Gość: Jacek IP: 192.88.11.* 08.01.03, 22:05 Wypada powiedziec: nareszcie. W 10-krotnie mniejszym miescie w USA, gdzie czasowo przebywam, kolo lokalnego prywatnego szpitala stoja w gotowosci 3 smiglowce a kazdy szpital ma ladowisko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MarcinK Re: Lotnicze Pogotowie Ratunkowe IP: *.zapora / 126.102.21.* 09.01.03, 08:43 Jako 16 miasto w Polsce, hmmm czy to znaczy, że jako ostatnie wojewódzkie? To chyba nie ma się czym chwalić. Dużo ciekawsze jest to co usłyszałem w Wydarzeniach TV Toya. Otóż jakiś decydent z Pogotowia Lotniczego powiedział, że poważnie rozważane jest przeniesienie bazy pogotowia lotniczego z Gdańska do Łodzi, bo Łódź jest w centrum i z Lublinka jest wszędzie blisko. Wtedy to chyba Lublinek musiałby działać całą dobę? Oby tak się stało!!! Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamdan Re: Lotnicze Pogotowie Ratunkowe IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.01.03, 11:56 Mam nadzieję, że personel medyczny śmigłowca zostanie zatrudniony na zdrowych warunkach finansowych, a nie analogicznie jak w normalnym Pogotowiu. Wdzięczny będę za informację kto zarabia więcej: lekarz czy pilot? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Lotnicze Pogotowie Ratunkowe w Łodzi 14.05.03, 17:05 Od lipca Łódź będzie mieć własne Lotnicze Pogotowie Ratunkowe. W hangarach lotniska Lublinek stacjonować będzie pięcioosobowy zespół lekarzy i dwaj pielęgniarze-ratownicy. Śmigłowcem Mi-2 Plus dolecą do chorych, którym potrzebna będzie natychmiastowa pomoc np. Centrum Oparzeń w Siemianowicach, czy Instytutu Medycyny Morskiej i Chorób Tropikalnych w Gdyni. Śmigłowiec Mi-2, który dostanie Łódź, jest właśnie remontowany w zakładach w Świdniku. – Będzie wykorzystywany do przelotów na trasach powyżej 100 kilometrów – mówi Robert Gałązkowski, rzecznik Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. – Przez rok będziemy dzierżawić hangary od portu lotniczego Lublinek, potem zwrócimy się do władz Łodzi o przekazanie nam gruntów pod budynki. – Codziennie na Lublinku lądują samoloty i śmigłowce, przywożące do Łodzi pacjentów z całej Polski. Chcemy, żeby chorzy z Łodzi i województwa mogli równie błyskawicznie uzyskać pomoc specjalistycznych ośrodków w kraju – mówi Dorota Jędrzejczyk-Okońska, dyrektor wydziału zdrowia i spraw społecznych w Łódzkim Urzędzie Wojewódzkim. Pogotowie lotnicze w Polsce przewozi rocznie ponad sześć tysięcy pacjentów. – Statystyki udzielania pomocy w nagłych wypadkach są u nas dwa, trzy razy gorsze niż w krajach Unii Europejskiej. Musimy to zmienić – dodaje Wojciech Gaszyński, wojewódzki konsultant ds. ratownictwa medycznego. (jxb) - Dziennik Łódzki lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/269589.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Mi-2 PLUS IP: *.toya.net.pl 14.05.03, 20:07 Będzie u nas stacjonował Mi-2 Plus, czyli całkiem niedawno (jest dostępny od marca 2003) zmodernizowany model "zwykłego" Mi-2. Różni się większą mocą silników, większą prędkością wznoszenia, wyższym pułapem zawisu, posiada kompozytowe łopaty wirnika nośnego oraz aparaturę radiowo-nawigacyjną firm Honeywell i Garmin. Może to nie tak dużo, ale chociaż będziemy mieć całkiem nowy wiropłat. pzdr. robbie Odpowiedz Link Zgłoś