Dodaj do ulubionych

Nowy rodzaj przystanków w Łodzi??

13.02.03, 15:19
Dzisiaj można było zauwazyć nowy rodzaj wiaty przystankowej postawionej na łódzkiej ulicy...Mianowicie przy Piotrkowskiej, przy Tymienieckiego...
Dobre połączenie szarości (ciemnej) i czerwieni dało moim zdaniem dobry efekt i nie jest to już taki "krzykliwy kicz" jak poprzednie biało-czerwone wiaty Omikomu, czy żółto-zielone firmy z Aleksandrowa...

Poza tym- widać, ze jest szczelniejsza od poprzedniczek:-)
Czy to jakas dotychczasowa firma zmieniła wygląd swego produktu, czy może 3 firma wkroczyła na łódzki rynek?? Ktoś zna jakieś szczegóły??:-)

Nie powiem- takie coś to mi się podoba...i nawet pasuje w miarę w miarę do otoczenia...
Obserwuj wątek
    • ventlan Re: Nowy rodzaj przystanków w Łodzi?? 17.02.03, 13:24
      geograf napisał:

> Dzisiaj można było zauwazyć nowy rodzaj wiaty przystankowej postawionej na
      łódz
      > kiej ulicy...Mianowicie przy Piotrkowskiej, przy Tymienieckiego...
      > Dobre połączenie szarości (ciemnej) i czerwieni dało moim zdaniem dobry efekt
      i
      > nie jest to już taki "krzykliwy kicz" jak poprzednie biało-czerwone wiaty
      Omik
      > omu, czy żółto-zielone firmy z Aleksandrowa...
      >
      > Poza tym- widać, ze jest szczelniejsza od poprzedniczek:-)

To ma byc szczelne??? Powrot do szyb (plexi czy czegokolwiek) mocowanych na
      wypustkach ze szczelinamu naokolo oraz parucentymetrowej szczeliny pod calym
      dachem. A przeciez pojawialy sie juz w Lodzi szczelne przystanki...

> Czy to jakas dotychczasowa firma zmieniła wygląd swego produktu, czy może 3
      fir
      > ma wkroczyła na łódzki rynek?? Ktoś zna jakieś szczegóły??:-)

Pojawila sie na niej naklejka "Kami" (obym znowu czegos nie przekrecil :>).

>
      > Nie powiem- takie coś to mi się podoba...i nawet pasuje w miarę w miarę do
      otoc
      > zenia...
      >

Tu sie zgodze, wyglad i kolorystyka przyjemna dla oka. Gdyby tylko byl
      szczelniejszy...
    • ventlan Re: Nowy rodzaj przystanków w Łodzi?? 17.02.03, 13:24
      geograf napisał:

> Dzisiaj można było zauwazyć nowy rodzaj wiaty przystankowej postawionej na
      łódz
      > kiej ulicy...Mianowicie przy Piotrkowskiej, przy Tymienieckiego...
      > Dobre połączenie szarości (ciemnej) i czerwieni dało moim zdaniem dobry efekt
      i
      > nie jest to już taki "krzykliwy kicz" jak poprzednie biało-czerwone wiaty
      Omik
      > omu, czy żółto-zielone firmy z Aleksandrowa...
      >
      > Poza tym- widać, ze jest szczelniejsza od poprzedniczek:-)

To ma byc szczelne??? Powrot do szyb (plexi czy czegokolwiek) mocowanych na
      wypustkach ze szczelinamu naokolo oraz parucentymetrowej szczeliny pod calym
      dachem. A przeciez pojawialy sie juz w Lodzi szczelne przystanki...

> Czy to jakas dotychczasowa firma zmieniła wygląd swego produktu, czy może 3
      fir
      > ma wkroczyła na łódzki rynek?? Ktoś zna jakieś szczegóły??:-)

Pojawila sie na niej naklejka "Kami" (obym znowu czegos nie przekrecil :>).

>
      > Nie powiem- takie coś to mi się podoba...i nawet pasuje w miarę w miarę do
      otoc
      > zenia...
      >

Tu sie zgodze, wyglad i kolorystyka przyjemna dla oka. Gdyby tylko byl
      szczelniejszy...
      • geograf Re: Nowy rodzaj przystanków w Łodzi?? 17.02.03, 20:35
        Widziałem go tylko przejeżdżając, więc nie za bardzo przypatrzyłem się, ale faktem jest, że do końca miałem nadzieję, ze to nie jest przerwa w dachu między kioskiem, a częścią "dla ludzi"- kto to wymyślił??!!

Co do reszty szczelności:nie wiem, nie dotknąłem.

Ty widziałeś Kami, ja widziałem Omikom:-)

pozdrawiam.
        • Gość: Tomasz Re: Nowy rodzaj przystanków w Łodzi?? IP: 212.191.74.* 18.02.03, 09:17
          Przepraszam, że pytam, ale gdzie tam jest jakaś ławka i kosz na śmieci...

Przystanek fajny, ale mogliby go jeszcze troszkę dopracować.
        • Gość: Catalan Re: Nowy rodzaj przystanków w Łodzi?? IP: *.interserwer.pl 19.02.03, 09:00
          Ta wiata stoi koło mojej firmy. Rzeczywiście o szczelności nie można tam mówić.
          Między szybami a stalowym szkieletem są kilkucentymetrowe szpary. Podobne
          szpary, choć znacznie większe oddzielają dach wiaty od ścian. Co prawda
          przystanek ładnie wygląda, ale nie wszystko co ładne, jest funkcjonalne. A
          producentem jest firma z Aleksandrowa Łódzkiego.
        • ventlan Re: Nowy rodzaj przystanków w Łodzi?? 19.02.03, 09:46
          geograf napisał:

> Widziałem go tylko przejeżdżając, więc nie za bardzo przypatrzyłem się, ale
          fak
          > tem jest, że do końca miałem nadzieję, ze to nie jest przerwa w dachu między
          ki
          > oskiem, a częścią "dla ludzi"- kto to wymyślił??!!
          >

Ta przerwa w dachu tez mnie zafascynowala.

> Co do reszty szczelności:nie wiem, nie dotknąłem.
          >
          > Ty widziałeś Kami, ja widziałem Omikom:-)
          >

Jednak sprawdzilem i jestem pewien: Kami z Aleksandrowa Lodzkiego

> pozdrawiam.
          >
          • ventlan Re: Nowy rodzaj przystanków w Łodzi?? 21.02.03, 12:35
            Wczoraj zamontowano element laczacy czesc "kioskowa" i "wiatowa" dachu (nie ma
            juz tej fascynujacej dziury) , laweczke (kosza na smieci nadal brak) oraz
            uchwyt na znak przystanku (o dosc pokreconym ksztalcie).
            Nie wiem czy to tylko ja, ale jakos mi te elementy (doprawione po tygodniu)
            troche sie nie komponuja z reszta. Najbardziej chyba czerwono-biala laweczka,
            ktora sie strasznie odcina kolorystycznie, zwlaszcza ze jej czerwien jest
            znacznie bardziej ostra od czerwieni elementow wiaty.
    • Gość: Kamil kolorystyka IP: *.smrw.lodz.pl / 172.16.0.* 20.02.03, 17:14
      Też widziałem dzisiaj przejeżdżając obok jedenastką. Ładnie dobrane kolory i
      co najważniejsze pasujące (być może to zbieg okoliczności) do otoczenia. A
      szczelne-nieszczelne - po prostu użyte (jak najtańcze) materiały determinują
      taką a nie inną konstrukcję. Chociaż gdyby użyć nieco więcej tego plastiku, a
      metalowe profile użyć jedynie jako szkielet - pewnie mniej by zawiewało panie
      po rajstopkach :). I jeszcze jedno... pozostaje żywić nadzieję, że uliczni
      malarze docenią estetykę nowego przybytku i nie zechcą skazić go przy pomocy
      swoich farb w aerozolu...
    • geograf DUŻY minus nowego... 25.02.03, 20:06
      przystanek był ładny-dopóki, doputy nie podłączyli go do prądu...

a czemu teraz jest brzydki??
      bo na powietrzu, na wysokości wiaty przystankowej, do wieżowca, został przypięty BIAŁBY, dosć gruby kabel- BARDZO widoczny...

brzydki!!

dlaczego nie można było położyć go pod kostką??

przecież to jest koszmarne...
      znowu ktoś nie pomyślał:/
      • michal.ch Re: DUŻY minus nowego... 25.02.03, 20:10
        Koszty. UM pewnie zaspiewał taką sumę za zdemontowanie rzędu kostek
        i "wykopki", że właściciel wiaty dał sobie spokój i zrobił elektrykę po
        najmniejszej linii oporu (czytaj najtaniej).
        • geograf Re: DUŻY minus nowego... 25.02.03, 20:27
          Boszzzzzze...czy w UMŁ pracuja jacyś ludzie z poczuciem estetyki???
          albo chociaż tacy co patrzą na boki gdy jadą swoimi śmierdzącymi wozami do pracy??
          Czy wyjęcie i włożenie kostek na to samo miejsce, po wczesniejszym zakopaniu czegoś w piachu jest takie drogie??
          • yarro Re: DUŻY minus nowego... 25.02.03, 20:46
            Jak zwykle szybko wydajesz wyroki i szafujesz "autorytetem" :)

Oj Geo, Geo... za to cię lubię!
            • geograf Re: DUŻY minus nowego... 25.02.03, 20:54
              yarro napisał:

> Jak zwykle szybko wydajesz wyroki i szafujesz "autorytetem" :)
              >
              eeee??

co ja powiedziałem??

:/
          • michal.ch Re: DUŻY minus nowego... 25.02.03, 20:47
            Takie są głupie przepisy. Ulica to własność miasta. Prywatny inwestor za
            jakiekolwiek naruszenie ulicy musi ponieść urzędową opłatę.

Kiedyś w radomiu zdarzył się większy cyrk. Otóż znajomy i jego sąsiedzi chcieli
            społecznie za swoje pieniądze wybudować chodnik i utwardzić ulicę prowadzącą na
            ich osiedle domków jednorodzinnych. tamtejszy UM oczywiście był bardzo
            zadowolony z inicjatywy mieszkańców, ale zezwoli na modernizację ulicy pod
            warunkiem wniesienia stosownej opłaty. Ale burdel w tym kraju panuje! Nie dośc,
            że ludzie chcieli własne fundusze na budowę drogi wyłożyć, to jeszcze się od
            nich zdziera. Wniosek z tego taki, że wiele przepisów powołano tylko po to,
            żeby urzędnicy mieli z czego sobie podwyższyć pensję.
    • Gość: michał_k Re: Nowy rodzaj przystanków w Łodzi?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.03, 18:41
      Posiadam niestety odmienne zdanie co do tej budki przystankowej. Nisetety nie
      podoba mi się. Jest strasznie "ciężka" i dlatego uważam, że nie pasuje do
      miasta. Kolorystyka jest O.K. A może skorzystać z warszawskich wzorców. Moim
      zdaniem ich wiaty są naprawdę bardzo ładnymi elemaentami i konsekwentnymi, co
      również jest ważne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka