Dodaj do ulubionych

Co dalej z M8S??

IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.06, 21:53
Nie wiem czy nie zdubluję tematu, ale mam pytanie o losy wagonu M8S, który
testowany był na Brusie.
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: Co dalej z M8S?? IP: *.pai.net.pl 02.07.06, 22:23
      podobno ma być sprzedany do MKT razem z 4 GT8 ale ciiiiiii... to na razie
      nieoficjalny news.
      • Gość: GT6 Re: Co dalej z M8S?? IP: *.astral.lodz.pl 03.07.06, 19:25
        tiaaa, a MKT przejmie obsługę 43/43Bis, a na Brusie otworzy swoją filię ;)
        • Gość: aaa Re: Co dalej z M8S?? IP: *.pai.net.pl 03.07.06, 20:29
          Poczekamy, zobaczymy...
        • pawel-strzalka Re: Co dalej z M8S?? 03.07.06, 20:41
          to wszystko byłoby z sensem, MKT przejmuje TP, przenosi się na Brus, a Helenówek
          przejmuje MPK na potrzeby ŁTR :>
          • michal.ch Re: Co dalej z M8S?? 03.07.06, 21:50
            Za dużo kombinacji. A z tym "przechwyceniem" M8S przez MKT, to zobaczymy. Faktem
            jest, że na Brusie wagon ponownie stoi w hali i nie obrasta już gustowną trawą,
            a więc chyba go picują.
            • Gość: barnaba Re: Co dalej z M8S?? IP: *.lodz.msk.pl 04.07.06, 16:09
              Samo TP miało ochotę na zakup tego tramwaju. Może skądś wykombinowano pieniądze?
              • michal.ch Re: Co dalej z M8S?? 04.07.06, 17:24
                Jaaasne. Ledwo co wysupłali nieco grosza na przetwornicę (przy okazji ubyło
                trochę odpadów złomowych z terenu zajezdni - podobno ma to związek ze zdobyciem
                kasy na tą właśnie naprawę, ale należy to traktować chyba bardziej anegdotycznie
                w kontekście jaka jest sytuacja finansowa). TP bało się jeździć M8S, żeby znów
                nie narobić sobie wydatków z naprawą (gdyby, odpukać, coś zdefektowało). Btw,
                słyszałem, że za postój wagonu w Łodzi TP musi cały czas płacić Niemcom. Tramwaj
                nie jeździ, a firma i tak ma wydatki z tytułu jego przetrzymywania. Jako że po
                zakupie nowego-używanego autobusu na linię 97 chwilowo nie mają funduszy na
                kolejne inwestycje taborowe, dlatego M8S stał się balastem dla tej spółki. Ale
                rzeczywistość potrafi zaskoczyć, więc jak to mówią, "pożyjemy - zobaczymy".
              • Gość: S.N. Re: Co dalej z M8S?? IP: *.zdnet.com.pl 07.07.06, 10:51
                Gość portalu: barnaba napisał(a):

> Samo TP miało ochotę na zakup tego tramwaju. Może skądś wykombinowano
                pieniądze
                > ?

Chyba jednak nie:

www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/621893.html
                Kolejny tramwaj z Niemiec na linii 43
                dziś

Testowany przez rok na trasie Łódź - Konstantynów - Lutomiersk tramwaj
                ściągnięty z niemieckiego Essen nie zdał egzaminu, gdyż kilka razy się wykoleił.

Jego cena - ponad 100 tysięcy złotych, też okazała się nie do przyjęcia dla
                pabianickiego przewoźnika. Spółka Tramwaje Podmiejskie chce go zastąpić innym
                pojazdem - również eksploatowanym wcześniej w Niemczech.

- Nowy szynowiec będzie bezpieczniejszy - Bogdan Rynkiewicz, prezes spółki
                tramwajowej Tramwaje Podmiejskie. - Rozmowy z dostawcami weszły w decydującą
                fazę. Będzie to przegubowiec, który jeździł nie dłużej niż 18 lat. Podobne
                tramwaje jeżdżą już w Krakowie Poznaniu.

Nowy tramwaj zadebiutuje na trasie z Łodzi do Lutomierska najpóźniej we
                wrześniu i będzie tańszy od testowanego wcześniej pojazdu o prawie 80 procent.

- Różnica w cenie jest kolosalna, bo tramwaj ma mniej elektroniki od
                poprzedniego egzemplarza - mówi prezes Rynkiewicz.

W ciągu 2 - 3 lat spółka zamierza wymienić cały tabor. W tej chwili linię 43 i
                43bis obsługuje 12 tramwajów. Najstarszy jeździ już 40 lat.
                (stop) - Express Ilustrowany
                • Gość: J.S. Re: Co dalej z M8S?? IP: 195.69.82.* 07.07.06, 10:53
                  Co ciekawe na zdjeciu jest GT8 z czescia niskopodlogowa
                  • Gość: luki Re: Co dalej z M8S?? IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 13:17
                    Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Co ciekawe na zdjeciu jest GT8 z czescia niskopodlogowa

Tak i ma co najwyżej 18 lat <lol>
                    Fota z Mannheim, ale też bym się tym zupełnie nie sugerował. Niedawno w jednej
                    z naszych najambitniejszych gazet (DŁ lub EI) był artykuł o testowym GT8 z
                    Freiburga zilustrowany fotką "osiemsetpiątki". :)
                • Gość: luki Re: Co dalej z M8S?? IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 13:11
                  Kolejny artykuł z masą błędów merytorycznych, a przez to mało wiarygodny. A to
                  że M8S nie tegez, to wiadomo już od dawna.
                  • brok2 Re: Co dalej z M8S?? 07.07.06, 18:51
                    hehe "okazała się nie do przyjęcia dla pabianickiego przewoźnika :)" Niech żyje
                    Express !!!
                    • Gość: J.S. No niezupelnie IP: 195.69.82.* 08.07.06, 12:40
                      TP obsluguje Konstantynow, a to powiat pabianicki. Autor chcial sie wykazac,
                      ale srednio mu to wyszlo.
                • Gość: barnaba Re: Co dalej z M8S?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 20:18
                  Kto chce, niech wierzy, że zadecydowały wykolejenia.

Tramwaj okazał się zbyt drogi, ktoś z TP znalazł tańszą ofertę. I tyle.

BTW: jeśli prawdą jest wymiana taboru przez TP, to warto ocalić
                  któregoś "helmuta" przed pocięciem na żyletki.
                  • Gość: luki Re: Co dalej z M8S?? IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 20:38
                    ość portalu: barnaba napisał(a):

> Kto chce, niech wierzy, że zadecydowały wykolejenia.

Przeciętny czytelnik tej "gazety" uwierzy. :)

>
                    > Tramwaj okazał się zbyt drogi, ktoś z TP znalazł tańszą ofertę. I tyle.

O ile znalazł, a nie ściemnia.

>
                    > BTW: jeśli prawdą jest wymiana taboru przez TP, to warto ocalić
                    > któregoś "helmuta" przed pocięciem na żyletki.

Żeby się nie okazało, że Bielefeldy, które mają, nie będą wiekiem tak samo
                    zaawansowane, jak rzekome "nowe" nabytki. Zresztą jeśli mają mieć po 18 lat (w
                    co nie wierzę) to stawiam na katówki.
                    • krzyskup Re: Co dalej z M8S?? 07.07.06, 20:49
                      Ja nie mam nic przeciwko nowym GT6 lub GT8. I sądzę, że sporo osób tutaj tez nie
                      ma. I uwaga: nowym nie znaczy nowowyprodukowanym, a tylko nowosprowadzonym.
                      Nadal uważam, że te wagony pomimo wieku dorównującemu naszej eNce są o niebo
                      lepsze nawet od nowych wytworów naszego MPK...

pzdr,
                      krzyskup
                      • Gość: luki Re: Co dalej z M8S?? IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 23:15
                        Ja też nie mam absolutnie nic przeciwko GT6/GT8. :) Jedyny atut osiemsettrójek,
                        to to, że to nasz polski wyrób (nie wnikając w genezę powstania i rozwinięcia
                        modelu 13N), no ale gdyby ktoś na tej samej zasadzie reklamował mi samochód
                        marki Syrena, delikatnie mówiąc, nie zyskałby u mnie zrozumienia. :>
    • Gość: J.S. Odpowiedz IP: 195.69.82.* 10.07.06, 15:18
      jote.pai.net.pl/km/20060710/IMG_5976.jpg
      jote.pai.net.pl/km/20060710/IMG_5980.jpg

Nic nie wiem i nic nie powiem :>
      • Gość: Rex Re: Odpowiedz IP: *.toya.net.pl 10.07.06, 15:22
        No i stało się faktem MKT przejeło z TP M8S i chyba teraz MKT będzie go testowac
        • Gość: barnaba Re: Odpowiedz IP: *.lodz.msk.pl 10.07.06, 15:44
          Przydałby się na linii ozorkowskiej...
          • Gość: Rex Re: Odpowiedz IP: *.toya.net.pl 10.07.06, 16:41
            Jak będzie w MKT to napewno będzie jeździł wyłącznie na Ozorkowie
        • michal.ch Re: Odpowiedz 10.07.06, 18:28
          W weekend jeszcze go szykowali na Brusie. W niedzielę wieczorem był już gotowy.
        • mamadoo Re: Odpowiedz 11.07.06, 10:07
          Mam nadzieję, że na linię do Ozorkowa zawitają i wagony z Fryburga i może
          więcej niż jeden z Essen. Nie wiem czy jeśli zostanie tylko jeden esseńczyk to
          jego kariera nie zakończyłaby się zbyt szybko dlatego, że to tylko jeden
          nietypowy wagon. Brak części i te sprawy...Jest możliwe, że więcej esseńczyków
          trafi na łódzkie i podłódzkie tory?
          • Gość: barnaba Re: Odpowiedz IP: *.lodz.msk.pl 11.07.06, 17:44
            > Brak części i te sprawy...Jest możliwe, że więcej esseńczyków
            > trafi na łódzkie i podłódzkie tory?

Jeśli dobrze pamiętam- TP oferowano 8 czy 10 sztuk.
      • Gość: J.S. Re: Odpowiedz IP: 195.69.82.* 11.07.06, 18:01
        jote.pai.net.pl/km/IMG_6002.jpg
        pozwole sobie zacytowac - "jak ktos wie o co chodzi, to zrozumie" ;>
        • michal.ch Re: Odpowiedz 11.07.06, 18:14
          Ale po co to wszystko?
    • Gość: J.S. 14.07 IP: 195.69.82.* 14.07.06, 10:56
      jote.pai.net.pl/km/IMG_6023.jpg
      • sluzbowo Re: 14.07 14.07.06, 11:03
        I o to chodzi.
        • Gość: Lukasz Re: 14.07 IP: *.toya.net.pl 14.07.06, 11:17
          o godz 10 widziałem go stojacego na Choćkach jako jazda próbna ;)
          • Gość: Chart Re: 14.07 IP: *.toya.net.pl 14.07.06, 15:17
            Jeśli jesteś ciekawy to w niedziele będziesz mógł zobaczyc M8S i GT8 na lini 46
            • Gość: Lukasz Re: 14.07 IP: *.toya.net.pl 14.07.06, 18:50
              No niestety nie zobacze premiery M8S na 46 ale w Sierpniu jak wróce z wyjazdu
              zapewne mi się uda :)
              • Gość: Dziki Re: 14.07 IP: *.toya.net.pl 18.07.06, 13:49
                W niedziele zobaczyłbyś premierę M8S ale tylko w godzinnach wczesno porannych
                gdyż po zrobieniu półkursu na 46/11 zepsuły się drugie drzwi i zjechał do
                zajezdni...GT8 jeżdził na 46/5
                • Gość: luki Re: 14.07 IP: *.toya.net.pl 18.07.06, 15:19
                  > W niedziele zobaczyłbyś premierę M8S ale tylko w godzinnach wczesno porannych
                  > gdyż po zrobieniu półkursu na 46/11 zepsuły się drugie drzwi i zjechał do
                  > zajezdni...GT8 jeżdził na 46/5

Nie na 46/5, tylko 46/3.
                  • Gość: Zgierzak Re: 14.07 IP: 80.51.47.* 24.08.06, 22:01
                    Jakie będą losy tego tramwaju bo wydaje mi się że stoi w hali na Helenówku
                    • Gość: STUDI Re: 14.07 IP: *.prokom.pl 25.08.06, 10:36
                      Czeka na przetwornicę. I będzie wtedy znowu jeździć. Naprawiono przetwornicę
                      (chyba w ZNTK w Mińsku Mazowieckim
                      ) w taki sposób że po szybkiej kolejnej awarii nie nadawała się już do naprawy.
                      To znamienny fakt bowiem elektryk z MKT dokonuje cudów z uszkodzonymi
                      mechanicznie przetwornicami w 803'ach
                      • Gość: Testy wznowione Re: 14.07 IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.11.06, 19:17
                        W piątek, 17 listopada, M8S znów wyjechał o własnych siłach jako JAZDA PRÓBNA.
                        Widziałem go w Zgierzu.
                        • Gość: Gofer Testy wznowione IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.11.06, 19:18
                          W piątek, 17 listopada, M8S znów wyjechał o własnych siłach jako JAZDA PRÓBNA.
                          Widziałem go w Zgierzu.
                          • Gość: Gofer Re: Testy wznowione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 10:55
                            Po dzisiejszych oględzinach torowiska w Ozorkowie śmiem przypuszczać, że M8S
                            dojechał do tego miasta.
                          • Gość: STUDI Re: Testy wznowione IP: *.prokom.pl 24.11.06, 11:18
                            Po prostu naprawiono właściwą przyczynę awarii przetwornicy. A nie samą
                            przetwornicę. Ponoć winny był taki sobie mały tryrystor....
                            • Gość: Gofer Re: Testy wznowione IP: 81.168.185.* 17.12.06, 22:00
                              Wczoraj M8S nr 61 kursował jako rozkładowy pociąg linii 46. Czy ktoś wie, czy
                              jeździł tylko po Łodzi, czy wypuszczony był również na podmiejski odcinek?
                              • krzyskup Re: Testy wznowione 18.12.06, 19:23
                                A jak sobie wyobrażasz puszczenie go tylko na łódzki odcinek? Za każdym razem
                                pasażerowie robią wypad na Helenówku? Jeździ na całej trasie, ale tylko w
                                weekendy. W dni robocze jest za wiele brygad na odcinku ozorkowskim, co powoduje
                                spadki napięcia i kłopoty z podjazdami pod górki.

pzdr,
                                krzyskup
                                • Gość: Gofer Re: Testy wznowione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 15:52
                                  > A jak sobie wyobrażasz puszczenie go tylko na łódzki odcinek?
                                  To ja pierwszy zadałem pytanie i zrobiłem to kulturalnie.
                                  Początkowo GT8 nr 203 kursował tylko z/do Helenówka, a pasażerowie zmuszani byli
                                  właśnie do przesiadek.
                                  • krzyskup Re: Testy wznowione 28.12.06, 18:52
                                    Gość portalu: Gofer napisał(a):

> > A jak sobie wyobrażasz puszczenie go tylko na łódzki odcinek?
                                    > To ja pierwszy zadałem pytanie i zrobiłem to kulturalnie.
                                    Twoja racja... Biję się w pierś i przepraszam.

> Początkowo GT8 nr 203 kursował tylko z/do Helenówka, a pasażerowie zmuszani byl
                                    > i
                                    > właśnie do przesiadek.
                                    Co jednak jest pewnym utrudnieniem.

pzdr,
                                    krzyskup
                                  • Gość: gośc Re: Testy wznowione IP: *.toya.net.pl 28.12.06, 19:40
                                    kiedy to GT8 203 kursował tylko z/do Helenówka bo jakoś sobie nieprzypominam
                                  • Gość: gosc Re: Testy wznowione IP: 62.233.238.* 28.12.06, 21:47
                                    ze co takiego? co ty bierzesz
      • hubar Zdjęcia wrzucajcie 20.11.06, 01:46
        Mam propozycję. Może wrzucajcie swoje zdjęcia, przynajmniej te niektóre, na
        wikipedię? Serwer darmowy.

Instrukcja wrzucania zawarta tutaj:
        pl.wikipedia.org/wiki/Portal:Lodz/Fotografie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka