big_news 10.07.06, 13:11 wiadomosci.onet.pl/1353466,327,item.html Się młodzi ciut dowiedzą o powojennych losach i serialowych idoli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brite Re: Świetna sprawa:) 10.07.06, 13:13 A nie lepiej byłoby to zrobić jako podprogram w TVP Kultura? Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Świetna sprawa:) 10.07.06, 13:14 Mnie tam rybka. Dobrze, że w ogóle WRESZCIE coś takiego ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani pomysł dobry 10.07.06, 13:58 tylko zwrot "odkłamywanie hostorii" trochę odrzuca. mam nadzieję że kanał będzie przedstawiał bardziej refleksyjne i wszechstronne spojrzenie na historię niż tylko odkłamywanie. Mam nadzieję że nie będą tam tylko filmy nowej propagandy historycznej, ale także i takie pokazujące krytyczny stosunek do niektórych fragmentów naszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: pomysł dobry 10.07.06, 14:21 Przecież jedno nie wyklucza drugiego. To właśnie dotąd był praktycznie tylko jeden punkt widzenia naszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani nie chodzi mi dokładnie o taki punkt widzenia 10.07.06, 14:36 jak postkomuniści-prawica. Chodzi mi o wielopłaszczcyznowość problemu, np. w kwestii Powstania Warszawskiego - należy uczyć o największym zrywie II w św. i całego XX wieku o heroiźmie i szlachetnej walce - ale też np. przekazać, że wielu wojskowych - było przeciw, bo obawiało się pacyfikacji nie mającej porównania we wcześniejszej historii. mam nadzieję, że nowy kanał będzie przedstawiał historie w sposób dający swobodę myślenia a nie wciskał znów jeden punkt widzenia. Żeby młody człowiek mógł po programie pomyśleć czy było warto tracić w Powstaniu kwiat młodzieży - ale czy tez bez Powstania Polacy byliby w stanie stworzyć Solidarność i obalic komunizm. o to mi chodzi - o myślenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: nie chodzi mi dokładnie o taki punkt widzeni 10.07.06, 14:39 W takim razie nie między nami sporu. Aż się tego boję;) Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: nie chodzi mi dokładnie o taki punkt widzeni 10.07.06, 14:59 zgoda buduje-niezgoda rujnuje. aczkolwiek na forum może byc zupełnie odwrotnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: nie chodzi mi dokładnie o taki punkt widzeni 10.07.06, 15:28 Na szczęście my tu na forum niczego nie budujemy. Chyba, że atmosferę. Ale tą może zanieczyścić każdy w dowolnym momencie;) Odpowiedz Link Zgłoś
cassani prawda - na przykład ja: 10.07.06, 15:30 chuj. i jak tu poważnie rozmawiac o historii?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: prawda - na przykład ja: 10.07.06, 15:39 Jeżeli czysty, to atmosfera pozostanie jedynie gorącą. Jeżeli zaś niemyty, to faktycznie przyjdzie się ewakuować. Historia zna takie przypadki;) Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Świetna sprawa:) 10.07.06, 20:23 tylko niech go zrobią na miarę czasów w jakich żyjemy Odpowiedz Link Zgłoś