Gość: michał_k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.03, 10:06 Jak podała dzisiejsza prasa, w tym roku rozpocznie się budowa lini tramwajowej na Olechów. Prowadzić ma Rokicińską, Hetmańską do Zakładowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zamek Re: a jednak Olechów 12.03.03, 10:56 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/254562.html Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: a jednak Olechów 12.03.03, 12:43 "Po południowej stronie istniejącej jezdni najpierw zostaną dobudowane dwie jezdnie dla wyjeżdżających z Łodzi. Później zostanie wyremontowana dotychczasowa droga. Na koniec ma zostać ułożony pas dla tramwajów." Moze sie czepiam, ale czy taka kolejnosc robot ma sens? I czy czasem nie moze budzic obaw, ze skonczy sie na 2 pierwszych pozycjach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: a jednak Olechów IP: *.toya.net.pl 12.03.03, 12:52 ventlan napisał: > "Po południowej stronie istniejącej jezdni najpierw zostaną dobudowane dwie > jezdnie dla wyjeżdżających z Łodzi. Później zostanie wyremontowana > dotychczasowa droga. Na koniec ma zostać ułożony pas dla tramwajów." > > Moze sie czepiam, ale czy taka kolejnosc robot ma sens? I czy czasem nie moze > budzic obaw, ze skonczy sie na 2 pierwszych pozycjach... Możemy zacząć przyjmować zakłady. Stawiam flaszkę, że nie rozpoczną w tym roku budowy linii tramwajowej. :) pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bombarder ngt 6 Re: a jednak Olechów IP: *.toya.net.pl 12.03.03, 13:02 ja tez tak sadze ze w tym roku na pewno nic nie robia jesli chodzi o torowisko tramwajowe na olechow nawet obstawialbym tez rok 2004 ze i w nastepnym nie zrobia .lepiejby bylo gdyby zamast budowy siecie tramwajiwej na olechow naprawili tory w centrum . Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: a jednak Olechów 12.03.03, 15:08 Tylko kto bylby gotow postawic cokolwiek przeciwko nam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: a jednak Olechów IP: *.toya.net.pl 12.03.03, 16:41 Gość portalu: bombarder ngt 6 napisał(a): > .lepiejby bylo gdyby zamast budowy siecie tramwajiwej na olechow > naprawili tory w centrum . Jestem innego zdania, bo co rozwój sieci, to rozwój (zjawisko, które w pewnym momencie zaniknęło, a nastepnie przekształciło się w swoje przeciwieństwo). Zaniedbania w centrum są na tyle duże, że naprawdę nie ma juz znaczenia, czy dany odcinek ma 20, cz 25 lat. Poza tym koszt budowy nowego torowiska wbrew pozorom nie jest dużo wyższy od remontu starego (o ile nie buduje się tuneli itp.). Szczególnie w tej sytuacji (gdzie może być nawet niższy) - gdy będzie to torowisko wydzielone (technologia podkłady strunobetonowe z SB3 jest znacznie tańsza od węgierskiej, czy Icositu, które stosuje się w jezdni). Jestem za rozwojem, ale zdaję sobie sprawę, że linia na Olechów to obecnie tylko plan, a to już przerabialiśmy. :( Miejsce na tramwaj jednak będzie zostawione, więc może tym razem, kiedyś... pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bombarder ngt 6 Re: a jednak Olechów IP: *.toya.net.pl 12.03.03, 17:08 Gość portalu: luki napisał(a): > Gość portalu: bombarder ngt 6 napisał(a): > > > .lepiejby bylo gdyby zamast budowy siecie tramwajiwej na olechow > > naprawili tory w centrum . > > Jestem innego zdania, bo co rozwój sieci, to rozwój (zjawisko, które w pewnym > momencie zaniknęło, a nastepnie przekształciło się w swoje przeciwieństwo). > Zaniedbania w centrum są na tyle duże, że naprawdę nie ma juz znaczenia, czy > dany odcinek ma 20, cz 25 lat. Poza tym koszt budowy nowego torowiska wbrew > pozorom nie jest dużo wyższy od remontu starego (o ile nie buduje się tuneli > itp.). Szczególnie w tej sytuacji (gdzie może być nawet niższy) - gdy będzie to > > torowisko wydzielone (technologia podkłady strunobetonowe z SB3 jest znacznie > tańsza od węgierskiej, czy Icositu, które stosuje się w jezdni). Jestem za > rozwojem, ale zdaję sobie sprawę, że linia na Olechów to obecnie tylko plan, a > to już przerabialiśmy. :( > Miejsce na tramwaj jednak będzie zostawione, więc może tym razem, kiedyś... > > pzdr, > luki __________________________________________________________________________ luki byc moze ,ale ja mowie nie tylko o torowiskach w ulicy ale tazke o tych wydzielonych z jezdni mozna tu mnozyc takich przykladow : zachodnia na odcisnku legionow-limanowskiego piłsudskiego na odcinku piotrkowska-kilinskiego mickiewicza na odcinku kosciuszki -ląkowa i krotkim odcinku od wlokniarzy do obecnie budwanej (chyba ) stacji benzynowej cala kopcinkisego cala smiglego -rydza wyszynskiego na odcinku retkinska-waltera janke ..........itd itd............. Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: a jednak Olechów 13.03.03, 15:17 Do tego dorzucilbym caly ciag przypyszewskiego (oprocz juz wymienionego fragmentu) i puszkina. Ten odcinek daje stale zajecie chyba niejednej ekipie remontowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jypli niezalog Re: a jednak Olechów IP: *.widzew.net / 10.26.29.* 13.03.03, 21:35 ventlan napisał: > Do tego dorzucilbym caly ciag przypyszewskiego (oprocz juz wymienionego > fragmentu) i puszkina. Ten odcinek daje stale zajecie chyba niejednej ekipie > remontowej. Hehehe chodzę tamtendy do szkoły, ekipy remontowe piją wino marki "Goliat" :D :D :D Nie dziwię się wiec ze mamy takie "proste" szyny w Łodzi :D :D :D Codziennie tam pracują od 3 lat jak tam bywam codzień rano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.ch Re: a jednak Olechów IP: *.wshe.lodz.pl 14.03.03, 13:37 Chłopaki ciężko pracują na flaszką, a tu się ich ludzie czepiają. Co za niewdzięczność. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: a jednak Olechów IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.03.03, 17:28 A ja licze na calkowita wymiane torowiska i budowe nowych przystankow na Aleksandrowskiej od Zabienca do Chochola (szczegolnie podczas budowy nowego wiaduktu na Zabiencu), oraz na zakonczenie wymiany torowiska na Al. Wlokniarzy (od Srebrzynskiej do Drewnowskiej - a w zasadzie troche dalej, oraz od Lutomierskiej do Limanowskiego). Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: a jednak Olechów IP: 212.191.37.* 13.03.03, 16:10 ventlan napisał: > "Po południowej stronie istniejącej jezdni najpierw zostaną dobudowane dwie > jezdnie dla wyjeżdżających z Łodzi. Później zostanie wyremontowana > dotychczasowa droga. Na koniec ma zostać ułożony pas dla tramwajów." Bardzo mi sie nie podoba to "na koniec". Poza tym, jeszcze nie tak dawno temu UM zapieral sie, ze na budowe linii tramwajowej pieniedzy nie ma, i nawet o nie nie prosil ("Bo i tak bysmy nie dostali"). Za to udalo mi sie potwierdzic, to co pisala kiedys Wyborcza: "kraza sluchy, ze MPK chce pozyskac prywatnych inwestorow". Ze zrodel jak najbardziej z tematem zwiazanych wiem, ze kilka takich spotkan z udzialem ex dyrektora generalnego Rydeckiego sie odbylo, i cos tam nawet zaczynalo sie "zaawansowywac" ;] J.S. "cityrunner.lodz" - cityrunner.cjb.net Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: a jednak Olechów 12.03.03, 15:58 Wreszcie się to ruszy :-) Dobrze, że dobudują tą druga nitke drogi, bo faktycznie wygladało to fatalnie, a co gorsza było niebezpiecznie. Tak sie tylko zastanawiam, czy te tory są aż tak istotne i to jeszcze w tym miejscu. Nie oszukujmy się, wybudowano tam niedaleko krańcówke autobusową, więc MPK zapewnia tam dojazd. Sa miejsca w Łodzi gdzie zdecydowanie bardziej przyda się poprawienie transportu publicznego, a juz teraz trasa dziesiątki jest wystarczająco obsługiwana. Samo budowanie dla budowania kolejnych odcinków torów jest raczej funduszochłonne i wydaje mi się, że są miejsca gdzie przydałoby sie w pierwszym rzedzie wymiana juz istniejacych torowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: a jednak Olechów IP: *.mirtel.net 12.03.03, 20:12 Stawiac na rozwoj sieci tramwajowej. Remonty to moga byc i w przypadku powolenj likwidacji :( Olechow tylko z autobusami? Zgroza, zauwaz ze jedynie 85 i to z tylko z samiusienkiego skraju jedzie w kierunku centrum optymalna trasa. Ta krancowjka uatobusowa to i tak idiotyczny pomysl. Autobusy robia duze kolko, ..... czas dojazdu do centrum jest koszmarnei dlugi. Jak najszybicje tam tramwaje ze srodka Olechow jak najkrotsza droga do Centrum. CZMP - powinny tam dojezdzac tramwaje. Dojaz w ten rejon po godzienie 17:00 to maly horror. Zosaje przesiadka na b. rzadko kursujace autobusy, w tym jeden 75 z absurdalna trasa wymyslona przez czlowieka na jakims haju. do CZMP wystarczylaby tylko jedna linia np. 6. 5 i 15 moglyby pozostac na Kurczakach. Zreszta obecna siec nie wykorzystuje faktu ze mozna stopniowac obsade kierunku. NP. linia 10. PO drodze sa krancowki na Widzewie i na Bratyslawskiej. PRzeciez mozna by bylo ja rozbic na dwie linie: jedna z Bratyslawskiej na Augustow, druga z Widzewa na Wyszyskiego. Dwie linie oznaczone 10A i 10B. Przeciez razej malo kto jedzie po calej obecnej trasie. To tylko przyklad, wiecej takich mozna by przytoczyc. 8A - z Zabienca na Augustow, i 8B z Widzewa na Chochola. 11A z Chocianowic na Julianow i 11B z Ronda Lotnikow na Helenowek. 12A z Wyszynskiego na Radiostacje, i 12B z Brtyslawksiej na Stoki itd. ..... Chodiz mi o pewna idee. Potem mozna tylko niektore brkauajce do koncepcji kracnowki dobudowac. Zysk dodatkowy, gdzy w przypadku awarii, czy remontowe mniejsze odcinki trzeba pozbawiac "zycia". Dzieki temu na odcinku juz zageszczonym mam naturalnie wieksza obsade, a dalej nieco mniejsza. W godzinach poza szczytem ma to ogromny sens. W tym rowniez ekonomiczny. Zysk czesciej w centrum, mniej ciec na lini z powodu slabszej frekwencji na kocnach linii. Tak niewiele potrzeba, tylko pomyslec. Podobne kombinacje z literkami stosuje Kalisz. I nikt nie narzeka w ten sposob linia stopniuje swoja obsade wraz z iloscia pasazerow. Nieglupi pomysl i taki prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: a jednak Olechów 12.03.03, 20:34 HuBar- przeczytaj jeszcze raz komentowany przez nas artykluł i odnajdź tam miejsce planowanej krańcówki: PRZY UL. ZAKŁADOWEJ. A to jest prawie środek osiedla Olechów... a to jest bardzo dobre!!:-) Poza tym- ta trasa jest najlepsza, bo wtedy będzie naprawde SZYBKI tramwaj między ul. Augustów i Hetmańską (1 przystanek)... to będzie coś..:> oby jak najszybciej!! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: a jednak Olechów 13.03.03, 19:09 geograf napisał: > HuBar- przeczytaj jeszcze raz komentowany przez nas artykluł i odnajdź tam miejsce planowanej krańcówki: PRZY UL. ZAKŁADOWEJ. -- eee czytać? Ja tam je tylko oglądam... GEO nie żartuj sobie, ok? > A to jest prawie środek osiedla Olechów...a to jest bardzo dobre!!:-) Poza tym- ta trasa jest najlepsza, bo wtedy będzie naprawde SZYBKI tramwaj między ul. Augustów i Hetmańską (1 przystanek)... to będzie coś..:> -- Czy ktoś mi może wytłumaczyć gdzie dokładnie ma być ta krańcówka? Bo z tego co mi się wydaje to troszkę bezsensowną jest ta budowa. Niemal sie będzie pokrywało, kosztować będzie coniemiara. Czy serio nie mozna poprawiać torów np na Pomorskiej lub Zgierskiej, a dopiero potem brać się za budowy nowych linnii. > oby jak najszybciej!! -- Oby tak, ale dopiero pottym co wspomniałem. Jak czytam ten wątek, zdaję sobie sprawę że jestem jedynym któremu pomysł za bardzo sie niepodoba, albo nie widzę słuszności jej budowania. Według mnie przedłużanie trasy 8, 9, 10 aż tam jest niepotrzebne. Już teraz tramwaje dojeżdżają na krańcówke niemal puste. Chyba, że tylko Citki mają jeździć na Olechów... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: a jednak Olechów 13.03.03, 19:47 HuBar- Olechów/Janów to naprawdę wielkie osiedla o czym może świadczyć choiciażby liczba linii autobusowych tam kursujących (i ich częstotliwość). Budowa wydaje się konieczna, o czym mogą świadc zyć "opowiadania" tych, co rano muszą się wydostać z osiedla do centrum. Tramwaj zapewnia szybkie połączenie z centrum,a do tego może zabrać o wiele więcej ludzi na raz, jak i w ciągu godziny (spójrzmy na częstotliwość). I tu nie chodzi o to, czy będzie tam tłok. Chodzi o to aby zachęcić tamtych ludzi do przejścia przez drzwi pojazdu MPK i dojechanie nim do pracy. Bo jak na razie- w ścisku, tłoku i długości trasy- raczej to nie zachęca.,... A co do krańcówki- to chyba rzadnej krańcówki nie dojeżdżają pełne tramwaje, nawet w godzi8nach szczytu- wynika to z usytuowaniu krańcówki na końcu os8iedla (wyjątek-Chojny-Kurczaki). Prawdą jest, że tory na Kilińskiego i Pmorskiej właściwie od zaraz wymagają remontu. Ale skoro będa przeprowadzane prace w tamtym rejonie- czemu z tego nie skorzystać?? to znacznie obniży koszty (2 razy ściągac ekipę w tym samym czasie??) jak i może lepsze orpocentowanie dadzą na takową inwestycję... Ja mówię- tramwajem czym szybciej na Olechów/Janów. Wszyscy na tym skorzystamy, a mieszkańcy tamtych osiedli przede wszystkim. (Tak Flipie, wiem wiem..skoro sami się zdecydowali, nie powinni biadolić..ale skoro się mleko już wylało, a tamte tereny są perspektywiczne względem rozwoju i pzyrostu mieszkańców....:/) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: a jednak Olechów 13.03.03, 20:21 geograf napisał: > HuBar- Olechów/Janów to naprawdę wielkie osiedla o czym może świadczyć choiciażby liczba linii autobusowych tam kursujących (i ich częstotliwość). -- Taaaa hmmmm jest jeszcze kilka duużych osiedli źle obsługiwanych, ale to zupełnie inna historyja > Budowa wydaje się konieczna, o czym mogą świadczyć "opowiadania" tych, co rano muszą się wydostać z osiedla do centrum. Tramwaj zapewnia szybkie połączenie z centrum,a do tego może zabrać o wiele więcej ludzi na raz, jak i w ciągu godziny (spójrzmy na częstotliwość). -- Hmmmm powiem, że są też inne osiedla, które z centrum mają takie połączenie, że czy tramwajem czy autobusem jedzie się pół godziny. > I tu nie chodzi o to, czy będzie tam tłok. Chodzi o to aby zachęcić tamtych ludzi do przejścia przez drzwi pojazdu MPK i dojechanie nim do pracy. Bo jak na razie- w ścisku, tłoku i długości trasy- raczej to nie zachęca.,... -- To niech MPK zachęca ludzi na liniach które już istnieją. Niech postarają się aby tam tramwaje jeździły nie w stadach i po równych torach. > A co do krańcówki- to chyba rzadnej krańcówki nie dojeżdżają pełne tramwaje, nawet w godzi8nach szczytu- wynika to z usytuowaniu krańcówki na końcu os8iedla (wyjątek-Chojny-Kurczaki). -- No niby tak, ale nawet linia o której mowa kończy się troszkę wczesniej... niby to koniec pewnego osiedla, ale własnie o tym mówiłem, o tej klrańcówce i zapełnieniu tramwajów na tej linii. > Prawdą jest, że tory na Kilińskiego i Pmorskiej właściwie od zaraz wymagają remontu. Ale skoro będa przeprowadzane prace w tamtym rejonie- czemu z tego nie skorzystać?? to znacznie obniży koszty (2 razy ściągac ekipę w tym samym czasie??) jak i może lepsze orpocentowanie dadzą na takową inwestycję... -- Taaaa Geo to czemu nie skorzystano z zamknięcia skrzyżowania Zgierska/ Włókniarzy/ Sikorskiego aby wyremontowac tory od Julianowa do Helenówka? No słucham? > Ja mówię- tramwajem czym szybciej na Olechów/Janów. Wszyscy na tym skorzystamy, a mieszkańcy tamtych osiedli przede wszystkim. -- Troszkę prywaty, ale co ja skorzystam, co skorzystają niemieszkańcy Olechowa? Dalej obstaje przy swoim - remontach torów w Centrum, bo tam jest zdecydowanie większe natężenie ruchu. > > pozdrawiam. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jypli niezalog Re: a jednak Olechów IP: *.widzew.net / 10.26.29.* 13.03.03, 21:33 hubar napisał: Już teraz tramwaje dojeżdżają na krańcówke niemal puste. Chyba, > że tylko Citki mają jeździć na Olechów... Zauważ ze wtedy jeździli by ludzie takze na Olechów... ostatni niewysiadaliby przy Augustów... A na Olechów jeździłoby więcej ludzi niż tyylko tych co na Augustów... Dodając ich razem do siebie to jest całkiem porządna grupka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: a jednak Olechów IP: *.lodz.msk.pl 12.03.03, 17:49 Gość portalu: michał_k napisał(a): > Jak podała dzisiejsza prasa, w tym roku rozpocznie się budowa lini > tramwajowej na Olechów. Prowadzić ma Rokicińską, Hetmańską do Zakładowej. Bardzo dobrze, że po iluś latach od powstania planów wreszcie postanowiono je zrealizować. Nie da się ukryć, ze pozostawanie tak dużego osiedla poza siecią tramwajową nie było dla komunikacji w mieście najkorzystniejsze. No, to teraz jeszcze tylko tramwaj do CZMP, na Złotno i Rudę Pabianicką ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: a jednak Olechów 12.03.03, 18:07 Gość portalu: barnaba napisał(a): > > No, to teraz jeszcze tylko tramwaj do CZMP, Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: a jednak Olechów 12.03.03, 20:36 problem z CZMP jest takowy, że obecnie nie ma miejsca między jezdaniami, czy obok jezdni na wybudowanie torowiska tramwajowego:/ niestety.,..tamto osiedle raczej nigdy nie doczeka saię linii tramwajowej (naziemnej)... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: a jednak Olechów 12.03.03, 23:21 Tory do CZMP mogłyby pójść prawą (licząc od centrum) stroną Rzgowskiej. A i tak moim zdaniem linia ze Rzgowskiej powinna zostać pociągnięta w osiedle (w lewo Kurczakami - Geo, ja wiem, że nie ma miejsca!). Aha, z kolegi Studiego jest coraz lepszy fantasta. Gratuluję na całej linii ograniczenia częstości 11 na Pabianickiej. Morowy pomysł po prostu, zwłaszcza dla starszych pań z Marysina i Chocianowic. Ty tam kiedyś byłeś, Studi, czy tylko tak palcem po mapie? W te Twoje rewelacje, którymi tak nas dokarmiasz, to ja też wierzę bardzo przez palce. Skąd Ty je masz? Może byś tak kiedyś podparł się źródłem? Czy to może też z sufitu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: a jednak Olechów IP: *.toya.net.pl 13.03.03, 00:13 zamek napisał: > Ty tam kiedyś > byłeś, Studi, czy tylko tak palcem po mapie? W te Twoje > rewelacje, którymi tak nas dokarmiasz, to ja też wierzę > bardzo przez palce. Skąd Ty je masz? Może byś tak kiedyś > podparł się źródłem? Czy to może też z sufitu? Własnie Studi, kiedyś zapytałem: "gdzie mozna zobaczyć plany, o których mówisz" i nie otrzymałem odpowiedzi... pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: a jednak Olechów 13.03.03, 16:37 kolega STUDI bardzo przypomina mi forumowicza Teo...na szczęście ten drugi ostatnio zastopował ze swoimi dużymi postami... co do profesjonalności- nie wypowiadam się. Co do torów na Chojnach-owszem. Sprawa ma sie tak, że po Kurczakach już jeździ (w godzinach szczytu BARDZO często 52 i zapewnia dojazd..wioadomo, ze to nie bezpośredni tramwaj, ale jednak nie jest to jedna z pierwszych potrzeb. A tak w ogóle- szkoda drzew przy Kurczakach;-) Co do CZMP. Byłby problem z okolicami Św. Wojciecha/Stawówó Jana. Poza tym- gdzie dalej??Szpital stoi na środku ewentualnej drogi..a przez parking dla helikopeterów nie poprowadzisz torów..a jakoś wgłab osiedla trzeba wjechać...jakieś porpozycje?? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: a jednak Olechów IP: *.lodz.msk.pl 13.03.03, 13:05 geograf napisał: > problem z CZMP jest takowy, że obecnie nie ma miejsca > między jezdaniami, czy obok jezdni na wybudowanie > torowiska tramwajowego:/ Myślę, że przynajmniej do szpitala miejsca między jezdniami jest dość- co najwyżej wymagałoby to likwidacji lub "przesunięcia" lewoskrętów. Dalej- chyba również jest to możliwe- po wschodniej stronie Rzgowskiej brak jest zabudowań. Nie wiem tylko, jak wyglądałaby lokalizacja krańcowki- może wykorzystać kartoflisko naprzeciw szpitala ;). Oczywiście inwestycja byłaby dość kosztowna. Prócz ewentualnej przebudowy bezmyślnie zaprojektowanych skrzyżowań wymagałaby przejść podziemnych bądź kładek dla pieszych oraz wiaduktu umożliwiającego tramwajom zjazd na krańcówkę. Czy przedłużać wszystkie linie z Kurczaków- w tej chwili trudno powiedzieć. Chyba na pewno "6" i "15", być może również "5" łączącą CZMP z Dw. Fabrycznym (oznaczałoby to również zmianę trasy "70") pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: a jednak Olechów 13.03.03, 19:27 Gość portalu: barnaba napisał(a): > Myślę, że przynajmniej do szpitala miejsca między jezdniami jest dość- co najwyżej wymagałoby to likwidacji lub "przesunięcia" lewoskrętów. -- Taaaa, już widzę ekologów walczących o drzewa. Przesunięcie... no tak, byle nie likwidacja, bo na tej trasie to byłoby niedopuszczalne. > Dalej- chyba również jest to możliwe- po wschodniej stronie Rzgowskiej brak > jest zabudowań. Nie wiem tylko, jak wyglądałaby lokalizacja krańcowki- może > wykorzystać kartoflisko naprzeciw szpitala ;). -- A dalej nie można? Tamtejsi mieszkańcy byliby zachwycenie. > Oczywiście inwestycja byłaby dość kosztowna. Prócz ewentualnej przebudowy bezmyślnie zaprojektowanych skrzyżowań wymagałaby przejść podziemnych bądź kładek dla pieszych oraz wiaduktu umożliwiającego tramwajom zjazd na krańcówkę. -- I tu się zaczyna problem, a własciwie wyjasnienie, że takowej trasy tramwajowej nie będzie. > Czy przedłużać wszystkie linie z Kurczaków- w tej chwili trudno powiedzieć. Chyba na pewno "6" i "15", być może również "5" łączącą CZMP z Dw. Fabrycznym (oznaczałoby to również zmianę trasy "70") -- Po co wydłużać? Jechałem tam kilka razy i dojeżdżałem do krańscówki w niemal pustym wagonie. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: a jednak Olechów 13.03.03, 19:53 Widzisz, problemem tej trasy jest to, że między jezdniami zmieściłoby się conajwyżej jedno torowisko i nie wiem czy z przystankami... Do tego dochodzę drzewa..a ich szkoda:/ Lokalizacja krańcówki- jeżeli przed szpitalem to pieniądze byłyby wyrzucone w błoto. Tramwaj musi wjeżdżąć WGŁĄB osiedla- a tu pojawia się problem drogi tam prowadzącej... HuBar- rzeczywiście rano jak i nawet popołudniu tramwaju dojeżdzające n krańcówkę bywają pustawe, bądź puste- jednak nie jest to regułą, ok. 17-19 zapraszam;-) Natomiast rano z krańcówki podrużuje spora ilość osób... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: a jednak Olechów 14.03.03, 10:16 geograf napisał: > Lokalizacja krańcówki- jeżeli przed szpitalem to > pieniądze byłyby wyrzucone w błoto. Zgoda. > Tramwaj musi wjeżdżąć WGŁĄB osiedla- Jak najbardziej. > a tu pojawia się problem drogi tam prowadzącej... A mnie się wydaje, że tramwajowi akurat asfalty potrzebne nie są... to jest kwestia budowy wyłącznie torowiska. Skoro już jestem przy głosie - niech mi ktoś mądry wytłumaczy, komu i czemu miałaby służyć linia do Rzgowa wzdłuż trasy nr 1? Odtworzenie trasy wzdłuż Rudzkiej i przez Gadkę - tam, gdzie mieszkają ludzie i gdzie w tej chwili samochody zatruwają las na Popiołach - sensowne bezsprzecznie, ale wzdłuż trasy szybkiego ruchu? Po co? Dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba CZMP IP: *.lodz.msk.pl 14.03.03, 13:24 Odpowiem wszyskim "hurtem": 1. Uważam, że przedłużenie trasy tramwajowej tylko do szpitala sens by miało. Jak na razie największy szpital w województwie znajduje się calkowicie na uboczu. Jedyną linią, która łączy go z centrum jest "70", która nie dość, że jeździ dookoła, to jeszcze poza godzinami szczytu co 20 min. Nic dziwnego, że kto tylko może dojezdża tam samochodem. "Kartoflisko" na krańcówkę zaproponowałem złośliwie. Chodziło mi o kontrast między nowoczesnym szpitalem a pustym polem naprzeciwko. Również uważam, że jeśli to tylko możliwe wkazane byłoby przedłużenie linii aż do osiedla. Nie wiem, niestety, jak ma wyglądać węzeł Rzgowska/przedłużenie Al. Włókniarzy i czy jest możliwe sensowne dopasowanie linii tramwajowej do tego węzła i istniejących zabudowań. 2. Kiedy ostatnio miałem przyjemnośc (wątpliwą) jechać do CZMP, wydawało mi się, że między jezdniami jest znacznie więcej miejsca niż na Al. Kościuszki. Tam tramwaje jeżdżą. 3. Tory na ul. Rzgowskiej nie wykluczają oddtworzenia linii tramwajowej na Rudzkiej. Odległość między tymi trasami jest spora. 4. Koszt wiaduktu tramwajowego i przejść podziemnych- owszem wygodny pretekst do rezygnacji z pomysłu. Tyle, że przy okazji przebudowy Pabianickiej zbudowano jedno i drugie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Tramwaj do Rzgowa. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.03, 19:06 zamek napisał: > Skoro już jestem przy głosie - niech mi ktoś mądry > wytłumaczy, Już tłumaczę:))) > komu i czemu miałaby służyć linia do Rzgowa > wzdłuż trasy nr 1? Mieszkańcom Rzgowa i Starowej Góry we w miarę szybkim (a takim powinno być połączenie w linii prostej a nie na około) połączeniu się z Łodzią za pomocą komunikacji szynowej. Odtworzenie trasy wzdłuż Rudzkiej i > przez Gadkę - tam, gdzie mieszkają ludzie i gdzie w tej > chwili samochody zatruwają las na Popiołach - sensowne > bezsprzecznie, ale wzdłuż trasy szybkiego ruchu? Po co? > Dla kogo? To przecież można odtworzyć linię na Rudę, a Rzgów połączyć przez Rzgowską... To przecież i tak czyste fantazje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: a jednak Olechów IP: *.mirtel.net 12.03.03, 19:53 Nareszccie. Super. Tyle ze to juz malo byc wczesneij zrobione. Zeby tylko przy okazji wydluzenia torow nie zafudowano nan gdzies ich skrocenia .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip czyli wszystko po staremu... IP: *.p.lodz.pl 12.03.03, 20:41 ... niezaleznie, kto dozorca: czarni, czerwoni, czy jacys-tam. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: czyli wszystko po staremu... 13.03.03, 13:18 Na W-Z cały czas brakuje sygnalizacji z priorytetem dla szynowców. Czekamy. Powtórzę się po raz kolejny: MPK wywiązało się ze swojej części, a Urząd Miasta nie. Naturalnie po łbie dostała firma, a szczególnie jej były prezes. Były piękne plany, ale nie zrobiono nic, żeby zrealizować je do końca. Dobudowa odcinka na Olechów to kolejna sprawa, która ciagnie się za nami jak smród w gaciach. Nie liczę na realizację pomysłu w tym roku. Jednak mam nadzieję, że w najbliższych latach doczekamy się ukończenia inwestycji szybkiego tramwaju na trasie Olechów-Widzew-Centrum-Retkinia. Żeby tylko władza (a szczególnie pewien prezydent K.) czegoś znowu nie spiep... - on ma tendencję do niszczenia komunikacji publicznej. Totalnym ignoranctwem wykazał się właśnie wobec modernizacji trasy szynowej W-Z i zakupu nowego taboru. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: a jednak Olechów 15.03.03, 15:51 A oto co piszą dziś: "Na ul. Rokicińskiej od Hetmańskiej do Augustów powstanie druga jezdnia i ścieżka rowerowa" Więcej: www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/255464.html Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś