Dodaj do ulubionych

Co to za tramwaj

IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.12.02, 18:50
www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/galeriaa28.jpg
Czy ktos wie co to za tramwaj, zdjecie jest z Aleksandrowa Lodzkiego z lat 30
XX wieku (zdjecie ze strony Lukasze Stefanczyka). Czy moze ktos ma jakies
informacje jakie tramwaje jezdzily na lini 44 do Aleksandrowa, z jakich
zajezdni byly i ogolnie moze ktos ma info na temat tej lini. Z gory dzikuje.

Pozdrawiam,
Aleksej

P.S.
Czy byla kiedys nocna linia tramwajowa do Aleksandrowa?
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Co to za tramwaj 18.12.02, 19:01
      To długa wersja wagonu GE58 zwana Berlinką. Pudła wagonów budował Herbrand, zaś
      aparatura elektryczna pochodziła z AEG. Berlinki były pierwszymi wagonami,
      jakie kursowały na liniach podmiejskich w okolicach Łodzi (1901r.).
      • Gość: Ł.S. Re: Co to za tramwaj IP: *.toya.net.pl 18.12.02, 19:48
        michal.ch napisał:

> To długa wersja wagonu GE58 zwana Berlinką. Pudła wagonów budował Herbrand,
        zaś
        >
        > aparatura elektryczna pochodziła z AEG. Berlinki były pierwszymi wagonami,
        > jakie kursowały na liniach podmiejskich w okolicach Łodzi (1901r.).
        >
        Obsługę linii zgierskiej i pabianickiej rozpoczęły w 1901 roku, ale
        wyprodukowane i dostarczone były już w 1900 roku. Wraz z powstaniem zajezdni
        Brus przerzucono do niej część Berlinek (na www piszę o tym chyba przy opisie
        zaj. Brus). Później kursowały głównie na linii konstantynowsko-lutomierskiej i
        aleksandrowskiej. Wocofano je z eksploatacji w latach 1958-60 zastępując
        enkami. Część została przerobiona na robocze. Choć fotki tych wagonów zachowały
        się głównie (jedynie?) gdy były już z pięknymi pantografami, to jak się okazuje
        pierwotnie miały one pałąki.

Pozdrawiam,
        Ł.S.
        • Gość: Aleksej Re: Co to za tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.12.02, 17:18
          To do Aleksandrowa jezdzily tylko Berlinki, Nki i 102/803ki??? (raz widzialem w
          Aleksandrowie 805 - nie wiem czy pojedynczo czy w skladzie, ale to bylo dawno i
          dokladnie tego nie pamietam). Czy cos zachowalo sie z Berlinek (w Polsce lub za
          granica)?

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • michal.ch Re: Co to za tramwaj 21.12.02, 17:32
            Z podmiejskich wagonów silnikowych to nie zachował się chyba żaden (nawet na
            działkach).
            • Gość: Ł.S. Re: Co to za tramwaj IP: *.toya.net.pl 21.12.02, 18:59
              michal.ch napisał:

> Z podmiejskich wagonów silnikowych to nie zachował się chyba żaden (nawet na
              > działkach).
              >

No jak, przecież zachował się np. Karlsruhe w Tuszynie. Jest też trochę doczep
              LRL i U-104.

Ł.S.
          • Gość: Ł.S. Re: Co to za tramwaj IP: *.toya.net.pl 21.12.02, 18:57
            Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> To do Aleksandrowa jezdzily tylko Berlinki, Nki i 102/803ki???

Czy gdzieś tak napisałem?!
            Dziś trudno jest to stwierdzić, bo bazujemy głównie na materiale zdjęciowym.
            Zachowały się foty berlinek, a następne przedstawiają już enki. W zaj.
            Helenówek były też inne typy tramwajów, dlatego bardzo prawdopodobne, że je też
            wypuszczali do Aleksandrowa.
            102NaW jak i 802N do Aleksandrowa nie kursowały.
            Aha, a Berlinki jeździły też z doczepami.

(raz widzialem w
            >
            > Aleksandrowie 805 - nie wiem czy pojedynczo czy w skladzie, ale to bylo dawno
            i
            >
            > dokladnie tego nie pamietam).

To bardzo możliwe. Zajezdnia Helenówek miała 8 osiemsetpiątek i puszczała je
            zarówno na linię Zgierską, jak i Ozorkowską, również solo. Z linii
            aleksandrowskiej nie zachowało się niestety żadne foto 805N/Na.
            Kiedy to widziałeś? Miałem wielokrotnie okazję w drugiej połowie lat 80-tych
            przejeżdżać autobusem PKS (do Turku) wzdłuż linii aleksandrowskiej i widywałem
            jedynie przeguby i enki.

> Czy cos zachowalo sie z Berlinek (w Polsce lub za granica)?

Nic mi o tym nie wiadomo, tzn. wiadomo, że nie. :)

Pozdrawiam,
            Ł.S.
            • Gość: Aleksej Re: Co to za tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.12.02, 11:43
              805 Widzialem na Placu Kosciuszki (czyli na petli w Aleksandrowie). Bylo to w
              lato 89 lub 90 roku, niestety bylem za mlody i wtedy zdjec nie robilem :-).
              Najsmieszniejsze jest to ze czesto jezdzilem linia 44, i prawie wogole nie
              pamietam jazdy w przegubach, tylko N-ki i raz ta 805tke.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam,
              Aleksej
              • Gość: Ł.S. Re: Co to za tramwaj IP: *.toya.net.pl 22.12.02, 12:19

> 805 Widzialem na Placu Kosciuszki (czyli na petli w Aleksandrowie). Bylo to w
                > lato 89 lub 90 roku, niestety bylem za mlody i wtedy zdjec nie robilem :-).
                > Najsmieszniejsze jest to ze czesto jezdzilem linia 44, i prawie wogole nie
                > pamietam jazdy w przegubach, tylko N-ki i raz ta 805tke.

To dziwne. Helenówek miał enki do 1988 roku, a więc w latach 1989-91 do
                Aleksandrowa jeździły tylko przeguby i ewentualnie okazjonalnie osiemsetpiątki.

Pozdrawiam,
                Ł.S.
                • Gość: Aleksej Re: Co to za tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.12.02, 15:45
                  Calkiem mozliwe, pamiec mi szwankuje, przypomnialy mi sie przeguby jak jezdzily
                  tylko do Zabienca. Bardzo zaluje ze 44 zlikwidowali, teraz na uczelnie musze
                  jezdzic rozlatujacymi sie Ikarusami PKSu :-( Juz bym wolal N-ki, lub Berlinki
                  :-)

Pozdrawiam,
                  Aleksej

P.S.
                  Jak by odbudowac linie, to lepiej byloby ja puscic najpierw Aleksandrowka,
                  przed granica z Aleksandrowem skrecal by w prawo, potem w lewo i wyjezdzal by
                  przy Zielonym Romanowie, potem w strone Wojska Polskiego i do rynku jak
                  dawniej. Byloby super, ale mozna sobie pomazych :-)
                  • michal.ch Re: Co to za tramwaj 23.12.02, 10:54
                    A co jest z jednokierunkową Enką z Brusa (chyba nr 102), którą ktoś kupił i
                    miał w Aleksandrowie postawić jako letnią restaurację?
                    • Gość: Ł.S. Re: Co to za tramwaj IP: *.toya.net.pl 23.12.02, 11:24
                      michal.ch napisał:

> A co jest z jednokierunkową Enką z Brusa (chyba nr 102), którą ktoś kupił i
                      > miał w Aleksandrowie postawić jako letnią restaurację?

Właśnie w tym roku zniknęła z Adamowa. Jakoś nigdy nie mam czasu aby zatrzymać
                      się po drodze i wypytać właściciela gdzie tramwaj wcięło. Ale w końcu trzeba to
                      będzie zrobić.

Ł.S.
                      • michal.ch Re: Co to za tramwaj 23.12.02, 15:21
                        A to może pociągnę temat zaginionych wagonów, jeśli już przy tym jesteśmy.

Co stało się z drugim wagonem typu Lilpop III, który stał w hali przy ul.
                        Tramwajowej 6. Niesmiało mówiło się, że ma iść do remontu, ale jakoś długo z
                        tego "remontu" nie wraca. Wagon ostatni raz widziałem przed eksmisją taboru
                        historycznego z terenu ZRT.
                        • Gość: Ł.S. Re: Co to za tramwaj IP: *.toya.net.pl 23.12.02, 17:28
                          michal.ch napisał:

> A to może pociągnę temat zaginionych wagonów, jeśli już przy tym jesteśmy.
                          >
                          > Co stało się z drugim wagonem typu Lilpop III, który stał w hali przy ul.
                          > Tramwajowej 6. Niesmiało mówiło się, że ma iść do remontu, ale jakoś długo z
                          > tego "remontu" nie wraca. Wagon ostatni raz widziałem przed eksmisją taboru
                          > historycznego z terenu ZRT.
                          >
                          Pisałem o tym na pmtm, a Ty przecież tam bywasz.

Ł.S.

• michal.ch Re: Co to za tramwaj 23.12.02, 17:33
                            Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> Pisałem o tym na pmtm, a Ty przecież tam bywasz.

Widocznie przeoczyłem. Dawno o tym pisałeś? Nie wiem jak głęboko powinienem
                            kopać.
                            • Gość: Ł.S. Re: Co to za tramwaj IP: *.toya.net.pl 23.12.02, 20:54
                              michal.ch napisał:

> Gość portalu: Ł.S. napisał(a):
                              >
                              > > Pisałem o tym na pmtm, a Ty przecież tam bywasz.
                              >
                              > Widocznie przeoczyłem. Dawno o tym pisałeś? Nie wiem jak głęboko powinienem
                              > kopać.
                              >
                              Niedawno, wątek "[Kr] Czy to prawda?" o planach kasacji krakowskiego 102Na
                              (218).

Ł.S.
    • Gość: Ł.S. Re: Co to za tramwaj IP: *.toya.net.pl 25.12.02, 14:38

> Czy ktos wie co to za tramwaj, zdjecie jest z Aleksandrowa Lodzkiego z lat 30
      > XX wieku (zdjecie ze strony Lukasze Stefanczyka).

Zainspirowałeś mnie z tą Berlinką. Jeśli chcesz dowiedzieć się coś o niej
      więcej, to zapraszam na moja stronkę!

Pozdrawiam,
      Łukasz Stefańczyk
      ----------------------------------------
      e-mail: stefan@toya.net.pl
      Łódzkie tramwaje - wczoraj i dziś - www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje
      Łódzkie autobusy - www.lodzkie.autobusy.prv.pl
      Klub Miłośników Starych Tramwajów - kmst@mpk.lodz.pl
      • Gość: Aleksej Re: Co to za tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.12.02, 14:43
        Gość portalu: Ł.S. napisał(a):
        >
        > Zainspirowałeś mnie z tą Berlinką. Jeśli chcesz dowiedzieć się coś o niej
        > więcej, to zapraszam na moja stronkę!
        >
        > Pozdrawiam,
        > Łukasz Stefańczyk

He, he. Dzieki za wyczerpujace informacje, jeszcze jestem ciekaw jakie inne
        tramwaje jezdzily po Lodzi (po za tymi wymienionymi na twojej stronie) - a tak
        a propo to link do strony z opisem Herbranda GE-58 w dziale Tabor Historyczny
        nie dziala :-)

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje swietnej strony,
        Aleksej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka