14.03.25, 14:30
Jaka jest prognoza cen art. spoż. do świąt wielkanocnych.

​Prognozy wskazują na dalszy wzrost cen niektórych artykułów spożywczych w Polsce w okresie poprzedzającym Święta Wielkanocne 2025 roku.​

Masło: W styczniu 2025 roku średnia cena kostki masła wyniosła 7,6 zł, co stanowi wzrost o prawie 30% w porównaniu z tym samym okresem w 2024 roku. Eksperci przewidują, że do Wielkanocy cena masła może osiągnąć około 12 zł za kostkę w regularnej sprzedaży, a w promocji nie mniej niż 8,99 zł. ​

Jajka: Wzrost popytu, epidemia ptasiej grypy oraz globalne zmiany gospodarcze przyczyniają się do wzrostu cen jajek. Przewiduje się, że w marcu i kwietniu 2025 roku ceny jajek mogą osiągnąć około 2 zł za sztukę w sklepach premium i dyskontach. ​
Inflacja: Według najnowszej projekcji Narodowego Banku Polskiego, inflacja w 2025 roku wyniesie 4,9%, co jest wyższe niż w 2024 roku, kiedy to inflacja wyniosła 3,6%. ​

Wzrost cen żywności może być również wynikiem niekorzystnych warunków pogodowych, które wpłynęły na mniejsze zbiory owoców i warzyw. Prognozy wskazują na wzrost cen owoców o 14,2% oraz warzyw o 7% w 2025 roku. ​

Należy jednak pamiętać, że prognozy mogą ulec zmianie w zależności od wielu czynników, takich jak sytuacja na rynkach międzynarodowych, warunki pogodowe czy polityka gospodarcza.​

Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Inflacja 14.03.25, 16:19
      (...) Przewiduje się, że w marcu i kwietniu 2025 roku ceny jajek mogą osiągnąć około 2 zł za sztukę w sklepach premium i dyskontach. (...)​

Kupuję jajka bezsposrednio u rolnika, widzę jak kurki zbierają trawkę na wielkiej lące z przewoznym kurnikiem w srodku, za 10 sztuk takich jajek płacę 3,80 euro. Wiec pytanie ile by kosztowały takie jajka w polskim dyskuncie?

Ostatatnio kupowałam masło w Kauflandzie po 1,99 euro (promocja) za 250 gramową kostkę, wiem, wiem że też w niektórych markietach jest dużo droższe i kosztuje powyzej 2,50 euro zależy od gatunku i miejsca pochodzenia np. Irlandia. U nas w Niemczech jest też inflacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka