Dodaj do ulubionych

Nowe tablice w tramwajach

IP: *.toya.net.pl 20.06.06, 21:17
Nareszcie coś mądrego w MPK. Może by tak wzorem Warszawy uporządkować również
numerację linii rezygnując z oznaczeń typu 11A.
Obserwuj wątek
    • Gość: nico Re: Nowe tablice w tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 18:38
      WRESZCIE! Popieram! Choc przyznam, ze jeszcze nie widzialem, ale jak tylko bede
      w Lodzi, to sie przekonam, czy nowe tablice sa czytelne, ladne i daja potrzebna
      dawke informacji.
      A co do wszelkiego rodzaju numerow typu A, to faktycznie jest to idiotyczne.
      Jestem rodowitym Lodzianinem ale za Boga nie wiem czy 11A jezdzi z Helenowka do
      Chocianowic, czy moze dalej do Pabianic, a moze ze Zgierza do Chocianowic, a
      moze ze Zgierza do Pabianic..... Brrr... Pomieszanie z poplataniem.
      Podobnie linie autobusowe: 69A, 69B, 69C, 69D, 69E itd.... O co chodzi? Nalezy
      pamietac, ze z komunikacji korzystaja nie tylko Lodzianie, ale tez i ci, ktorzy
      chca zobaczyc miasto i to im powinno byc latwiej w podrozowaniu po miescie!
      I skad znowu pomysl na tworzenie literowych oznaczen autobusow ( A, ART, L)?
      Juz kiedys mielismy linie A, B, C, D, E, F, G, H, J,.... byly przynajmniej
      pospieszne. Moze wzorem stolicy stworzyc linie ekspresowe?
      Na koniec: Bardzo dobre (wkoncu!) uporzadkowanie linii nocnych! BRAWO!
      • Gość: kierowca Re: Nowe tablice w tramwajach IP: *.34.rev.vline.pl 22.06.06, 16:58
        Zastanawiałeś się nad tym co napisałeś ?
        Jak będziesz miał zamiast 69 69A 69B np 69, 94,102 to będziesz lepiej wiedział
        co gdzie jedzie ?
        • Gość: nico Re: Nowe tablice w tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 22:25
          pewnie!
    • pawel-strzalka redaktorze, co tramwajami nie jeździsz 21.06.06, 18:51
      nowe tablice nie dają wcale więcej informacji niż stare, od wewnątrz co prawda
      są oznaczone wszystkie przystanki i przesiadki (większość) ale trasa nie jest
      podana szczegółowo, na skandal z tym, że od zewnątrz nowa tablica nie różni sie
      od starej też nie raczyłeś zwrócić uwagi, latwiej było napisać, że na razie są
      one montowane tylko w zmodernizowanych wagonach co wcale prawdą nie jest, wstyd!!!
      • Gość: monika Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.toya.net.pl 21.06.06, 19:22
        czytam wasza krytyke dotyczaca nowych tablic a dokladniej jej zewnetrznej
        strony i zastanawia mnie to jakbyscie ja widzieli ? -np. system warszawski
        wcale z zewnatrz nie wyglada ciekawiej
        • pawel-strzalka Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz 21.06.06, 19:41
          chodzi tylko o to, żeby podana była cała trasa, od reformy linie są w miare
          "wyprostowane" i nie jeżdżą aż tak wieloma ulicami żeby cała trasa się nie
          zmieściła na tablisy, nawet przy takiej czcionce jak obecnie
        • Gość: luki Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.toya.net.pl 21.06.06, 20:16
          Gość portalu: monika napisał(a):

> czytam wasza krytyke dotyczaca nowych tablic a dokladniej jej zewnetrznej
          > strony i zastanawia mnie to jakbyscie ja widzieli ?

Chociażby tak jak było dawniej, czyli wymienione wszystkie ulice po kolei,
          krańcówki boldem i wszystko jakąś zgrabną czcionką - miejsce jest. Przepis na
          sukces jest prosty, ale po co myśleć?
          • Gość: barnaba Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.lodz.msk.pl 22.06.06, 15:01
            Pytanie- czy będzie to czytelne- np. "11" i "15" mają długie trasy i jeżdżą
            sporą liczbą różnych ulic.
            O autobusach litościwie nie wspomnę.

A swoją drogą- to co jest teraz jest tak "śliczne", że aż oczy bolą. Wąska
            tablica, gdzieś na niej trasa linii, do tego numer napisany najbrzydszą z
            możliwych czcionek.
            • Gość: Aleksej Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.06.06, 18:19
              > Pytanie- czy będzie to czytelne- np. "11" i "15" mają długie trasy i jeżdżą
              > sporą liczbą różnych ulic.

Jakos w innych miastach sie da. Np. Wa-wa czy Krakow. A w autobusach tych
              tablic nie bedzie, beda tylko wewnetrze w niskopodlogowcach, i to nie wiadomo
              kiedy.

Aleksej
      • Gość: J.S. Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: 195.69.82.* 21.06.06, 19:36
        Jesli chodzi o oznaczenia przystankow (tych ktore maja rozne nazwy w
        przeciwnych kierunkach) to nie ma spojnosci - przykladowo na tablicy 12 mamy
        zarazem przystanki Zielona/Kosciuszki i Sklodowskiej-Curie/Struga. Na tablicy
        11 jest przystanek Galileusza/Jana Pawla II ale juz Radwanska/Brzezna nie ma.
        Podobnie jesli chodzi o zaznaczanie przesiadek: przykladowo na tablicy 12 nie
        ma wzdluz Wyszynskiego i Bandurskiego zaznaczonych linii 10 i 14, natomiast 9 i
        13 sa wzdluz calej Narutowicza i Zielonej.
        • Gość: nico Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 20:02
          bo tez i prosciej (czyt. czytelniej) byloby nazwanie przystankow jedna nazwa
          np.Szpital Barlickiego (a nie Kopcinskiego/Narutowicza), czy Poczta Glowna (a
          nie Kilinskiego/Struga)! Idiotyczne tez, ze przystanki przy tym samym
          skrzyzowaniu maja rozne nazwy: np. Smiglego-Rydza/Pilsudskiego,
          Kopcinskiego/Pilsudskiego - prosciej Szpital Korczaka.... I wtedy wszystko by
          sie zmiescilo....
          • pawel-strzalka Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz 21.06.06, 20:12
            przystanek "Szpital Korczaka" to już jest - ten najdalszy od samego szpitala
          • Gość: J.S. Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: 195.69.82.* 21.06.06, 20:14
            Tak, to bardzo madre: pozmieniajmy nazwy przystankow, zeby sie miescily
            • Gość: nico Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 20:29
              madrzejsze byloby o tym wczesniej pomyslec (jak sie robilo reforme MPK)
            • geograf Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz 22.06.06, 12:42
              Nie.
              Pozmieniajmy nazwy przystanków, aby pasazerom było wygodniej.
              • Gość: ego_pl Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 17:22
                a wg ciebie wygodniej jest wg miejsc charakterystycznych, czy nazw ulic?
                osobiście uważam, że łatwiej orientować się (szczególnie osobom spoza miasta)
                po ulicach.
                • geograf Re: redaktorze, co tramwajami nie jeździsz 22.06.06, 18:16
                  Nie da się zrobić tak,aby każdy przystanerk miał nazwę od miejsca/obiektu obok.
                  Miejsce charakterystyczne dla skali miasta, a nie osiedla (czyli żadna SP nr 111, czy przedszkole nr 5)- wtedy tak.
                  Ale uważam również, że jedną nazwe powinien mieć cały węzeł przystankowy, a nie na każdej ulicy inna nazwa...
    • Gość: belyall Do czytania tych tablic potrzebne są okulary. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 11:08
      I to moja jedyna uwaga.
    • geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 12:43
      W prawym dolnym rogu nowych tablic jest objaśnienie użytych symboli i tak np. obok kwadratu z wpisaną 15-tką jest symbol tramwaju, a obok 99 autobus.
      Naprawdę mogli sobie odpuścić infografikę i podpisać słownie "autobus" i "tramwaj" :/
      • Gość: J.S. Re: Nowe tablice w tramwajach IP: 195.69.82.* 22.06.06, 16:29
        > Naprawdę mogli sobie odpuścić infografikę i podpisać słownie "autobus"
        i "tramwaj" :/

A jakies uzasadnienie moze?
        • geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 22:35
          No nie wiem.
          Może: widząc napis "autobus" nie muszę się zastanawiac jaki to pojazd?:|

Czekam na Twój argument za znakiem graficznym.
          • Gość: J.S. Re: Nowe tablice w tramwajach IP: 195.69.82.* 22.06.06, 23:08
            > Może: widząc napis "autobus" nie muszę się zastanawiac jaki to pojazd?:|

A co powiesz o obcokrajowcach, np. Wegrach, dla ktorych "tram" to abstrakcja?

> Czekam na Twój argument za znakiem graficznym.

Az mi glupio: nie wiem, widziales kiedys Windows albo cos w tym rodzaju? Moze
            znaki drogowe?
            • geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:11
              Gość portalu: J.S. napisał(a):

> A co powiesz o obcokrajowcach, np. Wegrach, dla ktorych "tram" to abstrakcja?

Jeśli ktoś przyjeżdża z takiego kraju, to chyba sprawdza najbardziej przydatne zwroty (szczególnie gdy planuje korzystać z KM, nie sądzisz? A może to ja jestem jakimś dziwolągiem, bo tak robię?:|)
              A co wazniejsze, kogo jest więcej: turystów z krajów ugrofińskich, czy Polaków?

> > Czekam na Twój argument za znakiem graficznym.
              >
              > Az mi glupio: nie wiem, widziales kiedys Windows albo cos w tym rodzaju? Moze
              > znaki drogowe?
              • Gość: J.S. Re: Nowe tablice w tramwajach IP: 195.69.82.* 22.06.06, 23:28
                > Jeśli ktoś przyjeżdża z takiego kraju, to chyba sprawdza najbardziej
                przydatne zwroty

Oczywiscie, ze sprawdza i pewnie przez caly czas je wszystkie pamieta, bo po co
                ulatwiac komus zycie, skoro Polakom sie az tak straszliwie utrudnia tymi
                niezrozumialymi rysuneczkami!

> A co wazniejsze, kogo jest więcej: turystów z krajów ugrofińskich, czy
                Polaków?

Oczywiscie, ze Polakow! Masz racje, trzeba koniecznie pozbyc sie tego
                piktogramu, bo przeciez Polak nie zrozumie piktogramu tramwaju - musi miec jak
                wol napisane "TRAMWAJ". Pelnosprawnych tez jest wiecej niz niepelnosprawnych, a
                jednak dziwnym trafem na calym swiecie robi sie tak, zeby wygodnie bylo i tym i
                tym (kto chce sypac w tym miejscu Mercedesami Conecto niech sobie zalozy inny
                watek).

Zastanawiales sie w ogole kiedykolwiek, po co wymyslono srodowiska graficzne i
                dajmy na to, ikony? Moze czas sie zastanowic?
            • geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:12
              Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Az mi glupio: nie wiem, widziales kiedys Windows albo cos w tym rodzaju? Moze
              > znaki drogowe?

Wiesz, widziałem również CZYTELNĄ informację pasażerską.
              Łódzkim tablicom brakuje tylko skaczących bannerów, pięciu dodatkowych kolorów i innych wodotrysków.
              • Gość: J.S. Re: Nowe tablice w tramwajach IP: 195.69.82.* 22.06.06, 23:22
                > Łódzkim tablicom brakuje tylko skaczących bannerów, pięciu dodatkowych
                kolorów i innych wodotrysków.

Mysle, ze zasadniczo to grubo przesadzasz.
                • geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:24
                  Wpatrując się w zdjęcie tablicy naszła mnie myśl jak ten biedny Węgier/Estończyk/Fin/Baskijczyk zrozumie o co chodzi z napisem "przystanek w obu kierunkach".
                  A jeśli biedak pomyśli, że to "dogodna przesiadka", albo - co gorsza- "przystanek na żądanie"?
                  • Gość: J.S. Re: Nowe tablice w tramwajach IP: 195.69.82.* 22.06.06, 23:29
                    Alez oczywiscie - jesli nie mozna wymyslic chociazby jednego piktogramu nalezy
                    pozbyc sie wszystkich! A numer linii zapiszmy slownie.
                • pawel-strzalka Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:26
                  No co ty, wodotryski by były całkiem w dechę :>
    • hubar Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 12:55
      Widziałem taka tablice w 3. Ładna czytelna, taka jak nie z MPK ;-)
      • yavorius Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 15:02
        Ja chcę fotki!:)
        • geograf Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:17
          Jedną masz taką:
          jote.pai.net.pl/km/IMG_5571.jpg
          • pawel-strzalka Mam pytanie co do tablic 22.06.06, 23:28
            Akurat na tym zdjęciu przystanki końcowe są zaznaczone kółkiem, a dziś widziałem
            (chyba) w 8, że jedna krańcówka była oznaczona kółkiem a druga trójkątem, skad
            ta różnica?
            • geograf Re: Mam pytanie co do tablic 22.06.06, 23:29
              Hmmm...jeden kraniec jest męski, a drugi żeński...Jedno ciągnie do drugiego.
              Żyjemy w państwie prorodzinnym, to układa się w logiczną całość!
              :D
            • Gość: MM Re: Mam pytanie co do tablic IP: *.widzew.net / *.widzew.net 22.06.06, 23:30
              Augustów zaznaczony jest trójkątem, ponieważ jest to przystanek końcowy i tylko
              dla wysiadających, w przeciwnym kierunku pierwszym przystankiem jest Lermontowa.
    • yarro Re: Nowe tablice w tramwajach 22.06.06, 23:28
      Te tablice to BZDURA ROKU. Po stronie zewnętrznej zmarnowali kupę miejsca
      pozostawiając taki sam nieczytelny spis ulic tylko odsuwając go od numeru
      linii.
      • Gość: belyall Re: Nowe tablice w tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 09:27
        W tym mieście nikt nie robi niczego raz, a porządnie. Uwaga dotyczy w zasadzie
        całego kraju.
        • Gość: Bałutka Re: Nowe tablice w tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 09:52
          W Warszawie mają najlepszy system oznaceń i numeracji linii a nawet MSI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka