Dodaj do ulubionych

Reprint planu Łodzi z 1913 roku w GAZECIE

21.02.03, 20:46
28 lutego, w piatkowej łodzkiej Gazecie, będzie "Reprint Planu Łodzi z 1913
roku". Mają się na niej znaleźć: pierwsze linie tramwajowe, zdjęcia z tamtych
lat, oznaczone charakterystyczne budynki.

Czy to przypadkiem nie ten plan: w3.am.lodz.pl/li/pl1914.gif ??
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Reprint planu Łodzi z 1913 roku w GAZECIE 21.02.03, 23:26
      Heh...
      Będzie to po prostu kolejny reprint z księgarni NIKE (zapewne w większym formacie) przedrukowany przez GW;-)
      To wszystko...
      ale fakt- linie tramwajowe są na nim ciekawie i czytelnie zaznaczone...:-)
    • hubar Re: Reprint planu Łodzi z 1913 roku w GAZECIE 28.02.03, 15:08
      Jestem nieco zawiedziony...

Mapa jako taka niezbyt mi sie podoba, no ale to tylko doznania wizualne.

Czy może ktoś mi wytłumaczyć co oznaczaja te duże cyfry w kółkach kwadratach i
      gwiazdkach? Jakoś mi brakuje legendy do tej mapy.

--
      KFŁ
      HuBar pozdrowy
      • geograf Re: Reprint planu Łodzi z 1913 roku w GAZECIE 28.02.03, 15:18
        te cyfry w tych figurach to...
        numery linii tramwajowych;-)
        natomiast strzałki "przyczepione" do tych figur wskazują
        kierunek na mapie drugiej krańcówki;-)

wtedy w Łodzi było mnóstwo analfabetów, dlatego była
        potrzeba również takiego oznaczania linii...

:-)
        • hubar Re: Reprint planu Łodzi z 1913 roku w GAZECIE 01.03.03, 14:12
          No i w dziesiejszej Gazecie wyjaśniono :-) Wioletta Gnacikowska spytała się
          Marcina Barańskiego z księgarni NIKE

"Oznaczają linie tramwajowe. Niebieskie kółka bez cyfr to krańcówki komunikacji
          podmiejskiej. Kolorowe znaczki o różnych kształtach i kolorach z cyframi od 1
          do 11 to linie tramwajowe miejskie. Takimi znaczkami były oznaczone w 1913r.
          także tramwaje. Gdy wydawano plan, wiele ludzi było analfabetami i łatwiej im
          było wsiąść to właściwego tramwaju. Jeden jechał trójką, a drugi, który nie
          umiał czytać - gwiazdką.
          Atrzałki pokazują kierunek jazdy tramwajów do drugiej krańcówki. Na przykład
          białe kółko z jedynką na północy Łodzi ma strzałkę w kierunku południowym i tam
          znajduje sie druga krańcówka tramwaju.
          Czyli pokazują azymuty.
          Reprint, który wydałem, jest wiernych odwzorowanuem z 1913 roku." Dlatego nie
          ma legendy.

PS Geo całkiem nieźle to wyjaśniłeś, chyba wiem skąd miałes ta wiedzę ;-)
          • hubar o ja nadgorliwy :-/ 01.03.03, 16:29
            A ja głupi to przepisywałem :-/

Rozmawiała: Wioletta Gnacikowska 28-02-2003, ostatnia aktualizacja 28-02-2003
            17:59

Do wczorajszej "Gazety" dołączyliśmy reprint planu Łodzi z 1913 roku autorstwa
            Marcina Barańskiego z księgarni "Nike". Znalazły się w nim pewne tajemnicze
            znaki, które zaintrygowały Czytelników.

"Gazeta": Na planie pojawiły się znaki, których wyjaśnienia nie ma w legendzie.
            Co oznaczają kolorowe gwiazdki, kółka, prostokąty, niektóre z cyframi, inne
            bez?

Marcin Barański z księgarni Nike, wydawcy reprintu - Oznaczają linie
            tramwajowe. Niebieskie kółka bez cyfr to krańcówki komunikacji podmiejskiej.
            Kolorowe znaczki o różnych kształtach i kolorach z cyframi od 1 do 11 to linie
            tramwajowe miejskie. Takimi znaczkami były oznaczane wtedy także tramwaje. Gdy
            wydawano plan, wielu ludzi było analfabetami i łatwiej im było wsiąść do
            właściwego tramwaju. Jeden jechał trójką, a drugi, który nie potrafił czytać -
            gwiazdką.

Przy każdym znaczku jest strzałka...

- Strzałki pokazują kierunek jazdy tramwaju do drugiej krańcówki. Na przykład
            białe kółko z jedynką na północy Łodzi ma strzałkę w kierunku południowym i tam
            znajduje się druga krańcówka tramwaju.

Czyli pokazują azymut?

- Tak.

Dlaczego znaczki nie są opisane w legendzie?

- Reprint, który wydałem, jest wiernym odwzorowaniem planu z 1913 roku. Autor
            nie wyszczególnił znaków prawdopodobnie dlatego, że dla współczesnych sposoby
            oznaczenia tramwajów były oczywiste.

W poniedziałkowej "Gazecie" - konkurs z Księgarnią Nike, która wydała reprint.
            Można będzie wygrać bardzo "łódzkie" nagrody!

www1.gazeta.pl/lodz/1,35136,1350284.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka