Dodaj do ulubionych

Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 20:30
a mi jednak nie podoba się fakt że nie wszytsko zostało doprowadzone do końca
przed otwarciem (które moglo być przeciągnięte o pare miesięcy!)
Obserwuj wątek
    • hubar Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? 07.09.06, 21:15
      Poytywne odziaływanie Manufaktury już widać! To o niej mówi się i piszę,
      promując jednocześnie Łódź. To dzieki tej inwestycji zaczynają remontować
      okoliczne rudery (vide kamienica przy Drewnoskiej).
      Oczywiście Manufaktura jest niedokończona, ale zgadzam się że cały czas ciągnie
      aby wejśc i zobaczyć co nowego.

Przyzwyczajenie do Galerii? Szkoda, że ktoś jeszcze chodzi do tamtego paskudnego
      klocka w sercu miasta.
      • Gość: Łodzianin Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 09:29
        no bo może to być coś takiego jak rynek krakowski, do tej pory takiego miejsca
        w łodzi nie było, piotkowska się do tego nie nadała do to 3 km w jednym ciagu,
        a manufa owszem, można tam iść połazić, pogapić się na laski albo spotkać się
        ze swoją, jak się już ma, albo na jakiś performen, coś zjeść, obejrzeć film, a
        jak się ma już tyle kasy, ze się z nią nie wie co robić, to mozna tam robić za
        kupy.
        • zdanka1 Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? 08.09.06, 11:31
          Z całym szacunkiem, ale porównywanie Manufaktury do rynku krakowskeigo, to
          mneij więcej tak, jakby porównywać cmentarz na Zarzewie do cmentarza Staglieno
          w Genui... Bez przesady...
      • cuddy Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? 24.10.06, 02:45
        hubar hubar a tu corka pani joli iwanickiej pisze ze szkocji. jedna rzecz jest
        rewelacyjna, a mianowicie pub whispers, moze nie najtanszy, ale za to drinki
        pani sylwia robi rewelacyjne, a to juz cos. wiec jak ktos chce poprzec
        manufakture, to chociazby na taka tequile sunrise warto wpasc. a na powaznie,
        manufaktura fajna jest. bardziej elokwentnie sie wypowiem, jak bede wyspana, a
        nie po 4 dwunastogodzinnych zmianach.
    • Gość: Łodzianin Manufaktura powinna sponsorowac Widzew IP: *.lodz.mm.pl 07.09.06, 21:23
      Dume i chlube Łodzian,wtedy Łodzianie byliby z Manufaktura jeszcze blizej!
      Przekonał sie o tym Harnas który zbiera obecnie niesamowite zniwo,a trzeba
      pamietac ,ze Widzew ma niesamowicie duzo kibiców w miasteczkach i wsiach
      graniczacych z Łodzia co jest nie bez znaczenia...
      • profes79 Re: Manufaktura powinna sponsorowac Widzew 07.09.06, 22:02
        Nie zaczynaj, bo skonczy sie flugami jak na watku pilkarskim...
    • Gość: darek Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? IP: *.toya.net.pl 07.09.06, 22:13
      Chyba się nie udało.Manufaktura dużo wysilku wkłada w czarowanie rzeczywistości
      ale efektow brak.To jedno centrum za dużo jak na to miasto.Może wymyślą coś
      ekstra wtedy mają szanse ale na razie to będzie ciężko.
      • Gość: Paweł Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 23:45
        oprócz tego że nie wszystko jest jeszcze skończone ogół robi na mnie jak
        najbardziej pozytywne wrażenie. można by dyskutowac o tym czy te lub inne rzeczy
        mogłyby/powinny wyglądać inaczej ale jako całość ma swój specyficzny klimat ...i
        jest to także kawał odnowionej łodzi.
        ktoś pisze że to o jedno centrum handlowe za dużo... wręcz przeciwnie! tylko
        szfankuje integracja reszty województwa z miastem: warszawa ściąga na zakupy (i
        przy tym do zostawiania pieniędzy) całe woj.mazowieckie i nie tylko...
        a rozwijając wątek centrów handlowych: łodzi przydałoby się jeszcze jedno. a
        mianowicie outlet na fabrycznym zbudowany techniką partnerstwa
        publiczno-prywatnego (coś jak dworzec wileńska w warszawie).
      • camelot Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? 07.09.06, 23:47
        Tak jak wiele miesięcy temu wielu krakało. W momnencie otwarcia manufaktury
        otworzy się tylko duży supermarket. I tak jest. To co mieli rewitalizować do
        dnia dzisiejszego stoi nietknięte, no może trochę na zewnątrz odpicowane. Cała
        sprawa z manufakturą sprowadziła się do otwarcia tego hipermarketu, który jest w
        zasadzie bez wyrazu i bez atmosfery czyli bez sensu.
        • niepisemny Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? 08.09.06, 09:14
          camelot napisał:
          > . Cała
          > sprawa z manufakturą sprowadziła się do otwarcia tego hipermarketu, który
          jest
          > w
          > zasadzie bez wyrazu i bez atmosfery czyli bez sensu.

Eee...Znaczy się że niby gdzie ja na piwie byłem? W hiperze?:}
          A rynek? Ja tam czuje klimat tego miejsca. I bardzo mi odpowiada (a raczej
          trudno mi dogodzić). Z frekwencji widzę że nie jestem sam. Malkontentom więcej
          życzliwości życzę;)
          • Gość: Aga Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:01
            a ja im zycze, aby wyprowadzili sie na Bialorus i nie wkurzali porzadnych i
            normalnych ludzi...
    • bajkers Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? 08.09.06, 00:51
      Kiedy rowerzyści się zbuntowali, trzeba było zaprojektować dla nich ścieżkę
      rowerową. Łodzianie przywiązali się do nowego centrum handlowo-rozrywkowego,
      ale ono też się musiało do nich przyzwyczaić

Ze scieżką rowerową przez Manu. to jest ciekawa historia, na poczatku rowerem
      przez rynek nie wolno było pomykać rower był "be" ,po pierwszej wizycie
      "Masy Krytycznej"( panowie z ochrony byli mocno niezadowoleni a panie z
      informacji miały minę jakby własnie na rynku zaczeły sie zamieszki
      uliczne.. :)) szybko okazalo sie że trzeba bedzie coś zmienić w tym temacie.

Panowie sepcjalisci od marketingu uruchomili swoje liczydła :)) przeliczyli
      bilans zysków i strat wzieli pod uwagę wizerunek centrum ( który jak by nie
      patrzeć na samych samochodziarzy stawiać nie może) i ... zaczeło się pojawiły
      sie znaki .. któredy należy sie kierować przejeżdzając przez centrum rowerem...
      przed wejściem do galerii zamontowano prowizoryczne stojaki rowerowe
      ( najgorszy model z możliwych trzymający rower za przednie bądz tylnie koło i
      często tyle można tez zastać z pozostawinego w takim stojaku roweru :)]

Teraz jeszcze darmowa przechowalnia rowerów przy sklepie sportowym... no
      proszę .. jak sie opłaca.. to można wszystko zmienić i rower nie musi być "be"

Interesująca jest jeszcze sama scieżka rowerowa powstała podczas remontu...
      Ul. Drewnowskiej.. w kierunu rynku... nagle zmienia sie z czerwonej w zwykły
      szary chodnik.. ale to i tak nic z tym co funduje na codzień rowerzystom ZDiT.
    • Gość: Bezpartyjny26 Manufaktura. IP: *.retsat1.com.pl 08.09.06, 01:08
      Fajny pomysł ale już chyba się przejadł. To co mieszkańcy zobaczyli to zobaczyli, a na resztę ich nie stać.... hmm. Za 1,5 roku przewiduję podwojenie zysków (przedsiębiorcy) ale teraz - bardziej filantropia.
    • Gość: yeti Ale jaja...hehe IP: 194.42.116.* 08.09.06, 08:28
      Musieli przeczytac "gaztete' aby dowiedziec sie,iz duzo lodzian zostaje w
      miescie...hihi ale odkrycie!Nie no przeciez wszyscy mieszkancy miasta jada na
      wakacje!
    • adwach Manufaktura -bardzo mi się podoba!!! 08.09.06, 08:53
      A najbardziej jej surowy styl - bez zbędnych reklam, napisów... Gdyby nie ta
      inwestycja za kilka lat Fabryka Poznańskiego przypominałaby dzisiejszy
      UNIONTEX - totalne ruiny i złom!!!!!!!
      • pegazx Niedoróbki i zalety 08.09.06, 09:46
        Dzieło jest mocno niedokończone. Zaletą przedsięwzięcia jest przywrócenie miastu
        takiego dużego terenu w innej funkcji i jego "uzabytkowienie" :) Podobnie
        powinno być po przekątnej miasta na Księżym Młynie. Owszem - sporo jest
        niedokończonych budynków, ale mam nadzieję, że w ciągu 2-3- lat znajda się
        odpowiedni inwestorzy i uruchomi się hotel, muzeum i reszta wolnych budynków.
        Przydałoby się inne oświetlenie- więcej kameralnych latarenek zamiast
        przemysłowych reflektorów.
    • Gość: licz na siebie Manufaktura. liczy na mieszkańców Radogoszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 09:24
      aha to tam mieszkają te bogate laski, które polecą na te buciki po 450.-
      • Gość: tomek Re: Manufaktura. liczy na mieszkańców Radogoszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 10:37
        > aha to tam mieszkają te bogate laski, które polecą na te buciki po 450.-

tylko że oprócz butów za 450zł znajdziesz: (jak poszukasz w odpowiednim momencie)
        buty za 70zł
        t-shirt za 15-20zł
        spodnie za 50-70zł
        bluzy/swetry za 35zł

i masz ceny jak z rynku!
        i przy tym masz np gdzie się przebrabać...
    • Gość: Łodzianin Manufaktura. jak rynek krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 09:30
      no bo może to być coś takiego jak rynek krakowski, do tej pory takiego miejsca
      w łodzi nie było, piotkowska się do tego nie nadała do to 3 km w jednym ciagu,
      a manufa owszem, można tam iść połazić, pogapić się na laski albo spotkać się
      ze swoją, jak się już ma, albo na jakiś performen, coś zjeść, obejrzeć film, a
      jak się ma już tyle kasy, ze się z nią nie wie co robić, to mozna tam robić za
      kupy.
    • Gość: Ewelina Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? IP: *.mnc.pl 08.09.06, 10:15
      Uważam, że Manufaktura to świetne miejsce i wielka szansa dla Łodzi.Z czasem na pewno stanie się integralną częścią naszego miasta i jak magnes będzie przyciągać nie tylko mieszkańców ale też turystów.
      • Gość: Łodzianin Re: Manufaktura. - Fajne miejsce IP: *.lodz.mm.pl 08.09.06, 10:59
        Nareszcie coś sie dzieje w Łodzi. Poza
        szarymi ulicami zaczyna nam coś ciekawego
        w mieście wyrastać, oby tak dalej.
        Szkoda tylko tych malkontentów co im wszystko
        nie pasuje, ale kazdy ma prawo do swojej opini
        (w głębi duszy pewnie i tak sa dumni, bo tak
        przy znajomych wypada nie podniecać się gigantasmi).
        Pora na zmianę wizerunku Dworca fabrycznego i okolic
        Ks. Młyna w tym pustych zabytkowych budynków.
        Pozdrawiam
        • Gość: agathonia Re: Manufaktura. - Fajne miejsce IP: *.kalisz.mm.pl 08.09.06, 16:57
          Co by nie było, Manufakturę polecam swoim gościom, jestem zadowolona, że mogę
          im pokazać inne centrum handlowe niż wszędzie (wyjątek Browar Poznański). Kiedy
          mam wolny czas, idę w zalezności od nastroju na kawkę z ciachem, porozglądać
          się za obniżkami cen, wpaść do moich ulubionych sklepów, pójść do kina z mężem,
          pogapić się na rynku na ludzików. Co tylko mi pasuje. A najfajniejsze to to,
          cokolwiek bym tam robiła, zawsze się dobrze czuję, kiedy widzę turystów
          robiących zdjęcia i podziwiających, co można zrobić ze starych fabryk.
          • alicjak1 Re: Manufaktura. - Fajne miejsce 08.09.06, 17:03
            ja uważam,że jest klimat,ludzie chodzą,są anonimowi a jednocześnie nie.Inaczej
            niż na pietrynie.Jak miało stać i straszyć albo się rozpaść,to cieszę się,ż
            jest.Pozdrawiam zadowolonych i niezadowolonych.
            • Gość: tomek Re: Manufaktura. - Fajne miejsce IP: *.oc.oc.cox.net 09.09.06, 06:52
              Szkoda ze nie ma przejscia po luku ktore mialo byc z Pietryny przez Park
              specjalna aleja do wejscia Manufaktury cos w rodzaju przedluzenia Pietryny
              wlasnie wprost do Manufaktury.Park mial byc zaprojektowany tak by stworzyc
              piekna aleje parkowa.
              Widac wola na raty robic wszystko.
    • Gość: ... a co w tym takiego fajnego? IP: *.lodz.msk.pl 10.09.06, 22:14
      a ja nie widze tutaj nic specjalnie fajnego...przeciez to kolejny duzy
      hipermarket, co w nim jest takiego niesamowitego? mnie jakos nie bawi lazenie po
      sklepach bez sensu...jak mam cos kupic, to itak bym kupil bez manufaktury, mamy
      tyle sklepów ze akurat obeszło by sie bez niej, osobiscie wole pietryne...jedyny
      plus to że na ryneczku zagrało Raz Dwa Trzy, no ale równie dobrze koncert mógłby
      się odbyć gdziekolwiek indziej bądź...takze osobiście nie rozumiem tego całego
      podniecenia Manufakturą
      • Gość: Aga Re: a co w tym takiego fajnego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 20:59
        a co lekarz mowi, ciekawa jestem?

Ktos kto pisze, ze Manufaktura to kolejny hipermarket ma chyba kompletnie
        nierowno pod sufitem!
        • Gość: ... Re: a co w tym takiego fajnego? IP: *.lodz.msk.pl 27.09.06, 20:10
          no jasne, jest inna, wyjątkowa, większa!! tak można w niej robić 2 razy więcej
          zakupów na raz niż w galeri a pozatym to wogóle jest "trendy" i już! może i mam
          nierówno pod sufitem ale ja w tym nie widze nic fantastycznego, ot dużo sklepów
          w jednym miejscu...zlitujcie się i powiedzcie mi co w tym jest fajnego?
          • Gość: ziomek Re: a co w tym takiego fajnego? IP: *.toya.net.pl 27.09.06, 21:12
            Mowimy NIE DZIECIOM NEOSTRADY
            • Gość: ... Re: a co w tym takiego fajnego? IP: *.lodz.msk.pl 15.10.06, 17:58
              stary, ide o zakład że jestem i tak ze 2-3 lata starszy od Ciebie więc z tym
              dzieckiem (a już szczególnie neostrady, za co nalezy Ci się nacieranie uszu)
              troche sie sypnąłeś. cięzko zrozumieć że moge mieć 20 lat i nie widziec nic
              specjalnego w wielkim szklanym budynku z mnóstwem sklepów otoczonym przez
              odmalowane fabryki w których znajdują się kawiarnie? dla mnie to wszystko leci
              taką okropną sztucznością, plastikiem...ale co tam, może faktycznie to ze mną
              coś nie tak
              • Gość: dziecko neostrady Re: a co w tym takiego fajnego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 18:10
                Masz rację co do sztuczności tego tworu i do całej reszty. Daliśmy sobie
                zamydlić oczy francuzom, że będzie to coś wiecej niż hipermarket a skończyło sie
                jak zwykle i jest to oczywiste, bo jak ktoś wykłada kasę to chce jak
                najszybszego jej zwrotu.
                Mamy kolejny hipermarket tylko większy i może tandetniej wykonany.(przypatrzcie
                się szczegółom)
          • Gość: barnaba Re: a co w tym takiego fajnego? IP: *.lodz.msk.pl 29.09.06, 22:01
            Manufaktura jest czymś więcej niż tylko tą szkaradną szklarnią mieszczącą butiki
            i hipermarket.
            • Gość: ... Re: a co w tym takiego fajnego? IP: *.lodz.msk.pl 15.10.06, 17:53
              no cóż, z tego co widze to nikt jakoś nie podał hmmm...argumentu czemu niby
              Manufaktura jest taka wyjątkowa, ale co tam...poprostu jest i już, tak?
              • Gość: barnaba Re: a co w tym takiego fajnego? IP: *.lodz.msk.pl 16.10.06, 17:15
                Dlatego, że mieści się w zabytkowym otoczeniu
                Dlatego, że szkaradną szklarnię z hipermarketem w środku można będąc w
                Manufakturze bez żadnej straty ominąć
                Dlatego, że dała Łodzi plac miejski, którego od lat w mieście brakowało
                I na koniec dlatego, że w żadnym innym hipermarkecie nie widziałem japońskiej
                wycieczki fotografującej wszystko dookoła. W Manufakturze była.
          • brite Re: a co w tym takiego fajnego? 15.10.06, 18:49
            > zlitujcie się i powiedzcie mi co w tym jest fajnego?

Powstało nowe miejsce w Łodzi, nowa uporządkowana przestrzeń, gdzie odbywają się
            imprezy, gdzie zbierają się ludzie całymi rodzinami. Coś, czego wcześniej w
            Łodzi nie było. Na szczęście można skorzystać z placu Manufaktury bez
            konieczności ocierania się o sklepy.
    • Gość: Aśka Mieszkam koło Galerii, ale jeżdżę do Manufaktury. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 09:11
      Czemu? W Manufakturze moge posiedzieć na dworze, wejść do fajnej knajpki, czy
      restauracji. No ogólnie klimat obu miejsc, to dwa przeciwne bieguny. Do tego
      Galeria jest brzydka, klocek obłożony klinkierem, czy to "łódkie" nawiązanie do
      tradycji? Manufaktura jest bardziej dosłowna, choć jest ii tam sporo błędów w
      zaplanowaniu :-(
    • kkemott Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? 14.09.06, 14:13
      Udało sie z pewnością to, że wreszcie w miare w centrum mamy większy plac na
      powietrzu coś a'la rynek...Za to nie podoba mi się pomysł z sieciami butików i
      sklepów, mamy już jedną galerie powinno wystarczyć, a w manufakturze pod tym
      względem jakoś gorszy klimat.

---------------------------------
      starerokice.xt.pl
      ---------------------------------
      • Gość: HG Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 20:58
        jedna galeria wystarczy na takie miasto?! nie masz zielonego pojecia o czym
        piszesz!!! Na swiecie w miastach o tej wielkosci (i zamoznosci rowniez!) takich
        galerii jest co najmniej 10. Proponuje pojezdzic troche po swiecie zanim
        zacznie sie wypisywac bzdury...
    • bajkers Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? 15.10.06, 21:04
      Zdecydowanie brakuje opisu budynkow fabrycznych ( pomimo iż wspomniało juz o
      tym kilka osób, nadal nic sie nie zmienia??)

Potrzebna jest jakaś tablica ( może byc taka sama jak na wszystkich zabytkowych
      budynkach) z informacją: co to było, kiedy powstało i co sie tu
      mieściło.....bez tego to tylko jakieś nowe wnętrza opakowane w ceglane mury :(
      • berger.m Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? 16.10.06, 18:33
        bajkers napisał:

> Zdecydowanie brakuje opisu budynkow fabrycznych ( pomimo iż wspomniało juz o
        > tym kilka osób, nadal nic sie nie zmienia??)
        >
        > Potrzebna jest jakaś tablica ( może byc taka sama jak na wszystkich zabytkowych
        >
        > budynkach) z informacją: co to było, kiedy powstało i co sie tu
        > mieściło.....bez tego to tylko jakieś nowe wnętrza opakowane w ceglane mury :(

A Manufakturze powstanie nowoczesne Muzeum Fabryki, które będzie opowiadać o
        historii tego miejsca i funkcjach pełnionych niegdyś przez te budynki :) Z
        niecierpliwością czekam na otwarcie tego muzeum :) Może być ono jednym z
        najciekawszych w Łodzi. Mam nadzieję, że jego skala będzie jak największa :)

Pzdr!
        • Gość: barnaba Re: Manufaktura. Co się udało, a co nie do końca? IP: *.lodz.msk.pl 16.10.06, 21:40
          > A Manufakturze powstanie nowoczesne Muzeum Fabryki, które będzie opowiadać o
          > historii tego miejsca i funkcjach pełnionych niegdyś przez te budynki :) Z
          > niecierpliwością czekam na otwarcie tego muzeum :) Może być ono jednym z
          > najciekawszych w Łodzi. Mam nadzieję, że jego skala będzie jak największa :)

Cudów się bym nie spodziewał.
          Oryginalne wyposażenie Poltexu zostalo skutecznie rozkradzione tuż po jego
          bankructwie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka