Dodaj do ulubionych

Raport o stanie miasta

IP: *.uml.lodz.pl 06.01.03, 08:23
Po dwóch latach premierowania naszego "wybrańca" mamy takie oto
efekty. Nadszedł ten czas dla Łodzi. To taki miał być czas,
panie premierze?
Obserwuj wątek
    • Gość: MarcinK Re: Raport o stanie miasta IP: *.zapora / 126.102.21.* 06.01.03, 08:31
      Witam

No to jak na parę miesięcy urzędowania nowego prezydenta to
      bystre spostrzeżenia. A ja chciałbym usłyszeć co nowe władze
      planują zrobić aby sytuację poprawić i skąd wezmą na to
      pieniądze.

Pozdrawiam, MarcinK
      • Gość: flip Re: Raport o stanie miasta IP: *.p.lodz.pl 06.01.03, 20:31
        Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> Witam
        >
        > No to jak na parę miesięcy urzędowania nowego prezydenta to
        > bystre spostrzeżenia. A ja chciałbym usłyszeć co nowe władze
        > planują zrobić aby sytuację poprawić i skąd wezmą na to
        > pieniądze.
        >
        > Pozdrawiam, MarcinK

Tez bysmy chcieli to uslyszec. Ciekawe, co w zwiazku z tym dalej...
    • Gość: mat27 Re: Raport o stanie miasta IP: *.interserwer.pl 06.01.03, 10:31
      Nie rozumiem zdziwienia, ze Srodmiescie sie wyludnia... W kazdym
      cywilizowanym miescie mieszka sie poza centrum. Centrum zajete
      jest przez biura, urzedy, restauracje a sypialnie sa na
      obrzezach miasta.
      Inna kwestia jest to, ze srodmiescie Łodzi wyglada gorzej niz
      Bronx :( Poza ulica Piotrkowska wstyd cokolwiek komus pokazac.
      Najlepiej przejezdzac tamtedy z zamknietymi oczyma. Walace sie
      kamienice, poodsłaniane drewniane, zbutwiałe komórki i zapyziałe
      podwórka, fabryki w cenrum miasta, wysmarowane do granic
      mozliwosci sprayem sciany i pojazdy MPK, podrapane szyby w
      tramwajach i autobusach, sterczace kikuty po dawnych balkonach,
      smierdzace bramy, podparte stemplami ściany budynków, psie gowna
      na chodnikach - to obraz łódzkiego śródmieścia. Kto chciałby
      mieszkać w takiej okolicy?? Z tego śródmieścia powinno się
      pozostawic tylko najcenniejsze zabytki, wyremontować je a całą
      resztę zburzyć w drobny pył i postawić na nowo.
      • Gość: flip Re: Raport o stanie miasta IP: *.p.lodz.pl 06.01.03, 13:59
        Gość portalu: mat27 napisał(a):

> Nie rozumiem zdziwienia, ze Srodmiescie sie wyludnia... W kazdym
        > cywilizowanym miescie mieszka sie poza centrum. Centrum zajete
        > jest przez biura, urzedy, restauracje a sypialnie sa na
        > obrzezach miasta.

NIEPRAWDA!
        • Gość: mat27 Re: Raport o stanie miasta IP: *.interserwer.pl 06.01.03, 14:20
          Gość portalu: flip napisał(a):

> NIEPRAWDA!

Jak to nieprawda? W centrach duzych miast powstają dzielnice biznesowe, gdzie
          przychodzi się załatwiać interesy do firm i urzędów.
          Poza tym śródmieście Łodzi jest takie, jakie napisałem wcześniej i nie dziwmy
          się, że nikt nie chce dobrowolnie tam mieszkać.
          • Gość: flip Re: Raport o stanie miasta IP: *.p.lodz.pl 06.01.03, 16:15
            Jakich miast?
            Jesli by napisac, ze w centrach sa kamienice, w ktorych sie mieszka - to to tez
            bedzie prawda.
            Jesli w srodmiesciu Lodzi nie chca mieszkac - to chyba pora zeby cos z tym
            zrobic.
            • Gość: Ano Re: Raport o stanie miasta IP: *.kappa.com.pl 06.01.03, 17:38
              Chicago. Dzielnicaa biznesowa (The Loop) i handlowa otoczona jest przez zwykłe
              slumsy. Punktem granicznym jest słynny Rock'n'Roll McDonald's.
              • Gość: flip Re: Raport o stanie miasta IP: *.p.lodz.pl 06.01.03, 17:47
                To jest wlasnie cos, czego mozna uniknac.
                • Gość: Ano Re: Raport o stanie miasta IP: *.kappa.com.pl 06.01.03, 17:56
                  A jakim cudem ???
                  Ja mieszkam na końcu Pabianic, mniejsze zakupy robię GS-ie, a z okien widzę
                  polę i las na horyzoncie. Jak chcesz namówić mnie i tym podobnych dożycia w
                  centrum milionowego molocha ? Sorry, ale tzw. klasa średnia i wyżej nie będzie
                  mieszkać w centrach miast.
                  Jak dowodzi kryminologia, takim plagom ludzkości jak narkomania i przestępczość
                  sprzyjają następujące dwa czynniki: bezrobocie i wielkość miasta.
                  • Gość: flip Re: Raport o stanie miasta IP: *.p.lodz.pl 06.01.03, 18:28
                    To zalezy od tych miast. W Europie mieszka sie w miastach. A jak sie chce
                    mieszkac pod miastem, to trzeba duzo zaplacic. I to jest raczej normalne i
                    wskazane.
                    • Gość: Ano Re: Raport o stanie miasta IP: *.kappa.com.pl 07.01.03, 09:13
                      Tyle, że Łódź nie jest miastem europejskim (chodzi mi o plan miasta).
                      • Gość: flip Re: Raport o stanie miasta IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 13:54
                        Lodz moze byc nawet rozpatrywana jako metropolia Tatarstanu...
                        Ale co ma typ siatki ulicznej do polityki przestrzennej, eksurbanizacji i
                        degradacji srodmiescia? Moim zdaniem bardzo niewiele. Turyn tez ma uklad
                        prostokatny.
                        • Gość: Ano Re: Raport o stanie miasta IP: *.kappa.com.pl 07.01.03, 16:55
                          Prawda jest taka, że Łódź budowano szybko czyli na od....ol. Tak naprawdę to
                          należałoby całe centrum, z wyjątkiem prawdziwych zabytków architektury,
                          wyburzyć i postawić coś porządznego i solidnego. Ktoś gdzieś tutaj napisał to
                          wcześniej i w pełni popieram.

W tym sensie Łódź nie jest europejska, że jest dzieckiem żarłocznego
                          dziewiętnastowiecznego kapitalizmu w amerykańskim stylu.
                          • Gość: flip Re: Raport o stanie miasta IP: *.p.lodz.pl 08.01.03, 00:54
                            Prosze bardzo - niech buduja. Tylko tym razem - po bozemu. Sek w tym, ze oni
                            nie chca tu budowac.
    • Gość: Megi Re: Raport o stanie miasta IP: *.uml.lodz.pl 06.01.03, 12:33
      Panie Prezydencie, proponuję, aby straż miejska wzięła się ostro
      do roboty i zarobiła dla miasta pieniądze, które leżą na ulicy.
      Właściciele tych prywatnych kamienic,(pomińmy milczeniem, jak
      weszli w ich posiadanie), niech płacą codziennie mandaty za:
      niesprzątnięty śnieg, lód, śmieci na swojej posesji, złamane
      przed nią ręce i nogi, zły stan zabytkowych murów, brak
      oświetlenia itd.
      • Gość: MarcinK Re: Raport o stanie miasta IP: *.zapora / 126.102.21.* 06.01.03, 12:46
        To może niech najpierw znikną ograniczenia w wysokości czynszu i pojawią się
        możliwości dowolnego zawierania i rozwiązywania umów z lokatorami. Jeśli
        obowiązki to i prawa dla kamieniczników.
        A odnośnie wejścia w posidanie, hmm, moi pradziadkowie zarobili i zbudowali
        kamienicę. Co w tym zdrożnego? A potem państwo im zabrało i niszczyło i teraz
        od 10 lat tylko ładuję praywatne pieniądze aby podnieść standard. I nie mogę
        pozbyć sie lokatorów choć ich nie chcę!!! Chcę zrobić duże mieszkania dla siebie
        i rodziny i pozbyć się wszystkich obcych!!!

MarcinK-kamienicznik
        • mat25 Re: Raport o stanie miasta 06.01.03, 12:53

> To może niech najpierw znikną ograniczenia w wysokości czynszu i pojawią się
          > możliwości dowolnego zawierania i rozwiązywania umów z lokatorami. Jeśli
          > obowiązki to i prawa dla kamieniczników.

To nie jest takie proste. Z jednej strony stoi święte prawo własności a z
          drugiej święte prawo do godnego życia ludzi. Jeśli ktoś płaci to nie można go
          ot tak sobie wyrzucić na ulicę, niszcząc jego życie i rodzinę.

• Gość: MarcinK Re: Raport o stanie miasta IP: *.zapora / 126.102.21.* 06.01.03, 13:55
            Witam

Przepraszam ale lekko wkurza mnie takie stawianie sprawy. Od pomocy społecznej
            jest państwo, na które płacę podatki!!! Nie można zmuszać właściciela kamienicy
            do świadczeń na rzecz kogoś kto mieszka, a nie płaci. Jak jesteś taki dobry to
            napisz ile biednych osób, obcych osób, przyjąłeś do swojego mieszkania?

Pozdrawiam, MarcinK
            • Gość: mat27 Re: Raport o stanie miasta IP: *.interserwer.pl 06.01.03, 14:17

> Witam
              >
              > Przepraszam ale lekko wkurza mnie takie stawianie sprawy. Od pomocy społecznej
              > jest państwo, na które płacę podatki!!! Nie można zmuszać właściciela
              kamienicy
              > do świadczeń na rzecz kogoś kto mieszka, a nie płaci. Jak jesteś taki dobry to
              > napisz ile biednych osób, obcych osób, przyjąłeś do swojego mieszkania?

Ale proponuje, zebys czytał uważniej to, co piszę. Napisałem, że jesli ktoś
              PŁACI to nie można go wyrzucić na bruk. Jeśli ktoś nie płaci i nie wykazuje
              żadnej chęci poprawy tego stanu rzeczy to sprawa jest oczywista.
              • Gość: MarcinK Re: Raport o stanie miasta IP: *.zapora / 126.102.21.* 06.01.03, 15:42
                OK to ja w takim razie jutro wprowadzam się do Ciebie do mieszkania. I zapłacę
                Ci 4zł za metr. I nie możesz mnie wyrzucić, bo będę bardzo regularnie Ci płacił.
                Cieszysz się?
                A teraz powiedz mi czemu nie mogę wypowiedzieć umowy lokatorowi jak mi się
                nie podoba??? Jak go nie lubię??? I zamieszkać w mieszkaniu po nim samemu?

Pozdrawiam, MarcinK
              • Gość: MarcinK Re: Raport o stanie miasta IP: *.zapora / 126.102.21.* 06.01.03, 15:47
                Ci 4zł za metr. I nie możesz mnie wyrzucić, bo będę bardzo regularnie Ci płacił.
                Cieszysz się?

Pozdrawiam, MarcinK
              • Gość: MarcinK Re: Raport o stanie miasta IP: *.zapora / 126.102.21.* 06.01.03, 15:54
                Cieszysz się?

Pozdrawiam, MarcinK
                • Gość: mat27 Re: Raport o stanie miasta IP: *.interserwer.pl 07.01.03, 09:36

> OK to ja w takim razie jutro wprowadzam się do Ciebie do mieszkania. I zapłacę
                  > Ci 4zł za metr. I nie możesz mnie wyrzucić, bo będę bardzo regularnie Ci
                  płacił
                  > .
                  > Cieszysz się?
                  > A teraz powiedz mi czemu nie mogę wypowiedzieć umowy lokatorowi jak mi się
                  > nie podoba??? Jak go nie lubię??? I zamieszkać w mieszkaniu po nim samemu?

Z twojego punktu widzenia to wygląda bardzo czarno-biało, ale takie nie jest.
                  To ty zastałeś kamienice z lokatorami. Oni tam byli wcześniej, niz ty ją
                  odzyskaleś. Wczesniej byly to kamienice komunalne a mieszkania w nich byly
                  wynajmowane ludziom o najnizszych dochodach.
                  To może nie będzie popularne, o teraz powiem i na pewno bardzo się oburzysz,
                  ale istnieje coś takiego, jak zasada solidaryzmu społecznego. Nie może być tak,
                  że nagle wszyscy kamienicznicy wyrzuca dotychczasowych lokatorów na bruk a sami
                  będą mieszkali na 300 m kw. Teraz masz juz mozliwość decydowania czy chcesz
                  komuś wynająć mieszkanie czy nie, ale musisz też mieć świadomość, że przejąłeś
                  tą kamienicę z całą zaszłością. To nie ci ludzi (podobnie jak nie ty)
                  wprowadzali w Polsce uwłaszczenie. Wszyscy zostaliśmy wepchnięci siłą w pewne
                  okoliczności, których nie da się tak od razu zlikwidować. Sytuacja tak długo
                  nie była normalna, że nie da się tak od razu zmienić całego stanu rzeczy, bo
                  ludzie to nie przedmioty, które mozna dowolnie przesuwać.
                  Zastanów sie, jak byś się czuł, gdybyś kiedyś spotkał dziecko swojego byłego
                  lokatora, którego wyrzuciłeś na bruk (bo 4 zł to za mało) grzebiącego w
                  poszukiwaniu żywności w śmietniku... Mógłbyś z czystym sumieniem powiedzieć, że
                  to tylko i wyłącznie wina państwa i umyć ręce?
                  • Gość: Ano Re: Raport o stanie miasta IP: *.kappa.com.pl 07.01.03, 11:07
                    Mat27: zabierz się za mnożenie:
                    Z tego co wiem maksymalna stawla czynszu wynosi 5,93 zł. Jeżeli czytam gdzieś,
                    że starszej pani z emeryturą 800 nie starcza na czynsz w wysokości 1000 zł., to
                    ta starsza pani posiada mieszkanie wielkości około 170 metrów. Niezłe nie ?
                    Przypuszczam, że bez problemu wynajęłaby kawalerkę wielkości 35 metrów za około
                    300 złotych. Ponadto, dziennikarz z Gazety Łódzkiej, który to pisze bez żadnej
                    refleksji (po co babci 170m ?) jest po prostu idiotą. Przy okazji "gratulacje"
                    dla jego szefa za poziom dodatku łódzkiego.
                    Tak samo piszesz o rodzinie z dziećmi, któej nie stać na wynajęcie lokalu za 4
                    zł. za metr kwadratowy. Jeżeli nie stać ich na czynsz są dodatki mieszkaniowe i
                    za to niech się martwi Państwo, a nie prywatny właściciel kamienicy.
                    Lepiej, żebym nie znalazł Twojego postu, w którym narzekasz na zdewastowane
                    kamienice w Łodzi.
                    • Gość: mat27 Re: Raport o stanie miasta IP: *.interserwer.pl 07.01.03, 11:39
                      Gość portalu: Ano napisał(a):

> ta starsza pani posiada mieszkanie wielkości około 170 metrów. Niezłe nie ?
                      > Przypuszczam, że bez problemu wynajęłaby kawalerkę wielkości 35 metrów za
                      około 300 złotych.

OK, zgadzam się, że w wielu przypadkach ludzie mają za duże mieszkania i
                      dlatego ich na nie nie stać. Ale to nie zawsze tak jest. W tych kamienicach nie
                      mieszkają tylko starsze samotne panie ale także wielodzietne rodziny.

> Tak samo piszesz o rodzinie z dziećmi, któej nie stać na wynajęcie lokalu za
                      4 zł. za metr kwadratowy. Jeżeli nie stać ich na czynsz są dodatki mieszkaniowe
                      i za to niech się martwi Państwo, a nie prywatny właściciel kamienicy.

No i o tym właśnie pisałem. To są kwestie moralne i trudno o nich pisać, ale
                      nie wiem, jak mozna powiedzieć "to sprawa państwa" i wyrzucic ludzi na ulice. A
                      jeśli konsekwencja tego będzie jakieś nieszczęście to też powiesz, że to sprawa
                      państwa i sumienie niczego ci nie wyrzuci? Ci ludzie się tam nie włamali
                      przecież tylko zostali tam zakwaterowani przez miasto, które było właścicielem
                      tej kamienicy. Przerzucanie się teraz odpowiedzialnością za tych ludzi między
                      miastem/państwem a właścicielem kamienicy jest niehumanitarne i czyni z tych
                      ludzi przedmioty, takie same niemal jak meble w tych mieszkaniach. Ale mam
                      wrażenie, że kwestie humanitaryzmu wszyscy mają w d...

> Lepiej, żebym nie znalazł Twojego postu, w którym narzekasz na zdewastowane
                      > kamienice w Łodzi.

Narzekać mogę, ale nie obwiniam za to kamieniczników tylko miasto, które
                      władając przez 50 lat tymi kamienicami nie zadbało odpowiednio o ich stan.
                    • jasam Re: Raport o stanie miasta 08.01.03, 00:42
                      Gość portalu: Ano napisał(a):

> Jeżeli czytam gdzieś, że starszej pani z emeryturą 800 nie starcza na czynsz
                      w wysokości 1000 zł., to ta starsza pani posiada mieszkanie wielkości około 170
                      metrów. Niezłe nie ?
                      > Przypuszczam, że bez problemu wynajęłaby kawalerkę wielkości 35 metrów za
                      około 300 złotych. Ponadto, dziennikarz z Gazety Łódzkiej, który to pisze bez
                      żadnej refleksji (po co babci 170m ?) jest po prostu idiotą.

Może i nie jest idiotą.
                      Babcia z 960 zł emerytury mieszka w mieszkaniu prawie 200 m. Razem z nia
                      mieszkają dwa małżeństwa wnuczków. Oni ledwie znajdują pieniądze
                      (czasem "pożyczają" od babci) na jedzenie. Ubranie - przy super okazjach.
                      Mieszkanie "dostał" do zasiedlenia nieżyjący przodownik pracy. Babcia mieszka
                      tam od lat 50-tych. Teraz wynaleziono (!!!) właściciela prywatnego i podnosi
                      czynsze (jego prawo).
                      Mieszkania nie można podzielić na jakiekolwiek mniejsze samodzielne mieszkania.

ano i jest pytanie - "po co babci 200 m ?"
                      A może ktoś poda adres biura zamiany mieszkań, które rozwiązałoby taki problem ?
                      Będzie kolejka.
                      pozdr.
                  • Gość: MarcinK Re: Raport o stanie miasta IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.03, 18:21
                    Gość portalu: mat27 napisał(a):

> Z twojego punktu widzenia to wygląda bardzo czarno-biało, ale takie nie jest.
                    > To ty zastałeś kamienice z lokatorami. Oni tam byli wcześniej, niz ty ją
                    > odzyskaleś. Wczesniej byly to kamienice komunalne a mieszkania w nich byly
                    > wynajmowane ludziom o najnizszych dochodach.

Guzik prawda!!!!! Niczego nie odzyskiwałem tylko odziedziczyłem. Dziadkowie
                    mieszkali tam zawsze i zawsze administrowali domem, nigdy nie było
                    administratora typu ADM. Już w latach 70 (bo to pamiętam) inwestowali swoje
                    pieniądze w swój dom.
                    A ludzie nasiedlani byli losowo, były lumpy i byli normalni ludzie z
                    samochodami, czyli niźle sytuowane.
                    Ale to wszystko nie ma nic do rzeczy. Z mojej własności wynocha jeśli tak mi się
                    podoba. To jest moje! Płacę podatki i chcę tak samo móc dysponować swoją
                    własnością jak ten co kupuje samochody - jemu nikt na siłę nie każe wozić
                    przypadkowych pasażerów pod przymusem.

> To może nie będzie popularne, o teraz powiem i na pewno bardzo się oburzysz,
                    > ale istnieje coś takiego, jak zasada solidaryzmu społecznego. Nie może być
                    tak,
                    >
                    > że nagle wszyscy kamienicznicy wyrzuca dotychczasowych lokatorów na bruk a
                    sami
                    >
                    > będą mieszkali na 300 m kw.

A dlaczego ludzie mający domki tzw jednorodzinne, a kamienicznicy nie?
                    Może zamiast np hoteli zróbmy tam mieszkania, bo jest ciężko? Głupoty
                    opowiadasz!!! I robisz tylko krzywdę lokatorom. Gdy nie będzie dobrowolności
                    umów, wolnych czynszów i stabilnych przepisów to nikt nie zainwestuje
                    w budowę pod wynajem. A stare domy się rozsypią. Jeśli tego nie widzisz to
                    masz bardzo słaby wzrok.

>Teraz masz juz mozliwość decydowania czy chcesz
                    > komuś wynająć mieszkanie czy nie, ale musisz też mieć świadomość, że
                    przejąłeś
                    > tą kamienicę z całą zaszłością.

Niczego nie przejmowałem!!! Jak nie wiesz o czym mówisz to zamilcz!
                    Ta kamienica formalnie nigdy nie została odebrana, zostałą tylko
                    przymusowo zasiedlona!!! A moich dziadków przeniesiono karnie do
                    jednej izby... pradziadkowie nie wytrzymali, że znowu ktoś im coś odbiera
                    (jak Niemcy w czasie wojny) i umarli, ale dziadkowie się zawzięli.
                    A pradziadkowie, ci straszni kamienicznicy to byli prości ludzie
                    (pradziadek nawet nie nauczył się czytać, aż do śmierci), którzy
                    zarobili na postawienie domu handlując. Straaaaszni wyzyskiwacze...

> Zastanów sie, jak byś się czuł, gdybyś kiedyś spotkał dziecko swojego byłego
                    > lokatora, którego wyrzuciłeś na bruk (bo 4 zł to za mało) grzebiącego w
                    > poszukiwaniu żywności w śmietniku... Mógłbyś z czystym sumieniem powiedzieć,
                    że
                    >
                    > to tylko i wyłącznie wina państwa i umyć ręce?

Wiesz, co? Schowaj sobie te smutne kawałki. Jak dziecko ma grzebać po śmietniku
                    to nie zobaczę od kogoś takiego nawet złotówki. A poza tym to co ja bym
                    zrobił to jedno, a to do czego zmusza mnie państwo to drugie.

MarcinK
                    • Gość: mat27 Re: Raport o stanie miasta IP: *.interserwer.pl 08.01.03, 09:30
                      Dlaczego nie napisałeś od razu, że kamienica nigdy nie należała do miasta? A
                      teraz masz pretensje, że w naszej dyskusji są nieporozumienia...
                      Jakkolwiek by jednak nie było to bardzo dobrze, że nie możesz wyrzucić tych
                      ludzi tak od razu na bruk (bo jestem przekonany, że jako "nowobogacki" w
                      przypływie pychy i w przekonaniu, że jak kogoś los zapędził w ślepy kąt tak
                      samo jak ciebie ale ma on mniej do powiedzenia niż ty, to tak właśnie byś
                      zrobił).
                      Jeśli do okogoś możesz mieć pretensje to tylko do państwa/rządu a nie do tych
                      ludzi, którzy u ciebie mieszkają (jeśli płacą). I to z przedstawicielami władz
                      powinieneś załatwiać sprawę wysiedlenia tych ludzi z twojej własności. To są
                      sprawy między tobą a władzą a ci ludzie zostali tak samo zrobieni w konia jak
                      twoi dziadkowie i nie może byc tak, że tylko oni teraz poniosą całą
                      konsekwencję, bo oni sa tutaj najmniej winni.
        • jasam do Marcina 08.01.03, 00:52

> A odnośnie wejścia w posidanie, hmm, moi pradziadkowie zarobili i zbudowali
          > kamienicę. Co w tym zdrożnego?

Nic zdrożnego.
          Ale Marcinie, nie zawsze jest taka kolej rzeczy, stąd i wzbudza to uwagi.
          Dziś słyszymy w radio o pozbawieniu immunitetu i aresztowaniu dwu pań sędzin,
          które wspierały proces "reprywatyzacji".
          Oj wiele tego. I w Krakowie było głośno, a i w Łodzi nie za cicho.
          Giną księgi, pojawia sie "spadkobierca", odzyskuje sądownie kamienicę i na
          drugi dzień sprzedaje adwokatowi prowadzącemu sprawę.
          Dobrze jeżeli "spadkobierca" pamieta po kim dziedziczy, bo czasem to nawet tego
          nie wie.
          pozdr.
      • jasam Re: Raport o stanie miasta 06.01.03, 22:46
        Gość portalu: Megi napisał(a):

> Panie Prezydencie, proponuję, aby straż miejska wzięła się ostro
        > do roboty i zarobiła dla miasta pieniądze, które leżą na ulicy.
        > Właściciele tych prywatnych kamienic,niech płacą codziennie mandaty za:
        > niesprzątnięty śnieg, lód, śmieci na swojej posesji, złamane
        > przed nią ręce i nogi,

Ale ile gmina musiałaby samej sobie płacić ? hoho.
        Jeżeli przed prywatną posesją gmina zrobiła płatny parking, to gmina powinna
        uprzątac śnieg, lub w jej imieniu firma która czerie z tego chodnika pożytki.
        pozdr.
    • Gość: pepe Re: Raport o stanie miasta IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.48.* 06.01.03, 12:43
      No rzeczywiście - partacz nie z tej ziemi. W ciągu dwóch lat doprowadził do
      tego, że od 14 lat miasto traci tyle mieszkańców! ;-P ci czerwoni to zło
      wcielone! No ale teraz, dzięki Bogu, jak już mamy superprezydenta, to jestem
      przekonany, że za dwa lata okaże się, że od 14 lat Łódź kwitnie.

Dużo zdrowia życzę.
      • hubar Re: Raport o stanie miasta 06.01.03, 14:46
        Pewnie jak zabronia stosowania środkow antykoncepcyjnych, ludność znacząco
        wzrośnie...
        • Gość: Tomas Re: Raport o stanie miasta IP: 212.191.74.* 06.01.03, 15:49
          hubar napisał:

> Pewnie jak zabronia stosowania środkow antykoncepcyjnych, ludność znacząco
          > wzrośnie...

...ale jednocześnie zubożeje
    • Gość: Lodziak Bobol Re: Raport o stanie miasta IP: 195.205.74.* 06.01.03, 16:15
      Jesli chcecie dowiedziec sie o dlaczego ludzie uciekaja z tego
      miesta , przeczytajcie artykul w Dzienniku Lodzkim pt. Temida
      slepa na jedno oko z dn. o5 .o1.2003 o losach Dobrochny N ,
      ktora wygrala w Strasbourgu . Zobaczycie jak tu sie ludzi
      przesladuje. co wy na to ? Czy chcielibyscie tu mieszkac tak
      jest tu na kazdym kroku. Miasto handlu " skorami" , zzarte
      korupcja i aferami.
      • ixtlilto link do tekstu 06.01.03, 20:40
        lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/237614.html
    • Gość: Gość O co tu chodzi IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 11:09
      Raport na zlecenie Kropiwnickiego mówi, że trzeba rewitalizować
      centrum i że jest tam drogo, że trzeba zagospodarować stare
      pomieszczenia fabryczne, a z drugiej strony ten sam "uczony"
      prezydent za swój głowny cel daje zablokowanie manufaktury,
      która w znaxczącym stopniu uatrakcyjniła by tereny mieszkalne
      wokół niej??!!! Może ktoś mi tu powie o co tu chodzi bo jak
      czasami słucham prezydenta to mam wrażenie że on tylko biadoli i
      zwala wszystko na innych a przez te 14 lat aż 8 spędził na
      ważnych stołkach z których mógł pomóc miastu (np. minister
      pracy, szef głównego urzedu planowania strategicznego itp...)
      • Gość: flip Re: O co tu chodzi IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 14:32
        Gość portalu: Gość napisał(a):

> Raport na zlecenie Kropiwnickiego mówi, że trzeba rewitalizować
        > centrum i że jest tam drogo, że trzeba zagospodarować stare
        > pomieszczenia fabryczne, a z drugiej strony ten sam "uczony"
        > prezydent za swój głowny cel daje zablokowanie manufaktury,
        > która w znaxczącym stopniu uatrakcyjniła by tereny mieszkalne
        > wokół niej??!!!

Nawet dodanie jeszcze tuzina wykrzyknikow nic nie zmieni. Czyzby dzieki tej
        inwestycji miala polepszyc sie atrkacyjnosc ulicy Ogrodowej? My idziemy watpic.
        Co do osoby Kropy - w pelni zgoda.
        PS:
        Ktos czesto pisze: Sir Kropiwnicki. Otoz jezeli juz - to Sir Jerzy.
        • Gość: Gosc Re: O co tu chodzi IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 16:13
          > Nawet dodanie jeszcze tuzina wykrzyknikow nic nie zmieni. Czyzby dzieki tej
          > inwestycji miala polepszyc sie atrkacyjnosc ulicy Ogrodowej? My idziemy
          watpic.
          > Co do osoby Kropy - w pelni zgoda.
          > PS:
          > Ktos czesto pisze: Sir Kropiwnicki. Otoz jezeli juz - to Sir Jerzy.

Jeżeli zmiana nawieszchni na normalną, ( obecnie jest ograniczenie do 40 ze
          wzgledu na stan nawierzchni) Zaniana nieużytków i zdewastowanych fabryk na
          centrum handlowo rozrywkowe w którym mają być muzea,sklepy, parki zabaw dla
          dzieci,basen,kina,hotel itp. pna zdaniem nie uatrakcyjni tej ulicy to szczerze
          mówiąc nie mamy o czym dyskutować bo albo jest pan zatwardzialym
          zwolennikiem "Sir Jerzego" i uważa pan że on ma tylko racje tak jak kiedyś
          mieli racje pierwsi sekretarze PZPR albo nie masz pan jeszcze skończonych 10
          lat i nie jestes panem ale dzieciakiem który nie ma o niczym pojęcia albo jest
          pan upośledzonym homo sovietusem, którym łatwo manipulować poprzez media... Jak
          na razie ogrodowa jest chyba najbardziej zaniedbana ulica w centrum miasta...
          • Gość: flip Re: O co tu chodzi IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 16:15
            Wez sobie i policz - jesli umiesz - ile tam jest dzisiaj samochodow, a ile
            bedzie.
            • Gość: Gosc Re: O co tu chodzi IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 16:21

> Wez sobie i policz - jesli umiesz - ile tam jest dzisiaj samochodow, a ile
              > bedzie.

ruch juz yeraz jest duzy bo sporo kierowcow omija korki na zachodniej wlasnie
              ogrodowa. Bedzie wiecej ale czesc z nich pojedzie przedluzeniem Żeligowskiego.
              Zwiekszenie ruchu to jedyna niekorzystna rzecz dla okolicznych mieszkancow,
              jednak korzystnych rzeczy jest znacznie wiecej... Tylko niektorzy nie chca albo
              nie chca ich zauwazac..
        • najtis Re: O co tu chodzi 07.01.03, 16:53

> Nawet dodanie jeszcze tuzina wykrzyknikow nic nie zmieni. Czyzby dzieki tej
          > inwestycji miala polepszyc sie atrkacyjnosc ulicy Ogrodowej? My idziemy
          watpic.
          > Co do osoby Kropy - w pelni zgoda.
          > PS:
          > Ktos czesto pisze: Sir Kropiwnicki. Otoz jezeli juz - to Sir Jerzy.
          =========================================================================
          Kurcze!zaczyna Wam wyciekac uszami?Watek w swoim zalozeniu mowi o
          premierowaniu Herr Millera ktorego baronostwo od dawna jest udokumentowane.
          A kto rozbierze familioki na Ogrodowej?
          • Gość: flip Re: O co tu chodzi IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 16:59
            A co famuly nieladne?
            • Gość: Ano Re: O co tu chodzi IP: *.kappa.com.pl 07.01.03, 17:02
              Z tego co mi oświadczono, otoczenie Manufaktury też zmieni swoje oblicze i
              doprowadzi się do tego WSZELKIMI dostępnymi metodami.......
              • Gość: flip Re: O co tu chodzi IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 17:04
                Uhu.
                Powtarzam pytanie: famuly sa be?
                • Gość: Ano Re: O co tu chodzi IP: *.kappa.com.pl 07.01.03, 17:10
                  Nie wiem, czy IM się podobają famuły, ale mieszkańcy na pewno nie.....
                • Gość: zomo Re: O co tu chodzi IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 17:12

> Uhu.
                  > Powtarzam pytanie: famuly sa be?

A co chcialbys mieszkac w takich warunkach jak na ogrodowej? W artykule bylo
                  napisane że cale srodmiescie zaczyna przypominac takie familiaki i dobrze
                  byloby to zmienic. Muzea, hotel, kina basen kregielnie fitnesklub i sklepy no i
                  hipermarket na pewno sa duzo lepsza alternatywa od tych familiakow. Mimo
                  nasilenia ruchu. Tym bardziej ze moze zacheca do mieszkania w okolicy
                  normalnych ludzi ktorzy teraz jezeli chca pojsc cos kupic albo spedzic czas to
                  musza jechac kilka przystankow tramwajem, (choc przepraszam tam nawet nie ma
                  tramwajow i autobusow)
          • Gość: Gosc Re: O co tu chodzi IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 17:07

> Kurcze!zaczyna Wam wyciekac uszami?Watek w swoim zalozeniu mowi o
            > premierowaniu Herr Millera ktorego baronostwo od dawna jest udokumentowane.
            > A kto rozbierze familioki na Ogrodowej?

Nie tylko o premierowaniu herr Millera ale o politykach. Pan Kropiwnicki byl
            przez 6 lad na ważnych stołkach w tym kraju (minister pracy, budownictwa, szef
            urzedu planowania itp.) i też jest odpowiedzialny za to co teraz jest w Lodzi,
            wiec jego raport ze jest zle i ze to wina poprzedniej ekipy jest po prostu
            smieszny.. A to ze blokuje rozwoj Łodzi chociazby blokujac duza inwestycje
            ktora poprawi infrastrukture handlowo-rozrywkowa centrum Lodzi przypomina mi
            populistyczne dzialania Leppera... Z jednej strony jest zle ale blokujemy cos
            co by moglo poprawic ten stan rzeczy bo to wymyslila inna ekipa albo bardziej
            nie jest zgodne z partykularnymi interesami malej grupki mieszkancow. Przez to
            miedzy innymi mamy taki cyrk jaki jest. Ale jak mowi nie chce mi sie dyskutowac
            z ludzmi na waszym poziomie bo szkoda czasu...
            • Gość: flip Re: O co tu chodzi IP: *.p.lodz.pl 07.01.03, 17:40
              Gość portalu: Gosc napisał(a):

Ale jak mowi nie chce mi sie dyskutowac
              >
              > z ludzmi na waszym poziomie bo szkoda czasu...

No to juz zamknij te drzwi z tamtej strony. Wroc, jak nabierzesz Kinderstube.
    • Gość: megi Re: Raport o stanie miasta IP: *.uml.lodz.pl 08.01.03, 08:47
      Podczas kampanii wyborczej i Kropiwnicki i Miller wiedzieli
      dobrze, jak uzdrowić miasto i gospodarkę. Przedtem krytykowali
      rządzących, pora na działanie konstruktywne.
    • jasam Re: Raport o stanie miasta 08.01.03, 20:21
      W Dzienniku napisali, że w wekend będą obrady z naukowcami nad raportem.
      Całe dwa dni w Dobieszkowie Władze Łodzi z grupą naukowców oraz specjalistami
      od problematyki samorządowej beda debatować nad startegią dla Łodzi.

pozdr.
      • geograf Re: Raport o stanie miasta 08.01.03, 20:33
        czemu nie moga zrobić tego w Łodzi??
        nie ma odpowiedniej sali, czy powietrze zbyt brudne??
        • jasam Re: Raport o stanie miasta 08.01.03, 20:50
          Z zewnątrz lepiej widać
          ( np. ładną okolicę :-) )

Wyjazdowe spotkania maja pewien walor - urzędnicy naie znikaja dla załatwienia
          bieżących spraw.
          pozdr.
          • Gość: Ano Chcą sie po prostu napić z daleka od IP: *.kappa.com.pl 09.01.03, 09:15
            dziennikarzy
    • Gość: murek Re: Raport o stanie miasta IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.01.03, 21:39
      Ludzie zastanówcie sie dlaczego liczba mieszkańców Łodzi sie
      zmniejsza od 14 lat? Zmniejsza sie z bardzo prostej przyczyny -
      w Łodzi nie ma już przemysłu! Jeśli ktoś sądzi że te małe
      zakładziki które powstały po "ostatniej wojnie" / na szczescie
      bezkrwawej/ są w stanie utrzymać misato to się głęboko myli.
      Największe przedsiebiorstwa w Łodzi to UŁ, PŁ,i CZMP oraz inne
      tego typu "przedsiębiorstwa" a więc budżet - to nie daje
      przyrosto produkcji, nie daje więc nowych pieniędzy. Jeśli
      dzisiejsi ekonomiści mówią, że usługach i handlu i tak za mało u
      nas ludzi pracuje i dają przykłady innych wysokorozwinietych
      przemysłowo państw to niech pamietają jaka część produktów
      narodowych tych państw daj przemysł! Jeśli przemysł pozwala na
      siłę nabywczą ludności to można rozwijać usługi - bo poprostu ma
      je kto konsumować. Samo rozwijanie usług i handlu nie daje nigdy
      i nie da u nas również żadnego efektu - społeczność łódzka jest
      poprostu biedna. I teraz pomyślmy kto polikwidował łódzki
      przemysł uważając, że rynek sam wszystko wyreguluje. A tak
      apropo raportu może by go opublikować ale w całości a nie
      manipulować danymi?!Może wtedy eksperci z wszystki opcji mieliby
      szansę odbyć rzetelną a nie polityczną dyskusję. I może wtedy
      bysmy głupot nie mówili o tym, że dzięki polepszeniu stanu dróg
      to staneliśmy na granicy bankructwa miasta. Sa to tylko gadania
      pod publiczkę a efekt jest taki, że drogi i nie tylko trzeba
      natychmiast remontować/ pani doradca w innym miejscu próbuje
      wyrazić pogląd jakoby to nie były inwestycje!
    • jasam Re: Raport o stanie miasta 13.01.03, 00:12
      Czytam dzisiejsze wpisy na internetowej stronie Gazety - CISZA z Dobieszkowa.
      Napisano o fotografii licealistów, a o debacie nad strategią miasta nic ?
      Co to moze znaczyć ?
      Nie odbyło się - czy może nikogo tam nie pobili więc szkoda pisać ?
      Ciekawe czy w innych gazetach też uznaja temat za mało ciekawy ?
      pozdr.
      • geograf Re: Raport o stanie miasta 13.01.03, 00:15
        dla łódzkich dzienników-szmatławców typu ŁGW, czy Express to temat nie interesujący, bo pewnie doszli do pozytywnych, konstruktywnych wniosków i może powzięli się opracowania jakiegoś dobrego planu rozwoju...nie jest to ani kronika kryminalna, ani wyjątkowe zdarzenie...

poczekałbym do wtorku- z pewnością coź Dziennik wypuści...

pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka