Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego?

01.07.06, 01:06
Obserwuję dość bacznie ostatnie cztery lata prezydentury jaśnie panującego
prezydenta Miasta Łodzi Jerzego Kropiwnickiego. Miałem okazję być na dwóch
spotkaniach z kandydatem na prezydenta Łodzi i pamiętam jakie były wtedy
pytania i odpowiedzi. Co więcej, byłem też na spotkaniu z prezydentem po
jakimś czasie jego prezydentury.

Kocham moje miasto i z wielką uwagę obserwowałem co zrobi Pan Kropiwnicki i
jego przyboczni, wybrani na te stanowiska głosami 88176 Łodzian. Co więcej,
spotykam się coraz częściej z osobami, które twierdzą że Kropiwnicki to dobry
prezydent, bo coś się w Łodzi dzieje za jego prezydentury. No i faktycznie coś
się dzieje. Panie prezydencie, ja nie mam pretensji do Pana za to że się
dzieje, ale co, jakiej jakości, w jakim tempie, oraz w jak małym stopniu w
porównaniu do innych miast w Polsce. Wielkim impulsem do rozwoju było
wstąpienie Polski do UE. Tylko poza Łodzią, w podobnej sytuacji znajdują się
też i inne miasta, więc nie do końca to Pana zasługa.

Chciałbym zaznaczyć, że nie byłem i nie jestem członkiem żadnej partii ani
młodzieżówki.

Moja wypowiedź nie ma na celu przedstawienie jedynie wad pańskiego
prezydentowania. Bo uważam, że wiele rzeczy faktycznie Pan zrobił dla Łodzi.
Tylko ja się pytam, czy to miasto zasługuje tylko na tyle? Uśmiałem się po
pachy, czytając opowiadany przez Pana kawał o zamachu na Breżniewa, że snajper
był ciągle szturchany w łokieć. Pan prosi aby Pana nie szturchać, ale jak
inaczej zobaczyć, czy Pan nie przysnął?
Obserwuj wątek
    • hubar 1. Expose 01.07.06, 01:06
      Pamiętam jak dziś, Pańskie expose. Nie to co Pan tam proponował, ale fakt, że
      było wygłoszone po tak długim czasie po wyborach. Odniosłem wtedy wrażenie, że
      sukces wyborczy Pana zaskoczył i idąc do nich nawet nie przygotował Pan sobie
      programu. Potwierdzałoby to Pańską niechęć do odpowiadania na konkrety podczas
      debat jakie odbyły się w listopadzie i grudniu 2002 roku (przed i po pierwszej
      turze wyborów). No ale mało kto, Pan chyba też, wtedy wierzył że to wygra Pan.
      • jasam Informacja o kierunkach działań i zamierzeniach 02.07.06, 21:13
        Informacja o kierunkach działań i zamierzeniach, Łódź 7.05.2003

Informacja o kierunkach działań i zamierzeniach
        Prezydenta Jerzego Kropiwnickiego.

1. Z Raportu o stanie Miasta, który nie tak dawno miałem okazję publicznie
        ogłosić, wyłania się obraz niepokojący,
        - obraz miasta nękanego ogromnym, bezprecedensowym bezrobociem
        - miasta, którego urzędy są nieprzyjazne interesantom, a urzędnicy
        skorumpowani, niegrzeczni i niekompetentni, którego byli ojcowie są klientami
        sądu i prokuratury
        - miasta, w którym mieszkańcy i goście nie czują się bezpiecznie
        - miasta, którego urzędy są nieprzyjazne przedsiębiorcom i
        przedsiębiorczości – szczególnie tej najmniejszej, rodzinnej, która już dziś
        tworzy ponad 50% miejsc pracy
        - miasta, którego piękne centrum zamiera
        - miasta, które w rankingach krajowych zyskuje najgorszą pozycję wśród
        polskich metropolii
        - miasta, którego stan finansów jest niepokojący i które otrzymuje noty
        ostrzegaw¬cze od zewnętrznych uprawnionych instytucji oceniających
        Na taki wizerunek moje miasto i jego mieszkańcy sobie nie zasłużyli. To musi
        się zmienić. W swych działaniach chciałbym wyjść naprzeciw wyzwaniom jakie
        przed naszym miastem stoją i chciałbym, wraz z wszystkimi, którym dobro wspólne
        Łodzian leży na sercu zmienić ten czar¬ny obraz miasta i otworzyć mu
        perspektywy rozwojowe.

2. Bezrobocie to dziś najważniejszy problem – tak w Polsce, jak i w Łodzi.
        Przeciwdziałanie temu zjawisku stawiam na pierwszym miejscu. Wiem, że nie da
        się z naszego miasta uczynić wyspy szczęścia na oceanie ogólnego kryzysu,
        bezrobocia i biedy. Nie wszystko od nas zale¬ży. Ale trochę zależy. Nie musimy
        być „czerwoną latarnią” Polski. Samorząd może i musi wspierać tworzenie nowych
        miejsc pracy przede wszystkim w obszarze „małej przedsiębior¬czoś¬ci”. W
        małych, rodzinnych firmach już dziś znajduje zatrudnienie połowa pracujących
        Łodzian. Małe i średnie firmy podczas mojej kadencji będą wspierane przez
        właściwą polity¬kę czynszową, obniżanie podatków oraz stabilizację prowadzenia
        działalności gospodarczej, zapewnionej między innymi poprzez sprzedaż lokali
        użytkowych działającym w nich firmom, na uprzywilejowanych warunkach. Będę też
        zdecydowanie przeciwstawiał się inwazji hiper¬marketów do centrum miasta. Ich
        miejsce – tak jak to jest w krajach Europy Zachodniej – jest na rogatkach
        miasta. Tam nikomu nie wadzą i dobrze służą nabywcom. Rozszerzę natomiast
        możliwość długoterminowej dzierżawy terenów targowisk na rzecz lokalnych
        środowisk ku¬pieckich.
        Walka z bezrobociem to także przygotowanie dobrej oferty dla nowych
        inwestorów: skomasowanie terenów uzbrojonych, nowoczesne zarządzanie zasobami
        gruntów gminy oraz przyspieszenie wydawania decyzji geodezyjnych i budowlanych
        oraz ukończenie Syste¬mu Informacji o Terenie. Inwestorzy - zarówno krajowi
        jak i zagraniczni - muszą wiedzieć, że są tu dobrze widziani.
        Choć hasło wyborcze SLD „przychodzi dobry czas dla Łodzi” okazało się
        pustym slo¬ganem, a polityk, który je głosił po dostaniu się do Sejmu i objęciu
        kierownictwa Rządu prag¬nąłby o nim zapomnieć, to my zapomnieć mu o tym
        zobowiązaniu nie damy. Będę także wys¬tępował do Rządu z postulatami bardziej
        sprawiedliwego traktowania naszego miasta i je¬go po¬trzeb – także w obszarze
        pomocy społecznej, biedy i bezdomności.

3. Gospodarka Łodzi wymaga, żebym zabiegał stale o inwestycje przemysłowe jako
        o źródło wysoko dochodowych miejsc pracy. Sprzyjać temu będzie utworzenie
        Łódzkiego Regional¬ne¬go Parku Naukowo - Technologicznego. Deklaruję też pełny
        współudział miasta i lojalną współpracę w progra¬mach związanych z ewentualną
        realizacją na naszym terenie amerykań¬s¬kiego offsetu.
        Będę wspierał rozwój funkcji targowo -wystawienniczej Łodzi przez promocję
        takich instytucji jak Międzynarodowe Targi Łódzkie i Międzynarodowe Centrum
        Mody. Choć Łódź już nie powróci do roli centrum przemysłu włókienniczego, to
        może stać się potężnym ośrod¬kiem przemysłu odzieżowego, zdolnego stworzyć
        atrakcyjną ofertę zarówno dla wybrednych gustów klienta zachodniego jak i dla
        naszych wschodnich sąsiadów poszukujących atrakcyj¬nego wzornictwa po
        umiarkowanych cenach.
        Wielką szansą społeczną i gospodarczą Łodzi są jej uczelnie wyższe i placówki
        nau¬ko¬we. Już dziś 100 tysięcy osób w naszym mieście pracuje albo studiuje na
        wyższych uczel¬niach państwowych i prywatnych. Mamy olbrzymi potencjał kadry
        nauczającej. Łódź może stać się jednym z najważniejszych ośrodków kształcenia,
        tworzenia tego, co dziś nazywa się kapitałem ludzkim. Powinna otworzyć swe
        bramy dla ludzi poszukujących wiedzy skądkol¬wiek by tu przybywali. Władze
        miasta nie mogą zlekceważyć takiej szansy.
        Niedocenianym walorem Łodzi jest jej dziedzictwo kulturowe. Jego materialną
        krysta¬li¬zację stanowią budynki mieszkalne i pałace przemysłowców z XIX i
        początków XX wieku. Ulica Piotrkowska jest unikalnym kompleksem
        architektonicznym w skali świata. I światu trzeba to pokazać. Do tegoż
        dziedzictwa należą kompleksy przemysłowe i świątynie oraz ne¬kropolie. Nie może
        zabraknąć determinacji w poszukiwaniu łódzkich, krajowych i zagranicz¬nych
        środków niezbędnych dla przywrócenia im dawnego blasku. Łódź może stać się
        atrak¬cyj¬nym etapem wszelkich wizyt w Polsce – zwłaszcza dla Żydów, Niemców i
        Rosjan. W na¬szych programach promocyjnych, edukacyjnych i turystycznych
        będziemy o to zabiegać. Tu¬rystyka powinna stać się nowym, znaczącym źródłem
        dochodów miasta.
        Trzeba Łodzi zapewnić lepszą dostępność komunikacyjną. Dołożę wszelkich starań,
        aby uzyskać lepsze po¬łączenia komunikacyjne: lotnicze z Europą i Polską,
        drogowe i kolejo¬we z Warszawą oraz szybki tramwaj regionalny na trasie
        Ozorków – Zgierz – Łódź – Pabia¬ni¬ce. Gdybyż w tym względzie udało się uzyskać
        realne zaangażowanie naszego Rządu i jego Premiera....

4. Atrakcyjność miasta dla jego mieszkańców, przemysłowców, inwestorów i gości,
        którzy dłużej lub krócej w nim przebywają może podnieść właściwe
        zagospodarowanie przestrzenne. Zamierzam doprowadzić do uchwalenia nowego planu
        zagospodarowania miasta. Trzeba mię¬dzy innymi wybrać kwartały miejskie
        przeznaczone do rewitalizacji, stymulować utrzy¬ma¬nie centralnej roli ulicy
        Piotrkowskiej, opracować zasady włączenia środków prywatnych do remontowania
        elewacji budynków oraz Program Naprawczy ulicy Piotrkowskiej.
        Chciałbym, aby łódzcy specjaliści przyczynili się między innymi do stworzenia
        mapy akustycznej Łodzi, powstania statystyki miejskiej oraz aktualizacji Atlasu
        Łodzi. Konieczne są specjalne, lokalne programy dla młodzieży. Wytyczymy np.
        szlaki turystyczne upamięt¬nia¬jące narodowości, które tworzyły przemysłową
        Łódź.
        Łódź może za tej kadencji doczekać się wreszcie zmian na „Fali”, lokalnego
        parku roz¬rywki a być może także parku miniatur architektonicznych.

5. Poprawa bezpieczeństwa to kolejne ważne zadanie stojące przed samorządem.
        Łodzianie nie czują się bezpieczni. Obserwujemy bezprecedensowy wzrost
        chuligaństwa, rabunków ulicz¬nych, aktów wandalizmu, kradzieży a łódzka
        policja, niestety, w różnych rankingach znaj¬duje się na końcowych miejscach.
        Jakby tego było mało, Rząd znacznie ograniczył wpływ wła¬dz samorządowych na
        działania policji na terenie miast i powiatów.
        W program poprawy bezpieczeństwa zamierzam włączyć firmy ochroniarskie,
        komi¬te¬ty obywatelskie i jednostki pomocnicze. Koordynując działania policji i
        straży miejskiej wdro¬żę program „zero tolerancji” dla sprawców wszelkich
        wykroczeń. Będę wspierał dzia¬ła¬nia legislacyjne mające na celu stworzenie
        policji lokalnej.
        Będę upowszechn
      • jasam Re: 1. Expose c.d. 02.07.06, 21:14
        5. Poprawa bezpieczeństwa to kolejne ważne zadanie stojące przed samorządem.
        Łodzianie nie czują się bezpieczni. Obserwujemy bezprecedensowy wzrost
        chuligaństwa, rabunków ulicz¬nych, aktów wandalizmu, kradzieży a łódzka
        policja, niestety, w różnych rankingach znaj¬duje się na końcowych miejscach.
        Jakby tego było mało, Rząd znacznie ograniczył wpływ wła¬dz samorządowych na
        działania policji na terenie miast i powiatów.
        W program poprawy bezpieczeństwa zamierzam włączyć firmy ochroniarskie,
        komi¬te¬ty obywatelskie i jednostki pomocnicze. Koordynując działania policji i
        straży miejskiej wdro¬żę program „zero tolerancji” dla sprawców wszelkich
        wykroczeń. Będę wspierał dzia¬ła¬nia legislacyjne mające na celu stworzenie
        policji lokalnej.
        Będę upowszechniał najlepsze pro¬gramy profilaktyczne w dziedzinie walki z
        alkoho¬lizmem i narkomanią. Już teraz w Łodzi trudniej jest młodemu człowiekowi
        kupić alkohol.
        Łódzkie ulice, parki, tramwaje i autobusy muszą stać się miejscami bezpiecznymi.

6. Zdrowie Łodzian w przyjaznym środowisku to dla prezydenta miasta rzecz o
        pierwszorzędnym znaczeniu. Zmniejszę zadłużenie służby zdrowia w Łodzi, utworzę
        zespół szpitali miejskich i zdecentralizuję służbę zdrowia, aby mieszkańcy
        Łodzi mieli łatwiejszy dostęp do usług medycznych.
        Chcę dokończyć budowy Grupowej Oczyszczalni Ścieków, wprowadzić
        racjonalną gospodarkę odpadkami, skończyć w Łodzi z beczkowozami rozbudowując i
        modernizując system wodno-kanalizacyjny.

7. Łódź to także silny ośrodek kulturalny. Będę się starał o przywrócenie
        naszemu miastu po¬zycji Łodzi filmowej i silnego ośrodka produkcji
        telewizyjnej. Będę wspierał unikalne fes¬tiwale rozsławiające nasze miasto w
        świecie – a zwłaszcza „Festiwal Gór”i „Camerimage.” Bardzo wysoko cenię Konkurs
        Tansmana. Zabiegam o przeniesienie do Łodzi Konkursu imie¬nia innego wielkiego
        twórcy, związanego z naszym miastem. Wspierając Festiwal Dia¬lo¬gu Czterech
        Kultur będę jednak stanowczo doma¬gał się, by Łódź była nie tylko jego sceną i
        widownią lecz by jego współtwórcami byli także łódzcy twórcy kultury, łódzcy
        artyści, łódz¬kie teatry i inne instytucje kultury obecne na stałe w naszym
        mieście.
        Liczę na wsparcie Łodzi akade¬mic¬kiej, bowiem potencjał tej ponad
        stutysięcznej spo¬łecz¬ności nie został dotychczas nale¬ży¬cie wykorzystany.
        Pragnę też, by miasto zobaczyło swą młodzież, swą przyszłość i by ona poczuła
        się współgospodarzem Łodzi.
        Będę aktywnie współorga¬ni¬zował obchody 60-tej rocznicy likwidacji Getta
        Łódzkie¬go. Będzie to nie tylko okazja do goszczenia w naszym mieście ludzi,
        których ta tragedia dot¬knęła bardzo blisko. Będzie to czas pochylenia się nad
        tragicznym losem ludności, która ongiś stanowiła 1/3 społeczności naszego miasta

8. Aby łódzka szkoła była bardziej przyjazna uczniom, należy zmniejszyć liczbę
        wychowan¬ków w klasach szkolnych. Istotne będzie stworzenie szans kształcenia
        ogólnego i zawo¬dowe¬go dla osób niepełnosprawnych. Będę się starał w pełni
        wyegzekwować należną od rządu sub¬wencję oświatową. Zracjonalizuję sieć
        przedszkoli oraz stworzę dogodne warunki do pow¬stawania szkół i placówek
        niepublicznych. Przeprowadzę analizę zatrudnienia nauczycieli i wy¬chowawców,
        tak by jej efektem było kadrowe wzmocnienie łódzkiej szkoły. Powstanie też
        program wykorzystania obiektów sportowych przy uwzględnieniu potrzeb naszych
        szkół.

9. Zamierzam wyprowadzić miasto z zapaści finansowej i będę zmierzać do
        równowagi bud¬¬żetu poprzez zwiększenie dochodów zależnych od władz
        samorządowych, zracjonalizo¬wa¬nie wydatków na działalność bieżącą oraz
        zwiększenie wydatków na inwestycje finan¬so¬wa¬ne ze źródeł zewnętrznych. W
        ciągu mojej kadencji przejąłem zarządzanie Łodzią w stanie kryzysu finansów
        miasta. Zły stan finansów potwierdziła agencja ratingowa Standard & Poor`s.
        Zamierzam zwiększać wydatki na inwestycje do poziomu co najmniej 20% ogółu
        wy¬datków. Zabieganie o środki na inwestycje z Unii Europejskiej będzie jednym
        z moich prio¬ry¬tetów. W tym celu zostało powołane Biuro Partnerstwa i
        Funduszy. Będę dążył do stwo¬rzenia systemu rządowych pożyczek i gwarancji dla
        samorządu terytorialnego.
        Zmieniam zasady zarządzania spółkami komunalnymi tak, aby nie pożerały
        nadmiernie dochodów miasta, a przyczyniały się do poprawy warunków życia
        łodzian.

10. Władza ma być przyjazna dla mieszkańców i musi być przejrzysta a korupcji
        wy¬dam bezlitosną walkę – to obiecałem obej¬mując urząd prezydenta. Pierwsze
        kroki w tym kierunku już poczyniłem, choć nie zawsze jest to dla urzędników
        przyjemne. Zamierzam jeszcze na¬silić kontrolę w urzędzie, tak by móc promować
        kulturę, kompetencję, uprzejmość i ucz¬ci¬wość urzędników. Urzędnik powinien
        pamiętać, iż to interesant, podatnik jest jego pra¬codaw¬cą. Powinno się to
        odzwierciedlać i zachowaniu i w stroju i tempie załatwiania spraw.
        Wprowadziłem zasadę pełnej informacji o funduszach, jakie miasto przeznacza na
        za¬dania realizowane poprzez organizacje pozarządowe. Jawne muszą być także
        zasady podziału tych sum i ich beneficjenci. Z komisji dzielących fundusze
        usunąłem tych, którzy zamierzali ubiegać się ośrodki przez te komisje
        rozdzielane lub też którzy korzystali z takich środków będąc jednocześnie
        członkami komisji.
        Wprowadziłem likwidację rozmów „w cztery oczy” między urzędnikiem a
        interesan¬tem. Kolejne działania będą zmierzać w stronę ograniczenia kontaktów
        interesanta z urzęd¬ni¬kiem podejmującym bezpośrednio decyzję w jego sprawie.
        Mam nadzieję, że takie zasady działania urzędu ograniczą łapówkarstwo.

11. Pragnę, aby mieszkańcy Łodzi żyli na swoim i mieli istotny udział w
        podejmowaniu decyzji ważnych dla naszego miasta. Przeprowadzę dla Łodzian
        wielką operację zamiany wieczystego użytkowania gruntów na ich własność.
        Uczynię wszystko, by ograniczyć zależ¬ność Łodzian od monopolistów. W tym celu
        zabiegam o przywrócenie własności sieci ciep¬lnej.
        Istotne decyzje gospodarcze już teraz konsultuję ze łódzkimi przedsię¬bior¬cami
        i śro¬dowiskami zawodowymi. Chcę, aby ważną rolę w mieście pełniły: Rada
        Przed¬siębiorców, Ra¬da ds. Mieszkalnictwa, Rada Młodzieży, Rada Konsultacyjna
        Dyrektorów Szkół oraz orga¬nizacje pozarządowe w obszarach ich statutowej
        działalności.
        Trzeba też zwięk¬szyć realny wpływ jednostek pomocniczych na sprawy swoich
        osied¬li. Mieszkańcy, któ¬rzy wiedzą, że decyzje podejmowane na najniższych
        szczeblach zależą od nich samych, wykazują większą aktywność na każdym polu,
        także gospodarczym, a tego nam w tej chwili potrzeba.

12. Nasze miasto znajduje się w bardzo trudnej, wręcz dramatycznej sytuacji.
        Nikt nie zwolni z odpowiedzialności tych, którzy do takiego stanu doprowadzili
        a dziś przybierają rolę krytyków i recenzentów. Jednak nam, któ¬rzy w Łodzi
        mieszkamy, którzy z nią związaliśmy nasze życie, nasze losy, nam którzy nasze
        miasto ko¬cha¬my – nie wolno poddawać się znie¬chę¬ceniu i apatii. Dla
        nas „lodzermenschów”, problemy są po to, by je rozwiązywać.
        Dlatego powtórzę to, co mówiłem w kampanii wyborczej: moim programem i
        marze¬niem jest, aby łodzianom żyło się lżej, lepiej i radośniej i będę do tego
        dążył wszystkimi si¬łami, wykorzystując wszelkie możliwości, także i te,
        których tu nie przedstawiłem, a które po¬jawią się w trakcie mojej służby dla
        Łodzi. Zapraszam do wspólnego działania dla dobra naszego miasta i ludzi w nim
        żyjących.

• hubar 2. Teatr działań 01.07.06, 01:07
      Pierwsze miesiące Pańskiego panowania, upłynęły w podobnym stylu jak Pana
      poprzedników – marazm, nic sie nie dzieje, pomijając licytację prezydenckiego
      auta, sprzedanego za bezcen. Dopiero w 2003 roku obudził się Pan z letargu i
      przystąpił do działania. Szkoda, że w taki sposób że śmiała i wytykała nas
      Łodzian cała Polska. Rozpoczął Pan konflikt z załogą Teatru Nowego. Nie wnikam
      kto miał rację, ale sposób Pana działania i „pacyfikacja” protestujących
      relacjonowana była na całą Polskę! Świetna reklama, nie ma co!
      • Gość: jihad Re: 2. Teatr działań IP: *.toya.net.pl 26.09.06, 12:47
        moim skromnym zdaniem jeszcze uslyszymy o teatrze ,niech tylko kropa
        zrobi "out".
    • hubar 3. Auta na PietryNIE 01.07.06, 01:08
      W międzyczasie pod sam koniec stycznia 2003 zaskoczył Pan Łodzian propozycją,
      zniszczenia dzieła Pana poprzednika, na którego tak chętnie się Pan nie raz
      powołuje. A mianowicie likwidację deptakowego charakteru chluby Łodzi – ulicy
      Piotrkowskiej, zapoczątkowanego przez prezydenta Palkę. Ostra reakcja Łodzian,
      zbiórka kilku tysięcy podpisów, prośby kierowane z całej Polski od polityków i
      dziennikarzy (sam Pan wie, kto do Pana dzwonił i prosił o zmianę decyzji),
      poskutkowały. Ale to był pierwszy sygnał, że ma Pan dość niekonwencjonalne
      sposoby promocji Łodzi w Polsce. Nasze miasto było na ustach całej Polski.
    • hubar 4. Łódź nie od Parady 01.07.06, 01:09
      Ledwo sprawa Teatru Nowego ucichła, a wziął sie Pan za młodzież. Zakazał Pan
      organizacji Parady Wolności i w sposób dość wykrętny oraz podstępny, zrobił to
      pseudo głosowanie, które Pan z kretesem przegrał. No ale na Paradę było troszkę
      za późno. Co dziwne, ja pamiętaj jak podczas debat (2002), pytany przez młodzież
      o Pana stosunek do Parady, wyrażał się Pan dość stonowanie. Że nie pochwala Pan,
      ale zabraniać nie zamierza. Wystarczyło pół roku aby się okazało, że Pan kłamał.
      Tym razem zbiórka kilkunastu tysięcy podpisów, szum medialny, protesty i
      demonstracje nie pomogły. Uparł się Pan, aby Parady zakazać i dopiął Pan swego.
      Szkoda, że zapomniał Pan przy okazji obietnicy – że zaproponuje Pan młodzieży
      równie atrakcyjną imprezę w Łodzi, mogąca ściągnąć kilka tysięcy osób do tego
      „mega-turystycznego” miasta.
      • p_lar Re: 4. Łódź nie od Parady 27.09.06, 10:36
        Tjaaa, parady zakazał a parę tygodni później na przystankach pojawiły się
        plakaty dot. konkursu na hasło promujące Łódź. I co z tego wyszło? Słoma z
        butów !!!
    • hubar 5. Pietryna atrakcyjna? 01.07.06, 01:10
      Pamiętam też, jak uczestniczyłem w spotkaniach, próbujących rozwiązać problem
      mniejszącej się atrakcyjności Pietryny. Jakie to były wtedy plany, miały powstać
      piętrowe parkingi niedaleko Piotrkowskiej. Co z tych planów wyszło? Tyle, że
      cała Piotrkowska oszpecona jest tabliczkami, na które i tak nikt nie zwraca
      uwagi, a pokazują jakieś parkingi G3, czy A2... A z Pana apelu do właścicieli
      sklepów, aby ich firmy były otwarte do 19 skończyły się na czym?
    • hubar 6. Doradców 15 01.07.06, 01:10
      Co ciekawe przez pierwszy rok urzędowania, co udało sie Panu zrobić? Zatrudnić
      armię doradców (największą liczbę w skali kraju)? A może to, że niektórzy
      doradcy nawet nie przyjeżdżali do Łodzi, a mimo to dostawali sowite
      wynagrodzenia? A może chce Pan sie pochwalić licznymi wycieczkami na koszt
      Łodzian, w różne części świata?
      • hubar Rutkowski 10.09.06, 16:16
        A może Pan odpowie, czemu Pana doradca do spraw bezpieczeństwa w Łodzi, został
        zwolniony dopiero po aresztowaniu i przedstawieniu mu konkretnych zarzutów? Nie
        przeszkadzało Panu wczesniej, że ten człowiek nic kompletnie nie robił, z tych
        rzeczy które ponoć miał wpisane w obowiązki?
    • hubar 7. Łódzki nielot 01.07.06, 01:11
      Pamiętam wtedy nastawienie Pańskiego otoczenia do lotniska. Jedyne o jakim Pan
      wtedy chciał słyszeć było to pomiędzy Warszawą a Łodzią. Nawet na stronie Urzędu
      Miasta Łodzi, adres www.lotnisko.uml.lodz.pl kierował do projektów tego
      niełódzkiego lotniska. Teraz ten adres jest nadal aktywny, ale już nie
      reklamowany na stronie UMŁ. Czyżby stwierdził Pan po dwóch latach urzędowania,
      że bardziej opłaca się kierowanemu przez Pana miastu, promowanie własnego
      lotniska Lublinek? Wtedy było to lotnisko z jednym, często zrywanym połączeniem
      z Warszawą. Nikt poza kilkoma zapaleńcami, nie chciał go promować, Pan niestety
      też nie.

Czemu o tym piszę, przecież promuje się lotnisko, a Pan wszędzie się chwali że
      to Pańska zasługa. Ano nie dlatego, aby stwierdzić, że Pan się tym lotniskiem
      nie interesował od początku, nie dlatego żeby powiedzieć że ta promocja nadal
      wychodzi fatalnie, ale o tym że pieniądze na lotnisko uruchomiono dopiero w
      trzecim roku Pańskiego urzędowania, Pan wziął się za nie za późno, kiepsko i z
      za małym zaangażowaniem. Co więcej – z inicjatywą spotkania z marszałkiem
      województwa, które weszło z kapitałem, nie wyszedł wcale Pan, ale kilku
      zapaleńców, którzy stworzyli stowarzyszenie promujące lotnisko w Łodzi.

Dopiero w ostatnim roku, widać Pana zaangażowanie. To dzięki Pana interwencji,
      Państwo łaskawie da nam 25 milionów złotych na lotnisko. Tylko czemu w tym samym
      czasie inne miasta dostają na rozwój, lub budowę nowych lotnisk, kilka razy
      więcej? Pytał Pan się rządzących, którym Pan tak chętnie udzielał poparcia?
    • hubar 8. Hipermarkety 01.07.06, 01:11
      Pamiętam jednak z Pańskich debat przedwyborczych jedno Pańskie stanowcze nie,
      dla kolejnych hipermarketów. Choć uważam że jest ich za dużo, to jak Pan się z
      tego wywiązał? No w sumie nic nowego, „blaszakowego” nie postawiono. Dzięki
      wielkiemu zaangażowaniu ze strony UMŁ, opracowano fragmentaryczny plan
      zagospodarowania miasta dla okolic ul. Wróblewskiego, tylko po co aby nie
      powstało tam centrum z wyposażeniem mieszkań. Co jest tam obecnie? Nic,
      kompletnie nic! Stare budynki pofabryczne się sypią, a działka w centrum miasta
      się marnuje.
      • skodabodzio za Kropy powstal nowy hipermarket i to nie Geant 05.09.06, 12:45
        Choć uważam że jest ich za dużo, to jak Pan się z
        > tego wywiązał? No w sumie nic nowego, „blaszakowego” nie postawiono
        > . Dzięki

Sorry kolego ale przeoczyles Kauflanda. Bez szumu, bez blokowania przez wladze
        miasta w centrum lodzi, 1500 metrow od blokowanej manufaktury, ktora usilnie
        nazywano hipermarketem, mimo ze jest centrum handlowym a hipermarket jest
        jednym z najemcow i zajmuje raptem kilka procent powierzchni, powstal w lodzi
        12 hipermarket, Kaufland, ktory na potrzeby lodzkich wladz miasta firma nazwala
        supermarketem. Dla mnie jest to bardzo dziwne, wladze z jednej strony blokuja
        jak moga inwestycje rewitalizujaca i przywracajaca miastu kilkadziesiat
        hektarow zabytkowej zabudowy w centrum a nei maja nic przeciw powstaniu
        hipermaketu dwa przystanki dalej. Bysmy nie mieli zludzen, z definicji GUS
        hipermarketem nazywa sie obiekty samoobslugowe powyzej 2500 tysiaca metrow,
        skoro Tesco w galerii majace 5600 metrow jest hipermarketem to i kauland majacy
        okolo 4 tys jest. zeby nie bylo zludzen na stronie kauflanda takie obiekty
        nazywane sa hipermarketami
        www.kaufland.pl/Site/Kim_jestesmy/O_nas/index.htm
        • hubar OK, ale... 10.09.06, 16:17
          Kolega czyba wie, kiedy było otwarcie tego blaszaka, a kiedy ja pisałem ten
          post. Prawda?
          • pawel-strzalka Re: OK, ale... 26.09.06, 00:01
            Ostatnio w sąsiedztwie Nomi postawiono Castoramę, a teraz w sąsiedztwie
            Castoramy powstaje Centrum Wyposażania Wnętrz. Blaszak na blaszaku...
    • hubar 9. Manufaktura 01.07.06, 01:12
      A skoro jest mowa o hipermarketach, o starych fabrykach... jak można by nie
      wspomnieć o Manufakturze. Pański upór w tej sprawie jest godny lepszej sprawy.
      Dostał Pan decyzje w spadku po poprzednikach. Mimo to, że francuski inwestor
      postanowił zainwestować w ten kompleks ponad 200 milionów euro, Pan postanowił
      się przeciwstawić. Gierki pod tytułem nie przychodzenie na otwarcie, mimo
      obecności dziesiątków vipów z całego świata. Uparcie się, że adresem
      Manufaktury będzie ulica Karskiego (nowopowstała i mało znana), a nie jak chciał
      inwestor ulica Zachodnia... nie nadają się do komentowania, Łódź już to zrobiła.
      Skoro jednak, ktoś zechciał zainwestować w Łódź tak olbrzymie pieniądze, skoro
      to nie od Pana zależało na jakich warunkach to zrobi, to czemu wchodzić w
      konflikt z takim inwestorem? Czemu zwyczajnie nie podjąć współpracy, i na
      zasadach partnerskich rozwiązać problemy które ta inwestycja może stworzyć? Czy
      idąc na udrę pokazuje Pan dobre oblicze miasta, czy pokazuje Pan innym
      inwestorom, że jak będą chcieli tu zainwestować, to nie ma ryzyka konfliktu z
      prezydentem?
    • hubar 10. Inwestycje 01.07.06, 01:12
      Skoro o inwestorach, to chciałbym się zapytać co z planem zagospodarowania
      przestrzennego? Pana urząd, jedynie postarał się, aby ustalić plan dla okolic
      ulicy Wróblewskiego? Dlaczego tylko tam, ano już wspominałem, aby uniemożliwić
      budowę sklepu, które Pan uznał za hipermarket. Czemu fabryka Gillette powstała
      tam gdzie powstała, może dlatego że miasto nie dysponuje żadnymi innymi terenami
      z uzbrojeniem, przygotowanymi pod inwestorów?
    • hubar 11. Budynek komunikacji 01.07.06, 01:13
      Od wielu lat Łódź borykała się z wydziałem komunikacji z prawdziwego zdarzenia.
      Były projekty budowy nowych budynków, w drugim krańcu miasta, była też możliwość
      adaptacji fabryk, których w Łodzi jest wiele, a większość niszczeje. Oczywiście,
      stan prawny nie wszystkich jest wyjaśniony, ale była taka, z ogromnym
      potencjałem do zaadaptowania. Nie była daleko od dotychczasowej siedziby
      wydziału komunikacji, była duża, z ogromnym parkingiem i była zabytkowa (ot
      ratunek jakiego zabytku łódzkiego!). Ale miała jeden feler – była częścią
      Manufaktury, więc się Pan nie zgodził. Tym oto sposobem mamy nowy budynek, który
      nie jest własnością Miasta, jest faktycznie ładnie urządzony i zorganizowany.
      Oddano go do użytku w czwartym roku Pana rządów!
      • p_lar Re: 11. Budynek komunikacji 27.09.06, 10:27
        Budynek wydziału komunikacji to nie jest nowy budynek, ale adaptowany i
        rozbudowany budynek starego dworca PKS...
    • hubar 12. Zabytki 01.07.06, 01:15
      A skoro mowa już o zabytkach. Czy jest Pan w stanie pochwalić sie choć jednym,
      który udało się uratować dzięki urzędowi przez Pana kierowanemu? Mamy zabytków
      nie aż tak dużo, za Pana urzędowania kilka nam wyburzono, Pan nawet się nie
      zająknął! Beczki Grohmana, mimo szumnych obietnic, jak się sypały tak sie sypią.
      Norbelany już nie ma, a Kaplica Scheiblera stoi i czeka od kwesty do kwesty na
      kilka tysięcy złotych. Pan w tym samym czasie przekazuje 100 tysięcy do bogatego
      Gdańska, na ratunek kościoła, który bez problemu znalazł fundatorów remontu.
      Za Pana aprobatą oddano prywatnemu inwestorowi dawny szpital H.Wolf przy
      Łagiewnickie, choć dochodziły Pana głosy że inwestor jest niesłowny, a z
      dotychczasowymi budynkami nie zdziałał za wiele. Efekt jest znany, a Pana urząd
      popadł z nimi w konflikt. Budynek, już prawie kompletnie się zapadł!
      A może cokwietniowe obiecanki, że Uniontex będzie uratowany? Tam niedługo nie
      będzie czego ratować, a ze strony Urzędu jedynie można było posłuchać obietnic,
      oraz zobaczyć cztery bilboardy (po dwa na każdy kwiecień po śmierci Papieża).
      • jasam Rewitalizacja - warto poczytać o uchwalonych plana 02.07.06, 21:57
        UCHWAŁA Nr XXXIV/568/04
        RADY MIEJSKIEJ W ŁODZI
        z dnia 14 lipca 2004 r.

w sprawie przyjęcia „Uproszczonego lokalnego programu rewitalizacji wybranych
        terenów śródmiejskich oraz pofabrycznych Łodzi na lata 2004 – 2013”.

uchwala, co następuje:

§ 1. Przyjmuje się „Uproszczony lokalny program rewitalizacji wybranych terenów
        śródmiejskich oraz pofabrycznych Łodzi na lata 2004 – 2013”, stanowiący
        załącznik do niniejszej uchwały.

§ 2. Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi Miasta Łodzi.
        § 3. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Przewodniczący
        Rady Miejskiej w Łodzi
        Sylwester Pawłowski

www.uml.lodz.pl/uchwaly/rm/04_0568.DOC

Uchwała Nr XLIII/0753/05
        (2005-01-19)
        Tytuł: zmieniająca uchwałę Nr XXXIV/568/04 Rady Miejskiej w Łodzi z dnia 14
        lipca 2004 r. w sprawie przyjęcia „Uproszczonego lokalnego programu
        rewitalizacji wybranych terenów śródmiejskich oraz pofabrycznych Łodzi na lata
        2004 – 2013”

www.uml.lodz.pl/uchwaly/rm/04_0753.DOC
        pozdr.

• hubar Re: Rewitalizacja - warto poczytać o uchwalonych 02.07.06, 22:14
          Czy coś poza uchwałą się zrobiło, jakieś pieniądze ktos próbował zdobyć? Czy
          poza gadaniem coś ktos uratował?
          Ja się pytam o widoczne efekty tych czterech lat, czy wszystko zostaje w sferze
          marzeń?
    • hubar 13. Dla turystów nie mieszkańców 01.07.06, 01:15
      Pamiętam jak Pan po wyborze na stanowisko, zapowiadał, że Łódź będzie dla
      turystów. I to się chwali, bo mamy co pokazać. Poza wspomnianymi zabytkami,
      które jeszcze są, postanowił Pan uczcić ofiary Getta łódzkiego. I tu muszę Pana
      pochwalić, bo byłem, widziałem i cieszyłem się, że Radegast wreszcie przypomina
      o swojej historii. Obchody w sierpniu 2004 roku, były zrobione z wielką pompą.
      Szkoda jednak, że pomnik nadal nie jest ukończony. Jednorazowe sprowadzenie 5
      tysięcy gości, to było coś, ale potem... niestety nie za wiele.
      Pamiętam jak kiedyś przeczytałem w pewnej książce, że Łódź to miasto o mało
      przejrzystym planie. Co można by w tej sprawie zrobić, na początek zorganizować
      Miejski System Informacji i wreszcie zacząć stawiać te tabliczki z nazwami ulic,
      nie tylko na ulicach związanych na wielkim Papieżem.
      Na samej naszej dostojnej Piotrkowskiej od kilku lat nie pojawiła się żadna nowa
      tabliczka opisująca zabytki Łodzi. Nie ma i nigdy nie było prawdziwego ich
      opisu, z informacjami gdzie je można zobaczyć. Co więcej, w Łodzi nie istnieje
      żadna aktualna mapa informacyjna, z zaznaczonymi ważnymi punktami miasta, z
      zabytkami lub środkami transportu. Te które są, pamiętają czasy i nazwy PRLu.
      Oczywiście, można sobie wziąć papierowe plany... ale proszę nie zapominać, że
      nie każdy jest w stanie je dostać, chce je wziąć, lub nawet nie wiem gdzie
      szukać. A z taką informacją trzeba wychodzić do ludzi.
      Oczywiście UMŁ może sie pochwalić otwarciem nowej siedziby działu promocji, oraz
      informacji turystycznej... Tylko dział pracuje jedynie do 16, a informacja jedna
      na całe miasto, to trochę mało. Ale i tak trzeba się cieszyć, że pracuje do
      godziny 19.
    • hubar 14. Czystość 01.07.06, 01:16
      Czy przez cztery lata urzędowania nie widział Pan brudu na Piotrkowskiej? Nie
      widział pan poprzylepianych gum do żucia na gwiazdach w Alei Sław na
      Piotrkowskiej? Czy dopiero teraz, przed wyborami, trzeba to sprzątnąć, tak aby
      nasza reprezentacyjna ulica, była czysta? Czy zmieniło się coś w puszczaniu aut
      na Piotrkowską przez te cztery lata?
    • hubar 15. Fontanny i odpust 01.07.06, 01:17
      A może coś z innej beczki, coś mniej drogiego? Pamięta Pan akcję fontann dla
      Łodzi? Co się stało z tym pomysłem. W Łodzi miało powstać tyle fontann a
      otworzył Pan tą na ulicy Kamiennej i odrestaurowaną na placu Wolności. Chyba że
      argumentem ma być ta budowana na placu Komuny Paryskiej? Ale to są aż trzy
      fontanny, przez 4 lata! Zabrakło pomysłu na kolejne? Będąc na placu Wolności,
      spytam się o te „piękne” odpustowe lampki, które kazał Pan powywieszać na placu
      i całej Piotrkowskiej. Powiem szczerze, że są urokliwe, w okresie świąt
      Bożonarodzeniowych, oraz Wielkiej Nocy... ale w pozostałe dni, wyglądają
      tragicznie, jak na nadmorskim bulwarku. Szkoda, że wiszą, że zasłaniają zabytki,
      że nie wziął Pan pod uwagę głosowania, w którym spytał się Pan mieszkańców, czy
      chcą lampek, a w którym Łodzianie powiedzieli że nie.
    • hubar 16. Komunikacja i transport 01.07.06, 01:17
      Jako że interesuję się transportem, to wypowiem się też w tej kwestii.
      Wprowadził Pan na Piotrkowską trambus, hybrydę zabytkowego tramwaju, ciuchci z
      lunaparku i autobusu. Nie wiem jaki jest koszt użytkowania, ale ten wehikuł wozi
      jedynie powietrze, rzadko kiedy można spotkać pasażerów. Może decyzja o
      wydłużeniu trasy do Manufaktury, by coś zmieniła, ale na taki ruch pewnie się
      Pan nie zgodzi.
      Cieszę się, że powstanie Łódzki Tramwaj Regionalny, bo mam nadzieję że on jednak
      dojdzie do skutku. Pieniądze UE dała i czeka że zacznie się inwestycja, tak samo
      jak w sprawie alei Włókniarzy, której remont powinien zakończyć się w tym roku.
      Czy rozwiązał Pan w jakimś stopniu problemy komunikacyjne Łodzi? Czy powstały
      jakieś znaczące drogi, rozwiązujące problemy korków w śródmieściu? Czy może
      jednak mimo bliskości Manufaktury, zdecyduje sie Pan rozpocząć choćby
      przygotowania do obwodnicy śródmieścia łączącej ulice Żeromskiego poprzez
      Karskiego aż do Pojezierskiej? Ciekawi mnie też, co stało się z planem Bulwaru
      Narutowicza, który to miał powstać. Są plany, była nawet uchwała Rady Miasta...
      A może któryś z Pana podwładnych myślał już jak połączyć nasze miasto z nowo
      otwieraną autostradą A2? A może ktoś pomyślał w Pańskim urzędzie, nad rozwojem
      ścieżek rowerowych w Łodzi, jest ich ciągle za mało, a obecne bardzo często nie
      nadają się do użytkowania.
    • hubar 17. Sport 01.07.06, 01:17
      Zgodzi się Pan zapewne ze mną, że za sportem Pan nie przepada. Podczas tych
      wspominanych debat, mówił Pan że woli piesze wycieczki w góry, a inne sporty
      Pana nie interesują. No i nie muszą Pana prywatnie interesować, ale to co Pan
      zrobił w ciągu swoich 4 lat, to scenariusz może na jeden miesiąc urzędowania.
      Aquapark, mimo że miał powstać już dawno, modernizacja Fali ma raptem dwa
      miesiące! W Łodzi za Pana kadencji nie powstał ani jeden basen, a Olimpia
      zniszczona, zostaje oddana prywatnemu właścicielowi. Jeden z Pana podwładnych,
      oddelegowany do zajmowania się sportem, tak bardzo przejął się rolą, że
      zapomniał pogratulować dwóm łódzkim drużynom piłkarskim, ogromnego sukcesu jakim
      był awans do pierwszej ligi. No ale zganił Pan go i sam wysłał gratulacje,
      prawda? Zdołał Pan podarować po pół miliona każdej z drużyn, jak to dobrze że
      Łodzianie nie mają sie juz czego czepiać, w końcu każde miasto w Polsce, daje
      fundusze na drużyny tak popularne. Rozumiem, że nie interesuje Pana także
      budowanie nowych boisk dla mieszkańców? 27 czerwca 2006 w Łodzi był z wizytą
      Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu Radosław Parda. Czemu się Pan nie pojawił
      na spotkaniu, ani nie wyznaczył nikogo, kto mógłby rozmawiać na temat
      dofinansowania (w wysokości 50%) do budowy boisk szkolnych w Łodzi? Mamy ich za
      dużo?
      • avatary 17. Sport - antysport 04.07.06, 23:56
        Nikt z władz miasta nie przyszedł
        lodzka_twarz 30.06.06, 18:27 + odpowiedz

Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu Radosław Parda przybył we wtorek do
        Łodzi. Ministerstwo przeznaczy 20 mln złotych na wybudowanie 100 boisk na
        terenie całego kraju. Pieniądze z ministerstwa mają pokryć około 50 %
        wydatków budowy boiska, którego całkowity koszt budowy ma wynosić około 400
        tyś. Czyli zamiast budować za pieniądze miejskie z wkładem unijnym można
        połowe dostać z budżetu centralnego.
        Mimo zaproszenia na spotkanie ani Pan Kropiwnicki Prezydent ani Pani
        Maciaszczyk wiceprezydent (odpowiedzialna za sport w naszym mieście
        absolwentka AWF) nie byli zainteresowani rozmowami i się nie pojawili.
        Ciekawe jakie to ważne obowiązki ich zatrzymały. Ale na pewno w jednej z
        następnych audycji teliwizyjnych z ich udziałem usłyszymy jak to im bardzo
        leży na sercu sport w mieści i inne dyrdymały.
        Pozdrawiam,

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=674&w=44487406
      • Gość: Marek Głosuję na Kropiwnickego!PO/SLD=Republika Kolesiów IP: 219.223.122.* 11.10.06, 10:28
        Chcecie mieć powtórkę z Pęczaka(SLD) i Piskorskigo(PO)? Lubicie afery?
        Głosujcie więc na PO i SLD!
    • Gość: rabi Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? IP: *.lodz.mm.pl 01.07.06, 09:02
      Tos sie pan rozpisal. Podaj teraz nazwisko kandydata, na ktorego nalezy
      glosowac w wyborach i chocby 5 jego zalet.
    • kochanalodz Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? 02.07.06, 01:15
      17 trafnych punktów(można by jedynie dodać fatalny stan naszego MPK ale myślę,
      że to i tak nie ma już znaczenia)!!

Twoje uwagi są w 100% uzasadnione. Nie lubię Kropiwnickiego, z bólem serca
      oglądam codziennie informacje w telewizji gdzie mówi się tylko negatywnie o
      Łodzi, gdzie pokazuje się miasta tętniące życiem, piękne, odrestaurowane,
      przyjazne dla turystów ale.......brak wśród nich Łodzi...........(Są to:Wrocław,
      Poznań, Warszawa, Gdańsk i wiele innych).

Teraz nadchodzi czas rewanżu, gdzie łodzianie rozliczą obecnego prezydenta
      Łodzi, czas kiedy mam nadzieję wybierzemy odpowiedniego, pełnego nowych
      pomysłów, wiedzy jak wyprowadzić miasto z kryzysu(bo niestety mamy kryzys),
      który nie będzie uciekał i chował się przed gośćmi jacy przyjeżdżają do Łodzi.

Kiedyś Łódź była Naszą Ziemią Obiecaną. Miejscem gdzie przyjeżdżało się za
      chlebem, gdzie oberwowało się narodziny XIX-wiecznej potęgi, gdzie przyjeżdżało
      się studiować, poznawać modę....a teraz?!.......? Mamy szansę to zmienić i
      dlatego moim zdaniem nie popierajcie obecnego prezydenta Łodzi bo sami doskonale
      widzicie co nam dały jego rządy!!

Co do kandydatów myślę, że jedynym inteligentnym i rozsądnym rozwiązaniem jest
      poparcie jedengo z kandydatów centroprawicy(czyli PO lub PiS). Nie przepadam za
      PiS-em ale patrząc na działania ówczesnego prezydenta Wawy Kaczyńskiego byłem
      pełen podziwu jak zdobywał na nią fundusze i jak ją umacniał na arenach polskiej
      i międzynarodowej. Co do pozytywnych przykładów PO to myślę, że za taki uważać
      można Poznań. Zaś za owoc wspólnych działań i PO i PiS uznać można Wrocław, w
      którym rządzi Pan Rafał Dutkiewicz.
      PiS niestety nie interesuje się zbytnio naszym miastem i nawet nie wytawiło
      jeszcze kandydata(mam nadzieję, że to zrobi) a kandydatem na prezydenta miasta
      Łodzi z list PO jest Krzysztof Kwiatkowski. pozdr.
      • Gość: rabi Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? IP: *.lodz.mm.pl 02.07.06, 07:26
        > Co do kandydatów myślę, że jedynym inteligentnym i rozsądnym rozwiązaniem jest
        > poparcie jedengo z kandydatów centroprawicy(czyli PO lub PiS). Nie przepadam
        za PiS-em ale patrząc na działania ówczesnego prezydenta Wawy Kaczyńskiego byłem
        > pełen podziwu jak zdobywał na nią fundusze i jak ją umacniał na arenach
        polskie

Wolne zarty! Kaczynski doprowadzil Warszawe do zastoju i rzadzil nia tak
        nieudolnie, ze mozna go uznac z duza doza pewnosci za jednego z gorszych
        samorzadowcow w historii odrodzonej Polski. Kaczynski nie rozumie samorzadu i
        nie lubi go. Dlatego jego rzady w Warszawie byly tak fatalne i sprowadzaly sie
        do centralizacji wszystkiego co sie da. Okres rzadow Kaczynskiego to nie tylko
        centralizm, ale takze balagan w magistracie i prawie zerowe inwestycje.
        Proponuje, zebys porozmawial z samorzadowcami na ten temat. Kropiwnicki przy
        Kaczynskim to wrecz idealny prezydent. Mozesz nie lubic Kropiwnickiego, ale
        pisanie, ze Lech Kaczynski byl lepszym prezydentem Warszawy niz Kropiwnicki
        Łodzi to calkowicie ksiezycowe poglady.
        • kochanalodz Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? 02.07.06, 14:00
          Mówisz tak bo patrzysz z perspektywy łodzianina, ale tym razem postaw się w
          sytuacji warszawiaków. W stolicy powstało wiele nowych biurowców w których swoje
          siedziby mają wielkie firmy, Okęcie pęka w szwach(jest dobudowywany gigantyczny
          terminal 2), niedługo ruszy budowa 2 linii metra, a płace w Wa-wie są o niebo
          wyższe niż u nas:/:/. Takie są fakty i nic tego narazie nie zmieni, a
          Kaczyńskiego podziwiam jedynie za wkład w miasto, którym rządził ale nie znoszę
          go jako prezydenta RP. pozdr.
          • Gość: MARKOS Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 00:18
            Tylko, że inwestycje o których ty piszesz nie mają nic wspólnego z polityką
            prowadzoną przez Kaczyńskiego. W czasie jego prezydentury można mówic wręcz o
            zastoju inwestycyjnym. Kaczyński w Warszawie to klęska, on był kompletnie
            niedecyzyjny. Tak bał sie jakiejkolwiek afery przy inwestycjach, że wolał nic
            nie budowac. Jedyne co mu było w Wawce potrzebne, to Muzeum Powstania
            Warszawskiego - oczywiście na potrzeby kampanii wyborczej na prezia krajowego.
            Pękające w szwach Okęcie, to raczej klęska, a nie sukces Kaczyńskiego. Już dawno
            powinien zostac zbudowany drugi terminal.
            A już kompletnie nic wspólnego z Kaczyńskim nie ma wysokośc płac w Warszawie z
            prezydenturą Kaczyńskiego w Warszawie.
            • Gość: Tomasz9999 Na kogo głosować? IP: *.toya.net.pl 16.07.06, 22:33
              Na tego,który przedstawi spójny rozpisany na 4 lata plan usunięcia ruder z
              centrum,szczególnie w rejonie ul.Zachodniej.Będzie się to wiązało z pozbyciem
              się z centrum znacznej liczby meneli,których ilość nie jest wcale relatywnie
              większa niż w innych miastach,ale nigdzie nie mają głównego pola działania w
              ścisłym centrum.Prezydent powinien myśleć o przyszłości miasta i jego
              obywateli a nie koncentrować się na walce z przeciwnikami politycznymi i walce
              z mityczna komuną.
      • jasam Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? 02.07.06, 21:46
        kochanalodz napisał:

> Teraz nadchodzi czas rewanżu, gdzie łodzianie rozliczą obecnego prezydenta
        > Łodzi,

Czy przynajmniej Ty wierzysz w to co piszesz ?
        Propaganda sukcesów trwa - nie naruszając przepisów o kampanii wyborczej.
        Za pieniądze mieszkańców Kropiwnicki wiesza różne tablice w puzzlu wyborczym.
        A jak sobie wyobrażasz to rozliczanie ????

> czas kiedy mam nadzieję wybierzemy odpowiedniego, pełnego nowych
        > pomysłów, wiedzy jak wyprowadzić miasto z kryzysu(bo niestety mamy kryzys),
        > który nie będzie uciekał i chował się przed gośćmi jacy przyjeżdżają do Łodzi.

KOGO ??????????????????????????????????????????????
        Czyżbyś miał informację, że taki kandydat będzie ?
        PIS poprze Kropę. Reszta jakoś nie ma haryzmy.
        PO - zawaliła cały ten rok po wyborach do Sejmu. Czy znasz jakieś ich
        osiagnięcia ?
        Makowski - juz był u władzy, teraz bez Millera ma niewielkie szanse na
        skuteczne działania.
        Więc na jakiego kandydata możemy jeszcze liczyć ?
        Orzechowki czy Frankowski ? :-(((((((

Dlatego teraz Kropa skupił się na pozyskaniu największego elektoratu -
        kościoła. I w najbliższych miesiącach będzie wielkie przyspieszenie z Muzeum po
        Papieżu na terenie Uniontexu. Jeśli przekona że nie tylko Bohdanowicza mają
        popierać - wygra bez problemów przy tej mizerocie pozostałych.
        Na własne żądanie pozostałych partii, które wystawiły tych a nie innych
        kandydatów.
        Pamiętaj, że aktualnie tylko Kropiwnicki będzie w mediach jako Prezydent -
        przekazujący ..., otwierający ...., - jednym słowem dobroczyńca miasta.

Jeśli ktos chciałby zmiany Prezydenta - to powinien przygotować rzeczywiście
        porządną, długotrwałą kampanię spotkań z mieszkańcami na których rozliczanoby
        miałkość obecnej kadencji.
        Inaczej statystyczny mieszkaniec zostanie zmanipulowany mediami, które nie
        angażują się w pracę u podstaw obywatelskości. Zostaną w pamieci jedynie anonsy
        o wydarzeniach z udziałem Miłościwie Nam Panującego. Bo tylko tyle znajdzie w
        relacjach.

pozdr.
        • citoyen Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? 02.07.06, 23:10
          Szykuje się powtórka z głosowania w 2002 r.
          Głosowanie negatywne. Głosowanie przeciw kandydatowi.
          • lodzka_twarz A dlaczego by nie na Orzechowskiego? 04.07.06, 15:27
            Piszecie kandydat bez charyzmy - a ja się pytam czy ten kto tak pisze zna
            Orzecha? Wielcy znawcy budujący swój autorytet na forum sprawiając wrażenie
            dobrze poinformowanych i znających wszystkich.
            Panie citoyen - głosowanie negatywne to norma w naszym Kraju niestety
            -nikomu się nie chce nawet spotkać i poznać kandydata a zła wieść się niesie
            sama. Stąd tak popularne budowanie sztucznych konfliktów, na których się
            zajeżdza dalej niż na pracy dla społeczenstwa (vide D.Tusk)(3%poparcia na
            początku głównie dzięki członkowstwu w PO, odpowiednio zbudowana na bazie
            konfliktu kampania i załapał się na drugą turę)
            • Gość: rabi Re: A dlaczego by nie na Orzechowskiego? IP: *.lodz.mm.pl 04.07.06, 20:50
              Ja znam. Gosc jest bez charyzmy. Jako zastepca Kropy bal sie go i we wszystkim
              przytakiwal. Nie mial nigdy wlasnego zdania.
            • jasam Re: A dlaczego by nie na Orzechowskiego? 04.07.06, 21:44
              lodzka_twarz napisał:

> Piszecie kandydat bez charyzmy - a ja się pytam czy ten kto tak pisze zna
              > Orzecha?

No właśnie - to największy problem z kandydatami. Nikt nie zna ich walorów.
              Tacy skromni czy po prostu nie mają osiągnięć ? Czy mamy zacząć czytać ich
              pamiętniki, bo w mieście o ich działaniach nie słyszano.
              Chcesz to na przykładzie Orzechowskiego - ok.
              Od ilu lat jest w łodzkim samorządzie ?
              Wymień gdzie i kiedy wykazał własną osobowość dla dobra Łodzi. Co zdziałał
              dobrego dla tego miasta.
              Nie chcesz głosowania negatywnego - daj przykłady osobowości tego kandydata, a
              jeśli przekonasz choćby jednego, warto walczyć.

Dla mnie to typowy posłuszny, pracowity urzędnik. I moze miec najfajniejsze
              pomysły i chcieć zrobic w Łodzi raj. Ważna jest aktywność publiczna, a nie
              snucie iluzji w prywatnym gronie.
              Byłem w samochodzie ok 5 m od Panów Prezydentów, gdy Kropiwnicki na parkingu
              przy UMŁ ustawiał go podczas wizyty Ministra Dąbrowskiego, gdy był konflikt w
              Nowym. Pominę komentarz.
              Niestety nie jest dla mnie kandydatem na Prezydenta miasta. I długo musiałbyś
              mnie przekonywać na poświęcenie czasu na spotkanie z tym Panem. Kręcąc się u
              władzy tyle lat - miał tysiące okazji do przekonania mieszkańców do swojej
              osoby. A teraz w kampanii będzie bajał o swoich możliwościach i mamy oczywiście
              w to uwierzyć ?
              Dawaj przykłady i walcz na argumenty, jeśli w to wierzysz.
              Bo skamlanie że wszystcy sa przeciwko Orzehowskiemu nic nie wniesie.

pozdr.
              • profes79 Re: A dlaczego by nie na Orzechowskiego? 05.07.06, 00:11
                Ja niestety Orzechowskiego kojarze tylko jako Walczacego LPR-owca i z akcjami
                typu wystawa czy tablica pamiatkowa na POmorskiej - i z niczym innym.
                • Gość: Łodziankin Re: Zagłosuję na Kropiwnickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:35
                  Choćby dlatego, ze kontrkandydaci to:
                  - Makowski? - "czarny koń" Leszka Millera. Miał już swoje 5 minut i nic nie
                  zrobił. A 4 lata rządów SLD to katastrofa dla miasta
                  - Boohdanowicz? - dziadek, który marzy o spełnieniu, tylko że nawet jako
                  wojewoda miał z tym problemy
                  - Kwiatkowski? - musi uciekać ze Zgierza, gdzie wraz z bratem zamieszany jest w
                  różne "śmierdzące sprawki"
                  - Orzechowski? Oszołom od Giertycha (swoją drogą po co go Kropiwnickie trzymał,
                  kiedy nigdy na lojalnośc LPR nie mógł liczyc - nie wie nikt).
                  No to jaki wybór?
                  • avatary trzeba zrobić casting - jak do dobrej roboty 05.07.06, 23:20
                    niech sie jakiś sprawny menadżer zgłosi
        • agnieszka-dab A może Makowski? 04.07.06, 12:31
          Wydaje mi się, że Makowski sprawdził się jako wojewoda.
          Powinien więc sprawnie rządzić naszym miastem.
          • Gość: MM Re: A może Makowski? IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.07.06, 20:36
            Czym on sie tak wykazał jako wojewoda? Nie przypominam sobie. Chyba był
            najmłodszym wojewodą, kiedy Prezesem Rady Ministrów był Leszek Miller.
    • desidero1 Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? 04.07.06, 08:31
      18. Nie uzyskał absolutorium.
    • avatary 1x nie dla Kropiwnickiego,50 x nie dla Makowskiego 04.07.06, 20:03
      bo ten drugi jest dla mnie zupełnie nie do przyjęcia. nadchodzi czas dla
      Łodzi...zapowiadał torując droge do zwycieśtwa Millera na poczatku wieku. nie
      zapomnę mu tego.

przydałaby się nowa wersja obecnego...skoro innych po prostu nie ma.
    • jasam Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? 04.07.06, 21:54
      "Czy plakaty z hasłem "Polska dla Polaków" nie nawołują do nienawiści? - pytamy
      Kajusa Augustyniaka, rzecznika prezydenta.

- Z pewnością będziemy interweniować, jeśli plakaty pojawią się w miejscach
      niedozwolonych, jak na przykład na drzewach - powiedział jedynie Augustyniak. "

bez komentarza
      pozdr.
      • Gość: zorro dlatego że ja chcę prezydenta a nie ciecia z mpo. IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.07.06, 19:16
        bóg czasami zamienia rozumy niektórym ludziom...
    • czechy11 Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? 07.07.06, 09:15
      Również sprawy kolei tak istotne dla miasta nie znajdują odpowiedniej reakcji
      władz miasta. PKP z roku na rok likwiduje kolejne połączenia. Łódź jako jedyne
      duże miasto w Polsce nie jest włączona w sieć IC, EC. Coraz gorzej wygladają
      połączenia lokalne. W obecnej chwili do historii zaczyna przechodzić sprawa
      budowy przez Łódź linii wysokich prędkości (W-wa-Wrocław-Poznań)ponieważ rząd
      woli przeznaczyć te środki UE na inne mniej istotne wydatki. A była to szansa
      na budowe wreszcie w łodzi dworca z prawdziwego zdarzenia i połaczenie lodzi
      fabrycznej z łodzia Kaliską. Wiem, że inwestycje te nie leżą w gestii miasta
      ale nie zmienia to faktu, że łódx powinna prowadzić bardzo ostry i zdecydowany
      lobbig celem rozwiązania tego nabrzmiałego problemu.
      • Gość: Łodziankin Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? IP: *.uml.lodz.pl 07.07.06, 11:15
        Pierdu-pierdu.
        Sieć cieplną i sieci energetyczne zawalone zostały (zresztą celowo) w trakcie
        rządów SLD. Sprzedano elektrocipłownię, a sieci załatwiały firmy też zarządzane
        przez układ SLD-PSL!. Akurat tutaj Kropiwnicki protestował - przypominam
        obywatelską inicjatywę ustawodawczą realizowaną z udziałem władz Łodzi o
        przekazaniu sieci CO do gminy. A co do PKP - to jest w gestii władz
        wojewódzkich : wojewody i sejmiku samorządowego. radze tam się zapytać czemu
        nic nie zrobiono? (Wystarczy, ze miasto płaci za sprzątanie tego chlewa na
        dworcach Łódź-Kaliska i Łódź-Fabryczna, bo przecież samo PKP jakoś z tym
        prob;lemem nie potrafi się uporać).
        W takim tempie, to i za obecne upały winny będzie Kropiwnicki.
        • czechy11 Re: Dlaczego nie głosować na Kropiwnickiego? 10.07.06, 09:06
          Kolega jako posiadacz nicku z Urzędu Miasta Łodzi niech jednak zastanowi się
          dlaczego dworce w innych miastach wyglądają lepiej. Może dlatego, ze tam władze
          miasta mimo, że nie jest to w ich gestii jednak pilnują swojego interesu w PKP
          a nie udzielają bezwarunkowego paparcia dla PiS. Jak napisałem zdaje sobie
          sprawę z tego, że kolej nie leży w gestii miasta ale to nie zwalnioa miasta z
          obowiązku walki i naciskania na decydentów zajmujących się tym tematem. Wrocław
          walczy o swoje inwestycje na szczeblu krajowym, tworzy nacisk rozwija
          koncepcje. U nas siedzi się i czeka aż cos skapnie.
        • skodabodzio jak to fajnie jest zwalac na innych 05.09.06, 13:06
          Prerzydent miasta powinien dbac o polaczenia koeljowe. Nawet jesli formalnie
          nad nim funkcjre te sprawuje urzad marszalkowski PKP czy rzad bedacy
          wlascicielem PKP. Powinien wspolpracowac, protestowac i lobbowac. A co robi?!
          Nic, daje bezwarunkowe poparcie ekipie ktora zabiera lodzi drogi pieniadze i
          szanse na nowoczesna kolej
    • Gość: jOTER Bo toleruje jawne przestępstwo ! IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 16:33
      Dlatego, ze udaje że nie widzi handlujących na dziko ludzi na większości
      rynków, na przystankach. Nie zrobił NIC żeby ich usunąć z ulic, bardziej mu się
      opłaca dawać codziennie mandaty niż raz ich usunąć. Ci ludzie nie ponoszą
      żadnych kosztów przez co są konkurencją dla drobnych przedsiębiorców.
      • Gość: zorro dobrze to powiedziałeś tolerują takich przestępców IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.07.06, 19:04
        jak ty ...wierny podatniku ha haha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka