Dodaj do ulubionych

Łódź strefą bezbusikową!

03.07.06, 18:59
Prośba o poparcie:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=716&w=44617711
Obserwuj wątek
    • delahalle Re: Łódź strefą bezbusikową! 03.07.06, 19:15
      U nas w Piotrkowie komunikacja miejska jest zdominowana przez busy :( Ale żeby
      jeździły po mieście 800-tysiecznym to wstyd.
    • Gość: M.E. Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:11
      Podpisuję się pod Twoim tekstem obiema rękami.
    • gothmucha Re: Łódź strefą bezbusikową! 03.07.06, 23:46
      Podpisałbym sięobiema rękami, ale zbyt często busiki ratowały mi tyłek na trasie Łowicz-Łódź, żebym to zrobił...
    • Gość: furippu Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 01:02
      Przylaczamy sie do ogolnego timbre, jednakze nie sadzimy, izby wiadoma gazeta
      cokolwiek w tej sprawie zrobila. Ona jest przeciez "liberalna" (buahahaha...)
      • Gość: belyall Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 11:34
        popieram
    • Gość: Obserwator Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: 212.51.207.* 04.07.06, 12:18
      To zniechęcajcie pasażerów, a nie żądajcie rozwiązań urzędowych. Nie wracajmy do
      komuny. Busy jeżdżą tam, gdzie są pasażerowie - uświadomcie im, że można jeździć
      wygodniej/bezpieczniej/lepiej.
      • Gość: obserwator Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:25
        > Busy jeżdżą tam, gdzie są pasażerowie

Ale bezprawnie, niech sie zalegalizują jako MPK bis.
        • geograf Re: Łódź strefą bezbusikową! 04.07.06, 12:46
          Co to znaczy bezprawnie?
          Nie maja licencji (jest takowa wymagana?), nie mają zarejestrowanej firmy, czy nie płacą za korzystanie z przystanków?

Jeśli występuje któres z powyższych-dlaczego miasto/odpowiednie służby nie reagują?
      • geograf Re: Łódź strefą bezbusikową! 04.07.06, 12:30
        Właśnie.
        Pomimo, że popieram ideę wyrzucenia tzw. "busików" z miasta, o tyle mam pewne obiekcje co do tekstu autora.

Bo chodzi o stan techniczny pojazdów, sposób przewozu pasażerów, czy pojazdy same w sobie?
        Te sprawy można uregulować np. poprzez kontrole odpoiednich służb, co można zrobić już teraz. Czemu nikt sie za to nie zajmie?

Natomiast jeśli chodzi o wyrzucenie ich z miasta- to jaką mamy alternatywę dla podróżującvych nimi ludzi? Żadną?
        Te busiki zapełniły jakąś niszę rynkową.
        Z jakiegoś powodu mieszkańcy Konstantynowa, Zgierza, Ozorkowa, czy Pabianic wolą je od tramwaju. Odpowiedź na pytanie dlaczego nie jest treudna, wystarczy popatrzeć na czas przejazdu do centrum Łodzi i komfort podróży.
        Z całego serca popieram transport szynowy, ale zdarza mi się dojeżdzać regularnie w leci do działki pod Lutomierskiem. Gdy pomyślę, że miałbgym tak dojeżdzac codziennie...Słabo mi się robi.

Ale tu mowa o rejonach skomunikowanych tramwajem. A taki Stryków, Głowno, Łowicz? Tego ostatniego chyba nie zachęcimy do przesiadki do pociągu...

Ale wracając do meritum.
        Wyrzucić busików z Łodzi ot tak po prostu się nie da, jeździ transport w całej aglomeracji sie nie poprawi. Dopóki do podmiejskich miejscowości nie będą dojeżdżać autobusy komunikacji zbiorowej (jeśli MPK nie ma taboru, to może czas pomyśleć nad ajentami, jak np. w Warszawie czy Wrocławiu? tylko czy okoliczne gminy byłyby skłonne do płacenia?), badź tramwaj z predkością większa niż 30 km/h, to niewiele się zmieni.

Pozostaje jeszcze inna, najważniejsza kwestia. Przychylność do komunikacji zbiorowej jako takiej, zmiana mentalności. A to jest praca nie tylko dla magistratu, ale i dla mediów. One nie moga ulegać politycznym nagonkom (jak w przypadku Cityrunnera), ale i nie mogą sobie pozwalac na paszkwile (jak w przypadku torów w Topoli Królewskiej).
        Oj, cięzka praca, ciezka...
        • Gość: belyall Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:58
          > Pozostaje jeszcze inna, najważniejsza kwestia. Przychylność do komunikacji
          zbio
          > rowej jako takiej, zmiana mentalności. A to jest praca nie tylko dla
          magistratu
          > , ale i dla mediów.

A jeśli media są przeciw komunikacji zbiorowej? To im też trzeba mentalność
          zmienić. I kto ma to uczynić?
          • geograf Re: Łódź strefą bezbusikową! 04.07.06, 22:30
            Nie wiesz. Szczerze mówiąc nie wiem.
            Chyba tylko jakaś tytaniczna praca stowarzyszeń typu IPT może cokolwiek zmienić.
      • aron2004 Re: Łódź strefą bezbusikową! 05.07.06, 07:43
        i busy międzymiastowe z Łodzi do Lublina, Tomaszowa, Rzeszowa, Warszawy itp.
        też chcecie wyrzucić?
    • Gość: barnaba Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.lodz.msk.pl 04.07.06, 16:13
      Jestem za ucywilizowaniem tego transportu.

Jeśli chcą jeździć niech jeżdżą:
      - busami posiadającymi odpowiednie atesty- a nie wrakami remontowanymi u kuzyna
      w warsztacie
      - z pełną ewidencją biletów- a nie opłatą kierowcy do kieszeni
      - według rozkładów jazdy- a nie na minutę przed tramwajem czy PKSem "czekacie
      państwo na autobus? to wsiadajcie, ja was zawiozę".
      - z zatwierdzonymi trasami i przystankami- a nie "panią Helenkę wypuszczę tu na
      światłach, pana Władka podrzucę do pracy, a tu skręcę na zakazie, bo mam bliżej"

Ci, którzy tym wymogom się nie podporządkują nie powinni mieć wjazdu za tablicę
      z napisem "Łódź".
      • geograf Re: Łódź strefą bezbusikową! 04.07.06, 22:17
        O właśnie właśnie.
        Tylko do tego potrzeba dobrej woli, poczucia potrzeby i uparcia ze strony magistratu i innych urzędów...
        Jak na razie to wygląda tak, jakby wyznawano zasadę: "działa? to po co zmieniać"
      • Gość: kulak Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 03:51
        - a kto bedzie wydawal atest? kolejny urzad regulacji tego i owego? jaki jest
        stan tech. pojazdow mpk kazdy widzi, slyszy i czuje.
        - po co rozklad jazdy, jezeli przychodzisz na przystanek a bus juz czeka gotowy
        do odjazdu? mpk tez ma rozklad jazdy i go nie przestrzega - likwidowac mpk?
        - fajnie ze mozna sie dogadac z kierowca i podjechac do pracy lub domu
        - za lamanie zasad ruchu drogowego sa juz odpowiednie taryfikatory
        • Gość: barnaba Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.lodz.msk.pl 05.07.06, 16:54
          > - a kto bedzie wydawal atest? kolejny urzad regulacji tego i owego?

Urzędów od diabła i trochę. Od wydania atestów nawet kilkudziesięciu bussom
          nikt z przepracowania nie padnie.

> jaki jest
          > stan tech. pojazdow mpk kazdy widzi, slyszy i czuje.

Argument z serii "a u was to murzynów biją!"

> - po co rozklad jazdy, jezeli przychodzisz na przystanek a bus juz czeka
          > gotowy
          > do odjazdu?

???
          Na każdym przystanku w każdej chwili czeka bus gotowy do odjazdu? To nawet w
          Kuwejcie tak nie mają! Szkoda, że jakoś tego sam nie zauważyłem.

> mpk tez ma rozklad jazdy i go nie przestrzega - likwidowac mpk?

Za olewanie rozkładu jazdy MPK ma potrącane dofinansowanie z budżetu miasta.

> - fajnie ze mozna sie dogadac z kierowca i podjechac do pracy lub domu

To zapłać za taksówkę

> - za lamanie zasad ruchu drogowego sa juz odpowiednie taryfikatory

I trzeba ich zacząć przestrzegać.

BTW: Ile masz lat? 12?
          • aron2004 Re: Łódź strefą bezbusikową! 05.07.06, 17:16
            ciekawe ile osób było rannych w wypadkach MPK a ile w wypadkach busów.
            • michal.ch Re: Łódź strefą bezbusikową! 05.07.06, 17:44
              A ile linii i jaką ilością taboru obsługuje MPK i analogicznie prywatnie
              busiarze? Wtedy porozmawiamy o proporcjonalności. :P

Za stan techniczny i prawny taboru minibusiarzy niech świadczy fakt, że kiedy
              "krokodyle" ogłosiły w Piotrkowie zmasowane kontrole, niemal wszyscy nie
              wyjechali na trasy. Z pewnością nie mieli niczego do ukrycia, ot tak po prostu
              nie mieli ochoty wyjechać, prawda? :>
              • aron2004 Re: Łódź strefą bezbusikową! 05.07.06, 19:24
                krokodyle w Piotrkowie skontrolowali też 1 autobus MPK i zabrali mu dowód.
                • michal.ch Re: Łódź strefą bezbusikową! 05.07.06, 23:20
                  Zabrali aż jeden dowód w MPK? A ciekawe ile by musieli zabrać busiarzom, którzy
                  ukrywali się po krzakach przed kontrolą drogową. :P
                • Gość: Krzychu Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 06.07.06, 09:45
                  Nie jeden, bo kilkanaście autobusów MZK i PKS.
                  A dowód stracił Jelcz M11 #16 z 1986 za 2 różne bieżniki na kołach 1 osi.
              • Gość: Lukasz Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.toya.net.pl 05.07.06, 21:45
                No to do busów z Pabianic krokodylki sie nie doczepią. Były już 2 kontrole i
                ani jednego z trasy nie zesłali. Co prawda niektóre to dostawczaki przerobione
                ale i tak mogą jeździć i ITD nic nie mówi na to. Niestety busów na tej trasie
                raczej za stan techniczny nie wywalimy bo krokoyle nic nie znajduja :/
          • Gość: kulak Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 03:51
            > Urzędów od diabła i trochę. Od wydania atestów nawet kilkudziesięciu bussom
            > nikt z przepracowania nie padnie.
            nie mam ochoty jako podatnik placic kolejnemu urzedowi ds. kontroli busow
            prywaciarzy.
            >> jaki jest
            > > stan tech. pojazdow mpk kazdy widzi, slyszy i czuje.
            >
            > Argument z serii "a u was to murzynów biją!"
            czepiasz sie busow bo sa be. ludziska wybieraja kiepskie busy bo mpk jest w
            jeszcze gorszym stanie
            > Na każdym przystanku w każdej chwili czeka bus gotowy do odjazdu? To nawet w
            > Kuwejcie tak nie mają! Szkoda, że jakoś tego sam nie zauważyłem.
            na 'petlach' busow jest pod dostatkiem
            jak czesto jezdza nie wiem - jade busem raz do roku
            > > - fajnie ze mozna sie dogadac z kierowca i podjechac do pracy lub domu
            >
            > To zapłać za taksówkę
            wystarczy ze place w busie. milo ze kierowca busa chce cie podwiezc bez
            marudzenia we wskazane miejsce. kierowcy mpk lubia za to uciekac sprzed nosa
            pasazerom.
            > BTW: Ile masz lat? 12?
            to anons towarzyski? dwa razy tyle z ogonkiem
            • Gość: barnaba Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.lodz.msk.pl 06.07.06, 15:17
              > nie mam ochoty jako podatnik placic kolejnemu urzedowi ds. kontroli busow
              > prywaciarzy.

Już płacisz. Twoje podatki idą np. na ITD i wydział komunikacji. Jeden
              obowiązek więcej nie spowoduje przepracowania urzędników.

> czepiasz sie busow bo sa be. ludziska wybieraja kiepskie busy bo mpk jest w
              > jeszcze gorszym stanie

Nie czepiam się busów, ale trupów udających busy, których właściciele okradają
              skarb państwa nie płacąc należnych podatków.

> na 'petlach' busow jest pod dostatkiem
              > jak czesto jezdza nie wiem - jade busem raz do roku

Ano właśnie- jeździsz raz w roku. Czyli bardzo rzadko, wręcz od świeta.

> wystarczy ze place w busie. milo ze kierowca busa chce cie podwiezc bez
              > marudzenia we wskazane miejsce. kierowcy mpk lubia za to uciekac sprzed nosa
              > pasazerom.

Właśnie. Bus stać na taki manewr, bo jeździ bez rozkładu. Kierowcy dasz kilka
              złotych (groszy) do ręki, które on schowa do kieszeni (okradając właściciela
              płacącego za paliwo).

> to anons towarzyski? dwa razy tyle z ogonkiem

To powinienieś wiedzieć, o czym piszesz.
    • pawel-strzalka Re: Łódź strefą bezbusikową! 05.07.06, 21:54
      może zacznijmy od zmasowanej kontroli Urzędu Skarbowego (bo przecież żeby wozić
      muszą mieć zarejestrowaną działalność) i policji albo ITD po drodze w celu
      sprawdzenia warunków przewozu pasażerów
      • geograf Re: Łódź strefą bezbusikową! 06.07.06, 00:57
        pawel-strzalka napisał:

> może zacznijmy od zmasowanej kontroli Urzędu Skarbowego (bo przecież żeby wozić
        > muszą mieć zarejestrowaną działalność)

oj tam, wystarczy wsiąść i zanotować ilu paragonów nie wydano...
        np. w busikach Łódź-Żabiczki/Ignacew.
        • Gość: kulak Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 04:02
          jakby tu dowalic tym burakowozom?
          coby tu jeszcze spoeprzyc panowie...?
          opowiedzcie o swoich swietnych pomyslach ludziom z pabianic, zgierza, andrespola
          itp. miasteczek. z pewnoscia wam podziekuja za przesiadke z powrotem do mpk/pkp/pks.
          busiarze pojda na zasilek, a do lodzi nikomu nie bedzie sie opylalo jechac 2
          godziny w jedna strone cudnym tramwajem na jednym torze.
          pracujecie w mpk?
          moze zamiast kapowac w skarbowce na busy zaproponujcie audyt w mpk na co sa
          przeznaczane fundusze z kasy miasta?
          jest popyt to i jest podaz, ale najwyrazniej oredownicy u..ia busiarzy tego
          nie rozumieja.
          proponuje wlaczyc sobie patefonik z evergreenem 'czerwony autobus' i wyobrazac
          sobie jak po miescie jezdza same gustowne ogorasy i wszystko jest cacy.
          • geograf Re: Łódź strefą bezbusikową! 06.07.06, 09:33
            Przedstawiłem swoje zdanie nt. busów nieco wyżej (w tym długim poście) i jeśli byś to przeczytał, wiedziałbyś że nie do mnie te argumenty.
          • Gość: barnaba Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.lodz.msk.pl 06.07.06, 15:18
            Nikt rozsądny nie chce likwidować wszystkich połączeń busowych.

Czepiamy się busiarzy nieuczciwych, okradających państwo polskie, stosujących
            nieuczciwą konkurencję i ryzykujących życie swoje, pasażerów i innych kierowców.
            • zamek Re: Łódź strefą bezbusikową! 06.07.06, 18:23
              Dokładnie. O to chodzi. Nie wiem, jaki procent busiarzy nie łamie prawa i wozi
              pasażerów sprawnym i wygodnym taborem, ale ci wszyscy, których nasza krytyka
              dotyczy, powinni czym prędzej znaleźć się na zielonej trawce. To, że będą
              bezrobotni, nie interesuje mnie w ogóle.
              Rzecz w tym, aby:
              - egzekwować prawo od tych wszystkich busiarzy, którzy je łamią;
              - zaproponować łodzianom i mieszkańcom miejscowości, do których busy dojeżdżały,
              komunalny transport na godziwych zasadach. Geograf wspominał chociażby o liniach
              oddanych w ajencję - jest to jeden z dobrych pomysłów.
              - doinwestować MPK (bądź ajentów - patrz wyżej) tak, aby byli oni w stanie
              zapewnić transport, o którym wspomniałem powyżej. Jak? Są fundusze unijne, które
              możnaby wreszcie jakoś sensownie wykorzystać; mam wrażenie, że na ten cel można
              również wyemitować obligacje komunalne. Możliwości są, tylko jak zawsze nie ma
              chęci.
    • rokko Re: Łódź strefą bezbusikową! 06.07.06, 09:30
      Jestem przeciw takim odgórnym i ogólnym zakazom. Jeśli busy łamią jakieś
      przepisy to trzeba te przepisy lepiej egzekwować, a nie wylewać dziecko z
      kąpielą i robić całkowity zakaz. To jakieś komunistyczne myślenie... A przede
      wszystkim - jak już napisał geograf - trzeba dać pasażerom jakąś sensowną
      alternatywę. Bo na razie rozklekotane tramwaje, kolebiące się na pokrzywionych
      szynach nie są ani bezpieczniejsze, ani wygodniejsze. O szybkości nawet nie
      wspomnę.
    • Gość: Pabianiczanin Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.lodz.msk.pl 06.07.06, 20:26
      A ja ci napisze - wypie..j ze swoim protestem! Wreszcie można w
      cywilizowanych warunkach podróżować pomiędzy Łodzią a Pabianicami, ale jakiejś
      mendzie już się nie podoba że ludzie jeżdzą w wygodnych busach, lepiej niech jak
      za komuny tłoczą się w zasyfiałym tramwaju. Co do stanu technicznego pojazdów to
      można się przyczepić tylko do jednego z przewoźników, reszta jest jak
      najbardziej OK.
      • zamek Re: Łódź strefą bezbusikową! 07.07.06, 00:15
        Pabianice błysnęły kulturą i obyciem, jak zawsze :/
        Dziękuję, napodróżowałem się między Łodzią (dom) a Pabianicami (praca) za pomocą
        tych ponoć wygodnych busów, w których usiąść dało się tylko w poprzek, trzymając
        teczkę na kolanach. Byłem szczęśliwy, gdy w drogę powrotną udało mi się złapać
        zdecydowanie wygodniejszy i luźniejszy od tego przeklętego busa tramwaj.
        Co do mendy, to po ustaleniu IP postaram się wyciągnąć od przedmówcy stosowne
        konsekwencje, po czym przeznaczyć je na jakowyś pabianicki dom dziecka.
        • Gość: Pabianiczanin Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.lodz.msk.pl 07.07.06, 06:55
          Przepraszam. Dom dziecka jest w podpabianickich Porszewicach - jaką kwotą mam go
          wspomóc? A tak przy okazji, do Porszewic da się dojechać jedynie busikiem, też
          chciałbyś ich odciąć od świata?
          • pawel-strzalka Re: Łódź strefą bezbusikową! 07.07.06, 08:11
            Jak się domyślam to dojeżdża tam m.in. Twój busik. Prawda? :>
            • Gość: Pabianiczanin Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.07.06, 08:36
              Jestem pasażerem busików. A dzięki "mojemu" busikowi oszczędzałem codziennie
              prawie 2 godziny czasu i kilka zł. który straciłbym korzystając z innych
              sposobów komunikacji. Dlatego tak emocjonalnie i ostro zareagowałem gdy
              usłyszałem ten pomysł.
              Zwolennikom *całkowitej* likwidacji busów proponuję zastanowić się co osiągną
              jeśli uda im się zrealizować cel:
              - codziennie kilkaset (a może i kilka tys.) osób będzie miało znacznie
              utrudniony/dłuższy/droższy dojazd do uczelni, pracy, urzędów.
              - niektóre mniejsze miejscowości zostaną praktycznie pozbawione sensownej
              komunikacji zbiorowej.
              - część z tych którzy do Łodzi jednak dojechać muszą przesiądzie się do
              samochodów, dodatkowo zapychając i tak już zakorkowane miasto.
              Zdajecie sobie sprawę ile szkody możecie zrobić mieszkańcom województwa jeśli
              przez gazetową nagonkę jakiś urzędas rzeczywiście wprowadzi "strefę
              bezbusikową"? Będziecie dumni z tego co osiągnęliście?
              Racja że należy tępić uchybienia u przewoźników ale to sprawa dla ITD, skarbówki
              itp. instytucji.

dziękuję i pozdrawiam

• ventlan Re: Łódź strefą bezbusikową! 07.07.06, 10:26
            Gość portalu: Pabianiczanin napisał(a):
            > A tak przy okazji, do Porszewic da się dojechać jedynie busikiem, też
            > chciałbyś ich odciąć od świata?

Przepraszam, ale ZTCW to z Pabianic przez Porszewice jezdzi konstantynowska
            linia 3. Jesli mozna ja nazwac linia busikowa, to jest to wlasnie taka linia,
            ktora zapewnia pewien standart, bo i rozklady sa na przystankach, i tabor jako
            taki (jedynie czasami transity sa porazkowe), nawet numer ma.
            • zamek Re: Łódź strefą bezbusikową! 08.07.06, 01:38
              No i właśnie. Jednak można i utrzymywać standard przewozów, i mieć przystanki, i
              trzymać się rozkładu... Tacy jak TP (firma utrymujaca komunikację na 3-ce) są OK.
              • Gość: Pabianiczanin Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.07.06, 07:40
                Jeżdzące z Pabianic busy (przynajmniej te należące do PKSu) też mają wyznaczone
                trasy, przystanki, rozkłady jazdy a używane przez nich Iveco są w dobrym stanie
                technicznym - więc czemu zabraniać im wozić pasażerów?
                • zamek Re: Łódź strefą bezbusikową! 08.07.06, 11:03
                  Nie pisałem o PKS.
                  A poza tym: po twoim pierwszym adresowanym do mnie poście nie oczekuj, że będę
                  odpisywał.
                  • michal.ch Re: Łódź strefą bezbusikową! 08.07.06, 12:29
                    No właśnie, akurat PKS działa przynajmniej na jasnych zasadach, a nie na
                    wariackich papierach. Nikt nie chce wykosić busów tylko dlatego, że są busami,
                    bo wtedy należałoby zliwidować też MPK, które - o zgrozo - ostatnio tez zakupiło
                    wozy małogabarytowe (tak, tak, MPK stało się firmą busiarską :)).

Należy jednak wyeliminować dzikich przewoźników, którzy często nie mają ani
                    żadnych zezwolen, ani stosownych atestów na swoje wozidła. Przemilczę już fakt
                    nieuczciwej konkurencji z ich strony, tj. brak rozkładu, ale dziwnym trafem
                    zawsze pojawiają się dokładnie przed autobusem liniowym jednego z dominujących
                    na rynku przewoźników. O zajeżdżaniu drogi innym autobusom, żeby tylko wcisnąć
                    sie na pierwszego na przystanek, też chyba przypominać nie trzeba.
                    • Gość: Pabianiczanin Re: Łódź strefą bezbusikową! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.07.06, 22:47
                      Niezależnie czy należą do PKS, Interbusa czy komunikacji gminnej to jednak busy.
                      A dla pasażera nie jest ważne pod jakim szyldem jeżdzą, ważne żeby były,
                      przynajmniej do czasu aż znajdzie się dla nich jakaś lepsza alternatywa.

Jednocześnie chciałbym szczerze przeprosić za moje bardzo niestosowne zachowanie
                      p. Zamka i wszystkich innych Czytelników forum których uraziłem wcześniejszą,
                      chamską i napisaną w chwili wzburzenia wypowiedzią.
                      • zamek Re: Łódź strefą bezbusikową! 12.07.06, 09:55
                        Przeprosiny przyjęte. Daje Pan rzadki dowód forumowego savoir vivre'u. Dziękuję!
                        Co do meritum - nie chodzi o to, aby dla zasady wywalić zewsząd wszystkie busy.
                        Puszczenie Iveco przez PKS było słusznym posunięciem, podobnie nabycie midibusów
                        przez MZK Pabianice czy MPK (szkoda, że akurat Jelczy, ale to temat na inną
                        dyskusję). Nie ma co ładować pojazdów wielkopojemnych tam, gdzie nie ma takiej
                        potrzeby. Ale niechże ten transport odbywa się z poszanowaniem życia i zdrowia
                        pasażerów, któe to parametry niektórych przewoźników kompletnie nie obchodzą.
                        Pozdrawiam
    • zamek W Gorzowie można: 12.07.06, 02:54
      news.komunikacja.krakow.pl/kraj/?art=200607035
      • aron2004 Re: W Gorzowie można: 12.07.06, 05:21
        to bicie piany. Np. w Lublinie było doniesienie do prokuratora że busy są ponoć
        przerabiane w niedozwolony sposób. Sprawa została umorzona. Ale co huku było w
        mediach...

Podobnie jest w innych województwach. Takie debilne posty o likwidacji busów
        wysuwają miłośnicy MPK czy PKS, którzy chcieliby żeby wróciły czasy jak za
        komuny gdy kierowca był panem i władcą na swoim Autosanie i ludzie błagali go
        żeby ich zabrał.
        • zamek Re: W Gorzowie można: 12.07.06, 09:59
          Aron2004 czyli typowy przykład tzw. pseudomerytorycznej odpowiedzi na "nie":
          - wyzwać rozmówcę od debili (tu będzie łatwiej o ewentualne konsekwencje, bo mój
          przedpiszca się zalogował);
          - wykazać, iż rozmówca jest miłośnikiem komuny;
          - wmówić rzeczy, których rozmówca wcale nie powiedział, ale z pewnością miał na
          myśli.
          Szkrabiku, jak zamierzasz tak pisać, to może należałoby się zastanowić, czy w
          ogóle powinieneś mieć możność korzystania z dobra kultury, jakim jest forum
          internetowe...
          • Gość: barnaba Re: W Gorzowie można: IP: *.lodz.msk.pl 12.07.06, 17:53
            Aron2004 to troll znany z forum "służba zdrowia". Widać tam go pogoniono, to
            przeniósł się na łódzką komunikację.
            • aron2004 Re: W Gorzowie można: 12.07.06, 21:04
              denerwują mnie ci co chcą ludzi uszczęśliwiać na siłę. Jedź tramwajem, busy
              zlikwidować bo to tamto. Co was obchodzi że ktoś jedzie busem? A może też
              zakażecie picia wódki?
              • Gość: barnaba Re: W Gorzowie można: IP: *.lodz.msk.pl 12.07.06, 21:17
                Ja tam chcę jeździć terenówką. tak jak wg ciebie każdy leakrz rodzinny.
                • Gość: aron Re: W Gorzowie można: IP: *.pl / *.enterpol.pl 13.07.06, 05:52
                  przecież ja ci nie zabraniam iść na medycynę
        • michal.ch Re: W Gorzowie można: 12.07.06, 10:04

aron2004 napisał:

> to bicie piany. Np. w Lublinie było doniesienie do prokuratora że busy są ponoć
          >
          > przerabiane w niedozwolony sposób. Sprawa została umorzona. Ale co huku było w
          > mediach...

I nadal nie wyjaśnia to, dlaczego w Piotrkowie podczas nalotu "krokodyli"
          wszyscy busiarze pochowali się po krzakach. Pewnie się tak umówili, że przed
          słońcem się schowają i zapewne nie miało to związku z kontrolami. Oczywiście co
          się ludzie nabluzgali na przystanku, to też mało istotne. Oto nowoczesne
          podejście do klienta w wykonaniu busiarzy. :>

> Podobnie jest w innych województwach. Takie debilne posty o likwidacji busów
          > wysuwają miłośnicy MPK czy PKS, którzy chcieliby żeby wróciły czasy jak za
          > komuny gdy kierowca był panem i władcą na swoim Autosanie i ludzie błagali go
          > żeby ich zabrał.

Gdybyś poczytał archiwum forum, gdzie w większości te same osoby opieprzały
          róznej maści PKS-y za takie zachowania - cytuję - "kierowca był panem i władcą
          na swoim Autosanie i ludzie błagali go żeby ich zabrał", to byś teraz nie pisał
          takich bzdur i przynajmniej nie zrobił z siebie debila. :P

Natomiast o wspaniałym traktowaniu klientów przez busiarzy napisałem w pierwszym
          akapicie. Oto twój wzór do naśladowania. Brawo!
          • aron2004 Re: W Gorzowie można: 12.07.06, 17:44
            pasażer ma swój rozum i to on wybiera czym chce jechać. Jeżeli chce jechać
            niebezpiecznym busem to po co na siłę pchać go do bezpiecznego tramwaju? Jego
            życie jego wybór.

Może następnym krokiem będzie zakaz picia wódki, bo przecież szkodzi?
          • aron2004 Re: W Gorzowie można: 12.07.06, 17:45
            nie wiem dlaczego busiarze w Piotrkowie pochowali się w krzakach. W woj.
            lubelskim ITD i policja regularnie kontrolują busy i nic wielkiego się nie
            dzieje, połączeń busowych jest coraz więcej, coraz lepszy jest stan techniczny
            busów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka