Dodaj do ulubionych

Koniec kina Capitol

24.05.06, 14:36
Jasne, czemu nie było widzów, skoro zainstalowano aparaturę "zapewniającą
cyfrowy odbiór obrazu i dźwięku". Do tego potrzebne jest digital oko i
digital ucho. A kogo na to dzisiaj stać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ano Gdyby mieli jaja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:42
      ... to by puścili na koniec "Ostatni seans filmowy"....
      • Gość: kasia Zero Promocji !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 07:04
        ostatnio odpuscili sobie wszelkie fajne akcje i promocje! mnie wlasnie to
        najbardziej zniechecilo... szkoda mi tego kina, bardzo bo chodzilam tam na
        sylwestrowe premiery i bylo super :(
    • fleurette Re: Koniec kina Capitol 24.05.06, 15:04
      szkoda kina. zwłaszcza, ze ma tak długą tradycję...
    • Gość: who_the Re: Koniec kina Capitol IP: *.toya.net.pl 24.05.06, 15:05
      Capitol... kina Heliosa byly w awangardzie cos z 10-15 lat temu, kiedy nie bylo
      multiplexow. Dzis multiplexy oferuja: szerszy repertuar, szybciej obecne na
      ekranie nowe filmy, porownywalne ceny. Ale przede wszystkim oferuja zludny
      powiew luxusu, exkluzywnosci i jakosci rozrywki (jakkolwiek wszystkie z tych
      okreslen kloca sie z masowoscia "przerobu" widzow w tych fabrykach,
      wyswietlarniach filmow). Ostatecznie kino stalo puste, bo chetni na nedzny
      repertuar chodzili do Silvera, chetni na dobry repertuar do Cytryny/Charliego.
      Przy okazji helios jest bezwladny, wiec o pierwsza grupe potencjalnych klientow
      nie walczyl cena/terminami premier, a o drugich repertuarem/ciekawymi
      wydarzeniami kulturalnym. Bye Wlokniarz, szkoda cie.
      • Gość: BatuChan Re: Koniec kina Capitol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 15:45
        Nic dodać. Trafna diagnoza. Szkoda wielka, wziąwszy pod uwagę tradycje tego
        miejsca.
      • gray Re: Koniec kina Capitol 24.05.06, 17:41
        Gość portalu: who_the napisał(a):

> Dzis multiplexy oferuja: (..) szybciej obecne na ekranie nowe filmy

no nie sądzę.

> Ale przede wszystkim oferuja zludny powiew luxusu, exkluzywnosci i jakosci
        > rozrywki

silverscreen i jakość rozrywki? nawet 'duże' sale są tam małe co automatycznie
        przenosi się na rozmiar ekranu i nagłośnienie. jak powiedziałeś - silver to
        fabryka do wytrząsania pieniędzy z kieszeni ludzi, których głównym celem jest
        zaistnienie w poczekalni przed seansem bo w środku, jak wiadomo, ciemno.
        • Gość: J.S. Re: Koniec kina Capitol IP: 195.69.82.* 24.05.06, 17:55
          > silverscreen i jakość rozrywki? nawet 'duże' sale są tam małe co automatycznie
          > przenosi się na rozmiar ekranu i nagłośnienie

Dokladnie - w SS bylem az raz, ze 3 lata temu i jakos mi sie nie pali tam
          wracac. Ciasno, duszno - kino bez klimatu.

Szkoda Capitolu - sporo enemefow tam zaliczylem
          • bnew Re: Koniec kina Capitol 24.05.06, 21:22
            dokładnie, jeszcze dresy pijane przychodzą, rozrzucaja popcorn i rechoczą
            zakłócając film. Oby tylko Bałtyku nie zamknęli.
            • Gość: mikołaj Re: Koniec kina Capitol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:31
              nie zgodze się
              chodze do ss dość regularnie - może to kino nie ma jekiegoś wiekszego klimatu
              ale ma łatwo dostępne informacje wiele sal w których wiecznie jest pusto
              to że sale sa mniejsze oznacza że nie patrzy sie na ekran w oddali niczym na
              koniec ulicy gdzieś na horyzonie
              do tego dołożyc parking, dobre skomunikowanie (jak dla mnie)
              troche promocji a'la darmowe kupony na popkorn etc
    • berger.m :( 24.05.06, 16:52
      Mam nadzieję, że ktoś kupi kino i Capitol kinem pozostanie...
    • Gość: anakor Re: Koniec kina Capitol IP: *.toya.net.pl 24.05.06, 17:01
      Kina szkoda. Aferałów nim zarządzających, ani trochę. Przypominam że Helios 2000
      uwłaszczył się na państwowym. Mieszał tu niejaki Parzyjagła, były wice Prezydent
      Łodzi oraz aferalny prezes ZUS (kupno po zawyżonej cenie budynku Próchnika). To
      on był szefem państwowego Heliosu (zbieżność nazw na pewno nie była
      przypadkowa). Majątek rozdysponowano dość specyficznie. Koszty ponosiła firma
      państwowa, zysk prywatna. Przykład, remont kina Polonia. Za państwowe
      wyremontowano i przekazano prywatnemu Heliosowi 2000. Działalność pana
      Parzyjagły opisało NIE, chyba w roku `95.
    • Gość: Bart / bart_step Z kina "Wolność" już nikt nie ucieknie... //nt IP: *.mnc.pl 24.05.06, 17:04
      • Gość: Lodor Re: Z kina "Wolność" już nikt nie ucieknie... //n IP: *.retsat1.com.pl 24.05.06, 17:27
        Proponuję na cześć kina Capitol {dawniej Włókniarz}, zmianę nazwy Alei
        Włókniarzy na Aleję Capitolu.
    • Gość: Marecki Re: Koniec kina Capitol IP: *.retsat1.com.pl 24.05.06, 17:23
      Nie likwidujcie kina Capitol bo się rozpłacze - uwielbiam to kino, tak samo jak najlepsze w Łodzi- Bałtyk.
      • Gość: Lodor Re: Koniec kina Capitol IP: *.retsat1.com.pl 24.05.06, 17:31
        Proponuję na cześć kina Capitol {dawniej Włókniarz}, zmienić nazwę Alei
        Włókniarzy na Aleję Capitolu.
    • gray Re: Koniec kina Capitol 24.05.06, 17:41

ja tam zawsze wolałem 'bałtyk' ale i tak capitolu szkoda :/
    • vilijonkka Re: Koniec kina Capitol 24.05.06, 18:45
      w capitolu już dawno nie było co oglądać, żałosne tłumaczenie się cinemacity
      nie pomoże. szkoda. jak każdego zamykanego kina. czy pamięta ktoś
      jeszcze 'pokój'?
      • Gość: pszemeq Re: Koniec kina Capitol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 19:39
        Ech ja pamietam ....Fajne kino było ale pod koniec słabo było okrutnie - taki
        marazm i brak jakichkolwiek chęci - podobnie jak chyba w Capitolu. Tak jak pisze
        Kolega fajne miejsce ale brak sensownej reklamy i brak mijesca parkingowego.
        Mysle, że taki Silver wygrywa własnie parkingiem i innym drobiazgami.
        A Capitol ..przepraszam ale hol to nie zmienił się chyba od lat 80-tych ...
    • berger.m Perspektywy dla Capitolu 24.05.06, 18:48
      Moim zdaniem Helios popełnił błąd. Kino ma świetne położenie i należy do
      najbardziej znanych, obok Polonii i Bałtyku, starych łódzkich kin. Jest
      nowoczesne i wygodne.

Postrzeganie takiego obiektu jako atrakcyjny zależy jednak nie tylko od
      standardu, jaki oferuje, ale też od wylgądu zewnętrznego. Inwestycja w remont
      zewnętrzny Capitolu przyniosłaby dobre skutki - łodzianie jak i goście w naszym
      mieście, przejeżdżając koło kina, kojarzyliby go z urodą budynku i uważali za
      bardziej atrakcyjne. Dużo psuje zaniedbana elewacja. Ponadto na Capitolu mogłyby
      znaleźć się jakieś bardziej rzucające się w oczy elementy - jasne światła, neony
      czy telebim do kina bardzo pasują.

Atrakcyjny wygląd, 3 minuty od deptaku - Piotrkowskiej, położenie przy
      przystanku na linii przyszłego Łódzkiego Tramwaju Regionalnego, po drodze między
      al. Mickiewicza i al. Piłsudskiego z Galerią Łódzką, Silver Screenem i
      rozrywkowym środkiem miasta, a nową częścią łódzkiego City - Manufakturą
      sprawiają, że Capitol jest wymarzonym miejscem na kino. I skoro nie dostrzega
      tego Helios, to liczę na to, że dostrzeże inny inwestor.
    • Gość: bart_canada Kolejne kino mojego dziecinstwa znika IP: *.ed.shawcable.net 24.05.06, 19:44
      Po Iwanowie (Adrii), kolej na Wlokniarz. Coz, chyba mnie nostalgia za wczesnie
      dopadla, ale przykro mi jest jak raz na kiedys odwiedzam Lodz i znajome miejsca
      juz nie istnieja.
      • Gość: WASZYNGTON D.C. Re: Kolejne kino mojego dziecinstwa znika IP: *.washdc.east.verizon.net 25.05.06, 06:34
        szkoda... bardzo lubie to kino - gdy tylko jestem w Lodzi to zawsze
        odwiedzam... naprawde przykro, ze ginie cos tak trwale wpisanego w lodzki
        krajobraz...
        • inu1 Re: Kolejne kino mojego dziecinstwa znika 25.05.06, 16:08
          Tak, mieszkałem całe zycie niedaleko Capitolu, wcześniej Włókniarza. Pamiętam
          tłumy w latach osiemdziesiątych. Ostatnio omijałem to kino, między innymi na
          nic nie mówiący szyld, który mowił o jakimś ekstra seansie filmowym. Niegdyś w
          tym miejscu była informacja- jaki film, o której, etc. Tak więc myślę sobie, że
          ktoś faktycznie niezbyt chciał promować to kino. Brakowało pomysłu, czy tez
          może dobrej chęci? Szkoda. Naprawdę.

Na marginesie- ostatnim seansem mógłby byc np: "Ucieczka z kina "Wolność".
          Tyle, że takie seanse też trzeba robić z głową. Przyszedłby z samego
          sentymentu. A na jakiegoś gniota na pewno nie przybędę.
    • ice_mc Re: Koniec kina Capitol 01.06.06, 14:15
      "w kinie Capitol gwalca zakonnice" - ten napis umieszczony w kilku miejscach
      miasta komentujacy premiere filmu "Zly porucznik" bede pamietal dlugo...
      PS. Obok kina byla na Zachodniej/Kosciuszki knajpa - piwo dla osoby, ktora
      przypomni mi jej nazwe:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka