Gość: Ona IP: *.toya.net.pl 27.12.02, 18:33 W ktorym banku najlepiej otworzyc konto? Od nowego roku zaczynam swoja pierwsza prace i moje pieniazki musza gdzies wplywac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar Re: Banki 27.12.02, 18:57 Ja każdemu kto się pyta doradzam www.mBank.com.pl z kilku względów: -zerowe koszty prowadzenia rachunków -zero kosztów przelewów -darmowa karta -wysokie oprocentowanie -łatwość dostępu przez internet i telefon -szybkie załatwianie wszystkich przelewów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Banki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.02, 19:02 A jak lubisz mieć okienka to www.multibank.pl Oba (i mBank i Multibank) są to oddziały BRE Banku i mają centrale w Łodzi. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Banki 27.12.02, 19:05 Gość portalu: MarcinK napisał(a): > i mają centrale w Łodzi. --No własnie, zapomniałem wspomnieć o pierwiastku partiotyzmu lokalnego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Banki IP: *.toya.net.pl 27.12.02, 19:59 Ok ale tak samo jest w Lukas Banku Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Banki 27.12.02, 20:06 No to skoro nie te warunki to po co się pytasz? Jeśli kolejne wypowiedzi Cię nie przekonują. No bo na dobrą sprawę to co chcesz usłyszeć? PS Lukas Bank nie ma siedziby w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Banki IP: *.toya.net.pl 27.12.02, 20:25 Wybacz ale to zdanie jest pozbawione sensu:No to skoro nie te warunki to po co się pytasz? A przekonana do jakiegos banku to moge byc jesli wiecej niz jedna osoba mi go poleci. A to co powiedziales o Mbanku mnie nie przekonalo bo to samo mam w Lukas Banku. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Banki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.02, 20:30 To polecam grupę news: pl.biznes.banki Pozdrawiam, MarcinK PS A jak w Lukas Banku wygląda kwestia wypłat gotówki z bankomatów? w mBanku i Multibanku wypłacam bez prowizji w każdym Euronecie. M. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Banki 27.12.02, 20:31 Gość portalu: Ona napisał(a): > Wybacz ale to zdanie jest pozbawione sensu:No to skoro nie te warunki to po co się pytasz? --Fakt, zbyt duży skrót myślowy. Chodziło mi o to, że jesli nie kozystne warunki, to co ma Cię przekonać? > A przekonana do jakiegos banku to moge byc jesli wiecej niz jedna osoba mi go > poleci. A to co powiedziales o Mbanku mnie nie przekonalo bo to samo mam w --O rany! A czytałas wypowiedź Marcina? > Lukas Banku. --No skoro Lukas jest taki dobry, a propozycje tego abyś zakładała konto w banku z siedzibą w Łodzi Cię nie przekonuje, to jaki cel ma dalsza rozmowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ano mbank i multibank też nie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 01:55 mają centrali w Łodzi - to są tylko produkty bankowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: mbank i multibank też nie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 22:37 To co się znajduje przy Mickiewicza 10? Centrala tych wydziałów i pracuje tu pareset osób. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ano Re: mbank i multibank też nie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.02, 02:54 OK, że te produkty bankowe są zarządane z Łodzi, bo daje to ileś tam całkiem nieźle płatnych miejsc pracy (no ale nie kilkaset - no chyba nie ponad trzysta ?), ale te produkty bankowe to raczej poziom oddziału makroregionalnego - centrala to jednak zarząd - a ten póki co w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: mbank i multibank też nie 29.12.02, 11:17 owszem, ale w Łodzi znajduje się również spora część BRE Banku... jak myślisz- po co by im był taki duży wieżowiec??;-) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unikorn Re: IP: *.bremultibank.com.pl 29.12.02, 16:59 W tym wieżowcu znajduje się również np. prokuratura ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ano666 Re: mbank i multibank też nie 30.12.02, 02:55 W Łodzi jest Centrum Rozliczeniowe BRE Banku dla całej sieci BRE - nie ma to wiele wspólnego z mbankiem i multibankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: mbank i multibank też nie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.02, 12:35 A od kiedy makroregiony mają prezesów? A Multi i mBank mają w Łodzi prezesa Lachowskiego. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
ano666 Re: mbank i multibank też nie 30.12.02, 02:56 Ale to jest członek zarządu bre Banku SA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojto Re: mbank i multibank to spółki BRE Banku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 13:02 Grupę BRE Banku tworzy 15 wyspecjalizowanych spółek, bezpośrednio lub pośrednio zależnych od BRE Banku. Usługi Grupy zapewniają kompleksową ofertę finansową dostosowaną do potrzeb zarówno Klientów instytucjonalnych, Private Banking jak i indywidualnych. Z myślą o Klientach instytucjonalnych w ramach Grupy oferujemy usługi z zakresu bankowości korporacyjnej, inwestycyjnej oraz zarządzania aktywami. Osobom o wysokim statusie majątkowym, które cenią najwyższej klasy specjalistyczne usługi finansowe “szyte na miarę” oraz wysoką indywidualność, Grupa BRE Banku oferuje usługi z zakresu private banking, a także asset management. Klienci indywidualni mogą skorzystać z oferty mBanku, MultiBanku i Multiportu – trzech części BRE Banku zorientowanych na nowoczesne usługi bankowości detalicznej. Wiele nowoczesnych instrumentów i usług dla tego kręgu Klientów znajduje się także w ofercie pozostałych spółek Grupy, szczególnie Rheinhyp-BRE Banku Hipotecznego, Domu Inwestycyjnego BRE Banku, Powszechnego Towarzystwa Emerytalnego Skarbiec-Emerytura oraz Skarbca TFI. wiec są to spółki BRE Banku zresztą jedne z nieliczne zlokalizowane poza Warszawą, nie ma co mówić że te spółki mają centrale bo to spółki w 100% zależne od BRE Banku więc ich prawdziwa centrala to siedziba BRE Banku( spis wszystkich central bankowych jest tutaj www.nbp.pl ) a ta znajduje sie w Warszawie, zresztą nomen omen w nowoczesnym biurowcu który zbudowali kilka lat temu i stamtąd właśnie kierują wszystki zależnymi spółkami w tym mbankiem i multibankiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ano mbank i multibank to spółki BRE - CO TAKIEGO ???? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.02, 15:27 A czy te "SPÓŁKI" mają licencję bankową ? Korzystają z licencji BRE i niczym się nie różnią od oddziału. Nie są to żadne spółki tylko wydzielone produkty bankowe ze swoim budżetem. Chwała BRE, że umieścił to w Łodzi - ale nie są to odrębne banki. Z tego co wiem, to załatwił to Lachowski, ktory w zarządzie BRE odpowiada za te produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Banki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.02, 20:26 Witam Nie odbierz tego złośliwie ale jeśli wiesz jak gdzie jest to po co pytać? A odnośnie Lukas Banku... no cóż spróbuj... Pozdrawiam, MarcinK PS A ja mam konto w mBanku i Multibanku, a firma żony w Multibanku i sobie chwalimy :-) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Banki IP: *.toya.net.pl 27.12.02, 20:35 Wiem jak jest w Lukas Banku bo moj narzeczony ma tam konto, ja chcialam zalozyc wlasnie w Mbanku ale poniewaz nie wiem nic o tym banku ani o innym to chcialam zeby ktos mi cos polecil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Banki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.02, 20:42 A tak na marginesie to w Lukas Banku jest 5,50%, a w mBanku 6,40%. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: Banki 27.12.02, 20:31 Gość portalu: Ona napisał(a): > W ktorym banku najlepiej otworzyc konto? Do jakiego kraju pojechać w wakacje? Jaki sobie kupić samochód? Jaki film najlepiej obejrzeć? (...) itp. itd. Pytania z kategorii za 100 pkt. To zależy od Ciebie i Twoich oczekiwań wobec warunków, jakie bank może Ci zaproponować. Jeżeli myślisz "nowocześnie" i nie masz problemów z "nowymi" technologiami polecam Ci jeden z banków internetowych, bądź też konto w tradycyjnym "marmurku" z obsługą przez internet. Jeżeli na pewno nie zdecydujesz się na bank internetowy, idź tam, gdzie masz najbliżej placówkę banku (koło domu, miejsca pracy etc.) A przede wszystkim wejdź na któryś z portali, gdzie będziesz mogła porównać parametry kont osobistych (bez urazy, ale dla laików dość dobry wydaje się serwis banki.wp.pl/kontad.html?b=4 < Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Banki 27.12.02, 20:49 Brawo. Uni pracujesz w banku czy jak? ;P hihihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Banki IP: *.toya.net.pl 27.12.02, 21:17 Juz wybralam LGPetro, zegnajcie Panowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Banki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.02, 21:21 Mam nadzieję, że masz świadomość, że lada chwila LG Petro zostanie włączone do Nordei i będzie miało produkty Nordei. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Banki IP: *.toya.net.pl 27.12.02, 21:35 Wiem ze Nordea wykupila LG,pa Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Banki 27.12.02, 21:24 echhh baba ;P Nie dość, że i tak zrobi po swojemu to jeszcze porzuca! Mogłabyś moze kiedyś nas jednak odwiedzić? Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: Banki 27.12.02, 21:35 Ciekawe co na to jej narzeczony? ;-) W sumie źle nie wybrała, ale placówek LG Ci u nas "wyjątkowo" dostatek :-| Jak już chciała konto z serwisem www, to chyba jednak lepiej było wybrać ofertę mBanku lub Multi. (przynajmniej nie mają "marketowych" opłat za przelewy tj. 0,99 zł do innego banku) ---------- Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Banki 27.12.02, 21:42 Ale nawet jesli masz rację, to i tak ONA Ci jej pewnie nie przyzna. Mam jakos takie wrażenie, że sama wiedziała czego chce, a tu popisała dla samego sprawdzenia czy dobrze wybrała. No ale my jej tu coś innego doradzalismy, wie "żegnajcie". Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Banki 28.12.02, 00:07 Już Cię lubię :) Mamy konto w jednym banku. Prawda, ze dobry? Pozdrowionka :) Odpowiedz Link Zgłoś
barti77 Re: Banki 28.12.02, 00:13 Czytając niektóre wątki zauważyłem, ze "powstał" krąg LG - niedługo rzeczywiście Nordea. A co on oferuje takiego rewelacyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Banki 28.12.02, 00:19 Iii tam od razu rewelacyjnego. Kiedy rok temu zmieniałem bank, LG proponował najkorzystniejsze oprocentowanie i najmniejsze koszty prowadzenia RORu oraz MasterCard Silver po 3 miesiącach. Ot i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
barti77 Re: Banki 28.12.02, 00:27 Ja mam konto w mBanku nie nie mam żadnych kosztów z tytułu prowadzenia rachunku i przelewy internetowa za darmo. Oprocentowanie też jest chyba korzystne bo ok. 5-6%. No, problem jest bo jak masz gotówkę to do kasy nie wpłacisz tylko trzeba kombinować z jakimś przelewem albo przekazem - zależy co kto potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw MBank i Lucas 28.12.02, 02:12 proponuję odwiedzić strony internetowe obydwu. Porównaj takie rzeczy jak: 1. oprocentowanie (przede wszystkim) (na razie wygrywa MBank) 2. Limity wypłat 3. Tabelę opłat - sporo usług jednak jest płatnych , np. jeśli płacisz za mieszkanie przelewem i płacisz też na tzw. Fundusz Remontowy, to składając PIT morzesz sobie odpisać od podatku wydatki na ten fundusz w ramach ulgi remontowej - musisz mieć jednak druk z banku, że przelewy te wykonywał - każda kartka kosztuje. Ile? To zależy od banku. Ile zapłacisz za nową kartę? Czy dostaniesz kartę do bankomatu za darmo? 4. Jakie są warunki kredytowe? 5. Ile jest banomatów? (powinno być chyba na 2-gim miejscu) W ilu możesz wypłacać pieniądze bez prowizji? (Tu wygrywa MBank - ma umowę z Euronetem - Euronet ma dużo wiecej bankomatów niż Lucas) 6. Zaleta Lucasa - dostałaś kaskę od rodziców - możesz pójść do okienka i bez prowizji wpłącić na swoje konto. W MBanku musisz zrobić wpłatę na poczcie lub w innym banku zlecić przelew. 7. Jeśli robisz zakupy w internecie, to czy możesz to zrobić karta danego banku? (MBank daje specjalną Ekartę) na stronie MBanku morzesz sobie "popróbować" jak to jest być ich klientem. Pamiętaj - konto w tak typowo internetowym banku jak MBank opłaca sie tylko jeśli masz stały, tani dostęp do netu. W przeciwnym przypadku rachunek za telefon (modem) może zjeść ewentualne zyski, a wszelkie operacje wykonywane poza internetem (zlecane operatorowi przez telefon) kosztują!!! pozdrawiam, pijaw_mbankowy_i_pekaosa_(okienka,okienka!) Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: MBank i Lucas 28.12.02, 10:33 pijaw napisał: > Porównaj takie rzeczy jak: > W ilu możesz wypłacać pieniądze bez prowizji? (Tu wygrywa mBank - ma umowę z > Euronetem - Euronet ma dużo wiecej bankomatów niż Lukas) Lukas Bank też korzysta z bankomatów Euronetu (a niektóre są dla posiadaczy "delfinów" mBanku bezprowizyjne, więc tu przeważa mBank). > 6. Zaleta Lucasa - dostałaś kaskę od rodziców - możesz pójść do okienka i bez > prowizji wpłącić na swoje konto. W mBanku musisz zrobić wpłatę na poczcie lub > w innym banku zlecić przelew. I tu trzeba wykazać się znajomością oferty. Bezpłatnie można wpłacić na konto w mBanku m-dzy innymi posiadając MultiKonto depozytowe w MultiBanku - poprzez jeden uprzednio zdefiniowany przelew (bezłatny). Są też opcje z niektórymi innymi bankami (gdzie opłaty za prowadzenie rachunków nie są wyjątkowo złe), ale o tym może w następnym odcinku ;-) > 7. Jeśli robisz zakupy w internecie, to czy możesz to zrobić karta danego > banku? (mBank daje specjalną eKartę) A dodatkowo wprowadził mTransfer, z którego można skorzystać bezpłatnie, wykonując zakupy np. na Helion.pl czy płacić w Allegro (m.in.) > Pamiętaj - konto w tak typowo internetowym banku jak mBank opłaca sie tylko > jeśli masz stały, tani dostęp do netu. W przeciwnym przypadku rachunek za > telefon (modem) może zjeść ewentualne zyski, a wszelkie operacje wykonywane > poza internetem (zlecane operatorowi przez telefon) kosztują!!! ALE, dużo można zrobić samodzielnie poprzez automatyczny teleserwis i kosztuje to tyle, co za połączenie z nr 0-801... (konkretnie 0-801-362-265), gdyż za same operacje nie płaci się nic. Klientem mBanku można zostać nie posiadając wogóle dostępu do Intenretu - jest to bank elektroniczny (e-bank) a nie wyłącznie internetowy. > pozdrawiam, Również pozdrawiam! > pijaw_mbankowy_i_pekaosa_(okienka,okienka!) ---------- Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw Zgadzam się w całości :-) 28.12.02, 12:22 Ze wszystkimi korektami i glosami :-) My tak sobie tu piszemy, a ja nie rozumiem, w czym LG jest lepszy od mBanku...? Chyba, że nazwa Lucky Goldstar ma przynosić szczęście :-) Ciekawe, czy Nordea też nię jakoś szczęśliwie tłumaczy?? :-PP pozdrawiam, pijaw :-) Odpowiedz Link Zgłoś