Dodaj do ulubionych

Jacy samorządowcy

07.11.06, 13:04
Było ich bardzo wielu. Dziś niektórzy z nich ponownie starają się aby ich
wybrać do sprawowania tej funkcji "społecznej". Byli i co ? Jak było ich
owocne sprawowanie funkcji radnych, burmistrzów widać wyraźnie. Niektórzy
szczycą się tym, że zrobili bardzo wiele dla dobra nas wszystkich. Pytam co
takiego ?
Jedną z ocen ich pracy, udokumentowanej pracy wszystich pracujących w
urzędzie, samorządzie, była przeprowadzona kontrola gospodarki finansowej
Gminy Żychlin przez Rejonową Izbę Obrachunkową w Łodzi. I co się okazało ?
8 czerwca 2005 r.
p. Burmistrz Wencel,
Przewodniczący Rady p. Głuszcz,
Przewodnicząca Komisji Rewizyjnej p. Adamska
otrzymali protokół z takiej kontroli. Wykazano w nim 10 wypunktowanych
nieprawidłowości z minionego okresu:
- w zakresie wewnętrznej kontroli finansowej,
- w zakresie zaciągania kredytów i pożyczek,
- w zakresie ewidencji ksiegowej i sprawozdawczości,
- w zakresie dochodów z tytułu podatków i opłat lokalnych,
- w zakresie dochodów z mienia komunalnego,
- w zakresie wydatków osobowych,
- w zakresie wydatków inwestycyjnych i przestrzegania przepisów dot.
udzielania zamówień publicznych,
- w zakresie ewidencji składników majątkowych,
- w zakresie rozliczeń budżetu z jadnostkami organizacyjnymi,
- w zakresie udzielania dotacji na rzecz podmiotów nie zaliczanych do sektora
finansów publicznych.
Pytam jeszcze raz ! Czy wy wyborcy mający własną firmę dalibyście ją we
władanie takim ludziom. Bo ja nie.
Niezależnie od koloru barw partyjnych, wyglądu, sympatii ja im serdecznie
dziękuję !!!! Ja stawiam na tych do których mam zaufanie !

Obserwuj wątek
    • waga2210 Re: Jacy samorządowcy 07.11.06, 13:46
      Ja dałbym im miotły do zamiatania.To byli,(jeszcze są) karierowicze,ludzie nie
      mający zielonego pojęcia o jakich kolwiek finansach,ludzie którzy załatwiali
      swoje sprawy kosztem innych.Myslę, że nowa rada będzie bardziej skuteczna w
      działaniu,w rozwiazywaniu problemów miasta.Wybierzmy młodych, zaufajmy im.
      • zniesmaczona12 Re: Jacy samorządowcy 07.11.06, 22:06
        Powiedzcie w takim razie jak to sie dzieje. Wszyscy uwazaja ze nie mielismy jak
        dotychczas dobrego burmistrza ani przyzwoicie pracujacej Rady. Jak w takim
        razie wyborcy oceniaja prace tych ludzi skoro ; Glusccz, Sobczakowa, Rosinski,
        Kunikowska - weterani piastujacy funkcje radnego kilka kadencji Bulski z
        przerwa bodajze 1 kadencji wszedl do Rady ponownie, Kowalski, Kruszyniak radni
        poprzedniej kadencji teraz kandyduja ponownie nie mowiac o tym ze jak 1 maz
        wszyscy radni tej kadencji z pominieciem ( Wiaksy i Igielskiej ) beda sie
        ubiegac o mandat radnego. Czy nasze spoleczenstwo jest tak durne i glosuje na
        sasiada ( nieroba) na sasiadke czy znajoma, ktora moze cos zalatwic ? ja
        naprawde nie wiem jakimi kryteriami kieruja sie wyborcy. A zapomnialam jeszcze
        o Maciaku , Woloszynie Wierzbickim Ostaszu i Machtalowiczu. Czy tylko kasa jest
        w zyciu najwazniejsza ? Gdzie ambicja kandydujacych i gdzie madrosc wyborcow ?
        • edmurphy Re: Jacy samorządowcy 08.11.06, 00:31
          Gdzie zwykła przyzwoitość, odpowiedzialność. Niektórzy z wymienionych radnych
          ani razu nie zabrali głosu na sesji, krążą na ten temat nawet dowcipy.
          • realista133 Re: Jacy samorządowcy 08.11.06, 23:23
            Przeanalizowalem dokładnie listy wyborcze.
            100% rządzących zgłasza chęć reelekcji w wyborach:
            a/ 15 / komplet radnych /
            b/ cała 3 powiatowa
            c/ burmistrz i wiceburmistrz
            "Udana" służba dla społeczności lokalnej zobowiązuje przecież do dalszego nas
            uszczęśliwiania
            A może ich ktoś przyspawał do tych koryt i nie mogą się oderwać biedaczki.
            • edmurphy Re: Jacy samorządowcy 09.11.06, 02:17
              Oj, biedaczki, faktycznie. Jeden taki samorządowy biedaczek wywindował się na 10
              tysiączków miesięcznie :-)
        • dinozaur48 Re: Jacy samorządowcy 09.11.06, 08:50
          zniesmaczona12 napisała:

> Powiedzcie w takim razie jak to sie dzieje. Wszyscy uwazaja ze nie mielismy jak
          >
          > dotychczas dobrego burmistrza ani przyzwoicie pracujacej Rady. Jak w takim
          > razie wyborcy oceniaja prace tych ludzi skoro ; Glusccz, Sobczakowa, Rosinski,
          > Kunikowska - weterani piastujacy funkcje radnego kilka kadencji Bulski z
          > przerwa bodajze 1 kadencji wszedl do Rady ponownie, Kowalski, Kruszyniak radni
          > poprzedniej kadencji teraz kandyduja ponownie nie mowiac o tym ze jak 1 maz
          > wszyscy radni tej kadencji z pominieciem ( Wiaksy i Igielskiej ) beda sie
          > ubiegac o mandat radnego. Czy nasze spoleczenstwo jest tak durne i glosuje na
          > sasiada ( nieroba) na sasiadke czy znajoma, ktora moze cos zalatwic ? ja
          > naprawde nie wiem jakimi kryteriami kieruja sie wyborcy. A zapomnialam jeszcze
          > o Maciaku , Woloszynie Wierzbickim Ostaszu i Machtalowiczu. Czy tylko kasa jest
          >
          > w zyciu najwazniejsza ? Gdzie ambicja kandydujacych i gdzie madrosc wyborcow ?

"Jaki naród taki kraj". A ja dodam jacy mieszkańcy Gminy tacy radni. Pokażmy
          więc na co nas stać bo inaczej potraktują nas jak idiotów, bezmózgowców !
    • bj_jr Jaki samorząd ? 26.11.06, 18:23
      Zaczynamy od marketingu w samorządzie.
      Jaki był dotychczas w naszej gminie ?
      Jaki powinien być ?

www.ay.com.pl/arch/14-05-04/rim.html
      • bj_jr Re: Jaki samorząd ? 26.11.06, 18:47
        Drugi ważny temat to Oświata.
        Jak nią rządzono?
        Jak powinno się nią rządzić ?
        Jak robią to inni ?
        www.gze.brzeszcze.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=2
        www.gze.brzeszcze.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=1
    • hanka.64 Niedługo ....... 08.05.07, 08:33
      Lada dzień mija 6 miesięcy od wyboru naszych kochanych samorządowców. I tych
      gminnych a także powiatowych. No i co ? Oceny ich pracy nie będzie ? Dla tych z
      poprzedniej kadencji krytyki na tym forum było full. Czyżby teraz było ok ?
      • jadwiska Re: Niedługo ....... 08.05.07, 16:09
        hanka.64 napisała:

> Lada dzień mija 6 miesięcy od wyboru naszych kochanych samorządowców. I tych
        > gminnych a także powiatowych. No i co ? Oceny ich pracy nie będzie ? Dla tych
        z
        >
        > poprzedniej kadencji krytyki na tym forum było full. Czyżby teraz było ok ?

Masz rację hanka, gdzie jest ocena tych 6 miesięcy nowej kadencji ale starych i
        tych samych samorządowców ?? Poprzednio nic nie zdziałali i teraz też chyba nie.
        • hanka.64 Re: Niedługo ....... 09.05.07, 10:24
          Bo ci starzy radni kolejny raz startowali do wyborów z myślą "podreperowania"
          własnego budżetu domowego. Miały być społeczne dyżury wszystkich radnych. I
          co ? Jakby tak im zapłacić to byliby skłonni poświęcić dla nas trochę czasu. A
          tak jest to wielka kicha !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka