Dodaj do ulubionych

skrzyżowanie JPII/ Łokietka - najnowsze wieści

26.04.06, 13:15
Ze strony www.7dni.nasze.pl/test3/news.php?id=765
--------------------
SIERADZ :: Osiedle Centrum - skrzyżowanie dopiero latem
Bez wylotu

Budowa drogi osiedlowej przy sklepie Lidl zakończona. Niestety, nadal nie ma jej połączenia z ulicą Jana Pawła II

W zeszły poniedziałek nastąpił odbiór techniczny nowowybudowanego odcinka ulicy Łokietka na osiedlu Centrum. Nadal nie ma jednak włączenia nowego odcinka ulicy Łokietka w drogę krajową nr 14, czyli ulicę Jana Pawła II. Okazuje się, że badania wykonane przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad wykazały konieczność przebudowy drogi. - Włączenie ulicy Łokietka w Jana Pawła wymaga znacznych inwestycji w samą drogę krajową. Wystąpiliśmy do GDDKiA o dofinansowanie na tę inwestycję. Dzięki wsparciu starosty Kłosa otrzymaliśmy 900 tys. złotych na ten cel - wyjaśnia Jarosław Landos, szef Agencji Rozwoju Regionalnego, wykonawca inwestycji.
ARR stworzyła projekt modernizacji "krajówki" na odcinku od piekarni do alei Pokoju. Szacunkowy koszt takiego remontu drogi to około 2 miliony złotych. - Mamy nadzieję, że uda nam się zmieścić w kwocie półtora miliona złotych, bo takimi środkami wspólnie z GDDKiA dysponujemy. Mam nadzieję, że do połowy maja podpiszemy umowę o kompetencjach inwestorskich, która określi, co jest do wykonania i kto za co płaci. Wówczas skrzyżowanie mogłoby powstać w ciągu najbliższych kilku miesięcy - zapewnia Landos.
Zainteresowane budową skrzyżowania powinno być przede wszystkim Starostwo Powiatowe. Bez wylotu z osiedla Centrum, gdzie mieści się dworzec PKS, autobusy nadal będą jeździły ulicą Łokietka i Sarańską. Łokietka zaś jest jak szwajcarski ser, a przy zwiększonym ruchu autobusów może się okazać, że niebawem i Sarańska pod względem ilości dziur będzie mogła się z nią równać.
ARR ma również gotowy projekt budynku mieszkalnego, który ma zostać wybudowany na osiedlu Centrum. Powstanie w nim 48 mieszkań oraz lokale użytkowe. Agencja zamierza wystawić je na sprzedaż.
Małgorzata Makowska
Obserwuj wątek
    • paenka Re: skrzyżowanie JPII/ Łokietka - najnowsze wieśc 26.04.06, 13:24
      A widzialam jak o 9 jacys dwaj panowie jeden - budowlaniec, drugi zdaje sie p. Landos i trzecia jakas pani chodzili i ogladali wszystko. Ale mi sie wydaje ze zaraz beda wyskakiwac te kostki, bo juz sie obsypuja miejscami krawezniki ;/
    • sbi Trochę drogo 26.04.06, 14:07
      Tak mi się przynajmniej wydaje. Dla porównania w Łodzi na modernizację Al. Włókniarzy od Obywatelskiej do Parkowej (niecałe 2km) wydano 22 mln PLN. Proporcjonalnie do odległości wydawałoby sie ok tylko, że Al. Włókniarzy ma dwie jezdnie po conajmniej trzy pasy ruchu na każde.
    • sieradzak Przykład gospodarności ?! ;( 26.04.06, 14:41
      A miałobyc tak pięknie, wyszło jak zwykle ;(
      Postawimy Lidla, Lidl pomoże przy dworcu PKS, który jest raczej przystankiem i
      będzie tanio i ekonomicznie i jakie piękne korzyści dla miasta ;(

Cały ten pomysł od razu wydawał mi się z lekka poroniony. O czym pisałem we
      wcześniejszych wątkach. (atrakcyjna nowoczesna stodoła w centrum miasta, w
      okolicy jeszcze chyba ze 4 podobne sklepiki, przytkanie JP II - tu chyba
      opisywałem perypetie Zd-Woli i InterMarche, który zblokował Zd-Wolę.)

A teraz jeszcze drobne 2 banieczki ;(
      Boże czy ktoś w tym mieście myśli ? Dlaczego wcześniej tego nie przewidziano -
      na etapie projektów i planów inwestycji ? Kto jest za to odpowiedzialny ? Czy
      ktoś za taką fuszerkę poniesie odpowiedzialnośc ?

Nie wiem ile kosztowała inwestycja typu Lidl i PKS, ale na dzień dobry 2 000 000
      Plac teatralny i dominikańska to chyba z 1 000 000,
      Rocznica Sieradza to około 90 000 zł

Ludzie to jest ogromna kasa, a podobno w budżecie jej nie ma za dużo ?!
      A to chyba wierzchołek góry lodowej.
      Czy przez te "inwestycje" realnie i faktycznie w Sieradzu coś się zmieni ?

Ilośc wielkich inwestycji i planów u schyłku kadencji jest po prostu imponująca,
      jakby tak było co rok przez 4 lata - to .... myślę, że bylibyśmy w zupełnie
      innym punkcie jako miasto i społeczeństwo ;)
      • ebusia_fam_fatal Re: Przykład gospodarności ?! ;( 26.04.06, 17:08
        zgadzam sie..
        na etapie projektu powinno wszystko wyjsc, a teraz nic innego jak do
        odpowiedzialnosci pociagnac tego, ktory te projekty akceptowal..
        brak mi słów...
      • sbi Re: Przykład gospodarności ?! ;( 26.04.06, 17:40
        Nie ma co przesadzać, czy byłby Lidl czy nie to Łokietka i tak byłaby przebita do JPII. Według mnie trochę wysokie są tylko koszty budowy tego skrzyżowania. Nie jestem fachowcem ale porównując to z innymi inwestycjami drogowymi jest to dużo.
        • pyszard Re: Przykład gospodarności ?! ;( 26.04.06, 20:07
          po cholere robili te wyspy na JPII ? na miescu wysepek bylby pas do jazdy
          prosto, na prawym do jazdy na wprost i w prawo, pare znakow i po wszystkim..
          • sieradzak Re: Przykład gospodarności ?! ;( 26.04.06, 20:53
            pyszard napisała:

> po cholere robili te wyspy na JPII ? na miescu wysepek bylby pas do jazdy
            > prosto, na prawym do jazdy na wprost i w prawo, pare znakow i po wszystkim..

Chyba, żeby dłużej przez Sieradz ludzie jeździli i żeby obalic dowcip, że w 5
            minut się Sieradz przejeżdża ;) co dla mnie akurat było atutem, a nie wadą miasta ;)

Poważnie, to myślę, że dla pieszych byłoby bezpieczniej, ale wystarczyło to
            zrobic przy tym chorym przejściu między Al.Pokoju i Grunwaldzką ;)
            Inne wysepki, to zapewne troszkę ułatwienia dla wjeżdżajacych i wyjeżdżających w
            bloki.
            Jak dla mnie to powinni tą osiedlową naprawic (Jagiellońska ?) i może dodac 1
            pas oraz zrobic normalną dwukierunkową i zamknąc te wjazdy i wjaździki, na JPII.
            Tyle zakazów i jednokoerunkowych co jest na Starówce, przy zdecydowanie,
            mniejszym ruchu i jakoś ludzie żyją ;) Wszystko na opak ;)
        • sieradzak Re: Przykład gospodarności ?! ;( 26.04.06, 20:47
          sbi napisał:

> Nie ma co przesadzać, czy byłby Lidl czy nie to Łokietka i tak byłaby przebita
          > do JPII.

Zapewne, ale czy to było, jest tak pilne ? Wystarczy popatrzec na samą ulicę
          Łokietka (ale podobno to nie miasta droga?) Myślę, że ta kasa wystarczyłaby na
          naprawę całej ulicy Łokietka ?
          Tu nie chodzi, że to połączenie miało byc, ale o całośc spraw przy całym
          projekcie zagospodarowanie teranu.
          To nie jest tak, że osobno powstał Lidl, osobno PKS i osobno to połączenie. Tu
          jedno wynika z drugiego i jedno jest konsekwencją drugiego. Dlatego myślę, że
          nie należy tego rozpatrywac w kontekście samego połączenia Łokietka i JPII,
          które zapewne jest potrzebne i aby nie zakorkowac drogi krajowej , trzeba
          zapewne dodac dodatkowy pas ruchu.

Zresztą cała JPII, to zaczyna byc wielkie nieporozumienie ;) Wjazdy, wjaździki,
          zatoczki, przejścia dla pieszych, skrzyżowania, wyjazdy PKS. Za kilka lat w
          godzinach szczytu koreczek będzi spoko do ronda ;)

> Według mnie trochę wysokie są tylko koszty budowy tego skrzyżowania. N
          > ie jestem fachowcem ale porównując to z innymi inwestycjami drogowymi jest to d
          > użo.

No tu się nie wypowiem, bo nie mam pojęcia. Może zależy to od tego co i jak chcą
          przebudowac ?
          Porównując koszt tego skrzyżowania (2 mln. zł) z kosztem placu (coś koło 700
          000), to chyba od Łokietka do Aleji Pokoju przebudowac chcą, albo i dalej ? ;)
          • sbi Re: Przykład gospodarności ?! ;( 26.04.06, 21:40
            > > Według mnie trochę wysokie są tylko koszty budowy tego skrzyżowania.
            > > Nie jestem fachowcem ale porównując to z innymi inwestycjami drogowymi
            > > jest to dużo.
            >
            > No tu się nie wypowiem, bo nie mam pojęcia. Może zależy to od tego
            > co i jak chcą przebudowac ?
            > Porównując koszt tego skrzyżowania (2 mln. zł) z kosztem placu (coś koło 700
            > 000), to chyba od Łokietka do Aleji Pokoju przebudowac chcą, albo i dalej?
            >

W artykule była mowa o odcinku od PKS do Al. Pokoju czyli jakieś 200 m. Tak jak pisałem wcześniej w Łodzi za 22 mln wyremontowano 10 razy dłuższy odcinek Al. Włókniarzy - tam są dwie jezdnie po trzy, cztery pasy w każdą stronę. I ten remont był zrobiony porządnie, nie położono tylko nowego asfaltu ale zrobiono całą podbudowę jezdni tak na głebokość 1m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka