Dodaj do ulubionych

A Szczecin sie rozwija!

25.01.03, 01:46
Otoz okazuje sie ze lotnisko w Szczecinie nadal powieksza swoje wplywy.
Obecnie samoloty lataja stad do Warszawy i Kopenhagi , a juz postanowiono ze
otworzona zostanie linia do Monachium . Ponadto trwaja dyskusje o
powiekszeniu terminala , w celu zaproszenie jednego z tanszych przewoznikow-
Jet Air , ktory moglby stad konkurowac z drogimi lotniskami Berlina.
To dziwne , ze Łódź bedac prawie dwukrotnie wieksza nie ma jeszcze takiego
przybytku , musicie mocniej nacisnac na Leszka:-) i 3Mam kciuki za to.
Obserwuj wątek
    • Gość: AUTOR Re: A Szczecin sie rozwija! IP: *.softomasz.pl 25.01.03, 08:48
      W innym wątku polecałem lekturę artykułu na inny temat, ale w tym samym
      czasopiśmie jest również artykuł na temat Portu Lotniczego Szczecin Goleniów.
      Warto przeczytać. Wynika z niego jasno, że port ma przedewszystkim poważne
      problemy finansowe i jest mocno deficytowy. Pozostaje w długotrwałym sporze z
      władzami gminy Goleniów w przedmiocie poważnych zaległości podatkowych.
    • depeche Re: A Szczecin sie rozwija! 25.01.03, 11:05
      Nie do konca jest prawda , to co przytaczasz za jakas wspomniana gazeta. Wynik
      spolki za zeszly rok mozna zobaczy w Monitorze Polskim B , rzeczywiscie nie
      jest imponujacy bo zysk siegnal jedynie 17 tys , co w skali dochodow z lotnisk
      rzeczywiscie nie powala. Pamietac jednak nalezy , ze tak maly zysk jest
      spowodowany miedzy innymi wydatakami inwestycyjnymi tego przedsiebiorstwa.
      Obecnie rozbudowywany jest terminal przylotow , bo wylotowy zostal zrobiony ,
      jak rowniez unowoczesnieniem infrastruktury nawigacyjnej. To wszystko jak
      wiadomo kosztuje , a srodki z centralnego budzetu tu nie docieraja wielkim
      strumieniem , tak wiec trzeba dzielic to co sie ma . Poza tym w Szczecinie na
      etapie planow jest budowa kolejnego lotniska , tym razem przewidzianego dla
      malego ruchu przygranicznego , zwlaszcza z Berlinem .
      Podsumowujac , rzeczywiscie lotnisko to nie osiaga gigantycznych zyskow , nie
      mniej funkjonuje , a co wiecej otwiera kolejne samodzielne polaczenia , nie
      korzystajac z posrednictwa innych portow lotniczych ( np. via Warszawa)
      • Gość: AUTOR Re: A Szczecin sie rozwija! IP: *.softomasz.pl 27.01.03, 09:05
        Ośmielam się nieśmiało zauważyć, że nie cytowałem niczego za jakąś gazetą.
        Cytowałem uznanego w kraju znwacę problemu, który wypowiedział się publicznie
        na łamach fachowego periodyku wydawanego przez organizację zawodową o
        ogólnopolskim zasięgu. To nie była wiedza zaczerpnięta z lokalnej gazetki
        autorstwa miejscowj gwiazdy dzennikarstwa znającej się na wszystkim. A tak na
        marginesie to polemizowałem jedynie ze stwierdzeniem, że Szczecin powiększa
        wpływy, gdyż taką ocenę uznałem za aż nadto górnolotną.
        • depeche Re: A Szczecin sie rozwija! 01.02.03, 20:39

Gość portalu: AUTOR napisał(a):

> Ośmielam się nieśmiało zauważyć, że nie cytowałem niczego za jakąś gazetą.
          > Cytowałem uznanego w kraju znwacę problemu, który wypowiedział się publicznie
          > na łamach fachowego periodyku wydawanego przez organizację zawodową o
          > ogólnopolskim zasięgu. To nie była wiedza zaczerpnięta z lokalnej gazetki
          > autorstwa miejscowj gwiazdy dzennikarstwa znającej się na wszystkim.

Napisalem , ze przytaczas informacje za jakas gazeta , poniewaz nie podales
          tytulu , tak wiec nie mam i nie mialem bladego pojecia o jak gazete chodzi. Ja
          podalem konkretny tytul publikacji i jak sadze rowniez nie mniej powazny:-)

A tak na
          > marginesie to polemizowałem jedynie ze stwierdzeniem, że Szczecin powiększa
          > wpływy, gdyż taką ocenę uznałem za aż nadto górnolotną.

Jak widze jestes purysta jezykowym :-), no dobrze poprzestanmy na
          stwierdzeniu ,ze Szczecinskie lotnisko sie rozwija , bo chyba otwarcie 2
          kolejnych polaczen to jednak rozwoj.

pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: Teo Re: A Szczecin sie rozwija! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 25.01.03, 11:14
      To normalna sytuacja,na plusie tak duże inwestycje są po kliku latach
      funkcjonowania ,wielkie centra handlowe po 10 latach a lotniska tym bardziej,że
      startują od zera.Lublinek też przejdzie etap wstępny na minusie.Wielkie
      inwestycje to długoterminowe wychodzenie na plus.
      • Gość: aLBERT Czy mamy gorszy ILS niż np. Szczecin i inne miasta IP: *.toya.net.pl 25.01.03, 13:08
        Zastanawia mnie jeden fakt, dotyczący odwołań rejsów do Łodzi, które ostatnio
        spowodowane były trudnymi warunkami atmosferycznymi. Panowały one w całym
        kraju, a rejsy np. wczoraj nie odbyły się wyłącznie do Łodzi. Czy Łódź ma jakiś
        gorszy ILS w porównaniu do innych miast? Czy zmieniły się minima pogodowe dla
        Łodzi? Wczoraj w ciągu dnia rzeczywiście warunki były trudne, ale zdecydowanie
        poprawiły się po 22.30 (ustąpiła mgła) i po 23.00 wymagane 80 m. pułapu chmur
        oraz odpowiednia widoczność były spełnione. Rejs jednak dość pochopnie odwołano
        w momencie, kiedy pogoda była już dobra. Nie wiem: może wpływają na to też inne
        czynniki. Np. w dn. 12 stycznia rejs do Łodzi o mały włos by się nie odbył z
        winy lotniska - nieprzygotowania pasa starowego (tzw. "braku hamowania"). Na
        szczęście skończyło się tylko opóźnieniem.
        • m..m Re: Czy mamy gorszy ILS niż np. Szczecin i inne m 26.01.03, 08:58
          Powodem odwołania rejsów były wyłącznie warunki
          atmosferyczne. Popatrzmy jak wyglądała pogoda w Łodzi i
          winnych miastach:
          23 stycznia 24 stycznia
          Łódź: widzialność 150m, podstawa chmur 30m; 450/30
          Szczecin: 1500/60 5000/450
          Kraków: 3000/450 2500/180
          Wrocław 7000/240 1200/60
          Warszawa: 800/60 200/30
          Poznań: 1300/30 5000/300
          Nasz ILS, podobnie jak i pozostałe, z wyjątkiem
          warszawskiego, wymaga widzialności w zależności od klasy
          samolotu od 700 do 1000 m i minimalnej podstawy chmur od
          60 do 70 m. Pamiętajmy też o tym, że w Łodzi mamy
          uproszczony system świateł podejścia, co nie ułatwia
          lądowania, a to właśnie od tego, czy pilot osiągnąwszy
          minimalną wysokość, dostrzeże światła zależy powodzenie
          lądowania.
          Pozdrawiam
          M..M
          • m..m Re: Czy mamy gorszy ILS niż np. Szczecin i inne m 26.01.03, 09:06
            m..m napisał:

No i sie posypało formatowanie :-(
            Pierwsza kolumna dotyczy czwartku, druga piątku, dane
            podawane w formacie (widzialność)[m]/(podstawa chmur)[m]
            > 23stycznia 24stycznia
            > Łódź: widzialność 150m, podstawa chmur 30m; 450/30
            > Szczecin: 1500/60 5000/450
            > Kraków: 3000/450 2500/180
            > Wrocław 7000/240 1200/60
            > Warszawa: 800/60 200/30
            > Poznań: 1300/30 5000/300
            Pozdrawiam
            M..M
            • Gość: Albert Re: Czy mamy gorszy ILS niż np. Szczecin i inne m IP: *.toya.net.pl 26.01.03, 10:55
              A co słychac z paxami? Przybywa czy zastój w interesie?
        • Gość: AUTOR Re: Czy mamy gorszy ILS niż np. Szczecin i inne m IP: *.softomasz.pl 27.01.03, 08:58
          Nie jest prawdą, że odwoływano rejsy tylko do Łodzi. Wczwartek odwołano również
          Poznań, a w piątek Rzeszów. Ponadto w piątek Poznań też był bliski odwołania, a
          Łódź odwołano dopiero o godz. 22.45. Tego dnia rejs LO526(ATR-72) z Pragi
          został przekierowany na lotnisko zapasowe, zatem Warszawa też nie wszystko była
          w stanie przyjąć. Z pogodą się nie dyskutuje.
    • Gość: Teo Re: A Szczecin sie rozwija! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 25.01.03, 17:31
      Niestety Pas startowy jest za krótki i w trudnych warunkach droga hamowania
      wydłuża się.Trzeba zrobić wszystko by wydłużyć go do 2500m. Lublinek ma obecnie
      1440m i jest to niebezpieczne i nierozwojowe szczególnie jeśli wejdą tani
      przewoźnicy.
      Pozdr.
    • depeche Szczecin - Londyn 06.02.03, 01:05

Nie , tak dawno spieralem sie o to czy lonisko w Szczecinie sie rozwija , czy
      tez moze jest odwrotnie , a tu dzisiaj dotarly nowe wiadomosci z sektora
      lotniczego . Jak napisala dzisiejsza Rzepa " Prawdopodobnie od najbliższej
      jesieni irlandzkie tanie linie Ryanair rozpoczną rejsy z lotniska Szczecin-
      Goleniów do Londynu "
      Tak , wiec chyba jednak rozwoj...

www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_030206/ekonomia_a_1-1.F.gif
      • Gość: AUTOR Re: Szczecin - Londyn IP: *.softomasz.pl 06.02.03, 08:49
        Jeżeli to pozwoli na rychłe spłacenie zaległego podatku na rzecz gminy Goleniów
        bez dalszej zamiany zadłużenia na akcje spółki to bez wątpienia będzie to
        rozwój. A tak na marginesie "Rzeczpospolita" już dawno przestała być gazetą
        poważną.
        • depeche Szczecin - Kreta 06.02.03, 13:12
          Uwielbiam z Toba dyskutowac:-) , niemniej nie chodzi w tej dyskusji i
          przeciagniecie jednej lub drugiej strony do swojego zdania.
          Tak , czy inaczej dokladam jeszcze jedna mila wiadomosc:-)
          "Otóż od 2 lipca do września, października - w zależności od zapotrzebowania -
          jeleniogórskie Biuro Turystyczne Big Blue organizować będzie co dwa tygodnie
          czarterowe rejsy z Goleniowa na Kretę. Wiadomość tę potwierdziły nam obie
          strony tego porozumienia. Loty na Kretę będą pierwszymi tego rodzaju
          wakacyjnymi startami z goleniowskiego lotniska."
          Pewnie to znowu , malo ale jak to pisalo kiedys w "sklepach wzorcowych" - "
          Grosz do Grosza a bedzie kokosza" :-)
          A co do wiarygodnosci Rzeczpospolitej , to ile mam czasem watpliwosci do do ich
          czesci publicystycznej , to nie mam tego rodzaju dylematow w przypadku dodatkow
          prawnych i ekonomicznych , ale kazdy moze czerpac wiedze z roznych zrodel
          • Gość: AUTOR Re: Szczecin - Kreta IP: *.softomasz.pl 06.02.03, 14:53
            Co z tej miłej wiadomości wynika w aspekcie kondycji finansowej spółki? Problem
            sam nie zniknie. Dyskutujemy o dwóch różnych sprawach. W końcu jest to forum
            poświęcone zupełnie innemu lotnisku.
            • depeche Re: Szczecin - Kreta 06.02.03, 17:36

No nie do konca sa to dwie rozne sprawy , poniewaz istnieje w miare prosta
              zaleznosc dajaca sie strescic w jednym zdaniu - im wiekszy ruch lotniczy na
              danym lotnisku a w zwiazku z tym wiekszy ruch pasazerow , tym wiekszy dochod i
              lepsze wynki finasowe spolki. A te dwie wiadomosci , dotycza perspektywy
              zwiekszenia ruchu lotniczego.
              Niemniej jak sam stwierdziles , nie jest to odpowiednie miejsce do
              kontynuowania tego watku , tak wiec z mojej strony to juz koniec dywagacji.
              pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka