Dodaj do ulubionych

co za debilizm!!!

08.11.06, 12:03
mieszkam w domu jednorodzinnym, kiedyś segregowałam śmieci, dostawaliśmy
różne kolory worków foliowych i kalendarz kiedy będą te worki zabierać, te
segregowane śmieci zabierane były za darmo, więc nie miałam podpisanej umowy
na pojemnik bo po co miałam płacić za wywóz skoro inni zabierali mi śmieci za
darmo? pewnego dnia przyszli strażnicy miejscy i powiedzieli, że następnym
razem jak przyjdą i nie będę miała opłaconej faktury za pojemnik to zapłacę
mandat!!!! więc ok podpisałam umowe na jeden pojemnik, opłacam regularnie ale
śmieci już nie segreguję, bo jakbym segregowała to do pojemnika nic bym nie
wywalała i co za pusty mam płacić???? i gdzie tu logika????
Obserwuj wątek
    • zodiak72 Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 12:07
      Zainteresuj tym sieradzkie media. Mowię poważnie;-) To najlepszy sposob na zwalczanie absurdów;-)
    • sbi Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 12:48
      > ... więc ok podpisałam umowe na jeden pojemnik, opłacam regularnie ale
      > śmieci już nie segreguję, bo jakbym segregowała to do pojemnika nic bym nie
      > wywalała i co za pusty mam płacić???? i gdzie tu logika????

Ja też mieszkam w domu jednorodzinnym, mam podpisaną umowę na trzy pojemniki ale i tak segreguje plastiki, szkło, makulaturę i to nie tylko ze względu na ekologię - często mam problem aby zmieścić się do tych trzech pojemników ze zwykłymi śmieciami. Chyba że u ciebie częściej je opróźniają, u mnie tylko co dwa tygodnie :(

• mamapiotrka1 Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 13:31
        u mnie też co dwa tygodnie i nam to wystarcza, jeżeli bedę segregowała to będę
        płaciła za pusty pojemnik, chodzi mi o ten absurd !!! ja tez popieram
        ekologiczne podejście do życia i dlatego szlag mnie trafia na taką bezmyślność
        • paenka Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 13:53
          No nie do konca bedziesz placila za pusty pojemnik no bo przeciez nie ma
          oddzielnego pojemnika na odpadki organiczne, na puszki chyba tez nie ma.
          • mamapiotrka1 Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 14:09
            jest na puszki i naprawdę pojemniki na śmieci nie były mi potrzebne jak
            segregowałam śmieci
            • paenka Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 15:02
              No to widocznie na moim osiedlu nie ma takiego pojemnika. Ale na odpaski
              organiczne nie ma wiec te mozesz wrzucac do swojego kosza.
              FAkt faktem ze jesli mieszkasz przy blokach to rownie dobrze mogabys sie obejsc
              bez kosza u siebie i korzystac z koszy tych od blokow ale wtedy korzystac z
              tych koszy na czyjsc rachunek. Ci ktorzy mieszkaja w blokach poniekad tez placa
              za korzystanie z tych koszy.
              • mamapiotrka1 Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 15:09
                my nie mamy pojemników do segregowania śmieci tylko dostajemy różne kolory
                worków foliowych, np niebieski na szkło, różowy na plastik itd. nie pamiętam na
                pamięć i w określonym terminie musimy wystawić te worki przed bramę, nie
                mieszkam przy blokach tylko na osiedlu domków, do najbliższych bloków mam 6-7
                km więc bez obaw nikogo nie wykorzystuję
                • paenka Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 15:42
                  To gdzie wy do tej pory wyrzucaliscie smieci? Do tych workow przeciez
                  wszystkiego nie wrzucicie. Nie ma u was koszy gdzies przy ulicy?
                  • mamapiotrka1 Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 16:18
                    matko święta czy nie rozumiesz, że tu chodzi o absurd???!!! śmieci
                    segregowaliśmy! a wiesz co to jest kompost??? wydaje mi się że bardziej jestes
                    zainteresowana naszymi śmieciami niz sytuacją jaka przez nie powstała, ale juz
                    sie nie dziwię.....resztę sama sobie dopowiedz ide do domu
                    • paenka Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 17:12
                      Świetaq jeszcze nie jestem, wystarczy po nicku ;)
                      segregowac nadal sobie mozesz, nikt ci nie zabrania. Z tego co piszesz to
                      zrozumialam ze nagle przestaliscie segregowac gdy podpisalam umowe o wywoz
                      smieci. Z reszta dla chcacego nic trudnego. Samo segregowanie jest absurdem bo
                      to czy wrzucisz to do worka odpowiedniego czy kosza to i tak przyjedzie jeden
                      samocho do ktorego wszystkie rodzaje smieci zaladuje w jednym kontenerze.
                      Druga sprawa, z strasznie sie emocjonujesz. Jak piszesz skrotami to nie dziw
                      sie ze ktos pyta o banaly, dla ciebie a niekoniecznie dla pytajacego. Jakies to
                      nasze spoleczenstwo strasznie znerwicowane, niecierpliwe i jakies takie
                      nalecialosci z komuny jeszcze zostaly widze. Sie nalezy i kropka. To samo tyczy
                      sie wyborcow. Wszyscy klaszcza jak ktos cos obieca. Ale potem zeby sfinalizowac
                      to co sie obiecalo to chyba jasne ze trzeba zrezygnowac z czegos innego? Trzeba
                      przesunac srodki pieniezne w inne miejsce. Ale co tam nam sie przeciez nalezy
                      no nie?
                      Wiem co to jest kompost jak najbardziej, na szczescie mi tym nie syfi w
                      ogrodzie :D
                      No i jakaz to sytuacja powstala przez te śmieci? Bo jak na razie to ty tez
                      piszesz tylko o tym ze masz smieci które kiedys segregowalas a teraz tego nie
                      robisz.
                      Nie rozumiem chyba jednak, tak abrdzo ci zalezy na tej segregacji odpadow? Czy
                      raczej na tym ze nie placilas wtedy? A moze o cos innego o czym tutaj nie
                      wspomnialas?
                      • paenka Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 17:24
                        A jesli ci zalezy na tej segregacji to kandyduj na radna i sie tym zajmij, bo
                        na smietnisku to tez wszystko na jeden stos wyrzuca i tyle z tego segregowania
                        przyjzie :/ Jeśli sienie myle to te akcję dotycząca segregacji smieci rozbujała
                        p. Pająk, teraz chyba (nie jestem pewna) kandyduje do RM wiec mozesz na nia
                        zaglosowac, jesli odpowiada ci jej program albo zglos ten problem do niej.
    • tobag Re: co za debilizm!!! 08.11.06, 21:29
      Przeczytałem cały wątek.
      W Sieradzu nie ma ulicy, z której do najbliżeszego bloku byłoby 6 km.
      Przeczytaj dokładnie co można wrzucać do tych worków!
      Worki zabierają raz na miesiąc albo i nie.
      Na mojej ulicy kto nie płaci za wywóz śmieci pali je w piecu i to jest debilizm.
      • galoszka76 Re: co za debilizm!!! 09.11.06, 08:19
        tobag napisał:
        W Sieradzu nie ma ulicy, z której do najbliżeszego bloku byłoby 6 km.

Woźniki? Męka? (ale chyba stamtąd do bloków nie jest 6 km? - chociaz, jeśli
        ktos mieszka w Męce Jamy to może ma 6 km)
        • tobag Re: co za debilizm!!! 09.11.06, 11:55
          Męka to Męka a mówimy o " osiedlu domków jednorodzinnych"
    • anonimowy_internauta Re: co za debilizm!!! 09.11.06, 09:52
      Napisz skąd jesteś. Szczerze mówiąc nie słyszałem o takim sposobie odbioru śmieci (za darmochę) w najbliższych okolicacj Sieradza. I napisz z łaski swojej ile było tych worków i na ile kategorii segregowałaś te śmieci. Bo jakoś nie mogę uwierzyć ,że nic nie zostawało do spalenia w piecu lub do wyrzucenia do lasu.
      • tobag Re: co za debilizm!!! 09.11.06, 12:03
        Są 4 worki ok. 120-160 litrów papier, szkło, metal, plastik. Nie można do nich
        wurzucać np: kartonów po mleku, opakoawć po jugurtach, torebek foliowych więc
        zgadzam się, że w każdym gospodarstwie jakieś odpadki zostają, których nie można
        skompostować. Jeśli ktoś trzyma dodatkowo jakieś zwierzątko albo małe dziecko,
        nie wyobrażam sobie aby ze wszystkiego robił kompost ( pampersy mam na myśli ;))
        • galoszka76 Re: co za debilizm!!! 10.11.06, 08:18
          Z tego co się orientuje, to Męka jest osiedlem domków jednorodzinnych. No chyba
          się myle i stoją tam bloki... :P
          • tobag Re: co za debilizm!!! 10.11.06, 09:04
            Męka to wioska przyłączona do Sieradz ;)głównie małe gospodarstwa rolne.
            • sbi Re: co za debilizm!!! 10.11.06, 09:51
              > Męka to wioska przyłączona do Sieradz ;)głównie małe gospodarstwa rolne.

Zgadza się, ale również prawdą jest że powstało tam w ostatnich latach całkiem spore osiedle domków jednorodzinnych. Najlepiej je widać jadąc pociągiem.
    • tmsieradz Re: co za debilizm!!! 10.11.06, 11:17
      Jakies dziwne problemy tu macie. Pojemnik na smieci jest obowiazkowy w domku
      jednorodzinnym, poniewaz musisz gdzies w sposob legalny skladowac smieci.
      Potwierdza to faktura. A segregacja smieci to - ze sie tak wyraze - wyzsza
      potrzeba. Nie wszystkie smieci mozna posegregowac. Robi sie (w tym przypadku
      teoretycznie) to z takimi, ktore mozna powtornie przetworzyc, ew. zutylizowac w
      sposob najmniej szkodliwy dla srodowiska. Jesli wszystkie smieci wyprodukowane
      w Twoim gosp. sa segregowane do workow dostarczonych przez UM to robisz zle,
      chyba ze masz bardzo specyficzne gosp. domowe.
      • paenka Re: co za debilizm!!! 10.11.06, 13:28
        cicho bo zaraz wyjdzie ze jestes jakis nieteges

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka