Dodaj do ulubionych

Nowe forum

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 23:27
Witajcie, założyłem nowe forum dedykowane właśnie dla mieszkańców naszego miasta :) zrealizowane w phpbb, typowe forum, sprawne proste w obsłudze itd. tylko ludzi potrzeba którzy by tam się zadomowili i pisali :P Na innych forach naszego miasta jest delikatnie mówiąc kiepska organizacja lub forum jest dodatkiem do jakiegoś serwisu, więc sam postanowiłem zrobić coś dla naszego podupadającego nieco miasta udanych inwestycji... Chętnych apraszam na www.ostrowiecforum.glt.pl ;) na razie pusto (wiadomo że początki trudne) zaczynam gdziekolwiek o nim pisać dopiero :] zatem zapraszam do rejestracji :) oczywiście darmowej
Obserwuj wątek
    • Gość: temponick Re: Nowe forum IP: 89.100.224.* 12.10.09, 23:57
      A dlaczego phpbb a nie coś innego nowego i odkrywczego? Może ktoś
      wreszcie by napisał coś swojego a nie kopiował po raz n-ty layout jednego z najpopularniejszych forów dyskusyjnych na świecie. Nie
      bierzcie tego personalnie, ale nie rokuję Wam większego sukcesu
      • Gość: NeverFail Re: Nowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 00:36
        Dlatego, że jest proste i może ludziom będzie łatwiej się zabrać do tego niż jakiś nowy skrypt z odmienną obsługą... Zresztą realizuję inne forum w phpbb3 więc też nieco doświadczenia mam ;) Chociaż gdzieś indziej ktoś mi napisał, że phpbb jest za trudne w obsłudze ;/ więc takich ludzi biorę też pod uwagę...
        • Gość: temponick Re: Nowe forum IP: 89.100.224.* 13.10.09, 01:08
          Nie rozumiemy się -Nie pokusiłeś się nawet, żeby zmienić chociażby
          typowy, powielany miliony razy w sieci arkusz stylów *.css -Nie mówiąc
          o tym, żeby wyrzucić cały ten phpbb i napisać coś nowego samemu. Są
          najróżniejsze narzędzia. A jak napiszesz ciekawe forum, wtedy można je
          komus zaoferować. Weźmy takie www.ostrowiec-sw.pl/ Nie mają
          forum, może by byli zainteresowani czymś niezwykłym. Na typowe
          zastosowanie pphbb szczerze mówiąc nie mogę już patrzeć
          • lachien Re: Nowe forum 13.10.09, 08:00
            Bez sensu nowe forum. Nikt się tam nie przeniesie. To jest informacyjne, na
            Ostrowiec nr 1 jest dla wyzwisk, więc jakie będzie Twoje.
            • Gość: wojtek_68 siła przyzwyczajenia ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.09, 08:38
              i solidarna wzajemna lojalność, to atuty naszego forum.
              raczej nie liczyłbym na dezercję podstawowej załogi.

Mimo wszystko powodzenia. Zawsze to jakaś aktywność.
              • lachien Re: siła przyzwyczajenia ... 13.10.09, 09:06
                No i dodatkowo ilość udzielających się. Ilu mamy piszących? Pewnie koło 100, a
                czytających i nie piszących parę razy więcej. Siłą forum jest ilość. Na tym
                polega ta prosta zależność. Chcesz to zakładaj nowe, ale jak pokazały już liczne
                przypadki jest to bez sensu.
                • Gość: NeverFail Re: siła przyzwyczajenia ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 10:52
                  Dokładnie o to chodzi, niby każde forum zaczyna tak samo od 0 ale różnica w tym że niektórzy zaczęli wcześniej :P na nr1 jak czytuje to jest porażka niestety, zamiast pisać na temat to piszą między sobą i brak organizacji... Dużo zależy od promocji też gdzie i jak się odbywa ;)
          • Gość: NeverFail Re: Nowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 11:06
            Co do stylu wykorzystałem aero Johna Olsona który dość sporo przerobiłem w template'ach i css, jest on prosty i przejrzysty, a co ważne podobny do prosilvera do którego jest większość napisana więc łatwo później sobie wgrać moda na tym stylu i nie trzeba się gimnastykować. Za phpbb również przemawia ilość modów dostępnych do niego. Chcę przez to powiedzieć, że nie wybrałem phpbb i prostego stylu w celu pójścia na kompletną łatwiznę 'bo mi się nie chciało' lecz w celu prostrzej, sprawniejszej, efektywniejszej i szybszej organizacji i obsługi samego forum ;)
            • Gość: temponick Re: Nowe forum IP: 89.100.224.* 13.10.09, 12:08
              Nie napisałem, że poszedłeś na kompletną łatwiznę, bo wiem, aby dziś uruchomić nawet popularny produkt, trzeba trochę wysiłku. Żeby dziś z czymś wyjść trzeba albo innowacyjności, albo pleców potężnego sponsora. Skoro nie masz tego ostatniego postaw na to pierwsze.

Moja rada to, przerób default css templates tak, że typowy produkt stanie się nie do poznania a wtedy z tym nowym image zaproponuj forum komuś na rynku, razem z ofertą konwersji starego forum na Twoje. Może coś wtedy z tego będzie?
    • Gość: dr Re: Nowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 11:34
      Tutaj jest dobre forum, na ostrowiecnr1 tez dobrze funkcjonuje, założono kilka
      mniejszych, wiec zastanów się: jaki ma mieć cel kolejne forum?
      • Gość: NeverFail Re: Nowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 11:50
        Może po to żeby dać coś nowego, dla ludzi którym się znudziło forum na kórym sobie jadą po całości lub piszą tam bo nie mają konkretnego dobrze zorganizowanego forum (nie podważam tutejszej organizacji ;)) nie będącego tylko prostym dodatkiem. Niepowodzenie też wziąłem pod uwagę stawiając forum na darmowym hostingu który można po prostu łatwo zamknąć :) a może te mniejsze fora nie wypromowały się za bardzo :P
        • Gość: Haker Re: Nowe forum IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.09, 14:14
          Na początek

1. Musisz mieć komputer z dostępem do Internetu.
          2. Kupiłeś już, wszystko podłączyłeś? Dobra. Zainstaluj sobie jakiś
          komunikator internetowy. Gadu-gadu na początek wystarczy.
          3. Masz Linuksa? Zainstaluj Kadu!
          4. A najlepiej od razu klienta Jabbera.
          5. Otwórz przeglądarkę internetową. Obojętnie, jaką!
          6. Załóż sobie konto mailowe. Przyda się przy rejestracjach.
          7. Wchodź po kolei na serwisy: fotka.pl, nasza-klasa.pl, last.fm, deviantart,
          facebook, myspace, itd. Na wszystkich załóż sobie konta, tylko nie zapomnij
          haseł i loginów! Spisz je na kartce i powieś w widocznym miejscu. Zrób od razu
          kilka kopii, będziesz miał co czytać podczas jazdy autobusem, itd.
          8. Pamiętaj, żeby wszędzie podać wszystkie możliwe dane! No, bez przesady,
          adres twojej babci mało kogo obchodzi!
          9. Załóż sobie bloga.

Pierwsze lody przełamane...

1. W komunikatorze ustaw sobie status na Dostępny. Zawsze daje to szansę, że
          ktoś do ciebie zagada.
          2. Na serwisy wrzuć jakieś zdjęcia, dołącz do grup, itd. Udzielaj się na
          forach serwisowych. Nieważne, że będziesz pisać głupoty, ktoś może zwróci się do
          ciebie, by cię opieprzyć, a to może być początkiem nowej znajomości.
          3. Znajdź sobie inne fora!
          4. Na potrzeby last.fm zacznij słuchać muzyki, zadbaj, by pokrywała się ona z
          twoimi wypowiedziami o muzyce na forach. Jeśli na przykład podajesz się za
          znawcę metalu, słuchaj Limp Bizkit, System Of A Down, Tokio Hotel i Boysów.
          Czasem pozwól sobie na kawałek techno.
          5. Widzisz, ile komentarzy na twoich profilach? Co z tego, że to same obelgi,
          ważne, że ludzie cię zauważyli.
          6. Na naszej-klasie pozapisuj się jako gość do każdej klasy z każdego
          rocznika w twoich szkołach. Dostaniesz minimum parę wiadomości typu Kim jesteś?.
          Też dobra metoda na zawarcie znajomości.
          7. Wszystkim ludziom z twojego miasta wyślij zaproszenia do znajomych i
          wmawiaj im, że ich znasz.
          8. Na swoim blogu opowiadaj o swoim codziennym życiu. Uwierz, że wiele osób
          jest ciekawych, co jadłeś na śniadanie.
          9. Powysyłaj linka do twojego bloga wszędzie, gdzie się da. Apeluj, by
          komentowano twojego słit lub mrocznego blogaska.
          10. To, że nie potrafisz robić zdjęć i rysować, nie powinno być przeszkodą do
          pokazywania twoich prac na deviantarcie.

Co dalej?

1. Musisz pamiętać o kilku rzeczach:
          1. Zwroty takie jak lamer i Dzieci NEO nie powinny być dla ciebie
          obraźliwe, w końcu tak często je czytasz.
          2. Rozwijaj swoje konta na serwisach!
          3. Ktoś ci przysłał anonim z pogróżkami? Podziękuj mu za to na
          wszystkich możliwych serwisach, a na blogu zadedykuj anonimowi nowy post.

Gratuluję! Zaistniałeś w sieci! Spójrz, ilu poznałeś nowych ludzi. 99,9% tylko
          cię obraża? To nic, w końcu znajdziesz sobie podobnych
          • Gość: NeverFail Re: Nowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 16:22
            Bez sensu nie na temat... Takie rady możesz zachować dla innych bo nie wiem co ma zaistnienie w sieci do prowadzenia skromnego forum. Zresztą temat można zamknąć skoro użytkownicy tak złowrogo nastawieni są i mają jakąś NEOfobię, że każdy kto chce coś zrobić znaczy że chce się lansować nie wiadomo po co...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka