Dodaj do ulubionych

protokoły NIK-u

13.10.06, 22:39
W ostatnich dniach wiele się mówiło o dwu ważnych protokołach z kontroli NIK w
starostwie powiatowym i szpitalu. Protokoły z kontroli dotarły i do szpitala i
do powiatu, ale nie chciano ich ujawnić. Po wielu naciskach protokoły zostały
wreszcie upublicznione. Dziś szerzej pisze o tym "Dziennik łódzki" i tygodnik
"Po prostu". Co Wy na to? Temat tylko pozornie odbiega od ulubionego przez nas
ostatnio wątku wyborczego.
Obserwuj wątek
    • edmurphy Re: protokoły NIK-u 15.10.06, 20:03
      Zachęcam do lektury, odwagi - zwłaszcza zwolennikom niektórych kandydatów:-)
      gazeta.dziennik.lodz.pl
      z 13.10. głównie oraz
      www.powiatkutno.pl
      • realista133 Re: protokoły NIK-u 07.11.06, 22:01
        Narazie w kutnowskim szpitalu zamiatają przed wyborami śmieci pod dywan

szpital: Sprawa dla prokuratora?
        Wysłany Lis 07, 2006 - 05:00

Do dziś nie jest sprawdzony przez biegłych księgowych bilans kutnowskiego
        szpitala za 2005 rok.
        - Sprawozdanie finansowe za 2005 rok, przygoptowane przez poprzednią dyrekcję
        szpitala zawierało rażące błędy - mówi Zbigniew Tarka, dyrektor kutnowskiego
        szpitala. - Nie zostało przedstawione do obowiązkowej kontroli biegłym
        księgowym. Wystąpiliśmy o wydłużenie terminów i doprowadzenie do kontroli
        bilansu. Gdybyśmy tego nie zrobili szpital mógłby już dziś być w likwidacji...

Według dyrektora nieprawidłowo podane zostały takie dane jak choćby wielkość
        zadłużenia. Podobnie krytyczną opinię ma dyrektor na temat spraw, o których w
        zarządzeniach pokontrolnych napisała w raporcie Najwyższa Izba Kontroli.
        - Kilka spraw nadaje się do prokuratora - dodaje dyrektor Tarka. - Chodzi
        między innymi o nienależnie wypłacone pieniądze z kasy szpitala, zawarcie umowy
        z firmą, przez którą zatrudniano dodatkowo pielęgniarki, nieprawidłowe
        zatrudnianie ordynatorów i innych pracowników na funkcjach kierowniczych w
        szpitalu i nieprawidłową traść wielu pieczątek.
        - Moim zdaniem wszystkie pisma i dokumenty, na których umieszczona jest
        nieprawidłowa pieczątka są sfałszowane - mówi Zofia Janiszewska - Ignasiak,
        lekarka. - Dostawałam polecenia, aby brakujące pielęgniarki dobierać przez
        zewnętrzną firmę, tę, której opłacalność dla szpitala zakwestionował teraz NIK.
        Co więcej, dostawałam polecenia, aby kupować drogie lekarstwa, do których
        podawania nie mamy odpowiedniej aparatury. Dziwić jednak może to, że załoga
        placówki i związkowcy mówią o tych sprawach dopiero teraz.
        - Przeciwnie, od lat próbowaliśmy zwrócić uwagę prokuratury na to co działo się
        w szpitalu - mówą Barbara Mordzak i Zbigniew Kubiak ze szpitalnej
        Solidarności. - Niewystarczający był nadzór organu założycielskiego, czyli
        starostwa, które nic dla nas nie robiło, a jedynie zmieniało dyrektorów.
        Czy tym razem będzie inaczej?
        - Na pewno - twierdzi Zbigniew Tarka. - Myślę, że jeszcze w listopadzie trafią
        pierwsze wnioski do prokuratury. Choć już teraz z róznych stron słyszę uwagi,
        abym dał sobie z tym spokój.
        Kto próbuje naciskać na dyrektora? - tego Zbigniew Tarka na razie nie chce
        powiedzieć.
        - W tej chwili jest na to za wcześnie - wyjaśnia dyrektor. Jednak gdy padają
        nazwiska osób zajmujących w starostwie i radzie powiatu czołowe stanowiska
        dyrektor mówi: - Nawet mi ci panowie do głowy nie przyszli...
        • edmurphy Re: protokoły NIK-u 08.11.06, 00:27
          Zamiatają oj, zamiatają. A główny "zamiatacz", czyli Wielki Dyrektor alias Nikoś
          Dyzma, jak go nazwali kutnowscy internauci chce złapać na tym jeszcze kilka
          punktów przed wyborami.
          Na deserek dodam coś jeszcze (e-kutno):

Oświadczenie Starosty Kutnowskiego
          dodał : debowski dnia : 2006-11-06 godz : 23:56
          Oświadczenie Starosty Kutnowskiego – Andrzeja Dąbrowicza związane z
          wypowiedziami w prasie pana Macieja Foczpaniaka.#
          Potwierdzam, że został on powołany na dyrektora z tzw. nadania politycznego, a
          odwołany z powodu złego wykonywania obowiązków służbowych.

W mijającej kadencji radny Jerzy Pruk twierdził publicznie w mojej obecności na
          sesji Rady Miasta, że dyrektorem szpitala powinna zastać osoba z Kutna. Radna
          Teresa Mosingiewicz, przedstawicielka PO w powiecie, twierdziła podobnie, bo
          tylko takiej osobie będzie faktycznie zależało na rozwiązaniu problemu
          kutnowskiego szpitala. Ponieważ jestem otwarty na propozycje innych i nigdy nie
          zamykałem się w ramach jednej opcji politycznej uznałem te głosy za zasadne.
          Powołałem pana Macieja Foczpaniaka wiedząc, że jego sympatie polityczne związane
          są z PO.
          Okazało się, że nie sprostał on zadaniom dyrektora SPOZ i tylko dlatego musiałem
          go odwołać. Dodam, że kandydat Maciej Foczpaniak miał duże poparcie związków
          zawodowych, które, pełniąc funkcję dyrektora, utracił m. in. z powodu
          faworyzowania związku zawodowego lekarzy.
          Po odwołaniu dyrektora Faczpaniaka powołałem Zbigniewa Tarkę, osobę bez nadania
          politycznego, ale za to posiadającą doświadczenie, umiejętności i stosowne
          predyspozycje do zarządzania firmą znajdującą się w tak skomplikowanej sytuacji.
          Andrzej Dąbrowicz - Starosta Kutnowski

Przypuszczają atak na Foczpaniaka, który trochę im podskakuje, jak go odwołali,
          żeby zrobic miejsce dla "eksperta" od szpitali w stanie upadłości, czyli Tarki.
          • edmurphy Re: protokoły NIK-u 09.11.06, 02:45
            "Na mieście" toczą się dyskusje, a na forum "w temacie" cisza ... ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka