Dodaj do ulubionych

/;(€&@@gotówka🤮

14.02.25, 08:26
Tak się głupio poskarżę, a co.
Od wielu już lat w sumie nie używam gotówki. I jest git. Uwielbiam to.
No i weszłam w posiadanie kilku tysi w gotówce, nic wielkiego. Banku nigdzie w akceptowalnej okolicy nie mam, więc stwierdziłam, że nic, tak wydam.
Okazało się, że:
- nie mam portfela (kart, dokumentów też nie noszę….)
- jak znalazłam, to trudno upchać w nim
- gdzie i po co nosić portfel idąc po prostu na spacer?
- jakie to jest niewygodne! Tyle czynności, aby kupić precla- wyjmij portfel, odlicz gotówkę, czekaj na resztę, która sprzedawca musi wygrzebać z kasy- tyle to czasu zajmuje uncertain brudne banknoty etc. Schowaj resztę i portfel. Aaaaaaaaa!
- wywołuję, płacąc gotówką, prawie irytację 😁 i młodych sprzedawców/kasjerów i osób za mną
No modle się, żeby te kilka tysi wydać.
Najgorzej, że czasem zapominam, że mam płacić gotówką i przyłożę już telefon🤦‍♀️
Taki głupi problem pierwszego świata mi się zdarzył.
Kretynska gotowka! tongue_out
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:27
      Są jeszcze wpłatomaty wink
      • kk345 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:30
        Raczej rzadko są gdzieś, gdzie "Banku nigdzie w akceptowalnej okolicy nie ma"
        • iwles Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:33

Więcej jest wplatomatow, niż banków.
          • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:04
            Hm, miałam ochotę to napisałam- twoja odpowiedź też kretyńska, nie? 😆
            • iwles Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:09

Moja???
        • hanusinamama Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 12:55
          Koło mnie 3 wpłatomaty bez banku...
    • ritual2019 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:30
      Pod jakim wzgledem okolica w ktorej jest bank musi byc akceptowalna?
      • alex_vause35 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:57
        Odległości od domu, pracy, żeby nie musieć specjalnie nigdzie jeździć?
        • little_fish Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:19
          Gdyby wydanie gotówki (mówimy o kilku tysiącach na codzienne pierdółki, a nie duży zakup) kosztowało mnie tyle irytacji, to wolałabym poświęcić czas i podjechać do banku albo wpłatomatu . No ale każdy robi jak mu wygodniej
        • ritual2019 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:24
          alex_vause35 napisała:

> Odległości od domu, pracy, żeby nie musieć specjalnie nigdzie jeździć?
          >

Czyli ktos zyje w dziurze oddalonej od jakiejkowiek cywilizacji.
          • asia-loi Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:34
            ritual2019 napisał(a):

>
            > Czyli ktos zyje w dziurze oddalonej od jakiejkowiek cywilizacji.

I w tej dziurze wszędzie płaci telefonem 😉
            • arwena_111 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:36
              Płaci kartą w telefonie - terminale mają nawet w dziurach, gdzie nie ma banku ani bankomatu.
              • asia-loi Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:50
                arwena_111 napisała:

> Płaci kartą w telefonie - terminale mają nawet w dziurach, gdzie nie ma banku ani bankomatu.

Im większa dziura, tym mniej terminali.
                • z_lasu Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:56
                  Praktycznie w każdym wiejskim sklepiku da się zapłacić kartą. Tylko na targowiskach terminale mobilne się słabo przyjęły.
                  • ritual2019 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:56
                    z_lasu napisała:

> Praktycznie w każdym wiejskim sklepiku da się zapłacić kartą.

A
                    Jak i gotowka.
            • ritual2019 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:47
              asia-loi napisała:

> ritual2019 napisał(a):
              >
              > >
              > > Czyli ktos zyje w dziurze oddalonej od jakiejkowiek cywilizacji.
              >
              > I w tej dziurze wszędzie płaci telefonem 😉
              >
              >
              No wlasnie
              • bezmiesny_jez Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 17:15
                Przecież płatność telefonem to to samo co płatność kartą. U was w UK są z tym problemy?
    • maslova Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:30
      Nie możesz wpłacić gotówki na konto wpłatomatem?
      • raczek47 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:37
        W każdym centrum handlowym są wpłatomaty.
        Idiotyczny wątek.
        • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:01
          Nie bywam w centrach handlowych- po xuj?🤷
          • iwles Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:06

To poproś jakaś sąsiadkę emerytkę, żeby przelała ci kasę na konto, a ty jej dasz gotówkę. Może szybciej jakąś litosciwą znajdziesz, niż dojdziesz do wpłatomatu.
          • szaraiwka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:15
            zeby wydac gotowek? smile poszlabys raz a dobrze pozbylabys sie problemu
          • bezmiesny_jez Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:21
            >Nie bywam w centrach handlowych- po xuj?🤷

No to nieś swój krzyż.
          • arabelax Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 12:43
            tak bys na zywo odpowiedziała komuś 'po xuj?'?
        • z_lasu Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:52
          Ja np. do najbliższego centrum handlowego z wpłatomatem mam jakieś 40 km. Owszem, czasem bywam, tak raz na 2 miesiące.
          • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:57
            No ja w linii prostej 1.5 km. Nie bywam. Niosę swój krzyż. Gotówkowy.
            • kachaa17 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 12:28
              Jeju, masz 1,5 km i zamiast pójść nawet na piechotę i wpłacić te pieniądze to irytujesz się i narzekasz.
              Myślę też, że trochę przelewasz swoje emocje ma innych ludzi. Ja płacę gotówką ale również ludzie przede mną w kolejce płacą gotówką i nie odczułam nigdy irytacji iż tego powodu, ani swojej ani czyjejś.
    • ichi51e Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:36
      Nie wydawaj. Odłuż na bok do szafki będziesz mieć jak - przyjdzie monter, zapas itd. Nie rozumiem podejścia - wpadło w cashu to szybko przewalę.

Swoją droga wymyśliłam w liceum “teorię aktywnego pieniądza” każdy fizyczny pieniądz dąży do bycia aktywnym a aktywny jest w momencie transakcji. Więc każdy banknot czy moneta siedząc w portfelu wydziela feromon “użyj mnie”. Samotne 200 wydziela go słabo cztery 50 to już się nawzajem nakręcają szybko idzie jedna druga trzecia (czyt. Rozmienisz to mogiła) podobnie z monetami - tu najgorsze 2. Grosze wydzielają tyle co nic czasem nawet niechęć do bycia aktywnymi zależy ile ich masz.
      • marusia_ogoniok_102 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 16:36
        Fajna teoria, zapamiętam big_grin
      • furiatka_wariatka Re: /;(€&@@gotówka🤮 16.02.25, 14:37
        No właśnie, też bym po prostu odłożyła te pieniądze, skoro na codzień płacisz telefonem. Wczesniej czy później zdarzy się okazja, że akurat gotówką się przyda. Ciężko mi uwierzyc, że nie zdarzają ci się takie sytuacje. Osobiście uważam, że warto trochę gotówki przy sobie nosić, bo czasem zdarzają się w sklepach jakieś awarie terminala albo jakąś wtopa w banku.
        Nie rozumiem zupełnie problemu, wątek mocno wysilony.
    • primula.alpicola Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:41
      Ach, ta irytacja kasjerów i osób za tobą, widzę to!
      • marecky81 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:45
        A te brudne banknoty big_grin
    • andaba Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:46
      Bardzo chciałabym zobaczyć te miejsca, gdzie można kupić precla i zapłacić kartą. Ja znam miejsce jedno - dworzec główny, ale tam jest też multum wpłatomatów.

Pieniądze noszę w kieszeni kurtki bądź torebki, też nie mam portfela.
      Pewnie, płacenie kartą jest wygodne,no ale nie popadajmy w przesadę, w wielu miejscach nie zapłacisz kartą, a gotówką wszędzie.
      • iwles Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:00

Precle są w piekarniach/cukierniach. W większości można płacić kartą.
      • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:09
        Ale Anaba, z tymi preclami to żart, nie?
        Od lat kupuje precle kartą, od bagateli, dworzec i UJ, i Starowiślna.
        Ostatnio zderzył mi się jeden stragan, gdzie chcieli gotówkę- wzruszyłam ramionami i poszłam do następnego.
        Gdybym chodziła do kościoła to bym nas tacę karta dawała.
        W sumie nie znam miejsc gdzie nieeee można płacić gotówką, albo choć blikiem.
        Absolutnie je omijam- znaczy, że nielegalne, podatków i zusu nie płacą i nie chce do tego ręki przykładać
        • andaba Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:15
          Nigdy na Kleparzu nie kupujesz? Czy pod halą targową?

I nie, poza dworcem nigdy nie widziałam żeby można było zapłacić kartą - byłam na Ujastku w poniedziałek, nic tam nie ma do jedzenia, tylko te precle przy rejestracji. - płatne gotówką. Ale nawet że stówki mi wydał musiałam coś kupić, byłam na czczo, a siedziałam do południa, gdybym nie miała gotówki, to bym była w czarnej d..., do sklepu trzeba tam kawałek iść, a nie było wiadomo, kiedy zawołają do gabinetu.
        • iwles Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:32
          autentyczka napisał(a):

> Od lat kupuje precle kartą, od bagateli, dworzec i UJ, i Starowiślna.

No to masz wpłatomatów od xuja w pobliżu.

• autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:59
            Nigdy nie używałam. Akurat w tym msc w sumie l domu pracuję.
            Ale może ogarnę.
            Problem mam też inny: cześć w PLN a część w euro- what a nuisance😤
            • ritual2019 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:01
              Wraz z rozwojem watku dojda kolejne 'powiklania'
              • tiffany_obolala Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:08
                A Ty się zachowujesz jak facet. To nie jest wątek do rozwiązywania problemów, tylko do narzekania. Ja też nie lubię używać gotówki, w kieszeniach mam smaczki dla psa i dziury przez psa wygryzione (żeby się dostać do smaczków), i wiem, że to problem pierwszego świata, tak jak nieczynne toalety po 22.00 w warszawskim metrze, ale chcę sobie ponarzekać, jak wątkodajka. Odzwyczaiłam się od gotówki smile
            • iwles Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:03
              autentyczka napisał(a):

> Problem mam też inny: cześć w PLN a część w euro- what a nuisance😤

Przecież tam masz właśnie wpłatomaty Euronet.

• autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:42
                Znaczy gdzie?
                One euro przyjmą?🤨
            • asia.sthm Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:25
              To po kiego na bank napadałaś?
              Ktoś ci wmusił tyle gotówki? Nie trzeba było awanturę zrobić, zaprzeć się nogami i rękami, zagrozić denuncjacjà pracza brudnych pieniędzy?
              Teraz cierp, należy ci się.
              • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:37
                No tylko kilka tysi- zwrot pożyczki od starszej osoby, nie chciałam robić problemu o sobie zrobiłam.
                Jeszcze część w euro😤
                • asia.sthm Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:56
                  No to cierp. Pojedź gdzieś te euro przehulać jak nie wiesz co z nimi zrobić na miejscu.
                • kira_03 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 11:30
                  Ale masz problemy, nie sądziłam, ze to kiedykolwiek powiem, ale to klasyczne: "w tylku się poprzewracała". Zamiast się cieszyć z dodatkowej kasy, to narzekasz. A Euro schowaj do skarpety, przyda się przy podróży za granice.
      • konsta-is-me Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:21
        W Polsce prawie -karta praktycznie wszędzie. Za precla na pewno.
        Mieszkasz w Niemczech ?
        • ritual2019 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:28
          Jesli wiec nie mozesz znalezc miejsc gdzie mozna placic gotowka (serio sa takie?) to miejsce gdzie mozna wplacic gotowke na konto tez powinny byc.
      • little_fish Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:24
        "w wielu miejscach nie zapłacisz kartą, a gotówką wszędzie." Raczej mało jest miejsc gdzie nie zapłacisz kartą.
        • andaba Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:37
          Na bazarze
          Za przykładowego precla z wózka
          Za bilet w niektórych tramwajach
          Za bilet w autobusie PKS
          Za bilet w busie
          Za stroik czy świeczkę pod cmentarzem
          To takie pierwsze co mi przychodzi do głowy, z czego korzystam.
          • tiffany_obolala Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:42
            Ja w tych wszystkich miejscach w PL mogę płacić kartą (nawet w dziurach zabitych dechami), w ostateczności blikiem. Blikiem mogłam płacić na stoiskach ad hoc pod cmentarzem 1 listopada, nawet za znicze od harcerzy.
            • andaba Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:46
              Nie, nie można.
              Jeżeli jeszcze właścicielem stoiska jest sprzedający, to mu możesz blokiem przesłać, ale niekoniecznie tak jest, poza tym często też nie mają bliska, ja zresztą też nie mam.
              Powodzenia życzę w kupowaniu biletu na PKS. Może macie zna kupić przez internet, ale jak się przesiądź, to nie ma gwarancji, że zdążysz na autobus, bo często decydują sekundy. To samo dotyczy busa.
              • tiffany_obolala Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:58
                Regularnie jeżdżę z Krakowa w różne góry, często z przesiadką z dużej linii do lokalnego busika, z tych co nawet rozkładu nie mają. Nigdy mi się nie zdarzyło, że nie mogłam zapłacić bezgotówkowo. Może miałam szczęście?
                • andaba Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:11
                  Miałaś szczęście. Przejedź się PKS Jarosław lub sanbusem.
            • 11marlenka Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 12:43
              No to na wsi gdzie byliśmy na urlopie byś umarła z głodu albo żywiła się tylko tym co jest dostępne na stacji benzynowej (alkohol, hot-dog, woda, soki, słodycze) - bo tam był czynny terminal. A już sklep tamtejszy (świetnie zaopatrzony we wszystko od spożywki przez chemię po ciuchy) owszem miał terminal, ale nieużywany.
              • little_fish Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 13:06
                Jeden sklep na wsi to nadal nie jest "wiele miejsc". Z głodu bym nie umarła gdyż posiadam również gotówkę, a wycieczka do bankomatu nie jest dla mnie wyzwaniem.
          • little_fish Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:46
            No. Wydanie kilku tysięcy w tych miejscach zajmie autorce sporo czasu 😄
            Nawet jeśli jest tam stałym bywalcem.
            • andaba Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:48
              No to skoro tak wszędzie można płacić kartą to nie wierzę w brak wpłatomatów. Po prostu szuka problemów.
              Jeżeli mieszka w Krakowie to raczej ich nie brakuje.
              • asia.sthm Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:18
                Bo jak się komuś chce złościć to się musi wyzłościć. Tylko ten zielony rzyg brzydki w tytule mylácy. Myślałam, że się zatruła lizaniem palca przy liczeniu stosu banknotów.
              • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:39
                No przecież po prostu się złoszczę- myślałam że to mniejszy problem dodawać mnie się denerwuje mnie jak cholera
            • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:38
              Wiecie nie bywam.
              Na szczęście paliwo i jedzenie kupuję
          • bezmiesny_jez Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:03
            >Za przykładowego precla z wózka

Możesz. Przynajmniej w Krakowie.

>Za bilet w niektórych tramwajach

No to apka (BTW, w których tramwajach są jeszcze w Krakowie biletomaty na gotówę)

>Za bilet w autobusie PKS

W CZYM big_grin ?

>Za bilet w busie

Nie wiem, w jakim busie, bo nie jeżdżę, ale w sieciowych jak najbardziej zapłacisz kartą.

>Za stroik czy świeczkę pod cmentarzem

Niby pod którym?
            • dominika9933 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 11:21
              Pod Rakowickim. We Wszystkich Świętych w trzech kolejnych budkach nie można bylo. Wózków z preclami bez terminali też jest sporo. Oprócz tego na Kleparzu na większości stołów też nie można.
              • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 11:48
                No rozumiem, tylko z mojego PTK widzenia to są bezużyteczne info, ponieważ:
                - na Rakowickim nie bywam, na inne ch cmentarzach 1-2 razy www roku i trudno tam wydać kilka tysi
                -precle kupuje raz na ruski rok i szukam z terminalem
                - na Kleparzu bywam 2-3 razy do roku, wolę, oczywiście, Na Stawach i kupuje w budkach
                W ogóle to nie wiem po co ta wyliczanka
                • andaba Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 11:50
                  Bo pisałaś, że już nigdzie się nie da gotówką.
                  A parę tysięcy spokojnie możesz przepuścić w normalnym sklepie kupując kurtkę, sprzęt elektroniczny, czy cokolwiek.
                  Albo trzymac w skarpetce na wypadek awarii elektroniki, odsetki są tak kiepskie, że wiele nie stracisz.
                • dominika9933 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 12:07
                  Jak kupujesz Na Stawach, to na Zwierzynieckiej masz wpłatomat Euronetu.
                • po_godzinach_1 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 12:11
                  autentyczka napisał(a):

> No rozumiem, tylko z mojego PTK widzenia to są bezużyteczne info, ponieważ:
                  > - na Rakowickim nie bywam, na inne ch cmentarzach 1-2 razy www roku i trudno ta
                  > m wydać kilka tysi
                  > -precle kupuje raz na ruski rok i szukam z terminalem
                  > - na Kleparzu bywam 2-3 razy do roku, wolę, oczywiście, Na Stawach i kupuje w b
                  > udkach
                  > W ogóle to nie wiem po co ta wyliczanka

Mam nadzieję, że ktoś ci tę gotówkę ukradnie w ten sposób rozwiązując twój problem
                • bezmiesny_jez Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 17:17
                  >- na Kleparzu bywam 2-3 razy do roku, wolę, oczywiście, Na Stawach i kupuje w budkach

Czekaj, mieszkasz w Krakowie i nie masz nigdzie blisko banku ani wpłatomatu big_grin ? No to się posypała panience narracja.
          • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:04
            Na bazarach nie bywam, na placyku lokalnym wszędzie na straganach płacę kartą. Na kleparzyvzreszra też, ale ja w budkach kupuję.
            Za precla karta.
            Za bilety też karta, wvpks nie bywam czasem w butach- karta płacę.
            Bilety używam w aplikacji.
            Na batowicach karta płacę za znicze.
            Gorzej- kobtwriwi blikam i pani sprzątającej w Ukrainy.
            Co za świat
            • andaba Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:21
              Na Rakowicach od strony Prandoty tylko gotówka.
              Na Grębałowie od pętli też.
              Na żadnym straganie na bazarze żadnym nie kupisz.

Za to absolutnie w każdym miejscu zapłacisz gotówką.
              Wyjątkiem są autobusu z automatami na kartę, na co moja córka klnie za każdym razem jak jedzie na 2 strefę,

A, kiedyś płaciłam w sądzie za coś i też żądali gotowki nie pamiętam co to było, księgi wieczyste?
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:41
        Pokaż mi raczej te miejsca, gdzie NIE można płacić bezgotówkowo. Sprzedający ma obowiązek udostępnić przynajmniej jedną bezgotówkową formę płatności, wiec nawet jak nie karta, to blik.
        • ritual2019 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:50
          Skoro ma te kilka tysiecy to moze wydac np a zakupy spozywcze. Rachunek np 123.35 wiec 100 placi gotowka a reszte z karty. Kilka banknotow zmiesci sie do kieszeni albo torebki.
      • 18lipcowa3 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 18:01
        Obudź się babciu. Wszędzie zapłacisz kartą
        • eva_evka Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 18:18
          Na moim bazarku za warzywa i za kwiaty nie zapałce kartą.
    • po_godzinach_1 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:51
      autentyczka napisał(a):

> Kretynska gotowka! tongue_out

Raczej kretynski wątek
    • alicia033 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 08:56
      autentyczka napisał(a):

> Tak się głupio poskarżę, a co.

ale brawo za samoświadomość!wink
    • nangaparbat3 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:05
      Po prostu ciesz się, że nie musisz nosić z sobą worka soli.
      • ruta_tannenbaum Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 11:15
        big_grin
    • asia-loi Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:13
      Nie rozumiem problemu.
      Jak Ci ta gotówka tak ciąży, to zawsze możesz komuś dać, czy to instytucji, czy osobie prywatnej.
      Moim zdaniem zawsze warto mieć jakąś kasę w domu na różne nieprzewidziane wydatki.
      Jest całkiem sporo miejsc, gdzie nie da się zapłacić kartą czy tel. Awarie terminali też się zdarzają.
      • marecky81 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:17
        A jeszcze jak rząd zdecyduje o ukaraniu obywateli i odcięciu ich od kont big_grin
        • asia-loi Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:23
          marecky81 napisał(a):

> A jeszcze jak rząd zdecyduje o ukaraniu obywateli i odcięciu ich od kont big_grin

Co nie jest niemożliwe. Chyba kilka lat temu rząd na Cyprze pozabierał ludziom trochę kasy z kont, a w bankomatach były limity. W covidzie Kanada protestujacym kierowcom ciężarówek, też zablokowała konta.
      • bezmiesny_jez Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:22
        >Jest całkiem sporo miejsc, gdzie nie da się zapłacić kartą czy tel.

Dzikie parkingi w Zakopanem albo kibel na dworcu?
        • asia-loi Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:43
          bezmiesny_jez napisała:

> >Jest całkiem sporo miejsc, gdzie nie da się zapłacić kartą czy tel.
          >
          > Dzikie parkingi w Zakopanem albo kibel na dworcu?

Np. bazarek koło mnie. Oczywiście mogę nie kupowac na bazarku, ale np. tak dobrych jajek nie kupię nigdzie, a płatność tylko gotówką. Zresztą na bazarku kupuję jeszcze inne rzeczy.
          W razie jakiejś awarii w domu, fachowcowi ściągniętemu na cito, też nie zapłacisz kartą. Moja najbliższa rodzina uwielbia prezenty w gotówce 😀
          Zresztą ja też uważam, że to są najbardziej udane prezenty 😀
          Generalnie gotówka się przydaje, ale kartę też warto mieć.
          • bezmiesny_jez Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:05
            >Np. bazarek koło mnie.

No to rzeczywiście "sporo miejsc".
        • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:05
          Na dworcu kubek karta.
          Na dziko nie parkuje i nie płacę. Zakopane raczej rzadko
    • bezmiesny_jez Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:19
      Współczuję sad Doceniam swoje życie, jak czasem tu czytam o ludzkich problemach.
    • feniks_z_popiolu Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:26
      Wplatomat wykorzystaj
    • tiffany_obolala Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:26
      Siostro!
      Najtrudniej było mi płacić majstrowi za remont - to już były grube tysiące, chciał w gotówce, bankomat tyle na raz nie da, oddziały banku polikwidowane, co ja się umęczyłam i najeździłam po mieście!
      A najbardziej mnie wkurzają "podwójne standardy" - np. tu gdzie mieszkam miasto jest praktycznie bezgotówkowe (bez karty jest trudno), ale poza miastem już gotówka jest niezbędna, bo knajpy, małe sklepy, miejsca turystyczne nie mają terminali, a ja nie mam lokalnej wersji blika. Albo w schronisku Murowaniec - toalety płatne kartą, a restauracja gotówką. O ile normalnie rozumiem schroniska, bo w górach często brak zasięgu, to w tym przypadku nie smile
    • salatka_z_cynamonem Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:39
      LOL
      Ja często płacę gotówką i nie widzę żadnej irytacji kasjerów czy ludzi w kolejce. Ludzie, których gotówka irytuje generalnie kierują się do kas samoobsługowych.

Brudne banknotysmile Rasowa ematka - do przychodni posiedzieć z wirusami i bakteriami latają co tydzień, ale gotówka ojojojoj brudna
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:42
      Zabieraj gotówkę tylko na duże zakupy, a nie na spacer po precla.
      • salatka_z_cynamonem Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:47
        nie zartuj! to zbyt zdroworozsądkowe podejście, wątku by nie było jak założyć
        • ritual2019 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 09:51
          salatka_z_cynamonem napisała:

> nie zartuj! to zbyt zdroworozsądkowe podejście, wątku by nie było jak założyć

To prawda 🤣
    • z_lasu Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:01
      A tego to nie rozumiem:
      - gdzie i po co nosić portfel idąc po prostu na spacer?

To tak, jakbyś zapytała "gdzie i po co nosić mikser idąc po prostu na spacer?" No, jak nie potrzebujesz, to nie zabierasz. Jak potrzebujesz, to zabierasz w taki sposób, żeby Ci było wygodnie. Teraz akurat jest zima - nie masz kieszeni w kurtce?
    • bazia_morska Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:11
      W Trójmieście najbardziej lubią gotówkę taksówkarze, kosmetyczki i fryzjerzy.
      • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:34
        W KRK nie wiem kto woli płatności gotówkowe- ogólnie oszuści, nie wspieram
        Jeżdżę boltem i uberem.
        U fryzjera i kosmetyczki po prostu prosze o terminal.
        Jak raz robiłam paznokcie i kobieta twierdziła że ma problem z terminalem a blikiem nie przyjmuje t moja noga tam nie postanela- oznacza to że biznes ukrywa zarobki. I ja tego nie wspieram a wręcz odrzucam.
        • arwena_111 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 10:36
          A paragon za usługę dostałaś? Bo jak tak - to nic nie ukrywa.
        • kachaa17 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 12:42
          Wiesz, ja też generalnie niemql zawsze proszę o paragon bo nie chcę popierać krętaczy ale np. mojej fryzjerce płacę gotówką i nawet nie mam śmiałości poprosić o paragon. Godzę się na różne rzeczy, ponieważ jako jedyna z kilkunastu wypróbowanych fryzjerów umie ściąć moje włosy. Dodatko umawia wizyty tylko przez messengera, nawet nie mam do niej numeru telefonu. Czasem nie odpisuje po kilka dni albo nawet odpisze po tygodniu jak jest na urlopie (dowiaduję się o tym dopiero po jakimś czasie bo ona nigdzie nie zamieszcza takich informacji). Na wizytę u niej muszę brać urlop bo ona nie strzyże po 16 (ale koloryzację robi). No i muszę przejechać na drugi koniec miasta ( około pół godziny bo ja mieszkam jeszcze w mniejszym mieście, z drugiej strony dużego.)
          • little_fish Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 13:13
            O rany. Ja śmiałości mieć nie muszę bo i fryzjerka i kosmetyczka same dają paragony. Przyjmują też płatność kartą, choć fryzjerka kiedyś mówiła że woli gotówkę. Z tym że nie mówiła tego podczas płatności a w rozmowie z jakąś zaprzyjaźnioną klientką.
    • alexis1121 Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 11:06
      Kochana, wczoraj stałam z koleżanką w Starbucksie za kobietą na oko w moim wieku i wyglądającą normalnie, która płaciła drobniakami. Patrzyłam na tę scenkę z rozdziawioną buzią. Weszłyśmy do środka w połowie liczenia 50 groszówek przez baristkę, która nas przepraszała 😬 kto wie jak długo już te drobniaki liczyła…
      Na twoim miejscu poszła bym jednak do wpłatomatu, w ogóle sobie płacenia gotówką nie wyobrażam 😅 ale staram się być tolerancyjna, wiadomo.
      • hanusinamama Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 14:26
        ale co w tym śmiesznego? Miała sporo drobniaków, chciała nimi zapłącić...pieniądz jak pinieądz. Rozumie ze w starbuksie to wypada wyłacznie kartą płacić? Mentalnośc Karynki
        • little_fish Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 15:13
          Może miała daleko do banku 😜 więc zamiast wymienić postanowiła wydać.
        • alexis1121 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 16:17
          Wyraźnie napisałam, że byłam zszokowana (nie śmiałam się).
    • autentyczka Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 11:09
      Ale bez przesady😈
    • ruta_tannenbaum Re: /;(€&@@gotówka🤮 14.02.25, 11:13
      Bardzo rzadko płacę gotówką, w ostatnich miesiącach:
      - u szewca
      - w serwisie rowerowym (tam by pewnie można też blikiem)
      - składka na prezent w żłobku
      - jak już mam, to używam na napiwki w restauracjach
      Przy okazji mogę zaświadczyć, że na wspomnianym wyżej Kleparzu można płacić kartą big_grin
      Rozumiem, że nie szukasz rozwiązań, ale jako osoba o chyba podobnym stosunku do gotówki przyznam, że przy takiej kwocie i mieszkając w Kr ogarnęłabym szybciutko wpłatomat wink
      • dominika9933 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 13:55
        W budkach. Na stołach nie. Przynajmniej u mojej ulubionej pani z bundzem, u pana z oliwkami, pani z chlebem, wędlinami i długo wymieniać. W budkach wszystkich.
    • kafana Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 11:45
      To może zrób jakiś większy planowany od dawna zakup, maly remont? Wydasz za jednym zamachemsmile
    • kafana Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 11:49
      Albo idź do kantoru - wymień na euro ( teraz złotówka jest mocna) i zostaw sobie na wakacje albo wypadek wojny w plecaku ratunkowym 😀
    • marianna1960 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 12:38
      Gotówka to zło używam tylko do wózka i na bazarku, jest brudna, niewygodna w użyciu płacę tylko telefonem nawet kart nie używam.
      • po_godzinach_1 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 12:40
        marianna1960 napisała:

> Gotówka to zło używam tylko do wózka

A wiesz ile na takim wózku jest zarazków i pasożytów? Lepiej tego nie dotykaj, bo sie ubrudzisz.
        • eliszka25 Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 16:01
          A na telefonie ile bakterii, o pani!
    • aagnes Re: /;(€&@@gotówka🤮 15.02.25, 12:39
      Matko święta jakie problemy.
      U mnie na odwrót- operuje tylko gotowka od kilku miesięcy, efekty są super, zaoszczędziłam, wydaje tylko to co mam w portfelu, karty nawet nie noszę żeby nie kusilo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka