Dodaj do ulubionych

Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim

05.06.06, 13:47
Jak wszyscy wiemy jest problem ze zrobieniem przejscia przez Zachodnią na
wysokosci Manufaktury. Dołem samochodów się nie da puscić (rzeczka), górą też
nie (estakada zasłoni pałac). Jedynym rozsądnym wyjściem jest zrobienie więc
kładki górą wprost do Parku Staromiejskiego. Byłoby to połączenie dwóch
miejsc, po których łodzianie lubią spacerować, a jednocześnie powstałby ciąg
pieszy od Piotrkowskiej poprzez Nowomiejską i Park do rynku w Manufakturze. Co
sądzicie o tym pomyśle?
Obserwuj wątek
    • ixtlilto Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 13:55
      O takie rzeczy proponuję na przyszłość pytać na podForum <a
      href="https://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=443">Porozmawiajmy o Łodzi</a>.
      Sprawa już była poruszana, więc życzę miłego czytania i zapraszam do włączenia
      się do dyskusji :)
      • ixtlilto link 05.06.06, 13:56
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=443
    • Gość: m&m Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 15:27
      Kładka? Zasłonisz Pałac człowieku, Manufaktura proponowała szerokie pasy, ale
      miasto się wypieło, jak zwykle zresztą.
      • cassani Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 15:29
        żeby kładką zasłonic pałac to chyba trzebaby leżec na tej kładce i to twarzą do
        niej.
        człowieku.
        • Gość: m&m Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 15:43
          Mózg to zgubiłeś już dawno?
          • cassani Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 15:44
            nie mogę takich rzeczy pamiętać - to logiczne.
        • Gość: LoL Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 15:54
          Leżeć na kadce? To patrzysz na świat z perspektywy żula?
          • cassani o 05.06.06, 15:55
            właśnie tak.
      • Gość: bosman Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.intersoft.pl 05.06.06, 15:48
        CO za bzdury z tym zasłanianiem pałacu. Takie teksty to może puszczać chyba
        tylko osoba, które nie chce, żeby coś z tego wyszło. Z której niby strony
        miałby być ten pałac zasłonięty? Przecież od strony parku i tak go nie widać,
        bo zasłaniają go drzewa (na szczęście nikt jeszcze nie wpadł na pomysł, żeby
        wyciąć park). Poza tym architektura kładki też może być ciekawa - albo
        nowoczesna albo stylowa, dopasowana do Pałacu Poznańskiego. Przecież nikt tam
        nie będzie budował takich betonowych brzydali jak np. na Al. Mickiewicza.
        • Gość: m&m Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 15:52
          > Przecież nikt tam nie będzie budował takich betonowych brzydali jak np. na
          Al. Mickiewicza.

Ja innych nie widuje. Nowe przejscia podziemne to też są piękne, stylowe?
          Zastanów się troche.
          • cassani Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 15:54
            zastanowił się chyba z tego co wnioskuję po jego wypowiedzi. nie oceniaj tego
            co być może tylko po tym co widziałeś - bo widocznie nie za wiele tego było.
          • Gość: bosman Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.intersoft.pl 05.06.06, 15:56
            To ty sie zastanów! Budowle są takie, jakie sobie zafundujemy. Jak zafundujemy
            gniota to jest gniot a jak zafundujemy cos ładnego to mamy coś ładnego.
            A blokowanie połączenia ze sobą dwóch tak blisko połączonych historycznych
            rejonów miasta tylko dlatego, że gdzieś "się nie da" namalować pasów, czy
            zrobić przejścia to po prostu działanie złośliwe albo dalszy ciąg zwykłego
            łódzkiego niedasiejstwa.
            • cassani nie tłumacz 05.06.06, 15:58
              bez sensu.
              m&m zaraz stwierdzi że Manufaktury nie ma bo jej wcześniej nie widział.
            • Gość: m&m Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 16:00
              Jednak uważam, że to ty powinieneś się zastanowić.
              Możesz se tą kładke złotem obłożyć, i tak będzie przeszkodą w widoczności. Stań
              se na skrzyżowaniu z Drewnowską i popatrz na Pałac.
              Nikt tu nie mówi o blokowaniu przejścia, chyba, że masz na myśli urząd
              • Gość: bosman Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.intersoft.pl 05.06.06, 16:07
                Chyba rzeczywiście powienienm posłuchać cassaniego i nic już nie mówić.
                Ale może jednak ty SE stań na Nowomiejskiej. I co? Widać pałac czy nie? Nie
                widać. No to dawaj zamawiamy drwali - niech tną park. A od strony Manufaktury
                pałac widać? Też nie, bo go drzewa zasłaniają. No to zawołaj SE tych drwali -
                niech wytną też te drzewa, bo pałacu nie widać. Naprawdę myślisz, że wszyscy
                turyści zbierają sie na rogu Drewnowskiej, żeby podziwiać widok pałacu od dupy
                strony? Tym bardziej, że to tylne skrzydło zostało dobudowane (o ile sie nie
                mylę) juz po wojnie na potrzeby Urzędu Miasta i nie przedstawia wartości
                historycznej.
                • Gość: trebor Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 09:35
                  > Ale może jednak ty SE stań na Nowomiejskiej. I co? Widać pałac czy nie?

A stań se na Rondzie Lotników i co, widać pałac, czy nie?
                  No, to budujemy kładke na Rokicińskiej.
                • yarro Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 06.06.06, 13:28
                  Z Nowomiejskiej róg Ogrodowej owszem widac pałac.
        • yarro Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 19:59
          Ale po co kazać ludziom chodzić kładką, skoro mogą przejść przejsciem? Miasto
          dla ludzi, nie dla samochodów.
          • bajkers Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 23:00
            yarro napisał:

> Ale po co kazać ludziom chodzić kładką, skoro mogą przejść przejsciem? Miasto
            > dla ludzi, nie dla samochodów.
            >

BRAWO..dokładnie

To ludzie powinni chodzić po powierzchni a nie ustępować ...bo ktos nie bedzie
            mógł szybko przejechać samochodzikiem...( może więc najwyższy czas przesiąść
            się na komunikacje miejską)

Żadne kładki ,przejścia podziemne ( w tym miejscu się nie da chyba że poniżej
            poziomu rzeki Łódki :? )
            Tylko normalne szerokie pasy jak proponowała Manu. , a jak ktoś w to wszystko
            chce sie pakować samochodem to ..dla własnej wątpliwej przyjemności :))
          • uerbe Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 23:40
            yarro napisał:

> Ale po co kazać ludziom chodzić kładką, skoro mogą przejść przejsciem? Miasto
            > dla ludzi, nie dla samochodów.

Zgadzam się, kłopot jednak w tym, że te samochody już w nim są... zmiana ludzkiej mentalności trwa długo, krócej trwałoby zbudowanie obwodnicy i odciążenie tym samym centrum. Ale do tego trzeba chęci urzędników... i dobrej pamięci wyborców.
          • Gość: ja Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:54
            gratulacje... moze powrocmy i tworczo rozszerzmy pomysl wylaczenia z ruchu
            zachodniej i kosciuszki
            • yarro Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 08.06.06, 00:54
              Dzięki, mniej więcej o to mi chodzi, gdy walę czołem do krwi w ściany
              ograniczające umysły niektórych piszących.
    • cassani ja bym proponował zburzyć pałac 05.06.06, 15:38
      i w jego miejscu rozbudować skrzyżowanie i zrobic rondo. no bo:
      1. Pałac juz sie opatrzył,
      2. Pałac zasłania Manufakturę,
      3. Pałac może zasłonić kładkę,
      4. Patrząc z Manufaktury pałac zasłania Piotrkowską przez co ta upada,
      5. Patrząc ze środka pałacu nie widać ani Manufaktury, ani Parku Śledzia ani
      Piotrkowskiej - co znów potwierdza tezę przez co ona upada tak naprawdę.

Żeby zaś nie było że Łódź nie dba o zabytki możemy dla ściemy rondo nazwać np.
      Rondem Poznańskim.
      • Gość: LoL Re: ja bym proponował zburzyć pałac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 15:53
        Twoje pomysły są po prostu kretyńskie.
        • cassani i 05.06.06, 15:54
          o to chodzi.
          • Gość: LoL Re: i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 15:55
            Czyli piszesz na ilość.
            • cassani Re: i 05.06.06, 15:57
              tak jak twierdzisz. bijeęsię o Złoty Klawisz - nagroda jest przyznawana
              corocznie przez Centralny Zarząd Służby Więziennej.
          • huann optowałbym za kładeczką. 05.06.06, 16:04
            rozwiązaniem byłoby zbudować kładkę ale z superprzezroczystego pleksi.
            konstrukcja lekka, ażurowa, wręcz półtransparentna, a pałac pomalować na kolor
            piłeczki tenisowej z odblaskowymi pomarańczami i amarantami, by refleksy
            świetlne odbijające sie w pleksikładce rozświetlały okolicę żarówno w dzień, jak
            i w pozostałe pory cyklu dobowego podkreślając zaistny kontrast między zwalistą
            żarówiastą bryłą pałacu z ozdóbkami a zwiewnością plastikowej kładki bez?

pe es.
            a teraz przypowieść rymowana do melorecytacji:

pieski małe dwa chciały przejść Zachodnią
            nie wiedziały jak - ciągle na nie trąbią!

a rozwiązanie droga młodzieży
            w pleksikładeczce od dawna leży.
            • aaa202 A paniom w spódnicach byłoby widać kino od spodu? 05.06.06, 17:25
              czynnik wypadkotwórczy. nie przejdzie.
              • huann Re: A paniom w spódnicach byłoby widać kino od sp 05.06.06, 18:47
                spód pleksikładeczki byłby z materiału bezprześwitowego w takim razie jak
                inaczej nie da rady :/
                ale może nie byłoby tak źle? ;]
            • brite no tak 05.06.06, 17:56
              Ale czy dla Pietryny, która przecież leży upadła, w tym układzie kładzenie
              kładki nie położy się cieniem jako zły przykład?
      • uerbe Re: ja bym proponował zburzyć pałac 05.06.06, 17:57
        cassani napisał:

> i w jego miejscu rozbudować skrzyżowanie i zrobic rondo...

Ale takie z sygnalizacją świetlną, jak w Krakowie - fajna rzecz, bo nie jedzie się płynnie tylko przejeżdża na dwa-trzy postoje... ciasteczko można zjeść i "wogle".
      • Gość: bene Re: ja bym proponował zburzyć pałac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:21
        Ja bym radził, ostrożnie z żartami. Władze naszego miasteczka mają zdolność
        zamieniania żartów w ponurą rzeczywistość.
    • aaa202 ad vocem 05.06.06, 17:23
      czy wszystko ze wszystkim musi być połączone? szłam od dworca północnego,
      doszłam do zachodniej, przeszłam na drugą stronę po pasach, bez kolizji i
      znalazłam się w manufakturze. po co mnożyć byty i potworki?
      • arewicz Re: ad vocem 05.06.06, 17:46
        Oczywiscie można sobie pojść do Drewnowskiej do pasów, czy na drugą stronę
        skrzyżowania z Ogrodową (bo od strony pałacu pasów nie ma) i w ten sposób sobie
        dookoła zafundować dodatkowy spacerek, ale po co? Po co jeśli na wprost wyjścia
        z Manufaktury jest park? Pomyślcie, czy nie lepiej zamiast iść wzdłuż ruchliwej
        (bardzo ruchliwej i nieprzyjemnej) Zachodniej, wyjść z rynku Manufaktury i
        kładką dostać się do parku? Akurat kładka byłaby na wysokości fontanny w parku
        staromiejskim - wystarczyłoby przedłużyć alejkę w parku do kładki i powstałby
        świetny pieszy ciąg - park + rynek. Ad zasłaniania, bez przesady - kładka byłaby
        już za budynkiem pałacu. A przy okazji powstałby wręcz dodatkowy punkt
        obserwacyjny. Aha ad wyglądu kładki - oczywiście nie może być taka jak na
        Mickiewicza - to byłoby nieporozumienie.
      • Gość: bosman Re: ad vocem IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 17:56
        Wszystko ze wszystkim nie musi, ale jesli historyczny obszar Łodzi ma być łatwo
        dostępny dla turystów a Piotrkowska chce skorzystać na istnieniu Manufaktury to
        pieszy ciąg ul. Piotrkowskiej powinien być przedłużony przez park śledzia
        (zalążek Łodzi) do Manufaktury. SZczególnie skorzystaliby na tym ci, którzy
        mają sklepy na początkowym odcinku Piotrkowskiej. Obecnie ludzie tam nie
        docierają, bo wcześniej wsiadają w tramwaj na Zielonej albo w autobus na
        Jaracza. Gdyby stworzona została piesza aleja to ludzie po prostu
        przespacerowaliby się do Manufaktury zahaczając o sklepy i puby w tamtym
        rejonie, co ozywiloby Piotrkowska i wszyscy by na tym skorzystali. A przy
        okazji przypomnianoby łodzianom, że istnieje cos takiego jak park sledzia,
        ktory obecnie jest opanowany przez zuli.
        • uerbe Re: ad vocem 05.06.06, 18:00
          Gość portalu: bosman napisał(a):

> pieszy ciąg ul. Piotrkowskiej powinien być przedłużony przez park śledzia
          > (zalążek Łodzi) do Manufaktury.

Znaczy się, chcesz zmienić Ogrodową w Piotrkowską? To możnaby zrezygnować z takich półśrodków i nazwać wszystkie łódzkie ulice "Piotrkowska".
          • Gość: bosman Re: ad vocem IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 18:14
            Jaką Ogrodową w Piotrkowską? Chodzi mi o aleję przez park, żeby ten park
            wreszcie został udostępniony normalnym ludziom a nie żulerii. A przy okazji
            stanowiłby dobre miejsce do odpoczynku między Manufakturą a Piotrkowską.
            • uerbe Re: ad vocem 05.06.06, 18:17

> Jaką Ogrodową w Piotrkowską? Chodzi mi o aleję przez park, żeby ten park
              > wreszcie został udostępniony normalnym ludziom a nie żulerii. A przy okazji
              > stanowiłby dobre miejsce do odpoczynku między Manufakturą a Piotrkowską.

Pozostaje "krytyczny" odcinek Nowomiejskiej.
              • huann Re: ad vocem 05.06.06, 18:52
                uerbe napisał:

> Pozostaje "krytyczny" odcinek Nowomiejskiej.

wprowadzić zasady ruchu jak na Piotrkowskiej między Centralem, a Placem Wolności
                + srodek zostawić tramwajom.
                kostka już jest, rudery też by się może ożywiły.
                a na samym placu wydzielić dookoła strefy rowerowo-rikszowe oddzielone od
                samochodowych (koniecznych ze względu na ulicę Legionów i Pomorską) np.
                torowiskiem. miejsca jest sporo a w końcu to rondo, czyli ruch jednokierunkowy.

przecież szerokość
                • huann Re: ad vocem 05.06.06, 18:53
                  huann napisała:

>
                  > przecież szerokość

to chyba sie wkleiło skąd inąd :>
            • arewicz Re: ad vocem 05.06.06, 18:22
              właśnie - myślę podobnie jak Bosman.
            • huann Re: ad vocem 05.06.06, 18:33
              no, po skosie z (może wreszcie) wyremontowanego skrzyżowania
              Północna-Nowomiejska ścieżka rowerowa i chodnik stopniowo wznoszące się jako
              kładka, mogą być półkoliście zmieniające swój bieg z północnego na zachodni,
              wynurzające się jak łeb brontozaurusa z soczystej wściekłej zieleni parku
              śledzia świetlistą strzałą przeszywające pleksikładeczką niebo nad rozchwianą
              magistralą ryczącej Zachodniej by zanurzyć się w kostkę i cegłę manuf. uf.
        • Gość: aa jako dziecko jeździłam do Centralu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 18:16
          po wszystkie ubraniowe zakupy.
          Dziś Central zdycha.
          Żal mi Centralu.
          Może kładka z Centralu do Manufaktury?

Dobra, podoba mi się ten pomysł. Nie wiem, czy zwiększy przepływ ludzi przez
          ostatni odcinek Piotrkowskiej (nie wierzę). Nie sądzę też, by ludzie wylulani
          łażeniem po Manufakturze chcieli jeszcze leźć przez park Śledzia na
          Piotrkowską. Nie wydaje mi się również, żeby spacerowicze z Piotrkowskiej
          wiedząc o kładce wpadali na spontaniczny pomysł pójścia do Manufaktury. Kładki
          mają to do siebie, że ludzie idą dołem, na dziko, żeby drogi do kładki nie
          nadkładać. Większość gości Manufaktury przyjeżdża samochodami i komunikacją
          miejską. Ta kładka może mieć małe branie i znikome znaczenie.
          Ale dobrze, jeśli będą ją budować, sama pójdę beton mieszać. Potem wydzierżawię
          tę wiatę tramwajową i zrobię tam jadłodajnię: śląskie, pierogi, knedle, żur i
          piwo.
          • uerbe Re: jako dziecko jeździłam do Centralu 05.06.06, 18:18
            Gość portalu: aa napisał(a):

> po wszystkie ubraniowe zakupy.
            > Dziś Central zdycha.
            > Żal mi Centralu.
            > Może kładka z Centralu do Manufaktury?

Uniwersal też zdycha. Kładkę?
            • Gość: aa Re: jako dziecko jeździłam do Centralu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 18:20
              Kładka z Uniwersalu do Manufaktury to dopiero byłby czad! Goście Manufaktury
              wpadaliby potem wprost w gościnne podwoje Uniwersalu! A jaki byłby punkt
              widokowy!
              • Gość: 1986 Re: jako dziecko jeździłam do Centralu IP: *.toya.net.pl 06.06.06, 16:04
                Co tam do Uniwersalu! Do Ptaka od razu, stawiajmy na turystykę
                interkontynentalną! :)
          • Gość: bosman Re: jako dziecko jeździłam do Centralu IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 18:22
            Czy w Łodzi naprawdę tak ciężko się myśli?

> Większość gości Manufaktury przyjeżdża samochodami i komunikacją
            > miejską.

I właśnie chodzi o to, żeby ich zachęcić do spaceru Piotrkowską połączonego z
            wizytą w Manufakturze. Wtedy nie będą musieli korzystac z samochodów ani
            komunikacji.
            • uerbe Re: jako dziecko jeździłam do Centralu 05.06.06, 18:24

> Wtedy nie będą musieli korzystac z samochodów ani komunikacji.

Nie wszyscy łodzianie mieszkają przy Piotrkowskiej - do samej Piotrkowskiej też czymś trzeba dojechać.
              • Gość: bosman Re: jako dziecko jeździłam do Centralu IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 18:25
                No to co?
                • uerbe Re: jako dziecko jeździłam do Centralu 05.06.06, 18:28

> No to co?

Toż zapytuję - w jaki sposób znaleźć się na Piotrkowskiej nie dysponując samochodem, środkami komunikacji zbiorowej tudzież latającym dywanem? Rower odpada, bo mowa była o spacerze Piotrkowską do Manufaktury.
                  • huann Re: jako dziecko jeździłam do Centralu 05.06.06, 18:35
                    oczywiście rikszą! :D
            • Gość: aa A wtedy już prosta droga do tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 18:26
              żeby Łódź stała się zagłębiem chodziarzy!

Wiesz, jakoś nie chce mi się wierzyć - skoro ludzie wożą się trambusem 100
              metrów po terenie Manufaktury, bo nie chce im się iść, albo nie mają już siły,
              to jak zmusisz ich do pójścia jeszcze na Pietrynę? Prądem?
              • Gość: aa A co z parkingami w centrum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 18:30
                Bo przy Manufakturze parking jest. A jeśli już mnie przepędzisz z Pietryny do
                Manufaktury i z powrotem kładką, to gdzie mam zaparkować? na Tuwima? Na Struga?
    • yarro Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 18:00
      Ludzie, dajcie sobie luz z tą kładką, pliiiz.

Tam potrzebne jest zwykłe przejście ze światłami. Tak.

Na pohybel samochodziarzom.
      • arewicz Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 18:11
        Przejście dla pieszych na wprost wyjścia z rynku Manufaktury ze światłami?
        Fajnie by było, ale wątpię czy takowe powstanie - samochody tuż po ruszeniu ze
        skrzyżowania Ogrodowej z Zachodnią znów musiałyby się zatrzymywać.
      • uerbe Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 18:15
        yarro napisał:

> Na pohybel samochodziarzom.

Zaraz, zaraz - ja wprawdzie jeżdżę rowerem, ale podobnie jak kierowcy nie lubię zatrzymywania się na wszystkich światłach. Jeśli miałoby tam być zwykłe przejście, to należałoby najpierw porządnie ustawić światła na Zachodniej.
        • yarro Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 19:57
          No dobrze, dobrze :) Regulacja świateł tez jest potrzebna - zgoda :)
    • big_news Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 18:10
      Też problem. Zrobić i w Manufakturze i w Parku lądowiska dla śmigłowców i po
      sprawie. Ułożyć tylko dobry rozkład startów i lądowań, taki powiedzmy co 8-10
      minut i kłopot rozwiązany. Aha, koniecznie trzeba wprowadzić migawki. Wszak
      klientów wędrujących do Manu wprost z Parku Śledzia jest multum. Szczególnie
      warcabiści hurmem kilka razy dziennie wpadają tam na zakupy.
      • Gość: bosman Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 18:18
        Czegoś nie rozumiesz. Klienci wędrowaliby z Piotrkowskiej do Manufaktury i
        odwrotnie.
        Ale ja juz przyzwyczaiłem sie do tego zapyzialstwa łódzkiego, niedasiejstwa i
        ogólnego olewactwa. W innych miastach robi się deptaki, myśli sie kompleksowo,
        jak połączyć najbardziej reprezentacyjne zakątki miast, jak wprowadzic
        odpowiedni klimat, jak przywrocic historyczne miejsca turystom a w Łodzi...
        szkoda gadać.
        • big_news Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 05.06.06, 18:31
          Ok. Masz rację. Nie powinno się z niezwykle poważnych spraw robić jaj. Tyle, że
          nie wierzę w te wędrówki Piotrkowsko-Manufakturowe. Jak się ktoś nadrepcze przez
          cały Bigiel, jak już mu nogi wejdą w dupę, to w nosie będzie miał Manufakturę. I
          na odwrót. Chyba, że skusi takiego wędrowca jakąś szczególną atrakcją i ten
          postanowi wykrzesać z siebie ostatnie siły w celu zajrzenia do, jakby nie było,
          pewnej konkurencji. W takim razie jeżeli nie helikoptery, to może jakieś
          katapulty w te i nazad? Kierowcy na Zachodniej zadowoleni, Łódź prekursorem
          przemieszczania się klientów. Może wypali...?
          • Gość: aa Profilaktyka miażdżycowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 18:33
            nie widzę tego inaczej, jak przepędzać ludzi w te i we w te kładką za pomocą
            elektycznego pasterza, żeby nie przyszło im do głowy dać dyla do 99 na
            zachodniej!
          • Gość: bosman Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 18:48
            Równie dobrze można było wyremontować tylko 1/2 obecnie wyremontowanej
            Piotrkowskiej i powiedzieć, że jak ktoś tyle przejdzie to na resztę nie będzie
            miał siły. To są oczywiste bzdury, bo przecież nie ma obowiązku zaczynanie
            spaceru po Pietrynie od Centralu. Jedna osoba zacznie go tam a inna od
            Zielonej. Argument "zmęczenia" jest zupełnie nietrafiony.
      • Gość: J.S. Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: 195.69.82.* 05.06.06, 21:44
        Milcz
    • Gość: bosman Re: Odpowiedni klimat IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 18:25
      Dzięki takim ludziom bez wizji jak ty to Łódź zatonie i bez wody.
      • Gość: + Re: Odpowiedni klimat IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 18:27
        wizji to tobie brakuje, a p[o pierwsze rozumu
        • Gość: bosman Re: Odpowiedni klimat IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 18:44
          Ty dziecko przygotuj sie juz do ogladania dobranocki i ustap miejsca przy
          komputerze doroslym.
      • Gość: aa No kiedy to właśnie JA mam wizję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 18:28
        w końcu nazwa miasta byłaby adekwatna
        • huann to JA mam wizję! 05.06.06, 18:41
          a może by odkryć rzekę Łódkę, odpowiednio poszerzyć, dopuścić wody z Sulejowa i
          powiedzmy ze stawu Pod Mojżeszem robić spław chętnych specjalną łódzką gondolą
          do manufaktury?
          w samej manufakturze na rynku zrobić port, a gondole w kolorach Łodzi i herbem?
          i żeby ryczały "Prząśniczką" przepływając ponurą gardzielą rwącego jazu pod
          wibrującym od jeku tirów spodem Zachodniej?
          jakie kontrasta!
          spokój parku śledzia (ach, napuścić do Łódki śledzia!) w zderzeniu z nagłym
          bystrzem, szypotem rwącej pod Zachodnią w kaskadach piany łódką na Łódce i za
          chwilę oto jest - jest i spokojenie, ukojenie, miękkie lądowanie: oto rynek
          manu, bezpieczny i kolorowy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: hanka Czemu w tym wątku wpisują się głównie pajace? IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 18:36
      Wasze wizje miasta, to katastrofalne wizje, rodem z lat '70.
      • uerbe Re: Czemu w tym wątku wpisują się głównie pajace? 05.06.06, 18:39
        Gość portalu: hanka napisał(a):

> Wasze wizje miasta, to katastrofalne wizje, rodem z lat '70.

Zapewne pani magister albo profesor architektury i urbanistyki, zaszczycająca niniejsze forum swoim wpisem ma wizję lepszą.
        • aaa202 A w którym wątku nie wpisują się wyłącznie pajace? 05.06.06, 18:52
          Kropa się cieszy, że ogranicza wydatki na miasto i deficyt. Komunikacja miejska
          leży. Remonty kamienic leżą. Drogi zieją kraterami. Miasto się wyludnia. Psy
          srają.. a przepraszam, to nie Kropy sprężyna.
          Co tu o inwestycjach w promocję zapomnianych urokliwych miejsc gadać?
          Chcecie ładne miejce? Jedźcie na stację Radogoszcz i stańcie sobie na końcu
          korytarza pod kominem. Wtedy, ze świadomością, że inni mieli gorzej, wróćcie i
          zastanówcie się, na kogo chcecie głosować.
    • Gość: bosman Cieniasy i ignoranci IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 19:00
      Niestety chyba ten wątek nie ma szczęścia. Większość wypowiadających się nie ma
      kompletnie żadnej wizji rozwoju i pięknienia tego miasta. Wychodzicie chyba z
      założenia, że dobrze jest, jak jest. Przyzwyczailiście się do ruin, zasranych
      ulic, drewnianych komórek i odrapanych ścian. Każda nowa rzecz zaburza wam wasz
      zastany obraz Łodzi i powoduje niepokój.
      Ja przynajmniej mam propozycje a wy potraficie tylko krytykowac nie dając w
      zamian nic od siebie. To takie typowo polskie. Co za roznica, czy ten wydluzony
      pasaz sluzylby 1000 czy 500 osobom dziennie? Czy nie byloby milo, gdyby w
      zapuszczonym i zapomnianym zakatku Lodzi pojawilo sie cos ladnego? Gdyby zostal
      on przywrocony lodzianom? Kto chcialby ten moglby z niego skorzystac, kto inny
      moglby przyjechac samochodem albo tramwajem. Podobnie zreszta rzucaliscie
      kalumnie na Apsysa, ze po co tam cos robic, kto to widzial, ze niszczy
      kompleks,zeby zaczekac na innego inwestora itp. Dzisiaj mamy Manufakture,
      ktora - w przeciwienstwie do niszczejacych budynkow - mozemy sie pochwalic i
      milo spedzic tam czas. Budynki uratowano przed zawaleniem sie, nadano im nowa,
      dopasowana do dzisiejszych czasow funkcje. I o to wlasnie chodzi - zeby miec
      wizje i nie bac sie podejmowac wyzwan. A jeśli łodzianie sami boją sie pomyśleć
      z rozmachem o swoim mieście (w przeciwieństwie do np. poznaniaków czy
      wrocławian) to czego można wymagać od władz. Ich praca chyba juz zawsze bedzie
      sie ograniczala do podpierania stemplami kolejnej rozpadajacej sie ruiny.
      • aaa202 Poza inwektywami - zgoda 05.06.06, 19:11
        jest pomysł, dyskutuje się nad jego sensownością. można dowolnie wymyślać
        wizjonerskie sposoby na upiększenie miasta, czemu tylko mieć pretensję to
        rozmówców, którym się te pomysły nie podobają?
        (wizja Huanowej kładki z pleksiglasu mnie uwiodła. Podobnie jak podziemna
        przeprawa przez śledziowy Styks;))
        Nie dąsaj się. Jest tu wielu sensownych ludzi. Rozmawiają tak, bo lubią sobie
        pożartować, ale nie jest to grupa ani zblazowana, ani zrezygnowana, ani bez
        inicjatywy.
        To są właśnie ci ludzie, którzy chcą coś zrobić i robią.
        Wrzuć na luz.
        • Gość: bosman Re: Poza inwektywami - zgoda IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 19:23
          Nie ma tu żadnych inwektyw. Słowo cieniasy jest powszechnie uzywane w kregach
          rządowych, wiec nie sadze, zeby ktos sie obrazil :)
          Jesli ma sie zla wole to oczywisicie kazdy pomysl mozna sprowadzic do absurdu i
          wykazac, ze jest do d...
          Nie przyszedlem tutaj, zeby sobie pozartowac tylko zeby moze razem zastanowic
          sie, jak jeszcze bardziej przywrocic te stare Baluty ludziom. Dzisiaj ten park
          sluzy garstce starszych mezczyzn grajacych w szachy/warcaby. I OK. Ale moze
          reszta tez odkrylaby go dla siebie, gdyby bylo do niego zachecajace dojscie i
          gdyby zyskal on nowa funkcje - pasazu miedzy ulica Piotrkowska a krolestwem
          Poznanskiego. Obecnie te dwa obszary sa rozdzielone ruchliwa ulica Zachodnia i
          wlasciwie wypiete na siebie tylkami, co ani Piotrkowskiej ani Manufakturze (a
          tym samym Lodzi) nie sluzy.
          • aaa202 Twój błąd, że nie przyszedłeś pożartować 05.06.06, 19:37
            zaś język sfer rządowych od dawna nie może służyć za wzór kultury.
            Zechcesz mnie zaraz nazwać burą suką?
            Moim najpoważniejszym zdaniem problemem jest brak modernizacji Zachodniej i syf
            w śledziu. Strach tamtędy chodzić, ale nie ze względu na brak komunikacji z
            manufakturą, ale ze względu na brak światła choćby i paru patroli policji. O
            niezbędnych inwestycjach w park nawet nie mówię. Kładka tych spraw nie
            rozwiąże. Te sprawy można załatwić. Od nich trzeba zacząć. I nie można NAD tym
            problemem przerzucać kładki;) - to taka przenośnia. Wolę uprzedzić, na wypadek,
            gdybyś jednak chciał mnie ozdobić epitetem, a ja nie wiedziałabym, gdzie
            jesteś, żeby Cię znaleźć i lutnąć;)
            Możemy zatem zamknąć na dziś ten temat?
            • Gość: bosman Re: Twój błąd, że nie przyszedłeś pożartować IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 19:49
              Już mi się odechciało pisać na ten temat. Łodzianie potrafią skutecznie
              zniechęcić do wszystkiego.
      • yarro Tak, tak... 05.06.06, 20:28
        Kładka jedynym ratunkiem dla miasta.

Proponuję się rozejszeć po "jewropie" i zobaczyć jak wyglądają centra miast. Nie
        zjadziesz tam kładek - sradek, bukrowatych przejść podziemnych i szerokich
        arterii w centrum miasta między ważnym zabytkiem a parkiem.

Tylko trzeba na to troche pokory, której "polaczkom" Pan Bozia poskąpił.
        • Gość: aktsinimef Re: Tak, tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 20:32
          ale dlaczego Pan Bozia? Wkurza mnie ten androcentryzm... \
          • yarro Re: Tak, tak... 05.06.06, 21:11
            No dobrze, Pani Bozia :)
            • Gość: Arewicz Więc? IP: *.net-partner.pl 05.06.06, 21:43
              Kladka to tylko pomysł, i takim może pozostać. Ale co w zamian? Przejście ze
              światłami? Padł taki pomysł, tylko czy władze i kierowcy się zgodzą...
              • yarro Re: Więc? 05.06.06, 23:39
                Kierowców bym nie pytał, bo są stroną w sporze i od razu powiedzą NIE.

Władze robią na złośc Manufakturze, więc tu też na wiele nie liczę.
        • mat25 Re: Tak, tak... 06.06.06, 08:51
          Mylisz się mój drogi. Takich "szerokich" arterii jak Zachodnia to w centrach
          miast jest sporo. A to dlatego, że jak na warunki europejskie to one wcale
          szerokie nie są. Tylko w Łodzi taka zapyziałą dwujezdniową dwupasmową ulicę
          można nazwać "szeroką arterią".
    • prawy Kładka + bonus 05.06.06, 23:48
      Osobiście opowiadam się za kładką, ale taką w stylu pieszego Mostu Millennium w
      Londynie.
      Niech będzie architektonicznym wyzwaniem, nie wszystko musi być robione
      na "fabryczną nutę".

Zauważyłbym jednak jeszcze jeden problem - nazywa się on PARK ŚLEDZIA.
      Chciałbym, jak wszyscy zapewne, by ten Park stał się naturalnym "odpoczynkiem"
      po Manufakturze.
      Niech ludzie po zakupach pójdą z kocykami i tam się rozsiąda, poleżą,
      poczytają, odpoczną.
      Sama kładka w tym nie pomoże - trzeba o ten park zadbać - ale tak w europejskim
      stylu, bez tabliczek NIE DEPTAĆ TRAWY itd.

Może warto nawet puścić wodzę fantazji i pomyśleć o jakiejś wieży widokowej,
      tak bliżej Zgierskiej zlokalizowanej, by można spoglądać na Piotrkowską,
      Manufakturę i Pałac.

A samochody... no skoro muszą, niech jeżdżą, tylko położyć nowy asfalt i będą
      trochę mniej hałasować.
      • brite Re: Kładka + bonus 06.06.06, 00:04
        > Osobiście opowiadam się za kładką, ale taką w stylu pieszego Mostu Millennium
        w Londynie.

Dokładnie tak samo sobie bym to wyobrażał. Skoro oni mogą mieć od St Paul's do
        Tate Modern i nic nikomu nie zasłania, to u nas też by nie przeszkodziło :)
        • yarro Re: Kładka + bonus 06.06.06, 00:08
          brite napisał:

> Dokładnie tak samo sobie bym to wyobrażał. Skoro oni mogą mieć od St Paul's do
          > Tate Modern i nic nikomu nie zasłania, to u nas też by nie przeszkodziło :)
          ==
          Brite, a przepraszam co niby ma zasłaniać? Tamizę? Zejdź na ziemię chociaż ty.

Jeżeli zaczynamy takimi argumentami to dochodzimy do pomysłu kładki z
          Manufaktury do Uniwersalu. Po co się ograniczać!
          • brite Re: Kładka + bonus 06.06.06, 00:19
            Ja stoję twardo obiema stopami na ziemi, nie marzy mi się nawet, że mógłbym
            oderwać je i za mego żywota poszybować nad którąkolwiek z łódzkich ulic
            nowoczesną kładką :o)
      • yarro Re: Kładka + bonus 06.06.06, 00:05
        ALe dlaczego wszyscy myslicie o kładce?

Most Milenijny w Londynie jest dlatego, że mają tam RZEKĘ.

W Łodzi rzekę samochodów można przenieść na równoległą obwodnicę, która powinna
        powstać teraż już na-ten-tychmiast! Trasa od dawien dawna znana: Pojezierska -
        Ks. Brzóski - Karskiego - Żeligowskiego - Łąkowa/28 Pułku Strzelców Kaniowskich
        - Łąkowa do skrzyżowania Żeromskiego z Mickiewicza. Wtedy uspokajamy ruch na
        Zachodniej i już w całym mieście jest milej, ciszej, przyjemniej, zdrowiej etc.
        Proste?
        • prawy Re: Kładka + bonus 06.06.06, 00:25
          Yarro, lubię dyskutować, ale z Tobą się nie da.
          No rzesz k**wa mać za co Ty tak tych samochodów nie lubisz ?
          Bo cię na niego nie stać ?
          No chłopie do cholery jasnej opanuj się wreszcie.

Nawet jeśli zrobią tak jak mówisz i uspokoją tę Zachodnią to nie wmówisz mi że
          zrobisz tam jeden pas i posadzisz bratki.
          Czy tego chcesz czy nie tam już zawsze będzie arteria i jak nie samochody to
          autobusy i tramwaje będą tam jechać.
          Policz ile linii tamtędy przejeżdzą przemnóż przez ilość kursów i zobacz że
          pewnie Ci wyjdzie jeden autobus co kilka minut.
          A do tego dochodzą mieszkańcy.
          Co ich też wyślesz na obwodnicę ?

LUDZIE PORZUĆCIE WRESZCIE MŻONKI, O TYM ZE JAK KTOŚ MA SAMOCHÓD I MIESZKA W
          CENTRUM TO GO BĘDZIE ZOSTAWIAŁ HEKTAR OD DOMU NA JAKIMŚ PARKINGU I DO DOMU
          DOJEDZIE KOMUNIKACJĄ MIEJSKĄ.

Patrzcie na świat przez pryzmat który się rozsądkiem zwie a nie przez ten z
          napisem "dobre chęci"
          • yarro Re: Kładka + bonus 06.06.06, 00:41
            prawy napisał:

> Yarro, lubię dyskutować, ale z Tobą się nie da.
            > No rzesz k**wa mać za co Ty tak tych samochodów nie lubisz ?
            > Bo cię na niego nie stać?
            > No chłopie do cholery jasnej opanuj się wreszcie.
            ==
            To ty się zapluwasz a nie ja, więc sam sobie odpowiedz kto ma się opanowac :*

Co do samochodu: owszem, mam go. Zdziwiony?

> Nawet jeśli zrobią tak jak mówisz i uspokoją tę Zachodnią to nie wmówisz mi że
            > zrobisz tam jeden pas i posadzisz bratki.
            ==
            Ja nie będę robił jednego pasa, bo to zrobią drogowcy :) Co do bratków - w
            czynie społecznym chętnie obsadzę jakiś odcinek ;) Serio.

> Czy tego chcesz czy nie tam już zawsze będzie arteria i jak nie samochody to
            > autobusy i tramwaje będą tam jechać.
            ==
            Przykłady z Europy pokazują, że raz zrobioną arterię można bardzo łatwo zamknąć,
            zwęzić, zlikwidować, a ruch przenieść gdzieś indziej. Samochody na Zachodniej
            nie są wpisane do konstytucji, ani wyryte na tablicach Mojżesza.

> Policz ile linii tamtędy przejeżdzą przemnóż przez ilość kursów i zobacz że
            > pewnie Ci wyjdzie jeden autobus co kilka minut.
            ==
            Dlatego będzie stworzona preferencja dla tramwaju po wyremontowanym już za rok
            torowisku. Uwierz w to.

To, że dziś tam jest jak jest, nie znaczy, że będzie tak już in saecula saeculorum.

> A do tego dochodzą mieszkańcy. Co ich też wyślesz na obwodnicę ?
            ==
            Nie. Dla mieszkańców wystarczy ruch ograniczony. Mieszkańcy nie muszą mieć po
            trzy pasy w każdą stronę.

> LUDZIE PORZUĆCIE WRESZCIE MŻONKI, O TYM ZE JAK KTOŚ MA SAMOCHÓD I MIESZKA W
            > CENTRUM TO GO BĘDZIE ZOSTAWIAŁ HEKTAR OD DOMU NA JAKIMŚ PARKINGU I DO DOMU
            > DOJEDZIE KOMUNIKACJĄ MIEJSKĄ.
            ==
            Jeżeli ktoś mieszka w centrum, to nikt mu nie karze z niego wyjeżdżać na jakiś
            parking hektar od domu. Dla mieszkańców będą miejsca do parkowania i ulice
            uspokojone do jazdy po centrum.

> Patrzcie na świat przez pryzmat który się rozsądkiem zwie a nie przez ten z
            > napisem "dobre chęci.
            ==
            Rozsądek tak, ale nie utrwalanie złych schematów poprzez mówienie, że "jest jak
            jest i inaczej się nie da". Gdyby tak było, to byśmy chodzili po drzewach, bo
            kiedyś też przecież tak było i inaczej się nie dało.

Prawy, wiem że jesteś zagonionym człowiekiem, ale poświęć jeden czy dwa wieczory
            na zapoznanie się ze stroną: www.prorevita.pl

Pozdrawiam.
          • mat25 Re: Kładka + bonus 06.06.06, 08:48
            Stary, daj sobie spokój z dyskutowaniem z tymi ludźmi. Oni mają w domu
            plastelinowe modele i sobie przestawiają ruch z jednej ulicy na drugą, budują
            plastelinowe obwodnice (jeżdżą oczywiście Matchboxami) a później o swoich
            wrażeniach opowiadają na forum. A o urbanistyce nie mają zielonego pojęcia.
            Dlatego udostępnienie jakiegoś parku dla ludzi czy połączenie dwóch obszarów o
            podobnych walorach historycznych to dla nich pomysł nie do przejścia, który
            można tylko wyśmiać.
        • arewicz Re: Kładka + bonus 06.06.06, 00:28
          Obawiam się ze i tak wybiorą Kościuszki-Zachodnią. Trasa szersza wygodniejsza
          niż Karskiego-Żeligowskiego. Co nie znaczy że Karskiego nie powinna być
          przedłużona. Powinna - z jednej strony do Limanowskiego a z drugiej do
          Żeligowskiego bądź 28 Pułku Strzelców Kaniowskich.
          • yarro Re: Kładka + bonus 06.06.06, 00:32
            Otóż chyba nie zauwazyłeś, że to będzie proces szerszy. Przeniesienie ruchu na
            podaną przeze mnie trasę obwodnicy będzie niejako wymuszone. Poprzez chociazby
            ZWĘŻENIE Zachodniej i Kościuszki, a także w najlepszym wariancie drastyczne
            ograniczenie przejazdu na wprost przez skrzyżowanie Zachodnia/Kościuszki/Zielona.

Polecam lekturę studium komunikacyjnego dla śródmieścia Łodzi:

www.prorevita.pl/komunikacja.html

Pozdrawiam!

PS. Proszę nie sugerować się opisem "Ogrodowa" na kiklu rysunkach. Opracowania
            przewidują rzecz jasna ulicę Drewnowską.
            • mat25 Re: Kładka + bonus 06.06.06, 08:44
              Te pomysły są 1000 razy bardziej futurystyczne niz kładka nad ulicą.
          • uerbe Re: Kładka + bonus 06.06.06, 10:39
            arewicz napisał:

> Co nie znaczy że Karskiego nie powinna być
            > przedłużona. Powinna - z jednej strony do Limanowskiego...

Bardzo mądrze - przez park.
            • yarro Re: Kładka + bonus 06.06.06, 13:28
              Uer, z całym szacunkiem, przez JAKI PARK? Przez srajłączkę najwyżej...
            • skodabodzio Re: Kładka + bonus 06.06.06, 15:53
              Bardzo mądrze - przez park.

a ja myslalem ze przez pas zieleni pozostawiony tam poto, by w przyszlosci ta
              ulice zrobic
              • yarro Re: Kładka + bonus 06.06.06, 15:59
                Wszyscy to wiedzą, poza organizacjami i działaczami eko-nielogicznymi.
      • arewicz Ciekawe miejsce 06.06.06, 00:11
        Tak w ogóle to ten teren ma w sobie duży potencjał, tylko potrzeba to wszystko
        jakoś uporządkować i wypromować. Za Parkiem Staromiejskim jest przecież kolejny
        park - Helenów. Z kolei za Manufakturą jest Stary Cmentarz z taką perełką jak
        Kaplica Scheiblera (oby zdążyli ją uratować zanim się zawali). Jest rynek
        Starego Miasta (na razie martwawy), jest Plac Kościelny. Potrzeba troche
        pomysłu, a przede wszystkim uporządkowania (remont chodników, dróg itd.).
        • yarro Re: Ciekawe miejsce 06.06.06, 00:22
          Masz sporo racji. Zatem może nie zaczynajmy od dupy strony i ewentualnie
          milenijne kładki i wieże widokowe zostawmy na czas, gdy ten teren będzie
          przypominał miasto.
    • big_news Zrobić ogólnołódzki ruch pieszy podwieszany 06.06.06, 00:20
      Dołem niech śmigają autka, bryki, fury, blachosmrody i inne motóry. Przenieść
      cały ruch pieszy na kładki, mostki, podwieszane trotuary i wiszące chodniki.
      Podczepić te ciągi piesze do księżyca. Aaaaaaaaaaaaaaa, zapomniałem, że się nie
      da. Księżyc podpie..li przecież dawno temu Kaczyńscy. A więc nie da się
      połączyć Manufaktury z Piotrkowską. To straszne.
      • Gość: kierowca bombowca Re: Zrobić ogólnołódzki ruch pieszy podwieszany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 01:36
        A może kolejka linowa. Tak od Helenowa do Starego. Z kilkoma przystankami po drodze. Dołem będą pomykały autka, a górą wagoniki. Gorzej tylko będzie z oddychaniem. No, ale przecież przystankiem docelowym będzie i tak cmentarz.
      • graz.ka Re: Zrobić ogólnołódzki ruch pieszy podwieszany 07.06.06, 11:43
        Piesze przeprawy ;) Przeprowadzacze z pieśnią na ustach i choragiewką lub
        dzwonkiem w dłoni - wieczorem z lampką. Nad rwącą Łódką kładką lub brodem.
        Kolejne miejsca pracy w ramach zwalczania bezrobocia.
    • Gość: ZYNDRAM POMYSŁ IP: 212.160.172.* 06.06.06, 07:41
      PROPONUJĘ POŁĄCZYĆ KŁADKĄ MANUFAKTURĘ Z PIOTRKOWSKĄ
    • Gość: hehe Kładka i drapacz chmur-wasze pomysły okolicy Pozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 09:40
      Jeszcze postawcie mur wzdłóż Zachodniej, bo hałas za duży od samochodzików.
      • yarro Re: Kładka i drapacz chmur-wasze pomysły okolicy 06.06.06, 13:29
        A ty nie powinieneś być w szkole?
        --

"...i przed PORODEM
        niosą oświaty kaganiec"
        [by Google]
    • studi001 Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 06.06.06, 15:11
      Ani jedno czyli park ani tym bardziej drugie nie jest miejscem gdzie chce sie
      spacerowac.
    • skodabodzio Bardzo dobry pomysl 06.06.06, 15:44
      Kladka ktora by mogla przypominac most nad ulica, barierki, ktore by
      nawiazsywaly do ogrodzenia manufaktury albo do balkonow w palacu poznanskiego.
      Moglaby sie zaczynac kilkanascie metrow od ulicy i lagodnie isc w gore. A potem
      w parku lagodnie zejsc. Byloby to rozwiazanie i ladne i praktyczne. Polaczyloby
      manufakture z parkiem statromiejskim dla ruchu pieszego nie wchodzac w kolizje
      ruchem samochodowym. A zarazem byloby estetyczne. Przy okazji moznaby tez
      wymienic latarnie wzdluz zachodniej na takie, jakie sa wzdluz nowomiejskiej
      • yarro Re: Bardzo dobry pomysl 06.06.06, 16:01
        Ale po co kładka?!?!

Naprawde lepiej jest zhumanizowac przestrzeń dookoła poprzez ograniczenie ruchu
        na Zachodniej i zrobienie przejścia w poziomie.
        • skodabodzio Re: Bardzo dobry pomysl 06.06.06, 16:38
          Kladka by po pierwsze nie dochodzilo do kolizji ruchu pieszego z kolowym. Po
          drugie by nie utrudniac ruchu na i tak zakorkowanej zachodniej, samochody
          stojace w korkach to problem miasta a nie tylko kierowcow. chociazby spaliny.
          Po trzecie by polaczyc manufakture z parkiem, pieszy moze bezproblemowo przejsc
          z manufaktury do parku nie narazajac zycia i zdrowia.
          • yarro Re: Bardzo dobry pomysl 07.06.06, 00:19
            A ten swoje. Czy nie rozumiesz, że Zachodnia będzie już niedługo zawężona i z
            ograniczonym ruchem?
            • skodabodzio Re: Bardzo dobry pomysl 07.06.06, 11:39
              To gdzie ten ruch ma sie podziac? Nie rozumiem? Poza tym co ma jedno do
              drugiego, ruch w tym miejscu bedzie, czy tak czy tak. A ze jest on tam bardzo
              intensywny to wskazane jest zrobienie przejscia nie kolidujacego z tym ruchem.
              A wiec kladka, tylko atrakcyjna wizualnie i z lagodnym podejsciem, bez schodow.
              Da soe takie rzeczy zrobic.
              • yarro Re: Bardzo dobry pomysl 08.06.06, 00:43
                Napisałem gdzie się ma podziać kilka postów wyżej.

Co do kładki bez schodów - gwarantuje ci, ze nikt by nie nadrabiał drogi wstecz
                by się na nią dostac "łagodnie".

Kładka to ustąpienie przestrzeni publicznej w śródmieściu na rzecz samochodów, a
                to bzdura.
                • skodabodzio Re: Bardzo dobry pomysl 08.06.06, 11:32
                  Ale ruch przy manufakturze to przede wszystkim ruch w centrum, obwodnica
                  karskiego go nie zlikwiduje. Co najwyzej moze czesciowo odciazyc zachodnia.

A co do kladki, 99% osob to ludzie idacy z manufaktury do parku i dal nich ma
                  sluzyc kladka, nie trzeba sie wcale cofac by na nia wejsc, miedzy zachodnia a
                  manufaktura jest masa miejsca by wejscie na ta kladke bylo lagodne bez schodow,
                  w parku to samo
                  • yarro Re: Bardzo dobry pomysl 08.06.06, 11:45
                    Ale zlikwiduje go utrudnienie jazdy po tej ulicy. Spotęguje zrobienie kładek.
                    Możem od razu kładki wszędzie zamiast przejść. Wtedy dopiero będzie bezpiecznie
                    i wygodnie.
                  • Gość: belyall Re: Bardzo dobry pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 13:08
                    > Ale ruch przy manufakturze to przede wszystkim ruch w centrum, obwodnica
                    > karskiego go nie zlikwiduje.

Nieprawda! 80% ruchu na Zachodniej-Kościuszki to tranzyt, który TRZEBA z
                    centrum usunąć.
                    • arewicz Czas na konkrety 08.06.06, 16:42
                      Skoro większość chce połączenia Manufaktury z Parkiem to trzeba wprowadzić plany
                      w życie. Najwyższy czas by naciskać władze (a może właściciele Manufaktury coś
                      zrobią) - niech się wezmą do roboty! Przejście dla pieszych ze światłami to nie
                      jest ogromny koszt. Tylko przejście musi być na wysokości fontanny w parku, do
                      której przedłuży się alejkę od Zachodniej. Niech nie robią przejścia przy
                      skrzyżowaniu - niewiele to zmieni i nikt przez park nie będzie chodził tylko
                      Ogrodową.
                    • yarro Re: Bardzo dobry pomysl 08.06.06, 23:07
                      Belyall, ale oni i tak chcą KŁADKI.
                      • arewicz Re: Bardzo dobry pomysl 09.06.06, 00:19
                        yarro napisał:

> Belyall, ale oni i tak chcą KŁADKI.
                        >
                        Ja chcę PRZEJSCIA (nie upieram się przy kładce, ale i jej nie wykluczam).
                        Upieram się jedynie by przejście było na wysokości mniej więcej fontanny w Parku.
                        • yarro Re: Bardzo dobry pomysl 09.06.06, 00:48
                          Zwracam honor. :) Ale wielu innych piszących rozmarzyło się o pieszym wiadukcie :)
                          • Gość: belyall Re: Bardzo dobry pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 10:41
                            Ze względu na koszty, mam nadzieję, że kładka nie powstanie, tym bardziej
                            krecia nora ;)
                            Manufaktura jeszcze ze 2 lata będzie się otwierać do pełni planów, zmienią się
                            władze miasta (mam taką nadzieję) i sprawa wróci na wokandę. Może też wtedy
                            zacznie się Karskiego wydłużać, wieżę, że nowa władza będzie pod tym względem
                            mądrzejsza...
            • Gość: maciek_ Re: Bardzo dobry pomysl IP: *.toya.net.pl 07.06.06, 13:42
              ALe czy nie rozumiesz, że przeciwstawiajac kompletną zmianę ruchu w Śródmieściu
              budowie kładki przypominasz człowieka, który z uporem maniaka proponuje komuś,
              kto chce wymienic baterię w starym elektronie kupno nowego tissota? Jasne, że
              lepiej byłoby wprowadzić uspokojony ruch w całym Śródmieściu, ale większość
              łodzian o tym nie myśli, bo wygląda na to, że jest to odległe (mentalnie i
              finansowo) od Łodzi o lata świetlne. Kładka wydaje się bardzo dobrym pomysłem ,
              tym bardziej, że można ją wybudować stosunkowo małym nakładem czasu i kosztów.
              Plan przebudowy Śródmieścia, do którego dałeś wcześniej link jest ciekawy, a
              sama przebudowa jak najbardziej pożądana, ale nie chce mi się wierzyć, że w
              ciągu np 3 lat (mówisz, że niedługo) Śródmieście zmieni oblicze. Na to wymagane
              są gigantyczne pieniądze i czas. Puszczenie ruchu z Zachodniej/Kościuszki w
              Strzelców Kaniowskich wydaje mi się czystą mrzonką (jeszcze Żeligowskiego w
              przypływie optymistycznego nastroju jestem w stanie sobie wyobrazić)- przecież
              ta ulica jest 2 razy węższa od Zachodniej!. A czyż zwiększenie ruchy na
              Ogrodowej (tak jest na schematach)nie oznaczałoby odcięcia Manufaktury, tak jak
              teraz jest odcięta Zachodnią?
              A wracając do kładki, to dlaczego jej wybudowanie ma przeszkadzać w realizacji
              (naprawdę trzymam kciuki!) ambitengo planu zmiany Śródmieścia? To, że Zachodnia
              ma być "uspokojona", to super, ale zanim będzie, niech zaistnieje połączenie
              między parkiem a Manufakturą.
              • yarro Re: Bardzo dobry pomysl 08.06.06, 00:52
                Gość portalu: maciek_ napisał(a):

> przypominasz człowieka, który z uporem maniaka proponuje komuś, kto chce
                > wymienic baterię w starym elektronie kupno nowego tissota?
                ==
                Słonko. A czymże jest proponowanie horrendalnie drogiej kładki w porównaniu do
                przejścia dla pieszych? To właśnie jest droga błyskotka, ta kładka cholerna!

> Kładka wydaje się bardzo dobrym pomysłem,
                ==
                Jeżeli już mówimy o pojmowaniu mentalnym - to właśnie ta pitolona kładka jest
                przykładem ograniczonego postrzegania mentalnego wielu tutaj piszących... Jak
                piesi to przejście podziemne lub kładka, jak samochody to tylko
                dziesięciopasmówka przez centrum. Jesteśy jak widzę mentalnie za murzynami.

> tym bardziej, że można ją wybudować stosunkowo małym nakładem czasu i kosztów.
                ==
                Kosztów? Hahaha! 10 razy tańsze są światła i farba potrzebne do zrobienia
                przejścia. Zapytaj Geanta dlaczego nie zrobili kładki na Jana Pawła II (d.
                Włókniarzy). Ano dlatego, że przejście tańsze. Tam się czepiajcie przejścia na
                krajowej "jedynce", a nie w centrum miasta!

> Plan przebudowy Śródmieścia, do którego dałeś wcześniej link jest ciekawy, a
                > sama przebudowa jak najbardziej pożądana, ale nie chce mi się wierzyć, że w
                > ciągu np 3 lat (mówisz, że niedługo) Śródmieście zmieni oblicze. Na to
                > wymagane są gigantyczne pieniądze i czas. Puszczenie ruchu z
                > Zachodniej/Kościuszki w Strzelców Kaniowskich wydaje mi się czystą mrzonką
                > (jeszcze Żeligowskiego w przypływie optymistycznego nastroju jestem w stanie
                > sobie wyobrazić)- przecież ta ulica jest 2 razy węższa od Zachodniej!. A czyż
                > zwiększenie ruchy na Ogrodowej (tak jest na schematach)nie oznaczałoby
                > odcięcia Manufaktury, tak jak teraz jest odcięta Zachodnią?
                ==
                Czytaj ze zrozumieniem. Na odcinku od Andrzeja do Karolewskiej ruch północ ->
                południe jedzie Żeligowskiego i Łąkową, a południe -> północ Strzelców
                Kaniowskich. Kumasz?

Co do Ogrodowej - w schemacie jest błąd, chodzi rzecz jasna o Drewnowską, o czym
                zresztą wspominałem w jednym z postów w tym wątku.

> A wracając do kładki, to dlaczego jej wybudowanie ma przeszkadzać w realizacji
                > (naprawdę trzymam kciuki!) ambitengo planu zmiany Śródmieścia? To, że
                > Zachodnia ma być "uspokojona", to super, ale zanim będzie, niech zaistnieje
                > połączenie między parkiem a Manufakturą.
                ==
                Zgoda. Niech zaistnieje, poprzez przejście dla pieszych. Jeżeli nawet nie przy
                samym wejściu, to chociaż przy pałacu na połnocnej części skrzyżowania Zachodnia
                Ogrodowa.
                • Gość: maciek_ Re: Bardzo dobry pomysl IP: *.toya.net.pl 09.06.06, 12:20
                  Chmurko, nie kumam.
                  Albo zestawiasz budowę kładki z przebudową Śródmieścia albo budowę kładki z
                  budową przejścia. (tak wiem, że budowa przejścia zawiera się w przedudowie
                  Śródmieścia).
                  Więc jeśli mowa o kosztach - to kładka jest nieporówywalnie tańsza od wytyczania
                  nowych fragmentów ulic, burzenia kamienic itd. Jasne, że wymalowanie pasów i
                  postawienie sygnalizatora jest najtańsze, ale jak się być może domyślasz,
                  mogłoby spowodować zakorkowanie Zachodniej.
                  Co do mentalności, to obawiam się, że nie jest to takie proste, jak byś chciał
                  widzieć. Wiele osób wolałoby w centrum ruch pieszy, problem tylko taki, że ruch
                  samochodowy już tam jest. Kładka, przy całej swojej niedoskonałości, jest
                  rozwiązaniem kompromisowym - jest przejście (owszem utrudnione)dla pieszych, a
                  ruch samochodowy (i tak już ciężki) nie jest bardziej utrudniony. A jeśli chodzi
                  o mentalność ludzi dążących do kompromisu i ludzi pragnących konfrontacji (a tak
                  możnaby odczytać żądanie zbudowania przejścia dla pieszych), to sam sobie je
                  przyporządkuj do odpowiednich ras ludzkich.

Wracając do schematów i twojego mnie pouczania - puszczenie ruchu w jedną stronę
                  przez Strzelców Kaniowskich raczej jej nie poszerzy. Czy myślisz, że np.
                  Wólczańska (na oko nawet trochę szersza) dobrze obsługuje ruch z północy na
                  południe? A czy nie zakorkowałaby się momentalnie gdyby dziś z jakichś powodów
                  wyłączyć Zachodnią/Kościuszki? A co do ruchu wschód-zachód i błędu Ogrodowa /
                  Drewnowska (swoją drogą można się zastanowić nad sensem upubliczniania planu z
                  błędami i tym samym jego wiarygodnością), to owszem - na zachód od Zachodniej
                  Drewowska, a na wschód co?
                  • yarro Re: Bardzo dobry pomysl 09.06.06, 18:19
                    Gość portalu: maciek_ napisał(a):

> Chmurko, nie kumam.
                    > Albo zestawiasz budowę kładki z przebudową Śródmieścia albo budowę kładki z
                    > budową przejścia. (tak wiem, że budowa przejścia zawiera się w przedudowie
                    > Śródmieścia).
                    ==
                    Jak narazie to zestawiam budowę drogiej i utrudniającej życie pieszym kładki zew
                    zdrowym rozsądkiem. Jak widać, nieskutecznie.

> Więc jeśli mowa o kosztach - to kładka jest nieporówywalnie tańsza od
                    > wytyczania nowych fragmentów ulic, burzenia kamienic itd. Jasne, że
                    > wymalowanie pasów i postawienie sygnalizatora jest najtańsze, ale jak się być
                    > może domyślasz, mogłoby spowodować zakorkowanie Zachodniej.
                    ==
                    Nie zmieni to dzisiejszej sytuacji w momencie rozsądnego zsynchronizowania
                    świateł na sąsiednich skrzyżowaniach. To w dzisiejszych czasach nie jest
                    problemem. Poza tym, tam i tak są tragiczne korki i w zasadzie nawet bez
                    przejścia można tam przechodzić bo samochody stoją ;)

> Co do mentalności, to obawiam się, że nie jest to takie proste, jak byś chciał
                    > widzieć. Wiele osób wolałoby w centrum ruch pieszy, problem tylko taki, że
                    > ruch samochodowy już tam jest.
                    ==
                    Jest dziś, a jutro można go inaczej poprowadzić. Uwierz, że ruch samochodowy to
                    nie jest święta krowa, ktorej nie przeniesiemy bo będzie obraza bóstwa. Miasto
                    jest dla ludzi, nie dla samochodów.

> Kładka, przy całej swojej niedoskonałości, jest rozwiązaniem kompromisowym -
                    > jest przejście (owszem utrudnione) dla pieszych, > a ruch samochodowy (i tak
                    > już ciężki) nie jest bardziej utrudniony.
                    ==
                    W tym momencie jest 0:1 dla pieszych, a nie o to chodzi we wpółczesnym
                    spojrzeniu na śródmieścia miast. Polecam się dokształcić.

> A jeśli chodzi o mentalność ludzi dążących do kompromisu i ludzi pragnących
                    > konfrontacji (a tak możnaby odczytać żądanie zbudowania przejścia dla
                    > pieszych), to sam sobie je przyporządkuj do odpowiednich ras ludzkich.
                    ==
                    Najbardziej konfliktowym elementem w środowisku, powiedziałbym agrasywnym i
                    nienaturalnym są samochody. Wiem, że pierniczę jak ekolog, ale w śródmieściu
                    miasta europejskiego jest miejsce dla ludzi, nie dla samochodów.

> Wracając do schematów i twojego mnie pouczania - puszczenie ruchu w jedną
                    > stronę przez Strzelców Kaniowskich raczej jej nie poszerzy.
                    ==
                    A po co ma poszerzać? 2, ew 3 pasy w jedna strone wystarczą zupełnie. POza tym,
                    będzie to ruch na odcinku jednej przecznicy - od Curie-Skłodowskiej/Karolewskiej
                    do Andrzeja Struga. Potem ruch wpadnie w poszerzoną (jest na to sporo miejsca)
                    ulicę Żeligowskiego i nią po przedłużeniu (wyburzenie kilku ruder) dotrze do
                    Karskiego. W drugą stronę na tym któtkim odcinku równolegle do Strzelców Kan.
                    pojedziemy Łąkową. Jest na to miejsce.

> Czy myślisz, że np. Wólczańska (na oko nawet trochę szersza) dobrze obsługuje
                    > ruch z północy na południe?
                    ==
                    Tak.

> A czy nie zakorkowałaby się momentalnie gdyby dziś z jakichś powodów wyłączyć
                    > Zachodnią/Kościuszki?
                    ==
                    A dziś jest bardzo uczęszczana? Poza tym, nikt nie chce zastępować
                    Zachodniej/Kościuszki ulicą Wólczańską.

> A co do ruchu wschód-zachód i błędu Ogrodowa / Drewnowska (swoją drogą można
                    > się zastanowić nad sensem upubliczniania planu z błędami i tym samym jego
                    > wiarygodnością), to owszem - na zachód od Zachodniej Drewowska, a na wschód
                    > co?
                    ==
                    Co do błędu, zwracałem na to uwagę twórcom tej grafiki, ale cóż.

Co do ulic. Drewnowska od Zachodniej do Karskiego może obsłużyć ruch w obei
                    strony, oczywiścioe po poszerzeniu na które jest miejsce.

Co do Ogrodowej, w pierwotnych planach miała być jednokierunkowa z zachodu na
                    wschód. Masz zatem odpowiedź.
                  • Gość: ferdek Re: Bardzo dobry pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:32
                    Ja bym proponował kładke walnąć na skrzyżowaniu Narutowicza z Kilińskiego.
                    Przyda się też na Narutowicza z Kopcińskiego i obowiązkowo Kopcińskiego z
                    Pomorską. Nie zapomnij o skrzyżowanu Marszałków i na Rokicińskiej przy
                    stadionie Widzewa. Tam co prawda jest przejście dołem, ale jest niebezpieczne i
                    tak nikt nim nie chodzi.
    • Gość: mich87 Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 20:26
      zrob jeszcze wiadukt albo estakade...kombinujesz niw wiadomo po co...
    • mag.gie przepraszam! 06.06.06, 21:30
      Wy tak serio o tej kładce?
      • Gość: Arewicz Chyba serio ;) IP: *.net-partner.pl 06.06.06, 22:37
        Czy o kładce... hm, w sumie to o przejsciu z Manu do Parku. Kładka jest jednym z
        pomysłów. Inny to po prostu pasy dla pieszych i światła. A wszystko po to by nie
        chodzić dookoła (Drewnowska lub druga strona skrzyżowania Ogrodowej z Zachodnią).
    • Gość: retro Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 23:43
      A moze faktycznie odkryc Lodke i wpuscic ja w kanal?
      Spojrzcie jak cos takiego wyglada w Birmingham (kładka!)

www.birminghamuk.com/BrumFoto/brindleyplace/brind_canal.jpg
      Brindleyplace to nieco mniejsza Manufaktura - warto popatrzec na inne zdjecia.
      W ogole mysle, ze pan prezydent powinien udac sie do Birmingham i przyjrzec
      sie, jak sie robi rewitalizacje. Jeszcze 15 lat temu to miasto bylo jak Lodz -
      mialo za soba przemyslowa przyszlosc i spadek po latach 60-tych ubieglego wieku
      w postaci betonowych potworkow powstalych w miejsce zbombardowanego centrum.
      Scisle centrum bylo zreszta do niedawna otoczone tzw. 'concrete collar' - czyli
      platanina przejsc podziemnych, tuneli i wiaduktow. Stad tez Birmingham mialo
      watpliwy zaszczyt bycia miastem najbardziej przyjaznym kierowcom. Na szczescie
      duza czesc 'betonowego kolnierza' wyburzono. Dzis Birmingham pieknieje z dnia
      na dzien, a stare budynki z cegly odzywaja.
      • yarro Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 07.06.06, 00:22
        A u nas się buduje wiadukty i przejścia podziemne, a wszystko w polu.
      • Gość: belyall Skończcie z tym odkopywaniem Łódki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 13:54
        Tylko, że Łódka to prawie ściek, na pewno nie płynąca rzeka i pojawia się w
        niej woda tylko po opadach deszczu. Do tego koryto jest zbyt głęboko pod
        powierzchnią terenu, powstanie kanał w stylu Jasienia.
    • Gość: belyall Po co tam kładka? Skoro i tak jest korek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 13:58
      Zastanówcie się, co wymyślacie, kładke dla pieszych nad stojącymi w korku
      samochodami, ludzie!!! Pomyślunku troche. Tam trzeba pasy namalować za pare
      groszy, zamiast stawiać dziwaczne konstrukcje za milion, pod którą wszyscy będą
      sikać (jak na al.Politechniki i Mickiewicza przy Wólczańskiej).
      • arewicz Dyskusja... 07.06.06, 23:44
        Widzę, że niezłą dyskusję wywołałem ;p A Polacy, jak to Polacy - zdania mają
        podzielone hi.
        Małe podsumowanko - większość chce połączenia Manufaktury z Parkiem
        Staromiejskim, jednak są różnice w wyborze sposobu do tego celu. Swoich
        zwolenników ma kładka (ale nie toporna i brzydka jak na Mickiewicza), inni
        optują za zwykłym przejściem dla pieszych. Nieliczni w ogóle uważają, że Manu i
        Park to złe miejsca do spacerów, więc po co je w ogóle łączyć?! Były też głosy,
        że najpierw należałoby zrobić remont chodników, dróg i budynków wokół i dopiero
        cokolwiek łączyć.
        Ja uważam, że remonty jak najbardziej, ale zanim to nastąpi warto byłoby już
        połączyć te dwa historyczne dla Łodzi miejsca. Bo na kompleksową modernizacje
        okolicy możemy jeszcze dłuuuugo czekać, a w międzyczasie zamiast łazić do Manu
        Zachodnią część łodzian z przyjemnością wybrałaby mniej ruchliwą drogę przez Park.
        • Gość: belyall Re: Dyskusja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:43
          > Nieliczni w ogóle uważają, że Manu i
          > Park to złe miejsca do spacerów, więc po co je w ogóle łączyć?!

Miasto to nie zakład produkcyjny, który z natury rzeczy musi być odgrodzony od
          otoczenia.
          Manufakture od parku i miasta grodzi zakorkowana ulica. Trzeba znaleźć sposób
          na likkwidację tego stanu. Przez 4 lata budowy Manufaktury, miasto nie kiwnęło
          palcem (nie wydało ani grosza!) na przedłużenie Karskiego, efekt celowej,
          głupiej "polityki".
          Żeby szybko i prosto połączyć M i PS wystarczy namalować pasy. Budowa kładki w
          centrum miasta, jeszcze przy zabytkowym pałacu to kompletne nieporozumienie!
    • Gość: =2P= Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.p.lodz.pl 08.06.06, 09:44
      Pomysł kładki nie jest nowy. Ładnych już parę lat temu, gdy jeszcze nie było
      ciężkiego sprzętu budowlanego w Manufakturze, Apsys zorganizował konkurs dla
      architektów na pomysł na Rynek Manufaktury. Pomysły były różne. Zespół w którym
      brałem wtedy udział zaproponował właśnie delikatnie wznoszącą się kładkę
      startującą na Rynku Manufaktury i schodzącą daleko w parku przy narożniku
      Starego Rynku. Celem było tchnięcie życia właśnie w to historyczne miejsce
      Łodzi przy okazji budowy Manufaktury. Kładka szła po skosie względem ul.
      Zachodniej łącząc oba rynki - stary i nowy. Kładka była tak zaprojektowana, że
      można było praktycznie przejechać rowerem bez zsiadania z siodełka, czy
      przeprowadzić wózek. Oczywiście w okolicach kładki proponowane były przystanki
      komunikacji MPK. Przyjęte jednak zostały inne rozwiązania...
      =2P=
      --
      dwa_pe@poczta.onet.pl
      • Gość: belyall Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:35
        > brałem wtedy udział zaproponował właśnie delikatnie wznoszącą się kładkę
        > startującą na Rynku Manufaktury i schodzącą daleko w parku przy narożniku
        > Starego Rynku.

I to był błąd polegający na rozwiązaniu siłowym.
        90% ruchu pieszych na takim przejściu będzie kierować się w stronę
        Piotrkowskiej, tymczasem kładka skręcała w drugą stronę...
        Nie obserwowaliście nawet istniejącego ruchu pieszego w tym rejonie parku!
        Stary Rynek nie ma szans konkurować z "rynkiem" Manufaktury, dosłowne ich
        łączenie nie ma najmniejszego sensu.
        • Gość: =2P= Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.p.lodz.pl 08.06.06, 16:44
          Myślę, że się mylisz. Już sam pierwszy post to potwierdza, że Park
          Staromiejski, aż się prosi o powiązanie z Manufakturą. A pisanie że
          >[...] 90% ruchu pieszych na takim przejściu będzie kierować się w stronę
          Piotrkowskiej,[...]
          to demonizowanie jej wielkości i siły przyciągania, albo traktowanie że
          Manufaktura z Piotrkowska wzajemnie się uzupełniają w oczekiwaniach odbiorców
          (W JEDNYM DNIU). Wejście do łódzkiego ZOO też powinno być w drugą stronę, bo
          90% ludzi pójdzie z ZOO do Ogrodu Botanicznego? Twierdzisz, że te tłumy z
          torbami, z zakupami, pójdą się przejść pieszo po Piotrkowskiej? Po co? Mają
          wszystko na miejscu. Właśnie dlatego niektórzy uważają Manufakturę jako
          zagrożenie dla Piotrkowskiej.

Manufaktura stała się pewnego rodzaju centrum z którego ludzie rozchodzą się we
          wszystkie strony, najczęściej do domu. A po północno wschodniej stronie jest
          jeszcze kawał miasta - całe Bałuty. Do Piotrkowskiej i tej części miasta
          prowadzi wyjście przez Bramę (narazie o mniejszym znaczeniu bo przez teren
          budowy) i wyjście na wprost ul. Gdańskiej (obecnie nieczynne, ale niestety
          niezbyt dobrze rozwiązane - niewykorzystane możliwości).

> Nie obserwowaliście nawet istniejącego ruchu pieszego w tym rejonie parku!
          Myślę, że ten obserwowany ISTNIEJĄCY ruch nawet w 2005 roku znacznie odbiega od
          tego co można obserwować po 17 maja 2006. Bo to Manufaktura kreuje ruch tak jak
          jest/będzie zaprojektowana, a nie ruch wykreował Manufakturę.
          Obserwując ruch w podziemiach Piłsudskiego/Sienkiewicza przed otwarciem Galerii
          Łódzkiej, to powinno się je zasypać....

Zbliżenie Manufaktury do Rynku ma nie tylko użytkowy aspekt. Ale właśnie
          nakierowanie TEGO JEDNEGO Z WIELU "wyjść" z Manufaktury w stronę Starego Rynku
          spowodowałoby rozwój szerokorozumianego biznesu nie powiązanego z Manufakturą w
          tamtym rejonie. A przede wszystkim dałby odetchnąć w zieleni po zgiełku
          manufakturowego Rynku.

> Stary Rynek nie ma szans konkurować z "rynkiem" Manufaktury, dosłowne ich
          > łączenie nie ma najmniejszego sensu.

Masz rację, konkurować nie ma szans, uzupełniać - tak! Zyskać na bliskości
          Manufaktury - też tak! Tylko nie może leżeć po drugiej stronie "rwącej
          samochodami rzeki" o nazwie ul. Zachodnia. Podobnie jak i Piotrkowska, tylko,
          że na kierunku do niej nie leży "tylko" "rzeka" ul. Zachodniej, ale jeszcze
          zdewastowany kwartał do Placu Wolności. Ile czasu potrzeba i pieniędzy, żeby
          przekraczać te dwie bariery do Piotrkowskiej? A ile żeby wciągnąć Stary Rynek w
          obszar wpływu Manufaktury???

=2P=
          • Gość: belyall Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 11:08
            > >[...] 90% ruchu pieszych na takim przejściu będzie kierować się w stronę
            > Piotrkowskiej,[...]

A może na Stary Rynek? Wybacz, ale co takiego jest na tym rynku, albo w jego
            okolicy, żeby kładkę aż tam dociągać?

> Twierdzisz, że te tłumy z
            > torbami, z zakupami, pójdą się przejść pieszo po Piotrkowskiej?

Nie twierdze tak. Jeżeli ktoś na zakupy przyjeżdża, to na zakupy, a nie po to,
            żeby potem po Piotrkowskiej spacerować! Ale M to nie tylko 'Liroy' i 'Żant',
            ale knajpki, rzemieślnicy jacyś, koncerty itp. To ma spory udział w tym
            kompleksie. Ktoś kto po to tu przyjdzie, nie będzie z torbami latał, a jeżeli
            już opóści M, to na 90% pójdzie na Pietryne, bo w okolicy tylko tam można po
            coś pójść...

> > Nie obserwowaliście nawet istniejącego ruchu pieszego w tym rejonie parku
            > !
            > Myślę, że ten obserwowany ISTNIEJĄCY ruch nawet w 2005 roku znacznie odbiega
            od
            >
            > tego co można obserwować po 17 maja 2006.

Zapraszam więc do parku.

> Bo to Manufaktura kreuje ruch tak jak
            > jest/będzie zaprojektowana, a nie ruch wykreował Manufakturę.

Zgadza się, ale czy to oznacza, że kładke NALEŻY budować do Starego Rynku?
            Bo to tu jest sprzeczność i błąd waszej koncepcji!

> Obserwując ruch w podziemiach Piłsudskiego/Sienkiewicza przed otwarciem
            Galerii
            > Łódzkiej, to powinno się je zasypać....

A to właśnie przeważający ruch z Piotrkowskiej... Ale tam jest nieco inna
            sytuacja.

> Zbliżenie Manufaktury do Rynku ma nie tylko użytkowy aspekt. Ale właśnie
            > nakierowanie TEGO JEDNEGO Z WIELU "wyjść" z Manufaktury w stronę Starego
            Rynku

Ale to nie jest najważniejszy kierunek! Tak na prawdę, zrobiliście extra boczne
            wejście. To tak, jakbyście złotem obłożyli oficynę, zamiast frontu.

> spowodowałoby rozwój szerokorozumianego biznesu nie powiązanego z Manufakturą
            w

Nie sądzę. SR jest jednym z możliwych kierunków dojścia do M. Podkreślmy -
            pieszego dojścia, a więc tylko dla ludzi z okolic SR. Główne dojścia od
            komunikacji publicznej, to ul. Zachodnia.

> Masz rację, konkurować nie ma szans, uzupełniać - tak!

Do tego właśnie nie potrzeba kłdki.

> Zyskać na bliskości Manufaktury - też tak!

Z tym będzie kłopot, leżący na samym SR. Jest nijaki, nieciekawy. Łączenie go
            drogimi rozwiązaniami z M niczego nie zmieni.

> Ile czasu potrzeba i pieniędzy, żeby
            > przekraczać te dwie bariery do Piotrkowskiej? A ile żeby wciągnąć Stary Rynek
            w
            > obszar wpływu Manufaktury???

Nie wiem. Trzeba zacząć od przemyślanego działania.
            Pozdrawiam.
        • cassani Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim 08.06.06, 16:46
          no właśnie - a oni chcieli żeby ten ruch zmienić , zeby ożywić Stary rynek.
          Stary Rynek nigdy nie będzie konkurował z Manufakturom ale rozsądne połączenie
          ich dałoby dobre efekty.
    • Gość: maa Re: Połączyć Manufakture z Parkiem Staromiejskim IP: *.lodz.msk.pl 09.06.06, 08:59
      a mnie tam wszystko jedno i tak nie chodze do manufaktury. Jeszcze jeden wielki
      sklep zajmujący jeszcze większa powierzchnie, nic tam specjalnego nie widze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka