cyb0rg 04.05.06, 06:56 pusta pisanina, ta 'mape' robicie n-ty raz. po poprzednich jakos nie bylo poprawy (wrecz przeciwnie)... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexandroski Ta mapa to szalony pomysl 04.05.06, 07:30 Takie mapy sluza tylko podwyzszeniu stanu paniki. I jeszcze jakby miala byc tworzona przez ludnosc, to nie ma zadnej wartosci poza psychologiczna. Miejsca zaznaczone sa omijane i oddane na zawsze przestepcom. Trzeba wspolpracy spoleczenstwa z policja a nie tworzenia nowych lekow. Oczywiscie spoleczenstwo tez jest odpowiedzialne za stan bezpieczenstwa, powinno naciskac policje, zglaszac najdrobniejsze przestepstwa, wymagac dzialan i krytykowac policje. Etykietowanie miejsc jako niebezpiecznych nie sluzy niczemu. Lepsza bylaby strona ulatwiajaca zgloszenie drobnego przestepstwa i pokazujaca czy policja cos z tym robi. Ludzie mysla ze nie warto zglaszac nic na policje, bo traci sie czas i nic sie nie wskora, zmiana tego myslenia jest pierwszym krokiem walki z przestepczoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał alexandroski zgadzam sie z tobą ALE.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:21 Mieszkam jak prawie każdy w blokowisku a konkretnie na Chojnach wlasciwie jak jest ciepło to każdego dnia pod blokami przesiaduje grupa od 5-15 osób. Drą sie pija jak to banda baranów która ma wszystko i wszsytkich w du..ie. W ciagu dnia da sie jeszcze wytrzymac ale wieczorem gdy już sie ściemni i poczują się bardziej anonimowi to już nie mają żadnych hamulców i tak potrafia do 24 lub dłużej. Co jakiś czas dzwonie na policje ta przyjeżdża barany znikają w ciemnościach a na drugi dzień jak bumerang wracają na swoje stałe pozycje. I tak jest od dwóch lat. I albo przyzwyczaję się do nich co jest raczej nie możliwe albo co dzień wieczorem już rutynowo powinien wieczorem pojawiać się patrol który skutecznie by ich zniechęcił do przesiadywania pod oknami bloku. Na patrol nie liczę bo już sama logika powinna nakazać Policji zrobić zestawienie gdzie najczyściej interweniują na prośbę mieszkańców blokowisk i pojawiać się tam wieczorami. No cóż ale za to będzie mapa i faktycznie będzie można wyeliminować zagrożenie przez ominięcie go ;) Jedna sprawa jeszcze do kogoś z policji kto wysyła patrole na osiedla bo i są takie momenty że osiedle jest patrolowane tak z pięć razy w roku niech może z dwa patrole pochodzą trochę dłużej niż do 17. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaksa Re: alexandroski zgadzam sie z tobą ALE.... IP: *.toya.net.pl 06.05.06, 16:22 Sposób na baranów spod bloków jest prosty. Praktycznie każdy z tych jełopów trzyma zawsze w garści obowiązkowe piwo lub inny równie wysublimowany alkohol. Wystarczy żeby takiemu patrolowi policji udało sie podjechać pod grupke zanim ci uciekną (fakt dla naszej policji zadanie niezwykle trudne) ale jak się uda mozna każdemu z baranów wypisać mandat karny za spożycie lub usiłowanie spożycia alkoholu - wystarczy juz trzymanie otwartej butelki z piwem. W innych dużo mniejszych i teoretycznie bardziej prowincjonalnych miastach działa to bez zarzutu (przetestowane prawie na własnej skórze ;). Taki mandat może byc nawet na 500PLN tak więc dla barana moze to być niezła nauczka tym bardziej gdy do rodziców zaczną przychodzic jakieś wezwania do zapłaty ze skarbówki. Może będzie to też bodziec do zainteresowania się co pociecha porabia wieczorami... Apropo Chojen: w jednym miejscu na osiedlu policjanci są zawsze: pod MacDonaldem gdy wcinają hamburgery w swoich autach czekając spokojnie na fajrant:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Nie ma policji są łobuzy IP: *.toya.net.pl 04.05.06, 07:36 Nie ma policji to w tym miejscu są łobuzy.Jak w przyrodzie.Jeżeli jasnie państwo musi się rozsiadać w furach zamiast patrolować to efekty sa jakie są.Kto widział piesze patrole np. na Piotrkowskiej?O SM specjalnie nie wspominam bo nie ma o czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: predator Re: Nie ma policji są łobuzy IP: *.toya.net.pl 06.05.06, 01:58 a czy mógłbyś wspomnieć o SM bo wydaje mi się że jest o czym.Co sądzicie o pracy SM podczas wieczorów i nocy na ul.Piotrkowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi IP: *.zdnet.com.pl 04.05.06, 08:16 Myślę ,że recepta na spokuj w miescie jest widoczność policji. Niech chodza w odblaskowych kamizelkach i jakąś grupke wylegitymuja ( byle bez agresji) . Powinni być widoczni i to wszędzie - taże na obrzezach miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi IP: *.uml.lodz.pl 04.05.06, 08:17 Zacznijmy od podstawowej zmiany: ludzie z wyrokiem lub tacy, wobec których toczy się postepowanie sądowe, nie powinny mieć prawa startowania w wyborach. Najwpierw niech się oczyszczą z wszelkich zarzutów. Ale to jest u nas nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 08:41 tak to prawda, że dziennikarze piszą o tym a to niczego nie zmienia, bo policja doskonale zna miejsca gdzie powinna częściej robić patrole, ale z wiadomych powodów tego nie robi, a pisanie aby społeczeństwo bardziej się angażowało w pracę z policją to też nic nie pomoże, z obserwacji wiemy że jeśli dzwoni się na policję z prośbą o interwencję (np. co noc pijani chuligani zakłócają w tym samym miejscu spokój, lub jest dużo sklepów monopolowych i piją pod sklepami)to policja pojawia się wtedy (przeważnie po 45 - 60 min) kiedy łobuzom się znudzi lub są już śpiący (czasem do 2 w nocy!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
moja_kota1 Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi 04.05.06, 09:26 Ta mapa to potrzebna policji aby wiedziała które aktualnie ulice omijać.Propaganda przed wyborami samorządowymi wg znanego schematu...Obywatelu z nami będziesz bezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
avatary wyświechtany slogan - pozoranctwo nie pomoże 04.05.06, 09:53 jesli na interwencje policji na Gdańskiej czy Legionów, nocą czy w święto, zatem przy kompletnie pustych ulicach,czeka sie minimum 20 minut... to po co cokolwiek zgłaszać ? takie bandyckie ataki, czy nocne awantury cechują sie szybkoscią - pięć, max dziesiec minut i brak sprawców. a kiedy ich już nie ma to... wtedy pojawiają sie "stróże", w takim stylu sie nic nie uda...to taka "szkoła pozorów" chcecie poprawy bezpieczeństwa, a nie "popijarować" jedynie na konto wyborów, to skończcie z tymi infantylizmami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania próbujemy, ale jesteśmy sami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 10:23 W marcu sąsiad (20 l.) groził mojej rodzinie, był pijany. Oczywiście zgłosiliśmy to na policje, spędziliśmy tam upojne 2godziny. Koleś posiedzial niecałe 24 godziny w areszcie i jak wytrzeźwiał to go wypuścili, następnego dnia znowu pił z kumplami w naszej kaltce, też zadzwoniliśmy. Mieszkamy na Zamenhofa przy Żeromskiego, czyli koło 2 komend, niewiele to znaczy, na interwencje czekamy ok 40 min. Dzielnicowego znamy tylko przez telefon, bo wielokrotnie dzwoniliśmy do niego, ale on niepofatygował się do nas, do naszej kamienicy. Sąsiad czeka teraz na sprawe, ale policja niewiele obiecuje i radzi żeby się stąd wyprowdzić. Chłopaki prawie co noc urządzają sobie imprezki na ulicy, ale ani policja ani inni lokatorzy na to nie reagują. Ja jednak będe dzwonić za każdym razem jak będzie taka potrzeba. Szkoda że ludzie są tak leniwi i niedoinformowani. a policjanci "tak zajęci". Jedyne co faktycznie moge zrobić dla mojej rodziny to poszukać innego mieszkania, tylko czy tam gdzie się wyprowadze napewno będzie spokój?? Odpowiedz Link Zgłoś
zasina Re: próbujemy, ale jesteśmy sami 04.05.06, 12:27 proszę tylko o więcej patroli na Kozinach - to jest na prawdę potrzebne - policja musi być widoczna! Odpowiedz Link Zgłoś
zasina Re: próbujemy, ale jesteśmy sami 04.05.06, 12:27 proszę tylko o więcej patroli na Kozinach - to jest na prawdę potrzebne - policja musi być widoczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomga propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 12:46 zrobmy sobie jaja i wybierzmy jako najniebezpieczniejsze miejsce np okolice komendy na Retkini albo okolice jakiejs innej komendy... moze wtedy policjele beda sie pojawiac w naprawde niebezpiecznych dzielnicach a omijac te "wybrane"........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazi Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi IP: *.toya.net.pl 04.05.06, 13:11 Odgrzewane kartofle... W "Dzień Dobry" jako pierwsi pisaliśmy o tym, tworząc mapy niebezpiecznych miejsc w Łodzi. GW znowu wybrała taktykę "ctrl+C, ctrl+V"...Gratuluję pomysłu... A może Wasz SuperNadRedaktor Wesołowski wykazałby się jakimś pomysłem? Niech wreszcie udowodni, że Agora SA nie płaci mu za "bycie", tylko za pracę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAM Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi IP: *.p.lodz.pl 04.05.06, 14:29 co tam strzępić język , zajrzyjcie na naszą łódzką stronę rowerową i poczytajcie... cyklomaniak.pl/index.php?option=caly_news&id=150 Odpowiedz Link Zgłoś
commonbe Kpina 04.05.06, 14:53 Ja codziennie idąc na zajęcia spotykam szanownych panów policjantów na stacji benzynowej niedaleko mojego bloku pijących kawkę. Tymczasem od około roku średnio raz w tygodniu spotykam w tramwajach jadących ulicą Zachodnią znanych już mi doskonale z widzenia kieszonkowców. No, ale co tam panom policjantom do tego. Kawka jest przecież ważniejsza. Nie mówię już nawet o nadal nie działającym monitoringu przy pasażu Rubinsteina... Bajzel mamy moi drodzy jakiego świat nie widział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudy Re: Kpina IP: *.mm.com.pl / *.pienista.net 04.05.06, 16:06 i co robisz jak widzisz kieszonkowców - wysiadasz i czekasz na następny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beny Łyse świnie na Piotrkowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:00 trzeba jeszcze je posprzątać i nie pozwolić im jeździć samochodami po zamkniętej części Piotrkowskiej tylko że "stróże prawa" boją się nawet spojrzeć w te świńskie oczka ps: ja też się boję, ale jestem trzy razy mniejszy od każdego z nich i nie mam ambicji być policjantem czy strażakiem, mogę być partyzantem ale monitoring na pietrynie mi przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policjant Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:10 nic nie da wskazywanie miejsc niebiezpiecznych. Policji nie ma i nie będzie w tych miejscach w wystarczającej ilości dla osób postronnych. Policji jest coraz mniej czego efektem jest przesunięcie Policjantów z ulicy do innych zadań-patrz KMP lub KWP( tam to dopiero jest sporo pracy). A dzielnicowi czy patrolówki są ale tam gdzie ich przełożeni wysyłają najczęściej do zabezpieczania bezsensownych imprez typu festiwal pisenki bogobojnej lub cały garniozon łódzkiej policji ( tej z ulicy) na zabezpieczeniach meczy typy Polska-Litwa itp.... Jak chcecie więcej policji to potrzebna jest gruntowna zmiana struktur KMP i KWP oraz kadry kierowniczej. to moje zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
njap Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi 23.05.06, 23:43 Niestaty - to prawda, że Policjantów jest za mało. Pozorują tylko, że jest ich więcej: Jedzie suka wypełniona mundurowymi, wypuszcza na jednym końcu osiedla, żeby się przeszli i "dali zauważyć" - często chodnikiem czwórkami szli, a suka sunęła obok... Ale to śmieszne jest, bo po pół godzinie spaceru jadą dać teatr na inne osiedle. Poza tym wydaje mi się, że mają stały grafik. Jak ktoś kradnie auta lub lusterka, to najpierw uczy się takich grafików, a potem w nie wpasowuje z mokrą robotą. I nawet jak 5 razy dziennie będą spacerowali za nasze pieniądze, nic to nie da raczej. Zostaje tylko 1. poznać ludzi, których mijamy co dzień, bo są naszymi sąsiadami, ale nie znamy ich nawet z imienia, 2. umówić się na wzajemne wścibstwo czyli sąsiedzkie baczenie, albo parkany druty kolczaste i kamery... Odpowiedz Link Zgłoś
commonbe Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi 04.05.06, 17:17 Gość portalu: chudy napisał(a): > i co robisz jak widzisz kieszonkowców - wysiadasz i czekasz na następny ? Nie wysiadam tylko jadę dalej. Jeśli chodzi Ci o to, że nie reaguję to prawda jest taka, że mimo iż powiniennem może coś zrobić to bardzo lubię swoje zęby. Jeśli widzisz człowieka z wytatuowanym karkiem, i kilkoma bliznami na czasce po nożu to zapewniam Cię, że nie tak łatwo jest zrobić z siebie bohatera. Poza tym jeśli takich typów jest czterech, a ty tą linią jeździsz każdego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudy Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi IP: *.mm.com.pl / *.pienista.net 05.05.06, 07:56 commonbe napisał: > Jeśli widzisz człowieka z wytatuowanym karkiem, i kilkoma bliznami na czasce po > > nożu Sęk w tym, że wiem jak oni wyglądają i nijak się ma Twój rysopis do rzeczywistego. Moja rada - jeśli chce się coś krytykować i to w taki sposób jak Ty to robisz to najpierw poznaj zagadnienie tego problemu a będziesz miał wiedzę i świadomość tego co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Poczujmy się bezpiecznie w Łodzi 13.05.06, 22:07 Owszem, ale problem w tym, że co z tego, że ktoś ich zna? Co z tego że nie są to "karki"? W zęby można tak czy owak zarobić. Kilkakrotnie znajoma z Bałut półgłosem ostrzegała: "uważaj, ci co właśnie wsiadfają to doliniarze". POlicja jednak musi mieć dowód. Sam fakt przejechania się takiego patrolu na pewno zniechęciłby złodziei, zwłaszcza, gdyby miało to miejsce regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mapa Zapamiętaj ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:48 Gdy urzędnik samorządowy poczuje się urażony przez mieszkańca , który współfinansuje jego etat, naśle policję , a ta natychmiast , bez względu na porę dnia będzie inwigilować obywatela. Jak ktoś tego nie doświadczył, to wszystko przed nim...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Zgłaszam niebezpieczne miejsca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 12:28 Klub Dekompresja i okolice (Norwida, Wygodna, Wileńska). Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lodz Niebezpiecznie w parku Śledzia 12.05.06, 17:49 Dostajemy sygnały, że szczególnie niebezpiecznym miejscem w Łodzi jest park Staromiejski, czyli popularny park Śledzia. Dochodzi tam często do rozbojów i pobić, ale - jak twierdzą policjanci - rzadko są zgłaszane. Osoby, które w tym miejscu padły ofiarą bandytów, prosimy o wpisanie się na nasze forum. Chcemy razem z policją powalczyć o to, żeby było tam bezpieczniej Redakcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hlz Re: Niebezpiecznie w parku Śledzia IP: 212.191.69.* 23.05.06, 11:28 Ale nad czym się tu zastanawiać? Trzeba więcej policjantów patrolujących ulice, czy to pieszo, czy samochodami. Sam widok gliniarza odstrasza wielu nieciekawych typków. Szkoda, że w naszym mieście inwestuje się w zupełnie niepotrzebną Straż Miejską, zamiast w to miejsce dołożyć z 200 nowych policjantów. Patrolować przede wszystkim okolice szkół od gimnazjów do wyższych uczelni - to tam jest najwięcej potencjalnych ofiar i to tam czai się najwięcej typków szukających okazję do dziesiony. Jak wiele osób słusznie zauważa - szybkość działania! Jak to możliwe, że brygady interwencyjne ochrony, mimo, że nie jadą na sygnale, są po 3 minutach, a policja po 30? Do tego przydałyby się także patrole policjantów po cywilnemu, np. w tramwajach czy niebezpiecznych okolicach, gdzie info o pojawieniu radiowozu czy patrolu pieszego rozchodzi się szybciej niż dźwięk. Do tego koniecznie patrolować okolice wszystkich nocnych klubów w mieście, to tam najczęściej dochodzi do różnych ekscesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soulmate83 Re: Niebezpiecznie w parku Śledzia IP: 213.77.15.* 26.05.06, 12:48 Z tą reakcją Policji to różnie bywa. Raz czekałem 45 min. po wezwaniu radiowozu. W miedzyczasie przejechały az 4 radiowozy obok ale nikt nie zatrzymał się. Na obrone Policji dodam jednak to, iż mieszkam na Piotrkowskiej (punkt przy lubianej dyskotece) i dokładnie po godz.3 w nocy na ulicy dzieją się niekiedy makabryczne rzeczy, które nie raz obserwowałem przez okno - we wszystkich wypadkach reakcja Policji była natychmiastowa a sposób działania i zatrzymania stawiających opór był profesjonalny. Nie zawsze jest tak, że Policja nie działa. Zgadzam się jednak z przedmówcą, że rewelacyjnym pomysłem jest zainwestowanie pieniędzy i stworzenie nowych miejsc pracy w Policji. To by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś