie
          co znaczy to słowo?) napisze? Ja tego nie rozumiem, zamiast wieszać psy
          na wytwórcy zwrotnicy to wiesza się na tramwaju? Chorość!

M.
          • michal.ch Re: Cityrunner znów się wykoleił 16.12.02, 14:46
            Marcin - cichosza! Zwrotnica była z naszego Zakładu Torów i Sieci MPK. Więc ani
            mru mru! ;)))

A tak całkiem serio. Zwrotnice to najniebezpieczniejsze miejsce na torach, bo
            posiadają ruchome elementy. Nawet nowa zwrotnica może się sama przestawić (choć
            teoretycznie nie powinna). Chyba wszyscy mają w pamięci katastrofę kolejową w
            Reptowie, gdzie pod przejeżdżającym pociągiem osobowym przeskoczyły iglice i
            część składu urwała się, a następnie z impetem wjechała na stojące na bocznicy
            platformy. Tam to dopiero była tragedia i sensacja. I tam też zwrotnica była po
            remoncie (!).
    • Gość: Wilczy 805Na znów się wykoleił!!! IP: *.man.lodz.pl 15.12.02, 23:44
      Niestety, nie zanotowałem sobie szczegółów, ale wracając z pracy
      w czwartek lub piątek widziałem, na ul. Zachodniej tramwaj z
      rodziny 805Na podniesiony z jednej strony przez dźwig - to nie
      było na żadnej zwrotnicy.

No to ja kategorycznie żądam natychmiastowego wycofania
      tramwajów typu 805Na (i pokrewnych) z naszych ulic! Jak władze
      miasta mogą to tolerować na naszych ulicach???

Ja się pytam "kto za tym stoi" ...i dodaję parę innych głupot
      dla zwiększenia ekspresji mojej wypowiedzi ;-)))
      • Gość: Ł.S. Re: 805Na znów się wykoleił!!! IP: *.toya.net.pl 15.12.02, 23:49
        Gość portalu: Wilczy napisał(a):

> Niestety, nie zanotowałem sobie szczegółów, ale wracając z pracy
        > w czwartek lub piątek widziałem, na ul. Zachodniej tramwaj z
        > rodziny 805Na podniesiony z jednej strony przez dźwig - to nie
        > było na żadnej zwrotnicy.

Właśnie, tak samo w czwartek na Bratysławskiej przy Wileńskiej wykoleił się
        2224+2225 - też na prostym torze.

>
        > No to ja kategorycznie żądam natychmiastowego wycofania
        > tramwajów typu 805Na (i pokrewnych) z naszych ulic! Jak władze
        > miasta mogą to tolerować na naszych ulicach???

Ja też pytam o to samo! :))

>
        > Ja się pytam "kto za tym stoi" ...i dodaję parę innych głupot
        > dla zwiększenia ekspresji mojej wypowiedzi ;-)))

No bo to skandal, żeby się tak wykolejały. :)))

Pozdrawiam,
        Ł.S.
        • Gość: Tomas Re: 805Na znów się wykoleił!!! IP: 212.191.74.* 16.12.02, 10:39
          A ile jeździ jeździ 805 w Łodzi.
          Ile mają lat?
          W jakim stanie techniczym jest większość?
          Po jakich torach jeżdżą?
          • michal.ch Re: 805Na znów się wykoleił!!! 16.12.02, 14:51
            Jak osiemsetpiątki były nowe, też się wykolejały, więc nie snuj tu teorii o
            nowości i starości wagonu, co. ;)
            • Gość: Tomas Re: 805Na znów się wykoleił!!! IP: 212.191.74.* 16.12.02, 15:00
              Powstaje wtedy pytanie czy wykolejały się tak często?
              • michal.ch Re: 805Na znów się wykoleił!!! 16.12.02, 15:08
                O matko jedyna! Czy chcesz mnie doprowadzić do szewskiej pasji? Nie mam teraz
                pod ręką takich danych. :)
                • Gość: Tomas Re: 805Na znów się wykoleił!!! IP: 212.191.74.* 16.12.02, 15:17
                  Co zabrakło argumentów:)
                  A tak poważnie, to trzeba ustalić jak najszybciej przyczynę i ją usunąć.
                  Kropiwnickiego nic i nikt nie przekona do niczego, ale jeśli mamy montować te
                  tramwaje do innych miast to takie wpadki nie robią najlepszej reklamy.
                  • Gość: Aleksej Re: 805Na znów się wykoleił!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.12.02, 15:23
                    Zeczywiscie trzeba sie zastanowic nad przyczyna wykolejen. Nie znam sie za
                    bardzo na tym, ale to juz chyba drugi czy trzeci przypadek kiedy zwrotnica
                    przeskoczyla pod przekezdzajacym Citkiem, moze one wysylaja jakies zaklucenia
                    ktore powoduja przeskakiwanie zwrotnic (ale chyba malo prawdopodobne). A jak sa
                    przestawiane zwrotnice w innych miastach gdzie Citki buszuja?

Pozdrawiam,
                    Aleksej
                  • Gość: barnaba Re: 805Na znów się wykoleił!!! IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 16.12.02, 17:23
                    Gość portalu: Tomas napisał(a):

> A tak poważnie, to trzeba ustalić jak najszybciej przyczynę i ją usunąć.
                    > Kropiwnickiego nic i nikt nie przekona do niczego, ale jeśli mamy montować te
                    > tramwaje do innych miast to takie wpadki nie robią najlepszej reklamy.

Przede wszystkim antyreklamę robią CR-om brednie głoszone przez Kropiwnickiego
                    i spółkę, a powtarzane w gazetach przez bezmyślnych dziennikarzy. Dla
                    niektórych po prostu dołożenie "komunie" jest ważniejsze od stworzenia nowych
                    miejsc pracy.

PS. Na razie co pomysł Kropiwnickiego to lepszy:
                    CR-y - złom- po takiej wypowiedzi nikt ich nie kupi i miejsca pracy przy ich
                    montażu diabli wezmą.
                    Manufaktura - szkodliwa - a że Łódź zyska opinię miasta, które nie honoruje
                    umów z zachodnimi inwestorami, to prezydenta nie obchodzi.
                    Służbowy samochód - sprzeda, oczywiście ze sporą stratą. Po cichu pewnie trzeba
                    będzie kupić nowy.
                    Techno-parada - niemoralna, do likwidacji. Zastąpią ją pewnie rekolekcje dla
                    młodzieży akademickiej

Panie Kropiwnicki, jeśli dalsze pomysły mają być podobne do wyżej wymienionych,
                    to lepiej, by podał się Pan do dymisji. Oszczędzi Pan Łodzianom konieczności
                    wywiezienia Pana z urzędu na taczce...

pozdrawiam
                    • ventlan Re: 805Na znów się wykoleił!!! 17.12.02, 09:55
                      > PS. Na razie co pomysł Kropiwnickiego to lepszy:
                      > CR-y - złom- po takiej wypowiedzi nikt ich nie kupi i miejsca pracy przy ich
                      > montażu diabli wezmą.
                      > Manufaktura - szkodliwa - a że Łódź zyska opinię miasta, które nie honoruje
                      > umów z zachodnimi inwestorami, to prezydenta nie obchodzi.
                      > Służbowy samochód - sprzeda, oczywiście ze sporą stratą. Po cichu pewnie
                      trzeba
                      >
                      > będzie kupić nowy.
                      > Techno-parada - niemoralna, do likwidacji. Zastąpią ją pewnie rekolekcje dla
                      > młodzieży akademickiej
                      >
                      > Panie Kropiwnicki, jeśli dalsze pomysły mają być podobne do wyżej
                      wymienionych,
                      >
                      > to lepiej, by podał się Pan do dymisji. Oszczędzi Pan Łodzianom konieczności
                      > wywiezienia Pana z urzędu na taczce...
                      >
                      > pozdrawiam

Cos mi sie widzi, ze pan Kropiwnicki proboje doprowadzic nasze misto do poziomu
                      sredniowiecza...
                      A dla podtrzymania klimatu ozdobi je 'malowniczymi' ruinami dawnej fabryki
                      Poznanskiego (z braku laku, bo zamkow u nas brak)
    • Gość: Ja Re: Cityrunner znów się wykoleił IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 16:38
      "W niedzielę o godz. 8.20 tramwaj na linii nr 12 wyskoczył z szyn. Nie byłoby w
      tym nic nadzwyczajnego (pasażerowie nie ucierpieli), gdyby nie fakt, że awaria
      przytrafiła się Cityrunnerowi."
      Hallo! Redakcjo! W świetle przedstawionych na tym forum informacji jest to
      kłamstwo! Awaria przydarzyła się nie Cityrunnerowi, a zwrotnicy. Na przyszłość
      życzę delikatniejszych osądów, z których nie trzeba się będzie tłumaczyć.

"W czwartek informowaliśmy o tym, że pasażerowie Cityrunnerów coraz częściej
      skarżą się na wypadanie pojazdów z szyn. "
      :-)))
    • geograf MOJA ODPOWIEDŹ NA TEN ARTYKUŁ 16.12.02, 17:14
      Właśnie wysłałem mail do Redakcji GW (na adres: listy@lodz.agora.pl )w sprawie komentowanego artykułu.
      Oto on:
      "Witam.

Chciałbym nawiązać do dzisiejszego doniesienia prasowego, jakie ukazało się w Państwa gazecie, a które było niezgodne z rzeczywistością.
      Wykolejenie się Citka nie było spowodowane jego awarią, ale samoistnym przeskoczeniem zwrotnicy, o czym doniósł o godzinie 20:24 wczoraj, w niedzielę 15.12.2002 r. na Forum GW, Łódź, podForum Komunikacja, w poście:
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=391&w=3970901&a=3974794
      na wątku:
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=391&w=3970901&a=3970901
      Polecam również uwadze drugi wątek o tematyce weekendowego "wypadku".
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=391&w=3974570&a=3974570
      Na przyszłość szczerze polecam zainteresowanie się własnym Forum internetowym, a w sprawach komunikacyjnych w szczególności podForum Komunikacja. Tutaj możecie Państwo zasięgnąć natychmiastowej porady specjalistów.

Proszę o odpowiedź.

Z uszanowaniem.
      Łukasz Filipczak."

Może na przyszłość byłby to dobry pomysł, aby reagować na każde przekłamanie w GW, nie tylko w sprawie Citka??
      Spróbujmy podnieść poziom Łódzkiej GW....
      pozdrawiam.
      • Gość: łodzianka City Runner znów się wykoleil IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.12.02, 17:52
        Znowu tu zajrzalam i bardzo sie ciesze, że znakomita wiekszosc
        wpisow broni Citka i wypomina redaktorowi jg z Gazety
        stronniczosc i brak wiedzy na tematy komunikacyjne. Moze
        dziennikarze gazety, którą lubię, mniej będą szukać sensacji.
        • zamek Re: City Runner znów się wykoleil 17.12.02, 18:23
          Łodzianko miła, z przykrością stwierdzam, że Twoja
          ulubiona gazeta dzierży palmę wątpliwego pierwszeństwa w
          nierzetelności informacyjnej w tym mieście. Jestem na tym
          forum tylko z powodu ludzi, którzy są tu wraz ze mną. O
          poziomie dziennikarstwa GŁ mam jak najgorsze i wciąż
          pogarszające się zdanie.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka