Gość: Hiszpan IP: *.toya.net.pl 20.06.06, 21:17 Nareszcie coś mądrego w MPK. Może by tak wzorem Warszawy uporządkować również numerację linii rezygnując z oznaczeń typu 11A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nico Re: Nowe tablice w tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 18:38 WRESZCIE! Popieram! Choc przyznam, ze jeszcze nie widzialem, ale jak tylko bede w Lodzi, to sie przekonam, czy nowe tablice sa czytelne, ladne i daja potrzebna dawke informacji. A co do wszelkiego rodzaju numerow typu A, to faktycznie jest to idiotyczne. Jestem rodowitym Lodzianinem ale za Boga nie wiem czy 11A jezdzi z Helenowka do Chocianowic, czy moze dalej do Pabianic, a moze ze Zgierza do Chocianowic, a moze ze Zgierza do Pabianic..... Brrr... Pomieszanie z poplataniem. Podobnie linie autobusowe: 69A, 69B, 69C, 69D, 69E itd.... O co chodzi? Nalezy pamietac, ze z komunikacji korzystaja nie tylko Lodzianie, ale tez i ci, ktorzy chca zobaczyc miasto i to im powinno byc latwiej w podrozowaniu po miescie! I skad znowu pomysl na tworzenie literowych oznaczen autobusow ( A, ART, L)? Juz kiedys mielismy linie A, B, C, D, E, F, G, H, J,.... byly przynajmniej pospieszne. Moze wzorem stolicy stworzyc linie ekspresowe? Na koniec: Bardzo dobre (wkoncu!) uporzadkowanie linii nocnych! BRAWO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Nowe tablice w tramwajach IP: *.34.rev.vline.pl 22.06.06, 16:58 Zastanawiałeś się nad tym co napisałeś ? Jak będziesz miał zamiast 69 69A 69B np 69, 94,102 to będziesz lepiej wiedział co gdzie jedzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nico Re: Nowe tablice w tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 22:25 pewnie! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka redaktorze, co tramwajami nie jeździsz 21.06.06, 18:51 nowe tablice nie dają wcale więcej informacji niż stare, od wewnątrz co prawda są oznaczone wszystkie przystanki i przesiadki (większość) ale trasa nie jest podana szczegółowo, na skandal z tym, że od zewnątrz nowa tablica nie różni sie od starej też nie raczyłeś zwrócić uwagi, latwiej było napisać, że na razie są one montowane tylko w zmodernizowanych wagonach co wcale prawdą nie jest, wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.toya.net.pl 21.06.06, 19:22 czytam wasza krytyke dotyczaca nowych tablic a dokladniej jej zewnetrznej strony i zastanawia mnie to jakbyscie ja widzieli ? -np. system warszawski wcale z zewnatrz nie wyglada ciekawiej Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz 21.06.06, 19:41 chodzi tylko o to, żeby podana była cała trasa, od reformy linie są w miare "wyprostowane" i nie jeżdżą aż tak wieloma ulicami żeby cała trasa się nie zmieściła na tablisy, nawet przy takiej czcionce jak obecnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.toya.net.pl 21.06.06, 20:16 Gość portalu: monika napisał(a): > czytam wasza krytyke dotyczaca nowych tablic a dokladniej jej zewnetrznej > strony i zastanawia mnie to jakbyscie ja widzieli ? Chociażby tak jak było dawniej, czyli wymienione wszystkie ulice po kolei, krańcówki boldem i wszystko jakąś zgrabną czcionką - miejsce jest. Przepis na sukces jest prosty, ale po co myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.lodz.msk.pl 22.06.06, 15:01 Pytanie- czy będzie to czytelne- np. "11" i "15" mają długie trasy i jeżdżą sporą liczbą różnych ulic. O autobusach litościwie nie wspomnę. A swoją drogą- to co jest teraz jest tak "śliczne", że aż oczy bolą. Wąska tablica, gdzieś na niej trasa linii, do tego numer napisany najbrzydszą z możliwych czcionek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.06.06, 18:19 > Pytanie- czy będzie to czytelne- np. "11" i "15" mają długie trasy i jeżdżą > sporą liczbą różnych ulic. Jakos w innych miastach sie da. Np. Wa-wa czy Krakow. A w autobusach tych tablic nie bedzie, beda tylko wewnetrze w niskopodlogowcach, i to nie wiadomo kiedy. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: 195.69.82.* 21.06.06, 19:36 Jesli chodzi o oznaczenia przystankow (tych ktore maja rozne nazwy w przeciwnych kierunkach) to nie ma spojnosci - przykladowo na tablicy 12 mamy zarazem przystanki Zielona/Kosciuszki i Sklodowskiej-Curie/Struga. Na tablicy 11 jest przystanek Galileusza/Jana Pawla II ale juz Radwanska/Brzezna nie ma. Podobnie jesli chodzi o zaznaczanie przesiadek: przykladowo na tablicy 12 nie ma wzdluz Wyszynskiego i Bandurskiego zaznaczonych linii 10 i 14, natomiast 9 i 13 sa wzdluz calej Narutowicza i Zielonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nico Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 20:02 bo tez i prosciej (czyt. czytelniej) byloby nazwanie przystankow jedna nazwa np.Szpital Barlickiego (a nie Kopcinskiego/Narutowicza), czy Poczta Glowna (a nie Kilinskiego/Struga)! Idiotyczne tez, ze przystanki przy tym samym skrzyzowaniu maja rozne nazwy: np. Smiglego-Rydza/Pilsudskiego, Kopcinskiego/Pilsudskiego - prosciej Szpital Korczaka.... I wtedy wszystko by sie zmiescilo.... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz 21.06.06, 20:12 przystanek "Szpital Korczaka" to już jest - ten najdalszy od samego szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: 195.69.82.* 21.06.06, 20:14 Tak, to bardzo madre: pozmieniajmy nazwy przystankow, zeby sie miescily Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nico Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 20:29 madrzejsze byloby o tym wczesniej pomyslec (jak sie robilo reforme MPK) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz 22.06.06, 12:42 Nie. Pozmieniajmy nazwy przystanków, aby pasazerom było wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ego_pl Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 17:22 a wg ciebie wygodniej jest wg miejsc charakterystycznych, czy nazw ulic? osobiście uważam, że łatwiej orientować się (szczególnie osobom spoza miasta) po ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz 22.06.06, 18:16 Nie da się zrobić tak,aby każdy przystanerk miał nazwę od miejsca/obiektu obok. Miejsce charakterystyczne dla skali miasta, a nie osiedla (czyli żadna SP nr 111, czy przedszkole nr 5)- wtedy tak. Ale uważam również, że jedną nazwe powinien mieć cały węzeł przystankowy, a nie na każdej ulicy inna nazwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Do czytania tych tablic potrzebne są okulary. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 11:08 I to moja jedyna uwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 12:43 W prawym dolnym rogu nowych tablic jest objaśnienie użytych symboli i tak np. obok kwadratu z wpisaną 15-tką jest symbol tramwaju, a obok 99 autobus. Naprawdę mogli sobie odpuścić infografikę i podpisać słownie "autobus" i "tramwaj" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Nowe tablice w tramwajach IP: 195.69.82.* 22.06.06, 16:29 > Naprawdę mogli sobie odpuścić infografikę i podpisać słownie "autobus" i "tramwaj" :/ A jakies uzasadnienie moze? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 22:35 No nie wiem. Może: widząc napis "autobus" nie muszę się zastanawiac jaki to pojazd?:| Czekam na Twój argument za znakiem graficznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Nowe tablice w tramwajach IP: 195.69.82.* 22.06.06, 23:08 > Może: widząc napis "autobus" nie muszę się zastanawiac jaki to pojazd?:| A co powiesz o obcokrajowcach, np. Wegrach, dla ktorych "tram" to abstrakcja? > Czekam na Twój argument za znakiem graficznym. Az mi glupio: nie wiem, widziales kiedys Windows albo cos w tym rodzaju? Moze znaki drogowe? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:11 Gość portalu: J.S. napisał(a): > A co powiesz o obcokrajowcach, np. Wegrach, dla ktorych "tram" to abstrakcja? Jeśli ktoś przyjeżdża z takiego kraju, to chyba sprawdza najbardziej przydatne zwroty (szczególnie gdy planuje korzystać z KM, nie sądzisz? A może to ja jestem jakimś dziwolągiem, bo tak robię?:|) A co wazniejsze, kogo jest więcej: turystów z krajów ugrofińskich, czy Polaków? > > Czekam na Twój argument za znakiem graficznym. > > Az mi glupio: nie wiem, widziales kiedys Windows albo cos w tym rodzaju? Moze > znaki drogowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Nowe tablice w tramwajach IP: 195.69.82.* 22.06.06, 23:28 > Jeśli ktoś przyjeżdża z takiego kraju, to chyba sprawdza najbardziej przydatne zwroty Oczywiscie, ze sprawdza i pewnie przez caly czas je wszystkie pamieta, bo po co ulatwiac komus zycie, skoro Polakom sie az tak straszliwie utrudnia tymi niezrozumialymi rysuneczkami! > A co wazniejsze, kogo jest więcej: turystów z krajów ugrofińskich, czy Polaków? Oczywiscie, ze Polakow! Masz racje, trzeba koniecznie pozbyc sie tego piktogramu, bo przeciez Polak nie zrozumie piktogramu tramwaju - musi miec jak wol napisane "TRAMWAJ". Pelnosprawnych tez jest wiecej niz niepelnosprawnych, a jednak dziwnym trafem na calym swiecie robi sie tak, zeby wygodnie bylo i tym i tym (kto chce sypac w tym miejscu Mercedesami Conecto niech sobie zalozy inny watek). Zastanawiales sie w ogole kiedykolwiek, po co wymyslono srodowiska graficzne i dajmy na to, ikony? Moze czas sie zastanowic? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:12 Gość portalu: J.S. napisał(a): > Az mi glupio: nie wiem, widziales kiedys Windows albo cos w tym rodzaju? Moze > znaki drogowe? Wiesz, widziałem również CZYTELNĄ informację pasażerską. Łódzkim tablicom brakuje tylko skaczących bannerów, pięciu dodatkowych kolorów i innych wodotrysków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Nowe tablice w tramwajach IP: 195.69.82.* 22.06.06, 23:22 > Łódzkim tablicom brakuje tylko skaczących bannerów, pięciu dodatkowych kolorów i innych wodotrysków. Mysle, ze zasadniczo to grubo przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:24 Wpatrując się w zdjęcie tablicy naszła mnie myśl jak ten biedny Węgier/Estończyk/Fin/Baskijczyk zrozumie o co chodzi z napisem "przystanek w obu kierunkach". A jeśli biedak pomyśli, że to "dogodna przesiadka", albo - co gorsza- "przystanek na żądanie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Nowe tablice w tramwajach IP: 195.69.82.* 22.06.06, 23:29 Alez oczywiscie - jesli nie mozna wymyslic chociazby jednego piktogramu nalezy pozbyc sie wszystkich! A numer linii zapiszmy slownie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:26 No co ty, wodotryski by były całkiem w dechę :> Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 12:55 Widziałem taka tablice w 3. Ładna czytelna, taka jak nie z MPK ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:17 Jedną masz taką: jote.pai.net.pl/km/IMG_5571.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Mam pytanie co do tablic 22.06.06, 23:28 Akurat na tym zdjęciu przystanki końcowe są zaznaczone kółkiem, a dziś widziałem (chyba) w 8, że jedna krańcówka była oznaczona kółkiem a druga trójkątem, skad ta różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Mam pytanie co do tablic 22.06.06, 23:29 Hmmm...jeden kraniec jest męski, a drugi żeński...Jedno ciągnie do drugiego. Żyjemy w państwie prorodzinnym, to układa się w logiczną całość! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Mam pytanie co do tablic IP: *.widzew.net / *.widzew.net 22.06.06, 23:30 Augustów zaznaczony jest trójkątem, ponieważ jest to przystanek końcowy i tylko dla wysiadających, w przeciwnym kierunku pierwszym przystankiem jest Lermontowa. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:28 Te tablice to BZDURA ROKU. Po stronie zewnętrznej zmarnowali kupę miejsca pozostawiając taki sam nieczytelny spis ulic tylko odsuwając go od numeru linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Nowe tablice w tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 09:27 W tym mieście nikt nie robi niczego raz, a porządnie. Uwaga dotyczy w zasadzie całego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bałutka Re: Nowe tablice w tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 09:52 W Warszawie mają najlepszy system oznaceń i numeracji linii a nawet MSI. Odpowiedz Link Zgłoś