Gość: 803N IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.06, 21:53 Nie wiem czy nie zdubluję tematu, ale mam pytanie o losy wagonu M8S, który testowany był na Brusie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaa Re: Co dalej z M8S?? IP: *.pai.net.pl 02.07.06, 22:23 podobno ma być sprzedany do MKT razem z 4 GT8 ale ciiiiiii... to na razie nieoficjalny news. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GT6 Re: Co dalej z M8S?? IP: *.astral.lodz.pl 03.07.06, 19:25 tiaaa, a MKT przejmie obsługę 43/43Bis, a na Brusie otworzy swoją filię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Co dalej z M8S?? IP: *.pai.net.pl 03.07.06, 20:29 Poczekamy, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Co dalej z M8S?? 03.07.06, 20:41 to wszystko byłoby z sensem, MKT przejmuje TP, przenosi się na Brus, a Helenówek przejmuje MPK na potrzeby ŁTR :> Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Co dalej z M8S?? 03.07.06, 21:50 Za dużo kombinacji. A z tym "przechwyceniem" M8S przez MKT, to zobaczymy. Faktem jest, że na Brusie wagon ponownie stoi w hali i nie obrasta już gustowną trawą, a więc chyba go picują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Co dalej z M8S?? IP: *.lodz.msk.pl 04.07.06, 16:09 Samo TP miało ochotę na zakup tego tramwaju. Może skądś wykombinowano pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Co dalej z M8S?? 04.07.06, 17:24 Jaaasne. Ledwo co wysupłali nieco grosza na przetwornicę (przy okazji ubyło trochę odpadów złomowych z terenu zajezdni - podobno ma to związek ze zdobyciem kasy na tą właśnie naprawę, ale należy to traktować chyba bardziej anegdotycznie w kontekście jaka jest sytuacja finansowa). TP bało się jeździć M8S, żeby znów nie narobić sobie wydatków z naprawą (gdyby, odpukać, coś zdefektowało). Btw, słyszałem, że za postój wagonu w Łodzi TP musi cały czas płacić Niemcom. Tramwaj nie jeździ, a firma i tak ma wydatki z tytułu jego przetrzymywania. Jako że po zakupie nowego-używanego autobusu na linię 97 chwilowo nie mają funduszy na kolejne inwestycje taborowe, dlatego M8S stał się balastem dla tej spółki. Ale rzeczywistość potrafi zaskoczyć, więc jak to mówią, "pożyjemy - zobaczymy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.N. Re: Co dalej z M8S?? IP: *.zdnet.com.pl 07.07.06, 10:51 Gość portalu: barnaba napisał(a): > Samo TP miało ochotę na zakup tego tramwaju. Może skądś wykombinowano pieniądze > ? Chyba jednak nie: www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/621893.html Kolejny tramwaj z Niemiec na linii 43 dziś Testowany przez rok na trasie Łódź - Konstantynów - Lutomiersk tramwaj ściągnięty z niemieckiego Essen nie zdał egzaminu, gdyż kilka razy się wykoleił. Jego cena - ponad 100 tysięcy złotych, też okazała się nie do przyjęcia dla pabianickiego przewoźnika. Spółka Tramwaje Podmiejskie chce go zastąpić innym pojazdem - również eksploatowanym wcześniej w Niemczech. - Nowy szynowiec będzie bezpieczniejszy - Bogdan Rynkiewicz, prezes spółki tramwajowej Tramwaje Podmiejskie. - Rozmowy z dostawcami weszły w decydującą fazę. Będzie to przegubowiec, który jeździł nie dłużej niż 18 lat. Podobne tramwaje jeżdżą już w Krakowie Poznaniu. Nowy tramwaj zadebiutuje na trasie z Łodzi do Lutomierska najpóźniej we wrześniu i będzie tańszy od testowanego wcześniej pojazdu o prawie 80 procent. - Różnica w cenie jest kolosalna, bo tramwaj ma mniej elektroniki od poprzedniego egzemplarza - mówi prezes Rynkiewicz. W ciągu 2 - 3 lat spółka zamierza wymienić cały tabor. W tej chwili linię 43 i 43bis obsługuje 12 tramwajów. Najstarszy jeździ już 40 lat. (stop) - Express Ilustrowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Co dalej z M8S?? IP: 195.69.82.* 07.07.06, 10:53 Co ciekawe na zdjeciu jest GT8 z czescia niskopodlogowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Co dalej z M8S?? IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 13:17 Gość portalu: J.S. napisał(a): > Co ciekawe na zdjeciu jest GT8 z czescia niskopodlogowa Tak i ma co najwyżej 18 lat <lol> Fota z Mannheim, ale też bym się tym zupełnie nie sugerował. Niedawno w jednej z naszych najambitniejszych gazet (DŁ lub EI) był artykuł o testowym GT8 z Freiburga zilustrowany fotką "osiemsetpiątki". :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Co dalej z M8S?? IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 13:11 Kolejny artykuł z masą błędów merytorycznych, a przez to mało wiarygodny. A to że M8S nie tegez, to wiadomo już od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
brok2 Re: Co dalej z M8S?? 07.07.06, 18:51 hehe "okazała się nie do przyjęcia dla pabianickiego przewoźnika :)" Niech żyje Express !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. No niezupelnie IP: 195.69.82.* 08.07.06, 12:40 TP obsluguje Konstantynow, a to powiat pabianicki. Autor chcial sie wykazac, ale srednio mu to wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Co dalej z M8S?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 20:18 Kto chce, niech wierzy, że zadecydowały wykolejenia. Tramwaj okazał się zbyt drogi, ktoś z TP znalazł tańszą ofertę. I tyle. BTW: jeśli prawdą jest wymiana taboru przez TP, to warto ocalić któregoś "helmuta" przed pocięciem na żyletki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Co dalej z M8S?? IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 20:38 ość portalu: barnaba napisał(a): > Kto chce, niech wierzy, że zadecydowały wykolejenia. Przeciętny czytelnik tej "gazety" uwierzy. :) > > Tramwaj okazał się zbyt drogi, ktoś z TP znalazł tańszą ofertę. I tyle. O ile znalazł, a nie ściemnia. > > BTW: jeśli prawdą jest wymiana taboru przez TP, to warto ocalić > któregoś "helmuta" przed pocięciem na żyletki. Żeby się nie okazało, że Bielefeldy, które mają, nie będą wiekiem tak samo zaawansowane, jak rzekome "nowe" nabytki. Zresztą jeśli mają mieć po 18 lat (w co nie wierzę) to stawiam na katówki. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Co dalej z M8S?? 07.07.06, 20:49 Ja nie mam nic przeciwko nowym GT6 lub GT8. I sądzę, że sporo osób tutaj tez nie ma. I uwaga: nowym nie znaczy nowowyprodukowanym, a tylko nowosprowadzonym. Nadal uważam, że te wagony pomimo wieku dorównującemu naszej eNce są o niebo lepsze nawet od nowych wytworów naszego MPK... pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Co dalej z M8S?? IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 23:15 Ja też nie mam absolutnie nic przeciwko GT6/GT8. :) Jedyny atut osiemsettrójek, to to, że to nasz polski wyrób (nie wnikając w genezę powstania i rozwinięcia modelu 13N), no ale gdyby ktoś na tej samej zasadzie reklamował mi samochód marki Syrena, delikatnie mówiąc, nie zyskałby u mnie zrozumienia. :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Odpowiedz IP: 195.69.82.* 10.07.06, 15:18 jote.pai.net.pl/km/20060710/IMG_5976.jpg jote.pai.net.pl/km/20060710/IMG_5980.jpg Nic nie wiem i nic nie powiem :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Re: Odpowiedz IP: *.toya.net.pl 10.07.06, 15:22 No i stało się faktem MKT przejeło z TP M8S i chyba teraz MKT będzie go testowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Odpowiedz IP: *.lodz.msk.pl 10.07.06, 15:44 Przydałby się na linii ozorkowskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Re: Odpowiedz IP: *.toya.net.pl 10.07.06, 16:41 Jak będzie w MKT to napewno będzie jeździł wyłącznie na Ozorkowie Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Odpowiedz 10.07.06, 18:28 W weekend jeszcze go szykowali na Brusie. W niedzielę wieczorem był już gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo Re: Odpowiedz 11.07.06, 10:07 Mam nadzieję, że na linię do Ozorkowa zawitają i wagony z Fryburga i może więcej niż jeden z Essen. Nie wiem czy jeśli zostanie tylko jeden esseńczyk to jego kariera nie zakończyłaby się zbyt szybko dlatego, że to tylko jeden nietypowy wagon. Brak części i te sprawy...Jest możliwe, że więcej esseńczyków trafi na łódzkie i podłódzkie tory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Odpowiedz IP: *.lodz.msk.pl 11.07.06, 17:44 > Brak części i te sprawy...Jest możliwe, że więcej esseńczyków > trafi na łódzkie i podłódzkie tory? Jeśli dobrze pamiętam- TP oferowano 8 czy 10 sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Odpowiedz IP: 195.69.82.* 11.07.06, 18:01 jote.pai.net.pl/km/IMG_6002.jpg pozwole sobie zacytowac - "jak ktos wie o co chodzi, to zrozumie" ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. 14.07 IP: 195.69.82.* 14.07.06, 10:56 jote.pai.net.pl/km/IMG_6023.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: 14.07 IP: *.toya.net.pl 14.07.06, 11:17 o godz 10 widziałem go stojacego na Choćkach jako jazda próbna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chart Re: 14.07 IP: *.toya.net.pl 14.07.06, 15:17 Jeśli jesteś ciekawy to w niedziele będziesz mógł zobaczyc M8S i GT8 na lini 46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: 14.07 IP: *.toya.net.pl 14.07.06, 18:50 No niestety nie zobacze premiery M8S na 46 ale w Sierpniu jak wróce z wyjazdu zapewne mi się uda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Re: 14.07 IP: *.toya.net.pl 18.07.06, 13:49 W niedziele zobaczyłbyś premierę M8S ale tylko w godzinnach wczesno porannych gdyż po zrobieniu półkursu na 46/11 zepsuły się drugie drzwi i zjechał do zajezdni...GT8 jeżdził na 46/5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 14.07 IP: *.toya.net.pl 18.07.06, 15:19 > W niedziele zobaczyłbyś premierę M8S ale tylko w godzinnach wczesno porannych > gdyż po zrobieniu półkursu na 46/11 zepsuły się drugie drzwi i zjechał do > zajezdni...GT8 jeżdził na 46/5 Nie na 46/5, tylko 46/3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgierzak Re: 14.07 IP: 80.51.47.* 24.08.06, 22:01 Jakie będą losy tego tramwaju bo wydaje mi się że stoi w hali na Helenówku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: 14.07 IP: *.prokom.pl 25.08.06, 10:36 Czeka na przetwornicę. I będzie wtedy znowu jeździć. Naprawiono przetwornicę (chyba w ZNTK w Mińsku Mazowieckim ) w taki sposób że po szybkiej kolejnej awarii nie nadawała się już do naprawy. To znamienny fakt bowiem elektryk z MKT dokonuje cudów z uszkodzonymi mechanicznie przetwornicami w 803'ach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Testy wznowione Re: 14.07 IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.11.06, 19:17 W piątek, 17 listopada, M8S znów wyjechał o własnych siłach jako JAZDA PRÓBNA. Widziałem go w Zgierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gofer Testy wznowione IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.11.06, 19:18 W piątek, 17 listopada, M8S znów wyjechał o własnych siłach jako JAZDA PRÓBNA. Widziałem go w Zgierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gofer Re: Testy wznowione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 10:55 Po dzisiejszych oględzinach torowiska w Ozorkowie śmiem przypuszczać, że M8S dojechał do tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Testy wznowione IP: *.prokom.pl 24.11.06, 11:18 Po prostu naprawiono właściwą przyczynę awarii przetwornicy. A nie samą przetwornicę. Ponoć winny był taki sobie mały tryrystor.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gofer Re: Testy wznowione IP: 81.168.185.* 17.12.06, 22:00 Wczoraj M8S nr 61 kursował jako rozkładowy pociąg linii 46. Czy ktoś wie, czy jeździł tylko po Łodzi, czy wypuszczony był również na podmiejski odcinek? Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Testy wznowione 18.12.06, 19:23 A jak sobie wyobrażasz puszczenie go tylko na łódzki odcinek? Za każdym razem pasażerowie robią wypad na Helenówku? Jeździ na całej trasie, ale tylko w weekendy. W dni robocze jest za wiele brygad na odcinku ozorkowskim, co powoduje spadki napięcia i kłopoty z podjazdami pod górki. pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gofer Re: Testy wznowione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 15:52 > A jak sobie wyobrażasz puszczenie go tylko na łódzki odcinek? To ja pierwszy zadałem pytanie i zrobiłem to kulturalnie. Początkowo GT8 nr 203 kursował tylko z/do Helenówka, a pasażerowie zmuszani byli właśnie do przesiadek. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Testy wznowione 28.12.06, 18:52 Gość portalu: Gofer napisał(a): > > A jak sobie wyobrażasz puszczenie go tylko na łódzki odcinek? > To ja pierwszy zadałem pytanie i zrobiłem to kulturalnie. Twoja racja... Biję się w pierś i przepraszam. > Początkowo GT8 nr 203 kursował tylko z/do Helenówka, a pasażerowie zmuszani byl > i > właśnie do przesiadek. Co jednak jest pewnym utrudnieniem. pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Testy wznowione IP: *.toya.net.pl 28.12.06, 19:40 kiedy to GT8 203 kursował tylko z/do Helenówka bo jakoś sobie nieprzypominam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Testy wznowione IP: 62.233.238.* 28.12.06, 21:47 ze co takiego? co ty bierzesz Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Zdjęcia wrzucajcie 20.11.06, 01:46 Mam propozycję. Może wrzucajcie swoje zdjęcia, przynajmniej te niektóre, na wikipedię? Serwer darmowy. Instrukcja wrzucania zawarta tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Portal:Lodz/Fotografie Odpowiedz Link Zgłoś