Dodaj do ulubionych

Jeden z pomysłów na Księży Młyn

12.09.06, 13:33
Wczoraj w pofabrycznej hali Unionteksu przy ul. Tymienieckiego 3 rozpoczęła
się dwudniowa konferencja na temat odnowy Księżego Młyna.
Konferencja zorganizowana została w dawnej fabrycznej hali - obecnie znajduje
się tu Łódź Art Center.

Jednym z pomysłów na ożywienie tego "miasta w mieście" jest utworzenie nowej
linii tramwajowej przez Księży Młyn oraz rewitalizacja i konserwacja
zabytkowych budynków. Wykorzystane mają być fundusze europejskie.

- Łódź jest miejscem wyjątkowym w Europie ze względu na unikalną przestrzeń
poprzemysłową. Trzeba to wykorzystać - powiedziała Helena Pietraszkiewicz,
wojewoda łódzki, otwierając konferencję.

Organizatorzy przewidują, że za kilka lat Księży Młyn stanie się "ziemią
obiecaną" dla ludzi nauki, kultury i sztuki, a pofabryczne budynki będą
tętniły życiem i przyciągały łodzian.

(msm) - Express Ilustrowany lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/645734.html
Obserwuj wątek
    • mamadoo Re: Jeden z pomysłów na Księży Młyn 12.09.06, 13:38
      To bardzo pozytywne, że mówi się o tramwaju w rewitalizowanej dzielnicy, a nie
      pseudonowoczesnych rozwiązaniach jak na przykład monorail, kolej magnetyczna czy
      jakieś dziwactwa na oponach. Wiadomo jaka miałaby być trasa tramwaju na Księżym
      Młynie? Mam mieć coś wspólnego z rozebranymi bocznicami? Z drugiej strony
      zastanawiam się po co budować tramwaj w tej dzielnicy. Nagle zacznie mieszkać
      tam tyle ludzi w pofabrycznych loftach z Australii?
      • hubar Re: Jeden z pomysłów na Księży Młyn 12.09.06, 13:58
        Skoro to ma być dzielnica żywa, skoro tam nie mają być jedynie mieszkania, to
        trzeba jakoś tam ludzi dowozić.
        • Gość: J.S. Re: Jeden z pomysłów na Księży Młyn IP: *.pai.net.pl 12.09.06, 14:00
          hubar napisał:

> Skoro to ma być dzielnica żywa, skoro tam nie mają być jedynie mieszkania, to
          > trzeba jakoś tam ludzi dowozić.

Krotko mowiac zmieni sie trase jakiegos autobusu ;]
          • Gość: Tomasz.bu Re: Jeden z pomysłów na Księży Młyn IP: *.joensuunelli.fi 12.09.06, 19:02
            E tan zmieni. Da się długie wozy na 55
      • Gość: belyall Re: Jeden z pomysłów na Księży Młyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 14:31
        > Nagle zacznie mieszkać
        > tam tyle ludzi w pofabrycznych loftach z Australii?

Loft, loftem. Oprócz niego będzie Uniontex wnowej, mieszanej funkcji, obok
        buduje się jw construction - 1 etap, a jeszcze sporo miejsc pod inwestycje
        zostanie.
        O przebiegu linii już pomyślałem :) Zakładając, że będzie to handlowa linia,
        nie turystyczna, wyszło mi, że można zmienić trase "3", a na Przybyszewskiego
        odtworzyć "18".
        • Gość: barnaba Re: Jeden z pomysłów na Księży Młyn IP: *.lodz.msk.pl 12.09.06, 17:14
          > O przebiegu linii już pomyślałem :) Zakładając, że będzie to handlowa linia,
          > nie turystyczna, wyszło mi, że można zmienić trase "3", a na Przybyszewskiego
          > odtworzyć "18".

IMHO, jeśli coś tam powstanie to będzie nowa linia- poprowadzona śladem dawnej
          bocznicy. Poza tym bardzo prawdopodobne, że linia ta skończy się przed Piotrkowską.
          Ale tak naprawdę, tramwaj na Księżym Młynie to rzecz drugorzędna. Najpierw
          trzeba tę dzielnicę zaadaptować dla turystów a nie dla meneli.
          • tomasz.bu Re: Jeden z pomysłów na Księży Młyn 14.09.06, 13:59
            > IMHO, jeśli coś tam powstanie to będzie nowa linia- poprowadzona śladem dawnej
            > bocznicy. Poza tym bardzo prawdopodobne, że linia ta skończy się przed
            Piotrkow
            > ską.

To by był piramidalny absurd. Z braku pasażerów przestałaby jeździć zanim by
            jeszcze zaczęła.
            • Gość: barnaba Re: Jeden z pomysłów na Księży Młyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 00:08
              > To by był piramidalny absurd. Z braku pasażerów przestałaby jeździć zanim by
              > jeszcze zaczęła.

Byłby.
              W takiej relacji mogłaby to być jedynie linia turystyczna, a i to nie bardzo.

Dowcip polega na tym, że miejsce po bocznicy kolejowej kończy się przed
              Piotrkowską, a poprowadzenie linii dalej wymagałoby pomyślunku. Na razie wróble
              ćwirkają, że trochę tego pomyślunku brakło.
              • Gość: belyall Re: Jeden z pomysłów na Księży Młyn IP: *.devs.futuro.pl 15.09.06, 14:00
                > Dowcip polega na tym, że miejsce po bocznicy kolejowej kończy się przed
                > Piotrkowską, a poprowadzenie linii dalej wymagałoby pomyślunku

Dokładnie, idealnie śladem bocznicy linii komercyjnej nie poprowadzimy.
    • Gość: STUDI Co hubar, nakazali tube propagandowa wlaczyc.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 08:47
      ... bo kampania wyborcza tuz, tuz....
      Tam niec nie bedzie, bo chetnych nie bedzie na "familioki". Zawalona fabryke
      zamienisz w mieszkania? I co dalej? A to co jest propnowane to i owszem OK, ale
      wtedy waystarczy tam linia oblsugiwana przez Vero i obawiam sie ze pustawe
      jezdzic bedzie.
      • Gość: Hiszpan Re: Co hubar, nakazali tube propagandowa wlaczyc. IP: *.toya.net.pl 14.09.06, 13:26
        Ale pomarzyć zawsze przyjemnie. Że kiedyś wsiądziesz w klimatyzowany wagon PESY, który z Piotrkowskiej skręci w Tymienieckiego i śladem dawnej bocznicy osłuży mieszkańców nowego osiedla, następnie Księżego Młynai ułatwi dojazd z Osiedli Wilcza i Zbiorcza przechodząc pod wiaduktem al.Śmigłego-Rydzyka wzdłuż Parku Nad Jasieniem sprawnie włączając się w al.Piłsudskiego przy Niciarnianej albo na szlak PKP przy Przybyszewskiego jako tramwaj dwusystemowy.
        • Gość: J.S. Re: Co hubar, nakazali tube propagandowa wlaczyc. IP: 195.69.82.* 14.09.06, 15:07
          A po co dwusystemowy?
      • hubar Studi 14.09.06, 13:56
        Odpowiedz mi na kilka pytań, bo mam wrażenie że cos tu nie gra:
        - Co to są familioki i czy mówisz o Łodzi?
        - Jaką i czyją tubę propagandową ja włączyłem?
        - Kto mi nakazał tubę propagandową włączać?
        - Czy Festiwal Twórczej Rewitalizacji to przejaw kampani wyborczej?
        - Czy czytałeś wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=674&w=44507964 ?
        - Czy masz już zdiagnozowaną: tinyurl.com/rkkod
        • geograf Re: Studi 14.09.06, 17:30
          Mnie uderza zaskakująca zbieżność oburzenia STUDIego co do Twojej rzekomej agitacji, z rzekomą propagandą dot. Uniontexu na podforum Porzmawiajmy o Łodzi...
    • yarro Re: Jeden z pomysłów na Księży Młyn 22.09.06, 02:17
      Poproszę o tantiemy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka