Dodaj do ulubionych

sortowanie odpadkow

IP: 194.203.162.* 18.10.01, 13:47
U mnie odbywa sie to tak - w czwartek rano wynosze przed dom butelki, papier, plastik i metal w
zgrabnej zielonej skrzynce. Kilkanascie minut pozniej przyjezdza ciezarowka, skrzynka zostaje
zabrana, odpadki trafiaja do odpowiednich otworow z boku ciezarowki, i nastepnie odlozona na
miejsce. To wszystko za drobna miesieczna oplata.
Powiem szczerze, iz gdyby nie to, to pomimo calej mojej troski o stan naszej planety chyba nie
chcialoby mi sie bawic w sortowanie odpadkow...

Jak to wyglada u Was? Czy podobny system daloby sie wprowadzic w Lodzi, albo
przynajmniej w niektorych jej dzielnicach?
Obserwuj wątek
    • Gość: NINNA Re: sortowanie odpadkow IP: 138.227.189.* 18.10.01, 15:47
      Ja nie mieszkam w Lodzi, ale ci odpowiem.

Tak ja sortuje odpadki. U nas w bloku wyrzuca sie dwa rodzaje odpadkow. Kompost
      i inne smieci. Kompost to wszystkie odpadki roslinne i zwierzece. Kompost
      odpadki ida na kompost i z tego potem jest dobra ziemia. Odpadki kompostowe
      stanowia polowe wszystkich odpadkow domowych (przynajmniej u normalnej
      rodziny). W willach tez dziela w ten sposob. Maja wtedy dwie rozne skrzynki na
      podworku. Poza tym mamy pojemnik na stare baterie.

Co do sortowania innych smieci, to tego u nas nie trzeba robic. Ale na podworku
      stoi kontener na papier. Gdzis tak co 200-500 m sa kontenery na inne odpadki.
      Tak jak szklo, plastyk, metal i opakowania z papy i kartonu. Obok nich czesto
      stoi pojemnik na stare ubrania, ktore po wypraniu i czasami naprawieniu zostaja
      sprzedawane u nas albo w innych krajach (np w Polsce). Ubrania gorszej jakosci
      wysylaja do biednych krajow, a te ktore sie na nic nie nadaja zostaja
      podzielone na szmaty. (Z tych szmat potem robia dywany - nie wiem czy
      slyszeliscie o skandynawskich szmacianych dywanach, po prostu sie je tka, a
      zamiast nici w poprzeg uzywa sie szmaty podarte w dlugie pasma. Sa bardzo
      ladne, naprawde). Pieniadze ze sprzedazy tych ubran ida na pomoc do biednych
      krajow.

Stare leki wynosi sie do apteki, a nie wrzuca do smieci.

Plastikowe butelki (pet-butelki) po coli i podobne, i puszki wynosi sie do
      sklepu i wrzuca do automatu. Potem ten automat wypluwa kwitek. I albo dostaje
      sie pieniadze spowrotem, albo mozna go zalaczyc do zaplaty w sklepie.

Stare meble tez nie trzeba wywalac w lesie czy pod blokiem. Dzwoni sie do firmy
      second hand i przyjada kupic ten mebel, i nawet sami go zabiora.

Elektronika, smieci z ogrodka (stare lety i badyle) tez mozna wyrzucac w
      odpowiednie miejsca. Nie kazde osiedle ma swoje, ale mamy kilka takich miejsc w
      miescie gdzie jest przygotowane, zeby przyjechac samochodem i wyrzucic.

//NINNA
    • Gość: yaa Re: sortowanie odpadkow IP: 212.69.68.* 18.10.01, 16:13
      Jestem mieszkańcem Łodzi i dla mnie to co napisaliście brzmi jak bajka. U nas
      śmieci się nie sortuj. I już. Prawie.
      Oprócz zwykłych pojemników na śmieci do których wrzucane są wszelkie śmieci w
      kilku miejscach na osiedlu są kolorowe pojemniki na papier i szkło. Aż wsyd
      patrzeć jak ludzie, którzy trudnią się "obrotem" surowcami wtórnymi (czyli
      tzw. "śmieciarze") wchodzą do tych pojemników i wybierając niektóre rzeczy
      dewastują pojemniki. Ponadto są puszki na używaną odzież, którą dla biednych
      zbiera PCK a jak pisały gazety, odzież nie trafia do biednych tylko do firmy
      jakiegoś cwaniaka, który ma sieć sklepów "second hand".
      Jakiś czas temu usiłowałem znaleźć miejsce, gdzie można wyrzucić zurzyte
      baterie. Niestety, bez rezultatu. Musiałem wyrzucić do zwykłego pojemnika.
      I tak wygląda szara rzeczywistość.
      Pozdrawiam
      Yaa
      • kropka. Re: sortowanie odpadkow 18.10.01, 17:27
        Sortowałam. Kupiłam nawet podwójne wiadro na smieci i worki w różnych kolorach.
        Wprowadziłam dyscyplinę w rodzinie. Dzielimy: organiczne, nieorganiczne, szkło!
        - Czy mój długopis jest organiczny?
        - Nie. Plastik jest sztuczny.
        - Ale on ma metalową nakrętkę!
        Po 2 dniach z dumą wynieslismy posegregowane smieci do odpowiednich pojemników.
        1. Pojemniki miały tak małe dziury, że musielismy śmieci z worków wyjmować,
        żeby wlazły.
        2. Po kilku dniach przyjechała śmieciara i na naszych oczach, wszystkie trzy
        pojemniki wyrzuciła razem na kipę.
        Podwójne wiaderka na smieci są swietne! Dwukrotnie wieksza pojemność!!!
        Pozdrawiam
    • hubar Re: sortowanie odpadkow 02.11.02, 18:22
      Tak ostatnio się narobiło, że zarówno mama jak i ja wzięliśmy się selekcję
      odbadów.
      Mama wzięła się za zbieranie foliówek, ja za makulaturę, tata za resztę ;-)
      Wyrzucamy do specjalnych pojemników, oczywiście otwory są za małe, ale czemu
      się nie robi dla ochrony środowiska. Wyrzucamy w małych dawkach, tak więc
      spacerek murowany :-)
      Pojemniki są kawałek od domu, tak więc nie jest mi dane zobaczyć co się ze
      śmieciamy potem dzieje.
    • Gość: Maruda Re: sortowanie odpadkow IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.11.02, 21:35
      My sortujemy tylko makularurę, plastik, szkło (takie pojemniki przed domem). Reszta idzie do wspólnego kosza. Jendak zatrważająco dużo jest tej "reszty".

A propos, znam jedną Panią, która w trosce o żyzność swojej gleby na działce, wszelkie odpady organiczne zbiera <na balkonie:)> Chyba jakos tak raz w tygodniu jadą one za miasto i lądują w działkowym kompostowniku. I ziemia jest naprawde świetna!
    • Gość: Maruda Re: sortowanie odpadkow IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.11.02, 21:36
      My sortujemy tylko makularurę, plastik, szkło (takie pojemniki przed domem). Reszta idzie do wspólnego kosza. Jendak zatrważająco dużo jest tej "reszty".

A propos, znam jedną Panią, która w trosce o żyzność swojej gleby na działce, wszelkie odpady organiczne zbiera <na balkonie:)> Chyba jakos tak raz w tygodniu jadą one za miasto i lądują w działkowym kompostowniku. I ziemia jest naprawde świetna!
    • Gość: Maruda Re: sortowanie odpadkow IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.11.02, 21:38

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka